borisz | woensdag 18 september 2013 @ 23:45 |
![]() RIP http://www.volkskrant.nl/(...)-Dam-overleden.dhtml | |
Emm16 | woensdag 18 september 2013 @ 23:57 |
Hmm, ik ken hem niet. RIP in ieder geval. | |
Copycat | donderdag 19 september 2013 @ 00:04 |
RIP. Een icoon in de wereld der culinaire recensies en daarbuiten. | |
Karina | donderdag 19 september 2013 @ 00:04 |
Altijd genoten van zijn recensies in Het Parool.![]() | |
Ahmad1nejad | donderdag 19 september 2013 @ 00:07 |
Rip, heb hier nog zo'n dik boek van hem. Altijd interessant | |
golfer | donderdag 19 september 2013 @ 00:14 |
De Dikke van Dam staat hier en ik zal Johannes met z'n eigen mes en z'n vieze leren gillette gaan missen. (zelfs op het kantinevoer bij Het Parool tussen de middag altijd z'n eigen mes en commentaar op wat ie zat te eten). | |
Scrutinizer | donderdag 19 september 2013 @ 00:23 |
Ik geloof dat de documentaire over hem, De Keuken van Johannes, van Bianca Tan net afgelopen weekend in premiere is gegaan. RIP | |
Ryon | donderdag 19 september 2013 @ 00:28 |
Ik heb de Dikke van Dam hier ook gesigneerd en wel liggen. Ben altijd groot fan van Johannes geweest ondanks dat het een groot stuk chagrijn was. Hij had een paar weken geleden nog een brief gestuurd naar het Parool dat hij hoopte snel weer het OLVG te kunnen verlaten. Nou ja, niet dus. | |
jekomterwelhinter | donderdag 19 september 2013 @ 01:14 |
Hoewel ik nooit uit eten ga, heb ik toch genoten van zijn recensies. De man predikte voor mij een plausible waarheid. Als je uit eten gaat let dan op 3 dingen 1 Het restaurant ( tafels stoelen en bestek Van Dam nam altijd zijn eigen bestek mee). 2 De sfeer (wat voor muziek wordt er gedraaid en is de bediening goed enz.) 3 Het eten ( Heeft de kok liefde voor zijn vak, heeft hij ook warenkennis.) Nooit zullen meer restaurants sidderen onder zijn recensie of vollopen als het cijfer goed was. Van Dam RIP | |
golfer | donderdag 19 september 2013 @ 01:20 |
Klopt: http://www.dekeukenvanjohannes.nl/ Hoewel het voor de donateurs al eerder was. | |
zakstront | donderdag 19 september 2013 @ 03:11 |
Hier ligt ook een gesigneerde Dikke van Dam ![]() Wat citaten van Joep Habets over Johannes:
![]() | |
Mint_Clansell | donderdag 19 september 2013 @ 04:41 |
R.I.P. Jac Goderie. | |
Pietverdriet | donderdag 19 september 2013 @ 06:19 |
Dag Johannes, mis je kookboekenwinkel nog steeds | |
Thorical | donderdag 19 september 2013 @ 08:46 |
Waar moet ik nou uit eten in Amsterdam? Iedere zaterdag was het het eerste dat ik las, de recensie van Johannes van Dam. | |
Bloem_83 | donderdag 19 september 2013 @ 09:07 |
Even schrikken... Ik vroeg me gister nog af hoe het met hem zou zijn. Echt erg jammer! | |
InTrePidIvity | donderdag 19 september 2013 @ 10:11 |
Bijzonder jammer, zijn recensies en vragenrubriek in de PS v/d Week las ik altijd graag. Zijn oordeel kon erg hard zijn (het restaurant in De Bijenkorf bijvoorbeeld), maar ik had nooit het idee dat het iets anders was dan een objectieve beoordeling. Alhoewel hij af en toe wel een persoonlijke voorkeur uitsprak ('De lekkerste ... die ik ooit heb gegeten'), plaatste hij zijn recensie altijd in de context van het type restaurant en de ambiance. Daardoor waren de uitzonderlijke recensies net zo leuk om te lezen als degene waarin alles (terecht) werd afgekraakt. Ik denk dat hij in Nederland (wellicht wereldwijd?) op een bijzonder hoog niveau stond qua voedselkennis , zonde dat die kennis nu voor een groot deel verloren gaat. Met De Dikke van Dam heeft hij in elk geval een mooi naslagwerk achtergelaten ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 19 september 2013 @ 10:17 |
Volgens mij slikken er mensen nog steeds pillen omdat hij een stukje over hun restaurant had geschreven. Hij had trouwens gewoon gelijk. | |
Postbus100 | donderdag 19 september 2013 @ 10:51 |
Ik ken zijn naam, maar niet zijn werk. Kan iemand hier een fragment posten van een recensie van hem? Ben nou wel benieuwd waarom hij zo gevreesd werd ![]() | |
sneeuwball | donderdag 19 september 2013 @ 10:54 |
Zijn recensie van het restaurant van de Bijenkorf: http://www.parool.nl/paro(...)elijke-Kitchen.dhtml | |
InTrePidIvity | donderdag 19 september 2013 @ 10:55 |
PROEFWERK The Kitchen: 4 "Toen ik begin september het nieuwe restaurant van de Bijenkorf, The Kitchen, met een feestelijke toespraak mocht openen - samen met nogal wat BN'ers - was ik diep onder de indruk van de afmetingen en inrichting van deze vijfde verdieping van het warenhuis: over-al glimmend staal, spiegels, plavuizen, moderne designtafels, -stoelen, -bankjes, -krukken en -bars en een terras aan de achterkant waar je u tegen zegt, met uitzicht op de Beurs van Berlage en de Effectenbeurs. Eén van de bobo's haalde toen zelfs een bordje eten voor me en dat viel niet tegen. Natuurlijk kon ik daar geen oordeel aan verbinden, dus vorige week vrijdag was ik er weer, om een uur of half zes. Er zijn nu twee roltrappen die je er brengen, en daar sta je dan. Hoe je verder moet handelen, staat nergens. Ik nam dus plaats aan één van de (niet erg schone) tafels met geperst bamboeblad en liet mijn assistent het eten halen dat ik bij mijn tocht langs de lange stalen balies op bordjes aangekondigd had gezien. Omdat er veel wachten aan te pas kwam en er wel zes keer afgerekend moest worden om alles nog warm op tafel te krijgen, was dat allemaal niet makkelijk. We begonnen met de soepen. Op de soepbalie stonden er twee aangekondigd: tomaten- en Thaise kippensoep (¤4,25). De tomatensoep (oké, meer niet) kwam meteen door; de kippensoep was nog niet warm - een kwestie van 'tien minuten opwarmen'. Toen hij lauwwarm op tafel kwam, bleek hij vol groente te zitten, waarbij vooral de smaak van onfrisse, doorgeschoten ui domineerde. Maar waar was de kip? Ik ging zelf maar naar de balie, waar de 'kok' een lepel van de soep inspecteerde: geen kip. Toen kwam hij op het idee wat dieper te vissen en ja, op de bodem, daar lagen wat flinters kip. Met die kennis moest ik het maar doen: geen extra schep, geen excuses, niets. De maaltijdsalade, een Caprese 'met mozzarella' (dat zit er per definitie in) was een berg harde, droge andijviesla met bruine randjes, met wat hele minitomaatjes en wat keiharde, droge minibolletjes mozzarella (dat is gemakkelijk werken: je pleurt het er zo uit de bak op, zonder iets te hoeven snijden) vergezeld van een paar pijnboompitjes, een minischeutje zure dressing en twee stukjes toast die beschimmeld leken, maar dat was misschien schraal gesmeerde pesto. Vreselijk (¤8,95). Het broodje erbij (¤1,25) was slap en volstrekt ongaar. Gelukkig hadden we het laatste minikuipje boter. De vorken waren al een tijdje op. Sushi dan maar, als tussengerecht: zeven voor ¤9,95. Je zag een kokje nigiri-sushi maken, de rijst tussen zijn handen persend alsof het een gevecht op leven en dood was. De sushi verloor: de rijst was hard en droog, de zalm en de tonijn hadden al lang geleden hun beste tijd gehad. De hoofdgerechten waren op hetzelfde niveau. De plak gegrilde tonijn - geserveerd met groene asperges, erg matige kwarten aardappel en een groene saus - was dun en daardoor doorgeslagen en smaakte bovendien zurig en verder nergens naar. Desgevraagd kregen we te horen dat het hier om blauwvintonijn ging; die mag je eigenlijk helemaal niet meer eten, als uitstervende vis. (¤12,95). En dan was er de entrecote garni: ook al zo'n dunne plak, grotendeels doorgeslagen, met wat matige kruidenboter, erg licht gebakken, melige fabrieksfrieten met zoetzure fabrieksmayo en sugarsnaps, waarbij we ook nog wat op 'Dikke Willem' gebaseerde wijnsaus kregen. Overigens was het slechte stuk vlees waarschijnlijk helemaal geen entrecote, maar dunne lende, een ellendelapje, dus niet van 'tussen de ribben', zoals het hoort (wel een gebruikelijke vorm van Hollands bedrog). De desserttoonbank was zo goed als leeg; Achteraan stonden nog wel bladen met andere, versere spullen, maar die werden pas ingezet 'als de bedrijfsleider dat verordonneerde'. Dus namen we de perenpunt, die smaakloos en zo ongaar was dat je alleen maar rauwe bloem proefde (¤3,25), en een rubberig pistachepuddinkje dat heel groen was en vooral naar amandelessence smaakte en, o ja, wat kers (¤3,50). Alles bijeen: een schitterende omgeving waar inferieure spullen slecht bereid of opgewarmd worden door te weinig en grotendeels onprofessioneel en/of (door slechte betaling?) volstrekt gedemotiveerd personeel. Zoiets gruwelijks heb ik in twintig jaar professioneel uit eten gaan nog niet meegemaakt. Ik schaam me dat ik het ooit opende." Bron: http://www.parool.nl/paro(...)elijke-Kitchen.dhtml | |
Copycat | donderdag 19 september 2013 @ 10:58 |
De IM eronder:
| |
Postbus100 | donderdag 19 september 2013 @ 11:04 |
Bedankt! Ik heb het gelezen en snap de kwalificaties die aan Van Dam worden toegeschreven. Het leest prettig, het is to-the-point en je ziet precies wat er gebeurt in zo'n restaurant. En tussen neus en lippen door brengt hij je nog wat kennis bij. Vanmorgen vertelde op de radio de (hoofd? eind?)redacteur van Het Parool (meen ik) dat ze wel honderd keer had geprobeerd om een keer met Van Dam uit eten te gaan, maar dat hij dat altijd afwees. Hij wilde alleen met zijn assistent eten, want als hij met iemand anders ging, ging hij praten en dat wilde hij niet. Hij wilde zich concentreren op wat hij at. Ze deden wel eens een drankje in een café. Dan nam zij een biertje en hij thee. | |
borisz | donderdag 19 september 2013 @ 11:06 |
![]() | |
Den_Haag | donderdag 19 september 2013 @ 15:10 |
![]() Vond het altijd prettige artikelen. Niet altijd prettig voor de eigenaar van de tent maar dat was dan ook zijn eigen schuld | |
tong80 | donderdag 19 september 2013 @ 18:11 |
Donderdag is er ook op Twitter volop gereageerd op het overlijden van culinair recensent Johannes van Dam (66). Zo liet zanger Henk Westbroek weten: 'Nooit een God of een Guru willen omarmen. Kon goed genoeg uit de voeten met de levensadviezen van Johannes van Dam. Ik zal hem erg missen.' Acteur Mike Weerts vraagt zich af waar hij nu een nieuwe maaltijd kan scoren zonder de goede adviezen van de kenner. 'Wie gaat ons nu vertellen waar we wel en niet moeten eten??? RIP(of cake).' Presentatrice Froukje de Both laat weten dat ze dankzij Van Dam graag een boekje opende over eten. 'Door hem ben ik lezen over eten leuk gaan vinden.. RIP.' Schrijver Theodor Holman is geschokt door het overlijden van Van Dam. 'Johannes van Dam is overleden. Schok! Ik mocht hem zeer graag.' Collega Mac van Dinther, culinair journalist van de Volkskrant, noemt Van Dam een monument voor de eetjournalistiek in Nederland. 'Had hij in het Engels geschreven, dan was hij wereldberoemd.' Van Dam overleed woensdag. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Hij leed aan suikerziekte en had problemen met zijn hart en nieren. Van Dam werd onder andere bekend door zijn uitgave van De Dikke Van Dam, een ruim 700 pagina's tellend boek over eten dat in 2005 verscheen ![]() | |
tong80 | donderdag 19 september 2013 @ 18:17 |
![]() ![]() ![]() | |
rmrt2010 | zaterdag 21 september 2013 @ 21:57 |
Leuk. kende ik nog niet. | |
Scrutinizer | zaterdag 21 september 2013 @ 22:05 |
Da's vast wel een lieve documentaire. Bianca was één van de weinigen die Johannes om zich heen kon verdragen. Fijn mens ook, ik zag haar van de week nog op AT5 in tranen over hem. ![]() | |
tong80 | zaterdag 21 september 2013 @ 22:08 |
Uien aan het snijden ? ![]() | |
Thorical | zondag 22 september 2013 @ 17:55 |
Als je een scherp mes gebruikt heb je daar minder last van . Ook van van Dam | |
tong80 | zondag 22 september 2013 @ 17:59 |
Wel mooi vandaag. De van Dam tot Dam loop in Amsterdam. ![]() | |
bl_henkie2 | maandag 23 september 2013 @ 01:13 |
Over de doden niets dan goed, maar... ik werk in de omgeving van de Zeedijk en als je ziet wat voor hoge cijfers hij bepaalde restaurants had gegeven moet ik altijd op mijn achterhoofd krabben. Het meest neutrale dat ik daarvan kan zeggen is dat blijkbaar iedereen een ander smaak heeft.. | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 08:26 |
Waarom zeg je niet gewoon wat je bedoeld ipv te insinueren? | |
bl_henkie2 | maandag 23 september 2013 @ 12:03 |
Omdat ik niet weet wat je hier wel of niet mag zeggen.Dus gewoon de typische Hollandse directheid? O.k. dan, voorbeeld. A-Fusion kreeg van Van Dam een 9.5. Zwaar overrated, zo bijzonder is dat fusion eten niet. Het menu is sinds de opening (onder een andere eigenaar nota bene!) in bijna vijftien jaar niet veranderd. Het enige wat elk jaar muteert zijn de prijzen. Een rundvlees in zwarte peper saus ging omhoog van 9.95 naar 11.95 12.95, etc. tot 16.95 dit jaar. Eten is aardig maar veel te kleine porties en zeker geen 9.5 waard | |
Lienekien | maandag 23 september 2013 @ 12:13 |
Dus je vindt hem zwaar overrated? | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 12:13 |
Ik kan de kritiek van van Dam niet vinden, alleen dat het een 9+ was. Ik dacht even dat je wat anders bedoelde, maar zijn smaak is idd zijn smaak. | |
golfer | maandag 23 september 2013 @ 12:19 |
Misschien was zijn smaak wel verfijnder dan die van jou en bunkert ie niet van die grote porties naar binnen om beter te kunnen proeven? | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 12:19 |
Zo kan je het ook zeggen | |
bl_henkie2 | maandag 23 september 2013 @ 12:47 |
Allemaal op de man spelen en aannames. Hier, eentje van mij Misschien wordt dat chinees eten zo hoog gewaardeerd omdat de gemiddelde Nederlander gewend is aan aardappelen met bloemkoel ![]() | |
PaarsBeestje | maandag 23 september 2013 @ 12:49 |
Nu kun je veel dingen zeggen van Piet en golfer, maar niet dat ze iedere avond achter de bloemkoolprak zitten. | |
bl_henkie2 | maandag 23 september 2013 @ 12:50 |
Da's waar ![]() | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 12:51 |
Ik eet wel veel aardappels, zeer onterecht dat daar negatief over wordt gedaan. Goede aardappels zijn verrukkelijk. | |
Copycat | maandag 23 september 2013 @ 12:54 |
Het is natuurlijk persoonlijke smaak, maar ik had altijd het idee dat Van Dams persoonlijke smaak ook veelal werd ingegeven door een bijna onuitputtelijke kennis, van smaken, van keukens, van traditie en van 'hoe het hoort'. Geen natte vingerwerk, naar gelang hoe zijn hoed stond, maar onderbouwd. | |
PaarsBeestje | maandag 23 september 2013 @ 12:54 |
![]() ![]() | |
golfer | maandag 23 september 2013 @ 12:55 |
Dat dus. ![]() | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 12:56 |
Grrrrrrr ![]() | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 12:57 |
En zeker niet iemand voor wie het maar haute cuisine moest zijn, hij hield verschrikkelijk van kroketten, mits goed gemaakt | |
Copycat | maandag 23 september 2013 @ 13:03 |
Yep. Hij was ooit gastspreker op een beurs die ik moest verslaan. Praatte hij vol liefde over de lekkerste kroketten. | |
Luigi | maandag 23 september 2013 @ 13:05 |
Er is heel veel 'simpel' voer dat onnoemlijk lekker kan zijn, zelfs de bloemkool met aardappels en jus. Bloemkool tikkie korter koken, goede aardappels gebruiken en een mooie jus maken. Eerlijke ingredienten, zorgvuldige bereiding. | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 14:15 |
Smullen. Maar helaas menen veel mensen die pasta met veel halffabricaat saus als hoofdgerecht zien dat AGV het toppunt van kleinburgerlijke smakeloosheid zijn. | |
Weltschmerz | maandag 23 september 2013 @ 17:53 |
Jus inderdaad. Zoveel mensen die al zo gewend zijn aan die dikke papjus uit k&k en pakjes dat ze het te vreten vinden. Gewoon rundvlees bakken in boter en dan met mistig aardappelwater laten indampen en je hebt een heerlijke jus. | |
Rens_Wilders | maandag 23 september 2013 @ 17:58 |
Voor alle liefhebbers van Johannes; luister het marathoninterview met hem van een paar jaar terug nog eens op een lekkere vrije avond. Te vinden op www.vpro.nl/luister/marathoninterview ![]() | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 17:58 |
Eens in de zoveel tijd een grote pan fond maken van kipkarkassen, vleesafsnijsels en groentes en kruiden, geen zout. Inkoken en invriezen in ijsblokjeszakken, paar klontjes door je jus of saus. Afmonteren met een kluit boter. Goddelijke sauzen worden dat | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 17:59 |
Ik luister ze in de auto. Je kan ze ook als podcast downloaden | |
Rens_Wilders | maandag 23 september 2013 @ 18:00 |
Ik op de fiets naar m'n werk, heerlijk! | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 18:03 |
Beter dan de shit op de radio smorgens. Ben regelmatig blij met file, ah, lekker 10 minuten langer luisteren | |
Weltschmerz | maandag 23 september 2013 @ 18:06 |
Vast wel, maar ik heb het over gewoon vleesjus over de aardappelen. Ik snap niet dat mensen naar een pakje of een flesje grijpen om een dikke melige nepvleessaus over de aardappelen te leggen. | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 18:07 |
Als je die met wat water en fond maakt wordt ie nog beter. | |
Copycat | maandag 23 september 2013 @ 18:07 |
Ik luister op de fiets bijna alleen maar naar podcasts. Meestal topical quizes als The News Quiz, Wait, Wait, don't tell me en Good Job, Brain, maar deze interviewmarathons klinken ook goed. Even zoeken. | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 18:09 |
Kijk dan gelijk naar hoorspelen als de moker en de spin, hoorspel bommel, het bureau. Maanden luisterplezier | |
Copycat | maandag 23 september 2013 @ 18:19 |
Het bureau van Voskuil? Zoekt! | |
Pietverdriet | maandag 23 september 2013 @ 18:21 |
http://archive.org/details/JJVoskuil-20052006-hetBureau | |
Copycat | maandag 23 september 2013 @ 18:22 |
Ik heb 'm al. Boek 1, aflevering 1, 1957 ... | |
vivelafete | maandag 23 september 2013 @ 20:25 |
En als je varkensvlees eet, wat doe je dan? Ik doe dan eigenlijk hetzelfde als met rundvlees, maar echt succesvol is dat nooit. Van die aanlengpakjes komen er hier ook niet in. beetje off-topic trouwens... | |
zakstront | woensdag 25 september 2013 @ 03:52 |
Johannes van Dam in 1989 in een TV-programma over brood: | |
LangeTabbetje | woensdag 25 september 2013 @ 04:02 |
Hij lette er ook altijd op dat je met een rolstoel naar binnen kan. En spelfouten in de menukaart werden ook altijd nog fijntjes belicht. | |
Weltschmerz | donderdag 26 september 2013 @ 18:26 |
Dan bak ik de aardappels. Klopt, ik heb het ook wel eens geprobeerd. Maar uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat je de ingredienten moet nemen voor wat ze zijn, of andere ingredienten moet nemen. Als je jus over de stamppot boerenkool wil dan moet je er niet alleen rookworst bij willen eten. Als ik varken over aardappels wil gieten dan bak ik spek uit, ook lekker, maar heel anders. Wel kun je jus natuurlijk prima bewaren, maar je moet het toch een keer maken en dan kies ik daarvoor wanneer ik aardappels kook. |