abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zondag 13 juli 2014 @ 18:11:08 #201
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_142248164
Ja. Of als die groen is.
Een mengsel met gist kan ook langzaam op gang komen maar vermenigvuldigt zich he. Dus eventjes geduld hebben kan ook noodzaak zijn bij wat oudere gist.
  Moderator zondag 13 juli 2014 @ 23:31:55 #202
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_142266026
Vandaag een pizza bij de shoarma boer gehaald. Ze leveren alle pizza's standaard met Goudse kaas :') Ook de pizza mozzerela staat beschreven als: tomaat, kaas, mozerella.

Dus ik bestel ik die, zonder kaas en met ham. Krijg je vervolgens een pizza met 5 lichte vlekjes... Dat zal de mozzerla wel geweest zijn. Volgende keer zelf weer bakken...
Kranplätze müssen verdichtet sein
  maandag 14 juli 2014 @ 10:52:12 #203
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_142275582
quote:
0s.gif Op woensdag 9 juli 2014 22:05 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Koelkast zelfs beter. Gaat langzamer dus wss meer smaak op gang. Ook wordt beweerd dat koud rijzen meer zoutig smaakt
Ik denk toch dat daar zuur moet staan
Drop you like an ill, bad habit
  maandag 14 juli 2014 @ 10:53:16 #204
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_142275608
quote:
0s.gif Op zondag 13 juli 2014 16:57 schreef robuust89 het volgende:
Hoe weet je of de gist "op" is? Als het deeg niet meer kan rijzen?
Eerst aanmaken in (lauw)water met een beetje suiker als het dan in 15 minuten geen bellen heeft gevormd is de gist "dood""

Ik moet binnenkort ook maar weer eens aan het bakken...
Drop you like an ill, bad habit
  maandag 14 juli 2014 @ 17:16:44 #205
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_142289570
Warm rijzen veroorzaakt in het algemeen een wat zuurdere smaak hoor?
Geur iig.
  maandag 14 juli 2014 @ 17:33:48 #206
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142290171
quote:
0s.gif Op zondag 13 juli 2014 23:31 schreef derLudolf het volgende:
Vandaag een pizza bij de shoarma boer gehaald. Ze leveren alle pizza's standaard met Goudse kaas :') Ook de pizza mozzerela staat beschreven als: tomaat, kaas, mozerella.

Dus ik bestel ik die, zonder kaas en met ham. Krijg je vervolgens een pizza met 5 lichte vlekjes... Dat zal de mozzerla wel geweest zijn. Volgende keer zelf weer bakken...
Proest.... _O- _O_ _O-

Gast.... wat..?

_O-

Bak ze beter zelf maar inderdaad... :+
(trouwens wees blij dat er goudse op zit ipv analoogkaas)

Het is patat.. en het is mozzarella..
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
pi_142317362
De afgelopen periode hebben we regelmatig pizza's gemaakt in onze houtgestookte pizzaoven. Het resultaat is qua smaak prima. Maar het lastigste vind ik toch het vormen van een goede bodem. Ik gebruik tot dusverre normale bloem van de Aldi en AH en heb geëxperimenteerd met meer en minder water en langer en korter rijzen. Het vormen van de pizza in de hand lukt me niet. Na een schijfje van 20 cm komen er gaten in. Uiteindelijk kom ik dan toch weer op de deegroller uit. Lastig van de deegroller vind ik dat je de pizza dan vaak niet mooi rond krijgt en als je deze dan op neemt hij door de elasticiteit van het deeg weer krimpt. Zachter deeg met meer water is weer ontzettend plakkerig, waardoor je toch weer veel bloem moet gebruiken, wat dan weer door het deeg opgenomen wordt. Al met al kost dit vaak veel tijd en veel rotzooi op het aanrecht. Ik heb natuurlijk de nodige filmpjes en recepten bekeken, maar mijn deeg lijkt vaak een eigen wil te hebben. Graag advies van de ervaren pizza bakkers.
pi_142317444
Na het goed! kneden van het deeg laten rijzen, na de eerste rijs opdelen en opbollen. Na het opbollen het deeg goed laten rusten. Vervolgens het deeg heel voorzichtig oppakken en vormen. Als je het deeg goed laat rusten en sowieso goed gekneed hebt bij het maken van het deeg zou je er geen gaten in moeten krijgen..
  dinsdag 15 juli 2014 @ 11:51:00 #209
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_142318017
Kijk als het te dun wordt komen er idd gaten in. Maar ik denk idd ook dat je niet lang genoeg hebt gekneed. Dan zijn de gluten nog niet helemaal ontwikkeld (gebeurd ook met rijzen).
pi_142318107
Hmm...... dan zou daar wel eens de fout kunnen zitten. Ik kneed het deeg goed en laat het dan rijzen. Maar na het rijzen verdeel ik het in stukken en vorm het direct. Als ik het goed begrijp moet ik het dan eerst weer laten rusten. Maar dan gaat het deeg weer rijzen is mijn ervaring. Waar en hoe lang moet ik het deeg na opbollen dan laten rusten, in de koelkast? Hoe dek je dit dan af, ik gebruik soms plastic folie, maar dit plakt dan weer aan het deeg.
pi_142318438
Minimaal een half uurtje op kamertemp. Dan wordt het deeg weer elastisch. En ja kan zijn dat het dan nog een beetje rijst. Ik leg het altijd in een grote ovenschaal met een theedoek eroverheen.
  dinsdag 15 juli 2014 @ 12:51:13 #212
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_142319853
Je kundlt de balletjes in een bebloemde kom doen of in vetten met (olijf) olie. Maar als je ze dan uit gaat rollen zijn ze weer vet....
Het is toch niet erg als je deeg weer een beetje rijst? Kun je er gewoon weer uit slaan of er in laten. Bij de pizzaboer zitten er soms ook van die mega bellen in.
  dinsdag 15 juli 2014 @ 14:06:20 #213
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142322570
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 11:54 schreef Sparafucile het volgende:
Hmm...... dan zou daar wel eens de fout kunnen zitten. Ik kneed het deeg goed en laat het dan rijzen. Maar na het rijzen verdeel ik het in stukken en vorm het direct. Als ik het goed begrijp moet ik het dan eerst weer laten rusten. Maar dan gaat het deeg weer rijzen is mijn ervaring. Waar en hoe lang moet ik het deeg na opbollen dan laten rusten, in de koelkast? Hoe dek je dit dan af, ik gebruik soms plastic folie, maar dit plakt dan weer aan het deeg.
Ik laat het ook altijd twee keer rijzen... Eerst in z'n geheel, daarna in kleine bollen

1 kg aldi bloem
4 eetlepels olijfolie
1 zakje gist (of 2 als je haast hebt)
1 eetlepel suiker
1 afgestreken eetlepel zout
600ml lauwwarm water

Gist, olie en suiker in een kom door elkaar roeren, het water erbij roeren (met warm water mengt het beter)

Zout in een beslagkom, dan de meel, en dan het mengsel er bij... (gist kan slecht tegen zout, tot het gekneed word)
(ik gebruik kneedhaken btw :@ o|O )

Als je van een bruine rand om je pizza houd, kun je die ook inkwasten met olijfolie vlak voor ie in de oven gaat.
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 14:28:43 #214
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_142323305
quote:
14s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 14:06 schreef Snowballed het volgende:
(gist kan slecht tegen zout, tot het gekneed word)

Dit klopt niet (het is wordt, maar dat bedoel ik in dit geval niet). Gist kan niet tegen zoutkristallen, als je het zout eerst in het water oplost dan is er niets aan de hand. Het gaat dus niet om het zout als zout, maar de kristallen. Kneden verhelpt dit niet, maar wel het oplossen van de kristallen in het water (wat ook gebeurt tijdens het kneden natuurlijk).
Het beste is dus: zout in water oplossen, dan heb je geen kristallen meer.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 15 juli 2014 @ 14:55:00 #215
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142324171
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 14:28 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dit klopt niet (het is wordt, maar dat bedoel ik in dit geval niet). Gist kan niet tegen zoutkristallen, als je het zout eerst in het water oplost dan is er niets aan de hand. Het gaat dus niet om het zout als zout, maar de kristallen. Kneden verhelpt dit niet, maar wel het oplossen van de kristallen in het water (wat ook gebeurt tijdens het kneden natuurlijk).
Het beste is dus: zout in water oplossen, dan heb je geen kristallen meer.
Hmm oke.. Ik heb dit altijd zo geleerd... (vroeger ooit in een bakkerij gewerkt)
Ik vermeng de suiker en gist zodat het al een beetje begint te reageren...
Maar ik ken de reden waarom ik dat doe niet, dus ik zal het eens anders doen :Y
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 14:56:06 #216
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_142324199
quote:
14s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 14:55 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Hmm oke.. Ik heb dit altijd zo geleerd... (vroeger ooit in een bakkerij gewerkt)
Ik vermeng de suiker en gist zodat het al een beetje begint te reageren...
Maar ik ken de reden waarom ik dat doe niet, dus ik zal het eens anders doen :Y
Als je verse gist hebt kun je dat het beste "starten" in wat lauwe melk met bloem. Instantgist uit zakjes hoef je niks mee te doen, dat is er voor gemaakt om direct mee te kneden.
Het is natuurlijk niet slecht wat je doet, maar het is niet nodig ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 15 juli 2014 @ 14:58:28 #217
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142324258
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 14:56 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Als je verse gist hebt kun je dat het beste "starten" in wat lauwe melk met bloem. Instantgist uit zakjes hoef je niks mee te doen, dat is er voor gemaakt om direct mee te kneden.
Het is natuurlijk niet slecht wat je doet, maar het is niet nodig ;)
Melk..?? in een pizza..? Gaat je deeg dan niet zuur worden als je het lang laat rijzen..?
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 15:01:43 #218
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_142324351
quote:
14s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 14:58 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Melk..?? in een pizza..? Gaat je deeg dan niet zuur worden als je het lang laat rijzen..?
Verse gist start je met een scheutje melk. Dat wordt niet zuur hoor ;)
Maar ik neem aan dat iedereen instantgist gebruikt?
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 15 juli 2014 @ 15:16:50 #219
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142324845
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 15:01 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Verse gist start je met een scheutje melk. Dat wordt niet zuur hoor ;)
Maar ik neem aan dat iedereen instantgist gebruikt?
Ja ik bedoel instant gist idd.. ik kan bijna nergens verse krijgen hier... de bakker heeft het wel, maar die wil me het niet verkopen... }:|
Nooit geweten dat je verse gist met melk start... :N
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 15:30:07 #220
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_142325336
quote:
14s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 15:16 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Ja ik bedoel instant gist idd.. ik kan bijna nergens verse krijgen hier... de bakker heeft het wel, maar die wil me het niet verkopen... }:|
Nooit geweten dat je verse gist met melk start... :N
Hier kun je het bij de Dekamarkt krijgen in kleine blokjes. Kost geen drol ook.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 15 juli 2014 @ 15:34:57 #221
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142325520
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 15:30 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hier kun je het bij de Dekamarkt krijgen in kleine blokjes. Kost geen drol ook.
Eehm ja.. maar de dichtstbijzijnde Dekamarkt is 108km hiervandaan... :7
Nee ik kan het vast wel in Groningen vinden hoor.. maar instant is dan weer net zo makkelijk om de hoek te krijgen.. :Y
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  dinsdag 15 juli 2014 @ 17:44:11 #222
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_142329551
Idd duitsland. Gist kost echt 10x niks.
pi_142333068
Gebruiken jullie allemaal normale/goedkope bloem? Volgens een collega is Caputo bloem het beste. Waar kun je dat krijgen?
  dinsdag 15 juli 2014 @ 20:26:16 #224
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142335396
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 19:28 schreef Sparafucile het volgende:
Gebruiken jullie allemaal normale/goedkope bloem? Volgens een collega is Caputo bloem het beste. Waar kun je dat krijgen?
Heb allerlei dure en vage en speciale bloem gebruikt... en die van de Aldi voldoet prima...
Leuk om 4 euro te betalen.. maar die meerwaarde heeft het niet voor mij...
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 22:10:55 #225
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_142341001
quote:
14s.gif Op maandag 14 juli 2014 17:33 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Proest.... _O- _O_ _O-

Gast.... wat..?

_O-

Bak ze beter zelf maar inderdaad... :+
(trouwens wees blij dat er goudse op zit ipv analoogkaas)

Het is patat.. en het is mozzarella..
Hmm het swypen ging niet helemaal zoals het moet dus :') Maar ik bedoel dat spul van buffel melk wat je in het koelvak van de supermarkt vindt :+ (al vermoed ik dat de shoarma boer geen buffel mozzarella gebruikt)
Kranplätze müssen verdichtet sein
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')