abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_130917057
registreer om deze reclame te verbergen
Er zijn veel werkzaamheden die in essentie neerkomen op patroonherkenning. Of deze patronen nu komen door neurale netwerken, data mining of ter plaatsen observeren wat er gebeurd, uiteindelijk komt veel in mijn ogen neer op een patroon te herkennen en iets te moeten doen met elementen die niet aan je patroon voldoen.

Voorbeelden:
- Data kwaliteitsuitspraken: Op het moment dat een verzekeraar kan aantonen dat zijn gegeven betrouwbaar in de systemen staan, kunnen ze een betere voorspelling maken van schades / leven/dood uitkeringen etc. Data kwaliteit vormt hiermee een belang element voor toezichthouders om eisen te stellen aan het reserve kapitaal dat deze bedrijven moeten aanhouden. Hoe beter je model en kwaliteit, hoe beter je voorspelling. Hoe minder reservekapitaal, hoe meer kapitaal waarmee je geld kan verdienen.
Maak een model waarbij je data kwaliteit onderzoekt of modellen kunt doorrekenen. KI is hier een goed toepassingsgebied voor, net als mensen die goed kunnen rekenen (actuarissen bijv).
- Als ik op basis van de data kan aantonen dat bepaalde transacties volgens een vaste workflow zijn verlopen, dan hoeft de accountant maar heel beperkt werkzaamheden te doen om de juistheid en volledigheid van de posten in de jaarrekening die deze workflow raakt te onderzoeken. Je zou kunnen denken dat wanneer jij aantoont dat 95% zo is verlopen, dat de accountant in de resterende 5% nog 3 samples opvraagt en dan klaar is om een uitspraak over het geheel te rechtvaardigen
- Onderzoekjes zoals een wezenpensioen dat betaald wordt aan mensen die al in de 30 zijn.
- Onderzoeken waarbij je bij een bank kijkt naar de relatie tussen de huidige waarde van het onderpand ten opzichte van de hypotheek waarde + de hypotheekwaarde ten opzichte van de rente die doorberekend wordt.

Zo kan ik nog uren verder gaan :)
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
pi_130920953
Fantastisch :D Bedankt voor je bijdrage!
pi_130955530
Ik heb hier de afgelopen tijd een beetje meegelezen in deze topics, maar nu maar een account aangemaakt gezien ik ook binnen circa een jaar mogelijk bij 1 van de grote vier zou kunnen gaan werken. Ik ben nu met mijn (voltijd) master accountancy bezig, ik ben echter heel erg aan het twijfelen of ik verder wil met de postmaster tot RA. Wil graag wel een scriptiestage gaan doen, om zo ook eens te proeven van het werk, de cultuur enz. om er achter te komen of het écht is wat ik wil. Nu heb ik al heel wat gelezen, maar ik vroeg mij af of enkele users mij wat actuele informatie zouden kunnen geven :)

Ik hoor nogal wat negatieve verhalen over het uitmelken van studenten (zie ook o.a. recent artikel op accountant.nl), dat je veel overuren maakt en dat je daarnaast je studie doet en praktisch amper vrije tijd hebt, of gewoonweg te moe bent om fatsoenlijk van je vrije tijd te genieten. Ook al wil ik mij niet laten meeslepen door alleen negatieve berichten, ik krijg er wel een beetje een vervelend gevoel van met dat als mogelijk vooruitzicht. Mede omdat ik begrijp dat je door de opleiding een studieschuld opbouwt bij het kantoor, er er dus lastig mee kunt stoppen als je tot de conclusie komt dat je ongelukkig wordt van het werk en/of de werkdruk.

Het lijkt mij leuk om te werken als accountant, maar als ik heel eerlijk ben; ik ben geen workaholic. Ik wil mij natuurlijk inzetten voor iets dat ik leuk vind en af en toe een uur a 2 overwerken, maar systematisch laat doorwerken en de volgende dag weer om half 8 op kantoor verwacht worden zie ik niet zitten. Mijn vrije tijd is erg belangrijk voor mij, als ontspanning waardoor ik mij ook 100% in kan zetten op mijn werk. Ik ken mezelf en weet dat door te weinig tijd voor leuke dingen, ik niet gelukkig ben. Ben ik dan naief om accountant te willen worden met deze achtergrond, en te hopen dat het meevalt?

Dus wat ik graag zou willen weten: kan iemand mij vertellen hoeveel je ongeveer werkt tijdens de praktijkstage in uren, welke werkuren zijn "normaal", hoe laat begin je en hoe laat ga je naar huis? Hoe ervaren studenten (of al afgestudeerden) de work/life balance? Verder las ik een stuk terug ook iets over dat je niet direct met de praktijkstage zou kunnen beginnen i.v.m. dat te weinig het halen in 3 jaar. Dus dan werk je gewoon het eerste jaar 4 dagen en heb je 1 dag college en in het 2e jaar start je pas met je praktijkstage terwijl je dan al wel in het 2e jaar van de postmaster zit?

Bedankt al vast, sorry indien het meeste al eens beantwoord is en ik niet goed gelezen heb :)
pi_130962632
registreer om deze reclame te verbergen
De werkdruk ligt binnen de beroepsgroep erg hoog. Nu geldt dat voor accountancy er een drukke periode en een minder drukke periode is. Een aantal kantoren zijn al aan het experimenteren met flexibele urencontracten, zodat je een deel van het jaar een 45 uren contract hebt en een ander deel van het jaar bijvoorbeeld 32. Op deze manier proberen ze de piekbelasting uit te strepen tegen een rustigere periode.

Hoe erg je het laat worden met de overuren ligt ook aan jezelf en je eigen ambitieniveau. Als je overal ja op zegt kan je dag en nacht werken. En er wordt zeker ook druk uitgeoefend om meer te werken.

De andere kant is dat het zeer goed is voor je carriere. Het toont aan dat je onder druk kunt werken. Door een stukje afzien krijg je een hechtere band en ook veel gedol onder je collega's. Verder kan je bij veel bedrijven over de vloer komen en krijg je binnen een korte tijd de mogelijkheid met interessante mensen aan tafel te kunnen zitten.

Of het iets voor jou is, dat kan je niet zo aan een ander vragen denk ik.
Wel neem ik de verhalen vanuit de studietijd met een korreltje zout, want het is sowieso een klap om vanuit de collegebanken plots verantwoordelijkheid te krijgen en full time te werken. Dat heeft per definitie een impact op je sociale leven.
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
pi_130981264
Net als velen heb ik hier ook veel gelezen en heb nu ook een account aangemaakt.
Ik start volgende week bij een van de grote vier kantoren op de controlepraktijk, na afgelopen zomer mijn Master te hebben behaald. In het verleden heb ik stage gelopen bij BDO (HBO) en heb recent een scriptiestage afgerond bij hetzelfde kantoor waar ik volgende week begin.

Over de overuren is veel te zeggen, maar de overuren zeggen ook wat over jou. Nee zeggen kan, het ligt aan de hoeveelheid en frequentie dat je 'nee' zegt en welke gevolgen dit heeft voor jouw eigen ontwikkeling. Kies je voor vrije tijd, houd dan rekening met je carrière. Het is vaak 'of' en niet 'en'. De werkdruk varieert door jouw keuze, maar ook door het klantenpakket. Beursgenoteerde ondernemingen willen eerder cijfers dan de gemeentes en dus varieert hierdoor de werkdruk ook. Daarnaast verschilt het overurenbeleid per kantoor. Bij de ene is het tijd voor tijd met aftrek van het eerste uur per dag, bij de ander niet aanwezig, bij de ander wordt het per week beoordeelt. Overuren uitbetaald krijgen zit er volgens mij niet meer in.

Over de 45/32u regel, ik weet van een andere assistent-accountant dat bij een top 10 kantoor (AA, geen RA) dat hier in het voorjaar 45u wordt gewerkt per week en in het najaar 35u per week. Op deze wijze proberen zij al de 'overuren' te beperken.

Over de praktijkstage durf ik geen antwoord op te geven hoe dat werkt. Ik heb mijn stageverklaring van de universiteit al aangevraagd, hoor het volgende week vast wel hoe dat zit bij de werkgever.
pi_131048337
@snabbi

Ik word een beetje 2 kanten opgetrokken, ik heb zeker ambitie maar andere kant wil ik ook vrije tijd hebben om van mijn leven te genieten. Partner wil ik toch niet worden, ik zie mezelf eerder in het bedrijfsleven werken na de RA titel en ervaring te hebben opgedaan bij een big four kantoor. Ondanks dat de accountancy mij erg leuk lijkt, ik zie het echter niet als de eindbestemming in mijn carrière, meer als een degelijke opleiding met goede ervaringen die ik de rest van mijn werkzame leven mee zal dragen. Het liefste zou ik gewoon 40 uur willen werken, met hier en daar een uurtje uitloop wanneer nodig. Ik heb ook een beetje het gevoel dat het not done is om in de accountancy, en dan met name binnen de big four, te zeggen dat je geen behoefte hebt aan regelmatig overwerken. Mocht ik toch kiezen voor de RA opleiding, dan zal ik denk ik moeten proberen een balans te vinden zodat het niet mijn carrière belemmert maar ik ook duidelijk grenzen stel.

Ik begrijp ook wat je zegt dat het sowieso impact heeft op je sociale leven door de overgang van college naar full time werk, dat realiseer ik mij ook wel. Bedankt voor je input :)

@Twente0

Ik begrijp dus dat je aan de praktijkstage gaat beginnen, succes :) Zou het leuk vinden als je wat van je ervaringen zou kunnen posten m.b.t. de uren, en je hoe je de studie ernaast ervaart. Ben wel benieuwd namelijk naar ervaringen van de huidige starters.
pi_131049390
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2013 18:14 schreef Allure38 het volgende:
Verder las ik een stuk terug ook iets over dat je niet direct met de praktijkstage zou kunnen beginnen i.v.m. dat te weinig het halen in 3 jaar. Dus dan werk je gewoon het eerste jaar 4 dagen en heb je 1 dag college en in het 2e jaar start je pas met je praktijkstage terwijl je dan al wel in het 2e jaar van de postmaster zit?

Zou ik ook wel eens willen weten..

Een huisgenoot is begonnen met voltijd MSc Audit (?) opleiding maar hij wou daarna specialiseren en de titel RA behalen dus postmaster RA volgen van 3 jaar.
Duurt dat wel 3 jaar? Wat zeggen de bedrijven als Big Four, mkb's en kleine kantoren er van als je solliciteert met het vraag/mededeling dat je de opleiding RA van 3 jaar wilt volgen en het zo snel mogelijk (dus in 3 jaar) wilt behalen?
pi_131057561
@Allure38
Als het goed is wel, moet het dus nog overleggen met het kantoor. Met de universiteit is het geregeld.
De eerste werkweek vindt pas 30 september plaats, hiervoor betreft het introducties / bijscholing / teambuilding en dergelijke.

@Ikwilhetnietweten
MSc Audit klinkt als MSc Accountancy (& Controlling) die ik heb gedaan. Hierna volg je inderdaad de post-master (voor de theorie) en kun je beginnen aan jouw praktijkstage (indien het van de werkgever 'mag'). De post-master duurt veelal twee jaar, ook omdat nu diverse universiteiten een collegevrije periode hebben van ongeveer januari tot april. Hier werk je dus vijf dagen in de week. Ik neem aan dat het positief is dat je het snel wilt halen, echter of je dan al de ervaring hebt om jouw RA te behalen, dat is mijn twijfelpunt. Ik probeer het in ieder geval en als ik pas in mijn tweede jaar mag beginnen met de praktijkstage soit.
  donderdag 12 september 2013 @ 15:30:59 #34
411156 Zakenman14
Nyenrode BSc Accounting
pi_131096201
hallo,

weet hier iemand op wat voor een functie ik moet gaan solliciteren, als ik volgend jaar wil gaan starten met de BsC op Nyenrode?

Alvast bedankt!

gr Clint
pi_131097128
Staat er meestal wel bij vermeld dat het een VWO-functie is :)
Heet namelijk bij elk kantoor wel anders (junior assistent, assistent, junior associate, blablabla)
I hope your day is as nice as your butt.
Please consider the environment before printing this post.
Op zaterdag 27 mei 2017 00:36 schreef d4v1d het volgende:
Kabuf is af en toe best een prima kerel.
pi_131113710
Nog even terugkomend op mijn vorige post. Dit jaar moet ik kiezen of ik verder ga in de informatica of in de kunstmatige intelligentie. Zouden jullie een inschatting kunnen maken met welke opleiding ik meer kans heb om bij de big 4 terecht te komen? Beide opleidingen zijn WO Msc. Als ik de startende vacatures zo bekijk is er weinig ruimte voor informatici.
pi_131116024
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 23:15 schreef obsama het volgende:
Nog even terugkomend op mijn vorige post. Dit jaar moet ik kiezen of ik verder ga in de informatica of in de kunstmatige intelligentie. Zouden jullie een inschatting kunnen maken met welke opleiding ik meer kans heb om bij de big 4 terecht te komen? Beide opleidingen zijn WO Msc. Als ik de startende vacatures zo bekijk is er weinig ruimte voor informatici.
De vacatures die getoond worden bij EY:
Advisor FAIT (EMEIA FSO) WO - NET000BW (Amsterdam, Den Haag of Zwolle)
Advisor FAIT WO - NET000BR (Amsterdam, Rotterdam, Zwolle of Den Haag.)
Information Security Advisor - NET000BU (zelfde kantoren)

Daarnaast weet ik wel dat ze verder altijd wel mensen willen hebben voor bijvoorbeeld de data analyse groep verder uit te breiden. etc etc.

Ik zoek de dingen van de andere kantoren er niet specifiek bij, maar vraag is momenteel nog steeds groter dan het aanbod.
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
pi_131150040
Beste leden,

Ik ben van plan om als IT auditor te beginnen bij een big4 kantoor.

Ik heb een MSc over IT/Bedrfijskunde en Ik heb bijna 3 jaar werkervaring als consultant bij een internationale bedrijf. Ik wil niet eeuwig consultant blijven. Ik zie de IT auditing als volgende stap in mijn cariere. Ik wil graag jullie meningen over mijn keuze horen. (leeftijd een kwestie in IT auditing?! Ik ben 30 jaar oud).

dank.
pi_131150434
Waar twijfel je precies over?
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
pi_131150988
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2013 23:58 schreef oobi83 het volgende:
Beste leden,

Ik ben van plan om als IT auditor te beginnen bij een big4 kantoor.

Ik heb een MSc over IT/Bedrfijskunde en Ik heb bijna 3 jaar werkervaring als consultant bij een internationale bedrijf. Ik wil niet eeuwig consultant blijven. Ik zie de IT auditing als volgende stap in mijn cariere. Ik wil graag jullie meningen over mijn keuze horen. (leeftijd een kwestie in IT auditing?! Ik ben 30 jaar oud).

dank.
Ik heb zelf ook voor die keuze gestaan, het niet gedaan en er geen spijt van gehad. IT-audit is leuk (heb wel de RE-opleiding gedaan), maar ook als IT-consultant pluk je daar de vruchten van en ik denk dat de vakgebieden überhaupt meer naar elkaar gaan groeien dan nu het geval is. Maar dat is een ander verhaal.

IT-audit als beroep is in mijn beleving meer een nismarkt dus of het perse een goede carrierekeuze is waag ik te betwijfelen. Zij-instromers houden het vaak niet lang uit bij de Big4 is mijn ervaring, het moet je wel liggen en vooral in het begin is het werk niet heel spannend. Grote klanten: ja spannende werkzaamheden: nee. In de opleiding heb ik veel met PWC'ers en KPMG'ers gewerkt en het merendeel deed de opleiding om manager te kunnen worden en daarna uitstromen.

Ik zou zeggen, solliciteer en ga kijken hoe de sfeer overkomt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Harmankardon op 14-09-2013 00:35:22 ]
pi_131211323
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 00:11 schreef snabbi het volgende:
Waar twijfel je precies over?
Dank voor de uitgebreide uitleg via pm! omdat ik nieuw lid ben van dit forum kan ik nog niet een pm versturen.
pi_131221402
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2013 23:58 schreef oobi83 het volgende:
Beste leden,

Ik ben van plan om als IT auditor te beginnen bij een big4 kantoor.

Ik heb een MSc over IT/Bedrfijskunde en Ik heb bijna 3 jaar werkervaring als consultant bij een internationale bedrijf. Ik wil niet eeuwig consultant blijven. Ik zie de IT auditing als volgende stap in mijn cariere. Ik wil graag jullie meningen over mijn keuze horen. (leeftijd een kwestie in IT auditing?! Ik ben 30 jaar oud).

dank.
Ik zou letten op wat voor functie je solliciteert.. solliciteer je voor associate dan ga je er misschien op achteruit in salaris.. Dus zou je moeten kijken naar senior associate (met jouw werkervaring), pwc heeft bijvoorbeeld deze online staan: http://www.werkenbijpwc.n(...)-Assurance-Services/
Karakter en zelfvertrouwen verkopen ze niet in kledingwinkels vrees ik.
pi_131221599
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 00:28 schreef Harmankardon het volgende:

[..]

Ik heb zelf ook voor die keuze gestaan, het niet gedaan en er geen spijt van gehad. IT-audit is leuk (heb wel de RE-opleiding gedaan), maar ook als IT-consultant pluk je daar de vruchten van en ik denk dat de vakgebieden überhaupt meer naar elkaar gaan groeien dan nu het geval is. Maar dat is een ander verhaal.

IT-audit als beroep is in mijn beleving meer een nismarkt dus of het perse een goede carrierekeuze is waag ik te betwijfelen. Zij-instromers houden het vaak niet lang uit bij de Big4 is mijn ervaring, het moet je wel liggen en vooral in het begin is het werk niet heel spannend. Grote klanten: ja spannende werkzaamheden: nee. In de opleiding heb ik veel met PWC'ers en KPMG'ers gewerkt en het merendeel deed de opleiding om manager te kunnen worden en daarna uitstromen.

Ik zou zeggen, solliciteer en ga kijken hoe de sfeer overkomt.
Mwa het IT-audit vakgebied bestaat al een paar decennia, en ondanks de crisis liggen de banen nog steeds voor het oprapen. Dus ik denk dat het zeker een goede carrierekeuze is, want IT audit geeft je de kans om bij diverse grote organisaties een kijkje in de keuken te nemen, en op hoog niveau met mensen in gesprek te raken.

De opmerking dat het merendeel uitstroomt als ze manager worden klopt zeker, maar dat is dan toch ook een prima carrièrekeuze?
Karakter en zelfvertrouwen verkopen ze niet in kledingwinkels vrees ik.
pi_131223858
Dank voor de opbouwende reacties en tips. Ik heb stuk betere inzicht in. Ik heb nu even wat specifieke vragen over IT-audit projecten:

Hoe ziet er een IT-audit project eruit? hoeveel mensen doen mee? wat zijn de deliverables van het project? hoelang een IT-audit project duurt? wat zijn de potentiele uitdagingen bij het uitvoeren van het project? wat leer je meestal van een IT-audit project? dank.
pi_131225104
Hi Fok!kers,

Even een vraagje:

Ik ben op het moment 2 de jaars bachelor student International Business Economics en ik wil graag een major doen in Accounting en uiteindelijk een master in Accountancy & Control/Audit/Finance. Volgend jaar wil ik in de zomer een *vrijwillige) stage lopen van 2 maanden ( 8 weken) bij een van de grote vier om kennis te maken met het vak. Mijn vraag is dus of dit mogelijk is? Zo ja, welke accountcy kantoor raden jullie aan en waarom? Kan ik een stage vergoeding verwachten? Is het bovendien ook een waardevolle toevoeging aan mijn CV of is het misschien toch slimmer om van de zomer een saaie baan te nemen om zo bij te verdienen?

Alvast bedankt,

Kurdow
pi_131250956
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2013 00:24 schreef kurd0w het volgende:
Hi Fok!kers,

Even een vraagje:

Ik ben op het moment 2 de jaars bachelor student International Business Economics en ik wil graag een major doen in Accounting en uiteindelijk een master in Accountancy & Control/Audit/Finance. Volgend jaar wil ik in de zomer een *vrijwillige) stage lopen van 2 maanden ( 8 weken) bij een van de grote vier om kennis te maken met het vak. Mijn vraag is dus of dit mogelijk is? Zo ja, welke accountcy kantoor raden jullie aan en waarom? Kan ik een stage vergoeding verwachten? Is het bovendien ook een waardevolle toevoeging aan mijn CV of is het misschien toch slimmer om van de zomer een saaie baan te nemen om zo bij te verdienen?

Alvast bedankt,

Kurdow
Reken er niet op. In de zomer is er relatief weinig werk en "vrijwillige" stages wordt toch minder opvulling aan gegeven dan reguliere stages.
pi_131290150
Inderdaad. Je insteek is niet gek denk ik, maar in de zomermaanden kun je een kanon afschieten in de meeste accountancy kantoren.

In principe krijg je bij een stage wel gewoon een vergoeding, maar als je het doet om te sparen kun je beter een "saaie" bijbaan nemen.

Wellicht dat het een optie is om zsm iets van een bijbaan te regelen bij een accountancy kantoor? Zal ook lastig worden, maar als het lukt staat het prima op je CV en is het een prima ingang voor een fulltime baan als je eenmaal klaar bent met je studie.
pi_131358642
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2013 20:05 schreef Richardt. het volgende:
Inderdaad. Je insteek is niet gek denk ik, maar in de zomermaanden kun je een kanon afschieten in de meeste accountancy kantoren.

In principe krijg je bij een stage wel gewoon een vergoeding, maar als je het doet om te sparen kun je beter een "saaie" bijbaan nemen.

Wellicht dat het een optie is om zsm iets van een bijbaan te regelen bij een accountancy kantoor? Zal ook lastig worden, maar als het lukt staat het prima op je CV en is het een prima ingang voor een fulltime baan als je eenmaal klaar bent met je studie.
Ik denk dat dit geen optie is, aangezien ik vlak na een eventuele stage op uitwisseling moet in het buitenland. Ik zou maar al te graag werken bij een accountancy bedrijf i.p.v callcenter waar ik nu werk, maar ik denk dat dergelijke bedrijven niet staan te springen voor iemand die 11 maanden later voor 4 maanden naar het buitenland moet. Of denk ik fout? Alvast bedankt voor je antwoord!
pi_131362775
quote:
0s.gif Op donderdag 19 september 2013 20:01 schreef kurd0w het volgende:

[..]

Ik denk dat dit geen optie is, aangezien ik vlak na een eventuele stage op uitwisseling moet in het buitenland. Ik zou maar al te graag werken bij een accountancy bedrijf i.p.v callcenter waar ik nu werk, maar ik denk dat dergelijke bedrijven niet staan te springen voor iemand die 11 maanden later voor 4 maanden naar het buitenland moet. Of denk ik fout? Alvast bedankt voor je antwoord!
Gewoon je centjes verdienen in de callcenter en niks vertellen over je uitwisselingsprogramma. Naar welke land/uni ga je ?
pi_131407832
quote:
0s.gif Op donderdag 19 september 2013 21:19 schreef RY5PRM4x het volgende:

[..]

Gewoon je centjes verdienen in de callcenter en niks vertellen over je uitwisselingsprogramma. Naar welke land/uni ga je ?
Ik denk dat je mij fout begrepen hebt, want ik wilde juist solliciteren bij een accountancy bedrijf voor een part-time bijbaan in accounting, omdat dat mij het meeste aanspreekt in het tweede jaar tot nu toe. Vandaar dat ik zei dat accountancy bedrijven niet zullen springen om een werkstudent die 11 maanden later voor 4 maanden op uitwisseling gaat.

Nog geen idee waar ik heen ga, ranking wordt in December pas bekend gemaakt... Hoop i.i.g ergens buiten Europa. Latijns Amerika of Noord Amerika spreekt mij erg aan. Als ik binnen Europa blijf dan het liefst in zuid Europa. Callcenter weet er ook niks vanaf (gelukkig)... Hoeft ook niet, ik ga tot komend jaar juni mijn werkzaamheden netjes verrichten en dan neem ik afscheid. :)

Maar ben jij zelf accountant? En zo ja, bij welk bedrijf?
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')