Dit denk ik dus ook. In onze maatschappij wordt haast krampachtig vastgehouden aan 1 partner tegelijkertijd. Zodra je afwijkt van deze norm ben je raar en vreemd en val je al gauw buiten de boot.quote:Op donderdag 16 januari 2014 14:05 schreef Mystikvm het volgende:
Ongetwijfeld kan dit. Ik denk dat heel veel wordt tegengehouden door maatschappelijke denkbeelden, en niet door de manier waarop het menselijk brein werkt.
Het boek "ik hou van twee mannen" al eens gelezen? Daarin praten meerdere personen over polyamoreuze relaties en de problemen die men ervaart. Ik vond het best interessant om te lezen in ieder geval. Niet dat ik me altijd kon vinden in de denkwijzes van de vertellers, maar het geeft dan ook wel weer een diverser beeld van hoe mensen überhaupt een relatie zien.quote:Op donderdag 16 januari 2014 14:09 schreef DW457 het volgende:
[..]
Dit denk ik dus ook. In onze maatschappij wordt haast krampachtig vastgehouden aan 1 partner tegelijkertijd. Zodra je afwijkt van deze norm ben je raar en vreemd en val je al gauw buiten de boot.
Toch denk ik dat evolutionair gezien het niet alleen aan de samenleving ligt. Daar waar zowel een man als vrouw baat heeft bij het hebben van veel partners zodat de kans groter wordt dat de genen verspreid worden, hebben beide ook baat bij als de partner die ze bevrucht hebben/heeft het bij een houdt om een eventueel kind beter op te laten groeien.quote:Op donderdag 16 januari 2014 14:09 schreef DW457 het volgende:
[..]
Dit denk ik dus ook. In onze maatschappij wordt haast krampachtig vastgehouden aan 1 partner tegelijkertijd. Zodra je afwijkt van deze norm ben je raar en vreemd en val je al gauw buiten de boot.
Je kunt wel van meerdere personen tegelijk houden en dat komt wel vaker voor in mijn achtergrond, dat een man meerdere vrouwen/gezinnen heeft.quote:Op donderdag 16 januari 2014 13:49 schreef DW457 het volgende:
Bij Polyamoreuze relaties heeft men een liefdesrelatie met meerdere personen. Deze vorm van liefde gaat een stapje verder dan een open relatie, waarbij er enkel meerdere partners zijn voor seks. Hier wordt een persoon daadwerkelijk verliefd op meerdere personen tegelijkertijd en gaat hij of zij dan ook een relatie aan met die personen.
Mijn vraag aan jullie: kan dit volgens jullie? Kan je verliefd zijn op meerdere personen of van meerdere personen houden of is dit enkel voorbestemt aan 'de ware' ofwel, één persoon tegelijkertijd? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening.
dat inderdaadquote:Op donderdag 16 januari 2014 13:55 schreef Re het volgende:
waarom niet?... 't is ook een chemisch proces natuurlijk
En dit.quote:Op donderdag 16 januari 2014 14:05 schreef Mystikvm het volgende:
Ongetwijfeld kan dit. Ik denk dat heel veel wordt tegengehouden door maatschappelijke denkbeelden, en niet door de manier waarop het menselijk brein werkt.
Daarnaast is het ook evolutionair voordelig gebleken om in gezinsverband een kind op te laten groeien. Echter zouden er best meerdere deelnemers aan dat gezin kunnen zijn dan slechts man, vrouw en kind. Alleen de maatschappij heeft zich anders gevormd, en daar bovenop zijn we jarenlang gebombardeerd met christelijke normen en waarden waarin het hebben van meerdere "lovers" hard wordt afgekeurd.quote:Op donderdag 16 januari 2014 18:32 schreef Pienata het volgende:
[..]
En dit.
Het menselijke brein wordt gekenmerkt door flexibiliteit, maar in een bepaalde richting geduwd afhankelijk van de cultuur waarin je opgroeit.
Toch denk ik dat er ook wel degelijk een aangeboren voorkeur bestaat en sommige mensen meer mono danwel poly in aanleg zijn.
Kort maar krachtig toch?quote:
Niet heel krachtig, eerder uitermate zwak. Misschien heeft het topic er wel wat aan als je je post toe zou lichten.quote:
Ah ok op die manier. Ik dacht dat het duidelijk was. Maar ik vind dus dat het een fable is, ik kan me dat niet voorstellen dat je op 2 mensen verliefd bent of van ze houdt op dezelfde manier, liefde is een soort illusie. Maar dat is mijn mening. Er bestaan verschillende soorten “liefde”, en in mijn visie is de enige vorm van “liefde” , agape. De rest is voor me eerder een illusie om te vluchten van de werkelijkheid. Het is wat “complicated” om uit te leggen, maar zo zie ik het.quote:Op vrijdag 17 januari 2014 19:16 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Niet heel krachtig, eerder uitermate zwak. Misschien heeft het topic er wel wat aan als je je post toe zou lichten.
Als je de bijbel als leidraad neemt niet nee, maar als je puur de betekenis van het woord neemt kan dat meer dan goed samengaan met agape. Absoluut het beste voor de ander willen, liefde die geeft ipv neemt.quote:Op vrijdag 17 januari 2014 20:15 schreef complicate het volgende:
Ja, maar niet in het kader van "polyamoreuze relaties/liefde". Dat is wat anders. Vandaar dat het -in mijn visie- een fabel is. Liefde dat je een ander gunt bij agape is helemaal anders dan in een polyamorueze relatie. In ieder geval agape is voor me de enige niet-illusoire liefde.
En jouw punt is dus.....?quote:Op vrijdag 17 januari 2014 20:21 schreef erodome het volgende:
[..]
Als je de bijbel als leidraad neemt niet nee, maar als je puur de betekenis van het woord neemt kan dat meer dan goed samengaan met agape. Absoluut het beste voor de ander willen, liefde die geeft ipv neemt.
Dat agape als punt nemen nogal vaag is hiervoor. Juist omdat dat juist erg goed past bij polyamorie, ook als het in deze vorm van meerdere liefdespartners bedoeld wordt.quote:
En daar verschillen wij dus van mening. Dat ik agape neem als maatstaf van liefde, heeft meer te maken met bepaalde waarden en normen die daarin geïncorporeerd zijn etc. Zoals ik al eerder zei geloof ik niet dat het mogelijk is om van meerdere liefdespartners te "houden", laat staan op dezelfde manier. Maar dat is wat ik denk en we hoeven niet overeen te komen hé. Maar vertel jij eens jouw visie dan?quote:Op vrijdag 17 januari 2014 20:24 schreef erodome het volgende:
[..]
Dat agape als punt nemen nogal vaag is hiervoor. Juist omdat dat juist erg goed past bij polyamorie, ook als het in deze vorm van meerdere liefdespartners bedoeld wordt.
En je? Idealist of realist?quote:Op vrijdag 17 januari 2014 20:34 schreef jaha het volgende:
Het probleem is dat er een groot verschil bestaat tussen "ideaal" en "praktijk". Ik denk dat niemand in essentie problemen heeft met een soort knuffelsamenleving waar iedereen van elkaar houdt, iedereen vrolijk is maar ook niet moeilijk doet over wie er precies met wie naar bed gaat en hoeveel mensen er dan in dat bed liggen.
De praktijk is dat mensen over het algemeen zeurderige egoïsten zijn en dat het - gezien het hoge aantal echtscheidingen - al lastig is om met twee mensen een gelukkig huwelijk aan te gaan, waarmee dus de "agape" wereld voor de meesten een onbereikbare "bron" van levensgeluk zijn.
Eens. Vooral vetgedruktquote:Op vrijdag 17 januari 2014 20:47 schreef jaha het volgende:
Een mens heeft de kans om zijn eigen leven en dat van anderen beter te maken. Als je de hele dag roept: "stelletje oplichters in Den Haag" of "Wat een klootzak die gozer die zijn vrouw loopt te bedriegen" - wees dan zo eerlijk om in de spiegel te kijken en zelf gewoon keurig netjes je kaartje voor het openbaar vervoer af te stempelen en je pik in je broek te houden (of als vrouw zijnde: je beentjes bij elkaar te houden).
Mijn visie er dat er vele vormen van liefde bestaan, dat je prima van meerdere mensen kan houden, dat doen we dagelijks namelijk, alleen bij een partner-relatie zou dat ineens niet kunnen?quote:Op vrijdag 17 januari 2014 20:29 schreef complicate het volgende:
[..]
En daar verschillen wij dus van mening. Dat ik agape neem als maatstaf van liefde, heeft meer te maken met bepaalde waarden en normen die daarin geïncorporeerd zijn etc. Zoals ik al eerder zei geloof ik niet dat het mogelijk is om van meerdere liefdespartners te "houden", laat staan op dezelfde manier. Maar dat is wat ik denk en we hoeven niet overeen te komen hé. Maar vertel jij eens jouw visie dan?
geheel mee eens...quote:Op vrijdag 17 januari 2014 22:59 schreef erodome het volgende:
[..]
Mijn visie er dat er vele vormen van liefde bestaan, dat je prima van meerdere mensen kan houden, dat doen we dagelijks namelijk, alleen bij een partner-relatie zou dat ineens niet kunnen?
Het gaat ook niet om op precies dezelfde manier, het gaat simpelweg om houden van.
Zo zie ik het niet, zie mijn andere reactiesquote:Op vrijdag 17 januari 2014 22:59 schreef erodome het volgende:
[..]
Mijn visie er dat er vele vormen van liefde bestaan, dat je prima van meerdere mensen kan houden, dat doen we dagelijks namelijk, alleen bij een partner-relatie zou dat ineens niet kunnen?
Het gaat ook niet om op precies dezelfde manier, het gaat simpelweg om houden van.
Geheel mee eens, zo leef ik ook met mijn vriendquote:Op vrijdag 17 januari 2014 22:59 schreef erodome het volgende:
[..]
Mijn visie er dat er vele vormen van liefde bestaan, dat je prima van meerdere mensen kan houden, dat doen we dagelijks namelijk, alleen bij een partner-relatie zou dat ineens niet kunnen?
Het gaat ook niet om op precies dezelfde manier, het gaat simpelweg om houden van.
En ik vraag me af waarom, vooral omdat je met agape komt als reden.quote:Op zaterdag 18 januari 2014 00:45 schreef complicate het volgende:
[..]
Zo zie ik het niet, zie mijn andere reacties.
Ik zou er niet blij van worden zou mijn vriendin zwanger worden van een ander...quote:Op zaterdag 18 januari 2014 19:29 schreef erodome het volgende:
[..]
En ik vraag me af waarom, vooral omdat je met agape komt als reden.
Waarom denk je dat het met een partner-relatie absoluut niet kan, terwijl het met familie, vrienden, kinderen en alles wel kan? Niemand die eraan twijfelt dat je van je moeder houdt omdat je ook van je vader houdt, niemand die twijfelt dat je van al je kinderen houdt, of een diepe relatie hebt met 2 of meer vrienden. Waarom is dan ineens het zo ondenkbaar als het over partners gaat?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |