abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 11:40:23 #51
91830 MaximusTG
pi_128829371
Oh, haha, had je hele post over dat recept gemist, bloempje-moi.
De totale hydratie van het het recept is toch al 75%! Echt een vloeibaar papje is het niet, voordeeg is met volkoren meel!
pi_128829452
quote:
2s.gif Op donderdag 11 juli 2013 11:38 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Mocht je in de buurt van Rotterdam wonen, in ruil voor vervoer vanaf Sligro naar mijn huis (+/- 4km) voor mij en de door mij gekochte spullen mag je best mijn Sligropas bij de kassa lenen hoor O-)

Grote zakken meel zijn zo lastig op de scooter.
:D Helaas, omgeving Zaanstreek zonder auto. Maar bedankt voor het aanbod. Voorlopig heb ik ook wel genoeg suikerkorrels. Sinds ik een oven bezit is er 3.5 kilo aangekomen, dus zoveel suikerbrood mag ik helemaal niet eten.
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 13:38:48 #53
91830 MaximusTG
pi_128833042
Heb ook tijgerbroodjes gebakken! Deegrecept en papje geschaald naar 4 bollen van 130 gram; Had geen rijstebloem/meel, dus heb rijst vermalen met de staafmixer. Kreeg het niet helemaal fijn genoeg, dus heb het gezeefd. Wel veel meer water toegevoegd dan in recept. Had eerst niet door, maar na eerste rijs gewone deeg was het papje gewoon vast. Dus weer vloeibaarder gemaakt.
Paar glazen op bakplaat gezet, en daar doeken over, dat werkte wel perfect! Misschien maak ik ook wel een constructie van ijzerdraad. Toen tijdens de tweede rijs papje erover. Daarna onafgedekt laten rijzen. 14 minuten laten bakken op 200 graden, maar toen waren ze nog zo bleek dat ik ze langer heb laten bakken met een iets hogere temperatuur tot ze mooi bruin waren.



Tijdens de rijs na aanbrengen papje was ik er nog niet zo zeker van hoe ze zouden worden, vond het papje nogal korrelig..

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 11-07-2013 13:44:20 ]
pi_128834600
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 13:38 schreef MaximusTG het volgende:
Heb ook tijgerbroodjes gebakken! Deegrecept en papje geschaald naar 4 bollen van 130 gram; Had geen rijstebloem/meel, dus heb rijst vermalen met de staafmixer. Kreeg het niet helemaal fijn genoeg, dus heb het gezeefd. Wel veel meer water toegevoegd dan in recept. Had eerst niet door, maar na eerste rijs gewone deeg was het papje gewoon vast. Dus weer vloeibaarder gemaakt.
Paar glazen op bakplaat gezet, en daar doeken over, dat werkte wel perfect! Misschien maak ik ook wel een constructie van ijzerdraad. Toen tijdens de tweede rijs papje erover. Daarna onafgedekt laten rijzen. 14 minuten laten bakken op 200 graden, maar toen waren ze nog zo bleek dat ik ze langer heb laten bakken met een iets hogere temperatuur tot ze mooi bruin waren.

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Tijdens de rijs na aanbrengen papje was ik er nog niet zo zeker van hoe ze zouden worden, vond het papje nogal korrelig..
Mooi! Deze zijn beter gelukt dan de mijne, hoewel ik het wel lekker hoorde kraken in de oven. Lekker? Jouw bollen zijn dus nog groter dan die van mij; ik had 100 gram per bol. Ze zijn enorm geworden. Die truc met de glazen werkt dus.
Ik heb nog heel veel rijstemeel over. Dat worden nog heel veel tijgerbollen.
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 14:31:52 #55
91830 MaximusTG
pi_128834915
Bedankt! Ja , waren lekker ja! Tenminste, voor zover ik kon proeven (verkouden).. Maar vriendin vond ze ook lekker. Waren beetje formaat Italiaanse bol. Ik hou niet van die mini-broodjes. Altijd zo'n naaierij met die weekendbollen van de AH. 10 bolletjes.. maar wel heule kleine iele, vergeleken met de zakken met 6 ...

edit: ik had dus iets minder dan 130 gram deeg per bol he, niet 130 gram bloem.

[ Bericht 12% gewijzigd door MaximusTG op 11-07-2013 15:00:53 ]
pi_128845285
Urenlang gaat het goed met het brood en doet hij precies wat hij moet doen, en nu in de oven lijkt het helemaal in elkaar te zakken en is het zo plat als een dubbeltje. Snap er helemaal niets van!
pi_128847134
Mijn bolletjespogingen zijn tot nu toe zo-zo. Het worden of halve cakejes, of halve bakstenen :')

Nu Khobz aan het proberen. Arabische naan zeg maar :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128887575
Wit zuurdesem, bruin zuurdesem (50% spelt, 50% bloem), en Arabische platte broden :)















Gehele broodalbum
La derecha oprime, la izquierda libera
  zaterdag 13 juli 2013 @ 18:01:04 #59
21210 Paladin82
In Black and White
pi_128910501
All ik wil graag een spelt no knead brood maken, met als het even kan 50% volkoren spelt en 50% spelt bloem, echter kan ik maar moeilijk de juiste verhoudingen vinden voor speltbrood, heeft iemand al zoiets gemaakt?
yesterday is History , Today is a Gift , Tomorrow a mystery
  † In Memoriam † zaterdag 13 juli 2013 @ 18:13:53 #60
91830 MaximusTG
pi_128910777
Je moet met spelt vooral niet te hoog gaan zitten met je hoeveelheid water. Verder kan je wel de verhoudingen en tijden gebruiken van bv het recept wat ik laatst postte.
Doe bv eens een hydratie van 68%.
Voor bv een 1kg deeg;

290 gram speltbloem
290 gram speltmeel
395 gram water
1/4 tsp gist
12 gram zout

Droge ingr bij elkaar. Water erbij. Of met lepel goed homogene massa van roeren. Maar misschien toch makkelijker FF een half minuutje mixer met deeghaken er in hangen. Deeg onderin kom verzamelen, afdekken en 11 uur laten staan. Dan verwerken hoe je wil, tweede rijs en bakken.
pi_128915283
Prachtig weer LeeHarveyOswald!

Ik heb vanochtend broodjes gebakken, die mooi op tijd voor de lunch klaar waren. Smaakte goed!



  zaterdag 13 juli 2013 @ 20:57:53 #62
21210 Paladin82
In Black and White
pi_128915449
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juli 2013 18:13 schreef MaximusTG het volgende:
Je moet met spelt vooral niet te hoog gaan zitten met je hoeveelheid water. Verder kan je wel de verhoudingen en tijden gebruiken van bv het recept wat ik laatst postte.
Doe bv eens een hydratie van 68%.
Voor bv een 1kg deeg;

290 gram speltbloem
290 gram speltmeel
395 gram water
1/4 tsp gist
12 gram zout

Droge ingr bij elkaar. Water erbij. Of met lepel goed homogene massa van roeren. Maar misschien toch makkelijker FF een half minuutje mixer met deeghaken er in hangen. Deeg onderin kom verzamelen, afdekken en 11 uur laten staan. Dan verwerken hoe je wil, tweede rijs en bakken.
Top dank je wel, deeg staat te pruttelen op het aanrecht en morgen dan maar is even afbakken, als je brood in een hete gietijzeren pan oid wil bakken is een tweede rijs dan nog steeds nodig, ik heb namelijk ook recepten gevonden waarin ze dit zonder 2de rijs doen.
yesterday is History , Today is a Gift , Tomorrow a mystery
  † In Memoriam † zaterdag 13 juli 2013 @ 21:13:54 #63
91830 MaximusTG
pi_128916046
Zou ik wel doen ja, zeker omdat spelt al een zwakkere glutenstructuur heeft. Gewoon paar keer op zichzelf invouwen, ff opbollen. Dan afhankelijk van hoe stevig het aanvoelt kan je het los op bv wat bakpapier laten rijzen, of in een met bebloemde doek beklede kom.
Zo na de eerste rijs in een pan flikkeren lijkt mij iig geen goed plan.
pi_128930319
volkoren rogge/spelt krentenbrood!



volkoren tarwe/spelt sesambrood!



pi_128930369
Ik vergeet steeds foto's te maken. Dan is het al op of in de vriezer. :) Laatst moutpoeder toegevoegd aan mijn brood. Doet dat ook nog wat anders dan het alleen donkerder maken? Het is zo ontzettend zacht namelijk.
pi_128931958
ik neem aan dat het ook een smaak toevoegt aan je deeg, maar waarschijnlijk proef je dat niet eens terug door de kleine hoeveelheid. Geen idee verder :P
pi_128933252
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juli 2013 20:53 schreef Bleie het volgende:
Prachtig weer LeeHarveyOswald!

Ik heb vanochtend broodjes gebakken, die mooi op tijd voor de lunch klaar waren. Smaakte goed!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Heb je deze in een springvorm gedaan of gewoon met wat tussenruimte op een bakplaat gelegd?
pi_128935147
En de binnenkant:











La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128940374
quote:
0s.gif Op zondag 14 juli 2013 14:06 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Heb je deze in een springvorm gedaan of gewoon met wat tussenruimte op een bakplaat gelegd?
In een springvorm. Werkte prima.
pi_128945473
Vandaag voor het eerst brood gebakken. Deze: http://www.thefreshloaf.com/recipes/cinnamonraisinoatmealbread om precies te zijn. Wel paar kleine aanpassingen gedaan: Alle hoeveelheden gehalveerd omdat 3 broden mij wat veel leek. En geen oats gebruikt want, meh, niet zo lekker. Vervangen door wat pistachenoten. Overigens heb ik gist op 2/3 gedaan omdat ik las dat sommige bakkers problemen hadden met rijzen van deeg als ze een mindere hoeveelheid maakten.

Alles ging eigenlijk goed totdat ik het brood in de vorm deed. Het brood rees niet tot waar het zou moeten ook niet na langer wachten dan aangegeven (eerste 2 uur rijzen gaf geen problemen). Ook in de oven kwam er in volume nauwelijks iets bij. Uiteindelijk was ik niet ontevreden over het eindresultaat (zie foto) en smaakt het prima maar vraag me toch af of het niet wat luchtiger had gekund en welke fout(en) ik dan gemaakt heb?

foto van brood

edit: foto werkte niet lekker dus ff via linkje
"If you tell the truth, you don't have to remember anything"
pi_128970023
Collega: "Oh, wat een mooi brood! Met wat voor een broodbakmachine heb je die gebakken?"

(En niet voor het eerst dat ik zo'n 'compliment' krijg)
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † dinsdag 16 juli 2013 @ 13:45:15 #72
91830 MaximusTG
pi_129004369
Mooie broodjes LHO, en, ach, trek je niks aan van die collega's - gewoon wat beter opvoeden in brood-kunde :P.

Heb er ook weer een gebakken;
Ff gekeken wat ik nog allemaal had staan - een aantal halfvolle tarwemeelzakjes, speltmeel. Dus heb zelf wat samengesteld:
In bakkerspercentages een recept opgesteld, met de bedoeling daar nog een kleine hoeveelheid desemstarter bij te doen.

35% Volkoren tarwemeel
35% Volkoren speltmeel
30% Tarwebloem
2% zout
70% water

Uitgerekend voor 1 kg beoogd deeggewicht, komt neer op

205 gram tarwemeel en 205 gram speltmeel, 175 gram bloem, 12 gram zout en 410 gram water.

205 gram tarwemeel met 205 gram water in een kom gemengd, afgedekt
205 gram speltmeel en 205 gram water en 50 gram desem gemengd, afgedekt
175 gram bloem en 12 gram zout gemengd, afgedekt (om het vast klaar te zetten).
Nachtje (10 uur) laten rijzen/weken.
Volgende dag alles gemengd en gekneed. Eerste rijs 2 uur; vormen, in rijsmand, >1,5 uur tweede rijs.
oven op 250 voorverwarmd. Brood op steen geschoven na insnijden. Water op onderste ovenplaat voor stoom. Temperatuur terug naar 210/220. 40 minuten gebakken. 10 minuten met oven uit en deur op kier.



edit: En de foto's van de binnenkant! Hij is goed gelukt, en smaakt heerlijk!

[ Bericht 18% gewijzigd door MaximusTG op 16-07-2013 15:26:43 ]
pi_129042290
prachtig brood maximus!
Hier weer eens croissants en pain au chocolat gebakken. Had nog wat langer in de oven gemoeten om mooi te karamelliseren en het vormen was weer een drama, maar ook gewoon weer erg lekker hehe.

de hele batch


pain au chocolat


croissant
pi_129042459
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2013 13:41 schreef evo87 het volgende:
prachtig brood maximus!
Hier weer eens croissants en pain au chocolat gebakken. Had nog wat langer in de oven gemoeten om mooi te karamelliseren en het vormen was weer een drama, maar ook gewoon weer erg lekker hehe.

de hele batch
[ afbeelding ]

pain au chocolat
[ afbeelding ]

croissant
[ afbeelding ]
Recept?
pi_129044173
Ziet er goed uit, Evo. Ik zag laatst een mooi youtube filmpje over het vormen, toen was het voor mij ook niet zo moeilijk meer. Ik denk dat het nu te warm is in m'n huis om ze te maken, in de herfst weer...Wel weer zin in, vind het leuk. Ok, die keer dat de poes het bakblik met croissants die te lagen rijzen om gooide vond ik het niet zo leuk...
pi_129044498
recept: http://www.thefreshloaf.c(...)ssant-major-overhaul

Zal ook eens op youtube zoeken naar wat filmpjes over croisants vormen.
Ondanks de temperatuur, 25 graden in huis, ging het prima trouwens. Nog maar even eentje naar binnen werken voordat de familie ze allemaal op heeft. :)
pi_129047430
Deze temperatuur is juist heel goed om brood te maken. In de bakkerij is het ook altijd rond de 25 graden. Nu helaas met dit weer stukje warmer:)
pi_129048017
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2013 15:57 schreef Revje1 het volgende:
Deze temperatuur is juist heel goed om brood te maken. In de bakkerij is het ook altijd rond de 25 graden. Nu helaas met dit weer stukje warmer:)
Ja, brood gaat goed. Ik woon in Zweden, en heb beduidend kortere rijstijden als wanneer het -20 is. Croissants lijkt me lastiger, omdat je nu wel erg snel moet werken voordat de boter smelt..
pi_129048932
Mijn zuurdezem broden, net uit de oven. Ik moet nog werken aan het insnijden, ik heb erg inconsistente resultaten met de oren..dit is een beetje een rommelig recept, toen ik gisteravond de desem voorbereide las ik het recept niet goed...

pi_129049903
quote:
1s.gif Op woensdag 17 juli 2013 16:11 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

Ja, brood gaat goed. Ik woon in Zweden, en heb beduidend kortere rijstijden als wanneer het -20 is. Croissants lijkt me lastiger, omdat je nu wel erg snel moet werken voordat de boter smelt..
Boter kan je nog in de koelkast zetten totdat het de beste zachtheid of stijfheid heeft om weg te werken in je deeg. Als je deeg klaar is en je wilt croissants maken kan het ook in plastic in de koelkast doen. Stijft alles wat op en dan is het beter te verwerken dan dat alles heel erg zacht is.
pi_129053629
Ook maar weer eens een foto van mijn broodbakkunsten. Het is van een mix die ik voor mijn verjaardag kreeg. De eerste keer had ik alleen niet door dat er in die mixen al zout zit. Die kon ik dus meteen weggooien. Ook pistoletjes gemaakt, maar die zijn niet zo spannend. Voor zo bij mijn Spaanse stoofpotje. :9
pi_129055086
quote:
1s.gif Op woensdag 17 juli 2013 16:32 schreef Jagärtrut het volgende:
Mijn zuurdezem broden, net uit de oven. Ik moet nog werken aan het insnijden, ik heb erg inconsistente resultaten met de oren..dit is een beetje een rommelig recept, toen ik gisteravond de desem voorbereide las ik het recept niet goed...

Had vanmiddag exact hetzelfde probleem met de oren... wel lekker!



pi_129079664
Tijdens het bakken van de eerste batch gister, werd het zo warm in de keuken dat het rijzen van de rest wat harder ging. Dermate hard dat ze finaal zijn ingestort toen ze de oven in gingen
:')
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_129081929
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2013 18:25 schreef bloempje-moi het volgende:
Ook maar weer eens een foto van mijn broodbakkunsten. Het is van een mix die ik voor mijn verjaardag kreeg. De eerste keer had ik alleen niet door dat er in die mixen al zout zit. Die kon ik dus meteen weggooien. Ook pistoletjes gemaakt, maar die zijn niet zo spannend. Voor zo bij mijn Spaanse stoofpotje. :9
[ afbeelding ]
Zo'n mix is dus ook zonder toevoegingen veel en veel te zout. Heb het direct weggegooid.
  † In Memoriam † donderdag 18 juli 2013 @ 15:01:52 #85
91830 MaximusTG
pi_129087138
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2013 15:01 schreef MaximusTG het volgende:
Hoeveel zout zit daar dan in?
Geen idee, heb de verpakking weggegooid. Weet ook niet of het er op stond. Maar zouter dan dat is het brood maak en ik ga meestal uit van 2% of net iets eronder.
pi_129167438
Het bakken ligt hier momenteel heel even stil... maar binnenkort komt een goede vriend langs die hobbymolenaar is. Hij neemt wat speltmeel voor mij mee O+
pi_129169756
quote:
17s.gif Op zaterdag 20 juli 2013 21:36 schreef douche-eendje het volgende:
Het bakken ligt hier momenteel heel even stil... maar binnenkort komt een goede vriend langs die hobbymolenaar is. Hij neemt wat speltmeel voor mij mee O+
Hoe wordt je hobbymolenaar? :D
Hier ook weer drie broden gebakken: twee zuurdesem met zonnebloempitten en lijnzaad, en een witbrood met semolina, maismeel en sesamzaadjes. Deze laatste ging helaas door de warmte in de tweede rijs iets te hard, met als resultaat een plat brood :(
En het scoren blijft hier een probleem. Nooit verwacht dat dat moeilijk kon zijn.
  zondag 21 juli 2013 @ 01:38:42 #89
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_129177293
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 juli 2013 22:36 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Hoe wordt je hobbymolenaar? :D
Hier ook weer drie broden gebakken: twee zuurdesem met zonnebloempitten en lijnzaad, en een witbrood met semolina, maismeel en sesamzaadjes. Deze laatste ging helaas door de warmte in de tweede rijs iets te hard, met als resultaat een plat brood :(
En het scoren blijft hier een probleem. Nooit verwacht dat dat moeilijk kon zijn.
Daar weten ze bij het gilde van vrijwillige molenaars vast wel meer over :P
pi_129180909
quote:
17s.gif Op zondag 21 juli 2013 01:38 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Daar weten ze bij het gilde van vrijwillige molenaars vast wel meer over :P
Hoe briljant! Ik woon naast de Zaanse Schans, maar ben bang dat die al een fatsoenlijke molenaar hebben. Moet ik te ver fietsen. :P
pi_129184170
Gisteren volkorenmeel gekocht, vandaag ga ik proberen om een volkorenbrood te bakken. Wel eens eerder wat geprobeerd, maar nog nooit met 'serieus' meel, dus ik ben benieuwd. En ik wil het met een poolish doen (naar het recept van Levine). Maar het is hier best warm, zal de poolish dan eerder klaar zijn? Hoe zie je dat je de poolish klaar voor gebruik is?
Somebody that I used to know
  † In Memoriam † zondag 21 juli 2013 @ 14:27:43 #92
91830 MaximusTG
pi_129185600
Dr staat toch ook in het recept een tijd van 6-8 uur. Nou, als het warm is dan zal het eerder 6 dan 8 uur zijn. Hij moet omhoog komen, veel belletjes hoor je te zien. Anders hou je gewoon 7 uur aan. Als ie iets te lang staat is het geen ramp in dat stadium. Zou em wel goed in de gaten houden tijdens de laatste rijs.
  zondag 21 juli 2013 @ 16:23:38 #93
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_129188348
quote:
0s.gif Op zondag 21 juli 2013 10:23 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Hoe briljant! Ik woon naast de Zaanse Schans, maar ben bang dat die al een fatsoenlijke molenaar hebben. Moet ik te ver fietsen. :P
Proberen kan altijd, toch? :P

Heb maar weer een lijnzaadbroodje op het aanrecht staan. Geen zin om weer dat smerige supermarktbood te eten :r
  zondag 21 juli 2013 @ 18:19:52 #94
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_129191491
Mijn hemel, met dit weer rijst het wel als een malle ja :') Heb het volkorenmeel in het recept wat ik al een paar keer heb gebruikt vervangen door spelt, hij staat nu voor de 2e rijs. Ben benieuwd hoe hij eruit gaat komen :9
pi_129203214
Joehoe, mijn eerste 'echte' brood gebakken *O* Hij is erg lekker (heb al een halfwarm sneetje gehad met aardbeien :9~ )!
Maar vond het toch wel spannend: doe ik het goed, of gaat het toch mis. Daarom nog een paar evaluatievragen ;-) (voor de volgende keer)
- Ik had nu het idee dat ik het misschien bijna te kort had gekneed. Het had op zich al wel vliesjes (ik kon strengen deeg van mijn handen trekken), maar toen ik later een filmpje op internet zag, zag dat er toch nog heel anders uit. Het kan ook liggen aan het verschil tussen volkorenmeel en tarwemeel, maar toch de vraag: kan je ook tè lang doorkneden? Wordt het deeg dan weer slechter?
- Ik vond het lastig om te bepalen wanneer die Poolish nou goed is. En ook de 1e en 2e rijs. Want in het recept (en ook hier op het forum) staat: niet te lang! Dan stort het in. Ja... maar wanneer weet je nou wanneer het te lang is? Dan ben je al te laat }:| . Het is dus de kunst om niet te vroeg en niet te laat te zijn?

Anyway, dit smaakt naar meer :-)
Somebody that I used to know
pi_129371768
Hum! Ben hamburgerbroodjes (met karnemelk en ei in het deeg :9 ) aan het maken, en nu na een kwartier is het deeg al twee keer zo ver gerezen als normaal. Even een koelere plek dan de keuken opzoeken voordat het deeg straks over de rand van mijn aanrecht druipt. }:|

quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2013 13:41 schreef evo87 het volgende:
Hier weer eens croissants en pain au chocolat gebakken. Had nog wat langer in de oven gemoeten om mooi te karamelliseren en het vormen was weer een drama, maar ook gewoon weer erg lekker hehe.

de hele batch
[ afbeelding ]

pain au chocolat
[ afbeelding ]

croissant
[ afbeelding ]
Wow, de laagjes! Te gek! O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_129371839
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juli 2013 20:53 schreef Bleie het volgende:
Prachtig weer LeeHarveyOswald!

Ik heb vanochtend broodjes gebakken, die mooi op tijd voor de lunch klaar waren. Smaakte goed!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wat ziet dat kruim er aaibaar zacht uit! O+ Mag ik vragen wat het recept was?
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 27 juli 2013 @ 12:50:07 #98
296595 foodlover
live and learn
pi_129401537
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 13:38 schreef MaximusTG het volgende:
Heb ook tijgerbroodjes gebakken! Deegrecept en papje geschaald naar 4 bollen van 130 gram; Had geen rijstebloem/meel, dus heb rijst vermalen met de staafmixer. Kreeg het niet helemaal fijn genoeg, dus heb het gezeefd. Wel veel meer water toegevoegd dan in recept. Had eerst niet door, maar na eerste rijs gewone deeg was het papje gewoon vast. Dus weer vloeibaarder gemaakt.
Paar glazen op bakplaat gezet, en daar doeken over, dat werkte wel perfect! Misschien maak ik ook wel een constructie van ijzerdraad. Toen tijdens de tweede rijs papje erover. Daarna onafgedekt laten rijzen. 14 minuten laten bakken op 200 graden, maar toen waren ze nog zo bleek dat ik ze langer heb laten bakken met een iets hogere temperatuur tot ze mooi bruin waren.

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Tijdens de rijs na aanbrengen papje was ik er nog niet zo zeker van hoe ze zouden worden, vond het papje nogal korrelig..
Heerlijk!
Binnenkort ook maar eens tijgerbollen bakken, of ik maak ze als breekbrood.
  zondag 4 augustus 2013 @ 13:12:11 #99
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_129676468
Ik had echt gigantisch veel zin in zachte witte broodjes met knakworst... Dus voor het eerst in een lange tijd weer brood(jes) gebakken. Pas op! Belabberde foto.

  zondag 4 augustus 2013 @ 13:26:15 #100
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_129676781
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 13:12 schreef Redcoon het volgende:
Ik had echt gigantisch veel zin in zachte witte broodjes met knakworst... Dus voor het eerst in een lange tijd weer brood(jes) gebakken. Pas op! Belabberde foto.

[ link | afbeelding ]
Wow! Schitterend :D
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')