Ga maar wat knoeien met virussen zodat het kan muteren.quote:30.000 jaar oud Siberisch virus overleeft permafrost
Franse wetenschappers zijn erin geslaagd een zeker 30.000 jaar oud virus weer tot leven te brengen dat opgesloten zat in permafrost, de het hele jaar door bevroren grond in Siberië. Het tot nu toe onbekende Pithovirus sibericum heeft in het laboratorium amoebes geïnfecteerd, zo meldt de BBC.
Pithovirus sibericum doodt amoebes, maar voor mensen is het nieuwe virus niet schadelijk. De wetenschappers waarschuwen echter dat uit de permafrost, die door de klimaatverandering op steeds meer plaatsen smelt, ook andere ziekteverwekkers vrij kunnen komen die wel gevaarlijk zijn voor de mens. Dat proces zou door menselijk ingrijpen als het delven van grondstoffen kunnen worden versneld, dat door sommigen wordt gezien als 'nieuwe kans' die het broeikaseffect biedt.
'Dit is een blauwdruk voor een ramp. Als je begint met industriële exploratie, worden diepe lagen van de permafrost omgewoeld', aldus prof. Jean-Michel Claverie. Zo zou diep in de permaforst het pokkenvirus overleefd kunnen hebben. Die dodelijke ziekte werd 30 jaar geleden uitgeroeid verklaard. Volgens de wetenschapper is dat echter mogelijk alleen aan de oppervlakte van onze planeet het geval.
Bron: AD
Kan alleen maar goed zijn tegen de overbevolking.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 15:13 schreef Woestijnvos het volgende:
[..]
Ga maar wat knoeien met virussen zodat het kan muteren.
Met een beetje geluk gaan er ook nog wat D'66'ers mee, die hebben toch geen mening over dit virus.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 15:47 schreef Ulx het volgende:
Dit kan inderdaad best wel eens een probleem opleveren als andere virussen ineens opduiken. Kijk, zo'n pandemie die de ovebevolking oplost klinkt leuk, maar het zal natuurlijk niet alleen VVD en PVV stemmers doodmaken. Ook mensen die wèl iets te melden hebben kunnen doodgaan aan zoiets. Je moet daar wel rekening mee houden.
En wat PvdA'ers en SP'ers, die hebben toch geen geld voor een vaccinatie.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 15:52 schreef Specularium het volgende:
[..]
Met een beetje geluk gaan er ook nog wat D'66'ers mee, die hebben toch geen mening over dit virus.
Omdat de mens een nieuwsgierig en zelfdestructief wezen is..quote:Op dinsdag 4 maart 2014 17:13 schreef haags_kwartiertje het volgende:
Waarom doen ze dit in godsnaam? Levert toch alleen maar gevaar op als ze niet uitkijken...?
Ik kijk denk ik ook teveel zombie films en series aangezien dat ook mijn eerste gedachte was.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 15:20 schreef HSG het volgende:
Misschien dat je hierdoor in een zombie veranderd.
Hoezo? Je weet helemaal niet wat voor virussen er zijn dit dit truukje kunnen en wat de effecten zijn. Dat weet niemand. Kan zomaar een supergriep zijn. Of een Ebola variant die pas weken na infectie symptomen gaat laten zien. In dat geval is de kans dat er veel economische schade is erg groot. Iets lulligs als SARS kostte al miljarden.quote:
Jij vind het redelijk om je druk te maken over iets wat misschien kan gebeuren, maar waar volstrekt geen enkele aanwijzing voor is.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 17:54 schreef Ulx het volgende:
Hoezo? Je weet helemaal niet wat voor virussen er zijn dit dit truukje kunnen en wat de effecten zijn. Dat weet niemand. Kan zomaar een supergriep zijn. Of een Ebola variant die pas weken na infectie symptomen gaat laten zien. In dat geval is de kans dat er veel economische schade is erg groot. Iets lulligs als SARS kostte al miljarden.
Geen aanwijzing? Ik lees net dat een virus gewoon 30K jaar bevroren kan zijn en toch kan blijven werken en dat er nog andere begraven zijn waarvan we de effecten niet weten.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 17:56 schreef DS4 het volgende:
[..]
Jij vind het redelijk om je druk te maken over iets wat misschien kan gebeuren, maar waar volstrekt geen enkele aanwijzing voor is.
Ik niet.
Tot nu toe komen alle echt dodelijke virussen uit de grote oerwouden.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 17:59 schreef Ulx het volgende:
[..]
Geen aanwijzing? Ik lees net dat een virus gewoon 30K jaar bevroren kan zijn en toch kan blijven werken en dat er nog andere begraven zijn waarvan we de effecten niet weten.
Wil je dat risico nemen? Voor hetzelfde geld kost het weer miljarden doordat het auto- en vliegverkeer moet worden gestopt.
Ja, ik wil dat risico wel nemen, want kennelijk overleefde de mensheid dat virus al zonder geneeskunde...quote:Op dinsdag 4 maart 2014 17:59 schreef Ulx het volgende:
Geen aanwijzing? Ik lees net dat een virus gewoon 30K jaar bevroren kan zijn en toch kan blijven werken en dat er nog andere begraven zijn waarvan we de effecten niet weten.
Wil je dat risico nemen? Voor hetzelfde geld kost het weer miljarden doordat het auto- en vliegverkeer moet worden gestopt.
Zowel de pest als de Spaanse griep zijn niet afkomstig uit een oerwoud. De pest kwam vermoedelijk uit Azië en hoewel men bij de Spaanse griep de origine niet heel goed kan achterhalen waren de eerste gevallen terug te herleiden naar de USA.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 18:03 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Tot nu toe komen alle echt dodelijke virussen uit de grote oerwouden.
Over dat ijs maak ik mij niet zo druk. Tegen de tijd dat er daar genoeg ontdooid is om al die millennia ouder virussen vrij te laten ligt Nederland weer op de bodem van de zee.
Oh ja, de mens zal het wel overleven. Dat lijkt me niet het probleem, enkel toen de pest zo rond de 50% van de Europese bevolking omlegde had het wel wat gevolgen natuurlijk. Enkel toen was dat redelijk op te vangen, veel mensen leefde nog op en van het land. Die konden zich vrij makkelijk aanpassen. Onze maatschappij heeft wel wat zwakke punten, met name wat betreft onze energienetwerken, voedselvoorziening etc.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 18:33 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ja, ik wil dat risico wel nemen, want kennelijk overleefde de mensheid dat virus al zonder geneeskunde...
Dat.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 19:54 schreef DS4 het volgende:
Het is een hoop paniekzaaierij om niets. Punt.
Er zijn geen effectieve medicamenten tegen virussen afaikquote:Op dinsdag 4 maart 2014 19:59 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Dat.
Toch goed om te onderzoeken of het virus wellicht gevaarlijk is en hoe het reageert op bestaande medische bestrijdingsmiddelen.
Bacteriën van nog veel ouder zijn "weer tot leven" (nooit dood geweest) gewekt.
Ja, dat dacht ik als leek ook, vandaar dat ik het zo omschreef. Maar wellicht kan een aanwezige dokter in de zaal ons bijlichten?quote:Op dinsdag 4 maart 2014 20:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er zijn geen effectieve medicamenten tegen virussen afaik
Nou ja, het scenario is nogal "far-fetched" inderdaad. Dat wilt weer niet zeggen dat het smelten van de permafrost heel goed is...voor de mensheid. Als de mens verstandig is dan onderneemt het stappen om dat zolang mogelijk uit te stellen. Want het gebeurt toch wel een keer.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 19:54 schreef DS4 het volgende:
Het is een hoop paniekzaaierij om niets. Punt.
Volgens mij niet, ligt de mutatie snelheid wellicht te hoog voor. Het wordt hooguit minder effectief voor een tijd, omdat het immuunsysteem zich aanpast.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 20:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er zijn geen effectieve medicamenten tegen virussen afaik
Ik ben warm voorstander van zo min mogelijk verstoken van fossiele brandstoffen, omdat daar goede redenen voor zijn. Maar ik verzet mij tegen dit soort onzin.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 20:24 schreef Semisane het volgende:
Nou ja, het scenario is nogal "far-fetched" inderdaad. Dat wilt weer niet zeggen dat het smelten van de permafrost heel goed is...voor de mensheid. Als de mens verstandig is dan onderneemt het stappen om dat zolang mogelijk uit te stellen. Want het gebeurt toch wel een keer.
Hoe men het tegen zou kunnen gaan weet ik niet, je zet die gebieden namelijk niet zo heel makkelijk in een -80 vriezer of zo.
Met onzin bedoel je het artikel of het idee dat het ontdooien van permafrost gebieden wel eens behoorlijk wat impact kan hebben?quote:Op dinsdag 4 maart 2014 20:34 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik ben warm voorstander van zo min mogelijk verstoken van fossiele brandstoffen, omdat daar goede redenen voor zijn. Maar ik verzet mij tegen dit soort onzin.
Het artikel idd.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 20:54 schreef Semisane het volgende:
Met onzin bedoel je het artikel of het idee dat het ontdooien van permafrost gebieden wel eens behoorlijk wat impact kan hebben?
Dat eerste kan ik begrijpen, het lijkt me ook geen goede manier om de discussie over klimaatverandering te voeren. Zonder dit soort scenario's is klimaat verandering (in welke vorm dan ook) al vervelend genoeg voor de mensheid, die gebaat is bij een zo'n stabiel mogelijk klimaat.
quote:Op dinsdag 4 maart 2014 20:54 schreef Semisane het volgende:
Zonder dit soort scenario's is klimaat verandering (in welke vorm dan ook) al vervelend genoeg voor de mensheid, die gebaat is bij een zo'n stabiel mogelijk klimaat.
Beweer ik anders?quote:Op dinsdag 4 maart 2014 21:28 schreef El_Matador het volgende:
[..]!
De mens is hier op gratie van het klimaat, niet andersom...
Als het onmogelijk is te zeggen of mensen enige invloed hebben op het klimaat, hoe kan jij dan in vredesnaam concluderen dat het klimaat normaal veranderd?quote:Op dinsdag 4 maart 2014 21:28 schreef El_Matador het volgende:Het klimaat verandert niet anders dan normaal en het is onmogelijk te zeggen of wij mensen daar op globale schaal invloed op uitoefenen en het is een dikke scam dat een klimaat te "stabiliseren" is.
De grote massa slikt de propaganda gulzig maar weet helaas van toeten noch blazen.
Die FUD is allang ontkracht. Dat is net zoiets als beweren dat roken niet ongezond is, want Opa Pietje werd 90 op twee pakkies per dag.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 21:28 schreef El_Matador het volgende:
Het klimaat verandert niet anders dan normaal en het is onmogelijk te zeggen of wij mensen daar op globale schaal invloed op uitoefenen en het is een dikke scam dat een klimaat te "stabiliseren" is
Omdat de veranderingen in temperaturen, zeeniveau en weerpatronen niet abnormaal zijn, anders dan de mediabiasing en bijbehorende propaganda doet vermoeden.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 21:33 schreef Semisane het volgende:
Als het onmogelijk is te zeggen of mensen enige invloed hebben op het klimaat, hoe kan jij dan in vredesnaam concluderen dat het klimaat normaal veranderd?
Ooit begonnen als een geinige troll heb je met je allerlaagste schandalige volslagen ongrappige, alleen voor echt gevoelloze autisten begrijpelijke "grafschrift" op een 3-voud die zich niet meer kon verdedigen, alle krediet verspeeld.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 21:38 schreef Ulx het volgende:
[..]
Die FUD is allang ontkracht. Dat is net zoiets als beweren dat roken niet ongezond is, want Opa Pietje werd 90 op twee pakkies per dag.
Alsjeblieft. Dankzij die dooie hoef je ook niet meer in lastige discussies te raken, die je toch gaat verliezen. Zoals deze bijvoorbeeld.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 21:40 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Ooit begonnen als een geinige troll heb je met je allerlaagste schandalige volslagen ongrappige, alleen voor echt gevoelloze autisten begrijpelijke "grafschrift" op een 3-voud die zich niet meer kon verdedigen, alle krediet verspeeld.
Jij staat op negeer.
En deze trollpoging dus net zo.
Ik neem maar even aan dat je gelijk hebt qua temperatuur verschillen in die jaren. Ik heb geen zin om het op te zoeken.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 21:38 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Omdat de veranderingen in temperaturen, zeeniveau en weerpatronen niet abnormaal zijn, anders dan de mediabiasing en bijbehorende propaganda doet vermoeden.
De temperaturen stegen redelijk (jaren 30, 90-00) en daalden ook redelijk (60-80, 1998-nu), helemaal geen gekke veranderingen.
Dat maakt het al onaannemelijk dat de mens globaal invloed op het klimaat zou hebben.
Daar heb je gewoon weg geen gelijk in. Het verband tussen CO2 en temperatuur is erg goed gedocumenteerd. http://www.ncdc.noaa.gov/(...)perature-change.htmlquote:Dan blijkt een relatieve stijging van CO2 (een gas dat slechts een zeeer klein gedeelte van de enorm complexe atmosfeer vormt) ook niet in lijn met de temperatuur die op en neer gaat in een licht stijgende trend.
Daar gaat de discussie juist over, hoe de huidige data zich verstaat met de historisch data uit bijvoorbeeld ijs-boringen. Ik zie echt niet hoe jij hier zo zeker over kan zijn als de klimatologen dat nog niet hebben doorgronden.quote:Historisch gezien zijn noch de temperaturen, noch de veranderingen, noch de snelheid van veranderingen, noch het zeeniveau, de aantallen stormen, sneeuwdagen, zomerse dagen, etc. helemaal niet opvallend.
Ik heb weinig op met paniekzaaiers onder de "klimatologen", ik heb even weinig met diegene die overal maar een groot complot in zien.quote:Ze worden lekker uitgemeten en de oorzaken (bouwen op "klimaat-ongunstige" plekken is de boosdoener, niet dat er meer stormen zouden zijn) bewust verdraaid, dat is iets anders.
Wel, er zijn 2 kampen:quote:Op dinsdag 4 maart 2014 22:02 schreef Semisane het volgende:
[..]
Ik neem maar even aan dat je gelijk hebt qua temperatuur verschillen in die jaren. Ik heb geen zin om het op te zoeken.
Nee dat is het niet.quote:Daar heb je gewoon weg geen gelijk in. Het verband tussen CO2 en temperatuur is erg goed gedocumenteerd. http://www.ncdc.noaa.gov/(...)perature-change.html
Dat is op zeg een goed punt, als het werkelijk effect zou hebben. Maar dat is dus niet zo. Er zijn andere factoren die veel belangrijker zijn voor de temperatuurwisselingen en dat is logisch; het is een bizar enorm complex systeem. Vandaar ook dat het zo ernstig is dat het is gereduceerd tot oneliners van mensen die totaal van niets weten.quote:Daarbij, juist omdat CO2 zo'n klein gedeelte uitmaakt van de atmosfeer kan een klein verschil in hoeveelheid al gevolgen hebben. Dat is behoorlijk logisch zelfs, hetzelfde is te zien met ozon, wat een nog kleinere hoeveelheid uitmaakt van de atmosfeer en het verlies daarvan boven de zuidpool was niet eens zo groot, het gevolg wat behoorlijk te noemen.
Het is echt veel te makkelijk om hier overheen te stappen.
Wat niet?quote:Daar gaat de discussie juist over, hoe de huidige data zich verstaat met de historisch data uit bijvoorbeeld ijs-boringen. Ik zie echt niet hoe jij hier zo zeker over kan zijn als de klimatologen dat nog niet hebben doorgronden.
"overal maar" inderdaad, vreselijk.quote:Ik heb weinig op met paniekzaaiers onder de "klimatologen", ik heb even weinig met diegene die overal maar een groot complot in zien.
Wat een aluhoedjes geklets.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 22:52 schreef El_Matador het volgende:
Je weet dat de VSAmerikaanse overheid en het grote bedrijfsleven, waaronder Enron hard lobbyen om deze klimaatwaanzin erdoorheen te drukken he?
Simpele vulkaanuitbarstingen hebben massale hongersnoden tot gevolg gehad met miljoenen doden in tijden toen er nog nauwelijks mensen waren.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 22:34 schreef TheThirdMark het volgende:
Wat de mens doet helpt allemaal niet, dat geef ik meteen toe.
Maar in het gehele plaatje maken ze een ongunstige situatie net iets ongunstiger.
Tot nu toe zijn er 3 mini-ijstijden bekend vanaf 1800 veroorzaakt door de natuur.
Iets waar de mens nog niet eens bij in de buurt is gekomen.
Heb je dat aan al die mensen gevraagd? Of is het een aanname?quote:Op dinsdag 4 maart 2014 22:55 schreef El_Matador het volgende:
Mensen die in zo'n cultuur zijn opgegroeid denken dat je "het klimaat even regelt" alsof het de thermostaat van de badkamerverwarming betreft.
Vaccinaties zijn er natuurlijk wel, maar ik geloof idd geen bestrijdende medicijnen. Vaccinaties werken trouwens ook niet tegen elke virale ziekte.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 20:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er zijn geen effectieve medicamenten tegen virussen afaik
Als je met ''die mensen'' de wetenschappers in het nieuws bedoeld, dan is dat geen aanname maar een feit. Die schreeuwen met zijn allen zo hard mogelijk dat iedereen extreem voorzichtig moet zijn. En als iedereen lief is alles wel goed komt.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 22:59 schreef Ulx het volgende:
[..]
Heb je dat aan al die mensen gevraagd? Of is het een aanname?
Nee. Het gaat volgens mij niet over "die wetenschappers".quote:Op dinsdag 4 maart 2014 23:55 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Als je met ''die mensen'' de wetenschappers in het nieuws bedoeld,
Dus dit lijkt me een aanname.quote:dan is dat geen aanname maar een feit. Die schreeuwen met zijn allen zo hard mogelijk dat iedereen extreem voorzichtig moet zijn. En als iedereen lief is alles wel goed komt.
Die wetenschappers vergeten even dat we hier met de natuur van doen hebben. En die heeft de schurft aan de gedachtegang van de mens. En al helemaal aan de acties van de mens.
De natuur is, en de natuur doet.
Wat de mens daar van vind of wat de mens daar aan wil doen zal nooit echt invloed hebben op de natuur.
De natuur is niet in balans. Nooit geweest. Het is een constante oorlog der elementen.
De mens heeft slechts het geluk dat ze over HD TV's beschikken waarop de toevallige mooie plaatjes te zien zijn. Wat de meesten dan even voor het gemak vergeten is dat op al die mooie plaatjes miljarden aan het vechten zijn.
Nee dat is een feit.quote:Op woensdag 5 maart 2014 00:03 schreef Ulx het volgende:
[..]
Nee. Het gaat volgens mij niet over "die wetenschappers".
[..]
Dus dit lijkt me een aanname.
Nee. Want het ging niet over wetenschappers.quote:
Ik had het over het laatstequote:Op woensdag 5 maart 2014 00:32 schreef Ulx het volgende:
[..]
Nee. Want het ging niet over wetenschappers.
quote:Op dinsdag 4 maart 2014 23:55 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Als je met ''die mensen'' de wetenschappers in het nieuws bedoeld, dan is dat geen aanname maar een feit. Die schreeuwen met zijn allen zo hard mogelijk dat iedereen extreem voorzichtig moet zijn. En als iedereen lief is alles wel goed komt.
Die wetenschappers vergeten even dat we hier met de natuur van doen hebben. En die heeft de schurft aan de gedachtegang van de mens. En al helemaal aan de acties van de mens.
De natuur is, en de natuur doet.
Wat de mens daar van vind of wat de mens daar aan wil doen zal nooit echt invloed hebben op de natuur.
De natuur is niet in balans. Nooit geweest. Het is een constante oorlog der elementen.
De mens heeft slechts het geluk dat ze over HD TV's beschikken waarop de toevallige mooie plaatjes te zien zijn. Wat de meesten dan even voor het gemak vergeten is dat op al die mooie plaatjes miljarden aan het vechten zijn.
Lijkt me dat een lava flow van 700 graden toch niet "overleefbaar" is, of wel, met of zonder host?quote:Op woensdag 5 maart 2014 00:56 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Virussen leven niet, dus je kan ze ook niet 'tot leven brengen'.
Virussen zijn in feite niet meer dan een aantal complexe moleculen, geen organisme. Het kan zich niet vermenigvuldigen zonder een host. Het doet niks, het eet niet, het denkt niet, het voelt niet, het heeft geen impulsen, het leeft niet. Het kan een miljoen jaar ergens liggen en het gewoon nog steeds werken.
Ja en nee. Ze hebben genetisch materiaal. Ze reproduceren en ze muteren. Dat zijn wel tekenen van leven. Maar het is een wat grijs gebied. Op het randje van het leven of zoiets.quote:Op woensdag 5 maart 2014 00:56 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Virussen leven niet, dus je kan ze ook niet 'tot leven brengen'.
Virussen zijn in feite niet meer dan een aantal complexe moleculen, geen organisme. Het kan zich niet vermenigvuldigen zonder een host. Het doet niks, het eet niet, het denkt niet, het voelt niet, het heeft geen impulsen, het leeft niet. Het kan een miljoen jaar ergens liggen en het gewoon nog steeds werken.
Uiteraard kan het wel stuk gaan ja.quote:Op woensdag 5 maart 2014 01:08 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Lijkt me dat een lava flow van 700 graden toch niet "overleefbaar" is, of wel, met of zonder host?
en blijkbaar was de host voor dat virus plantaardig of dierlijk materiaal dat bewaard bleef in die permafrost?
Gracias. Dat ze niet dood kunnen had ik door. Verder ben ik nu bezig met bacteriën van zo'n 85 miljoen jaar geleden, hopelijk in liquide vorm. Virusjes komen later.quote:Op woensdag 5 maart 2014 01:22 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Uiteraard kan het wel stuk gaan ja.
Maar het is allemaal behoorlijk ingewikkeld. Je hebt ook zoiets als 'bacteriophages' wat weer een soort virus/bacterie combinatie is![]()
"there are up to ten times more of these viruses in the oceans than there are bacteria,[200] reaching levels of 250,000,000 bacteriophages per millilitre of seawater."
Veel leesplezier http://en.wikipedia.org/wiki/Virus
Onzin "de wetenschap", er is geen "de wetenschap". Dat is namelijk gewoon een methode, die iedereen kan hanteren. Die zogenaamde onafhankelijke metingen, waarvan ik nog nooit echt een goede bron heb gezien, maar wellicht kan je er één geven, is net zo goed "de wetenschap" als de organisaties die je ziet als verziekt.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 22:52 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Wel, er zijn 2 kampen:
- IPCC en NASA, NOAA
- onafhankelijke metingen
De wetenschap is op het moment zo verziekt (tot publicatiebans in bepaalde tijdschriften van critici aan toe, het is echt smerig) dat je allerlei soorten data kan vinden. De onafhankelijke data zeggen dat de temperatuur steeg met sprongetjes met dalingen ertussen. De koude jaren 60 en 70 vergeleken met de hitte van ervoor en erna dus. Alles relatief want geologisch gezien slaan de schommelingen echt nergens op, het valt binnen de foutenmarge.
Dat is het wel, de ijs boringen die gedaan zijn, zijn niet in handen van "de overheid" of van "de lobby" die zijn gewoon publiekelijk toegankelijk en de data daarvan ook. Die data is gewoon duidelijk, de link tussen CO2 en temperatuur is er. Daar is werkelijk geen twijfel over...ja bij tegenstanders, maar die zijn, in mijn weten, nog nooit met goede data gekomen die het tegendeel bewijzen en zo lastig is dat niet. Iedereen kan namelijk ijs-boringen doen en de luchtbubbels analyseren. Het is geen geheime technologie of data, alles is publiekelijk toegankelijk.quote:Nee dat is het niet.
Tja, dit vind ik dus bla-bla-complot-geneuzel, zolang ik geen bronnen zie die op een betrouwbare manier kunnen aantonen dat er gigantische gaten zitten in de data.quote:En je bron is NOAA.gov. Je weet dat de VSAmerikaanse overheid en het grote bedrijfsleven, waaronder Enron hard lobbyen om deze klimaatwaanzin erdoorheen te drukken he?
Ook de oliemaatschappijen doen eraan mee, de beleidsmakers volgen keihard die AGW-hoax.
Als je iets van wetenschap begrijpt dat zou je weten dat dit een vrij normaal principe is. Men kijkt naar de samenstelling van de atmosfeer in ijs-boringen en houden die tegen data van temperatuur, die men op andere manieren vaststelt. Hierin ziet men een verband, onomstotelijk causale verbanden vaststellen in de wetenschap komt bijna nooit voor.quote:Het verband is totaal niet volledig begrepen. Enkele hypothesen zijn gesteld, maar een definitief causaal verband is niet onomstotelijk vastgesteld.
Sorry, maar dit vind ik een lege uitspraak, ik heb een punt, als het werkelijk effect zou hebben? Het is een vaststaand feit dat kleine schommelingen in variabelen een complexe systeem volledig in de war kunnen schoppen. Dat is ook het probleem bij complexe systemen, het aangenomen evenwicht is broos. Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld wat een paar promille aan alcohol doet op een complex systeem als het menselijk lichaam of het kleine beetje gif van een roofdier bij een prooi.quote:Dat is op zeg een goed punt, als het werkelijk effect zou hebben. Maar dat is dus niet zo. Er zijn andere factoren die veel belangrijker zijn voor de temperatuurwisselingen en dat is logisch; het is een bizar enorm complex systeem. Vandaar ook dat het zo ernstig is dat het is gereduceerd tot oneliners van mensen die totaal van niets weten.
Klimatologen hebben nog niet doorgronden welke uitwerking een toename van CO2 in de atmosfeer zal hebben op de verschillende klimaten op Aarde. Ja men ziet een verband met CO2 en temperatuur, maar dat hoeft geen gelijkmatige verhoging van temperatuur te zijn over de hele planeet. Dat is nog niet duidelijk, men kaart slechts aan dat een toename van CO2 onder anderen een toename van temperatuur kan veroorzaken.quote:Wat niet?
Dan heb je niet begrepen wat indirecte methoden zijn, de luchtbellen ijs boringen analyseren is een directe methode. Temperatuur schattingen maken aan de hand van bijvoorbeeld geologische data is indirect en ja daar zitten foutmarges in, maar daarvoor gebruikt men ook statistiek.quote:Er is een ander probleem;
Op de huidige schaal en met de techniek van vandaag kunnen we zeer subtiele metingen doen. Over het verleden hebben we slechts indirecte data (de hoeveelheid 16O/18O in het ijs is 1 methode).
Het gebruik van 1 indirecte methode om je modellen te calibreren is per definitie fout. De combinatie van verschillende methodes is dat niet, omdat je zo de onzekerheden en foutenmarges in de data reduceert.
Nee, een ijskern geeft de temperatuur niet aan, die geven de samenstelling van de lucht aan, schattingen van de temperatuur worden op andere en verschillende manieren geschat. En uiteraard zijn het schattingen, maar goed dat wordt weer statistisch onderbouwd, inclusief je foutmarges.quote:Het punt is dat wat tussen 350.000 en 348.000 jaar geleden in die ijskern gemeten wordt, A) niet de temperatuur is en B) de indirecte temperatuur afgeleid van die data een foutenmarge heeft die met gemak de temperatuurverschillen in de 21e eeuw bereikt of daar zwaar overheen gaat.
Al Gore heb ik nooit serieus genomen, maar je toont gewoon wel typisch complot-theorie-gedrag. Je weet niet hoe het complot zit, maar weer wel dat het walgelijke vormen aanneemt. Het zal diep gaan, want kennelijk zijn de overheden betrokken, die samenspannen met de grote bedrijven etc etc.quote:Dat zijn de juiste rapporten over het algemeen. Wantrouw alle propaganda, met name de ridicule 7 meter stijging die Al Gore kleine kinderen op schandalige wijze door hun strot drukt.
"overal maar" inderdaad, vreselijk.
Maar ik ben niet "overal maar" en hoe het complot precies zit zou ik je niet kunnen vertellen. Ik kan je wel vertellen dat de schade aan wetenschap levensgroot is en dit echt een walgelijke vorm van propaganda behelst.
CO2 absorbeert IR straling van 4 micrometer die andere gassen in de atmosfeer wel doorlaten. Daarom heeft de kleine hoeveelheid wel degelijk effect. Net als wanneer je diepvriezer hebt met een kleine opening in de isolatie: die opening isoleren zal een significant effect hebben op het warmteverlies, ook al is de opening slechts 0.03% van de totale oppervlakte.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 21:38 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Dan blijkt een relatieve stijging van CO2 (een gas dat slechts een zeeer klein gedeelte van de enorm complexe atmosfeer vormt) ook niet in lijn met de temperatuur die op en neer gaat in een licht stijgende trend.
Klopt, maar als je maximale absorptie bereikt is, is meer CO2 niet van meer invloedquote:Op woensdag 5 maart 2014 13:44 schreef meth1745 het volgende:
[..]
CO2 absorbeert IR straling van 4 micrometer die andere gassen in de atmosfeer wel doorlaten. Daarom heeft de kleine hoeveelheid wel degelijk effect. Net als wanneer je diepvriezer hebt met een kleine opening in de isolatie: die opening isoleren zal een significant effect hebben op het warmteverlies, ook al is de opening slechts 0.03% van de totale oppervlakte.
Niet helemaal, de CO2 geeft ook IR straling van dezelfde golflengte af. Afhankelijk van de free path length kan de energie gemiddeld één keer of honderden keren geabsorbeerd worden voordat ze de atmosfeer verlaat. Als de energie vlak bij het aardoppervlak reeds geabsorbeerd wordt duurt het langer voordat ze de atmosfeer ontsnapt. Uiteindelijk straalt de aarde evenveel energie uit als ze ontvangt (en zelf genereert), maakt niet uit of er broeikasgassen aanwezig zijn. Maar hoe beter de broeikasgassen isoleren, hoe hoger de temperatuur van het aardoppervlak moet zijn om dezelfde hoeveelheid energie te laten ontsnappen.quote:Op woensdag 5 maart 2014 14:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, maar als je maximale absorptie bereikt is, is meer CO2 niet van meer invloed
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |