abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † zondag 20 oktober 2013 @ 12:15:21 #101
91830 MaximusTG
pi_132354128
In principe kan een desempizza net zo luchtig zijn als een pizza met gist. En net zoveel in de oven rijzen.
  † In Memoriam † zondag 27 oktober 2013 @ 19:41:56 #102
91830 MaximusTG
pi_132629135
Ik kwam vanmiddag op het idee om een Flammkuchen te maken gebaseerd op eentje die ik in Duitsland op had, met zuurkool!
Dus, ff langs de supermarkt; pakje spekjes, verse zuurkool, creme fraiche. Ff een snel deeg gemaakt, spekjes deels uitgebakken (niet te ver, omdat ze nog in de oven moeten) toen uit de pan op een keukenrolletje. In restje spekvet heb ik vervolgens de uitgespoelde en semidroog geknepen zuurkool gestoofd. In blokjes gesneden appel erdoor en een beetje honing, zout en peper.
Toen deeg klaar was een bodem van gevormd, besmeerd met creme fraiche, zuurkool erop en de spekjes. Ff bakken op de steen en hoppa:



Weer wat lekkers! Al worden de foto's van mn eten weer minder mooi nu de zon vroeger onder gaat :+.
  zondag 27 oktober 2013 @ 20:35:20 #103
130803 Gripper
Get a grip
pi_132631730
Machtig spul hè, zo'n flammküchen! Ik heb er weleens een gegeten tijdens een weekje wintervakantie in de Vogezen, na een flinke kuche kun je alleen nog maar de berg af rollen :P
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † zondag 27 oktober 2013 @ 20:36:48 #104
91830 MaximusTG
pi_132631807
Lag dat niet aan de vloeibare begeleiding van de flammkuchen :P? Maar idd heerlijk, zeker met een goed glas bier!
  zondag 27 oktober 2013 @ 21:20:02 #105
130803 Gripper
Get a grip
pi_132634612
Nee, zowaar geen alcohol in het spel die keer :)
We waren met een wintertrektocht bezig (paar dagen lopen en kamperen in de sneeuw) en kwamen ineens langs een skipiste+restaurant. Dus lekker lunchen en daarna weer de rugzakken op, maar dat viel vies tegen na zo'n stevige maaltijd :D

Om ontopic te blijven: hier vanavond ook het e.e.a gebakken, eerst een lekkere focaccia met rozemarijn en grof zout, daarna 2 pizza's :9

Actiefoto!!!!!


De 3e pizza kunnen we niet meer op, en ligt nu in de koelkast voor morgen als lunch.

[ Bericht 21% gewijzigd door Gripper op 27-10-2013 21:25:17 ]
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_132953474
Ik gebruik voor 2 à 3 pizza's altijd volgend recept:

175g tarwebloem
200g wittebroodmeel
1 tl suiker
1 tl instantgist
1 tl zout
1 à 2 el olijfolie
2,25 dl lauw water

Ipv tarwebloem gebruik ik de gewone 'standaard'bloem, en voor het wittebroodmeel gebruik ik Suprimaplus voor wit brood uit de aveve.
Op één of andere manier is mijn deeg altijd heel elastisch en krijg ik er amper een deftige uitrolbare bodem van...

Ik kneed met de hand, een klein kwartiertje, en laat een drietal uurtjes rijzen.
De gist los ik op in een klein beetje lauw water dat ik even laat staan vooraleer ik het bij de rest doe.

Waar gaat het fout? Gebruik ik beter dezelfde bloem ipv twee verschillende?

En hoe zit het nu met de gist?
Klopt dit: 10 gr instantgist = 25 gr verse gist ?

Dankje!
  † In Memoriam † woensdag 6 november 2013 @ 10:38:52 #107
91830 MaximusTG
pi_132953719
Verhouding gist is idd zoiets, meestal wordt 7 gr instant = 21 gram verse gist gedaan. Maar goed;
Je zou kunnen proberen wat meer water toe te voegen. Probeer eens 240 gram water.
Op welk moment verdeel je je deeg? Als je het pas vlak voor het uitrekken/rollen doet heeft het deeg inderdaad de neiging elastisch te zijn.
pi_132953967
Maximus, wat is je recept voor zuurdesem pizza? Eens kijken of ik dat morgen kan proberen
pi_132954001
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 10:38 schreef MaximusTG het volgende:
Verhouding gist is idd zoiets, meestal wordt 7 gr instant = 21 gram verse gist gedaan. Maar goed;
Je zou kunnen proberen wat meer water toe te voegen. Probeer eens 240 gram water.
Op welk moment verdeel je je deeg? Als je het pas vlak voor het uitrekken/rollen doet heeft het deeg inderdaad de neiging elastisch te zijn.
Na het rijzen kneed ik de bol nog een keer, en dan scheur ik er een stuk af om uit te rollen.
pi_132954092
quote:
10s.gif Op woensdag 6 november 2013 10:49 schreef Zo-is-dat het volgende:
Maximus, wat is je recept voor zuurdesem pizza? Eens kijken of ik dat morgen kan proberen
Staat toch ook gewoon in de PDF in de OP?
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_132954198
Ah ja, was even geleden dat ik daar gekeken had, dacht dat t alleen gist recepten waren. Opgelost! ^O^
  † In Memoriam † woensdag 6 november 2013 @ 11:20:01 #112
91830 MaximusTG
pi_132954952
Ah, mooi dat je het gevonden hebt :P. Succes! Reken ff zelf uit of de hoeveelheid gram deeg per pizza genoeg is voor wat jij gewend bent ;).
pi_132955123
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 10:50 schreef WaanzinnigeBoterham het volgende:

[..]

Na het rijzen kneed ik de bol nog een keer, en dan scheur ik er een stuk af om uit te rollen.
Die fout maakte ik ook ooit.. Je moet je deeg na het opdelen even opbollen en dan laten rusten. Als je het gelijk na het kneden wilt uitrollen is het deeg heel erg elastisch. Als je het goed laat rusten en dan voorzichting de opgebolde bollen uitrolt gaat dat veel makkelijker.
pi_132955318
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 11:24 schreef MonkNL het volgende:

[..]

Die fout maakte ik ook ooit.. Je moet je deeg na het opdelen even opbollen en dan laten rusten. Als je het gelijk na het kneden wilt uitrollen is het deeg heel erg elastisch. Als je het goed laat rusten en dan voorzichting de opgebolde bollen uitrolt gaat dat veel makkelijker.
Aha.. Dus nog een halfuurtje ofzo de bolletjes laten rusten? Bedankt voor de tip!
pi_132956453
quote:
0s.gif Op zondag 27 oktober 2013 19:41 schreef MaximusTG het volgende:
Zie ik het goed dat jij een oude etna gasoven hebt, en zo ja, hoe oud is die en hoe heet wordt die?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  † In Memoriam † woensdag 6 november 2013 @ 12:15:06 #116
91830 MaximusTG
pi_132956684
Nou, dat het een etna is zie je goed, maar het is een gasfornuis met elektrische oven. En niet zo heel oud hoor :P. Denk max 5 jaar geleden nieuw gekocht. Max. 250 C.
pi_132956734
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 11:31 schreef WaanzinnigeBoterham het volgende:

[..]

Aha.. Dus nog een halfuurtje ofzo de bolletjes laten rusten? Bedankt voor de tip!
Ja ik doe meestal 30-60 min. En dan niet weer kneden! Want dan wordt het weer elastisch.
pi_132957194
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 12:15 schreef MaximusTG het volgende:
Nou, dat het een etna is zie je goed, maar het is een gasfornuis met elektrische oven. En niet zo heel oud hoor :P. Denk max 5 jaar geleden nieuw gekocht. Max. 250 C.
Ah, ok. Ik zit er namelijk over te denken een tweedehandsje te kopen omdat die oude gasovens vaak boven de 300 kunnen worden, alleen hoe oud moet ik ze dan hebben vroeg ik mij af. Maar aan jou heb ik dus niks.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  † In Memoriam † woensdag 6 november 2013 @ 12:37:38 #119
91830 MaximusTG
pi_132957457
Nou, dat klinkt ook vriendelijk :P.
Hmm, maar hebben die oude gasovens vaak niet alleen onderwarmte? Tenminste, de paar die ik wel eens gebruikt heb wel. Dan zou je haast een soort mini-steenoven in de oven moeten bouwen (dan denk ik bv aan twee pizzastenen met ruimte ertussen, waar je de pizza op de onderste schuift).
pi_132957951
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 12:37 schreef MaximusTG het volgende:
Nou, dat klinkt ook vriendelijk :P.
Hmm, maar hebben die oude gasovens vaak niet alleen onderwarmte? Tenminste, de paar die ik wel eens gebruikt heb wel. Dan zou je haast een soort mini-steenoven in de oven moeten bouwen (dan denk ik bv aan twee pizzastenen met ruimte ertussen, waar je de pizza op de onderste schuift).
;) Volgens mij heeft warme lucht de neiging om op te stijgen, dus ik vraag me af of dat wel iets uitmaakt. Maar als je 2 van die chamotteblokken moet opwarmen ben je wel even bezig denk ik. Die dunne steentjes kunnen de hitte van zo'n oude gasoven helemaal niet aan.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  † In Memoriam † woensdag 6 november 2013 @ 12:57:42 #121
91830 MaximusTG
pi_132958104
Nou, je mist de directe straling van warmte he? Volgens mij hoor je wel vaker van mensen met een gasoven dat ze problemen hebben met bruining aan de bovenkant datgene dat ze bakten.
Maar chamotte is bestand tegen temperaturen tot 1300 graden C. Denk niet dat je dat gaat halen ;). En hoe dik ze zijn is natuurlijk net welke je koopt he :P.
pi_132960056
Ja, maar dat is dan wel bij andere temperaturen denk ik. Maar ik wilde keer even een steen halen bij zo'n kookwinkel, en die bleek niet geschikt voor hogere temperaturen dan 270 of zo.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  † In Memoriam † woensdag 6 november 2013 @ 14:01:49 #123
91830 MaximusTG
pi_132960696
5400 cm3 steen, dat gaat wel even duren voordat dat 350 graden is.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_132985054
Tijdje terug ook eens helemaal zelf pizza gemaakt, inclusief het deeg (wel uit een pakje van Koopmans :@ ). Hij was vrijwel perfect, alleen was helaas de tomaten saus te dun waardoor de pizzabodem vrij klef de oven uit kwam. Kan zijn gekomen omdat ik de tomaten uit blik niet goed had afgegoten :+ .

Hebben jullie nog andere tips om te voorkomen dat de saus te dun/waterig is? En algemene tips om te zorgen dat de bodem niet te nat wordt?





[ Bericht 0% gewijzigd door TigerXtrm op 06-11-2013 22:56:03 ]
No amount of money ever bought a second of time.
pi_132986699
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 22:50 schreef TigerXtrm het volgende:
Hebben jullie nog andere tips om te voorkomen dat de saus te dun/waterig is? En algemene tips om te zorgen dat de bodem niet te nat wordt?
Volgens mij is de belangrijkste les dat je al gauw te veel erop legt. "Zuinig" doen dus.
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_133314859
Ik kook mijn saus altijd een uurtje in.
pi_133337662
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 14:01 schreef MaximusTG het volgende:
Gewoon twee van deze jongens erin, dat gaat prima:

http://www.groenebouwmate(...)-x-3-cm-per-2-stuks/
Wat gebruik jij eigenlijk om je deeg te maken? Een handmixer? Ik zit de laatste tijd af en toe te kijken naar een simpel keukenhulpje, vraag me af of zoiets een success zou zijn voor pizzadeeg.
  † In Memoriam † zondag 17 november 2013 @ 11:42:42 #129
91830 MaximusTG
pi_133338279
Ja, ik gebruik gewoon een handmixer, maar zou ook wel een kneedmachine willen hebben. Die Bosch lijkt me een prima apparaat, zeker voor pizzadeeg. Volgens mij is er zelfs al eens een heel topic over specifiek dat model geweest hier.
Je moet alleen ff kijken hoeveel gram deeg ie aankan. En wat reviews over hoe ie met zwaar deeg om gaat.
pi_133346453
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2013 11:42 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, ik gebruik gewoon een handmixer, maar zou ook wel een kneedmachine willen hebben. Die Bosch lijkt me een prima apparaat, zeker voor pizzadeeg. Volgens mij is er zelfs al eens een heel topic over specifiek dat model geweest hier.
Je moet alleen ff kijken hoeveel gram deeg ie aankan. En wat reviews over hoe ie met zwaar deeg om gaat.
^O^
Moet er nog wel even over nadenken. De filmpjes van dat ding zien er wel heel mooi uit :9~

Ik maak trouwens nogsteeds eigenlijk bijna elke week pizza, na lange tijd beetje 'same old' blijven doen ben ik sinds kort gaan experimenteren met verse gist (ipv droge instant) uit de supermarkt. De smaakt lijkt wel nog iets beter, maar de juiste hoeveelheid is nog een beetje puzzelen :P
pi_133407896
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 14:01 schreef MaximusTG het volgende:
Gewoon twee van deze jongens erin, dat gaat prima:

http://www.groenebouwmate(...)-x-3-cm-per-2-stuks/
Zijn deze stenen bij de bouwmarkt goedkoper te verkrijgen? Ik wil al een tijdje een pizzasteen (maar moet bekennen dat ik nog niet echt veel research heb gedaan) en nu kom ik jouw linkje tegen (lekker makkelijk).
Ik heb deze inbouwoven: http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/90245140/ daar zijn deze stenen toch ook geschikt voor? :)
  † In Memoriam † dinsdag 19 november 2013 @ 12:46:04 #132
91830 MaximusTG
pi_133407982
Jahoor, dat gaat prima in zo'n oven. Zolang de steen erin past kan je em in elke oven gebruiken. Je zou het kunnen proberen bij een bouwmarkt, maar meestal verkopen ze deze chamotte-stenen/tegels daar niet. Maar diegene die ik gelinkt had is per twee stuks he!
Als je em dan met de auto kan ophalen is het toch wel te doen?
pi_133408008
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 november 2013 12:46 schreef MaximusTG het volgende:
Jahoor, dat gaat prima in zo'n oven. Zolang de steen erin past kan je em in elke oven gebruiken. Je zou het kunnen proberen bij een bouwmarkt, maar meestal verkopen ze deze chamotte-stenen/tegels daar niet. Maar diegene die ik gelinkt had is per twee stuks he!
Als je em dan met de auto kan ophalen is het toch wel te doen?
Jij bent snel! Ik had inderdaad al gezien dat het er 2 zijn, vind het een prima prijs, maar ik heb er natuurlijk maar 1 nodig. Dank!
  † In Memoriam † dinsdag 19 november 2013 @ 13:01:37 #134
91830 MaximusTG
pi_133408350
Quote-alert he.. Imho zijn de chamotte-tegels gewoon de beste stenen voor brood of pizza, je hebt ook een heleboel van die dunne ronde, met metalen handvatten. Maar die zijn erg klein, en dus heel dun. Werkt gewoon praktischer met een mooie flinke tegel.
pi_133408422
Te veel plaatjes, nu heb ik honger
pi_133408443
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 november 2013 13:01 schreef MaximusTG het volgende:
Quote-alert he.. Imho zijn de chamotte-tegels gewoon de beste stenen voor brood of pizza, je hebt ook een heleboel van die dunne ronde, met metalen handvatten. Maar die zijn erg klein, en dus heel dun. Werkt gewoon praktischer met een mooie flinke tegel.
Ah ja. Heusden ligt een beetje uit de route, bestel er denk ik 2, geef ik de andere aan m'n moeder. ¤20 voor een steen vind ik een prima prijs voor een goede steen.
pi_133545868
Er staat wat rotzooi te rijzen. O+

Hoe geven jullie je tomatensaus nog wat extra smaak. Behalve de knoflook, peper, sambal en pizzakruiden?
  † In Memoriam † zaterdag 23 november 2013 @ 18:14:26 #138
91830 MaximusTG
pi_133549712
Ik doe verder niks speciaals in de saus. Ik zorg ervoor dat er echte lekkere worst op ligt. Of goeie ham. Een lekker sterke fuet of chorizo. Hmmm.
pi_133551645
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 november 2013 15:18 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Er staat wat rotzooi te rijzen. O+

Hoe geven jullie je tomatensaus nog wat extra smaak. Behalve de knoflook, peper, sambal en pizzakruiden?
Niets. Al doe er soms wel nog pesto bij.
pi_133552864
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 november 2013 15:18 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Er staat wat rotzooi te rijzen. O+

Hoe geven jullie je tomatensaus nog wat extra smaak. Behalve de knoflook, peper, sambal en pizzakruiden?
Ik maak het eigenlijk nooit voor op de pizza, maar in het algemeen:
- Pommodori/romatomaten kopen en in de vensterbank laten rijpen/het vaagste buitenlandse blikje uit het onderste vak van de supermarkt nemen
- skip de sambal
- lang laten pruttelen
- beetje ansjovispasta erdoor
- Heel veel knoflook heel zachtjes in olie fruiten, en dan er weer uitvissen en die olie gebruiken
- uitje?
- wijn?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_133585772
Knoflook laat ik er dan helemaal in :p .
pi_133677747
Ik wil er weleens tijm, italiaanse kruiden of een flinke lading basilicum in doen
Built for Speed
pi_133686809
Ik heb al een aantal pizza's gemaakt ( heerlijk ! ) en wil nu eens aan de gang met zuurdesem.
Er staat hier een goed werkende zuurdesem in de ijskast die eens per week wordt gevoed.
Wat is nu het handigste om te doen ? Ruim van te voren eruit halen wat je nodig hebt en op kamertemperatuur laten komen, of kan het rechtstreeks uit de ijskast het deeg in ?
En eerst "voeden" of is dat niet nodig ?
pi_133759267
Hallon,

in recept 1 staat dat je de lucht er uit moet drukken.. neem aan dat er luchtbellen of iets vormen? Is het dan gewoon letterlijk op het deeg duwen of wat moet ik me hier bij voorstellen? :P :')

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 29-11-2013 22:30:01 ]
pi_133759387
Als je het deeg gemaakt zou hebben dat legt het zichzelf eigenlijk al uit. Lucht gaat er snel genoeg uit, ik hoef het meestal alleen maar op te pakken, kleinere bollen van te maken en de lucht is eruit.
  maandag 2 december 2013 @ 09:36:23 #146
385463 Odoaker
THAT'S got spam in it!
pi_133834432
Dag pizzabakkers,

Hier zit ik op mijn werk mijmerend over mijn pizza's van het afgelopen weekend. Mijn twee dagen in de koelkast gerezen zuurdesemkorst was de lekkerste tot nu toe. En de combinatie van aardappel, gekonfijte knoflook, de in balsamico gesmoorde rode ui, kaas, buffelmozzarella, ansjovis en verse rozemarijn was in één woord fantastisch!

Het enige wat ik nu nog mis is type 00 tarwebloem en daglichtlampen (foto is iets te geel)

Bon appetit



[ Bericht 1% gewijzigd door Odoaker op 02-12-2013 10:32:09 ]
pi_133841303
Gisteren weer pizza gemaakt! Wederom met een pakje van Honig voor het deeg :@ . Dit keer gebruik gemaakt van tomaten puree uit die kleine blikjes. Wat zout en peper aan toegevoegd en het is prima op smaak. Dit keer ook een theelepeltje suiker in het water opgelost voor het deeg, we vonden het deeg eerder toch wat smaakloos maar met wat suiker scheelde het al een hoop. Al doende leert ment :+ Helaas geen foto's.

Helaas heeft mijn vriendin waarschijnlijk een gluten allergie, dus dat betekent volgende keer maar echt zelf deeg maken zonder gluten :o
No amount of money ever bought a second of time.
  † In Memoriam † maandag 2 december 2013 @ 14:14:22 #148
91830 MaximusTG
pi_133841553
-O-
Dat is toch geen pizza man.. Honig deeg (zonder gist!). Tomatenpuree uit kleine blikjes, niks niet ontzuurt of wat. Bah.
Deeg smakeloos zonder suiker. Je weet niet wat je mist.. Zo leer je natuurlijk niks he, dit is meer het ombouwen van een kant en klaar pakket naar je eigen smaak.
Het deeg is smakeloos omdat er 0,0 fermentatie/rijs plaatsvindt. Er zit nl. bakpoeder in die mixen en geen gist. Je kunt het dus meteen uitduwen/rollen en beleggen. Je levert dus wel in op de smaak.

Maar succes met de glutenvrije pizza. Dat is niet makkelijk volgens mij (om em ook lekker te maken).
  maandag 2 december 2013 @ 14:17:55 #149
385463 Odoaker
THAT'S got spam in it!
pi_133841649
quote:
0s.gif Op maandag 2 december 2013 14:05 schreef TigerXtrm het volgende:
Helaas heeft mijn vriendin waarschijnlijk een gluten allergie, dus dat betekent volgende keer maar echt zelf deeg maken zonder gluten
En om je vriendin daarvoor in te ruilen is natuurlijk niet kies...

mm of toch wel...
~O>
  maandag 2 december 2013 @ 15:09:13 #150
296595 foodlover
live and learn
pi_133843145
quote:
0s.gif Op maandag 2 december 2013 14:14 schreef MaximusTG het volgende:
-O-
Dat is toch geen pizza man.. Honig deeg (zonder gist!). Tomatenpuree uit kleine blikjes, niks niet ontzuurt of wat. Bah.
Deeg smakeloos zonder suiker. Je weet niet wat je mist.. Zo leer je natuurlijk niks he, dit is meer het ombouwen van een kant en klaar pakket naar je eigen smaak.
Het deeg is smakeloos omdat er 0,0 fermentatie/rijs plaatsvindt. Er zit nl. bakpoeder in die mixen en geen gist. Je kunt het dus meteen uitduwen/rollen en beleggen. Je levert dus wel in op de smaak.

Maar succes met de glutenvrije pizza. Dat is niet makkelijk volgens mij (om em ook lekker te maken).
Eens!
Al ben ik qua vocht/bakkerspercentages
niet zo streng in de leer als Maximus ;)

Gluten:
Google eens op bloemkoolpizza, is zo'n low-carb recept maar volgens mij wel iets lekkers van te maken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')