Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/(...)n-leverden-niets-op/quote:Miljoeneninvesteringen in Vogelaarwijken leverden niets op
De honderden miljoenen die de afgelopen vier jaar in de Vogelaarwijken zijn geïnvesteerd, hebben geen effect gehad. De veertig achterstandswijken staan er nu niet beter of slechter voor dan vergelijkbare probleemwijken. Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport Werk aan de wijk van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het is de eerste keer dat de effectiviteit van de wijkaanpak is onderzocht. "Wij hebben geen positieve effecten gevonden", concludeert onderzoeker Jeanet Kullberg van het SCP. Zo zijn de wijken niet veiliger of leefbaarder geworden dan andere probleemwijken: "Ik had gehoopt op leuker nieuws. Met zo’n gecoördineerde en geregisseerde aanpak hoop je dat het meer oplevert, maar dat extra is niet herkenbaar."
De wijkaanpak was een van de speerpunten van het kabinet Balkenende-IV. Minister Ella Vogelaar (PvdA) moest ervoor zorgen dat de Vogelaarwijken binnen tien jaar het gemiddelde van hun stad halen op het gebied van wonen, werken, onderwijs, integratie en veiligheid. Tussen 2008 en 2012 investeerden corporaties zeker 750 miljoen euro in de wijken. Een deel daarvan, 75 miljoen per jaar, werd verplicht opgebracht door corporaties buiten deze probleemwijken, de omstreden Vogelaarheffing. Het geld ging onder meer naar sociale projecten en grootschalige sloop en nieuwbouw om hogere inkomens te lokken. Daarnaast trok het rijk tientallen miljoenen uit voor groen, wijkverpleegkundigen en bewonersbudgetten. En er kwam een speciaal ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie, onder leiding van Vogelaar.
Vergeefse moeite, blijkt nu. "Het krachtwijkenbeleid heeft geen significant onderscheidende invloed gehad op de leefbaarheid, veiligheid en sociaal-economische positie van de aandachtswijken", concludeert het SCP-rapport. De tevredenheid over de leefomgeving en de sociale cohesie verbeterden in de Vogelaarwijken meer dan elders, maar dat gebeurde al voordat de wijkaanpak begon. Na 2009 was er juist een terugval te zien.
Alle probleemwijken maakten dezelfde ontwikkeling door
Volgens het SCP maken alle probleemwijken – Vogelaar-label of niet – gelijksoortige bewegingen door de tijd. Externe invloeden zoals de economische crisis en de criminaliteitsontwikkeling hebben grote invloed. Daarnaast worden bewoners van Vogelaarwijken zich er door het Vogelaar-stempel nog eens extra van bewust dat ze in een slechte wijk wonen, en dat leidt tot negatieve associaties en gevoelens. En misschien is het beleid simpelweg niet effectief of voldoende onderscheidend geweest, aldus het SCP.
Maar Kullberg wil niet van weggegooid geld spreken. Misschien hadden de Vogelaarwijken er zonder de extra investeringen slechter voorgestaan dan nu. Ook heeft de wijkaanpak nog geen vier jaar geduurd in plaats van de beoogde tien jaar. En, zo zegt Kullberg, er zullen ongetwijfeld projecten zijn die wel goed werken. "Je moet dus niet het kind met het badwater weggooien." Maar er is geen overzicht wat er allemaal waar in de wijken is gebeurd, en dus ook niet wat wel en wat niet werkt.
quote:Op dinsdag 30 juli 2013 00:42 schreef Kandijfijn het volgende:
Pvda-baantjes machine kost nu eenmaal wat.
Wel zijn er positieve trends in de aandachtswijken:quote:Op dinsdag 30 juli 2013 01:00 schreef HetKlusKonijn het volgende:
Vreemd, ik zie hier in de buurt wel degelijk een enorm opgeknapte wijk gedurende de afgelopen 10 jaar. Parken aangelegd, (ver)nieuwbouw, zelfs een boulevard langs het kanaal... en een stuk minder grafitti, vervuiling en geweld.
Het probleem zit hem dan ook niet in de bakstenen of de bomen in zo'n wijk, maar in de mensen die er wonen.quote:Op dinsdag 30 juli 2013 01:00 schreef HetKlusKonijn het volgende:
Vreemd, ik zie hier in de buurt wel degelijk een enorm opgeknapte wijk gedurende de afgelopen 10 jaar. Parken aangelegd, (ver)nieuwbouw, zelfs een boulevard langs het kanaal... en een stuk minder grafitti, vervuiling en geweld.
Dat is mijn ervaring dus ook. Of de investeringen in de vogelaarswijken daarvan de oorzaak zijn is natuurlijk nog maar de vraag - het kan ook een 'natuurlijke' ontwikkeling zijn. Buurten veranderen nou eenmaal in de loop der jaren. Heb in de afgelopen 40 jaar menig 'achterbuurt' in een yuppenwijk zien veranderen (De Pijp in Amsterdam, Lombok in Utrecht), en ook menig tevreden gezinsbuurtje zien afglijden (Utrecht Terwijde).quote:Op dinsdag 30 juli 2013 01:03 schreef Fides het volgende:
Wel zijn er positieve trends in de aandachtswijken:
De concentratie van mensen met lage inkomens in de
aandachtswijken is sinds midden jaren 2000 geleidelijk minder
geworden.
De tevredenheid met de woonomgeving is de laatste tien jaar
aanhoudend verbeterd. Aandachtswijkbewoners zijn ook
optimistischer over de ontwikkeling van hun wijk.
Bewoners hebben in tien jaar tijd steeds minder vaak het idee dat
er veel verloedering in hun buurt voorkomt.
Het heeft slechts miljarden aan graties geld gekost. Maar dan hebben we wel heel misschien 300 auto's gered. Plus natuurlijk nog wat meer mensen die afhankelijk zijn geraakt van een non baan. Nederland maakt aan de ene kant mensen werkloos met allerlei debiele regeltjes en aan de andere kant smijten we zonder enige verwachting van resultaat miljarden naar een nutteloze baantjes machine. Geen idee wat de verhouding voor de pvda baantjes machine is maar voor iedere ''groene'' subsidie baan komen er internationaal gemiddeld rond de 2 of 3 werklozen bij door de extra regeltjes en de extra belastingsdruk. Een groot gedeelte van de mensen in die wijken had misschien al naar iets beters verhuist kunnen zijn als ze door alle herverdeling niet werkloos waren, of zonder baan toch een heel comfortabel leven met alle moderne luxe van computer tot aan grote tv konden leven.quote:Op dinsdag 30 juli 2013 01:10 schreef Fides het volgende:
Ik heb net met mn half-slaperige kop het onderzoek zitten doorscrollen, en de conclusies in het onderzoek zijn helemaal niet zo negatief als de krantenkoppen doen vermoeden.
Het feit dat, ondanks de economische crisis de afgelopen paar jaar, de situatie in slechte buurten niet in verslechterd is natuurlijk al positief te noemen.....
Daarnaast, in tegenstelling tot Parijs, Dublin, Boekarest, Sofia, Stockholm, Athene of Londen hebben wij hier in de grote steden geen grootschalige rellen gehad.
Wel als die huizen betaalbaar zijn voor mensen die niet veel doekoe hebben of willen uitgeven aan alleen een plek om je spullen te stallen..quote:Op dinsdag 30 juli 2013 01:29 schreef arjan1212 het volgende:
Het kan geen slecht iets zijn om verouderde te kleine huizen te slopen en te vervangen door nieuwbouw ..
Nee dat niet alleen (als voorbeeld Den Haag) waar je in de schilderswijk een hoge concentratie criminaliteit had, nu door de sloop van oude huurwoningen en terug duurdere koopwoningen te zetten waardoor die onfortuinlijke huurders dus verhuizen naar omliggende wijken waar nu daar dus de criminaliteit stijgende is.quote:Op dinsdag 30 juli 2013 01:29 schreef arjan1212 het volgende:
Het kan geen slecht iets zijn om verouderde te kleine huizen te slopen en te vervangen door nieuwbouw ..
1 wijk wat door en door rot is wat ik dus makkelijk kan vermijden ipv in grotere delen van de stad onveilig voelenquote:Op dinsdag 30 juli 2013 01:38 schreef arjan1212 het volgende:
wat is er verkeerd aan het verspreiden van criminaliteit.. wat heb je nou liever.. één wijk waar de criminaliteit 90% is, of 5 wijken waar de criminaliteit 15% is ?
En midden in de stad was daar magische ruimte voor, zonder een paar oude flatjes te slopen?quote:Op dinsdag 30 juli 2013 03:38 schreef Charismatisch het volgende:
Ze hebben zogenaamd honderden miljoenen geïnvesteerd in Vogelaarwijken...
Ik denk eerder dat ze het geld in hun eigen zakken hebben gestopt, corrupte lieden.
Kleine pauperflatjes waar hele gezinnen in wonen zijn niet gesloopt, het enige wat ze hebben gedaan is nieuwbouw koopwoningen bouwen die niemand wil kopen vanwege de economische crisis.
Nou wooptiefuckingdoo, wat positief.quote:Op dinsdag 30 juli 2013 01:10 schreef Fides het volgende:
Ik heb net met mn half-slaperige kop het onderzoek zitten doorscrollen, en de conclusies in het onderzoek zijn helemaal niet zo negatief als de krantenkoppen doen vermoeden.
Het feit dat, ondanks de economische crisis de afgelopen paar jaar, de situatie in slechte buurten niet in verslechterd is natuurlijk al positief te noemen.....
Daarnaast, in tegenstelling tot Parijs, Dublin, Boekarest, Sofia, Stockholm, Athene of Londen hebben wij hier in de grote steden geen grootschalige rellen gehad.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |