WhateverWhatever | dinsdag 17 juni 2014 @ 14:15 |
Zijn befaamde gebraden kipfilet zorgde ervoor dat de 79-jarige Peter Clarke doodziek werd. Net als veel anderen waste hij de kip voor het bereiden. Iets wat hij nu nooit meer zal doen. De nacht na de maaltijd kreeg Clarke extreme buikpijn. Na onderzoeken bleek dat hij behept was met de Campylobacter bacterie die hij opliep door het wassen van de kip. Het was iets wat de man, net als bijna de helft van de bevolking, altijd deed zonder te beseffen hoe riskant het kan zijn voor de gezondheid. Spetters De Food Standards Agency (FDA) waarschuwde gisteren om vooral te stoppen met het wassen van de kip voor het koken vanwege verspreidingsrisico van dodelijke bacteriën door waterspetters. Een maag-darminfectie door de Campylobacter komt in ons land veel voor, vooral in de zomer. Naar schatting is ongeveer 80 procent van de gevallen de schuld van besmet pluimvee. Clarke tegenover de Daily Mail: ''Ik was verrast dat ik zo ziek werd van zo'n simpele routine als kip wassen. Gek genoeg had ik niet van de kip gegeten, dus het moest wel door het wassen komen. Vanaf dat moment heb ik geen kip meer gegeten, maar mocht ik dat toch een keer doen zal ik het vlees in ieder geval niet meer wassen.'' In ongeveer de helft van de gevallen begint een infectie met de Campylobacter bacterie met griepachtige symptomen, gevolgd door diarree, braken, buikpijn en krampen die lijken op een blindedarmontsteking. Gewoonlijk duren deze klachten ongeveer een week. Om uitdroging te voorkomen is het vooral belangrijk om goed te drinken en voldoende suiker en zout binnen te krijgen. To do Tips om een infectie te voorkomen: Was geen rauwe kip, dat is echt nergens voor nodig. Het maakt de kip niet schoner en verwijdert ook eventuele bacteriën niet. Gebruik aparte snijplanken voor kip en andere ingrediënten. Desinfecteer het aanrecht, theedoeken, vaatdoeken en andere gebruiksvoorwerpen die met de rauwe kip in aanraking zijn gekomen om verdere verspreiding van bacteriën in de keuken te voorkomen. Indien mogelijk, zet deze objecten dan in de vaatwasser. De combinatie van warmte, water en wasmiddel doodt het beste bacteriën. Maak werkvlakken schoon met warm water en een ontsmettingsmiddelen. Zorg er natuurlijk voor dat de kip goed gaar is. Gooi eten dat 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan weg, vooral belangrijk om te onthouden bij een barbecue. Bron Dus niet meer de kip wassen mensen! | |
euphoria19 | dinsdag 17 juni 2014 @ 14:17 |
NWS / 'Stop met het wassen van kip!' | |
mokkiemok | dinsdag 17 juni 2014 @ 14:20 |
jaja whatever | |
NieuweNier | dinsdag 17 juni 2014 @ 14:22 |
Waarom zou je kip was en ![]() | |
habitue | dinsdag 17 juni 2014 @ 14:43 |
Panische gedoe altijd met voeding. Beetje je hersenen gebruiken is al voldoende. MAAAR ER GAAN ZO 100 MENSEN PER JAAR DOOD AAN!!! Grotendeels mensen die sowieso al verzwakt zijn. Beter kap je met roken, drinken en autorijden als je leven je zo dierbaar is. [ Bericht 3% gewijzigd door habitue op 17-06-2014 15:04:53 ] | |
Klaploper | dinsdag 17 juni 2014 @ 16:10 |
![]() Trouwens ken ik bijna niemand de zijn kip wast, vooral Surinamers in mijn omgeving. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 16:21 |
Ik zal mn kip gewoon blijven wassen. Het is gewoon logisch dat het waswater niet bij je eten oid moet komen.... ![]() | |
WhateverWhatever | dinsdag 17 juni 2014 @ 16:21 |
Of spetters water in je mond of andere gaten. ![]() | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 17:18 |
Daar hou ik gewoon rekening mee. Allemaal logisch... | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juni 2014 @ 18:01 |
Waarom was je je kip? | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 18:04 |
aangeleerd vanuit huis. Ik snap dat het bakken alles dood, maar ik heb bij hele kippen wassen soms echt vies troebel water. En soms doe ik er een beetje azijn of citroen bij (spoel ik weg). | |
sirdanilot | dinsdag 17 juni 2014 @ 18:18 |
Zelf was ik bij van die bouten wel het gedeelte waar de lever zit, want ik vind lever echt vies bah en goor. Verder was ik kip niet, is onzin. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 18:24 |
Was eens een hele kip (als je dit gebruikt) en kijk naar dat water. Soms is het echt gewoon grijs/troebel hoor... En dit is gewoon viezigheid en geen bacteriën die doodgebrand worden bij het bakken. Dus waarom onzin? Gewoon ervoor zorgen dat dat water niet in je mond ![]() ![]() | |
sirdanilot | dinsdag 17 juni 2014 @ 18:34 |
Ik ben student dus ik eet nooit een hele kip. Ik weet ook niet wat het troebele is, waarschijnlijk vet of zoiets, maar je gaat er vast niet dood aan als je het gewoon laat. De binnenkant zou ik echter wel afspoelen (want vieze lever etc.) | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 18:40 |
Van vuil eten ga ja idd lang niet altijd dood, maar ik doe het liever zo min mogelijk. Een beetje respect voor het eigen lichaam is het ook. En als je de kip/het kipfilet gewoon op een goede manier wast, en dus dat water goed afvoert, is er helemaal niets aan de hand. Maar zonder wassen kan ook, en ook dit doe ik soms ook gewoon (ook een student eh ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juni 2014 @ 18:41 |
Vet, eiwit, vleessappen. | |
Aloria | dinsdag 17 juni 2014 @ 18:57 |
Voor het eerst dat ik lees dat sommige mensen kip wassen | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 19:15 |
en vuilheid. Of zijn kippen altijd schoon? Kun je me die garantie geven? | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 19:16 |
Heel eerlijk, mn mn hele familie doet het en vinden het zooo not-done als het niet gedaan wordt. Miss mn multiculi background oid ![]() | |
Euribob | dinsdag 17 juni 2014 @ 19:40 |
Vuilheid, bij een geplukte kip? | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 19:44 |
Yep. Na het plukken kan de kip niet meer vuil worden oid? | |
Euribob | dinsdag 17 juni 2014 @ 19:45 |
Als je hem buiten laat slingeren wel, ben ik bang. | |
RedFever007 | dinsdag 17 juni 2014 @ 19:45 |
Kip wassen? ![]() Ik was ook verbaasd moet ik eerlijk zeggen ![]() | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 19:46 |
Wie kan mij garanderen dat die kip niet buiten is wezen slingeren voordat ik hem gekocht heb? weet ik veel wat er in die fabriek gebeurd. Gaan we pas kippen wassen als de media iets uitvergroot, is het dan pas: o ja toch kippen wassen mensen.... Het is een voorkeur en ik blijf erbij. | |
Baran09 | dinsdag 17 juni 2014 @ 20:10 |
Ik kook de kip altijd voordat ik het bak. Komt idd ook heel vies water vanaf, maar dan eet je het (hopelijk) grotendeels niet meer op... ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juni 2014 @ 20:15 |
Dat noem je bouillon | |
Baran09 | dinsdag 17 juni 2014 @ 20:15 |
Nou ik niet... Echt heel smerig ![]() | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 20:35 |
Vieze bouillon. En vies omdat er viezigheid inzit. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 20:42 |
Ik doe mijn koetjes, lammetjes en varkens ook altijd in bad voordat ik ze bak of in de oven stop. ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 17-06-2014 20:42:58 ] | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 20:46 |
Ik spoelde mn stukje zalm gisteren zelfs ff af... ![]() | |
fotostarter | dinsdag 17 juni 2014 @ 20:55 |
Ik had er nog nooit van gehoord eerlijk gezegd. Doe het dan ook nooit. Zelf mijn eigen kippen niet. | |
Spanky78 | dinsdag 17 juni 2014 @ 21:25 |
Godver, dit topic laat maar weer zien hoe weinig veel mensen van voeding weten. Jeuzes mensen, voor iets dat je minstens drie keer per dag doet, mag je wel iets meer interesse tonen. Niet janken als je dan half dood gaat van de spetterpoep eh. | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 21:30 |
Jij gaat drie keer per dag schijten? Of was je driemaal daags een kip. ![]() | |
Spanky78 | dinsdag 17 juni 2014 @ 21:30 |
Eten, dat doe je minstens drie keer per dag. En het is treurig om te zien hoe weinig evrstand veel mensen hiervan hebben. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 21:38 |
Je vindt het wassen van kip ok, of juist niet? | |
Spanky78 | dinsdag 17 juni 2014 @ 21:42 |
Niet. Sowieso snap ik vlees wassen gewoon niet; als er echt viezigheid op zit moet je je afvragen of je het wel wilt bereiden, maar wassen voegt niet echt iets toe. Koop gewoon goed vlees en bereid het. | |
Stansfield | dinsdag 17 juni 2014 @ 21:52 |
De schoonfamilie van mijn broer komt uit Curacao daar zijn ze ook zo op het wassen van vlees. Maar dan ook met citroen. Heb wel eens gelezen dat dit komt uit de tijd dat er nog geen koelkast was. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 21:55 |
Was je hele kip eens met water en citroen (of azijn) en kijk wat er afkomt. | |
Thezappa | dinsdag 17 juni 2014 @ 21:57 |
| |
Brentmeister | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:03 |
Kip wassen ... Wtf am I reading | |
Zith | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:11 |
Je gaat je biefstuk toch ook niet wassen ![]() | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:12 |
Al dat kanker wat toeneemt etc, waar komt dat vandaan? Poepbacteriën en weet ik veel wat nog meer. Wat is er mis met je kip wassen...lol. Wat een vergelijking. Maar het zou kunnen, waarom niet? | |
sirdanilot | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:12 |
Ben jij 13 jaar oud of gewoon niet gezegend met een groot intellect? ![]() | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:16 |
Ben heel dom. ( ![]() Ik snap het probleem niet zo... damn. Spoel een kip om met citroen/azijn en water en kijk wat er afkomt. Is dat zo moeilijk? En nee het water komt niet in mn mond of in/op andere voedselwaren oid. Dus wat is het probleem. lol | |
Zith | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:22 |
Die je dus kan doden door het te koken. Als je het wast dan verspreiden ze rond je keukenblad zoals de borden of het bestek die naast de gootsteen staan. Die kook je niet voordat je ervan eet. Die zorgen voor het ziek worden. Lees het artikel. | |
Zith | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:23 |
Verder kan je de bactieren niet verwijderen door het te wassen met alleen water, behalve als je zeep en veel disinfectant gebruikt. Wat wel de bacterien helemaal verwijdert? Koken of door en door bakken. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:25 |
Nou nee, niet op de manier dat ik het doe. Die poep bacteriën hoef ik niet in mn eten te hebben, dood of niet. het blijft viezigheid op je kip, ook als de (actieve) bacteriën doodgebrand zijn. Bacteriën gaan dood, zijn we over eens. Het blijft op je kip, en ik was het liever (voor een deel) af voor ik ga koken. | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:30 |
Niet door kip te wassen zoals in de OP is aangegeven dus. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:31 |
Nee ik zeg toch niet dat door wassen die bacteriën dood gaan. Door wassen gaat die viezigheid eraf. Die viezigheid blijft gewoon op je kip hoor.... | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:31 |
Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van het fenomeen 'kip wassen', nog nooit gezien ook. Ik vind het ook maar apart eerlijk gezegd ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:32 |
Waarom was jij je kip uberhaupt dan. ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:34 |
![]() | |
Syrena | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:34 |
Haha, mijn moeder vroeg vorige week nog of ik de kipfilet gewassen had voor het bakken. Ik zei ja, maar doe dat echt nooit. Wel meteen snijplank en mes afspoelen en in de afwasmachine. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:34 |
lees mn reacties maar.... | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:35 |
dit is veel belangrijker | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:35 |
Dat heb ik gedaan, en waarom je het doet slaat dus nergens op. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:36 |
Waarom zouden we hier in het Westen al die welvaartsziektes hebben? In enorme stijgend tempo. Als je het goed doet, is er niets aan de hand. dus ik snap het probleem niet. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:36 |
viezigheid... | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:36 |
CUL / Met welk wasmiddel, afwasmiddel of zeep.... | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:37 |
was je kip niet. Ik doe het wel doegdoeg ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:38 |
Je geeft geen antwoord op de vraag. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:38 |
Water en citroen, soms water en azijn. Daarna met water. minuutje werk. o en gewoon koud water | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:39 |
Jij denkt echt dat dat van ongewassen kip komt? Je spoort niet. | |
Zelva | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:39 |
Ik was mijn geschilde bietjes ook altijd nog met water. Moet je kijken hoe goor dat water dan wordt!!! | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:40 |
En daar voorkom je o.a. campylobacter mee? [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 17-06-2014 22:40:48 ] | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:40 |
we weten het niet. Het is een totaalplaatje. Ik zeg niet dat het door het niet wassen van kip komt hoor.... je spoort zelf niet.. ![]() | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:41 |
ik voorkom er wss helemaal niets mee, ik doe het omdat ik wil en het fijn vind. | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:42 |
Ik doe niet zulke debiele beweringen als jij. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:42 |
leer lezen. | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:42 |
Dan kan ik je ook wel een Biostabiel aanraden. En meer van dat soort zweverige onzin. | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:43 |
Jij begint toch over kanker en andere welvaartsziekten? | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:43 |
kipje spoelen is zweverig. Jezus wat een onzin. En als morgen ergens in een krant staat dat we WEL onze kippen moeten wassen of weetikveel welke reden? Dan ga je het wel doen en ben ik niet meer debiel? | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:44 |
Ik geloof niet dat jij de wetenschap op jouw hand hebt in dezen. ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:44 |
Als je dan al kip wil wassen, doe het dan met alcohol, dat heeft tenminste nog nut | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:45 |
Ja en we weten niet waarom we deze ziektes in het Westen zoveel hebben en in stijgende mate. Misschien door onze voorkeur van alles snelsnel te doen. Een kip wassen (en gewoon zien wat er afkomt) is toch normaal als iemand dat normaal vind. Er zijn werelddelen die dit ook gewoon standaard doen. EU norm is voor mij niet leidend, ik doe wat ik fijn vind.En dat moet jij natuurlijk ook doen. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:46 |
Want alleen alcohol spoelt viezigheid weg? Bacteriën gaan toch dood tijdens het bakken? | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:48 |
En die delen van de wereld zijn ook tevens dé delen die een uitgesproken en leidende positie hebben op het vlak van wetenschappelijk onderzoek en dergelijke? ![]() | |
Amsel | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:48 |
Maar waarom zou je kip dan wel wassen maar rundvlees of varkensvlees niet? | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:48 |
Volgens mij weten we prima waardoor we welvaartsziekten hebben. Het nalaten van kip wassen staat niet in het rijtje. Zeg dan gewoon dat je graag je stukje kip wast en laat die andere onzin achterwege. | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:48 |
je dood de bacterien en voorkomt dat ze verspreiden, met spoelen met water maak je het probleem alleen maar groter, daarom wordt er tegen gewaarschuwt. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:49 |
Wetenschap is: dit is bewezen, totdat een andere theorie weer iets anders bewijst. | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:49 |
![]() | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:51 |
Want dat lijstje is een gegeven en zoveelzeggend. laat me niet lachen. Als morgen onderzoekers erachter komen dat Worteltjes sterk kankerverwekkend zijn, dan komen worteltjes op dat lijstje. Doe ajb niet zo debiel. Alles is afhankelijk van kennis en onderzoek (en tijd). Ik was mn kip omdat ik het fijn vind en ik zie het kwaad niet. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:53 |
ja? | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:53 |
Wat dat kwaad betreft...
| |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:54 |
Dus jij laat het helemaal open waar we ziek van worden. Het kunnen ook aliens zijn die onze atmosfeer bevuilen! | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:55 |
Wellicht is TRU een optie voor dude? | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:55 |
Helemaal open laten...? nee wie zegt dat. Jij zegt kip wassen hoeft niet. Ik zeg wel, waarom niet. Wat als we er ziek van worden. Wat als over 5 jaar dit pas blijkt? natuurljjk hou ik me aan de zaken die nu bekend zijn. Maar het wassen van kip is veilig (zoals ik het doe). | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:57 |
En theorieën kunnen altijd verworpen worden. http://nl.wikipedia.org/wiki/Falsificatiebeginsel "Falsifieerbaarheid of falsificeerbaarheid is een eigenschap van een wetenschappelijke of andere theorie, indien er criteria kunnen worden aangegeven op grond waarvan de theorie zou moeten worden verworpen. " | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:57 |
Poets jij je tanden met tandpasta? Wat nou als over vijf jaar blijkt dat je daar tandvleeskanker van krijgt? | |
Zith | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:59 |
Oh... net bedoelde je nog dat je kanker van poepbacterien zou krijgen als je je kip niet wast. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 22:59 |
dan heb ik kans op tandvleeskanker. Wat flauw. Ik zeg toch 100x dat het voor mij een kleine moeite is om een kip te wassen en dat ik dit fijner vind. Dat een 79jarige man hier bijna dood aan is gegaan, jammer voor hem. Rauwe kip etc ga je ook dood aan. Stoppen met tanden poetsen omdat er een kans is dat ik kanker krijg. Dat is toch iets heel anders dan ervoor kiezen om een minuut langer je kip te bereiden... | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:00 |
Ik ben fan van Karl Popper, en tot dus ver is er geen enkel onderzoek dat jouw claims staaft, in tegendeel zelfs. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:00 |
Dat kan idd, dat ziek worden. We weten het niet.. Ik was mn kip niet omdat ik bang ben om ziek te worden. Ik was mn kip omdat ik dit fijn en netjes vind. | |
Zith | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:00 |
Ik denk dat jij eerst hier mag lezen: http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_theory Een theorie is een van de hoogst haalbare 'certificaten' in de wetenschap. | |
Zith | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:01 |
Wie is we? | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:01 |
LOL. ja en? Ik zeg toch niet dat er wetenschap is dat mij ondersteund. Ik leg alleen uit dat wetenschap waar is totdat weer iets anders is bewezen.... | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:02 |
Een minuut je kip wassen omdat je denkt dat je kanker krijgt van poepbacteriën. | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:04 |
Jij bent degene die vage dingen claimt, dus dan is het ook aan jou om die claims te onderbouwen. Zo werkt de wetenschap nu eenmaal. ![]() | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:05 |
Nee ik was mn kip omdat ik het fijn en schoon vind. Leg me geen woorden in de mond. Dat over kanker ging over dat we simpelweg niet weten waardoor we exact ziek worden en de attitude dat alles wat je doet wat afwijkt van wat 'normaal' gevonden wordt gebaseerd is op de kennis van nu en een hoop media blabla. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:07 |
huh. welke claims? Jullie zeggen er is geen enkele reden om kip te wassen omdat wetenschap blablabla. Ik zeg wetenschap is tijdelijk (totdat iets anders bewezen is). Nu zeg je kom maar met iets wat je claim onderbouwt? wat is dat voor gekkigheid. Ik was mn kip omdat ik het fijn vind. Ik heb nooit gezegd dat er nu een wetenschappelijke basis is. Ben jij 13? | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:07 |
Ik leg jou helemaal geen woorden in de mond.
| |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:07 |
Ja waar komt het vandaan? We weten het toch niet. En daarom was ik voor het onzekere mn kip. Dag gekke Lieneke | |
ClapClapYourHands | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:08 |
Kip wassen ![]() | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:08 |
kan idd. niets mis mee hoor. Ik doe het zelf net anders. | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:09 |
Dag malle, malle dude! | |
Zith | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:11 |
Kap daar nou eens mee, met je " we weten het niet ". Die 'we' dat ben jij, niet de rest. En je onzin over de wetenschap is nog erger. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:12 |
Nou leef en laat leven toch. Doe lekker wat jij wilt. Dat extra minuutje is mijn eigen tijd. ga ik spetterpoepen hierdoor, dan is het mijn eigen schuld. Ik snap al de heisa niet. | |
Zith | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:13 |
Nou leef en laat leven toch. Verkondig dan ook geen onzin. Prima dat je je eigen opinie hebt. Maar definities vallen daar niet onder. | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:13 |
Snap je nu waarom ik een sarcastisch topic over het wassen van vleeswaren heb geopend? ![]() | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:13 |
"verkondigen" ![]() | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:13 |
Nee. | |
dude1986 | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:14 |
en wassen is spoelen eh. | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:17 |
Omdat CUL tegenwoordig onder ONZ lijkt vallen. En als je daar wat van zegt ben je "elitair". | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:20 |
Volgens mij moet je je klacht daar neerleggen waar die relevant is. Ik snap niet waarom je er hier en bij dit onderwerp over begint. | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:24 |
Ik ben er al eerder en vaker over begonnen, dit topic is er simpelweg weer een voorbeeld van. Er wordt gewoon niets mee gedaan. En of jij het al dan wel of niet snapt is niet mijn probleem. ![]() | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:26 |
Hoe is dit topic daar een voorbeeld van?! | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:30 |
"Vroeger" had topic had dit topic al lang een slotje gehad vanweze het gezuig en getrol van bepaalde personen, waar je nota bene zelf ook tegenin gaat. | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:34 |
Wat is het verband met nasi van Johannes en 'elitair' roepen? | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:36 |
CUL / [CUL Slow Chat] Ik doe het wel! Waar je nota bene zélf ook reageerde... CUL / [CUL Slow Chat] Ik doe het wel! [ Bericht 12% gewijzigd door #ANONIEM op 17-06-2014 23:38:32 ] | |
leeell | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:37 |
Er zijn mensen die kip wassen ? | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:38 |
Het verband met DIT topic. | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:40 |
Het ONZ / TRU gehalte. Duh. | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:44 |
Nasi van Johannes heeft toch niks met TRU te maken en ik zie in dit topic geen opruiende 'CUL is zo elitair'-roepers. Voedselveiligheid lijkt me een legitiem onderwerp voor CUL. Dat daar een 'dude ' in opduikt die wat wonderlijk is in zijn redeneringen, lijkt me ook niet symptomatisch voor het een of ander. Dus wat je punt nou is... | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:46 |
...dat jij er overduidelijk geen bal van snapt. | |
Lienekien | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:47 |
Dat klopt! | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 23:58 |
Iets met Mars en Venus en zo... | |
littledrummergirl | woensdag 18 juni 2014 @ 01:18 |
heb veel collega's uit curacao dat zien doen tijdens het koken ![]() | |
golfer | woensdag 18 juni 2014 @ 01:21 |
Nog nooit van gehoord kip of vlees wassen. Wat een onzin. ![]() Wat ik wel doe is verse vis even afspoelen met koud water. | |
sirdanilot | woensdag 18 juni 2014 @ 10:27 |
Ik spoel de vis aan de binnenkant even af, om de laatste resten van - alweer - de lever en zo te verwijderen want dat is vies. | |
habitue | woensdag 18 juni 2014 @ 10:38 |
Zolang je je vaat niet afwast in het water waar je je kip mee schoonmaakt zit je wel goed hoor. ![]() | |
minilot | woensdag 18 juni 2014 @ 10:59 |
Het is nieuw voor mij dat er uberhaupt mensen zijn die hun kip wassen! ![]() | |
RobinOok | woensdag 18 juni 2014 @ 11:43 |
Een hele kip was ik ook. Kipfilet of andere delen niet. Zo heeft mijn moeder dat van mijn oma geleerd en ik van haar en wij zijn gewoon een 100% kaaskop. Gaat niet om bacteriën of salmonella, maar over ongerechtigheden. En ik zal dat blijven doen, want ik vind dat leuk. Als ik kip was denk ik aan mijn moeder. Als ik rijst was denk ik aan Oshin en al die andere miljoenen vrouwen die al eeuwenlang hun rijst wassen. En vis spoel ik ook eerst af voor ik het klaar maak. En dat er een vieze mijnheer racekak heeft gekregen omdat ie heeft lopen spetteren en/of zijn handen niet heeft gewassen zal me echt heeeeeeeelemaal worst wezen. Ik blijf mijn kippetjes lekker wassen. | |
minilot | woensdag 18 juni 2014 @ 11:58 |
Aha! Ik maak nooit een hele kip klaar, ik gebruik alleen af en toe losse dijen of pootjes. Als ik ooit 'ns een hele kip moet hebben voor een recept dan zal ik eens opletten of ik de behoefte voel om 'm af te spoelen! ![]() | |
RobinOok | woensdag 18 juni 2014 @ 12:04 |
Vooral de binnenkant hè? De slachtlijn rukt er de ingewanden uit maar er kan van alles achterblijven. | |
minilot | woensdag 18 juni 2014 @ 12:16 |
Jaja! Krijg ik me daar even zin in een hele kip van! ![]() | |
RobinOok | woensdag 18 juni 2014 @ 14:35 |
Hele kip is cool man! En veel leuker dan stukken. | |
dude1986 | woensdag 18 juni 2014 @ 14:36 |
![]() ![]() | |
WhateverWhatever | woensdag 18 juni 2014 @ 14:46 |
Ik ben ook gestopt met mijn pik te wassen.......![]() | |
Spanky78 | woensdag 18 juni 2014 @ 15:06 |
Wassen is een bron van kruisbesmetting, zo simpel is het. Neem het risico of niet, maar bij kipfilet is het complete bullshit. En je kunt ongerechtigheden wel uit de hele kip wassen natuurlijk, een goed geslachte kip bevat iig nooit bacteriën uit haar darmen, want die moeten heel blijven. Dus koop geen rommelkip, dat scheelt ook. Buitenlandse kip wordt vaak na slacht gewassen in chlorate, dus dat is weer veiliger. Vraag is wel of je dat dan wil... | |
habitue | woensdag 18 juni 2014 @ 15:11 |
Heston Blumenthal laat de kip weken in een zout-water oplossing zodat hij sappiger blijft. Niks nutteloos ![]() | |
dude1986 | woensdag 18 juni 2014 @ 15:16 |
het gaat echt echt lang niet altijd goed, dat kan gewoon niet. het gaat om zoveel kippen dat er gewoon hoe dan ook viezigheid (ik heb het niet over bacteriën) op en vooral in de kip zit. Het wassen moet je alleen goed doen, zonder dat er besmetting kan plaatsvinden. Over die buitenlandse kippen (als ik op vakantie oid ben). Ik heb dan een levende kip die ik uitkies, die geslacht wordt waar ik bij sta, alles wordt verwijderd (veren etc) en dan thuis spoel ik deze nog ff om, op dezelfde manier als hier. Het is gewoon iets wat je doet of niet, en ik vind het bullshit dat mensen gaan zeggen: doe het niet! want dit en dit en dit. | |
Spanky78 | woensdag 18 juni 2014 @ 15:29 |
Dat klopt, maar wassen (zonder de juiste middelenom te desinfecteren) verwijdert echt ziekmakende bacteriën niet als je dat dacht. Het enige wat je doet is zichtbaar vuil wegspoelen. En met de miniscule waterdruppels die zich dat vormen kunnen die bacteriën dan in jouw lichaam terechtkomen. De bacteriën op en in de kip gaan dood bij juiste bereiding /garing. | |
dude1986 | woensdag 18 juni 2014 @ 15:29 |
Ja I know... Heb ik iets anders beweerd? Dat zichtbare vuil gaat je maag in, ook na het bereiden... En hoe komen die druppels mijn lichaam in dan?... ![]() | |
Bluurgh | woensdag 18 juni 2014 @ 15:32 |
Kip wassen? ![]() En als je zo'n lage weerstand hebt dat je al ziek wordt van een beetje vuil wat eventueel achter blijft dan is het wassen van je kip denk ik wel het minste waar je je zorgen over hoeft te maken ![]() | |
Spanky78 | woensdag 18 juni 2014 @ 15:34 |
Het zichtbare vuil ga je niet aan dood na bereiding, daarnaast zit er op kipfilet geen vuil. Bovendien kun je dat als dat zo nodig moet ook anders verwijderen. Een hele kip bevat in de holte misschien nog een stiertje bindweefsel... Er zijn landen waar de organen als delicatesse gelden. Alleen de darminhoud moet niet op het vlees komen. Helaas gebeurt dat soms wel, aangezien vlees supergoedkoop moet en vakmanschap niets mag oosten. Kortom. Een redelijk nutteloze handeling, met een klein extra risico op zoek worden. | |
dude1986 | woensdag 18 juni 2014 @ 15:47 |
Omdat ik niet aan dat vuil doodga, moet ik het maar opeten. Oke... Dat doe jij dan maar, ik niet. ![]() wat een logica. ![]() ![]() | |
emmyemmy | woensdag 18 juni 2014 @ 16:06 |
Nog nooit van gehoord | |
RobinOok | woensdag 18 juni 2014 @ 17:01 |
Zouden er werkelijk mensen zijn die dat denken? Nee toch? | |
Lienekien | woensdag 18 juni 2014 @ 17:12 |
Denk je dat niemand dat denkt? Nee toch? | |
RobinOok | woensdag 18 juni 2014 @ 20:49 |
Wel. | |
Lienekien | woensdag 18 juni 2014 @ 20:56 |
Je rekent buiten de onwetenden, naïevelingen en gekken. | |
Spanky78 | woensdag 18 juni 2014 @ 21:17 |
Tsja, ik denk zelfs dat heel veel mensen dat denken. Net zoals mensen denken dat ze met groenten wassen iets anders dan stof eraf halen.. | |
Oceanonix | woensdag 18 juni 2014 @ 21:52 |
Inademen. Die route is in het geval van deze bacterien vele male gevaarlijker als de route pan en dan opeten. Want door die pan gaan ze dood. Het spoelen maakt de boel dus erger voor je gezondheid. En ja als je voorzichtig bent en je ziet geen spetters heb je toch aerosool vorming en adem je de boel toch in. | |
Sapstengel | woensdag 18 juni 2014 @ 21:53 |
Waarom zou je kip wassen? Ik snap er niks van. | |
dude1986 | woensdag 18 juni 2014 @ 22:00 |
Ik doe het al jaren en mn ma, grootmoeder etc etc ook al generaties. Niemand is hier ooit ziek door geworden. dus: *gaap* | |
Oceanonix | woensdag 18 juni 2014 @ 22:02 |
je stelde een vraag en daar gaf ik antwoord op. Als je het antwoord niet wilt, stel dan de vraag niet... ![]() | |
RobinOok | woensdag 18 juni 2014 @ 23:11 |
Oh, maar dat geloof ik ook! Groenten niet wassen of snijden op een snijplank en er dan zonder je plank te wassen iets anders op snijden is echt dom. Zeker als je biologische groenten gebruikt. | |
Spanky78 | woensdag 18 juni 2014 @ 23:13 |
Ik was ze ook, maar bijvoorbeeld die EHEC bacterie (daar gaan je nieren van kapot, behoorlijk dodelijk beestje) was je er dus niet af. Ook niet van gewone groenten. Ik weet trouwens niet of er bij biologisch nu echt meer risico is wbt bacterien, neem aan dat mest eerst wel behandeld wordt voor gebruik zodat de ergste entero's dood zijn. | |
RobinOok | woensdag 18 juni 2014 @ 23:20 |
Pardon? Mest behandelen voordat je het als mest gebruikt? Je maakt een grapje zeker? | |
Spanky78 | woensdag 18 juni 2014 @ 23:52 |
Ja, ze maken er vaak pellets van in een extruder. Van die pilletjes of brokjes. Wordt het ook meteen hittebehandeld. | |
habitue | donderdag 19 juni 2014 @ 11:19 |
Wat een geneuzel joh. bron? | |
Pietverdriet | donderdag 19 juni 2014 @ 11:24 |
Ja, voor de tuincentra, maar denk niet dat boeren dat zo gebruiken | |
Oceanonix | donderdag 19 juni 2014 @ 11:55 |
ik werk dagelijks met bacterien en virussen die ziekmakend voor me zijn. In deze business is dit algemeen bekend en handelen we er dagelijks naar. Kan je je Bovenkarspel nog herinerren? Bubblebad met legionella. Die mensen hebben dat water echt niet gedronken of gebadderd. Ook dat was inademing. | |
Spanky78 | donderdag 19 juni 2014 @ 18:07 |
Hangt een beetje van het land af volgens mij. Voor Duitsland moet het zelfs echt gesteriliseerd (133 graden, 2uur) ik geloof dat een vorm van pasteurisatie normaliter genoeg is. | |
Pietverdriet | donderdag 19 juni 2014 @ 18:21 |
waar heb je het over? | |
robber57 | donderdag 19 juni 2014 @ 19:30 |
Ik begrijp niet helemaal hoe je de stap maakt van een voeding product wassen, dan kijken naar het was water wat uiteraard troebel zal worden want vleessap,eiwitten enz enz , maar dan vervolgens de conclusie trekken dat de kip wel vies moet zijn want et water ziet er "vies" uit. Vlees lost gedeeltelijk op in water, als je dat "vieze" water wat er af komt kookt heb je bouillon. En maar klagen dat de kip nergens naar smaakt ![]() Welke vlees of vis soort je ook wast, het water zal er altijd troebel uit zien, en als je dat vlees zo mooi "schoon" hebt gewassen en je legt het weer in een zakje een paar dagen in de koelkast en je wast het weer zal er weer troebel water af komen. Het beest is dood en dus is het rottingsproces in gang,enzymen in het vlees breken het af en dus zal er troebel water vanaf komen, altijd en iedere keer weer. [ Bericht 28% gewijzigd door robber57 op 19-06-2014 19:37:04 ] | |
Pietverdriet | donderdag 19 juni 2014 @ 22:54 |
Afspoelen met kokend water voor je de kip grillt is trouwens wel de manier om de huid in de oven krokant te krijgen | |
habitue | vrijdag 20 juni 2014 @ 08:39 |
Ik heb als bijbaantje in een kippenslachterij gewerkt. miljoenen natte gewassen geplukte kip, nog nooit gehoord van iemand die ziek ervan is geworden. | |
gianni61 | vrijdag 20 juni 2014 @ 08:50 |
gewoon rechtstreeks uit de put gezogen en op het land uit gesproeid | |
Oceanonix | vrijdag 20 juni 2014 @ 14:16 |
Ik hoop dat daar toch een paar voorzorgsmaatregelen genomen worden. | |
habitue | vrijdag 20 juni 2014 @ 14:22 |
Mondkapje niet verplicht (alleen met baard en/of snor.) Waarschijnlijk dus net zo gevaarlijk als van een meter hoog op een luchtkussen vallen. | |
Rickocum | vrijdag 20 juni 2014 @ 19:15 |
Ik vraag me af hoe zij lekkere kippensoep maken ![]() | |
dude1986 | vrijdag 20 juni 2014 @ 22:22 |
![]() | |
Gnittoo | vrijdag 20 juni 2014 @ 22:42 |
Ik had er nog nooit van gehoord ![]() | |
Spanky78 | vrijdag 20 juni 2014 @ 22:47 |
Over mest. Die wordt vaak behandeld. | |
Sangha | zaterdag 21 juni 2014 @ 17:03 |
Bekend fenomeen voor me en doe het zelf ook wel eens. Aangeleerd door mijn exvriendin die dat altijd zo deed. Voor haar (Surinaams) was dat altijd heel gewoon. Ik heb er niet echt bij stilgestaan, ja het zou schoner kunnen worden, aan de andere kant schaadt het ook niet. Het is nu meer een gevoelskwestie, sommige kippetjes wil ik gewoon graag even wassen! ![]() | |
Snowballed | zaterdag 21 juni 2014 @ 17:04 |
Varkentjes was je... kip niet... ![]() |