abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_130436175
Net een poolish in elkaar gedraaid voor een 100% volkorenbrood met meel van De Bleeke Dood. Merkte meteen verschil toen ik het pakje overdeed en er allemaal stof en 'vliesjes' in het rond gingen. Ben benieuwd of er ook verschil in het eindresultaat zit. :s)
  † In Memoriam † maandag 26 augustus 2013 @ 12:31:41 #212
91830 MaximusTG
pi_130474113
Weer een desembroodje gebakken;
Bruin brood, zit ong. 100 gram gemengd pompoen- en zonnebloempitten in. Haverzemelen bovenop. Heb de zaden laten meefermenteren vannacht, met de volkoren meel en een beetje desem.

pi_130474375
Zeht gut aus jah!
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  † In Memoriam † maandag 26 augustus 2013 @ 14:37:08 #214
91830 MaximusTG
  † In Memoriam † dinsdag 27 augustus 2013 @ 18:15:34 #215
91830 MaximusTG
pi_130520878
Mn 750 gram ronde rijsmandje uit geperst hout weer eens gebruikt;
Zuurdesem brood, 30% tarwebloem, 30% volkorenmeel, 20% roggemeel en 20% speltmeel.

pi_130534422


Dag 5 van project desemstarter. Bubbels O+
  dinsdag 27 augustus 2013 @ 23:34:28 #217
296595 foodlover
live and learn
pi_130536369
quote:
17s.gif Op dinsdag 27 augustus 2013 22:57 schreef douche-eendje het volgende:
[ link | afbeelding ]

Dag 5 van project desemstarter. Bubbels O+
Leuk dat je dit post, ik hou je posts in de gaten, ben benieuwd. 8-)
pi_130537454
Ik denk dat ik binnenkort ook maar eens een desem ga starten. M'n broer komt over drie weken een paar nachten logeren, het lijkt me wel leuk om hem dan heerlijk zelfgebakken brood te kunnen serveren :).
Somebody that I used to know
  † In Memoriam † woensdag 28 augustus 2013 @ 12:48:00 #219
91830 MaximusTG
pi_130549589
Dan zou ik het toch eerder vandaag dan morgen starten, anders red je het misschien niet.
Het is echt niet zo moeilijk hoor, zolang je een goed "recept" volgt.
Kun je vervolgens ook nog een beetje oefenen.
pi_130561492
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 augustus 2013 23:34 schreef foodlover het volgende:

[..]

Leuk dat je dit post, ik hou je posts in de gaten, ben benieuwd. 8-)
Het gaat goed, geloof ik :?




Het groeit goed en ruikt al lekker bijzonder. Bovenste blauwe streepje is die van dag 4, de
quote:
Day 4:
Stir down, measure out 1/4 cup and discard the rest.
To the 1/4 cup add...
1/4 cup flour*
1/4 cup filtered or spring water
Gisteren moest dat (dag 5 )herhaald worden, vandaag geloof ik weer. Ga zo even verder lezen.
  woensdag 28 augustus 2013 @ 18:35:38 #221
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_130562788
Wat heb je als starter gebruikt, eendje?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † woensdag 28 augustus 2013 @ 18:44:38 #222
91830 MaximusTG
pi_130563115
Weer eens een Norwich desembroodje gemaakt. Dat kleine beetje rogge geeft zoveel mee aan het brood.

pi_130563524
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 18:35 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat heb je als starter gebruikt, eendje?
Biologisch volkorenmeel met ananassap, nu bio tarwemeel erdoor. Aangezien ik echt desemnoob ben, ziet dit er al ok uit voor een starter?
pi_130563570
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 18:44 schreef MaximusTG het volgende:
Weer eens een Norwich desembroodje gemaakt. Dat kleine beetje rogge geeft zoveel mee aan het brood.

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Ik zou zo graag eens een brood bij je op komen halen. :9
Sterkheidsbaas van alles.
  † In Memoriam † woensdag 28 augustus 2013 @ 19:10:36 #225
91830 MaximusTG
pi_130564015
quote:
17s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 18:57 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Biologisch volkorenmeel met ananassap, nu bio tarwemeel erdoor. Aangezien ik echt desemnoob ben, ziet dit er al ok uit voor een starter?
Dat ziet er prima uit ja; je zit nu dus op dag 6? Je kunt ook niet de helft weggooien vandaag en dan dubbel voeden, kun je er morgen misschien wel iets mee bakken.
Hoe ruikt ie verder?

quote:
2s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 18:58 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Ik zou zo graag eens een brood bij je op komen halen. :9
Hoeveel zou je voor een brood betalen :P?
pi_130564342
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 19:10 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat ziet er prima uit ja; je zit nu dus op dag 6? Je kunt ook niet de helft weggooien vandaag en dan dubbel voeden, kun je er morgen misschien wel iets mee bakken.
Hoe ruikt ie verder?

[..]

Hoeveel zou je voor een brood betalen :P?
Ik ga er liever van het weekend iets mee bakken, dus denk dat ik dat vrijdag dan doe met niet weggooien. En hij ruikt naar mijn lessen microbiologie. Gistig O+ Maar inderdaad dag 6 nu :Y
  † In Memoriam † woensdag 28 augustus 2013 @ 19:24:03 #227
91830 MaximusTG
pi_130564540
Kunt ook twee keer niks weggooien natuurlijk. Hoeveel heb je nu qua gewicht?
Overigens vragen veel recepten om een 100% hydratie desem (evenveel bloem als water qua gewicht). Maar jouw "recept" heeft het over gelijke delen qua volume. Dat moet je dus even omrekenen. Of je desem voortaan 1:1 qua gewicht bloem:water voeren.
pi_130564709
Ik heb geen idee hoeveel het gewicht van de pot leeg is :@ was wel even handig geweest om dat te meten inderdaad..
Maar ik ga hem vandaag wel even voeden, en dan desem 1:1 voeden. Bakken was ik dit weekend, of het weekend erna eigenlijk pas van plan. Wou desem even de tijd geven om zich goed te ontwikkelen :)
  † In Memoriam † woensdag 28 augustus 2013 @ 19:58:46 #229
91830 MaximusTG
pi_130566010
Och, wat ik wel eens deed is om de zoveel tijd de hele inhoud van de pot in een tijdelijk bakje. Pot vol met warm water. Tijdje laten staan. FF schoonmaken en restjes weg. Dan bv 100 gram van wat er uit kwam weer terug en 100 gram bloem en 100 gram water erbij. Tegenwoordig heb ik een stuk of 25 dezelfde plastic containers dus ik giet het gewoon over :p. Maar dan kan je em zo leeg wegen. In principe zou je er straks al mee kunnen bakken, dus wat beter om dat te testen dan een broodje te bakken. Hoeft natuurlijk geen grote te zijn. Zou daarvoor echt dat Norwich zuurdesem aanraden!
pi_130566230
Ik heb alleen nog niet alle ingredienten voor de norwich zuurdesem in huis, en doordeweeks weinig tijd :) Morgen boodschappen halen, vrijdagavond sporten... Zaterdag lekker een dagje thuis dus ga dan wel bakken. Kan ik zaterdag/zondag vers brood eten O+ Ben wel heel erg nieuwsgierig aan het worden. Maar ik zou nu volgens jouw verhouding (1:1:1) kunnen gaan "verdunnen" voor een goede hydratie?

Maar fijn dat hij er volgens de expert in dit topic ( ;) ) al goed uitziet :D
pi_130566290
Ik ga morgen/vrijdag ook maar eens een zen-maak-brood bakken.
En als ik dan afgestudeerd ben straks nóg veel meer brood. Ik MOET hier goed in worden :9 O+
Ja doei.
pi_130567142
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 19:10 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Hoeveel zou je voor een brood betalen :P?
Net als in de winkel denk ik? Euro of 2, 2,50?
Ik betaal bij de C1000 volgens mij 2,39 voor een heel zuurdesem of spelt.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_130573151
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 20:04 schreef motorbloempje het volgende:
Ik ga morgen/vrijdag ook maar eens een zen-maak-brood bakken.
En als ik dan afgestudeerd ben straks nóg veel meer brood. Ik MOET hier goed in worden :9 O+
Ik ga even geheel offtopic. Zojuist even de link in je sig gelezen. Wát een topic, ik heb me kapot gelachen. Bedankt voor het vereeuwigen hier van _O-

Ontopic: ik heb alleen nog maar "zelf brood gebakken'' met van die mixjes van Koopmans, maar wil het binnenkort toch eens helemaal zelf gaan proberen. Is het heel veel moeilijker dan dat of kan ik het wel aan? Ik ben geen keukenn00b, bak wel vrij veel, maar brood heb ik nog nooit helemaal zelf gemaakt.
pi_130593530
(Gare telefoonfoto - en ik hoop dat ik naar Facebook kan deeplinken... )



Desem weer gereanimeerd. Leek een beetje in 'zomerslaap'; normaal haalde ik het een aantal keer per week een aantal uren uit de koelkast, maar vanwege de hitte recent wilde dat niet echt (dekseltjes knalde eraf enzo :') ), dus had ik het maar in de koelkast laten staan (wel gevoerd). De activiteit was alleen enorm omlaag.

[ Bericht 34% gewijzigd door LeeHarveyOswald op 29-08-2013 14:28:58 ]
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † donderdag 29 augustus 2013 @ 15:57:40 #235
91830 MaximusTG
pi_130604295
Zo, voor desem een grotere pot gehaald en gelijk gevoed. Morgen weer, zaterdag even naar de molen voor wat bakspul :7
pi_130605403
Zo, boek van Peter Reinhart er bij gepakt en begonnen met m'n eerste seed culture (rogge). Binnenkort op m'n gemakje 't boek maar 's doorlezen zodat ik wat beter begrijp wat ik precies waarom doe.
Ja doei.
pi_130609920
Had mn desemstarter om een uur of 6 vanavond in zijn nieuwe pot gedaan en gevoed... ziet er nu zo al uit:


ADHDesem :Y
  † In Memoriam † vrijdag 30 augustus 2013 @ 08:30:54 #239
91830 MaximusTG
pi_130624552
Binnenkant brood van gister, in het ochtendzonnetje;

pi_130625807
Ik kwam gisteren dit recept tegen: http://cookingrookie.blogspot.ca/2010/02/yogurt-bread.html. Zou dat wat zijn? En wat is 'granulated yeast'? Google helpt me nog niet echt...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')