Om het belangrijkste maar eerst te zeggen: Nee, je mag geen seks hebben.quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 02:09 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Baas!
Maar mag je dan nog wel seks hebben?![]()
Vertel eens wat meer. Waar ga je heen?
Ik heb natuurlijk nog een hele hoop vragenquote:Op dinsdag 29 oktober 2013 07:02 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Om het belangrijkste maar eerst te zeggen: Nee, je mag geen seks hebben.Ook niet solo.
Het is in een klooster in Australië. Eerst is daar een jaar als niet-monnik om te kijken of je het zeker weet. Ik ga er op dit moment uit dat ik daarna blijf, aangezien een eerder verblijf in een klooster van 40 dagen een van de beste tijden van m'n leven was. Maar je weet nooit wat de toekomst brengt, mede vandaar dat jaar. Na dat jaar kan ik dan als monnik worden aangenomen. Het is dus nog niet definitief, maar voor het gemak leg ik de rest uit met het idee dat dat wel zo is.
Ik wil dat doen omdat ik merk dat ik mijn geluk steeds meer uit meditatie/mindfulness/het moment (of hoe je het ook wil noemen) haal, en steeds minder uit dingen als carriëre, status, muziek, reizen, hobbies, uitgaan, romantische relaties, etc. Ik heb het gevoel dat ik op die dingen niet kan vertrouwen en dat ik daar dus van weggedreven word. Combineer dat met het feit dat een gelukkige periode van m'n leven in een klooster was en de meest logische optie wordt dan om monnik te worden. Dit idee had ik al veel langer, maar omwille van mijn ouders heb ik eerst mijn studie afgemaakt.
Ook denk (weet) ik dat het verblijven in zo'n omgeving mijn ontwikkeling ontzettend versnelt. Door de omgeving wordt je er continue aan herinnerd aandachtig te zijn en door het ontbreken van externe impulsen wordt je ook gedwongen om verlangens los te laten. Ik zal zeker wel een hoop in m'n geest tegenkomen en dat zal lastig zijn, maar daar doe ik het ook voor. Ook denk ik dat ik uiteindelijk als monnik het beste andere mensen in hun leven kan helpen.
Het lijkt misschien als een beslissing waar je goed over nadenkt, maar het is vooral op gevoel gedaan. Vandaar dat ik het ook lastig vind om er zomaar een hoop over te vertellen. Gevoelens kun je niet goed in woorden beschrijven, in ieder geval dit gevoel niet echt. Als iemand nog iets wil weten, vraag gerust hoor!
Nu even mediteren, dan eten en topic doorlezen.
Thanksquote:Op dinsdag 29 oktober 2013 11:16 schreef helplesssss het volgende:
Wauw! Wat bijzonder om iets te lezen over de gedachtegang van iemand die zo'n beslissing neemt!
Klaasje! (mooi topic van dat tijdschrift, had ik nog niet gezien)quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 11:45 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Thanks voor de uitleg
Is er nog een soort rangorde? Na een jaar besluiten ze of je langer kan blijven. Kan je op latere leeftijd dan bezoekers rondleiden of een retraite geven oid?
En 't is me nog niet duidelijk hoe lang je het wil gaan doen. Zie je dat wel? Ik denk dat een heel lang bezoek je van alle gehechtheid los kan maken. Maar dan? Nog 20 jaar daar zitten mediteren? Je hebt net een diploma op zak.
Zoals je weet heb ik zelf ook een retraite gedaan vorig jaar. Het was vooral verveling wat me gek maakte maar ook weer rust gaf. Er waren 3 stiltedagen (dus niet praten behalve bij de meetings), waarop ik echt mezelf kapotverveelde. Ik liep maar een beetje door de natuur, ging langs de boerderij geitjes aaien enz enz. Het gaf wel een rust maar mijn lichaam bleef schreeuwen: "Doe iets!! Bereik iets!!"
Bedankt voor deze aandachtskick.. heb het boek hier gewoon klaarliggen.. al een jaar lang.. toch maar eens voorzichtig onder het stof uit halenquote:Op dinsdag 29 oktober 2013 02:23 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Ik heb zojuist nog even de recensie pagina's van de drie boeken uit de OP gelezen en het valt echt op dat "Ontwaken in de Droom" van Leo Hartong een geweldig boek is.
Hij heeft op Amazon.com 40 maximale scores, 2 vier-sterren scores en 2 laagste scores. Ken geen enkel ander boek dat zo goed scoort bij lezers!
quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 12:27 schreef Boswachtertje het volgende:
Wat leuk Rijsttafel.. zat meteen te denken aan Ajahn Brahm toen je begon over Australië
Ik kan iedereen aanraden video's van Ajahn Brahm te kijken, of je nou boeddhist bent of niet!
http://www.youtube.com/channel/UC6M_EhnSSdTG_SXUp6IAWmQ
Helder, inzichtelijk en vaak door de humor worden problemen en angsten makkelijker losgelaten.. Dat was in ieder geval in mijn geval
Veel succes en vooral veel inzicht en wijsheid gewenst op jouw pad![]()
Ik herken dit ook met 'alles laten zijn zoals het is'. Dan laat je ook je lichaam zijn. Als er een overdosis energie is kan dit best wel activeren. Kan indd door weinig beweging komen. Niks geks aanquote:Op dinsdag 29 oktober 2013 11:56 schreef rijsttafel het volgende:
Ik had op een gegeven moment wel heel erge onrust in mijn lijf, echt ontzettend, dat ik 's avonds in bed mijn lijf niet kon stilhouden en als een spast bewoog. M'n geest was wel rustig, dus ik geef de schuld aan het gebrek aan sport dat ik daar toen had. Al weet ik niet zeker of het dit was. Het was wel een extra inzicht in dat je je lichaam eigenlijk niet onder controle hebt, dat daar geen zelf in is.
Ik zou het zeker aanraden. Ik begon ooit ook met mediteren, omdat ik niet goed kon slapen. Ik lag ook te piekeren. Al snel na het beginnen met mediteren ging het slapen al veel beter. En nu slaap ik over het algemeen echt heel fijn en diep.quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 15:09 schreef Plienn het volgende:
Zouden jullie dit mij ook aanraden, voor ik me hier in ga verdiepen en proberen? Ik zit namelijk met het volgende:
S'avonds in bed, als ik wil gaan slapen, gaat mijn hoofd ook maar door. Ik denk van alles, en het is net of er geen 'uit knop'' op zit. Het gaat voornamelijk veel over stage/studie, waar ik momenteel veel druk van ondervind. Ook heb ik het gevoel dat ik 'op de wekker'' slaap. Ik moet er elke dag om half vijf uit en ik zie op zulke dagen elk uur van de wekker, terwijl ik lichamelijk wel moe ben.
Dit is trouwens niet iets van de laatste tijd, maar zeker van de laatste 4 jaar dat ik moeite heb met inslapen door zoveel gedachten.
Heeft iemand nog tips? Anders dan wat hier beschreven wordt? ( Iets anders dan slaap medicatie)
Alvast bedankt !
Je hebt veel stress, maar waren die slaapproblemen er al zonder die stress?quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 15:09 schreef Plienn het volgende:
. Ik moet er elke dag om half vijf uit en ik zie op zulke dagen elk uur van de wekker, terwijl ik lichamelijk wel moe ben.
Dus dan zit ik sowieso in de verkeerde hoek met dit topic begrijp ik..quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 23:51 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
[..]
Je hebt veel stress, maar waren die slaapproblemen er al zonder die stress?
Zit je de hele dag door te racen en heb je 's nachts pas tijd om te denken?
Dit topic zijn voornamelijk filosofiën en dergelijke maar gewoon beginnen met simpele meditatie-oefeningen kan nooit kwaad. tien minuten ademhalen door het werken door ook niet. In de trein/bus/lopend een rustmoment pakken bv in de vorm van een loopmeditatie. Ik doe het bijvoorbeld als ik naar de supermarkt loop.
In Nederland is mindfullness al jaren poplair ook bij psychologen. Er zijn westerse varianten die meer zijn ingesteld op onze westerse samenleving.
Nondualiteit waar we in dit topic over praten is echter niet iets wat je kan 'toepassen'
Bedankt voor je reactie !quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 16:33 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Ik zou het zeker aanraden. Ik begon ooit ook met mediteren, omdat ik niet goed kon slapen. Ik lag ook te piekeren. Al snel na het beginnen met mediteren ging het slapen al veel beter. En nu slaap ik over het algemeen echt heel fijn en diep.
Rijsttafel, heb jij je wel eens bezig gehouden met lucide dromen? In het boedhisme is er ook een stroming die zich hier vooral op richt.quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 16:33 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Ik zou het zeker aanraden. Ik begon ooit ook met mediteren, omdat ik niet goed kon slapen. Ik lag ook te piekeren. Al snel na het beginnen met mediteren ging het slapen al veel beter. En nu slaap ik over het algemeen echt heel fijn en diep.
Hey, graag gedaan.quote:Op woensdag 30 oktober 2013 17:08 schreef Plienn het volgende:
[..]
Bedankt voor je reactie !
Moet ik daarvoor ook eerst het boek kopen?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Nee, dat hoeft niet per se. Sommige mensen worden ook niet zo aangesproken door boeken (zoals ik). Anderen halen er wel veel uit. Ik luister liever. Naar dingen op het internet bijvoorbeeld, of ik ga ergens heen. Wat de een aanspreekt, spreekt de ander weer niet aan. Maar veel mensen zijn positief over meditatie, ongeacht wat hun inspiratie was, dus ik zou gewoon kijken wat jou aanspreekt en dat volgen.
Wat mij aanspreekt, is bijvoorbeeld:
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
Ik kan het je zeker aanraden. Ik ben begonnen hiermee door dezelfde klachten die jij had. Ik kon niet normaal slapen en dacht overdag en 's nachts veel te veel en ik had er geen controle over. Dat heeft jaren geduurd en toen ik de Kracht vh Nu las, toen kreeg ik mijn realisatie over hoe het verstand werkt en hoe ik weer controle kan krijgen over mijn verstand.quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 15:09 schreef Plienn het volgende:
Zouden jullie dit mij ook aanraden, voor ik me hier in ga verdiepen en proberen? Ik zit namelijk met het volgende:
S'avonds in bed, als ik wil gaan slapen, gaat mijn hoofd ook maar door. Ik denk van alles, en het is net of er geen 'uit knop'' op zit. Het gaat voornamelijk veel over stage/studie, waar ik momenteel veel druk van ondervind. Ook heb ik het gevoel dat ik 'op de wekker'' slaap. Ik moet er elke dag om half vijf uit en ik zie op zulke dagen elk uur van de wekker, terwijl ik lichamelijk wel moe ben.
Dit is trouwens niet iets van de laatste tijd, maar zeker van de laatste 4 jaar dat ik moeite heb met inslapen door zoveel gedachten.
Heeft iemand nog tips? Anders dan wat hier beschreven wordt? ( Iets anders dan slaap medicatie)
Alvast bedankt !
Ik heb wel eens lucide dromen gehad, maar de stroming waar ik me het best bij voel doet daar helemaal niets mee. De houding is: dromen zijn gewoon dromen en that's it. Ik heb wel eens gehoord dat er boeddhistische stromingen zijn die daar dingen mee doen, maar wat mij betreft gaat boeddhisme om zien wat werkelijk is ipv dromen.quote:Op woensdag 30 oktober 2013 17:22 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Rijsttafel, heb jij je wel eens bezig gehouden met lucide dromen? In het boedhisme is er ook een stroming die zich hier vooral op richt.
Hmm... misschien toch eens wat lezen over die stroming, want ze zien lucide dromen juist als middel om de geest beter te leren begrijpen. Het is voor deze stroming niet zomaar een leuk iets om te doen, maar een instrument om heel diep door te dringen in wat bewustzijn nou werkelijk is.quote:Op woensdag 30 oktober 2013 17:26 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Ik heb wel eens lucide dromen gehad, maar de stroming waar ik me het best bij voel doet daar helemaal niets mee. De houding is: dromen zijn gewoon dromen en that's it. Ik heb wel eens gehoord dat er boeddhistische stromingen zijn die daar dingen mee doen, maar wat mij betreft gaat boeddhisme om zien wat werkelijk is ipv dromen.
Bedankt, maar ik gebruik de meest betrouwbare teksten van het boeddhisme (de leringen van de boeddha zelf) en daar staat niets over lucide dromen en droomanalyse in.quote:Op woensdag 30 oktober 2013 17:35 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Hmm... misschien toch eens wat lezen over die stroming, want ze zien lucide dromen juist als middel om de geest beter te leren begrijpen. Het is voor deze stroming niet zomaar een leuk iets om te doen, maar een instrument om heel diep door te dringen in wat bewustzijn nou werkelijk
Hoe denk jij eigenlijk over de dood?quote:Op woensdag 30 oktober 2013 17:57 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Bedankt, maar ik gebruik de meest betrouwbare teksten van het boeddhisme (de leringen van de boeddha zelf) en daar staat niets over lucide dromen en droomanalyse in.
quote:Op woensdag 30 oktober 2013 17:23 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Hey, graag gedaan.
Welk boek? Kracht van het nu?Hier ga ik straks even voor zitten, ben benieuwd, dankje !SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Nee, dat hoeft niet per se. Sommige mensen worden ook niet zo aangesproken door boeken (zoals ik). Anderen halen er wel veel uit. Ik luister liever. Naar dingen op het internet bijvoorbeeld, of ik ga ergens heen. Wat de een aanspreekt, spreekt de ander weer niet aan. Maar veel mensen zijn positief over meditatie, ongeacht wat hun inspiratie was, dus ik zou gewoon kijken wat jou aanspreekt en dat volgen.
Wat mij aanspreekt, is bijvoorbeeld:Yeah bitch ! Magnets !
Dat ik er geen zin in heb.quote:Op woensdag 30 oktober 2013 18:06 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Hoe denk jij eigenlijk over de dood?
En in relatie tot het boedhisme?quote:
Dat was opzich ook in relatie tot boeddhismequote:Op woensdag 30 oktober 2013 18:27 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
En in relatie tot het boedhisme?
Een vriend van me heeft dit ook. Zelf heb ik het stukken minder, maar dat is omdat ik wel okay ben met mezelf. Hij en ik gaan ons nu meer focussen op de methode van Ramana Maharshi, die hij self inquiry noemde. Overigens niet te verwarren met de brahmanistische self inquiry. Het zou de meest directe methode zijn naar de bron van gedachten, volgens hem.quote:Op zaterdag 2 november 2013 15:50 schreef Tevik het volgende:
Een vraag over oordelen:
Ik merk soms dat ik op een subtiele niveau zwaar oordeel over een daad/uitspraak van mezelf (zo van: "Je doet/zegt het verkeerd!"). Dit oordelen komt vaak hard op me over, waardoor ik innerlijk 'sluit/blokkeer'. Als ik mezelf er dan aan herinner om niet te oordelen (zo van: "Niet oordelen, niet oordelen!"), dan merk ik dat dit meer toevoegt aan het oordelen waardoor ik meer 'blokkeer'. Volgens mij oordeel ik dan over datgene wat oordeelt. Ja, ik wordt hier helemaal gek.![]()
Vandaag herkende ik dit patroon en herinnerde mezelf eraan om niet te oordelen over datgene wat oordeelt, toen voelde ik dat er een grote last van me afviel en beter in het moment kon zijn. Als ik het anders zou moeten zeggen: Dus in plaats van dat ik keek 'vanuit' het oordelen, om het vandaar te stoppen, keek ik 'naar' het oordelen en oordeelde daar niet over. Het klinkt raar, maar ik weet niet hoe ik het anders moet verwoorden.
Hebben mensen hierin ervaring of uitspraken van bijv. Tolle? Bij voorbaat dank!
Zo te zien zit je al op de goede weg, gezien deze uitspraak.quote:“Focus attention on the feeling inside you. Know that it is the pain-body. Accept that it is there. Don't think about it - don't let the feeling turn into thinking. Don't judge or analyze. Don't make an identity for yourself out of it. Stay present, and continue to be the observer of what is happening inside you. Become aware not only of the emotional pain but also of "the one who observes," the silent watcher. This is the power of the Now, the power of your own conscious presence. Then see what happens.”
― Eckhart Tolle, The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment
Thanks manquote:Op vrijdag 1 november 2013 13:34 schreef Urquhart het volgende:
Wow rijsttafel, dat is een mooie en moedige stap! Erg interessant om te lezen, en in ieder geval veel plezier en geluk daar!
Het tegengestelde van zelfkritiek is zelfcompassie, dus misschien is dit wel iets voor jou.quote:Op zaterdag 2 november 2013 15:50 schreef Tevik het volgende:
Een vraag over oordelen:
Ik merk soms dat ik op een subtiele niveau zwaar oordeel over een daad/uitspraak van mezelf (zo van: "Je doet/zegt het verkeerd!"). Dit oordelen komt vaak hard op me over, waardoor ik innerlijk 'sluit/blokkeer'. Als ik mezelf er dan aan herinner om niet te oordelen (zo van: "Niet oordelen, niet oordelen!"), dan merk ik dat dit meer toevoegt aan het oordelen waardoor ik meer 'blokkeer'. Volgens mij oordeel ik dan over datgene wat oordeelt. Ja, ik wordt hier helemaal gek.![]()
Vandaag herkende ik dit patroon en herinnerde mezelf eraan om niet te oordelen over datgene wat oordeelt, toen voelde ik dat er een grote last van me afviel en beter in het moment kon zijn. Als ik het anders zou moeten zeggen: Dus in plaats van dat ik keek 'vanuit' het oordelen, om het vandaar te stoppen, keek ik 'naar' het oordelen en oordeelde daar niet over. Het klinkt raar, maar ik weet niet hoe ik het anders moet verwoorden.
Hebben mensen hierin ervaring of uitspraken van bijv. Tolle? Bij voorbaat dank!
De dood is die van de gedachten. De dood is een gedachte. Alles wat sterft zijn de gedachten ( van of aan de dood ) zelf.quote:Op woensdag 30 oktober 2013 18:46 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Dat was opzich ook in relatie tot boeddhisme, want daar is doodgaan een van de voornaamste vormen van lijden. Ik geloof ook in wedergeboorte, dat dit dus niet het eerste leven is. Dus geloof ik ook niet dat iedereen die geboren wordt een leeg canvas is, maar dat daar al een heel wezen is.
Heel interessant als ik er zo over lees, maar is het wel goed voor je om je in zoveel verschillende technieken/methoden te verdiepen, aangezien degenen die ze ontwikkelen vaak zeggen dat je ze je hele leven lang moeten navolgen/praktiseren?quote:Op zaterdag 2 november 2013 18:07 schreef Gray het volgende:
[..]
Een vriend van me heeft dit ook. Zelf heb ik het stukken minder, maar dat is omdat ik wel okay ben met mezelf. Hij en ik gaan ons nu meer focussen op de methode van Ramana Maharshi, die hij self inquiry noemde. Overigens niet te verwarren met de brahmanistische self inquiry. Het zou de meest directe methode zijn naar de bron van gedachten, volgens hem.
Misschien ook iets voor jou en anderen hier.
Bedankt voor de quote, die heb ik echt wel nodig. Tolle heeft het hier wel over het pijnlichaam en om niet daarover te oordelen. Wat ik ervaar is meer dat ik innerlijk 'blokkeer' omdat ik oordeel. Als ik mezelf er dan aan herinner om "niet te oordelen" (zoals Tolle zegt), wordt de 'blokkade' erger. Waarschijnlijk omdat ik dan oordeel over het oordelen (zo van dat het oordelen ‘slecht’ is dus moet ik het niet doen, wat op zich een oordeel is). Dus moet ik mezelf eraan herinneren om niet te oordelen over het feit dat ik oordeel, alleen dan lost de 'blokkade' op .... kun je het nog volgen.quote:Een quote van Tolle:
[..]
Zo te zien zit je al op de goede weg, gezien deze uitspraak.
Wat mij helpt is me simpelweg realiseren waar het oordeel vandaan komt, namelijk het ego. Oordelen is heel natuurlijk, het is nou eenmaal wat het ego doet. Omdat het één van de primaire bezigheden van het ego is, is het niet willen oordelen net zo onbereikbaar als geen ego willen hebben.quote:Op zaterdag 2 november 2013 15:50 schreef Tevik het volgende:
Een vraag over oordelen:
Ik merk soms dat ik op een subtiele niveau zwaar oordeel over een daad/uitspraak van mezelf (zo van: "Je doet/zegt het verkeerd!"). Dit oordelen komt vaak hard op me over, waardoor ik innerlijk 'sluit/blokkeer'. Als ik mezelf er dan aan herinner om niet te oordelen (zo van: "Niet oordelen, niet oordelen!"), dan merk ik dat dit meer toevoegt aan het oordelen waardoor ik meer 'blokkeer'. Volgens mij oordeel ik dan over datgene wat oordeelt. Ja, ik wordt hier helemaal gek.![]()
Vandaag herkende ik dit patroon en herinnerde mezelf eraan om niet te oordelen over datgene wat oordeelt, toen voelde ik dat er een grote last van me afviel en beter in het moment kon zijn. Als ik het anders zou moeten zeggen: Dus in plaats van dat ik keek 'vanuit' het oordelen, om het vandaar te stoppen, keek ik 'naar' het oordelen en oordeelde daar niet over. Het klinkt raar, maar ik weet niet hoe ik het anders moet verwoorden.
Hebben mensen hierin ervaring of uitspraken van bijv. Tolle? Bij voorbaat dank!
Dat hoor je inderdaad vaak, en ik kan de redenatie ervan waarderen. Toch is het geen harde regel; mensen als Eckhart Tolle of Ramana Maharshi hebben ook niet een jarenlange methode gevolgd om zelfgerealiseerd te worden. Het overkwam ze gewoon.quote:Op zaterdag 2 november 2013 22:39 schreef Tevik het volgende:
[..]
Heel interessant als ik er zo over lees, maar is het wel goed voor je om je in zoveel verschillende technieken/methoden te verdiepen, aangezien degenen die ze ontwikkelen vaak zeggen dat je ze je hele leven lang moeten navolgen/praktiseren?
Ik vind het altijd lastig zeggen wat nou de goede of slechte weg is. Allereerst omdat ik mezelf nog niet 'gerealiseerd' heb, maar ook omdat wat soms de slechte weg lijkt, precies de goede weg blíjkt. Zo durf ik achteraf te zeggen dat m'n depressie misschien wel het beste is dat me ooit is overkomen.quote:Bedankt voor de quote, die heb ik echt wel nodig. Tolle heeft het hier wel over het pijnlichaam en om niet daarover te oordelen. Wat ik ervaar is meer dat ik innerlijk 'blokkeer' omdat ik oordeel. Als ik mezelf er dan aan herinner om "niet te oordelen" (zoals Tolle zegt), wordt de 'blokkade' erger. Waarschijnlijk omdat ik dan oordeel over het oordelen (zo van dat het oordelen ‘slecht’ is dus moet ik het niet doen, wat op zich een oordeel is). Dus moet ik mezelf eraan herinneren om niet te oordelen over het feit dat ik oordeel, alleen dan lost de 'blokkade' op .... kun je het nog volgen.. Ik wil dus weten of ik hiermee op de goede weg zit en of hierover iets bekend is.
Bedankt voor het delen van je inzicht hierin en tip. Dat realiseren waar het oordelen vandaan komt is vaak heel moeilijk, vooral omdat het bij mij op een zeer subtiele niveau lijkt plaats te vinden (geldt ook voor gevoelens zoals bijv. angst). Een jaar geleden kon ik dat soort gevoelens en innerlijke reacties nog heel duidelijk opmerken, maar nu lijken die gevoelens/reacties heel ‘scherp’, ‘fijn’, ‘vaag’ of hoe je het noemen wilt. Ik kan ze moeilijk ‘aanwijzen’ tenzij ik ‘stil van geest’ ben door een tijdje gewoon te zitten, alleen dan kan ik ze op tijd en duidelijk zien aankomen. Er zit ook zoveel Pijn achter.quote:Op zondag 3 november 2013 11:19 schreef Hammet het volgende:
[..]
Wat mij helpt is me simpelweg realiseren waar het oordeel vandaan komt, namelijk het ego. Oordelen is heel natuurlijk, het is nou eenmaal wat het ego doet. Omdat het één van de primaire bezigheden van het ego is, is het niet willen oordelen net zo onbereikbaar als geen ego willen hebben.
Ik herken me in je verhaal, ik raak ook regelmatig verzeilt in het 'niet oordelen, niet oordelen!' cirkeltje. Zodra ik me dan weer even realiseer dat het niet ik, maar het ego is dat oordeelt, lost dit vrijwel direct op. Het oordeel is misschien niet direct weg, maar de waarde die ik er aan hecht verkleint vrijwel direct.
Hopelijk kun je er iets mee.
Die methode klinkt nuttig en interessant. Maar hoe pas je deze methode toe? De dingen die ik op internet tegenkom kan ik niet echt plaatsen.quote:Op zondag 3 november 2013 12:16 schreef Gray het volgende:
En waar verstand ontoereikend is, zegt intuïtie mij dat de self enquiry zoals van Maharshi een heel directe, zo niet de méést directe, methode is. Maar feitelijk gezien is het niet veel anders dan mindfulness, zij het iets meer gericht op het blussen van de bron van gedachten, en niet slechts het uitdoven ervan.
Zelf stelt hij bij elke gedachte de 'I'-vraag voor, wat niet meer voorstelt dan te vragen naar wie de ik is die dit denkt: Who is this I that thinks this? Let op, het is niet een nieuwe gedachte in de vorm van een vraag, en ook is het niet doel om een antwoord te formuleren! Het is simpelweg je aandacht vestigen op de bron van je gedachten, die hij de eerste gedachte noemt, ofwel de 'I'-thought.quote:Op maandag 4 november 2013 15:08 schreef Detroit het volgende:
[..]
Die methode klinkt nuttig en interessant. Maar hoe pas je deze methode toe? De dingen die ik op internet tegenkom kan ik niet echt plaatsen.
Gedachten blussen in plaats uitdoven lijkt me wel wat..
Leuk dat je het hebt gelezen! Het andere boek was eigenlijk haar eerste. Ik zie Nothing Special eigenlijk als een soort vervolg daar op. Joko is helaas vorig jaar overleden.quote:Op donderdag 17 oktober 2013 11:58 schreef Hammet het volgende:
[..]
Ik heb dit weekend Nothing Special uitgelezen, inderdaad een aanrader!
Ze schrijft niet zozeer over nondualisme, maar voornamelijk over de praktische kanten van zen. Dit doet ze op een hele toegankelijke en nuchtere manier. Ze benadrukt hoe kinderlijk eenvoudig zen is, maar hoe het tegelijkertijd ook een ontzettende strijd is. Daarnaast ontkracht ze heel helder het idee dat verlichting iets is wat je iets kan bieden, dat je er iets zult vinden. Er is niets te vinden, je hebt het al gevonden. Maar dat wisten we natuurlijk allemaal al.
Wat ik ook prettig vond aan dat boek was dat het geschreven is als sessies met haar zen-studenten. Zo vertelt zij haar verhaal, waarna er op gereageerd wordt door haar studenten. Erg inzichtelijk.
Voegt het andere boek nog iets toe t.o.v. Nothing Special?
Hallo Plienn,quote:Op woensdag 30 oktober 2013 17:08 schreef Plienn het volgende:
[..]
Bedankt voor je reactie !
Moet ik daarvoor ook eerst het boek kopen?
Ja hier hetzelfde, al zat ik midden in een depressie toen.quote:Op woensdag 30 oktober 2013 17:24 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Ik kan het je zeker aanraden. Ik ben begonnen hiermee door dezelfde klachten die jij had. Ik kon niet normaal slapen en dacht overdag en 's nachts veel te veel en ik had er geen controle over. Dat heeft jaren geduurd en toen ik de Kracht vh Nu las, toen kreeg ik mijn realisatie over hoe het verstand werkt en hoe ik weer controle kan krijgen over mijn verstand.
Het heeft mijn leven veranderd in ieder geval.
Gebruik dat denken om te plannen, uit ervaring weet ik dat jezelf opfokken en haasten met leren weinig opleverdquote:Op woensdag 6 november 2013 17:02 schreef Martin-Ssempa het volgende:
Zou dit kunnen helpen met studeren? Soms kan ik me niet concentreren op mijn school en stel ik van alles uit, omdat ik steeds moet denken aan de toekomst en het verleden :/
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |