abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 19 september 2014 @ 15:04:54 #201
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_144694311
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 september 2014 14:40 schreef Klaploper het volgende:

[..]

Hee, hij is wel een technicus hoor!
Nou!
  † In Memoriam † vrijdag 19 september 2014 @ 17:08:25 #202
409449 Mo_Muffin
For the love of knobs...
pi_144698229
Nooit geweten dat pannen zoveel bij mensen teweeg kunnen brengen.
Ondertussen wel uiterst vermakelijk met alle waarheden en onwaarheden die er zoal voorbij komen.
Maar goed TS wil een pan die op de manier zoals hij een pan gebruikt langer meegaat, en aangezien iedereen een andere manier van bakken en koken heeft is de discussie eigenlijk eindeloos en misschien zelfs zinloos.
TS wilde tips en krijgt lessen blijkbaar van mensen die graag drammen denk ik en die hun ervaring als de enige waarheid zien.
Volgens mij zijn er verschillende kwaliteiten van anti-aanbakpannen want ik heb geen slechte ervaringen met mijn (oude) pannen, daarbij zijn sommige (de meeste zelfs) anti-aanbakpannen inderdaad van hele slechte kwaliteit daarom heb ik niet zulke pannen.
Ik wens geralt in ieder geval veel succes met zijn pannen zoektocht.
"Ik zal nooit bij een club gaan die mij als lid accepteert"
pi_144700004
18/10 RVS of Edelstaal is een geweldig degelijk materiaal. Het bakt wel een beetje aan, maar makkelijk schoon te maken met een sponsje en zeep. Geen gedoe met inbranden of vet houden en niet kapot te maken door kookgerei.

Alleen het nadeel is dat RVS van zichzelf heel slecht warmte geleid. Daarom hebben ze een sandwich constructie bedacht, waardoor de binnen en buitenzijde van RVS is gemaakt. Ertussen geleidende lagen en je merkt dat zo'n pan egaal warm wordt op het vuur.
.
pi_144780500
Uit eigen ervaring koop ik nooit meer een teflon pan, er zijn er nu al een aantal stukgegaan door het gebruik van bestek in pan of te hoge temperaturen. Voor mijn biefstuk een korst had was m'n pan al afgebladderd...

Tegenwoordig is er ook een Teflon alternatief, Thermolon op de markt schijnbaar.
Dit moet hogere temperaturen kunnen weerstaan, of je er ook in kunt staan hengsten met je spatels weet ik niet.

Zelf heb ik een aantal DeBuyer pannen en ik moet zeggen, ik ben fan.
Ze zijn lekker degelijk (zwaar) en je kunt er mee doen wat je wilt.
Het duurt even voor je die natuurlijk anti-aanbak laag hebt,
maar daarna bakt ook niks meer aan.

quote:
Het meeste wat me aan die De Buyer pannen tegenstaat is dat ingevet weg moeten zetten elke keer.
Dat vind ik nogal een gedoe.

Maargoed, we zien wel. Als de nieuwe pannen weer stuk zijn schup ik het topic weer omhoog in elk geval :)
Ik zet de pannen zelf nooit speciaal ingevet weg.
Na het koken (en/of eten) spoel ik de pan om met heet water en een afwas-borstel, maak hem droog
en berg hem op. De pan blijft zo van zichzelf vet genoeg zodat hij niet roest.
Eens in de maand ofzo brand ik hem schoon met wat olie en een hoop zout zodat de pan niet de smaak van vorige gerechten af gaat geven
Soep met Ballen.
  maandag 22 september 2014 @ 09:17:57 #205
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_144780542
Het is schijnbaar erg moeilijk voor mensen om niet met 'bestek' in een teflonpan te gaan lopen prutsen.
The love you take is equal to the love you make.
  maandag 22 september 2014 @ 09:38:19 #206
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_144780881
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 september 2014 00:13 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Waaruit bestaat die "extra laag natuurlijke anti-aanbaklaag"?
Kooksprookjes en dure merken gegeil volgens mij. En als dit koolstof zou zijn dan is dat zwaar ongezond.
En waaruit bestaat het "wel wat onderhoud" als je zo'n laag moet laten "groeien"?
Het werkt, elke dag een zelfs een stukje beter. Echt leuk om het verschil tussen de eerste paar pogingen en nu is, een verschil van dag op nacht. Verder heb ik geen flauw idee hoe het proces precies werkt. Dood ga ik toch wel, ik leef al mijn hele leven onder de rook van Rotterdam en Pernis. ;)

Wat info van wiki. Zegt mij verder niks. Mocht je meer willen weten Google dan 'seasoning' oid.

quote:
A new pan (bare metal) is porous[citation needed] and will grab food tightly, and must either be oiled before cooking or seasoned. This base coat is initially created by a process of layering a very thin coat of oil on the pan. Then, the oil is polymerized to the metal's surface with high heat for a duration. The base coat will eventually develop a more refined coating through use, e.g., frying or searing, and darken over time. This entire process is known as "seasoning". The colour of the coating is commonly known as its "patina".
Onderhoud is af en toe oliën, of wanneer je 'laag' aangetast is weer opnieuw inbakken.

Oh en plaatstaal is spotgoedkoop.

[ Bericht 1% gewijzigd door Redcoon op 22-09-2014 09:52:28 ]
  maandag 22 september 2014 @ 10:00:28 #207
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144781244
quote:
7s.gif Op maandag 22 september 2014 09:17 schreef Lienekien het volgende:
Het is schijnbaar erg moeilijk voor mensen om niet met 'bestek' in een teflonpan te gaan lopen prutsen.
Yep, dat valt mij ook op, en als ze de boel verkutten is de pan schuld
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144781314
quote:
0s.gif Op maandag 22 september 2014 09:15 schreef Maleco het volgende:

Zelf heb ik een aantal DeBuyer pannen en ik moet zeggen, ik ben fan.
Ze zijn lekker degelijk (zwaar) en je kunt er mee doen wat je wilt.
Het duurt even voor je die natuurlijk anti-aanbak laag hebt,
maar daarna bakt ook niks meer aan.
Je kunt hem ook in één keer goed maken, door in hele dunne laagjes olie in te branden, geen druppels maar een laagje met keukenpapier uitsmeren, tussendoor afkoelen en opnieuw. Dan moet je dus tussendoor wel veel wachten, want zo'n dikke pan blijft wel even warm. Voordeel is dat je het spiegelglad krijgt.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_144781317
quote:
7s.gif Op maandag 22 september 2014 09:17 schreef Lienekien het volgende:
Het is schijnbaar erg moeilijk voor mensen om niet met 'bestek' in een teflonpan te gaan lopen prutsen.
-Mes niet opbergen na gebruik = levenslang solitaire opsluiting
-Staal in de pan = doodstraf
-Schrapen met een mes over de snijplank om het net gesneden etenswaar in de pan te mieteren = standrechtelijke executie.

Zo'n beetje mijn keukenregels.

[ Bericht 2% gewijzigd door Red_85 op 22-09-2014 10:10:17 ]
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_144782395
Wanneer is "na gebruik"?
pi_144797352
quote:
7s.gif Op maandag 22 september 2014 09:17 schreef Lienekien het volgende:
Het is schijnbaar erg moeilijk voor mensen om niet met 'bestek' in een teflonpan te gaan lopen prutsen.
Ook zonder bestek krijg je een teflon kapot. Dat spul vernietigd zichzelf.

Zit nog te twijfelen over een Demeyere koekenpan of keramische. Dat inbranden en vet houden is niet mijn ding.

Zo'n pan met sop wassen of in de vaatwasser is ook wel zo fris.
.
  maandag 22 september 2014 @ 19:09:58 #212
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_144797766
quote:
1s.gif Op maandag 22 september 2014 18:59 schreef Fer het volgende:

[..]

Ook zonder bestek krijg je een teflon kapot. Dat spul vernietigd zichzelf.

Zit nog te twijfelen over een Demeyere koekenpan of keramische. Dat inbranden en vet houden is niet mijn ding.

Zo'n pan met sop wassen of in de vaatwasser is ook wel zo fris.
Zal best dat het geen eeuwig leven heeft, maar met bestek in je teflonpan gaan is gewoon dom.
The love you take is equal to the love you make.
pi_144814482
quote:
1s.gif Op maandag 22 september 2014 18:59 schreef Fer het volgende:
Zo'n pan met sop wassen of in de vaatwasser is ook wel zo fris.
De vaatwasser helpt ook niet echt bij de levensduur van een teflon pan.
Mijn Tefal pannen gaan ongeveer 4 jaar mee, maar dan gebruik ik wel alleen houten spatels en gooi ik hem niet in de vaatwasser
pi_144830740
quote:
0s.gif Op maandag 22 september 2014 09:38 schreef Redcoon het volgende:

[..]

Het werkt, elke dag een zelfs een stukje beter. Echt leuk om het verschil tussen de eerste paar pogingen en nu is, een verschil van dag op nacht. Verder heb ik geen flauw idee hoe het proces precies werkt. Dood ga ik toch wel, ik leef al mijn hele leven onder de rook van Rotterdam en Pernis. ;)

Wat info van wiki. Zegt mij verder niks. Mocht je meer willen weten Google dan 'seasoning' oid.

[..]

Onderhoud is af en toe oliën, of wanneer je 'laag' aangetast is weer opnieuw inbakken.

Oh en plaatstaal is spotgoedkoop.
Ik weet nog niet hoe je een plaatje moet posten...
Maar als je de link klikt en het plaatje rechtsboven ziet... Dat wil je toch niet echt? Of wel?

http://en.wikipedia.org/wiki/Seasoning_(cookware)
(wellicht kan iemand die foto even in het groot posten als afschrikwekkend voorbeeld...)

En je kan er geen tomaten of anderszins zure dingen in doen want dan lost die onappetijtelijke laag op in je gerecht. :N
Ik zeg hier driewerf bah! Ik ga voor de keramische anti-aanbaklaag.



[ Bericht 8% gewijzigd door Bart2002 op 24-09-2014 09:39:44 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_144839258
dat van die tomaten klopt wel, had iets van zout zure saus uit een potje en nu kan ik mijn plaatstalen wok weer in werken.
  woensdag 24 september 2014 @ 07:15:11 #216
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_144844524
En dat zoetzure gerecht heb je gewoon opgegeten?
pi_144858165
Ik zag het toen ik de pan ging afwassen maar we leven allemaal nog en geen rare lichamelijk dingen ondervonden.
Saus uit een potje is niet lekker maar toen geen puf om zelf temaken.
pi_144858369
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 07:15 schreef RobinOok het volgende:
En dat zoetzure gerecht heb je gewoon opgegeten?
Het is niet zo giftig als teflon.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 25 september 2014 @ 16:22:44 #219
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_144895611
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 september 2014 19:03 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Ik weet nog niet hoe je een plaatje moet posten...
Maar als je de link klikt en het plaatje rechtsboven ziet... Dat wil je toch niet echt? Of wel?

http://en.wikipedia.org/wiki/Seasoning_(cookware)
(wellicht kan iemand die foto even in het groot posten als afschrikwekkend voorbeeld...)

En je kan er geen tomaten of anderszins zure dingen in doen want dan lost die onappetijtelijke laag op in je gerecht. :N
Ik zeg hier driewerf bah! Ik ga voor de keramische anti-aanbaklaag.

[ afbeelding ]

Dat is of een slecht ingewerkte pan of de eigenaar heeft de seasoning eraf geschrobt. Ik zal vanaaf een foto posten van mijn pan(nen), ziet er een stuk beter uit.

De meeste zure bereidingen durf ik ik ondertussen ook wel aan in mijn plaatstalen pannen te doen. Een zure saus zoals tomatensaus maak ik in een goedkoop rvs pannentje of een braadpan met deksel.

Ik denk dat je een te groot punt maakt van het bah-gehalte.
  donderdag 25 september 2014 @ 16:50:33 #220
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144896509
Vies zijn van gepolymeriseerde plantaardige olie, en telfon prefereren...
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 25 september 2014 @ 16:51:19 #221
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144896528
En sauzen maak ik ook seperaat in een rvs pan
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144896708
quote:
0s.gif Op donderdag 25 september 2014 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Vies zijn van gepolymeriseerde plantaardige olie, en telfon prefereren...
Keramisch, Piet. Keramisch.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 25 september 2014 @ 18:56:11 #223
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_144899832
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 16:10 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Het is niet zo giftig als teflon.
Nou is teflon nulkommanul giftig, dus dat lijkt me sterk.
Maar goed, dat boeit me niet. Ik vind het een vies idee, je aangekoekte koekenpan opeten.
pi_144902196
quote:
0s.gif Op donderdag 25 september 2014 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Vies zijn van gepolymeriseerde plantaardige olie, en telfon prefereren...
Zou je hier misschien wat meer over kunnen zeggen? Wat ik zie op de foto is n.l. een warsige laag meuk.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 25 september 2014 @ 20:07:21 #225
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144902263
quote:
0s.gif Op donderdag 25 september 2014 20:05 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Zou je hier misschien wat meer over kunnen zeggen? Wat ik zie op de foto is n.l. een warsige laag meuk.
Het patina wat zich vormt in een goed ingewerkte plaatstalen of gietijzeren koekenpan is plantaardige olie die polymeren gevormd hebben.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')