Niet bij shortbread-koekdeeg. Dat blijft op de milimeter dezelfde vorm houden, heel geschikt voor strak uitgesneden koekiesquote:Op donderdag 8 mei 2014 08:18 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Koekjes zakken altijd wel een beetje uit.
Ik ga ze zo ook even maken, kom ik er aan het einde vd ochtend op terug, ok?quote:Op donderdag 8 mei 2014 08:08 schreef Grutsk het volgende:
[..]
Nou, in dit geval had ik onderstaand recept nagemaakt.
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)d-met-kardemom.dhtml
Op zich waren ze goed gelukt en erg lekker, maar het gebeurt me gewoon telkens dat mijn koekjes een beetje uitzakken. In dit geval viel het niet op, maar laatst had ik wel erg platte pepernoten en ook als je figuurtjes wilt maken is het niet mooi. Volgens mij had ik in het laatste geval het meest simpele recept met zanddeeg. Kan het evt. ook aan de oven liggen?
So far, so good...quote:Op donderdag 8 mei 2014 08:08 schreef Grutsk het volgende:
[..]
Nou, in dit geval had ik onderstaand recept nagemaakt.
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)d-met-kardemom.dhtml
ik denk dat het inderdaad toch echt had moeten koken. Als je bijvoorbeeld zelf banketbakkers room wil maken met eigeel moet het zacht koken om dik te worden. Misschien gebruiken ze in het recept een ander poeder wat wel zelf stolt?quote:Op donderdag 8 mei 2014 06:42 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Heb jij of iemand anders misschien een idee wat er fout ging met mijn creme? In het recept stond 250ml appelsap en 250 ml witte wijn mengen. Puddingpoeder mengen met 2 eigeel en een klein beetje van de witte wijn en appelsap mengsel. De rest van het witte wijn/ appelsap mengsel met suiker verwarmen totdat het kookt. Daarna mengen met het aangemaakte puddingpoeder. Volgens taartrecept gebeurt dat niet op het vuur. Ik heb het wel weer op het vuur gedaan zoals de aanwijzing op de puddingverpakking en 2 minuten op zacht vuur gekookt. Het werd alleen niet dik. Had ikhet langer op het vuur moeten laten of vuur iets hoger?
In dit specifieke geval kan ik je uitsluitsel geven: het ligt niet aan jou, het ligt niet aan je oven - de kardemomkoekjes uit Trouw zakken uit.quote:
Dat ziet er inderdaad als een prima recept uit.quote:Op donderdag 8 mei 2014 12:49 schreef Mry het volgende:
Hier is nog een recept voor koekjesdeeg dat volgens deze blogger vorm houdt:
http://www.simplysogood.com/2014/04/miffy-petit-beurre.html
Ik heb het nog niet getest, dat ga ik binnenkort wel een keer doen.
Zeer bros!quote:
Bros is goed.quote:
Dit ziet er echt super leuk uit!quote:Op woensdag 7 mei 2014 22:38 schreef laziness het volgende:
Swiss Cake Roll met kersenbloesem patroon
[ afbeelding ]
Ja, of het knus genaamde petit-beurredeegje hierboven. Dat is zo te ziet net zoiets.quote:Op donderdag 8 mei 2014 14:27 schreef Grutsk het volgende:
Ik ga me dit weekend dan maar eens wagen aan het shortbread deeg.
Snelle reactie Thnx!quote:Op zaterdag 10 mei 2014 10:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik zou geen zanddeeg gebruiken, veel te breekbaar. Met een Paté Sucrée heb je denk ik meer succes.
Heel simpel: 200g meel, 1/4 tl zout, 100g ijskoude boter, 4 eidooiers, 100g suiker, citroenrasp van een halve, niet gewaxte citroen:
Zeef het meel + zout boven het aanrecht
Maak er net zoals bij pastadeeg een flinke kuil in, of meer een "put"
Boter helemaal plat slaan tussen 2 lagen vershoudfolie, maar zorg dat het koud blijft
Boter in kleine stukken snijden (zo weinig mogelijk aanraken: koud houden) en in de put gooien samen met de rest van de ingrediënten
Met je vingertoppen eerst alles in de put goed kneden (dit wordt echt een plakzooi!)
Dan langzaam met een deegschraper ofzo steeds een beetje meel er bij uit de rand van de put
Dan wordt het een deegbal die je echt kunt kneden (je mag er eventueel een beetje extra meel bij doen als het echt te nat is, maar het deeg moet plakkerig blijven)
Deeg even doorkneden tot het echt een mooie bal is die wel aan je handen, maar niet meer met resten op het aanrecht blijft plakken. Voeg zo weinig mogelijk extra meel toe.
Dat deeg een uurtje koelen en dat kun je blind bakken of gewoon meebakken, wat je wil. Blijft mooi stevig en is erg lekker. Iets minder zoet dan zandtaartdeeg.
Gelatine met appelsap en suiker geeft trouwens een lekker glazuurlaagje, als je het niet te dik doet.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |