Van de ene kant heeft die anonieme lector gelijk, want als de focus op zulke regels ten koste gaan van andere elementen van taalvaardigheid, moet dat veranderen. Toch kan ik me niet aan het idee onttrekken dat dit een hoog 'als het te moeilijk blijkt, schaffen we het gewoon af'-gehalte heeft.quote:"Dt-fouten worden in teksten onevenredig zwaar aangerekend", mailde een luisteraar en lector Nederlands aan onze radioredactie. Taalvaardigheid gaat volgens hem over meer dan dat. Letten we door de aanwezigheid van dt-fouten inderdaad niet meer op de intrinsieke kwaliteit van een tekst? Professor Piet Van de Craen (VUB) reageerde vanmorgen in het radioprogramma “Hautekiet”.
"Voor de duidelijkheid: ook ik ben streng voor dt-fouten" gaat de luisteraar verder in zijn e-mail. "Als lector Nederlands in het hoger onderwijs kan ik niet anders dan studenten voor te bereiden op de dt-fixatie en de gevolgen die dt-fouten kunnen hebben", schrijft hij. Zo zouden dt-fouten in een sollicitatiebrief ertoe leiden dat iemand de job niet krijgt. "Dt-fouten getuigen vaak van slordigheid en ik ben het ermee eens dat woorden correct gespeld moeten worden". Toch weigert de lector hoger onderwijs, die liever anoniem wil blijven, om in zijn evaluatie van iemands taalvaardigheid een overdreven stem te geven aan dt-fouten.
"Waarom zijn we zoveel milder voor, bijvoorbeeld, het fout geplaatste trema in "creëert", "feeëriek" of "categorieën"?", gaat hij verder. “Taalvaardigheid gaat veel verder dan dat. Het is veel moeilijker om mensen een vlotte, logisch opgebouwde tekst te leren schrijven en hen daarop correct te beoordelen”.
"Schrijfonderwijs is vooral spelonderwijs"
"Hebben wij af te rekenen met een dt-fixatie?", dat was de vraag die vanmorgen in het radioprogramma "Hautekiet" werd gesteld. "Schrijfonderwijs is vaak alleen spelonderwijs en men zou zich beter buigen over de kwaliteit van een tekst. We letten namelijk vooral op de vorm en niet op de inhoud", reageerde professor Piet Van de Craen (VUB).
Waarom schrijven we dt-fouten en waarom lezen we erover? Dat is volgens de scriptie van Lien Van Abbeneyen te wijten aan "homofoondominantie". “Homofone werkwoordsvormen” zijn werkwoordsvormen die anders klinken maar hetzelfde geschreven worden, zoals “ik word” en “hij wordt”. Een van de twee vormen komt altijd meer voor dan de andere met als gevolg dat we die vorm automatisch schrijven als we niet goed opletten. "In ons brein zijn we vooral bezig met inhoud in plaats van met de vorm. Terwijl we bezig zijn, is ons brein niet bezig met de formulering van regels. Tenzij we er ons uitdrukkelijk op fixeren, bijvoorbeeld in een spellingtest”, vult Van de Craen aan.
De professor stelde alvast een spellingtest op, die u hier kan proberen.
Bron: De Redactie
En daar werken anglicismen aan mee.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:06 schreef HeatWave het volgende:
En ook hier weer, Idiocracy is already happening.
Volgens mij vindt die lector juist dat we het onderwijs kapotmaken door zo te focussen op dt-fouten, en daarbij essentiële dingen als tekstcompositie en zinsbouw vergeten worden.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:07 schreef mvdejong het volgende:
Het is meer een kwestie van "we hebben het onderwijs compleet kapot gemaakt, stop ons te wijzen op onze imbiciliteit".
Het zijn dt-fouten omdat mensen niet weten of ze een d of een t moeten plaatsen. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook de voltooide deelwoorden ('geplaatst', 'gevallen'), die niet simpelweg 'stam+t' zijn.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:13 schreef Kikopuz het volgende:
Het zijn dan ook geen dt-fouten, maar stam+t-fouten. Dat is ook precies de reden waarom het bij mij zo lang duurde om het te begrijpen.
Gaat over België...quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:06 schreef HeatWave het volgende:
En ook hier weer, Idiocracy is already happening.
Dan nogquote:
Ik zie de fout! er moet een 'p' in 'komt'quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:16 schreef Luigi het volgende:
Achja...
https://twitter.com/Westl(...)672430227456/photo/1
Oh ik dacht dat het "dt-fouten" werden genoemd, omdat men vaak een 't' achter een 'd' plakt, terwijl dat helemaal niet mag. "ik wordt" etc. Zo vatte ik het altijd op. Dus ik zag 'dt' als één ding.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:17 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Het zijn dt-fouten omdat mensen niet weten of ze een d of een t moeten plaatsen. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook de voltooide deelwoorden ('geplaatst', 'gevallen'), die niet simpelweg 'stam+t' zijn.
Loop je naar huis? Jij loopt naar huis.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:19 schreef DarkAccountant het volgende:
Het is gewoon ook een stomme obsessie omdat de dt-regel in feite ook ergens heel onlogisch is. Je schrijft namelijk niet wat je hoort. En zeker voor iemand die niet het Nederlands als moedertaal heeft is dat moeilijk aan te leren.
En tja, waarom schrijf je "word je?", maar dan toch "jij wordt"?
Leg het maar eens uit.
Ik denk dat dat gewoon te lang is om uit te spreken.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:20 schreef Kikopuz het volgende:
[..]
Oh ik dacht dat het "dt-fouten" werden genoemd, omdat men vaak een 't' achter een 'd' plakt, terwijl dat helemaal niet mag. "ik wordt" etc. Zo vatte ik het altijd op. Dus ik zag 'dt' als één ding.
Moet het dan niet d- en t-fouten zijn?
Ja natuurlijk, maar als er al een "d" aan het einde van een werkwoordsvorm staat, dan wordt het dus zo'n vreemde "dt", dat bedoel ik eigenlijk. "D" en "t" klinken hetzelfde, dus mensen beginnen daar dan fouten tegen te maken.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:21 schreef Kikopuz het volgende:
[..]
Loop je naar huis? Jij loopt naar huis.
Lang verhaal kort: vroeger eindigde 3e ev op -et en 2e ev op -es. We hebben een paar letters verloren, waardoor alleen de -t van de 3e ev overgebleven is.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:19 schreef DarkAccountant het volgende:
Het is gewoon ook een stomme obsessie omdat de dt-regel in feite ook ergens heel onlogisch is. Je schrijft namelijk niet wat je hoort. En zeker voor iemand die niet het Nederlands als moedertaal heeft is dat moeilijk aan te leren.
En tja, waarom schrijf je "word je?", maar dan toch "jij wordt"?
Leg het maar eens uit.
En uiteindelijk spreken we allemaal Afrikaans. Dat ziet er ook uit alsof niemand kan spellen.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:05 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Toch kan ik me niet aan het idee onttrekken dat dit een hoog 'als het te moeilijk blijkt, schaffen we het gewoon af'-gehalte heeft.
En uiteindelik praat ons almal Afrikaans. Dit lyk ook asof niemand kan speletjies.quote:Tog kan ek my nie aan die idee aarsel dat dit 'n hoog 'as dit te moeilik blyk, skaf ons dit net af'-gehalte het.
En ze winnen ook nog eens constant het Grote Dictee, en bij tien voor taalquote:Op donderdag 5 juni 2014 12:20 schreef HeatWave het volgende:
[..]
Dan nog.
Ook daar is het bezig blijkbaar.
Alsof iedereen een vast aantal fouten heeft, en de vraag is waarin die gemaakt worden.... Onzin natuurlijk, Als het met de grammatica al fout gaat dan hoef je van de zinsbouw en compositie al helemaal niks te verwachten.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:16 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Volgens mij vindt die lector juist dat we het onderwijs kapotmaken door zo te focussen op dt-fouten, en daarbij essentiële dingen als tekstcompositie en zinsbouw vergeten worden.
"Jij wordt" is toch echt tweede persoon enkelvoud.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:25 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Lang verhaal kort: vroeger eindigde 3e ev op -et en 2e ev op -es. We hebben een paar letters verloren, waardoor alleen de -t van de 3e ev overgebleven is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |