Dat het vergankelijk is, daar houd ik me ook aan vast. Het ene moment is het andere niet, dat merk ik zelf ook: nu, een kleine dag later, zit ik juist weer erg goed in m'n vel. Dat gevoel kan morgen alweer verdwenen zijn, maar dat er momenten zijn waarop ik me niet eens kan voorstellen wat negatief denken is, biedt in ieder geval hoop.quote:Op zondag 22 december 2013 09:53 schreef Gray het volgende:
Soms zoeken mensen naar redenen voor geluk, terwijl het zo simpel is als redenen voor ongeluk loslaten.
Krzwl, heb geduld, geef het tijd. Ook dit gaat voorbij; dat is het mooie aan vergankelijkheid.
Er zijn geen trucjes, geen voorschriften. Alles ontvouwt zoals het behoort. De verhouding nu is precies zoals die nu is.quote:Op maandag 23 december 2013 02:53 schreef Krzwl het volgende:
[..]
Dat het vergankelijk is, daar houd ik me ook aan vast. Het ene moment is het andere niet, dat merk ik zelf ook: nu, een kleine dag later, zit ik juist weer erg goed in m'n vel. Dat gevoel kan morgen alweer verdwenen zijn, maar dat er momenten zijn waarop ik me niet eens kan voorstellen wat negatief denken is, biedt in ieder geval hoop.
De gedachten zijn er op dit moment wel, maar ze doen er simpelweg niet toe. Onbewust probeer ik het te duiden, erachter te komen of er een trucje voor is, maar zo werkt het denk ik niet: het komt en het gaat, dat goede gevoel, net als die negativiteit. De verhouding moet alleen iets anders komen te liggen.
Ja, dat begrijp ik heel goed.quote:Wat mij overigens het meest verbaast, is hoe helder je eigenlijk kunt nadenken als je het denken los weet te laten en je het als een 'tool' gebruikt in plaats van je ermee te identificeren, als je begrijpt wat ik bedoel.
In deel 1 heb je dit al eens gezegd. Wat houd jou tegen om te doen wat jij echt zou willen en bovendien jou rust zou kunnen geven? Waarom doe je dat niet TS? Vind je dat irrationeel als je dat zou doen?quote:Op zaterdag 28 december 2013 00:46 schreef Krzwl het volgende:
. Een hutje ergens in de bergen, misschien dat ik daar mijn rust kan vinden, maar niet temidden van de idioterie die onze maatschappij is.
Is het wel een rationele, of in ieder geval weloverwogen keuze als ik zo vastzit in m'n hoofd? Ik vermoed van niet. Want je kunt nog zo veel weten, maar vergeten te leven zou je eveneens 'immoreel' kunnen noemen. Er zijn tevens bepaalde dingen die ik helemaal niet kwijt wil, vooral in mijn directe omgeving. Ik kan echter niet inzien hoe je de onvolmaaktheid van de wereld daaromheen kunt accepteren als je er iedere dag mee geconfronteerd wordt. Vandaar dat ik vaak de behoefte voel om er letterlijk afstand van te nemen. Man, wat zou ik soms willen dat ik me slechts druk kon maken om de lange wachttijden bij de Chinees en alle andere alledaagse futiliteiten.quote:Op zaterdag 28 december 2013 15:36 schreef complicate het volgende:
[..]
In deel 1 heb je dit al eens gezegd. Wat houd jou tegen om te doen wat jij echt zou willen en bovendien jou rust zou kunnen geven? Waarom doe je dat niet TS? Vind je dat irrationeel als je dat zou doen?
Er zijn toch ook veel mensen die juist rust vinden door in een ander land te gaan wonen bijvoorbeeld. Ik zeg niet dat verhuizen dé oplossing is, maar als jij echt behoefte hebt aan een huis (wonen) in de bergen ,waarom niet?
Ze zeggen niet voor niets: waar je ook heen gaat, je neemt altijd jezelf mee.quote:Op zaterdag 28 december 2013 15:36 schreef complicate het volgende:
In deel 1 heb je dit al eens gezegd. Wat houd jou tegen om te doen wat jij echt zou willen en bovendien jou rust zou kunnen geven? Waarom doe je dat niet TS? Vind je dat irrationeel als je dat zou doen?
Er zijn toch ook veel mensen die juist rust vinden door in een ander land te gaan wonen bijvoorbeeld. Ik zeg niet dat verhuizen dé oplossing is, maar als jij echt behoefte hebt aan een huis (wonen) in de bergen ,waarom niet?
Verlang je diep van binnen dan naar een oppervlakkiger wijze van denken? Dat denk ik niet. Zo zit jij volgens mij ook helemaal niet in elkaar, en als je het een tijdje zou proberen weet ik zeker dat je op een gegeven moment weer met jezelf in conflict komt omdat het allemaal gevoelsmatig niet klopt en je iets wezenlijks begint te missen. Kennelijk heb jij die innerlijke drang om overal diep over na te denken en alles te analyseren, dat is een deel van jou dat je misschien wel wilt, maar onmogelijk kunt ontkennen.quote:Op zaterdag 28 december 2013 22:30 schreef Krzwl het volgende:
Man, wat zou ik soms willen dat ik me slechts druk kon maken om de lange wachttijden bij de Chinees en alle andere alledaagse futiliteiten.
Integendeel, je zal je ogen verder moeten openen.quote:Op zaterdag 28 december 2013 00:46 schreef Krzwl het volgende:
Ik heb het idee dat als ik de realiteit wil accepteren een oogje zal moeten toeknijpen
De rust die je daar zal vinden is de rust die je meebrengt.quote:Op zaterdag 28 december 2013 00:46 schreef Krzwl het volgende:
Een hutje ergens in de bergen, misschien dat ik daar mijn rust kan vinden, maar niet temidden van de idioterie die onze maatschappij is.
Het is niet de wereld die onvolmaakt is, maar jouw visie ervan. Perfectie schuilt in imperfectie, leer het zien.quote:Op zaterdag 28 december 2013 22:30 schreef Krzwl het volgende:
Ik kan echter niet inzien hoe je de onvolmaaktheid van de wereld daaromheen kunt accepteren als je er iedere dag mee geconfronteerd wordt.
Een aantal hier hebben het al gezegd, naar mijn mening vindt je rust niet in de bergen, je ervaart het in jezelf, of je nu in de bergen bent of in een drukke stad, als je het vindt dan vindt je het ‘in’ jezelf. Wat je dus nodig hebt is tijd/ruimte voor ‘jezelf’ om die rust in jezelf te vinden. Je hebt geen reis nodig naar de bergen, maar een reis naar binnen in jezelf. De rust die aanwezig is in de bergen kan misschien ervoor zorgen dat je die tijd/ruimte voor jezelf creëert, maar daarvoor heb je die bergen niet nodig. Een kamer in je huis kan voldoende zijn, als je maar daarin voor jezelf tijd/ruimte creëert. Een kamer waar niets je afleidt, geen tv, radio, telefoon, kranten, boeken etc. ze mogen er wel zijn, maar doe er niets mee, zoals de bomen, planten, insecten etc. in de bergen. Zit alleen met jezelf, om tot jezelf te komen, om die rust en stilte ‘in’ jezelf te vinden.quote:Op zaterdag 28 december 2013 00:46 schreef Krzwl het volgende:
Een hutje ergens in de bergen, misschien dat ik daar mijn rust kan vinden, maar niet temidden van de idioterie die onze maatschappij is. Maar goed, uiteindelijk weet ik eigenlijk ook nog altijd niets.
Natuurlijk neem je jezelf mee waar je heen gaat en ik weet ook wel dat dé bron naar geluk in jezelf zit en niet buiten jezelf. Maar ik weet ook dat sommige mensen echt wel soms geluk elders kunnen treffen . Daarom zei ik dat verhuizen of in de bergen gaan leven niet dé oplossing is, maar het kan sowieso geen kwaad als hij zin heeft om "into the wild" te gaan en of als denkt dat hij daarmee vrede of rust zou ervaren. Dat kan hij enkel weten door het te proberen. Verder zit hij dus te veel in zijn hoofd en alles wat niet in beweging komt, blijft in stilstand. Dus ergens zou hij toch wel wat "doen", want ik weet niet zo zeker dat hij plots zou gaan veranderen van een "overmatig" denker naar iemand die wel zijn emoties toestaat. Dat denk ik niet. Daarvoor zou hij volgens mij sowieso "iets" moeten doen, maar weet ook niet wat. Alleen ben ik zeker dat niets doen , niets levert. Maar elke actie levert uiteraard niet dé reactie/resultaat.quote:Op zaterdag 28 december 2013 23:03 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Ze zeggen niet voor niets: waar je ook heen gaat, je neemt altijd jezelf mee.
Ik kan uit ervaring zeggen dat de oplossing daar niet ligt. Die ligt in jezelf, niet buiten jezelf.
Er is toch niks mis om af en toe eens afstand te nemen van alles als je die behoefte hebt? Ik bedoel, het is niet alsof je alles moet verlaten om elders te gaan leven. Maar ik zie eerlijk gezegd niet in waarom je niet af en toe eens letterlijk afstand kan nemen van alles wat je ervaart als drukte. Zolang je het niet doet als vlucht maar als even een moment voor jezelf, waarom zou dat irrationeel zijn?quote:Op zaterdag 28 december 2013 22:30 schreef Krzwl het volgende:
[..]
Vandaar dat ik vaak de behoefte voel om er letterlijk afstand van te nemen. Man, wat zou ik soms willen dat ik me slechts druk kon maken om de lange wachttijden bij de Chinees en alle andere alledaagse futiliteiten.
Wel als oppervlakkiger denken gelukkiger zou maken, maar ik denk dat het inderdaad vooral weerstand op zal roepen.quote:Op zaterdag 28 december 2013 23:03 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Verlang je diep van binnen dan naar een oppervlakkiger wijze van denken? Dat denk ik niet.
Ja, maar dat zijn spaarzame momenten, want voor de rest word ik omringd door lelijkheid.quote:Laat jij mooie momenten wel toe? Geniet jij wel eens van iets onverwachts, zoals dat stukje dat je zelf eerder in dit topic aanhaalde over die regenboog en al die mensen die het helemaal niet zagen en het veel te druk hadden met zich ergeren dat het stoplicht zo lang op rood bleef?
Zo kun je alles wel bagatelliseren.quote:Op zaterdag 28 december 2013 23:05 schreef Gray het volgende:
[..]
Het is niet de wereld die onvolmaakt is, maar jouw visie ervan. Perfectie schuilt in imperfectie, leer het zien.
Dat kan ook wel, maar ondertussen klopt op de deur alweer de dwingende logica van de dag, de roep om "iets van je leven te maken", in welk aspect dan ook. Ik kan mij niet focussen op het huidige moment en mij neerleggen bij imperfectie als ik op dat moment iets kan doen om in de toekomst dichter bij dat wat ik voor ogen heb en als 'perfect' beschouw kan komen. Het besef dat de werkelijkheid een opeenstapeling is van die momenten, wat het een verhaal zonder einde maakt, en het feit dat ik mijn 'perfecte' wereldbeeld, waarvan het realiseren enige betekenis geeft aan mijn leven, nooit volledig naar de realiteit zal kunnen vertalen, zorgt voor een beschamend gevoel van nutteloosheid dat er telkens weer voor zorgt dat ik die rust verlies en terugval in mijn gedachten.quote:Op zaterdag 28 december 2013 23:17 schreef Tevik het volgende:
[..]
Een kamer in je huis kan voldoende zijn, als je maar daarin voor jezelf tijd/ruimte creëert.
Een mooie uitspraak, maar ik kan er niet zo veel mee. Ik zie niet in waarom ik gedrag wat mij niet aanstaat zou moeten (blijven) accepteren. Ik doe niet anders dan dingen door de vingers zien om conflicten te voorkomen en een beetje fatsoenlijk te kunnen blijven functioneren temidden van anderen. Dat kropt zich op. Je kunt anderen wel liefhebben om wie ze zijn, maar zolang het gros van de mensen irrationeel handelt, hetgeen versterkt wordt door wat ik 'de maatschappij' noem, open je niet ogen, maar knijp je er één toe door het te accepteren. Dan ben je niet eerlijk naar jezelf en anderen.quote:Op zondag 29 december 2013 00:29 schreef kapiteintje het volgende:
Krzwl, ik vond deze wel toepasselijk m.b.t. jouw frustraties t.a.v. de buitenwereld. Ook heel erg op mezelf van toepassing:
[ afbeelding ]
Heb er ook niet zoveel aan toe te voegen.
Punt is dat de basis voor wat je hier zegt is dat je jezelf ziet als iemand die dingen door de vingers te zien heeft, alsof jouw oordelen over anderen te maken hebben met hen en niet met jou. Daar zit je volledig naastquote:Op zondag 29 december 2013 02:40 schreef Krzwl het volgende:
Een mooie uitspraak, maar ik kan er niet zo veel mee. Ik zie niet in waarom ik gedrag wat mij niet aanstaat zou moeten (blijven) accepteren. Ik doe niet anders dan dingen door de vingers zien om conflicten te voorkomen en een beetje fatsoenlijk te kunnen blijven functioneren temidden van anderen. Dat kropt zich op. Je kunt anderen wel liefhebben om wie ze zijn, maar zolang het gros van de mensen irrationeel handelt, hetgeen versterkt wordt door wat ik 'de maatschappij' noem, open je niet ogen, maar knijp je er één toe door het te accepteren. Dan ben je niet eerlijk naar jezelf en anderen.
Belangrijk bij deze vind ik dat het verstand, het denken, dit niet kan begrijpen omdat het denken alles in hokjes plaatst, van alles wil zeggen "ik maak van jou dit of dat". Alleen je hart kan liefde werkelijk bevatten, dat is puur gevoel, zolang je in je hoofd zit kan je daar niet bij en weet je eigenlijk niet eens waarover je praat omdat woorden uitgesproken gedachten zijn en hier dus niks mee te maken hebben.quote:Op zondag 29 december 2013 00:29 schreef kapiteintje het volgende:
Krzwl, ik vond deze wel toepasselijk m.b.t. jouw frustraties t.a.v. de buitenwereld. Ook heel erg op mezelf van toepassing:
[ afbeelding ]
Heb er ook niet zoveel aan toe te voegen.
Als oordeelloos leven betekent dat je mensen neemt zoals ze zijn, ook al gaat hun gedrag ten koste van anderen, is dat een manier van leven die tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel, of wat jij 'gedachten' noemt, in gaat. Dan laat je de realiteit bepalen door mensen wiens acties ook maar een uiting zijn van hun gedachten. Maar goed, als je eigen moralistische oordelen je leven gaan leiden valt er op een gegeven moment niets meer te genieten. Ze negeren, want dat is wat je doet als je acceptatie vindt, voelt bij mij echter ook 'niet goed'. Ik weet ook niet wat ik ermee aanmoet.quote:Op zondag 29 december 2013 08:11 schreef Canillas het volgende:
[..]
Punt is dat de basis voor wat je hier zegt is dat je jezelf ziet als iemand die dingen door de vingers te zien heeft, alsof jouw oordelen over anderen te maken hebben met hen en niet met jou. Daar zit je volledig naast
Wat jij doet met je rechtvaardigheidsgevoel is jezelf straffen. Neem dat gevoel weg en neem die straf weg.quote:Op zondag 29 december 2013 16:46 schreef Krzwl het volgende:
[..]
Als oordeelloos leven betekent dat je mensen neemt zoals ze zijn, ook al gaat hun gedrag ten koste van anderen, is dat een manier van leven die tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel, of wat jij 'gedachten' noemt, in gaat. Dan laat je de realiteit bepalen door mensen wiens acties ook maar een uiting zijn van hun gedachten. Maar goed, als je eigen moralistische oordelen je leven gaan leiden valt er op een gegeven moment niets meer te genieten. Ze negeren, want dat is wat je doet als je acceptatie vindt, voelt bij mij echter ook 'niet goed'. Ik weet ook niet wat ik ermee aanmoet.
Nee, mensen zijn zoals ze zijn en ze hebben gedrag, daar zit het verschil in; zijn en hebben. Als iemand iets doet wat niet okay is dan 'moet' diegene daar bijv op aangesproken worden. Je oordeelt dan over het gedrag, wat duidelijk niet okay is, over hoe die persoon verder is zegt dat niks.quote:Op zondag 29 december 2013 16:46 schreef Krzwl het volgende:
Als oordeelloos leven betekent dat je mensen neemt zoals ze zijn, ook al gaat hun gedrag ten koste van anderen
Ik heb geen idee hoe. Het feit dat ik met mijn studie en in mijn vrije tijd ook vaak met dit soort vraagstukken bezig ben helpt evenmin. Dat denken en analyseren neem ik de hele dag met mij mee. Zonder de inzichten die dat oplevert zou mijn wereldbeeld ongetwijfeld een stuk minder pessimistisch zijn, want het 'rechtvaardigt' op dit moment vooral mijn negatieve gedachten. Het maakt het voor mijn gevoel ontzettend lastig om er afstand van te nemen.quote:Op zondag 29 december 2013 17:11 schreef Gray het volgende:
[..]
Wat jij doet met je rechtvaardigheidsgevoel is jezelf straffen. Neem dat gevoel weg en neem die straf weg.
Duidelijk. Accepteren voelt echter als opgeven voor je ego.quote:Op zondag 29 december 2013 17:13 schreef Canillas het volgende:
[..]
Nee, mensen zijn zoals ze zijn en ze hebben gedrag, daar zit het verschil in; zijn en hebben. Als iemand iets doet wat niet okay is dan 'moet' diegene daar bijv op aangesproken worden. Je oordeelt dan over het gedrag, wat duidelijk niet okay is, over hoe die persoon verder is zegt dat niks.
Of is alles wat jij ooit gedaan hebt een perfecte afspiegeling van wie jij echt bent?
Bij oordelen is het vaak het redeneren ''jij doet dit of dat en dus maak ik in me hoofd ervan dat jij zus en zo bent'' en dat is niet meer dan een stuk verhaal in je hoofd ergens over. Daarnaast moet je accepteren niet verwarren met opgeven of je erbij neerleggen, want daar heeft het niks mee te maken
Simpel gezegd: minder analyseren en denken. Moeilijker gezegd: laat die gedachten langs drijven. Elke keer dat zoiets opkomt, handel er niet naar. Denk er niet verder over na, handel er niet naar, onderdruk het niet. Geef geen water aan het onkruid in je tuin en het vergaat vanzelf.quote:Op zondag 29 december 2013 17:51 schreef Krzwl het volgende:
[..]
Ik heb geen idee hoe. Het feit dat ik met mijn studie en in mijn vrije tijd ook vaak met dit soort vraagstukken bezig ben helpt evenmin. Dat denken en analyseren neem ik de hele dag met mij mee. Zonder de inzichten die dat oplevert zou mijn wereldbeeld ongetwijfeld een stuk minder pessimistisch zijn, want het 'rechtvaardigt' op dit moment vooral mijn negatieve gedachten. Het maakt het voor mijn gevoel ontzettend lastig om er afstand van te nemen.
Dat kan, want wat heeft het ego dan nog te doen? Het is een (sociaal) overlevingsmechanisme, dat in de eerste instantie zichzelf in stand moet houden. Het zal stampvoeten als een kind dat zijn zin niet krijgt, maar zal net als dat kind uiteindelijk vermoeid raken, opgeven en waarschijnlijk snel weer afgeleid zijn door iets anders.quote:[..]
Duidelijk. Accepteren voelt echter als opgeven voor je ego.
Dat begrijp ik. Ik probeer alleen aan te geven dat "er niet verder over nadenken" haast onmogelijk is als denken over de wereld iets is waar je je dagelijks mee bezighoudt, of dat nou komt door studie, werk of gewoon uit interesse. Ik zoek geen excuses, maar ik kan niet ontkennen dat er factoren zijn die mijn denkpatroon telkens weer versterken zodra ik het los probeer te laten. Als ik mijn dagen in zou vullen als tuinman (ik zeg maar wat) in plaats van met het filosoferen over en onderzoek doen naar zaken die over wat meer gaan dan de waan van de dag, dan was ik er denk ik al lang uitgekomen, of was ik wellicht nooit zo in mijn hoofd gaan leven. Dat ik dat laatste doe is ook weer een gevolg van mijn 'rechtvaardigheidsgevoel' en de wil om iets voor de wereld te betekenen, en in combinatie met een misschien wel overmatige toewijding aan dat waar ik mij in interesseer, houdt dit alles het denken alleen maar in stand.quote:Op zondag 29 december 2013 17:59 schreef Gray het volgende:
[..]
