sirdanilot | maandag 30 juni 2014 @ 23:07 |
Dit topic is bedoeld voor de mensen onder ons die het wat minder breed hebben, maar die toch lekker, natuurlijk, gezond en gevariëerd willen koken. Hier kunnen de armere medemensen onder ons (of de rijkere die gewoon zonder reden krenterig willen doen, of nee zeggen tegen de consumptiemaatschappij) recept-ideeën posten. Ik zal zelf beginnen met het ultieme budget voedsel: uiensoep. Uiensoep Niks is zo goedkoop als uien, en de rest van de ingrediënten hoeft ook niet duur te zijn. De uien (1 euro de kilo op de markt) schillen en in reepjes snijden, dan je ogen onder de koude kraan spoelen ( ![]() Dan als het bruin is bouillon erbij (voor de meesten onder ons gemaakt van blokje, voor de die-hards van vlees- en groenteresten echte bouillon getrokken), goedkope huiswijn als je het hebt (maar is m.i. niet een noodzakelijk ingrediënt) en laten pruttelen maar. Afsmaken met peper en evt. zout. Lekker met croutons of toast (natuurlijk zelf gemaakt van 75 cents-brood van de albert heijn met een 35% kortingsticker), of gegratineerd in de oven met plastic geraspte kaas van 1,09 van de digros, of beide. Pauper pasta carbonara Weinig is zo goedkoop als dit, maar het is zó lekker ! Spaghetti (pakje 30 cent bij de digros) koken volgens de gebruiksaanwijzing in ruim water met zout - Spek (pakje 40 cent digros) lekker uitbakken in wat echte boter of olijfolie. Als het spek even bezig is gesnipperd uitje toevoegen, op het laatst knoflook. - Pasta afgieten, maar natuurlijk niet afspoelen. Beetje olie/boter tegen het plakken kan wel. - Twee eitjes kraken bovenop de pasta, hier HEEL VEEL zwarte peper bij doen (dit is echt cruciaal, hoe meer hoe beter, en met zelfgemalen peper is het goddelijk), goed roeren. Dan je spek e.d. (inclusief vet !) toevoegen en goed roeren. Dan pakje nepgerasptekaas erbovenop en roeren tot dit een beetje smelt. Serveren met een zakje enigszins verlepte sla met dressing naar keuze. Of je doet wat groenten bij het spek, b.v. champignons, prei, doperwtjes (zo'n diepvrieszak met piepkleine erwtjes à 59 cent, digros) e.d. | |
motorbloempje | maandag 30 juni 2014 @ 23:17 |
Zoek eens op het kniertentopic. Hele reeks al met ladingen tips! | |
sirdanilot | maandag 30 juni 2014 @ 23:18 |
Hutspot Leienaars weten ![]() Ik maak de hutspot op een niet zo klassieke wijze. Ik hou namelijk niet van die harde stukken wortel, dat vind ik echt goor. De wortel moet m.i. best wel heel gaar zijn (niet uit elkaar vallend natuurlijk). Ook houd ik niet van gekookte ui, maar bak/stoof ik deze. - Aardappels schillen, in gelijke brokken snijden en koken in een klein laagje water met wat zout (de meest gemaakte fout is aardappelen in ruim water koken waardoor je smaak verliest). De aardappels hoeven niet eens onder te staan, gewoon langzaam koken en zorgen dat het water niet opraakt. - Koop je een zakje 'hutspotgroenten' bij de digros. Anders: veel uien schillen en in repen snijden; peen onder de lopende kraan raspen met een groentemesje, kontjes eraf snijden, en dit in repen snijden (juliënne, maar dan wel ietsjes groter). - Wortels aan de pan met aardappels toevoegen (nogmaals, hoeft niet onder te staan, stoomt echt wel gaar), een minuutje of wat nadat de aardappels op staan. De wortel moet naar mijn mening bijna even lang als de aardappel, maar als je van harde wortel houdt voeg je het later toe of je kookt het apart. -- Spek in wat echte boter uitbakken. Hier de uien aan toevoegen en mee stoven. Je kunt ook nog een derde wortel erbij doen zodat je een deel van de wortelstukjes hebt die wat harder zijn (als het meestooft met de ui wordt het niet heel zacht), en de rest zacht gekookt samen met de aardappels. - Aardappels en wortels afgieten, stampen, Dan melk toevoegen (niet te veel want de ui/spek/wortel bevat vet en maakt het nog iets dunner), versgeraspte nootmuskaat en zwarte peper. Dan de ui/spek/wortel toevoegen en mengen. optioneel: Vlees naar keuze (b.v. verse worst) braden in boter. Vlees apart houden, dan bloem toevoegen aan de boter en aanbaksels van de worst, even bloem garen, dan melk toevoegen zodat je een jus hebt (dit kun je ook skippen en jus uit een pakje en geen vlees erbij serveren, maar... ![]() | |
sirdanilot | maandag 30 juni 2014 @ 23:18 |
Wat? Link? | |
motorbloempje | maandag 30 juni 2014 @ 23:19 |
CUL / IS IE DAN: Het grote Knierten-en-Krenten-Culi-Topic! Deze dus ![]() | |
motorbloempje | maandag 30 juni 2014 @ 23:20 |
Wordt eens in de zoveel tijd (terecht) omhoog geschopt met nieuwe tips en recepten! | |
Pietverdriet | dinsdag 1 juli 2014 @ 11:32 |
Als je echt goedkoop wilt eten ga dan dumpster-diven, stropen, foerageren en vissen. Vang eenden in park, laat de vrouwtjes los en slacht de mannetjes, die doen namelijk niet veel meer dan vrouwtjes verkrachten omdat ze veel te veel eten gebracht krijgen (brood) en niet hoeven te zoeken naar eten in het wild. Ga oesters en mossels van zandbanken halen of van het wad, vang rivierkreeft, vis op karper, snoekbaars, snoek, meerval. Koop zilvervlies of parboiled rijst in 10-20 KG zakken (geen witte rijst, te weinig vitamines) en gedroogde bonen in grote pakken. Het gros van de wereldbevolking leeft op rijst en bonen, op smaak gebracht met wat Soy is het eigenlijk heel lekker. Kijk rond waar je wild fruit ziet, bramen, hazelnoot, appels, pruimen, Johannisbrood, als je er op let is het verbazingwekkend waar er overal bomen/struiken staan met eetbare vruchten. Wilde groenten, wilde kool, zuring, wilde asperge, vreselijk lekker maar wel weten wat je doet. Daslook is erg lekker maar het blad lijkt op lelietjes van dale en die zijn gruwelijk giftig. Neem zaden en bouw zelf aan, pompoen, gourgette, tomaat, allerlei kruiden doen het erg goed in de tuin. Sperziebonen, tuinbonen, geven meer opbrengst dan je lief is. Doe je boodschappen bij discounters als Aldi/Lidl, scheelt enorm. Koop geen kant en klaar producten, maar kook zelf, is gezonder en goedkoper | |
Pietverdriet | dinsdag 1 juli 2014 @ 17:42 |
Gratis eten in de loungehttp://www.telegraaf.nl/b(...)eer_ticket_om__.html | |
#ANONIEM | dinsdag 1 juli 2014 @ 17:50 |
Ik doe de uien er altijd pas op het laatst bij... | |
#ANONIEM | dinsdag 1 juli 2014 @ 18:02 |
![]() Maar uiteindelijk kreeg de man die het onderste uit de kan wilde, alsnog het lid op de neus. 55 euro per maaltijd, met terugwerkende kracht. ![]() Ken je trouwens het verhaal van de dakloze in Duitsland, die al jaren leeft door met de trein het land door te reizen om statiegeldflessen te verzamelen en daarmee een jaarnetabonnement Bahncard 100 kan betalen, en daarmee ook onbeperkt toegang heeft tot de DB lounges? http://www.faz.net/aktuel(...)gnomade-1580277.html ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 01-07-2014 18:02:28 ] | |
Pietverdriet | dinsdag 1 juli 2014 @ 19:59 |
Heb het gelezen, mooi verhaal over iemand die emotioneel een paar flinke klappen heeft gehad. [ Bericht 3% gewijzigd door Pietverdriet op 01-07-2014 20:25:36 ] | |
sirdanilot | dinsdag 1 juli 2014 @ 20:21 |
Wij deden dit vroeger in Zeeland heel veel. Nu, vissen daar waren we niet zo goed in (is echt een vak apart wij zijn geen vissers), maar alikruiken en mosselen verzamelen tussen de rotsen aan de dijk, zeekraal en lamsoren plukken bij 't schor, bramen plukken, appels plukken, hazelnoten rapen, etc. etc. Maar hier in de stad? Nergens bramen of hazelnoten gezien, in de gracht ga ik niet vissen, mosselen en alikruiken heb je niet. Ja ik kan wel een eend of een gans doden maar dan heb ik meteen de politie aan m'n broek door groenlinkshippies die meteen 112 bellen. Duif is er genoeg maar dat lijkt me ook smerig, zo'n stadsduif ![]() Je zult vast wel wat plekjes hebben waar wat te bikken valt, maar die hebben alle andere 100.000 mensen dan ook al ontdekt... | |
Pietverdriet | dinsdag 1 juli 2014 @ 20:24 |
In de stad waar ik een tijd woonde groeide johannisbroodbomen en tamme kastanjes in het park, appelbomen op braakliggende grond. Fourageer niet meer zoveel, maar heb het idd ook gedaan, niet zozeer om het geld maar om het lekker. Tamme kastanjes zijn gewoon erg lekker. | |
sirdanilot | dinsdag 1 juli 2014 @ 20:27 |
Johannisbrood ken ik totaal niet (wel van ingrediëntenlijsten 'johannisbroodpitmeel'), maar dat ga ik eens googlen. | |
sirdanilot | dinsdag 1 juli 2014 @ 20:34 |
Google zegt dat het voornamelijk veevoer is. Wat kun je met dat johannisbrood doen? Heb het - nogmaals - in Zeeland wel eens gezien maar niet hier in de stad. | |
Pietverdriet | dinsdag 1 juli 2014 @ 20:43 |
De zaadjes maakt men bindmiddel van, de peulen kan je op kauwen, het vruchtvlees is zoet, heb het geleerd van mijn Kroatische familie | |
Pietverdriet | dinsdag 1 juli 2014 @ 20:46 |
Je vind het trouwens als Carob in natuurwinkels, dat zijn de geroosterde peulen en is een alternatief voor cacao | |
Eris | donderdag 10 juli 2014 @ 14:24 |
Een echte budget maaltijd is volgens mij een Groninner rijst tafel / Captains dinner. Alleen gezien op schepen gehad trouwens... Zilvervlies rijst uit een 20 kg zak koken volgens recept Buikspek in blokjes en koken Bruine bonen uit een grootverpakking wellen en koken Ui in reepjes en even aan fruiten Serveren augurk zilveruitjes en mosterd. | |
Pietverdriet | donderdag 10 juli 2014 @ 14:26 |
Met capucijners is het lekkerder trouwens | |
sirdanilot | zaterdag 12 juli 2014 @ 13:56 |
Mwah ik vind bruine bonen minstens zo lekker hoor. | |
Thezappa | zondag 13 juli 2014 @ 21:55 |
En verdomd lekker | |
Redcoon | dinsdag 15 juli 2014 @ 09:00 |
Dit. ![]() Kan je heel veel kanten mee op. | |
motorbloempje | dinsdag 15 juli 2014 @ 09:04 |
QFT. Heb er altijd een voorraad van staan (van de LIdl dan wel), van pasta's tot curry's tot ovenschotels. Gisteren nog een soort van improv-moussaka mee gemaakt! | |
Oceanonix | dinsdag 15 juli 2014 @ 09:47 |
CUL / Goedkope maar smakelijke recepten. CUL / Hoe zo goedkoop mogelijk maar toch fatsoenlijk te eten? CUL / Goedkoop de week door CUL / Voorraadeten: goedkoop, gezond en makkelijk CUL / eet tips? Goedkoop, gezond en apart CUL / Goedkoop, lekker en gezond koken in je eentje! CUL / Kun je voor 10 euro per week eten ? | |
Spanky78 | dinsdag 15 juli 2014 @ 23:38 |
Sowieso zo min mogelijk vlees. Word creatief met eieren,scheelt veel geld. Eet seizoensgroenten, haal die op de markt of bij de boer. Kook zelf, koop alleen basisingredienten, geen pakjes zakjes, halfbereid of kant-en -klaar. Dat zijn zo ongeveer de grootste klappers die je kunt maken. De rest is dan leuk voor de fanatiekelingen. | |
Eris | woensdag 16 juli 2014 @ 00:00 |
Pannenkoek met stroop goedkopper kan het niet en het is ook nog lekker ook. 200 gram Boekweitmeel (of Bloem maar boekweit is lekkerder) 250 ml Melk 2 à 3 Eieren Snufje zout Klontje boter of scheutje olie Lekker kan niet.. Eventueel een vullen met spekjes, kaas, appel, stroop, jam, een hartige pannenkoek en ga zo maar door. | |
Eris | woensdag 16 juli 2014 @ 00:02 |
Zo hoort het ook eigenlijk. Moet het misschien maar even uitleggen aan de Filipijnse koekebakker (kok) hoe hij het moet maken... | |
Whiskers2009 | woensdag 16 juli 2014 @ 01:20 |
Hmm, niet van de scheepvaart, maar ik ken dan weer het volgende: spekjes zachtjes gaar bakken (niet uitbakken zoals "harde bruine ex-spekjes"), uien stoven (kan bij elkaar) en dan een blik bruine bonen (met vocht) erbij.. Even laten doorstoven ivm de de smaakoverdracht. En dan zo eten of met aardappels (mij te veel zetmeel, maar ok) erbij. ![]() Sommigen eten daar piccalilly, augurken, of appelmoes bij. Anyway: het is smakelijk en goedkoop ![]() (al hoef ik het echt niet meer dan 1 dag achtereen) |