![syrian_flag_with_coat_of_arms_by_death_to_the_swines-d5gq0ms.jpg]()
![20zuzcw.jpg]()
![MercyCorps_SyriaCrisis_Map_0313.jpg?itok=ET72Q9Vv]()
Syri is een seculiere republiek met 22,5 miljoen inwoners en heeft sinds 2000 als staatshoofd president Bashar al-Assad. In de presidentsverkiezingen van 2007 was hij de enige kandidaat en won dan ook met 97%. Voor 2000 was vanaf 1971 zijn vader Hafiz al-Assad aan de macht die in 1981 een opstand van het Moslimbroederschap neersloeg. Nadat eind 2010 in Tunesi demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in Syri. Volgens de oppositie werd er door de overheid op vreedzame demonstranten geschoten.
In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de Ba'ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij, de staat en de samenleving leid en er ook andere politieke partijen mochten gevormd worden die niet lid zijn van het
National Progressive Front, wel mochten partijen niet gebaseerd zijn op religie of etnische basis. Vervolgens werden er in 2012 parlementsverkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet lid zijn van het NPF zetels wonen, door de rebellen werden deze verkiezingen als ondemocratisch en oneerlijk beschouwd. In 2014 worden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mogen meedoen, dit word door de rebellen ook als een farce gezien.
Tot nu toe zijn er in de oorlog ongeveer 150.000 doden gevallen. Etnische groepen spelen een belangrijke rol in de oorlog, Syri bestaat voor 74% uit soennieten (van wie 10% Koerden), 13% sjiieten (met de alawieten als belangrijkste subgroep), 10% christenen en 3% druzen.
Een factor in de oorlog zijn de Koerden, een volk van 35 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn verspreid over onder meer Turkije, Syri, Irak (Iraaks-Koerdistan), Iran en de vroegere Sovjet-Unie. De Syrische Koerden vechten tegen zowel het regime als de rebellen. Ze willen niet meedoen aan de kant van de oppositie, omdat die hamert op de Arabische identiteit, en krijgen daarom vaak het verwijt dat ze in dienst staan van Assad. Maar feitelijk vechten ze voor zichzelf en hun autonomie. Net als de regering zijn ze seculier.
Vechtende groeperingen:Syrische regering onder leiding van Bashar al-AssadSyrische Strijdkrachten - leger van de Syrische regering, bestaat uit 178.000 actief personeel
Al-Jaysh al-Shaabi - burger militie bestuurd door de regering, bestaat uit 50.000 man
National Defence Force - civiele ondersteuning van het Syrische leger, bestaat uit 60.000 man
Hezbollah - islamitische militie en politieke partij in Libanon, heeft momenteel 3.000 man in Syri
Shabiha - civiele milities onder leiding van leden van de Al-Assad familie
Syrian Resistance - communistische miltie
Syrian Social Nationalist Party - Syrisch nationalistische politieke partij en militie
Landen die de Syrische regering steunen: Rusland dat al sinds de Koude Oorlog een bondgenoot is en Syri heeft de laatst overgebleven marinebasis van Rusland in de regio, Iran, Algerije, Wit-Rusland, Venezuela, Irak en Noord-Korea.
RebellenVrij Syrisch Leger - verschillende milities die zich zo noemen, bestaat uit 80.000 man
Islamitisch Front - salafistische islamistische organisatie, bestaat uit 50.000 man
Al-Nusra Front - onderdeel van Al Qaida, bestaat uit 20.000 man
ISIS - een soennitisch leger dat zowel in Irak als in Syri opereert. Iedereen die niet soennitisch is loopt kans onthoofd te worden door deze groepering. In februari 2014 verbrak Al-Qaeda de banden met ISIS. ISIS heeft aan zowel de regering als de andere rebellen groepen de oorlog verklaart.
Volksbeschermingeenheden - Koerdisch leger, gesteund door de PKK, Iraaks Koerdistan en de PJAK
Landen die de rebellen steunen: NAVO-landen, Jordani, Saudi-Arabi en Qatar. De voornaamste reden van die landen om de rebellen te steunen is het bondgenootschap van Syri met Iran en de steun aan Hezbollah.
Waarom geen NAVO-bombardementen zoals in Libi?In de VN veiligheidsraad gebruiken Rusland en China hun veto over een dergelijke resolutie. Ook werd Cameron door het Britse parlement verboden een aanval op Syri in te zetten.
GifgasaanvallenZie ook:Hoe beoordeel je bronnen?Burgeroorlog in Syri - WikipediaBBC documentaire: A History Of Syria With Dan SnowUitgebreide kaart van wie welk deel van Syri in zijn bezit heeftUpdates:SANA persbureau Syri - pro-AssadAl Jazeera Qatar - anti-Assad