Voordelen: licht en stijfquote:Op dinsdag 23 juli 2013 13:34 schreef willieboy het volgende:
[..]
Wat zijn daarnaast de voor- en nadelen van carbon? Heeft vast en zeker te maken met de stijfheid van de fiets/ het frame.
Onder de fanatiekeling onder ons is het zeker hoe stijver hoe beter, maar als beginnend rijder lijkt 'soepel' mij persoonlijk ook wel lekker. Wat comfortabeler. Of zie ik het hier helemaal fout?quote:Op dinsdag 23 juli 2013 13:41 schreef ThePlaneteer het volgende:
[..]
Voordelen: licht en stijf
Nadelen: duur in vervanging
Aha, allemaal erg logisch eigenlijk. De canyon roadlite heeft een carbon voorvork, dus dat scheelt. Misschien dat ik in de toekomst een carbon zadelpen koop.quote:Op dinsdag 23 juli 2013 13:56 schreef muzas het volgende:
Carbon heeft, in tegenstelling tot M. ducrot's verhalen, meer dempende eigenschappen. Alu geeft als een stemvork trillingen door... In het weefpatroon van Carbon gaat een deel van die energie verloren. (bron: fietsenmaker)
Ik merk het nu al met mijn fiets. Mn oude was compleet alu, over klinkerweggetjes stuiterde ik zowat van die fiets. Mn TCR heeft Carbon voorvorkje en zadelpen, en is toch een stuk comfortabeler over diezelfde weggetjes.
Bedenk dat de beste fiets waar ik ooit op gereden heb een oma stadsfiets isquote:Op dinsdag 23 juli 2013 14:09 schreef RealBizkit666 het volgende:
Carbon voorvork is tegenwoordig standaard op een beetje racefiets.
Kan inderdaad (waarschijnlijk zelfs) zo zijn maar een beetje afhankelijk van je verhoudingen, binnenbeenlengte van 80cm zou je dan moeten hebben ongeveer zo uit mijn hoofd. Ben zelf 1.95 dus durf er niks over te zeggen wat dan normaal is.quote:Op dinsdag 23 juli 2013 13:34 schreef willieboy het volgende:
[..]
Eerste wat in mij opkomt is dat maatje 54 mij te klein lijkt, kan anders zijn natuurlijk (ben ongeveer 1,85).
Ik vind dit juist onzin eigenlijk... Voor mij is het frame het minst belangrijk. Goede schakelgroep met goede wielen brengt veel meer plezier dan een Bianchi met Sora...quote:Op dinsdag 23 juli 2013 14:32 schreef Deshain het volgende:
[..]
Als je uitgangspunt is om voorlopig respectloos gezegd een beetje aan te kloten kan je naar mijn idee beter gewoon een goed frame kopen met een groep lager dan een minder frame met een duurdere groep.
Zo heb je voor onder de 1000 euro al een Bianchi met Sora of een Trek met Tiagra en dat is nog geeneens een actieprijs. Kan je altijd wat af halen en/of upgraden natuurlijk.
Ga je nooit een topsegment fiets voor krijgen natuurlijk maar een fijn basisframe is wel lekker natuurlijk. Je zit snel aan een limiet als je budget 1000 euro is als je wil upgraden, dan is binnen een jaar je hele fiets vervangen.
Begrijp compleet wat je bedoeld maar degene die aangeeft wat te zoeken wil in de loop van tijd (rekbaar begrip) toch wel gaan upgraden. Dan heb ik persoonlijk liever een 'goed' wat ouder frame met een nieuwe betere groep erop dan een 'minder' frame met een verouderde schakelgroep/wielset.quote:Op dinsdag 23 juli 2013 15:42 schreef ThePlaneteer het volgende:
[..]
Ik vind dit juist onzin eigenlijk... Voor mij is het frame het minst belangrijk. Goede schakelgroep met goede wielen brengt veel meer plezier dan een Bianchi met Sora...
Hahaha nou dat scheeltquote:Op dinsdag 23 juli 2013 17:53 schreef muzas het volgende:
Vos fietsen is als een mediamarkt. Prima als je goedkoop je spul wil hebben... Maar je hoeft ze niets te vragen of echt service te verwachten. Maar goed, dat hoef je als je je fiets via internet koopt ook niet.
Tiagra is prima. Zeker als recreant. Zijn volgens mij heel wat mensen die de alpen met tiagra bedwongen hebben. En wat ik eerder zei; ik heb liever een Tiagra uit 2012 dan een 105 van tien jaar ouder.
De exacte verschillen tussen de moderne 105 en tiagra weet ik niet. Ik rijd met 105 en dat schakelt prima, zou niet weten wat er aan verbeterd zou kunnen worden. Wellicht ook omdat ik niet beter weet. Dat zelfde geldt wellicht voor TiagraMaar ik lees niet veel verhalen dat Tiagra zo slecht is of onmogelijk om mee te fietsen.
Dan kan je wel wat meer voorwaarden gaan specificeren, je budget is behoorlijk ruim dus kan je ongeveer bij elk merk wel wat vinden voor dat geld. Wat vind je belangrijk en ga je ermee doen?quote:Op woensdag 24 juli 2013 02:09 schreef zeebeschuit het volgende:
Als ik zo vrij mag zijn in een eerste post hier: Kan iemand me nog 2/3 goede fietsen aanraden rond de 2500-3500euro (koop 'm in sterling tho). Ga donderdag de Trek Domane 5.2 (comfort kan je goed gebruiken op de ongelooflijk slechte Londense wegen/city) testen na deze week eerder de Giant Defy Advanced 2 getest te hebben (M/L) maar was net wat te groot waardoor ik nu de 54 versie van de domane ga proberen. Maar mocht iemand nog echte (vergelijkbare?) aanraders hebben zijn ze zeer welkom.
Ten eerste spreek je jezelf hier dus onzettend tegen.quote:Op dinsdag 23 juli 2013 22:42 schreef Pandarus het volgende:
Carbon absorbeert geen schokken. Het is zeker wel meer vergelijkbaar met keramiek of glas dan metaal. Dat is ook waarom ze stijver zijn en dus beter presteren.
Ductot heeft hier dus gewoon gelijk.
Wat ze niet doen is trillen. Schokgolven blijven een tijdje in het metaal zitten. Zeg maar zoals een bel geluid kan maken. Een carbon-frame blijft dood.
Opa met een iPad?quote:Op woensdag 24 juli 2013 08:56 schreef muzas het volgende:
-dubbel- Tering, beetje moeite met de quote/edit knop![]()
Vind het voor wat je ervoor krijgt wel een mooi prijsje en een fiets die je nog redelijk ver kunt upgraden met de tijd. Voor het 2013 model ben je nu nog zo'n 1100 euro kwijt minimaal dus dat loont wel om een overjarig model te kopen.quote:Op woensdag 24 juli 2013 09:03 schreef willieboy het volgende:
Graag uw op en aanmerkingen over deze fiets! Bedenk wel dat het mijn eerste racefiets wordt en ik met een klein budget werk (1000 max).
Was ik van plan jaquote:Op woensdag 24 juli 2013 09:22 schreef Deshain het volgende:
[..]
Vind het voor wat je ervoor krijgt wel een mooi prijsje en een fiets die je nog redelijk ver kunt upgraden met de tijd. Voor het 2013 model ben je nu nog zo'n 1100 euro kwijt minimaal dus dat loont wel om een overjarig model te kopen.
Maar ga er gewoon op rijden en probeer het uit voordat je wat koopt.
Moeilijk moeilijk.... Als ik eerlijk ben denk ik dat ik niet gauw de tiagra groep ga vervangen door een 105 groep. Ik ga zsm in een fietsenwinkel eens uitproberen en hopen dat ik de 105 niet veel meerwaarde vind hebben. Mocht dit wel het geval zijn, dan ga ik weer eens goed nadenken over de Canyon. Frame van de Canyon oogt in vergelijking met de Bianchi toch een stuk minder, als je naar lasnaden en vorm kijkt. Daarnaast is het zo goed als onmogelijk om een Canyon te testrijden.quote:Op woensdag 24 juli 2013 09:43 schreef ThePlaneteer het volgende:
Je moet je gaan aanvragen hoe je de komende 5 jaar wilt rondfietsen. Als jij een fiets wilt die je langzaam steeds beter wilt maken moet je wellicht voor de Bianchi gaan.
Mijn voorkeur zou echter nog naar de Canyon gaan, vanwege de goede afmontage en ook de rest van de onderdelen zijn heel goed. Daar kun je de komende tijd zeker tegenaan.
Als je de Bianchi later wilt gaan upgraden ben je dus wel de prijs van de groep kwijt. Een hele 105 groepset kost 400¤ en een Ultegra weer ¤ 700,- ofzo. Niet dat je de complete groep zal aanschaffen, waarschijnlijk dan enkel shifters etc, maar dat je je wel realiseert dat als je wilt upgraden vanuit Tiagra je wederom geld moet trekken.
Dat de 770,- voor de Bianchi is gewoon een prima prijsje hoor, maar is een Bianchi frame nu echt zoveel beter dan een Canyon frame? Dat betwijfel ik.
Dat is echt zo persoonlijk, als jij vindt dat je fiets goed is of iets moet willen verbeteren dan zullen dat de dingen zijn waar jezelf tegenaan loopt. Ik denk dat die fiets gewoon compleet voldoet aan waar jij hem voor wil gebruiken en ook de mogelijkheid biedt om je gebruik uit te breiden (dat punt komt dan wel (veel) eerder dan bij die 105 afgemonteerde fiets).quote:Op woensdag 24 juli 2013 09:28 schreef willieboy het volgende:
[..]
Was ik van plan jaMaar er zijn verder geen onderdelen waarvan jij zegt dat ze echt slecht zijn, bijvoorbeeld de wielen?
Dank voor je reactiequote:Op woensdag 24 juli 2013 09:55 schreef Deshain het volgende:
[..]
Dat is echt zo persoonlijk, als jij vindt dat je fiets goed is of iets moet willen verbeteren dan zullen dat de dingen zijn waar jezelf tegenaan loopt. Ik denk dat die fiets gewoon compleet voldoet aan waar jij hem voor wil gebruiken en ook de mogelijkheid biedt om je gebruik uit te breiden (dat punt komt dan wel (veel) eerder dan bij die 105 afgemonteerde fiets).
Persoonlijk vind ik dat Bianchi frame ook veel mooier dan een US frame, maar dat is echt een kwestie van smaak. Estetisch is het ook wat meer tijdsbestendig dan dat grovere van de Amerikaanse merken. Als je lekker in NL blijft fietsen ga je beide frames sowieso niet oprijden gok ik zo, kwaliteitsverschil zou ik me niet zo druk om maken.
Ook persoonlijk, die Bianchi beperkt je een beetje in je uitbreidingsmogelijkheden als je een merkfetisjist bent (of gaat worden). Japans spul op een Italiaanse fiets is een beetje als een vlag op een strontschuit volgens veel mensen die meer met uitstraling dan daadwerkelijk wielrennen bezig zijn. Ik heb er niks mee maar je zal maar zo zijn
Maar het afstellen van de fiets kan altijd toch nog? Dus ook het afstellen van de hoogte van je stuur, in hoeverre je stem dit dus toe laat.quote:Op woensdag 24 juli 2013 10:22 schreef SeLang het volgende:
Belangrijkste bij aankoop van een fiets is trouwens dat maat en geometrie goed is, kortom dat je gewoon lekker zit op die fiets. Frame materiaal e.d. zou niet je eerste zorg moeten zijn. Ik heb zelf ook ervaren hoe 1cm verschil in stem lengte (wat is dat in het Nederlands? Dat horizontale stukje waar je stuur aan vast zit) een verschil tussen dag en nacht kan uitmaken!
Collega van mij ook (in Taiwan) had een dure fiets gekocht maar kreeg last van z'n rug. Ik had toevallig nog een stem over die 1cm langer was en zei probeer die eens. Probleem opgelost! Ik had zelf juist een 1cm kortere erop gezet met een enorme vooruitgang in fietsplezier. Maar die krengen zijn duur dus probeer gewoon vanaf dag 1 gelijk de goede maat te hebben!
Probleem is dat je die dingen bij een eerste racefiets vaak pas gaat merken als je hem al een tijdje hebt, aangezien je in het begin sowieso even moet wennen aan de sportieve fietshouding e.d....
Je kunt zulke dingen idd aanpassen (tot een zekere hoogte natuurlijkquote:Op woensdag 24 juli 2013 11:46 schreef willieboy het volgende:
Maar het afstellen van de fiets kan altijd toch nog? Dus ook het afstellen van de hoogte van je stuur, in hoeverre je stem dit dus toe laat.
Met andere woorden, de juiste maat bepalen van het frame is pas het begin en de afstelling daarna moet altijd nog gedaan worden. Of kan het echt zijn dat een bepaald frame gewoon niet goed voor een persoon is? Lijkt mij namelijk dat je altijd nog (uitgaande van de juiste maat van het frame) je zadelhoogte en stuurhoogte kunt aanpassen naar wens.
Als je wist dat je 105 moest hebben, waarom dan tiagra gekocht? Die redenatie snap ik niet helemaal...quote:Op woensdag 24 juli 2013 11:47 schreef Roflpantoffel het volgende:
Ik ben inmiddels ook helemaal om.Heb afgelopen vooral op een fiets van mijn broer gereden (Eentje van Joop Zoetemelk). Nu was ik zelf aan het oriënteren en dankzij topics wist ik dat ik een Shimano 105 moest hebben.
En nu heb ik een...
[ afbeelding ]
Bianchi VIA Nirone 7 Tiagra
Moest wel erg wennen aan de pendalen met de klikschoenen.
quote:Op woensdag 24 juli 2013 11:47 schreef Roflpantoffel het volgende:
Ik ben inmiddels ook helemaal om.Heb afgelopen vooral op een fiets van mijn broer gereden (Eentje van Joop Zoetemelk). Nu was ik zelf aan het oriënteren en dankzij topics wist ik dat ik een Shimano 105 moest hebben.
En nu heb ik een...
[ afbeelding ]
Bianchi VIA Nirone 7 Tiagra
Moest wel erg wennen aan de pendalen met de klikschoenen.
hahaha ja! Als hij hem nu ook nog bij vos gekocht heeft!quote:Op woensdag 24 juli 2013 11:56 schreef ThePlaneteer het volgende:
Tiagra zo te lezen.
Wel errug toevallig btw
Alleen z'n redenatie klopt idd niet.
Ben benieuwd wat hij vind van het verschil tussen Tiagra en 105.
Ik heb er 999 voor betaald, de fiets fietst wel echt lekker! Alleen is het moeilijk om echt te vergelijken met andere.quote:Op woensdag 24 juli 2013 11:56 schreef willieboy het volgende:
[..]Hoe bevalt de fiets en hoeveel heb je er voor betaald als ik vragen mag???
Niet toevallig in je zoektocht naar een fiets op een fiets gereden met 105? Hoe bevalt Tiagra dusver?quote:Op woensdag 24 juli 2013 12:06 schreef Roflpantoffel het volgende:
[..]
Ik heb er 999 voor betaald, de fiets fietst wel echt lekker! Alleen is het moeilijk om echt te vergelijken met andere.
Ah oké, ik heb niet op een 105 gereden. Ik vind deze prima rijden! Al heb ik nog niet veel kilometers gemaakt, ga vanavond in ieder geval nog de nodige kilometers maken.quote:Op woensdag 24 juli 2013 12:12 schreef willieboy het volgende:
[..]
Niet toevallig in je zoektocht naar een fiets op een fiets gereden met 105? Hoe bevalt Tiagra dusver?
Ben heel benieuwd man! Sta namelijk ook op het punt deze fiets te testen en misschien te kopen
hier schiet je er echt naastquote:Op woensdag 24 juli 2013 10:19 schreef SeLang het volgende:
Een andere reden waarom aluminium frames minder vergeeflijk zijn is omdat ze stijf moeten zijn ivm levensduur. Een ideale stalen pijp kun je mits je binnen een bepaalde limiet blijft oneindig vaak laten flexen. Hij zal nooit breken zolang je niet verder buigt dan een bepaalde kritische grens. Maar aluminium als materiaal krijgt last van metaalmoeheid. Hoe weinig je een aluminium buis ook buigt, uiteindelijk zal hij breken door haarscheurtjes die zich gedurende zijn leven ophopen. Fietsfabrikanten lossen dat op door buizen met grote diameter te gebruiken (een dikke buis buigt minder) en relatief dikke wanden. Dat kan gemakkelijk want aluminium is veel lichter dan staal. In de praktijk zijn aluminium fietsen daarom toch zeer betrouwbaar omdat het punt waarop het materiaal uiteindelijk breekt ver genoeg in de toekomst ligt en de fiets dan al is afgedankt.
Daarom hebben aluminium fietsen altijd van die dikke buizen. Stalen fietsen hebben juist altijd hele dunne buizen: staal is erg zwaar dus je wilt zo weinig mogelijk materiaal gebruiken en het mag (wbt levensduur) best een beetje flex hebben. Voor de fietseigenschappen is dat (theoretisch) niet ideaal. Echter, veel die-hard fietsliefhebbers zweren toch bij staal omdat het (door de flex) comfortabeler is dan die stijve aluminium fietsen en het minder "dood" aanvoelt dan carbon dat door de hoge eigendemping een beetje een "houten" gevoel heeft.
staal geeft voor het breekt of scheurt een wat duidelijker signaal (vloeigrens)quote:Op woensdag 24 juli 2013 13:18 schreef kanovinnie het volgende:
En wat je stelt voor een alu buis, geld ook voor staal. Alleen duurt dat langer.
Een levensduur van 20 jaar is heel normaal bij een stalen frame. Bij aluminium heb ik dat nog nooit gehaald. Jaren geleden had ik een aluminium Koga, geen goedkoop dingetje, 7005 alu, oversized, serieuze prijs. Na 9 jaar was dat ding krom, de schroefdraden lagen eruit en hij was gewoon onbruikbaar geworden. Mijn Bioracer uit '97 heeft nu iets van 90.000km gedraaid, loopt nog altijd prima en kan nog heel wat jaren mee. Het zou me niks verbazen als ik hier de 2 ton mee haal. Gewoon van middenklasse staal gemaakt, Columbus Brain.quote:Op woensdag 24 juli 2013 13:18 schreef kanovinnie het volgende:
En wat je stelt voor een alu buis, geld ook voor staal. Alleen duurt dat langer.
je kunt een slecht gemaakte alu fiets niet met een goede stalen vergelijken.quote:Op woensdag 24 juli 2013 13:26 schreef ultra_ivo het volgende:
[..]
Een levensduur van 20 jaar is heel normaal bij een stalen frame. Bij aluminium heb ik dat nog nooit gehaald. Jaren geleden had ik een aluminium Koga, geen goedkoop dingetje, 7005 alu, oversized, serieuze prijs. Na 9 jaar was dat ding krom, de schroefdraden lagen eruit en hij was gewoon onbruikbaar geworden. Mijn Bioracer uit '97 heeft nu iets van 90.000km gedraaid, loopt nog altijd prima en kan nog heel wat jaren mee. Het zou me niks verbazen als ik hier de 2 ton mee haal. Gewoon van middenklasse staal gemaakt, Columbus Brain.
Je snapt het verschil tussen schokken en trillingen niet. Je had jezelf toch iets beter af kunenn vragen, of deze persoon spreekt zich echt zo ontzettend hard tegen, of ik lees niet goed.quote:Op woensdag 24 juli 2013 08:45 schreef muzas het volgende:
Ten eerste spreek je jezelf hier dus onzettend[sic] tegen.
Dat is hetzelfde als het verschil tussen muziek en herrie, is toch echt een subjectieve scheidslijn.quote:Op woensdag 24 juli 2013 14:12 schreef Pandarus het volgende:
Muzas, je snapt het verschil tussen trillingen en schokken niet.
Nee, het zijn hele andere kwaliteiten van het materiaal die er toe doen.quote:Op woensdag 24 juli 2013 14:17 schreef Deshain het volgende:
[..]
Dat is hetzelfde als het verschil tussen muziek en herrie, is toch echt een subjectieve scheidslijn.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |