Mijn laatste diploma is ook bijna tien jaar geledenquote:Op woensdag 9 oktober 2013 16:49 schreef xpompompomx het volgende:
Ik zeg doen!! Het is de opleiding waarvan ik zou willen dat ik hem gevolgd had (in plaats van Werktuigbouwkunde). Maar helaas ben ik daar 10 jaar te laat achter gekomen.
Ik heb gehoord dat als je mijn richting op wil je in het tweede jaar behoorlijk wat beta kan lozen, maar goed, dan moet ik alsnog het eerste jaar doorkomen.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 16:56 schreef Nobu het volgende:
Ach, na het eerste jaar kun je de wiskunde redelijk ontlopen als je er geen zin in hebt. Maar inderdaad, een beetje wiskunde en chemie ontkom je niet aan.
Gelukkig verwachten ze in je eerste jaar niet dat je het niveau van een eerstejaars natuurkunde haalt. In principe moet het wel te doen zijn als je niet al te dramatische resultaten haalde op het vwo. Maar er falen inderdaad altijd behoorlijk wat mensen op die vakken.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 16:58 schreef Harajuku. het volgende:
[..]
Ik heb gehoord dat als je mijn richting op wil je in het tweede jaar behoorlijk wat beta kan lozen, maar goed, dan moet ik alsnog het eerste jaar doorkomen.
Archeologie houd ik achter de hand inderdaad, dat zou veel makkelijker zijn voor mij. Maar goed, paleontologie geniet toch zeer zeker mijn voorkeur hoewel dat behoorlijk zwaar voor mij zal gaan worden. Bij mijn weten kom je daar alleen via aardwetenschappen of biologie.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 17:32 schreef Momo... het volgende:
[..]
Is Archeologie misschien ook een optie in Leiden? Ik zou zeker je droom achternagaan, ik heb zelf ook eerst een vmbo diploma gehaald en toen kwam ik toch tot de conclusie dat dit hem niet was voor mij. Nu zit in het eerste jaar van mijn master Meteorologie(juist een heel technische track) en alles gaat prima, ter wel ik toen echt twijfels had of ik het allemaal wel aan kon.
Het is de weg naar paleontologiequote:Op woensdag 9 oktober 2013 17:45 schreef Faux. het volgende:
TS, waarom eigenlijk aardwetenschappen? Wat trekt je zo aan deze studie?
Dan de vraag wat je zo aantrekt aan paleontologiequote:Op woensdag 9 oktober 2013 17:48 schreef Harajuku. het volgende:
[..]
Het is de weg naar paleontologie
Ik denk niet dat archeologie lekker makkelijk is of zo, maar het zou voor mij makkelijker zijn dan een bètastudie zoals aardwetenschappen of biologie. Bèta zit gewoon echt niet in mijn genenquote:Op donderdag 10 oktober 2013 08:03 schreef netflanders het volgende:
Beste Harajuku,
Veel Nederlandse paleontologen zijn afgestudeerd archeologen met een specialisatie in humane osteologie, zoogdierpaleontologie en sedimentologie. Daarna(ast) een langdurige stage bij het Naturalis en MSc palaeoecology (archeologie master) en, voila, paleontoloog. Eventueel nog een MSc paleontologie in Bristol.
Sterker nog, aardwetenschappen is niét per se beste manier om paleontoloog te worden. Misschien zou ik dan nog eerder via biologie gaan...
Succes!
(P.S. Dit weet ik omdat ik zelf afgestudeerd geoloog ben en daarnaast archeologie heb gestudeerd. Tevens is mijn vriend afgestudeerd archeoloog. Mijn hoofdvak is natuurkunde, voordat mensen mij een leugenaar gaan noemen omdat dit niet overeen komt met eerdere statements.)
P.P.S. Je hebt het iedere keer over 'archeologie als je aardwetenschappen niet aan kan'. Ik vond persoonlijk archeologie veel moeilijker. Overigens ben ik zelf wel puur bèta.
quote:Op donderdag 10 oktober 2013 10:25 schreef Harajuku. het volgende:
[..]
Ik denk niet dat archeologie lekker makkelijk is of zo, maar het zou voor mij makkelijker zijn dan een bètastudie zoals aardwetenschappen of biologie. Bèta zit gewoon echt niet in mijn genenMiddelbaar biologie vond ik een leuk vak trouwens, universitair wat minder denk ik.
Maar bedankt hiervoor, want dit wist ik dus niet. Mij werd verteld dat het alleen via aardwetenschappen of biologie kan. Aardwetenschappen lijkt me alsnog interessanter, maar als het ook via archeologie kan ga ik dat mooi even uitzoeken.
Loop je met archeologie geen geologische achterstand op voor je master?
Iedereen bedankt voor de reacties! Ik ben nu bezig met vwo scheikunde en wiskunde B, kijken hoe ver ik daarmee kom![]()
Ik vind van niet. Bij Naturalis (waar ik bekend ben met de onderzoeksafdeling) zie je vaak een tweedeling; de beestjes-freaks en de zandkorrel-freaks. Beide hebben ze verstand van elkaars werk, maar uiteindelijk kom je eigenlijk met iedere studie (geologie, biologie, archeologie) wel kennis tekort. Archeologie is juist leuk omdat het zo breed is en je gemakkelijk je eigen verdieping op kan zoeken; desnoods volg je wat vakken bij beide de andere twee disciplines. En vooral specialiseren in paleolithische archeologie en paleoecologie, want veel van de concepten daar zijn hetzelfde als paleontologie.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 10:25 schreef Harajuku. het volgende:
[..]
Loop je met archeologie geen geologische achterstand op voor je master?
Leiden heeft zeer veel keuzevrijheid, ver voorbij 'Nederland, Romeinen en Grieken'. Zoals ik zeg; paleoecologie, paleoantropologie en paleolithische archeologie is een onderdeel van het curriculum, evenals vakken aardwetenschappen en kwartairgeologie. En dan tegelijkertijd stage lopen bij het Naturalis. Paleontologie leer je toch vooral door het te doen (en ik spreek uit ervaring).quote:Op donderdag 10 oktober 2013 11:53 schreef Harajuku. het volgende:
Zo zou archeologie dus niet gek zijn met daarna een specialisatie paleontologie, maar als ik dan bekijk wat je in die opleiding krijgt lijkt dat vooral Nederland, Romeinen en Grieken te zijn. Dat vind ik dan toch een beetje matig.
Ik ben vandaag bij Leiden geweest, volgens hen kan ik met archeologie in Leiden helemaal niets als ik paleontologie wil.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 17:05 schreef netflanders het volgende:
[..]
Leiden heeft zeer veel keuzevrijheid, ver voorbij 'Nederland, Romeinen en Grieken'. Zoals ik zeg; paleoecologie, paleoantropologie en paleolithische archeologie is een onderdeel van het curriculum, evenals vakken aardwetenschappen en kwartairgeologie. En dan tegelijkertijd stage lopen bij het Naturalis. Paleontologie leer je toch vooral door het te doen (en ik spreek uit ervaring).
Dan heb je de verkeerde mensen gesproken. Je kan in de BA zelfs specialiseren in zoogdierpaleontologie onder Thijs van Kolfschoten (weliswaar vooral kwartair, maar de principes blijven hetzelfde) en in de MSc specialiseren in paleoecologie en vakken volgen van belangrijke paleoantropologen/archeologen zoals Hublin (Max Planck instituut!) en Roebroeks. En vooral aanvullen met een lange stage bij het Naturalis, want daar leer je het. Ik geef toe; het sluit allemaal niet heel erg direct en naadloos aan, maar dat doet geen enkele studie in Nederland.quote:Op zondag 20 oktober 2013 02:00 schreef Harajuku. het volgende:
[..]
Ik ben vandaag bij Leiden geweest, volgens hen kan ik met archeologie in Leiden helemaal niets als ik paleontologie wil.
De studieadviseur heeft wat dat betreft wel gelijk, maar de principes die je voor kwartairzoogdierpaleontologie, kwartairgeologie en (kwartair)paleoecologie krijgt zijn exact hetzelfde. Ja, een mammoet is wat anders dan een, laten we zeggen, Megazostrodon uit het Jura, maar de technieken die je toepast om dit te bestuderen zijn gewoon hetzelfde.quote:Op zondag 20 oktober 2013 10:49 schreef Harajuku. het volgende:
Ik vind het helemaal niet erg om via archeologie te gaan, sterker nog, archeologie iseéén van de drie dingen die ik echt leuk vind.
Alleen een beetje een domper dat die studieadviseur zei dat mammoet het enige zou zijn omdat ze niet verder terug gaan. Toen ik daarop in ging met specialisatie zelfs ergens anders, bleef het antwoord negatief.
Enige optie was aardwetenschappen in Utrecht of Engeland en Amerika vooral.
Telefoonpost
Maar dat ontraden ze je overal. Universiteiten willen het liefst alleen mensen vers van het vwo die in 4 jaar weer weg zijn. Tenzij je natuurlijk goed de portemonnee trekt...quote:Op donderdag 10 oktober 2013 17:16 schreef Harajuku. het volgende:
Leiden klinkt wel beter, maar volgens hun site maak je met een colloquium doctum verdomd weinig kans
Dat is ook erg afhankelijk van waar je archeologie studeert. Binnen Nederland is er een grove onderverdeling van de onderzoeksfocus van de universiteiten. Het les programma is veelal gerelateerd aan de onderzoeksfocus. Zo richt de UvA zich vooral op de middeleeuwen, Groningen op de steentijd, de VU op Grieken, Romeinen en prehistorie en Leiden geeft bijna alles.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 11:53 schreef Harajuku. het volgende:
Zo zou archeologie dus niet gek zijn met daarna een specialisatie paleontologie, maar als ik dan bekijk wat je in die opleiding krijgt lijkt dat vooral Nederland, Romeinen en Grieken te zijn. Dat vind ik dan toch een beetje matig. Choices, choices.
Met het standaard pakket wel. Ben zelf na archeologie ook geswitched naar aardwetenschappen en heb wel de nodige geologie vakken moeten volgen. Tijdens het volgen van die vakken ben ik wel een aantal archeologe studenten tegen gekomen die wel al wisten dat ze deze kant op wilde en ze gewoon in hun bachelor hebben gevolgd. Ik had nou eenmaal het probleem dat ik pas vrij laat de realisatie kreeg dat ik naar AW wou. Maar als je dat vanaf het begin al weet dan moet dat geen probleem zijn.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 10:25 schreef Harajuku. het volgende:
Loop je met archeologie geen geologische achterstand op voor je master?
De mooiste en meest veelzijdige durf ik niet te stellen maar het staat zeker hoog in de top van mijn lijstje. Mooie boeken om in je vrije tijd te lezen, zeker als je bijv. ook nog gaat duiken, de Boliviaanse jungle intrekt etc.quote:Op zondag 20 oktober 2013 11:25 schreef netflanders het volgende:
Sterker nog, ondanks dat ik zelf natuurkundige/geoloog ben en geen bioloog, vind ik denk ik biologie de mooiste en meest veelzijdige studie die bestaat.
Of 5/6 jaar, gelukkig is het zelfs in Nederland nog vaak toegestaan om een opleiding 5 jaar te laten duren. Met die 4 jaar is Nederland internationaal een buitenbeentje. Met dat instellingstarief ook.quote:Op zondag 20 oktober 2013 12:09 schreef Yreal het volgende:
[..]
Maar dat ontraden ze je overal. Universiteiten willen het liefst alleen mensen vers van het vwo die in 4 jaar weer weg zijn. Tenzij je natuurlijk goed de portemonnee trekt...
Ja, maar heb je het dan over geologievakken die je nodig hebt voor aardwetenschappen of voor paleontologie? Dat is nogal een verschil.quote:Op zondag 20 oktober 2013 13:11 schreef Timwonnacott het volgende:
[..]
Dat is ook erg afhankelijk van waar je archeologie studeert. Binnen Nederland is er een grove onderverdeling van de onderzoeksfocus van de universiteiten. Het les programma is veelal gerelateerd aan de onderzoeksfocus. Zo richt de UvA zich vooral op de middeleeuwen, Groningen op de steentijd, de VU op Grieken, Romeinen en prehistorie en Leiden geeft bijna alles.
Heb zelf archeologie bij de VU gedaan en kan je dan ook bijster weinig vertellen over de middeleeuwen.
[..]
Met het standaard pakket wel. Ben zelf na archeologie ook geswitched naar aardwetenschappen en heb wel de nodige geologie vakken moeten volgen. Tijdens het volgen van die vakken ben ik wel een aantal archeologe studenten tegen gekomen die wel al wisten dat ze deze kant op wilde en ze gewoon in hun bachelor hebben gevolgd. Ik had nou eenmaal het probleem dat ik pas vrij laat de realisatie kreeg dat ik naar AW wou. Maar als je dat vanaf het begin al weet dan moet dat geen probleem zijn.
Dat zijn basis vakken voor geo/bioarcheologiequote:Op maandag 21 oktober 2013 10:56 schreef Harajuku. het volgende:
[..]
Ja, maar heb je het dan over geologievakken die je nodig hebt voor aardwetenschappen of voor paleontologie? Dat is nogal een verschil.
Dat is de master die ik volg met als specialisatie archeometrie. Het is eigenlijk de 'echte wetenschappelijke' tak van de archeologie, dat richt zich meer op wetenschappelijk testbaar onderzoek, zoals herkomst, datering, dna. Dat zijn dingen waar je bij de normale archeologie wel over leest en de resultaten van ziet maar verder doe je er weinig mee.quote:Op maandag 21 oktober 2013 10:55 schreef Harajuku. het volgende:
Aardwetenschappen is wat naar achteren geschoven. Ik ga 2 november naar Amsterdam en heb me ook wel opgegeven voor aardwetenschappen maar ik ga ook naar archeologie.
Bij Amsterdam zag ik dit
Tegelijkertijd maak je een begin met specialiseren. Je kiest hierbij voor vakken die specifiek betrekking hebben op de archeologie van West-Europa, op die van de Mediterrane wereld en het Nabije Oosten of voor geo/bioarcheologie.
Is dat niet wat voor mij?
Ik heb nog een opendag bij Groningen in de planning en wacht nog op mail van Utrecht, maar ik hoop dat Amsterdam me verder kan helpen want dat geo/bioarcheologie klinkt wel leuk.
Ik zou in elk geval nog wel bij de open dagen langs gaan, je weet nooit wat er verder nog uit kan komen. Hopelijk kan je ergens nog wat vinden.quote:Op maandag 21 oktober 2013 20:32 schreef Harajuku. het volgende:
Ik heb gewoon het idee dat ik helemaal niet verder kom zo, dat is zo frustrerend
Jullie allemaal wel bedankt voor je hulp, trouwens!
In Utrecht ging het om een geheel andere opleiding die is afgeschaft. Sterrenkunde of zo.quote:Op maandag 21 oktober 2013 23:18 schreef Harajuku. het volgende:
Ik zocht hem inderdaad ook in Utrecht, kon t niet vinden.
Dan moet je überhaupt geen paleontoloog willen worden. Dat "veel te bèta" komt op mij zeer sterk over als een grote smoes (kiezen voor de gemakkelijkste weg). Als je voldoende werkt dan lukt dat wel. Als je echt graag iets wil bereiken, - ervan uitgaande dat je een realistisch beeld hebt van wat het vakgebied inhoudt wat allesbehalve evident is - dan moet je bereid zijn om opofferingen te maken.quote:Ik ben bang dat voor biologie hetzelfde geldt als voor aardwetenschappen, interessant maar veel te bèta voor mij
Niet als je wiskunde, natuurkunde en scheikunde nog niet eens op VWO-niveau beheerst.quote:Op maandag 21 oktober 2013 23:57 schreef Harajuku. het volgende:
Kan je met archeologie geen uitstapjes maken naar de exactere opleidingen?
Dan ga jij dus minstens biologie en scheikunde op VWO-niveau moeten beheersen. Anders wordt het niets. Natuurkunde en wiskunde is ook wel handig. De beste voorbereiding op paleontologie is een combinatie van biologie en aardwetenschappen, dat betekent in Nederland dat je ook natuurkunde op VWO-niveau moet beheersen.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 00:02 schreef Harajuku. het volgende:
Maar ik wil via archeologie naar paleontologie.
Het gat tussen wat jij wil en wat jij nu kan is veel te groot. Als je serieus die ambitie hebt heb dan de discipline om eerst een jaar er in te investeren om dit gat te verkleinen, ondertussen kan je ook nog een leuk bedrag verdienen en een beetje meer volwassen worden waardoor je gemakkelijker aan je opleiding zult starten. Ofwel dat ofwel kiezen voor een opleiding en vakgebied waarvoor je geen exacte vakken nodig hebt. Met ambitie is niets mis maar als je daarin onrealistisch bent dan gaat het hopeloos mislukken. Een jaartje later gaan studeren is geen enkel probleem.quote:Op maandag 21 oktober 2013 23:56 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Je zou ervoor kunnen kiezen om een jaar later te gaan studeren en in dat jaar voor die vakken een certificaat te halen. Het kost je niet veel geld (staatsexamen of examen bij de OU wat goedkoper is wat ook wordt aanvaard) en je kan ondertussen werken (toch minstens 24 uur per week) en geld verdienen. De kans is groot dat je een jaar later dan ook nog eens beter start met je opleiding.
Ik heb al wel wiskunde en scheikunde gekocht bij een thuisstudie.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 00:08 schreef Lokasenna het volgende:
Het lijkt me vrij lastig in te schatten of je de exacte vakken op de universiteit aankan als je deze vakken niet hebt geprobeerd op vwo-examenniveau. Je kunt proberen daarvoor certificaten te halen misschien, en als het dan niet lukt het via een niet-exacte weg proberen? Zonder chemische basiskennis lijkt het me sowieso vrij lastig om paleontoloog te kunnen worden.
Als ik in september 2015 moet gaan starten ben ik 27quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 00:09 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dan ga jij dus minstens biologie en scheikunde op VWO-niveau moeten beheersen. Anders wordt het niets. Natuurkunde en wiskunde is ook wel handig. De beste voorbereiding op paleontologie is een combinatie van biologie en aardwetenschappen, dat betekent in Nederland dat je ook natuurkunde op VWO-niveau moet beheersen.
Luister nu goed naar het bovenstaande advies van mij.
[..]
Het gat tussen wat jij wil en wat jij nu kan is veel te groot. Als je serieus die ambitie hebt heb dan de discipline om eerst een jaar er in te investeren om dit gat te verkleinen, ondertussen kan je ook nog een leuk bedrag verdienen en een beetje meer volwassen worden waardoor je gemakkelijker aan je opleiding zult starten. Ofwel dat ofwel kiezen voor een opleiding en vakgebied waarvoor je geen exacte vakken nodig hebt. Met ambitie is niets mis maar als je daarin onrealistisch bent dan gaat het hopeloos mislukken. Een jaartje later gaan studeren is geen enkel probleem.
Ik toets mezelf met vwo-examens en heb wat mensen gezocht voor bijles. Als ik wat ga lopen aankutten wordt het helemaal nietsquote:Op dinsdag 22 oktober 2013 10:55 schreef Momo... het volgende:
Bij ons(Wageningen) was er iemand die van MBO toerisme kwam en die heeft toen in de zomervakantie zelfstudie wiskunde en natuurkunde gedaan. Dat ging toen wel enorm mis.![]()
Als je goed voorbereidt bent kun je best een poging doen. Het is al weer zoveel jaar geleden misschien gaat de wiskunde en natuurkunde er nu veel makkelijker in.
Minder nu, de arbeidsmarkt voor 'gewone' archeologen hangt samen met de bouw. Bijna alle opgravingen die in Nederland plaatsvinden zijn reddingsopgravingen, d.w.z. opgravingen die noodzakelijk zijn omdat er gebouwd wordt. Zolang de bouw min of meer plat ligt heb je niet zoveel archeologen nodig. Daar boven op is er sinds een paar jaar ook een hbo opleiding voor archeoloog die specifiek bedoelt is om in het veld te staan. Daar zal je ook mee moeten concurreren want die zijn goedkoper en een opgraving wordt helaas uitbesteed aan de laagste bieder, dus hoe goedkoper je arbeidskrachten hoe beter. Het is wel zo dat deze mensen geen verantwoordelijkheid mogen dragen in het veld, dus je bent niet volledig overbodig. Dat is ook een van de redenen dat ik de gewone archeologie achter me heb gelaten, baankansen.quote:Op maandag 21 oktober 2013 23:59 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Voor het geval jij archelogie overweegt, een vraagje aan de anderen. Hoe is het gesteld met de arbeidsmarkt voor afgestudeerde archeologen? Mooie opleiding hoor, dat sowieso, maar ik zou ook daar rekening mee houden. Je kan ook iets anders studeren en wat interessante archeologievakken als extra vakken volgen.
Ik wist niet dat jij al zo oud bent. Dan heb jij sowieso een stufiprobleem als jij 1 jaar zou verliezen.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 10:50 schreef Harajuku. het volgende:
Als ik in september 2015 moet gaan starten ben ik 27
Ze claimt dat het haar droom is maar het blijkt niet uit haar daden en plannen.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 16:31 schreef Timwonnacott het volgende:
Maar ze wil niet aan het werk als archeoloog dus dat probleem heeft ze niet, al zal de markt voor paleontoloog ook niet groot zijn in Nederland. Maar als je het droom is.
Omdat ik een voorkeur heb voor archeologie en niet voor jullie aardwetenschappen? Onzin. Ik doe niets anders dan open dagen aflopen, bellen en mailen met scholen en whatnot.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 18:16 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ze claimt dat het haar droom is maar het blijkt niet uit haar daden en plannen.
Nee, omdat jij stelt dat jij een paleontoloog wil worden maar jij niet voorbereid bent op een opleiding richting dat vakgebied en niet voornemens bent -afgaande op jouw reacties- om die stappen te zetten. Bot gezegd is het vergelijkbaar met wanneer iemand zegt een aerospace engineer te willen worden maar hij geen wiskunde B en natuurkunde wil leren. Beschouw dit niet als een persoonlijke aanval. Ik wind er geen doekjes omheen aangezien jij daar niets aan zou hebben (anderen doen dat alquote:Op dinsdag 22 oktober 2013 18:35 schreef Harajuku. het volgende:
[..]
Omdat ik een voorkeur heb voor archeologie en niet voor jullie aardwetenschappen?
Jullie gaan er compleet aan voorbij dat het met archeologie wel degelijk mogelijk is om paleontologie te kunnen volgen. Bij paleontologie komt er heus wat scheikunde en wiskunde aan bod, maar ik hoef echt het merendeel van de wiskunde niet te weten om als paleontoloog te kunnen slagen. Daarbij krijg je dan ook niet alles in één keer, hè.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 19:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Nee, omdat jij stelt dat jij een paleontoloog wil worden maar jij niet voorbereid bent op een opleiding richting dat vakgebied en niet voornemens bent -afgaande op jouw reacties- om die stappen te zetten. Bot gezegd is het vergelijkbaar met wanneer iemand zegt een aerospace engineer te willen worden maar hij geen wiskunde B en natuurkunde wil leren. Beschouw dit niet als een persoonlijke aanval. Ik wind er geen doekjes omheen aangezien jij daar niets aan zou hebben (anderen doen dat al), ik vertel liever eerlijk de waarheid aangezien jij daar wel wat aan hebt. Het is hartstikke goed dat jij je oriënteert maar als het alleen daarbij blijft hoe wil je het dan gaan redden? Hoe wil jij de vakken volgen die jij nodig hebt als jij niet de basis hiervoor hebt geleerd? Zoals iemand anders aangaf: "als jij al moeite hebt om die vakken op het VWO te volgen hoe verwacht jij dan die vakken op de universiteit te kunnen volgen?" (parafrase).
Iemand die er relatief veel verstand van heeft heeft jou aangeraden om biologie te gaan studeren en daarnaast vakken van aardwetenschappen te volgen of omgekeerd (haar voorkeur gaat naar het eerste uit). Een logisch advies waar ik me voor 100% bij aansluit. Ik zal de laatste zijn om jou te zeggen wat jij moet doen maar als jij daadwerkelijk een paleontoloog wil worden dan zal jij vakken van biologie en aardwetenschappen moeten volgen en dan zal je dus biologie, scheikunde en vermoedelijk ook natuurkunde op VWO-niveau moeten beheersen. Ook zal je niet ontkomen aan wat relatief simpele wiskunde.
Het is perfect mogelijk om ofwel in mei Staatsexamen te doen (nog bijna 7 maanden!) ofwel in augustus bij de OU een paar examens af te leggen. Daarmee kom je een stap dichter bij je doel. Als dat je niet lukt dan lijkt het mij sowieso erg onrealistisch dat je wel in staat bent om paleontoloog te worden. Wat je op het VWO doet in een jaar doe je op de universiteit in 1 maand of hooguit 2 maanden. Bedenk ook dat jij een masterfase in de UK gaat moeten volgen aan een universiteit waarbij ze selectiever zijn (voor die opleiding) dan het aannemen van eenieder die een bachelordiploma heeft. Je gaat dus niet alleen moeten slagen voor vakken, je gaat ook nog eens met goede cijfers moeten slagen. Sorry maar iemand die er niet in slaagt om in deze toch wel ruime tijd 3 vakken op VWO-niveau onder de knie te krijgen gaat dat waarschijnlijk niet lukken.
Ik wens je veel succes. Ik hoop dat jij gaat voor jouw ambitie, dat jij dit staaft met de daden die hiervoor nodig zijn -wat ze ook zijn- waaruit blijkt dat het je ambitie is en dat jij er zodoende in slaagt om je doel te bereiken.
quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 19:33 schreef Harajuku. het volgende:
[..]
Jullie gaan er compleet aan voorbij dat het met archeologie wel degelijk mogelijk is om paleontologie te kunnen volgen.
Ik heb zelf wat woorden uit haar reactie vetgedrukt. Ja, het kan met archeologie als basis maar de specialisaties behoren dus tot de domeinen van biologie en aardwetenschappen. Ik denk dat de relevante vraag is hoe jij je het best voorbereid, volgens Netflanders doe je dat door biologie te studeren. Ik vul dit aan met de suggestie dat je bij elke opleiding ook vakken van andere opleidingen kan volgen, maak hier zeker gebruik van hoe je het ook wil aanpakken. Weet in ieder geval dat het tempo aan de universiteit veel hoger ligt dan op het VWO, je kan daarom beter nu bepaalde basis opdoen dan straks nog van alles te moeten gaan inhalen. Weet ook dat je straks met zessen en zevens waarschijnlijk niet die opleiding in Bristol gaat mogen volgen. Een goede basis voordat je met deze specialisatievakken begint is dan ook belangrijk.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 08:03 schreef netflanders het volgende:
Veel Nederlandse paleontologen zijn afgestudeerd archeologen met een specialisatie in humane osteologie, zoogdierpaleontologie en sedimentologie. Daarna(ast) een langdurige stage bij het Naturalis en MSc palaeoecology (archeologie master) en, voila, paleontoloog. Eventueel nog een MSc paleontologie in Bristol
Sterker nog, aardwetenschappen is niét per se beste manier om paleontoloog te worden. Misschien zou ik dan nog eerder via biologie gaan...
Succes!
(P.S. Dit weet ik omdat ik zelf afgestudeerd geoloog ben en daarnaast archeologie heb gestudeerd. Tevens is mijn vriend afgestudeerd archeoloog. Mijn hoofdvak is natuurkunde, voordat mensen mij een leugenaar gaan noemen omdat dit niet overeen komt met eerdere statements.)
P.P.S. Je hebt het iedere keer over 'archeologie als je aardwetenschappen niet aan kan'. Ik vond persoonlijk archeologie veel moeilijker. Overigens ben ik zelf wel puur bèta.
Dan is jouw ambitie om paleontologe te worden toch niet realistisch? Ik denk trouwens dat het wel realistisch is dat jij voor die vakken een certificaat haalt als jij ervoor gaat (veel mensen hebben onnodig een angst voor deze vakken waarmee ze zichzelf blokkeren) maar dan moet je wel snel starten, niet pas na kerst. Zeker als jij iemand kent die goed is/was in deze vakken en die jou hierbij wil helpen of wanneer je bijles krijgt van iemand die alles goed kan uitleggen dan moet dat echt wel lukken. Ik denk dat het onrealistisch is dat jij in de toekomst een paleontoloog wordt als je die stof waar jij voor vreest uitstelt tot het laatste moment, de werkdruk op de universiteit is veel hoger dan op het VWO en je gaat veel meer op jezelf aangewezen zijn dan op het VWO. Het staatsexamen kost je maximaal iets meer dan 500 Euro, bij de OU kan je voor een beduidend lager bedrag deze examens maken. Je hebt weinig te verliezen. Of dat je dan vervolgens kiest voor archeologie met extra vakken bij biologie en aardwetenschappen (sedementologie) of biologie met extra vakken bij aardwetenschappen en misschien archeologie zie je dan wel weer maar in ieder geval heb je dan alvast de basis die je nodig hebt. Mocht je ervoor kiezen om examens af te leggen voor biologie/scheikunde/natuurkunde/wiskunde dan willen wij jou daar wel mee helpen. Er zijn hier draden waarin je vragen kan stellen en wij kunnen aanraden welke boeken hiervoor te gebruiken.quote:En dat is precies mijn punt hè, dat aardwetenschappen mij niet gaat lukken. Dat is exact wat ik heb gezegd, dat dat op vwo-niveau al moeite zal kosten, dus laat staan op die opleiding zelf.
Zoals ik zei: veel mensen hebben onterecht een angst voor deze vakken, ze zijn op het VWO -zeker tegenwoordig- echt niet zo moeilijk als dat zij denken. Dat komt wellicht door didactische blunders maar hoe dan ook begint het met er in te geloven dat het mogelijk is als je het wil. De enige manier om er achter te komen of dat je het kan is door het te doen. Zonder als je het niet eens probeert terwijl je het wel nodig gaat hebben. Als zij psychologe of zo zou willen worden dan zou ik haar uiteraard niet aanraden om deze vakken te volgen, tenzij zij er interesse in heeft.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 19:29 schreef Momo... het volgende:
Ik snap Bram dat het voor haar belangrijk is dat ze snel een keuze maakt en aan de slag gaat. Maar het is voor Harajuka moeilijk in te schatten op welk niveau ze zit nu qua beta-inzicht. Toen ik mijn vmbo diploma (economie richting) had gehaald realiseerde ik me dat ik natuurkundige dingen vooral als sterrenkunde en meteorologie heel interessant vond. Ik ben de havo gaan doen omdat op het mbo niks leuk vond en ik was best onzeker of ik de havo(N&T) en daarna het hbo wel aan zou kunnen. In het begin was het even wennen maar na een tijdje ging het prima en ik ben hoge cijfers voor de havo geslaagd. Stiekem wou ik toch sterrenkunde of meteorologie doen en ben het VWO gaan doen wat ook prima ging. Nu doe ik een meteorologie master. Ik had eerst nooit gedacht dat dat me zou lukken. De sfeer op een vmbo is ook heel anders en ik voelde me niet thuis tussen alle Tokkies en kansenjongeren(wat het vmbo voor 90% is). Nu achteraf ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt ter wel meerdere mensen tegen mij zeiden dat ik gewoon mbo moest gaan doen, omdat ik het toch niet kan. Of Harajuka het in zich heeft weet ze zelf ook misschien niet en ik snap helemaal dat ze onzeker is, want stel het gaat mis dan kost het toch veel geld en moeite.
Wiskunde B?quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 19:53 schreef Harajuku. het volgende:
Ik zeg toch dat ik allang ben begonnen met scheikunde en wiskunde?
Dat verschilt enorm sterk van persoon tot persoon maar het belangrijkste is in ieder geval dat je geen stappen overslaat. Welke boekjes gebruik jij (welk leerjaar)? Kies jij voor het Staatsexamen of de OU?quote:Ik vind het moeilijk om nu in één keer ál die vakken van mavo naar vwo te moeten brengen, dat is toch niet raar?
Jij hebt nu nog 10 maanden de tijd, dat lukt echt wel.quote:Had ik hier eerder van geweten had ik het wat meer gedoseerd kunnen aanpakken, nu moet alles in één keer en snel snel.
Hee Hara! Ik heb tijdens mijn gehele studie bijles gehad (statistiek) en middelbaar deels wiskundebijles.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 20:06 schreef Harajuku. het volgende:
Ik heb twee thuisstudies van VWO6 gekocht, wiskunde B en scheikunde. Geen flauw idee welk boek ik zou moeten hebben en dacht dat die studies wel alle informatie zouden bevatten. Verder maak ik vwo-examens van die verzamelsites om een beetje te polsen waar ik zit.
Nog geen idee waar ik examens ga doen. Het plan was namelijk om via Colloquium Dotum binnen te komen, maar als ik naar Leiden ga gaat die vlieger al niet meer op. Onnozele deadline van 15 oktober. Bij de andere universiteiten is de eerste deadline februari
Zijdelings: master meteorologie, gaaf! Ben zelf vooral op amateurgebied met t weer bezig (vroeger extreem, nu wat minder; wat meer vanuit site-oogpunt (site aan het opzetten))... tijdje overwogen in om Wageningen BWA te doen, toch wat anders gekozen.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 17:32 schreef Momo... het volgende:
[..]
Is Archeologie misschien ook een optie in Leiden? Ik zou zeker je droom achternagaan, ik heb zelf ook eerst een vmbo diploma gehaald en toen kwam ik toch tot de conclusie dat dit hem niet was voor mij. Nu zit in het eerste jaar van mijn master Meteorologie(juist een heel technische track) en alles gaat prima, ter wel ik toen echt twijfels had of ik het allemaal wel aan kon.
Ik zie dit nu pas want ik wachtte op een quote-alert,quote:
Fantastische sitequote:Op woensdag 23 oktober 2013 21:17 schreef netflanders het volgende:
En natuurlijk deze geweldige site. Bram van Loon kan dat (denk ik) beamen.
khanacademy.org
Mijn vriend was eerst ook niet überwiskundig, maar wilde een goed fundament om goed te kunnen programmeren. Khan Academy voorzag daarin uitstekend.
Crutch had me daar ook al heen gestuurd, inderdaad.quote:Op woensdag 23 oktober 2013 21:17 schreef netflanders het volgende:
En natuurlijk deze geweldige site. Bram van Loon kan dat (denk ik) beamen.
khanacademy.org
Mijn vriend was eerst ook niet überwiskundig, maar wilde een goed fundament om goed te kunnen programmeren. Khan Academy voorzag daarin uitstekend.
Dat beaam ik maar ik zou ik niet zijn als ik niet ook een paar kritische kanttekeningen plaats met het grootst mogelijke respect naar hem toe. Helaas komt de website voor multivariabele calculus - ten gevolge van het niet updaten van die filmpjes in de laatste jaren - nog wat tekort en neemt het aantal filmpjes onvoldoende snel toe doordat alle filmpjes van hem moeten komen. Ik zou het mooi vinden als Khan andere mensen hierbij zou betrekken en zelfs gewoon deskundige mensen zou oproepen om zelf filmpjes te maken volgens dezelfde principes waarna goede filmpjes worden geselecteerd. Ik zou er direct aan meewerken in een zomervakantie, zeker zo gauw ik ergens in gespecialiseerd ben waarin weinig mensen zijn gespecialiseerd. Dit omdat Khan nog altijd nonprofit werkt (met een redelijk salaris, een beduidend lager salaris dan wat hij zou kunnen krijgen met een gewone baan).quote:Op woensdag 23 oktober 2013 21:17 schreef netflanders het volgende:
En natuurlijk deze geweldige site. Bram van Loon kan dat (denk ik) beamen.
khanacademy.org
Mijn vriend was eerst ook niet überwiskundig, maar wilde een goed fundament om goed te kunnen programmeren. Khan Academy voorzag daarin uitstekend.
Delft heeft een goede (technische) aardwetenschappen opleiding. http://ta.tudelft.nl/quote:Op woensdag 30 oktober 2013 10:40 schreef Harajuku. het volgende:
Zaterdag dan toch maar naar Amsterdam voor aardwetenschappen en archeologie
Oh, Delft is op mijn zoektocht nooit langsgekomen. Zal even gaan kijken maar technisch is vast niet aan mijn brein besteedquote:Op vrijdag 1 november 2013 14:15 schreef Opa.Bakkebaard het volgende:
[..]
Delft heeft een goede (technische) aardwetenschappen opleiding. http://ta.tudelft.nl/
Wel is dat voornamelijk gericht op olie en gaswinning. (o.a. reservoir engineering) maar hebben ze er ook toegepaste Geologie.
Waarom denk jij dan dat paleontologie wel aan jouw brein is besteed?quote:Zal even gaan kijken maar technisch is vast niet aan mijn brein besteed
Zal wel meevallen, enige vak waar ik ze echt over hoor klagen daar is statistiek. Zelf nooit gevolgd dus geen idee hoe erg die is. Maar zal wel goed komen.quote:Op zaterdag 2 november 2013 19:11 schreef Harajuku. het volgende:
Ik zweet nog steeds peentjes als ik aan natuur- en wiskunde denk, maar goed, hoort erbij.
Redelijk ja, maar Delft is wel overdreven technisch. Dat is de meest technische en meest bèta, en in de woorden van een ander "dat hadden ze beter mijnbouw kunnen noemen" hahaquote:Op zaterdag 2 november 2013 19:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Waarom denk jij dan dat paleontologie wel aan jouw brein is besteed?
Dat ligt toch redelijk in elkaars verlengde hoor.
Ja , de ingangseis voor Aardwetenschappen in Amsterdam is wiskunde A niet wiskunde B, dus ik denk dat dat wel meevalt als je gewoon hard leert. Maarja voor de meeste studies moet je wel hard leren om het halenquote:Op zaterdag 2 november 2013 19:13 schreef Timwonnacott het volgende:
[..]
Zal wel meevallen, enige vak waar ik ze echt over hoor klagen daar is statistiek. Zelf nooit gevolgd dus geen idee hoe erg die is. Maar zal wel goed komen.
Precies. Ik zal hiervoor harder moeten studeren dan een Bram_van_Loon bijvoorbeeld, nou ja, c'est la vie. Als ik het maar haal en dat hopelijk met nette cijfers. Gelukkig ben ik geen 18 meer en heb ik niet de behoefte om het bruisende studentenleven elke nacht te moeten verkennen, dus kan ik mooi studeren.quote:Op zaterdag 2 november 2013 19:16 schreef Momo... het volgende:
[..]
Ja , de ingangseis voor Aardwetenschappen in Amsterdam is wiskunde A niet wiskunde B, dus ik denk dat dat wel meevalt als je gewoon hard leert. Maarja voor de meeste studies moet je wel hard leren om het halen
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |