na het enthousiast ontvangen recept van mijn spaghetti, nu dan een recept uit een heel ander werelddeel; vandaag doen we mexico aan, voor mijn variant op chilli con carne.
dit recept is voor 1 persoon, maar is redelijk schaalbaar.
je moet wel een beetje trek hebben
eerst maar eens gaan shoppen, voor de ingredienten;
geen chilli con carne zonder bonen, dus die spoelen we even in een zeef.
een vergiet kan ook, natuurlijk.
voor dit recept heb ik voor bruine bonen gekozen.
met kidneybonen kan het ook goed.
voor dit recept gebruik ik zo'n ieniemieni potje.
dan zijn er nog de groenten;
een halve, rode paprika in kleine blokjes,
een halve, middelgrote ui in kleine blokjes,
een tomaat in blokjes,
en een stuk of 2 fijngehakte tenen knoflook.
voor de 'carne' gebruik ik rundergehakt.
zo'n 150 tot 200 gram.
van de supermarkt, de keurslager of, voor mijn part, zelf gedraaid.
whatever. wat jij wil. je ziet maar.
verder gaat er nog een klein blikje tomatenpuree bij.
en natuurlijk nog wat kruiden.
en daar gaan we eerst alvast even een mengseltje van maken.
kruidenmengsel
we beginnen met een theelepel gemalen komijnzaad.
daar gaat ongeveer net zo veel paprikapoeder bij.
een halve theelepel chilipoeder.
wil je een pittige chilli, dan gooi je er een hele in.
met een halve weet je echter zeker dat vrijwel iedereen hem kan eten.
je kan hier natuurlijk ook een spaanse peper voor gebruiken.
verder nog een puntje kaneel.
kijk hiermee uit, want het overheerst al heel snel.
en een theelepel oregano.
de zout doe je er later naar smaak bij.
werkwijze
als pan gebruik ik vandaag een wok.
daarin rul ik het gehakt, zonder olie of boter toe te voegen.
als dat gaar is, voeg ik de ui, paprika en knoflook toe, maar nog NIET de tomaat.
als de groenten een paar minuten hebben meegebakken, kan de tomatenpuree erbij.
die ror je door het groente/gehaktmengsel, zodat het even de tijd krijgt om te ontzuren.
dan is het tijd voor het kruidenmengsel.
maak in het midden een kuiltje vrij, en gooi het kruidenmengsel hierin.
beweeg het mengsel even kort op de open plaats, voordat je het met de rest vermengt.
hierdoor komt de smaak beter vrij.
dan is er nog 1 ingredient dat ik nog niet genoemd had.
dit is een publiek geheim in de latijns-amerikaanse keuken, maar hier kennen we het eigenlijk niet als zodanig; pure chocolade.
ik heb tabletjes smeltchocolade, maar een paar krulletjes van een reep gaat ook goed.
ik gebruik de helft van zo'n tabletje, ter grootte van een euro. maar heel weinig, dus.
gewoon langzaam laten smelten, terwijl je het volgende ingredient pakt.
dat zijn de tomaatblokjes.
gooi deze bij het mengsel, en roer ze erdoor.
[edit]
mocht je tomaten uit blik willen gebruiken, dan zou ik die op dit moment toevoegen.
laat dan de puree weg, gebruik dubbel zoveel tomaat (in blokjes), en sla het water uit de volgende stap over.
gebruik dan wel het sap uit het blik.
verse tomaat zou ik alleen doen, als ze bijna door je handen lopen van rijpheid.
in dit recept gebruik ik ze vooral voor de 'bite', en een 'frisje'.
[/edit]
om er een soort van sausje in te krijgen, voeg je nog wat water toe.
begin met een half limonadeglas toe te voegen, en roer dat er goed doorheen.
de saus zal al vrij snel gaan binden.
als het je nog wat te droog lijkt, gooi je de rest van het water er in etappes in.
als we zover zijn, gaan we de bonen toevoegen.
die roeren we erdoor, en laten het geheel 10 minuten pruttelen.
roer af en toe nog eens door.
dit is ook het moment om het zout toe te voegen.
begin met een beetje, en proef tegen het eind of er nog wat bij mag.
daarna is het tijd om op te scheppen.
eet smakelijk
[ Bericht 2% gewijzigd door marc0871 op 24-05-2014 20:37:20 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.