abonnement Unibet Coolblue
pi_144948730
27-09-2014

Verkenner Philae landt op 12 november op komeet 67P


De Philae-verkenner. © ap.

Europa probeert op 12 november een verkenner op het oppervlak van een komeet te zetten. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aangekondigd. Nog nooit is een verkenner geland op een komeet.

De sonde Rosetta met de verkenner Philae vliegt nu nog rond de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Die ziet eruit als een badeendje. De plek van de landing was vorige week al bekendgemaakt. De verkenner moet naar de 'kop' van de komeet gaan. Daar is het redelijk vlak. Ook valt er genoeg zonlicht om de accu op te laden.

Als de landing daar toch niet door kan gaan, heeft de ESA een alternatief achter de hand. Dat is een plek op het 'lichaam' van de badeend. Ook daar zou de Philae op 12 november moeten landen.

Ontstaan zonnestelsel
Het is de bedoeling dat de Rosetta op 12 november om 9.35 uur Belgische tijd de Philae loslaat. Dan zakt de verkenner langzaam naar het oppervlak. Na ongeveer 7 uur vliegen is de landing. Bijna een half uur later, iets na 17.00 uur, moet het signaal op aarde aankomen dat alles is geslaagd. Bij de alternatieve plek zou dat een paar uur later gebeuren.

De verkenner Philae moet het komende jaar onder meer gaan boren in het oppervlak van 67P, om vast te stellen waaruit de komeet bestaat. Dat kan wetenschappers een beter beeld geven van het ontstaan van ons zonnestelsel en daarmee van de aarde. De komeet 67P is namelijk ontstaan uit dezelfde wolk van gas en stof waaruit ook de aarde en de andere planeten zijn samengeklonterd. De aarde is in de miljarden jaren erna flink veranderd, de komeet niet of nauwelijks.

6,5 miljard kilometer; 1,3 miljard euro
De Rosetta werd in maart 2004 gelanceerd en heeft inmiddels ongeveer 6,5 miljard kilometer op de teller staan. De route voerde drie keer langs de aarde en één keer langs Mars. De Rosetta had de zwaartekracht van de twee planeten nodig om genoeg snelheid te maken voor de oversteek naar de komeet.

De missie is een prestigeproject van Europa en kost ruim 1,3 miljard euro. De Nederlander Fred Jansen leidt het project.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145129968
Mooi topic mensjes interessant om te lezen heeft me weer even bezig gehouden. :D
pi_145130453
Ik heb een vraag:

quote:
0s.gif Op donderdag 2 oktober 2014 15:58 schreef Quyxz_ het volgende:
Hallo. Jullie weten uiteraard allemaal dat er volgende maand een sonde landt op de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. De vraag is: Wat is het formaat van die komeet?

Uiteraard ga je dan naar Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/67P/Churyumov%E2%80%93Gerasimenko
Daar staat: Dimensions 3.5×4 km
Dat vind ik nogal raar voor een 3D-object. Op de Nederlandse Wiki staat dat dat ding een diameter van 4 kilometer heeft, maar dat vind ik ook niet zo nauwkeurig.

Dan maar de ESA-website: http://sci.esa.int/rosetta/14615-comet-67p/
Diameter of nucleus - estimated (km) 3 × 5
Bedoelen ze daar 3 tot 5 kilometer diameter? Beetje rare formulering...

Ik ben er nog niet uit, kan iemand een beter antwoord vinden?
Ook vraag ik me af waarom Philae 26 interne ovens heeft. Is dat niet overdreven veel?
gr gr
  donderdag 2 oktober 2014 @ 18:34:05 #204
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_145133245
quote:
0s.gif Op donderdag 2 oktober 2014 17:05 schreef Quyxz_ het volgende:
Ik heb een vraag:

[..]

Ook vraag ik me af waarom Philae 26 interne ovens heeft. Is dat niet overdreven veel?
Tsja, als iets de vorm heeft van een badeendje, hoe specificeer je dan de afmetingen?

En kennelijk heeft Philae 27 ovens. Nog een extra om de boorkop schoon te maken. :P
Misschien dat een oven maar 1 keer kan worden gebruikt?
Géén kloon van tvlxd!
pi_145169169
Title Measuring Comet 67P/C-G
Released 03/10/2014 2:00 pm





Description
Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko's dimensions, as measured from images taken by Rosetta's OSIRIS imaging system. The images shown in the graphic were taken by Rosetta's navigation camera on 19 August.

The larger lobe of the comet measures 4.1 x 3.2 x 1.3 km, while the smaller lobe is 2.5 x 2.5 x 2.0 km.

http://blogs.esa.int/rosetta/
pi_145178048
Dat is erg nuttig! Bedankt :D
gr gr
pi_145320909
06-10-2014

Rosetta fotografeert Philae’s landingsplaats op 18 km hoogte



Op 30 september vloog Rosetta op een afstand van 18,1 kilometer boven het oppervlak van komeet 67P/C-G. Een record! Niet eerder kwam de Europese ruimtesonde zo dicht bij deze komeet in de buurt. De sonde kiekte direct de landingsplaats van de Philae-lander.

Het mozaïek bestaat uit vier foto’s op 18,1 kilometer van landingsplaats J. Hier gaat de Philae-lander op 12 november afdalen. Iedere foto heeft een resolutie van 1024 bij 1024 pixels, waardoor de schaal 1,4 meter per pixel is. Stel, je zou een auto parkeren op deze komeet, dan zou de auto op deze foto te zien zijn. Onder voorbehoud dat je auto niet grijs is en dat je deze niet in een krater parkeert.

Waarom niet aan elkaar geplakt?
De foto’s zijn in een periode van twintig minuten tijd gemaakt. Toch is het effect van de rotatie van de komeet en de beweging van de ruimtesonde duidelijk waarneembaar. Vergelijk de schaduwen op de foto linksonder maar eens met de kraters en pokdalige structuren op de foto rechtsonder. Hierdoor is het niet mogelijk om de vier foto’s aan elkaar te plakken, zodat ze één geheel vormen.

Philae-lander
Het terrein waar Philae gaat landen bevindt zich op de kop van de komeet en werd een paar weken geleden unaniem gekozen. De honderd kilo zware Philae-lander gaat in november het materiaal van de komeet van dichtbij bestuderen. “Op plek J kunnen we het materiaal uitermate goed bestuderen”, zegt wetenschapper Jean-Pierre Bibring, die hoofdonderzoeker is van het CIVA-instrument. “Ook analyseren we welke processen ervoor zorgen dat de komeet actief is.” Aangezien komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko naar de zon reist, warmt het oppervlak snel op, waardoor er gassen vrijkomen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145321019
07-10-2014

Komeet met waterpistool aan boord



Spectaculaire foto’s van de Rosetta-sonde. Op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko heeft de Europese sonde een soort sproeiers gefotografeerd. Die bestaan waarschijnlijk uit een mengsel van gas en water die uit het binnenste van de komeet naar buiten stromen.

In het luchtledige van de ruimte gaan die stoffen van een vloeibare en gasvorm gelijk over in een bevroren toestand, een proces dat bekend staat als sublimatie. Het was tot nu toe onbekend dat deze komeet gassen en vloeistoffen uitstoot. Het is een mooie verrassing voor het team dat de steenklomp onderzoekt.

Er zijn vier foto’s genomen van het sproeien. Door die foto’s uit verschillende hoeken aan elkaar te plakken, ontstaat een goed beeld van de activiteit van de komeet.

In november zal Rosetta de 100 kilo zware Philae-lander op de komeet afvuren. De lander zal vlak boven het oppervlak een harpoen afschieten om zich aan het object vast te maken. Dan zal de lander met een kabel dichter naar het oppervlak worden getrokken. Eenmaal daar, gaat de lander proberen te analyseren hoe de komeet in elkaar zit.

Samen met de Rosetta sonde vliegt Philae naar de binnenste delen van ons zonnestelsel. Het is niet de bedoeling dat de lander weer vertrekt van de komeet. Er is genoeg brandstof aan boord om tot halverwege 2016 te blijven werken en zenden.

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 8 oktober 2014 @ 11:07:50 #209
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_145562886
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 11:07 schreef pfaf het volgende:
Hoe kan er na al die jaren nog steeds gas en water inzitten?
Een komeet bestaat ongeveer voor 85% uit water
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145562927
14-10-2014

Rosetta fotografeert enorme kei op komeet 67P/C-G



Ruimtesonde Rosetta heeft een close-up gemaakt van een kei op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De kei is ongeveer 45 meter groot en is daarmee één van de grootste stenen die tot op heden op de komeet zijn gespot.

Wie denkt aan een komeet, denkt wellicht aan een grote klomp ijs en puin die met grote snelheid door de ruimte vliegt en achtervolgd wordt door een indrukwekkende staart. Het oppervlak van de komeet is allesbehalve gladjes, maar je denkt vast niet direct dat er op dat oppervlak ook losse elementen – zoals keien – te vinden zijn.

Foto’s
Toch is dat wel het geval. Op de foto’s die Rosetta kort na haar aankomst bij komeet 67P/C-G maakte, waren al tal van stenen te zien (zie hieronder). Van één van die stenen heeft de ruimtesonde nu een close-up gemaakt. Rosetta maakte de foto toen deze ongeveer 28,5 kilometer van de komeet verwijderd was.


Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Donker en licht
Niet alleen fysiek springt de steen eruit. Ook is deze iets lichter van kleur dan het oppervlak van de komeet. Tussen de lichtere plekken op het oppervlak van de steen zijn donkere plekken te zien die qua helderheid en textuur sterk lijken op de grond waar de steen op rust. “Het lijkt bijna alsof los stof dat het oppervlak van de komeet bedekt zich in de scheuren in de steen gevestigd heeft,” vertelt onderzoeker Holger Sierks. “Maar we weten dat nog niet zeker.”

HET IS BIJNA ZOVER!
Nog een klein maandje en dan volgt het hoogtepunt van de Rosetta-missie: landen op komeet 67P/C-G. Die eer is weggelegd voor Philae: een lander aan boord van Rosetta. Het is voor het eerst dat de mensheid probeert om op een komeet te landen.

Mysterie
De stenen op het oppervlak van 67P/C-G zijn voor wetenschappers in veel opzichten een mysterie. Zo is nog onduidelijk waar de stenen van gemaakt zijn, hoe groot hun dichtheid is en hoe de stenen tot stand zijn gekomen. De komende maanden zullen deze vraagstukken wellicht opgelost kunnen worden. Zo hopen onderzoekers bijvoorbeeld aan de hand van de foto’s die Rosetta met enige regelmaat van de komeet maakt, te kunnen achterhalen of de stenen zich – door toedoen van het zwaartekracht van de komeet – verplaatsen. Ondertussen wordt ook de afstand tussen Rosetta en de komeet steeds kleiner, waardoor we de stenen ook van steeds dichterbij kunnen bewonderen.

De steen die op de foto te zien is, heeft de naam Cheops gekregen. De kei maakt deel uit van een cluster stenen dat de onderzoekers deed denken aan de piramides van Giza. De grootste piramide in dat gebied is rond 2550 voor Christus gebouwd in opdracht van farao Cheops. Tijdens het vervolg van de missie zullen nog wel vaker Egyptische namen vallen. De onderzoekers hebben zich voorgenomen alle kenmerken die op het oppervlak van de komeet 67P/C-G ontdekt worden, aan te duiden met een Egyptische naam.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145563496
Dus alle stoffen die worden gevonden kunnen plaatselijk worden geanalyseerd?
En dat gaat alleen via gemaakte foto's?
pi_145564433
quote:
0s.gif Op woensdag 15 oktober 2014 12:35 schreef Antaris het volgende:
Dus alle stoffen die worden gevonden kunnen plaatselijk worden geanalyseerd?
En dat gaat alleen via gemaakte foto's?
Ik vermoed dat ze een klein 'chemisch lab' aan boord hebben, net als curiosity op Mars. De resultaten van de analyses worden doorgestuurd naar de Aarde.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_145632850
quote:
0s.gif Op woensdag 15 oktober 2014 12:35 schreef Antaris het volgende:
Dus alle stoffen die worden gevonden kunnen plaatselijk worden geanalyseerd?
En dat gaat alleen via gemaakte foto's?
Rosetta bevat 21 wetenschappelijke instrumenten. Zeven van deze instrumenten worden ondersteund door de NASA. De NASA heeft daarvoor een interdisciplinaire wetenschapper ingeschakeld. Zij ondersteunt ook de grondstations van de ESA met zijn Deep Space Network voor geleiding van Rosetta. Drie belangrijke instrumenten zijn:

Ultraviolet beeldspectrograaf: dit instrument wordt ALICE genoemd. Het onderzoekt de gassen in de coma en de staart van de komeet. De coma is een wazig omhulsel van de komeet. Het ontstaat wanneer de komeet de zon nadert. Alice onderzoekt ook de productie van water, koolstofmonoxide en koolstofdioxide. Deze metingen verschaffen waardevolle informatie over de kern van de komeet. Alice meet ook de argonproductie wat informatie geeft over de temperatuur van het zonnestelsel op het ogenblik van de vorming van de komeet, 4,6 miljard jaren geleden.

Microgolf thermometer: analyseert chemische stoffen op of nabij het oppervlak van de komeet en de temperatuur van het stof en het ijs dat door de komeet uitgestoten wordt. De ionen- en elektronensensor is een van de vijf instrumenten die het plasma rond de komeet analyseren. Het instrument zal de interactie meten van de geladen deeltjes van de zonnewind met de gassen die uit de komeet stromen.

massaspectrometer: De NASA leverde dit instrument samen met Zwitserland. Dit experiment wordt ROSINA (Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis) genoemd. Dit is het eerste instrument dat twee molecules met ongeveer dezelfde massa met voldoende nauwkeurigheid zal kunnen onderscheiden, namelijk moleculair stikstof en koolstofmonoxide. Een nauwkeurige meting van de stikstof geeft inzicht in de omstandigheden waarin het zonnestelsel ontstaan is.

(wiki)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145632912
16-10-2014

Verzin een naam voor de eerste landingsplaats op een komeet


© afp.

Nu heet de plaats op een komeet waar voor het eerst een ruimtetuig van planeet Aarde zal neerstrijken nog Site J, maar wie die dat wil mag een betere naam verzinnen voor de landingplaats van de Europese Philae, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA vandaag bekendgemaakt.
Uitgezet door de Europese sonde Rosetta, moet de Philae op 12 november het eerste ruimtetuig worden dat een zachte landing zal maken op de kern van een komeet, met name 67P/Churyumov-Gerasimenko.

ESA nodigt het grote publiek uit om die historische plaats een naam te geven: een "betekenisvolle en memorabele naam die de betekenis van het evenement omschrijft".

Eigenlijk is er maar één beperkende regel: het mag niet de naam van een persoon zijn. ESA wil ook een uitleg van maximaal 200 woorden waarom de keuze op die naam viel.

De uitvinder van de winnende naam mag de landing volgen in het vluchtleidingscentrum in Darmstadt.

De competitie loopt tot 23 oktober 01.59 uur, de winnaar wordt op 3 november bekendgemaakt.

http://www.esa.int/Our_Ac(...)ssion_s_landing_site

Enter the ESA competition here
Enter the DLR competition here
Enter the CNES competition here
Enter the ASI/INAF competition here

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145633468
Mijn geniale naam is opgestuurd. _O_
gr gr
pi_145633961
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 oktober 2014 12:11 schreef Quyxz_ het volgende:
Mijn geniale naam is opgestuurd. _O_
^O^ (je Fok!naam?)
Good Luck! :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145633981
17-10-2014

Indrukwekkende selfie van Rosetta toont jets op komeet



Wow! Er zijn weinig woorden nodig om de nieuwe selfie van de Rosetta-ruimtesonde met de komeet 67P/C-G te omschrijven. Er is al eens eerder een selfie gemaakt, maar nu is de afstand tussen Rosetta en de komeet niet meer dan 15 kilometer.

De foto is op 7 oktober gemaakt door de Philae-lander, die momenteel wordt klaargestoomd om af te dalen op de komeet. Naar verwachting zal Philae op 12 november op het ijzige object landen, waar Scientias.nl live verslag van gaat doen.

Voor deze foto werd de ruimtesonde langer belicht dan de komeet. Anders zouden de lijnen van elektronica op de ruimtesonde niet zichtbaar zijn.

Het meest opmerkelijke detail is een duidelijk zichtbare ‘jet’, oftewel een stroom deeltjes. Gas en stofdeeltjes spuiten uit de nek van de komeet. Komeet 67P/C-G nadert de zon, waardoor het oppervlak wordt verwarmd en sublimatie optreedt. Dit is een directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. In korte tijd verliest de komeet veel materiaal.

Dit is de laatste selfie die Philae maakt voor zijn vertrek op 12 november. Op die dag maakt Philae één laatste kiekje van Rosetta, wanneer de lander zich tussen de komeet en de ruimtesonde bevindt. Het instrument dat deze foto maakte, zal straks ook een 360 graden panoramafoto maken van de landingsplaats van Philae op de komeet. We zijn benieuwd naar de eerste beelden vanaf het oppervlak van een komeet. Jij ook?

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145634009
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 oktober 2014 12:27 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

^O^ (je Fok!naam?)
Good Luck! :)
Nee nee, een zeer kansrijke naam met een sterke motivatie. (al zeg ik het zelf :P )

En bedankt. ;)
gr gr
pi_145648493
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 oktober 2014 12:29 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Nee nee, een zeer kansrijke naam met een sterke motivatie. (al zeg ik het zelf :P )

En bedankt. ;)
Pikachu?
pi_145878208
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145878217
23-10-2014

Komeet 67P ruikt (een beetje) naar rotte eieren en paardenstal


Fotomozaïek van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, bestaande uit opnamen die op 26 september 2014 zijn gemaakt. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

Hoe ruikt een komeet? Dankzij een instrument van de Europese kometensonde Rosetta, die sinds enkele maanden om komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko cirkelt, weten we het. In de gaswolk die zich rond te komeet heeft gevormd zijn sporen gevonden van waterstofsulfide, ammoniak, formaldehyde, waterstofcyanide, alcohol, zwaveldioxide en koolstofdisulfide.

Erg lekker zal deze cocktail niet ruiken, maar de dichtheid van de verschillende gassen is gering. Het gas rond de komeet bestaat voor het overgrote deel uit waterdamp en koolstofmonoxide.

De samenstelling van het gas komt als een verrassing. De verwachting was dat de komeet, die nog meer dan 450 miljoen kilometer van de zon verwijderd is, in eerste instantie vooral zeer vluchtige gassen als koolstofdioxide en koolstofmonoxide zou uitwasemen.

Overigens laten camerabeelden van Rosetta zien dat de activiteit van komeet 67P duidelijk aan het toenemen is. Speelde de stofuitstoot zich aanvankelijk alleen rond de 'nek' van de komeet af, inmiddels zijn er overal op het oppervlak ‘fonteinen’ van stof te zien. Naar verwachting zal de komeet, die de zon nadert, de komende maanden alleen maar actiever worden. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 24 oktober 2014 @ 12:28:35 #223
8369 speknek
Another day another slay
pi_145883716
Interessant. Als complexere organische moleculen gevonden worden, kan dit de kans verhogen om aminozuren te vinden in de komeet zelf?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_145911825
Dit is tof

  zaterdag 25 oktober 2014 @ 10:44:54 #225
163194 DrDarwin
Novio-magenta
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 12:43:43 #226
8369 speknek
Another day another slay
pi_145920411
De trailer.

They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_145920607
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 12:43 schreef speknek het volgende:
De trailer.

_O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_145934659
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 12:43 schreef speknek het volgende:
De trailer.

littlefinger ;), leuk filmpje
Veni, vidi, vodka.
pi_145937639
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 12:43 schreef speknek het volgende:
De trailer.

^O^
pi_145948029
De making of vond ik ook interessant

pi_145948076
Deze nieuwe video het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) is trouwens ook erg tof.

pi_145985345
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145985358
24-10-2014

Bijna heel Rosetta’s komeet verliest nu stof


Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko wordt geleidelijk aan steeds actiever. Dat blijkt overduidelijk uit de beelden die ruimtesonde Rosetta recentelijk maakte. De gehele komeet verliest nu stof.

Op beelden die Rosetta enkele maanden geleden maakte, was te zien dat de ‘nek’ van de komeet – het smalle gedeelte dat de twee delen waar de komeet uit bestaat met elkaar verbindt – actief was geworden. Er waren boven dit deel van de komeet namelijk duidelijke straalstromen van stof te zien. De meest recente beelden van Rosetta schetsen een ander beeld. Niet alleen de nek, maar het gehele lichaam van de komeet verliest nu stof.

Maart 2015
“Op dit moment geloven we dat een groot deel van het verlichte deel van het oppervlak van de komeet activiteit laat zien,” vertelt onderzoeker Jean-Baptiste Vincent. Dat is ook niet zo gek. De komeet – bestaande uit stof en ijs – haast zich momenteel naar de zon en warmt geleidelijk aan op. Daardoor smelt ijs en komt stof vrij. Hoewel de activiteit vrij snel toeneemt, kan het nog wel even duren voordat we werkelijk een snelle toename in activiteit gaan zien. Onderzoekers verwachten dat de activiteit pas werkelijk sterk toeneemt als de komeet zich op zo’n 300 miljoen kilometer van de zon bevindt. Momenteel is de komeet nog 470 miljoen kilometer van de zon verwijderd. Pas eind maart zal de komeet die grens van 300 miljoen kilometer naar verwachting overschrijden.


Deze foto maakte Rosetta toen deze iets meer dan zeven kilometer van het oppervlak van de komeet verwijderd was. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Meerdere foto’s
Wetenschappers volgen de komeet tot die tijd op de voet. Ze vergelijken foto’s die Rosetta vanuit verschillende hoeken van dezelfde gebieden maakt. “In staat zijn om deze uitstoot voor het eerst van dichtbij te monitoren geeft ons meer inzicht,” stelt onderzoeker Holger Sierks. “Maar één foto kan ons niet het hele verhaal vertellen, op basis van één foto kunnen we niet duidelijk afleiden waar op het oppervlak een straalstroom ontstaat.”

Hoewel de beelden die Rosetta maakt, heel opwindend zijn, is het wachten op de informatie die lander Philae zal gaan verzamelen. De lander zal half november voet op 67P/C-G zetten. Momenteel is de plek waar de lander moet gaan landen nog ‘inactief’. Wel zijn er aanwijzingen dat gebieden op ongeveer één kilometer van de landingsplek actief aan het worden zijn. Deze gebieden zullen de lander in staat stellen om de activiteit van de komeet van dichtbij te observeren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146025237
...

[ Bericht 24% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 28-10-2014 18:20:56 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146041599
Behind the scenes van de meesterlijke short-film hierboven

'Ambition': Rosetta Inspired Sci-Fi Short - Behind The Scenes Video
Take a look at how the stunning comet mission inspired and futuristic world-building film got off the ground. The Game of Thrones' Aiden Gillen stars in the short film.

http://www.space.com/2753(...)he-scenes-video.html








[ Bericht 26% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 28-10-2014 17:58:21 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146042563
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 12:43 schreef speknek het volgende:
De trailer.

Dat is geen trailer, dat is de hele film :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146064205
Heb dat filmpje nu al 3x gekeken, blijft gaaf :D
pi_146291791
ESA_Rosetta twitterde op dinsdag 04-11-2014 om 14:28:54 Are you ready to find out the new name of @philae2014’s landing site? #NameJ reageer retweet
Super spannend natuurlijk :@
gr gr
pi_146292034
http://www.esa.int/Our_Ac(...)well_J_hello_Agilkia _O-

Die had ik inderdaad ook gesubmit, anticlimax. |:(
gr gr
  woensdag 5 november 2014 @ 01:56:09 #240
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_146318718
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 november 2014 14:39 schreef Quyxz_ het volgende:
http://www.esa.int/Our_Ac(...)well_J_hello_Agilkia _O-

Die had ik inderdaad ook gesubmit, anticlimax. |:(
Dan ben je zeker 1 van deze 4 ... bert/alex/jordy/martin
  woensdag 5 november 2014 @ 02:36:16 #241
230788 n8n
Pragmatisch
pi_146318907
Is dit eigenlijk ook voor het eerst dat we te maken hebben met buitenaards water? Best wel hard dat 'we' ff op pad zijn gegaan om kiekjes te maken van een flinke rots
Specialization is for insects”.—Robert Heinlein
pi_146321506
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 01:56 schreef moeilijkgeval het volgende:

[..]

Dan ben je zeker 1 van deze 4 ... bert/alex/jordy/martin
Dat klopt. :Y Waar heb je dat lijstje vandaan?

En er staat weer een nieuw fantastisch filmpje online: :D

gr gr
  woensdag 5 november 2014 @ 10:24:44 #243
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_146322389
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 09:50 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]
En er staat weer een nieuw fantastisch filmpje online: :D

Tof! :D
nee, jij dan!
  woensdag 5 november 2014 @ 11:04:04 #244
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_146323378
quote:
Dat klopt. :Y Waar heb je dat lijstje vandaan?

Ik heb zo'n kristallen bol staan hier :Y
pi_146323697
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 11:04 schreef moeilijkgeval het volgende:

[..]

Ik heb zo'n kristallen bol staan hier :Y
Ik zie die lijst zo snel niet online staan, dus zit jij toevallig ergens bij de ESA? :@
gr gr
pi_146324772
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 09:50 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

En er staat weer een nieuw fantastisch filmpje online: :D

^O^ _O_
  woensdag 5 november 2014 @ 12:03:51 #247
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_146325063
Het zou natuurlijk een rare situatie zijn als ik bij de ESA zit en tegelijkertijd dit soort missies geldverkwisting vindt,,,
Laten we het erop houden dat ik dichtbij de bron zit... :).
pi_146326019
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 09:50 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Dat klopt. :Y Waar heb je dat lijstje vandaan?

En er staat weer een nieuw fantastisch filmpje online: :D

^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146338746
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 12:03 schreef moeilijkgeval het volgende:
Het zou natuurlijk een rare situatie zijn als ik bij de ESA zit en tegelijkertijd dit soort missies geldverkwisting vindt,,,
Laten we het erop houden dat ik dichtbij de bron zit... :).
AIVD 8-)
  woensdag 5 november 2014 @ 18:28:49 #250
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_146339042
quote:
7s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 00:04 schreef KoningStoma het volgende:
Dit is tof

[ afbeelding ]
Is er een wolkenkrabber en een vliegtuig aangetroffen op de komeet?! Dat kan ik haast niet geloven, dan zou dat enorm nieuws zijn en vast en zeker op alle voorpagina's gestaan hebben.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')