Simpel gezegd: minder analyseren en denken. Moeilijker gezegd: laat die gedachten langs drijven. Elke keer dat zoiets opkomt, handel er niet naar. Denk er niet verder over na, handel er niet naar, onderdruk het niet. Geef geen water aan de onkruid in je tuin en het vergaat vanzelf.
Dat.quote:Op zondag 29 december 2013 17:13 schreef Canillas het volgende:
Daarnaast moet je accepteren niet verwarren met opgeven of je erbij neerleggen, want daar heeft het niks mee te maken
Je bent het dus beu om in jouw hoofd te zitten. Dus ga je toch iets moeten "doen" om meer aanwezig te zijn in jouw gevoel of het accepteren en er dus vrede mee hebben dat het zo is en niet meer ervaren als een mankement. Maar goed, zo simpel is het allemaal niet, en toch kan je niets veranderen zonder enige "actie" of "acceptatie" denk ik.quote:Op zondag 29 december 2013 18:38 schreef Krzwl het volgende:
[..]
Dat begrijp ik. Ik probeer alleen aan te geven dat "er niet verder over nadenken" haast onmogelijk is als denken over de wereld iets is waar je je dagelijks mee bezighoudt, of dat nou komt door studie, werk of gewoon uit interesse. Ik zoek geen excuses, maar ik kan niet ontkennen dat er factoren zijn die mijn denkpatroon telkens weer versterken zodra ik het los probeer te laten. Als ik mijn dagen in zou vullen als tuinman (ik zeg maar wat) in plaats van met het filosoferen over en onderzoek doen naar zaken die over wat meer gaan dan de waan van de dag, dan was ik er denk ik al lang uitgekomen, of was ik wellicht nooit zo in mijn hoofd gaan leven. Dat ik dat laatste doe is ook weer een gevolg van mijn 'rechtvaardigheidsgevoel' en de wil om iets voor de wereld te betekenen, en in combinatie met een misschien wel overmatige toewijding aan dat waar ik mij in interesseer, houdt dit alles het denken alleen maar in stand.
Het is helemaal niet haast onmogelijk; het is zelfs makkelijker dan je denkt. Pun intended. En dat je denkt dat je als tuinman er wel uitgekomen zou zijn, geeft alleen maar aan hoe fout je zit dat de oplossing voor je leven in het denken schuilt. Het leven is geen probleem dat opgelost hoeft te worden.quote:Op zondag 29 december 2013 18:38 schreef Krzwl het volgende:
[..]
Dat begrijp ik. Ik probeer alleen aan te geven dat "er niet verder over nadenken" haast onmogelijk is als denken over de wereld iets is waar je je dagelijks mee bezighoudt, of dat nou komt door studie, werk of gewoon uit interesse. Ik zoek geen excuses, maar ik kan niet ontkennen dat er factoren zijn die mijn denkpatroon telkens weer versterken zodra ik het los probeer te laten. Als ik mijn dagen in zou vullen als tuinman (ik zeg maar wat) in plaats van met het filosoferen over en onderzoek doen naar zaken die over wat meer gaan dan de waan van de dag, dan was ik er denk ik al lang uitgekomen, of was ik wellicht nooit zo in mijn hoofd gaan leven. Dat ik dat laatste doe is ook weer een gevolg van mijn 'rechtvaardigheidsgevoel' en de wil om iets voor de wereld te betekenen, en in combinatie met een misschien wel overmatige toewijding aan dat waar ik mij in interesseer, houdt dit alles het denken alleen maar in stand.
Het klopt dat ik altijd naar perfectie streef. Het is voor mij iets vanzelfsprekends. En daarbij spiegel ik mijzelf en mijn ideeën ook aan de buitenwereld, waar ik geen invloed op heb en waarvan de imperfectie telkens weer een hoop frustratie oplevert. Ik hou denk ik best veel van mezelf, maar liefde kun je het niet noemen, want het komt vooral voort uit de gedachte dat alles om mij heen beter kan.quote:Op zondag 29 december 2013 18:37 schreef Tevik het volgende:
Is het misschien correct als ik zeg dat wat bij jou ontbreekt TS, wat eigenlijk je “imperfectie” (de balk in je oog) is, is dat je geen liefde hebt voor jezelf? Want daar begint het allemaal mee. Je accepteert “imperfectie” daarbuiten niet, omdat je het ook niet wil/kan accepteren van jezelf? Je vergeeft het niet, omdat je jezelf niet wil vergeven?
Het is ook meer als metafoor bedoeld van wat ik zou willen: een leven leiden waarin ik dingen met plezier en toewijding doe, en alleen maar om die reden, niet vanwege het verhaaltje in mijn hoofd. Ik heb het idee dat dat laatste nu wel het geval is.quote:Op zondag 29 december 2013 18:59 schreef Gray het volgende:
[..]
En dat je denkt dat je als tuinman er wel uitgekomen zou zijn, geeft alleen maar aan hoe fout je zit dat de oplossing voor je leven in het denken schuilt. Het leven is geen probleem dat opgelost hoeft te worden.
Ah, in dat geval is het aan te raden eerst te leren van jezelf waar je plezier in vinden kan, om het vervolgens na te streven. En geen zorgen, je hebt heel je leven de tijd. Zelfs als je jaren besteedt aan dingen die niet datgene bieden dat je zoekt, dan heb je jaren besteed aan leren welke dingen niet datgene bieden dat je zoekt.quote:Op zondag 29 december 2013 19:17 schreef Krzwl het volgende:
[..]
Het is ook meer als metafoor bedoeld van wat ik zou willen: een leven leiden waarin ik dingen met plezier en toewijding doe, en alleen maar om die reden, niet vanwege het verhaaltje in mijn hoofd. Ik heb het idee dat dat laatste nu wel het geval is.
Ja, en daarom kom ik ook hier om wat tegengeluid te horenquote:Op zondag 29 december 2013 19:52 schreef Detroit het volgende:
Maar wát kun je een pijn voelen voordat je doorhebt dat tegenstribbelen de boel alleen maar erger maakt..
Ik zie het zo: een negatief oordeel over (het gedrag van) iemand hebben is een vorm van minachting, en voor het ego is minachting als een beschermend schild tegen compassie. Ik denk dat het belangrijk is om je te beseffen dat wanneer je iemand minacht om zijn of haar gedrag en je je 'superieur' voelt ten opzichte van de ander, je geen compassie toont voor diegene en je je om die reden niet langer 'superieur' moet voelen. Dat ben je namelijk niet wanneer je je niet in iemand anders schoenen kunt verplaatsen. Tijdens het mediteren is het denk ik van belang om minachting te herkennen en te kijken welke negatieve gedachten eraan toe te schrijven zijn. Wanneer je dan in het dagelijks leven een gevoel van minachting hebt, weet je dat het slechts een gedachte is die voorbijtrekt.quote:Op zondag 29 december 2013 21:08 schreef kapiteintje het volgende:
Ik begrijp alleen nog niet goed hoe dan om te gaan met gedrag van andere mensen. Je bent het oneens met iemand zijn gedrag, omdat je het afkeurt. Dat is dan toch automatisch een oordeel? Maar dan louter over het gedrag en niet over de persoon zelf? En is een oordeel over gedrag dan meer mindful dan een oordeel over een persoon?
Graag gedaan.quote:
En dat je het hier deelt is al de eerste stap.quote:Ja, en daarom kom ik ook hier om wat tegengeluid te horen
Daar komt het wel op neer, ja.quote:Op zondag 29 december 2013 21:08 schreef kapiteintje het volgende:
Wat een antwoorden ineens op alle vragen die bij me opkwamen. Als ik het dus goed begrijp:
'Imperfectie' is perfectie. Imperfectie bestaat alleen in je gedachten. De wereld is zoals ze is en is daarom ook perfect zoals ze is. Laat je 'imperfecte' wereldbeeld los en je kunt de perfectie zien?
Als je een pad bewandelt en het wordt door een kei bedekt, dan kan je erom heen, erover heen, of het verplaatsen, of het kapot maken. Je hoeft je dan niet per se op te fokken over het ding, en kan zonder oordelen tot deze acties overgaan. Je kan er boos om worden, maar die steen weet niet beter, het is immers een steen. Het steent, zoals Watts zou zeggen. De steen is een steen.quote:Ik begrijp alleen nog niet goed hoe dan om te gaan met gedrag van andere mensen. Je bent het oneens met iemand zijn gedrag, omdat je het afkeurt. Dat is dan toch automatisch een oordeel? Maar dan louter over het gedrag en niet over de persoon zelf? En is een oordeel over gedrag dan meer mindful dan een oordeel over een persoon?
Dus om het samen te vatten:quote:Op zondag 29 december 2013 22:00 schreef Gray het volgende:
[..]
Graag gedaan.
[..]
En dat je het hier deelt is al de eerste stap.
[..]
Daar komt het wel op neer, ja.
[..]
Als je een pad bewandelt en het wordt door een kei bedekt, dan kan je erom heen, erover heen, of het verplaatsen, of het kapot maken. Je hoeft je dan niet per se op te fokken over het ding, en kan zonder oordelen tot deze acties overgaan. Je kan er boos om worden, maar die steen weet niet beter, het is immers een steen. Het steent, zoals Watts zou zeggen. De steen is een steen.
Je kan ook blijven staan voor de steen, gaan denken en voelen hoe het anders kan en moet, maar dan leg je je neer bij waar je mee bezig was, namelijk wandelen. Accepteren van de situatie is doen wat jij doet, én de steen laten doen wat de steen doet. De steen steent, jij wandelt.
In andere woorden, zo'n persoon leeft, en jij leeft. Die persoon vormt voor jou een obstakel en daar kan je op verschillende manieren mee omgaan. Eromheen, eroverheen, het slopen, of het verplaatsen. Je zal ongetwijfeld zelf een impuls voelen om tot een bepaalde actie over te gaan. Daar kan je aan toegeven, óf als je wijs bent, kiezen wat de meest vriendelijke actie is voor beiden. Zo een persoon kan leren van jouw actie, terwijl jij in rust en voldoening je pad kan vervolgen.
Oordelen zijn tot een bepaalde hoogte dus overbodig. Gunstig wanneer je het gebruikt om het beste uit de situatie te halen voor beiden, jammerlijk wanneer beiden eronder lijden.
Het is eigenlijk een wat afstandelijke manier van leven; onaanraakbaar. Maar het is positiever dan het wellicht lijkt, omdat spontaniteit, gevoel en verstand nog steeds volledig aanwezig zijn. Het verschil is echter dat geen van die zaken 'blijven plakken'. Je neemt dus geen momenten mee naar later, maar laat ze waar ze zijn. Wanneer je een discussie hebt gehad met iemand, zal je er niet later nog mee in de maag zitten.quote:Op maandag 30 december 2013 12:08 schreef kapiteintje het volgende:
[..]
Dus om het samen te vatten:
Iemand heeft een bepaald gedrag wat niet overeenstemt met jouw opvattingen/gevoelens. Je herkent dat als zijnde een andere opvatting zonder daar een directe negatieve connotatie aan te geven, maar niet zodanig dat het tot apathie leidt. Je kunt er wel naar handelen, maar dan zonder het oordeel. Je accepteert het voor wat het is, zet het opzij en vervolgt je eigen weg?
Van harte.quote:Stuk duidelijker nu Gray, bedankt.
Langzaam begint het tot me door te dringen dat dit het is, de oplossing voor al mijn problemen. Ik heb het idee dat die muur waar ik al zo lang tegenaan loop eindelijk af begint te brokkelen, of dat ik in ieder geval een uitweg zie. Want wat kun je van het leven inderdaad een kwelling maken als je je laat leiden door je gedachten en je verzet tegen de werkelijkheid. Dat wens ik niemand toe.quote:Op maandag 30 december 2013 16:15 schreef Gray het volgende:
[..]
Het sleutelwoord is dus eigenlijk loslaten.En richten op het huidige moment.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |