Dus de weerstand die sommige mensen hebben tegen vrijeschoolonderwijs kan dan alleen nog terug te voeren zijn op weerstand tegen het antroposofisch gedachtegoed.quote:Op maandag 2 december 2013 11:25 schreef miss_sly het volgende:
Ik denk dat tegenwoordig veel scholen op heel andere manier tegen onderwijs aankijken dan vroeger, en dat er heel veel van elkaar wordt overgenomen.
Ja, dit soort dingen herken ik wel. Geen hapklare brokken, maar meer aan het kind zelf overlaten. Ik herinner me de bouwhoek met alleen maar planken en doeken, dat werd elke keer iets anders, dan weer een kasteel en dan weer een boerderij. Fantasie en vindingrijkheid worden flink geprikkeld.quote:Op maandag 2 december 2013 11:36 schreef debuurvrouw het volgende:
Het is denk ik zoals Miss Sly zegt de antroposofie. Bij ons geen viltpoppetjes op de seizoenstafel en 'gewone' klei in plaats van bijenwas. Het is allemaal iets minder bewust gok ik.
Niet dat ze onnadenkend zijn op gewone basisscholen maar de antroposofie ziet kinderontwikkeling wat anders dan regulier. Met poppetjes zonder gezichtsuitdrukking enzo. Met het idee om fantasie te stimuleren toch? Het voelt voor mij als tot veel verder in de details doorgedacht. Niets is zomaar random omdat het zo is.
Seizoenstafels, maar ook filosofeerhoeken, bijzondere dingen museum, ... Ik ben zoveel tegen gekomen. Ik denk dat je het reguliere onderwijs echt te kort doet door te denken dat er alleen maar tafels gestampt worden. En vakken worden juist met elkaar verweven. Zoals jij aangeeft.quote:Op maandag 2 december 2013 12:06 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Dus de weerstand die sommige mensen hebben tegen vrijeschoolonderwijs kan dan alleen nog terug te voeren zijn op weerstand tegen het antroposofisch gedachtegoed.
[..]
Ja, dit soort dingen herken ik wel. Geen hapklare brokken, maar meer aan het kind zelf overlaten. Ik herinner me de bouwhoek met alleen maar planken en doeken, dat werd elke keer iets anders, dan weer een kasteel en dan weer een boerderij. Fantasie en vindingrijkheid worden flink geprikkeld.
Kennen reguliere scholen ook seizoenstafels? Ik ken alleen de herfstknutsels op de ramen eigenlijk, en dat soort dingen.
Dankjewel voor de uitleg.quote:Op dinsdag 3 december 2013 00:09 schreef _evenstar_ het volgende:
De spreuken zijn er om verbinding te maken tussen de spiritualiteit en materialisme.
Het vanuit je innerlijke danken voor de dingen in je leven, dat je gezegend bent met eten/drinken, dat je met je vriendjes samen bent , de schatten die de natuur te bieden heeft.
Later wanneer de kinderen meer ik bewust worden en zelfstandiger worden wat zo ongeveer gebeurt wanneer ze naar groep 3 gaan krijgen ze getuig schriften en een persoonlijke spreuk. Doordat ze over het algemeen van dan tot en met groep 8 dezelfde leerkracht de llassen doorlopen krijgt deze een inzicht in het individu en zal de spreuk persoonlijk gemaakt worden om het kind "zijn/haar" lot/pad te helpen doorlopen.
Dat er 8 (5?) jaar lang eenzelfde leerkracht voor de groep staat, daar heb ik ook zo mijn bedenkingen bij. Wat als het niet klikt? Wat als deze LK onverhoopt toch wat pedagogische tekortkomingen heeft, of nogal verschilt in visie met jou als ouder?quote:Op dinsdag 3 december 2013 00:09 schreef _evenstar_ het volgende:
Doordat ze over het algemeen van dan tot en met groep 8 dezelfde leerkracht de klassen doorlopen krijgt deze een inzicht in het individu en zal de spreuk persoonlijk gemaakt worden om het kind "zijn/haar" lot/pad te helpen doorlopen.
Dat is teveel een loterij. En ja. Want een frisse blik is niet weg. En verschillende talenten, persoonlijkheden en karakters bij onderwijzers leren kennen is ook veel waardquote:Op dinsdag 3 december 2013 13:15 schreef _evenstar_ het volgende:
Maar wat als je nou DE geweldige juf of meester treft die wel alle goede boxen aantikt? Zou het dan nog zo een ramp zijn?
Quote voor het nageslachtquote:Op dinsdag 3 december 2013 13:17 schreef debuurvrouw het volgende:
[..]
Dat is teveel een loterij. En ja. Want een frisse blik is niet weg. En verschillende talenten, persoonlijkheden en karakters bij onderwijzers leren kennen is ook veel waard
true true.quote:
Leuk dat filmpje. Vooral dat over rekenen. Ik herinner me dat de kinderen allemaal een stuk groente mochten meenemen naar school. Die werden gewogen (zo leerden ze over gewichten) en vervolgens werden al die gewichten bij elkaar opgeteld (rekenen in de praktijk), daarna hebben ze er met z'n allen soep van gemaakt.quote:Op woensdag 4 december 2013 20:12 schreef Mereltje het volgende:
Hier staat het item.
http://www.rtlnieuws.nl/e(...)r-leer-je-er-ook-wat
Ik ga begin volgend jaar naar een open dag van VS, ben benieuwd. Heb zelf goede ervaringen.
Wat je hier beschrijft is bijvoorbeeld een goed voorbeeld van ontwikkelingsgericht onderwijs. Hierbij wordt er een thema behandeld, bijvoorbeeld museum. Samen wordt er in de kring gesproken over een museum, wat is het, wat zie je er, wat kun je er doen. Dit wordt opgeschreven. Daarna worden er bijvoorbeeld kunstwerken gemaakt om in hun eigen museum te hangen. Kindjes nemen dingen van thuis mee die in een museum zouden kunnen. Goh, wat zou het leuk zijn als de ouders in het museum zouden komen kijken. Maar ja, dan moeten ze entree betalen, dus moeten er tickets gemaakt en een kassa en geld.quote:Op woensdag 4 december 2013 21:42 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Leuk dat filmpje. Vooral dat over rekenen. Ik herinner me dat de kinderen allemaal een stuk groente mochten meenemen naar school. Die werden gewogen (zo leerden ze over gewichten) en vervolgens werden al die gewichten bij elkaar opgeteld (rekenen in de praktijk), daarna hebben ze er met z'n allen soep van gemaakt.![]()
Ik vind het goed dat scholen paal en perk stellen aan snoepgoed en frisdrank op school, maar ik vind gezond eten wel iets dat thuis geleerd moet worden, niet op school.quote:Wat ik ook herken, uit het bijgaande artikel, is hoe ze inderdaad met de lunch omgaan. Heel bewust, je even weer realiseren waar je eten vandaan komt (de zon verwarmt de aarde, het graan groeit in de aarde, de boer oogst het graan, de molenaar maalt het graan, de bakker bakt het brood, zoiets ging het versje geloof ik).
Überhaupt vind ik het een goede zaak dat de school als regel stelt dat ieder kind elke dag brood en fruit en drinken (geen prik, geen pakjes, geen yoki oid) bij zich heeft. Kinderen leren dat dit de normale gang van zaken is, dat "gezond eten" helemaal niks met vies en plicht te maken heeft.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |