abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_128698947


Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 13 alweer!

[ Bericht 0% gewijzigd door Bleie op 08-07-2013 13:08:45 ]
pi_128717633
Vanavond weer een voordeeg maken voor het weekend :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128717659
une baguette? 8 baguette pour 17 personnes ;)

[ Bericht 3% gewijzigd door Pinnenmutske op 08-07-2013 16:31:37 ]
Werewolf
Papa 15/11/1950 - 29/08/2025
pi_128718233
Ik ben bezig met het zuurdesembrood van Maximus. Wordt een beetje spannend met m'n timing (en sowieso met m'n eerste zuurdesem ooit), want ik ben én vanmiddag, en vanavond weg, maar volgens mij komt het net goed.
pi_128724828
Ik heb vroeger al eens brood gebakken, maar was vorig weekend bij mijn moeder en had opeens zin om brood te bakken. Dus ik vroeg of mijn moeder meel en gist in huis had en ben gaan bakken. Was een lekker, maar wel vrij zwaar brood. Deeg was denk ik naar ongeveer 1,6 keer volume gerezen.

Ik wilde ook eens zuurdesembrood maken, dus heb gelijk een papje weggezet. Nu ben ik bezig met een dik voordeeg van het zuurdesem. Heb echt zin om te ontdekken wat het gaat worden.

Nu had ik echter een heel andere vraag. Heb zelf overgewicht en dan is zout niet zo goed voor je. Dus ik wilde eens met kaliumzout gaan bakken. Maar wil toch ook wel graag gejodeerd zout. Heeft er iemand enig idee of en waar je dat kan kopen, gejodeerd kaliumzout?
pi_128749283
Mijn eerste zuurdesembrood! Best aardig gelukt.



  † In Memoriam † dinsdag 9 juli 2013 @ 09:51:26 #7
91830 MaximusTG
pi_128749334
Zeker! Ben trots op je hoor :D! Mooi luchtig geworden.
Hoe smaakt ie? Waar heb je em in laten rijzen?

edit:
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2013 16:30 schreef Hobbyist91 het volgende:
Ik heb vroeger al eens brood gebakken, maar was vorig weekend bij mijn moeder en had opeens zin om brood te bakken. Dus ik vroeg of mijn moeder meel en gist in huis had en ben gaan bakken. Was een lekker, maar wel vrij zwaar brood. Deeg was denk ik naar ongeveer 1,6 keer volume gerezen.

Ik wilde ook eens zuurdesembrood maken, dus heb gelijk een papje weggezet. Nu ben ik bezig met een dik voordeeg van het zuurdesem. Heb echt zin om te ontdekken wat het gaat worden.

Nu had ik echter een heel andere vraag. Heb zelf overgewicht en dan is zout niet zo goed voor je. Dus ik wilde eens met kaliumzout gaan bakken. Maar wil toch ook wel graag gejodeerd zout. Heeft er iemand enig idee of en waar je dat kan kopen, gejodeerd kaliumzout?
Een papje weggezet? Zuurdesem starten is wel wat meer werk dan een papje wegzetten. Je moet het steeds verversen he. Of bedoel je dat je een voordeeg gemaakt hebt met gist?
Qua zout, misschien is dit iets voor je; http://www.losalt.nl/index.htm

[ Bericht 78% gewijzigd door MaximusTG op 09-07-2013 09:57:18 ]
pi_128749517
Hij smaakt goed! Ik heb hem laten rijzen in zo'n ovalen rieten broodmandje, met stof bekleed en flink bebloemd. Niet ideaal, maar het werkt wel. Misschien toch maar eens een rijsmandje aanschaffen. (We zijn over ruim anderhalve week in Frankrijk, zijn die dingen daar makkelijker te vinden / goedkoper?)

De rest van mijn desem heb ik in de koelkast geparkeerd, dat zou toch goed moeten gaan?
  † In Memoriam † dinsdag 9 juli 2013 @ 10:03:46 #9
91830 MaximusTG
pi_128749584
Desem in koelkast gaat prima hoor! Oei, of dat makkelijk te vinden is daar.. Zou ik niet zo weten. Denk dat het ook nog best een zoektocht zou zijn. Misschien dat ze toevallig in een bakwinkeltje in een grotere stad staan.
pi_128749678
We zitten niet bepaald in een grote stad... Ik kijk wel. Anders bestel ik wel wat als ik weer thuis ben.
pi_128751739
Dank Maximus voor de desemuitleg! Helaas bak ik op dit moment veel te weinig omdat er ergens nog een proefschrift af moet dit jaar. Maar mijn handen jeuken als ik al jullie foto's weer zie.
Ik heb in plaats van roggemeel per ongeluk rijstemeel meegenomen. Wat kun je daar in vredesnaam mee maken?
  † In Memoriam † dinsdag 9 juli 2013 @ 11:26:37 #12
91830 MaximusTG
pi_128751865
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2013 11:26 schreef MaximusTG het volgende:
Tijgerbrood!
Nice! :D
  dinsdag 9 juli 2013 @ 11:50:50 #14
221912 minilot
Nancy boy
pi_128752603
Of mochi O+

Maar tijgerbrood is inderdaad leuk om te maken! ^O^
Let me see you stripped down to the bone
pi_128754998
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2013 11:50 schreef minilot het volgende:
Of mochi O+

Maar tijgerbrood is inderdaad leuk om te maken! ^O^
:D
Van Wikipedia
"Doordat mochi erg kleverig is overlijden er jaarlijks Japanners door verstikking nadat ze de rijst gegeten hebben.'
  † In Memoriam † dinsdag 9 juli 2013 @ 14:01:31 #16
91830 MaximusTG
pi_128757134
Ik zit daarnet ff te googlen of ik kon vinden wat er dan allemaal voor extra ingredienten er in in supermarktbrood zitten (voor het lidl topic). Bedenk ik me ineens bij mezelf - hey, kan je eigenlijk brood bakken van zeewater?. Helaas was ik niet de eerste; Ja het kan, wordt gedaan. Maar wat ik persoonlijk belachelijk vind; de betreffende bakker heeft een octrooi op het bakken met zeewater. Zover ik kon vinden tenminste.
Dat is toch je reinste onzin?
pi_128757365
Kan zoiets wel standhouden? Dat is toch een beetje hetzelfde als koken op vuur vastleggen...
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128757392
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2013 14:01 schreef MaximusTG het volgende:
Ik zit daarnet ff te googlen of ik kon vinden wat er dan allemaal voor extra ingredienten er in in supermarktbrood zitten (voor het lidl topic). Bedenk ik me ineens bij mezelf - hey, kan je eigenlijk brood bakken van zeewater?. Helaas was ik niet de eerste; Ja het kan, wordt gedaan. Maar wat ik persoonlijk belachelijk vind; de betreffende bakker heeft een octrooi op het bakken met zeewater. Zover ik kon vinden tenminste.
Dat is toch je reinste onzin?
Dus als je met je emmertje zeewater naar huis gaat wordt je achtervolgt en opgepakt zodra je er wat meel bij gooit? Tof! Het is jammer dat ik niet van het strand hou anders had ik het uitgeprobeerd. :D
Het is echt belachelijk inderdaad. Laatst las ik iets over Monsanto die patent krijgt op broccoli? Leek me wat sterk maar dat soort dingen komen inderdaad voor. Aan de andere kant, waarom zou je het in vredesnaam willen?
pi_128757795
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2013 14:09 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Dus als je met je emmertje zeewater naar huis gaat wordt je achtervolgt en opgepakt zodra je er wat meel bij gooit? Tof! Het is jammer dat ik niet van het strand hou anders had ik het uitgeprobeerd. :D
Het is echt belachelijk inderdaad. Laatst las ik iets over Monsanto die patent krijgt op broccoli? Leek me wat sterk maar dat soort dingen komen inderdaad voor. Aan de andere kant, waarom zou je het in vredesnaam willen?
Monsanto heeft patent gekregen op een door Monsanto gekweekt brocolli ras. Dat is wat anders dan 'Monsanto heeft een patent op brocolli', al is dat wel de kop zoals je die op Niburu tegen zult komen ja.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128758720
quote:
Een papje weggezet? Zuurdesem starten is wel wat meer werk dan een papje wegzetten. Je moet het steeds verversen he. Of bedoel je dat je een voordeeg gemaakt hebt met gist?
Qua zout, misschien is dit iets voor je; http://www.losalt.nl/index.htm
Ik heb op dag 1 water en meel door elkaar gemengd tot een dik papje. Daarna elke dag 2 keer doorgeroerd tot en met dag 6. Stond in een recept dat er eventueel water bij kon. Niet gedaan. Op dag 7 heb ik extra meel en water erbij gedaan en +- 18 uur laten staan om een voordeeg te krijgen. Iets te lang die 18 uur, het was al weer wat gaan inzakken. Op dag 8, vandaag, meer meel en water en nu ook wat zout, olie (tijdens het kneden erin gekneed vanaf vette handen) en een klein beetje suiker (vanwege het eerdere inzakken wilde ik zeker genoeg voeding voor de natuurlijke gist) erbij.

Het is nu aan het rijzen. Gaat vrij hard al. Het wordt een combo van eigen wijsheid en een recept. Nu hopen dat het ook nog lekker wordt.

En bedankt voor de zouttip! Nu even kijken waar ik losalt met jodium kan kopen.
  † In Memoriam † dinsdag 9 juli 2013 @ 15:19:53 #21
91830 MaximusTG
pi_128759859
Nou ja, ben benieuwd naar je resultaat. Je moet eigenlijk wel een deel bewaren he, eigenlijk op het moment dat het nog alleen water en bloem/meel is. Zit er nu helemaal geen zout in?
pi_128761021
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2013 15:19 schreef MaximusTG het volgende:
Nou ja, ben benieuwd naar je resultaat. Je moet eigenlijk wel een deel bewaren he, eigenlijk op het moment dat het nog alleen water en bloem/meel is. Zit er nu helemaal geen zout in?
quote:
Op dag 8, vandaag, meer meel en water en nu ook wat zout, olie (tijdens het kneden erin gekneed vanaf vette handen) en een klein beetje suiker (vanwege het eerdere inzakken wilde ik zeker genoeg voeding voor de natuurlijke gist) erbij.
Het is nu al over de 1,5 keer origineel iig. Ik heb een deel van het eindresultaat bewaard in een bakje met een beetje zout erover. Hopen dat dat goed genoeg is. Dat zal ik volgende keer wel zien. Ik zou het liefst nog 2 sneden in het deeg maken vlak voor de 'oven spring', maar ik heb geen scherp genoeg mes helaas.

Iemand hier ervaring met het bakken van brood met bier?

Ik bak overigens in een klassieke broodvorm. Ingevet met olijfolie en bestrooid met bloem.
pi_128766461
Zo dat brood is klaar en afgekoeld. Heerlijk, alleen wel erg zwaar en licht vochtig. Iets te kort gerezen nog. Alleen aan de bovenkant echt de typische zuurdesemgaten. Het was niet zoet though, alhoewel ik er 2 eetlepels suiker in had gegooid. Mijn broertje vond het lekker en lekkerder dan mijn gistbrood en hij is nogal kieskeurig. Zelf vond ik het ook lekker met een likje boter. Er zit veel meer smaak aan dan aan het gistbrood.



[ Bericht 24% gewijzigd door Hobbyist91 op 09-07-2013 18:56:31 ]
pi_128786343
Mijn tijgerbrood is niet helemaal gelukt. De bovenkant is niet voldoende opengesprongen, waarschijnlijk omdat ik er geen goede bolletjes van had gemaakt. Bolletjes mislukken bij mij overigens wel vaker; ze beginnen als schattige kleine rondjes maar eindigen in een soort hybride monsterhompen.

Ze zijn overigens wel licht en mooi van binnen. Ik was alleen vergeten dat ik niet zo van brood met boter erin houd; ik proef de hele dag een botersmaak in mijn mond. :D
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 09:06:33 #25
91830 MaximusTG
pi_128786529
Hmm, hoe bedoel je monsterhompen? Ze blijven niet mooi rond van boven en scheuren open? Zoiets?
Of ze scheuren open op een plek waar er een vouw zit in het deeg?
Je moet ze echt goed strak opbollen, waarbij je 1 punt onderop krijgt waar al het deeg naar toe wordt getrokken als het ware. Dan zorgen dat ze niet uitdrogen tijdens het rijzen. En stoom in de oven!

Nog foto's van gemaakt?

@Hobbyist91; weet niet wat je met je foto's gedaan hebt, maar volgens mij waren ze eerst groter?
Vind em persoonlijk wel erg compact hoor.. Denk niet dat je al een actief genoege cultuur hebt. En was ie wel echt gaar dan, omdat nog zo vochtig was?
Waarom heb je trouwens zout over je overgebleven 'desem' gestrooid? Ik zou dat wat je over hebt nu een paar dagen elke dag verversen, waarbij je steeds de helft weg gooit (anders wordt het teveel). Bij iedere verversing verdubbel je de totale hoeveelheid.
Als het dan na een paar dagen goed snel rijst zou ik er nog eens een brood mee proberen te bakken.
pi_128788103
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 09:06 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, hoe bedoel je monsterhompen? Ze blijven niet mooi rond van boven en scheuren open? Zoiets?
Of ze scheuren open op een plek waar er een vouw zit in het deeg?
Je moet ze echt goed strak opbollen, waarbij je 1 punt onderop krijgt waar al het deeg naar toe wordt getrokken als het ware. Dan zorgen dat ze niet uitdrogen tijdens het rijzen. En stoom in de oven!

Nog foto's van gemaakt?

@Hobbyist91; weet niet wat je met je foto's gedaan hebt, maar volgens mij waren ze eerst groter?
Vind em persoonlijk wel erg compact hoor.. Denk niet dat je al een actief genoege cultuur hebt. En was ie wel echt gaar dan, omdat nog zo vochtig was?
Waarom heb je trouwens zout over je overgebleven 'desem' gestrooid? Ik zou dat wat je over hebt nu een paar dagen elke dag verversen, waarbij je steeds de helft weg gooit (anders wordt het teveel). Bij iedere verversing verdubbel je de totale hoeveelheid.
Als het dan na een paar dagen goed snel rijst zou ik er nog eens een brood mee proberen te bakken.
Ik bol ze heel strak op, maar tijdens de rijs zakken ze uit en worden het grote vormeloze dingen. Wellicht dat ik ze te groot maak. Nou was het boterdeeg van gisteren ook nog eens heel zacht waardoor ze nog meer uitzakten. Vanwege mijn kleine oventje had ik vijf bollen in een springvorm gedaan. Had wel verwacht dat ze tegenelkaar aankwamen (was ook beetje de bedoeling) maar nu werd het een enorm rond brood. Er was geeneens sprake meer van bolletjes :D Geen foto. Ik heb er een aantal in de vriezer gegooid.
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 10:22:41 #27
91830 MaximusTG
pi_128788256
Ah, op die manier! Misschien dan teveel vocht in de bolletjes? Welk recept heb je gebruikt?
pi_128788604
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 10:22 schreef MaximusTG het volgende:
Ah, op die manier! Misschien dan teveel vocht in de bolletjes? Welk recept heb je gebruikt?
Levine. Hoewel ik beter mijn bakboek erbij had kunnen pakken waar zij zich op beseert. Dat deed ik pas tegen het einde, maar daar stonden toch wat interessante opmerkingen in die er wellicht voor hadden gezorgd dat mijn Tijgereffect wel was gelukt.
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 10:44:14 #29
91830 MaximusTG
pi_128788877
Lijkt me ook leuk om een keer te bakken. Wel slim idee, een springvorm, dan kan je het iig afdekken zonder dat je folie of doek tegen het tijgerpapje aankomt - dat leek mij iig meteen een probleem. Misschien sowieso wel handig om eens een constructie te bedenken van het een of ander waarmee je folie of liever eigenlijk een doek/doeken als het ware zwevend boven de broodjes kan hangen. Meestal smeer ik het folie (meerdere stroken aan elkaar) in met wat zonnebloemolie, maar heb toch altijd het idee dat het de broodjes wat tegenhoudt. Theedoek over mn rijsmandjes werkt altijd prima, en dan een lichte spray water erover (over de doek dan).
pi_128789053
Als ik brood laat rijzen in een vorm doe ik er meestal een regenkapje of badmuts overheen. Die kan ik dan opbollen zodat het volledig afdekt zonder dat het brood geraakt wordt. Ik zag Paul Hollywood geloof ik ooit eens met bekers en plastic in de week. Dat moet ik even nazoeken in een van zijn eerste afleveringen (heb ze bewaard O+ )
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 10:52:16 #31
91830 MaximusTG
pi_128789079
Das idd wel een optie, wat glazen bekers omgekeerd tussen de broodjes, en dan daaroverheen de doeken draperen!

edit: nu heb ik echt zo'n beeld van een springvorm met een vrolijk gekleurde badmuts op :D
pi_128789120
Overigens staat er in het bakboek dat je ze onbedekt moet laten rijzen nadat je het papje hebt aangebracht. Dan droogt het korstje denk ik wat meer uit en breekt het beter in de oven. Niet dat dat bij mij hielp :') Ik denk juist dat door de springvorm het niet goed gelukt is. Aan de zijkanten is er wel een tijgerpatroon, maar in het midden en bovenop niet. Het brood is niet bol geworden maar als een laag omhoog gekomen.
pi_128789192
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 10:52 schreef MaximusTG het volgende:
Das idd wel een optie, wat glazen bekers omgekeerd tussen de broodjes, en dan daaroverheen de doeken draperen!

edit: nu heb ik echt zo'n beeld van een springvorm met een vrolijk gekleurde badmuts op :D
Ik heb heel lang moeten zoeken voordat ik een transparante badmuts vond om dat dus te voorkomen. Gelukkig had ik er ooit een uit een hotelkamer gejat :D
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 11:39:26 #34
91830 MaximusTG
pi_128790493
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 10:54 schreef bloempje-moi het volgende:
Overigens staat er in het bakboek dat je ze onbedekt moet laten rijzen nadat je het papje hebt aangebracht. Dan droogt het korstje denk ik wat meer uit en breekt het beter in de oven. Niet dat dat bij mij hielp :') Ik denk juist dat door de springvorm het niet goed gelukt is. Aan de zijkanten is er wel een tijgerpatroon, maar in het midden en bovenop niet. Het brood is niet bol geworden maar als een laag omhoog gekomen.
Ja, dat zou ook nog kunnen ja, dat papje is natuurlijk ook heel nat, dus het onderliggende deeg blijft wel vochtig. Dat rijst dan in de oven en breekt de laag erboven.
pi_128791399
Ik wilde vergrootbare thumbnails uploaden, maar dat lukt niet via die imagehost. Idee welke imagehost ik het beste kan gebruiken?

Ja, hij is echt gaar. Het is nergens pap of kleverig, duurt alleen lang in het broodrooster :P.

In zo een recept dat ik had stond dat je zout erover kon doen voor de houdbaarheid.

Ik denk dat de compactheid puur door te kort rijzen komt en de nattigheid door een iets te hoge temperatuur. Maar uiteindelijk is het niet veel erger dan bijvoorbeeld een allinsonbrood, dus volgende keer iets lagere temperatuur bakken.
pi_128791764
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 12:04 schreef Hobbyist91 het volgende:
Ik wilde vergrootbare thumbnails uploaden, maar dat lukt niet via die imagehost. Idee welke imagehost ik het beste kan gebruiken?

Ja, hij is echt gaar. Het is nergens pap of kleverig, duurt alleen lang in het broodrooster :P.

In zo een recept dat ik had stond dat je zout erover kon doen voor de houdbaarheid.

Ik denk dat de compactheid puur door te kort rijzen komt en de nattigheid door een iets te hoge temperatuur. Maar uiteindelijk is het niet veel erger dan bijvoorbeeld een allinsonbrood, dus volgende keer iets lagere temperatuur bakken.
Via tinypic?
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 12:32:01 #37
91830 MaximusTG
pi_128792336
Om een brood droger te maken kun je het ook nog bv 10 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan, en daarna nog een paar minuutjes met de deur open.
Klikbare thumbnails maak je zo:

1[url=http://padnaarplaatje.nl/plaatjegroot.jpg][img]http://padnaarplaatje.nl/plaatjeklein.jpg[/img][/url]
pi_128812231
Vraagje; bij de aldi hebben sinds kort van die verpakkingen om brood mee te maken. Moet dat in een broodbakmachine of kan dat ook in een cake blik in de oven ? Ik heb echt geen verstand van brood bakken uberhaupt haha
  Moderator / Miss SHO woensdag 10 juli 2013 @ 21:21:17 #39
22592 crew  Ole
pi_128812313
staat op de verpakking. Normaal gesproken zijn die verpakkingen geschikt voor beiden
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_128813304
Oké, dankjewel. Ik zal er eens naar kijken!
pi_128814084
Vandaag een levering gekregen van Bakkertje Thuis. Jum! Eindelijk greinsuiker om een suikerbrood te maken. Plus alles wat ik verder nog in die webwinkel tegenkwam. O+ Heerlijk dat soort cadeautjes!
pi_128825439
Maximus, ik ga vandaag weer een brood bakken aan de hand van je spreadsheet, alleen dan met Speltvolkoren en semolinameel (heb niets anders meer in huis). Nu net het voordeeg gemaakt maar het lijkt me zo dik. Geen papje maar echt een deeg. Klopt dat? Weet het niet meer van de vorige keer.
pi_128825494
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 21:55 schreef bloempje-moi het volgende:
Eindelijk greinsuiker om een suikerbrood te maken.
Tip: als je iemand kent die een KVK-nummer heeft, bij de Sligro hebben ze dat ook, maar dan voor de helft van de prijs.

Enneh, wat heb je er verder nog besteld aan spullen? :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_128825596
Helaas ken ik niemand met zo'n pasje. Maar hier was het ook niet duur. Heb er ook suikerchips bij besteld, iets grotere korrels nog. Verder:

Italiaans Landbrood 50% mix 1 Kg
4-Granenvlokken 500 gr
Zout bakkerskwaliteit + jodium 1 kg (ik vergat steeds zout in de supermarkt te kopen :') )
Moutpoeder 100 gr
Pompoenpitten 150 gr
Zonnebloempitten 200 gr
Tomaatjes gedroogd 75 gr
Greinsuiker P2 200 gr.
Suikerchips P4 200 gr.
Broodzakken papier 10 st
Broodzakken plastic 10 st
Ouwel rondjes 20 st.
Cocosmeel 125 gr.

Ik wilde nog wel veel meer meel kopen, maar ik moet eerst eens opmaken wat ik hier nog allemaal het staan. Iemand nog een tip voor maïsmeel? Ik heb eens maisbrood gemaakt maar dat was niet te eten.
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 09:04:33 #45
91830 MaximusTG
pi_128825766
Ja, maisbrood, dat is een verhaal apart. Zoals wij het kennen is het gewoon een tarwebrood met een klein deel mais, wat voor een gele kleur zorgt.
Maar in Amerika (de werelddelen) kennen ze "cornbread" wat weer iets compleet anders is.
Dan heb je nog het zogenaamde "masa harina" wat ze voor tortilla's gebruiken. Is niet hetzelfde als gewoon maismeel..
Dus wat voor een brood heb je toen geprobeerd te maken?
pi_128825840
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 09:04 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maisbrood, dat is een verhaal apart. Zoals wij het kennen is het gewoon een tarwebrood met een klein deel mais, wat voor een gele kleur zorgt.
Maar in Amerika (de werelddelen) kennen ze "cornbread" wat weer iets compleet anders is.
Dan heb je nog het zogenaamde "masa harina" wat ze voor tortilla's gebruiken. Is niet hetzelfde als gewoon maismeel..
Dus wat voor een brood heb je toen geprobeerd te maken?
Ik heb toen zo'n Amerikaans brood proberen te maken, double cornbread volgens mij zelfs. Net een harde spons. Zo de prullenbak ingegaan.
pi_128829259
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 08:44 schreef bloempje-moi het volgende:
Maximus, ik ga vandaag weer een brood bakken aan de hand van je spreadsheet, alleen dan met Speltvolkoren en semolinameel (heb niets anders meer in huis). Nu net het voordeeg gemaakt maar het lijkt me zo dik. Geen papje maar echt een deeg. Klopt dat? Weet het niet meer van de vorige keer.
Speltmeel werkt als een soort spons op water ofzo, dat geeft een veel droger resultaat. Ik maak -procentueel- mn speltdeeg ook altijd natter, het voelt alleen veel droger :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128829276
quote:
2s.gif Op donderdag 11 juli 2013 11:37 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Speltmeel werkt als een soort spons op water ofzo, dat geeft een veel droger resultaat. Ik maak -procentueel- mn speltdeeg ook altijd natter, het voelt alleen veel droger :)
Zo'n vermoeden had ik al. Zou ik nu nog wat water bij moeten voegen aan mijn voordeeg?
pi_128829302
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 08:54 schreef bloempje-moi het volgende:
Helaas ken ik niemand met zo'n pasje. Maar hier was het ook niet duur. Heb er ook suikerchips bij besteld, iets grotere korrels nog. Verder:

Mocht je in de buurt van Rotterdam wonen, in ruil voor vervoer vanaf Sligro naar mijn huis (+/- 4km) voor mij en de door mij gekochte spullen mag je best mijn Sligropas bij de kassa lenen hoor O-)

Grote zakken meel zijn zo lastig op de scooter.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128829336
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 11:37 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Zo'n vermoeden had ik al. Zou ik nu nog wat water bij moeten voegen aan mijn voordeeg?
Voor het voordeeg maakt het niet veel uit, voor je werkelijke deeg zou ik het toch echt tegen de 70% aan laten lopen ja.

Voordeel: Mooi schoon aanrecht bij het kneden. Het deeg absorbeert alles.
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 11:40:23 #51
91830 MaximusTG
pi_128829371
Oh, haha, had je hele post over dat recept gemist, bloempje-moi.
De totale hydratie van het het recept is toch al 75%! Echt een vloeibaar papje is het niet, voordeeg is met volkoren meel!
pi_128829452
quote:
2s.gif Op donderdag 11 juli 2013 11:38 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Mocht je in de buurt van Rotterdam wonen, in ruil voor vervoer vanaf Sligro naar mijn huis (+/- 4km) voor mij en de door mij gekochte spullen mag je best mijn Sligropas bij de kassa lenen hoor O-)

Grote zakken meel zijn zo lastig op de scooter.
:D Helaas, omgeving Zaanstreek zonder auto. Maar bedankt voor het aanbod. Voorlopig heb ik ook wel genoeg suikerkorrels. Sinds ik een oven bezit is er 3.5 kilo aangekomen, dus zoveel suikerbrood mag ik helemaal niet eten.
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 13:38:48 #53
91830 MaximusTG
pi_128833042
Heb ook tijgerbroodjes gebakken! Deegrecept en papje geschaald naar 4 bollen van 130 gram; Had geen rijstebloem/meel, dus heb rijst vermalen met de staafmixer. Kreeg het niet helemaal fijn genoeg, dus heb het gezeefd. Wel veel meer water toegevoegd dan in recept. Had eerst niet door, maar na eerste rijs gewone deeg was het papje gewoon vast. Dus weer vloeibaarder gemaakt.
Paar glazen op bakplaat gezet, en daar doeken over, dat werkte wel perfect! Misschien maak ik ook wel een constructie van ijzerdraad. Toen tijdens de tweede rijs papje erover. Daarna onafgedekt laten rijzen. 14 minuten laten bakken op 200 graden, maar toen waren ze nog zo bleek dat ik ze langer heb laten bakken met een iets hogere temperatuur tot ze mooi bruin waren.



Tijdens de rijs na aanbrengen papje was ik er nog niet zo zeker van hoe ze zouden worden, vond het papje nogal korrelig..

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 11-07-2013 13:44:20 ]
pi_128834600
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 13:38 schreef MaximusTG het volgende:
Heb ook tijgerbroodjes gebakken! Deegrecept en papje geschaald naar 4 bollen van 130 gram; Had geen rijstebloem/meel, dus heb rijst vermalen met de staafmixer. Kreeg het niet helemaal fijn genoeg, dus heb het gezeefd. Wel veel meer water toegevoegd dan in recept. Had eerst niet door, maar na eerste rijs gewone deeg was het papje gewoon vast. Dus weer vloeibaarder gemaakt.
Paar glazen op bakplaat gezet, en daar doeken over, dat werkte wel perfect! Misschien maak ik ook wel een constructie van ijzerdraad. Toen tijdens de tweede rijs papje erover. Daarna onafgedekt laten rijzen. 14 minuten laten bakken op 200 graden, maar toen waren ze nog zo bleek dat ik ze langer heb laten bakken met een iets hogere temperatuur tot ze mooi bruin waren.

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Tijdens de rijs na aanbrengen papje was ik er nog niet zo zeker van hoe ze zouden worden, vond het papje nogal korrelig..
Mooi! Deze zijn beter gelukt dan de mijne, hoewel ik het wel lekker hoorde kraken in de oven. Lekker? Jouw bollen zijn dus nog groter dan die van mij; ik had 100 gram per bol. Ze zijn enorm geworden. Die truc met de glazen werkt dus.
Ik heb nog heel veel rijstemeel over. Dat worden nog heel veel tijgerbollen.
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 14:31:52 #55
91830 MaximusTG
pi_128834915
Bedankt! Ja , waren lekker ja! Tenminste, voor zover ik kon proeven (verkouden).. Maar vriendin vond ze ook lekker. Waren beetje formaat Italiaanse bol. Ik hou niet van die mini-broodjes. Altijd zo'n naaierij met die weekendbollen van de AH. 10 bolletjes.. maar wel heule kleine iele, vergeleken met de zakken met 6 ...

edit: ik had dus iets minder dan 130 gram deeg per bol he, niet 130 gram bloem.

[ Bericht 12% gewijzigd door MaximusTG op 11-07-2013 15:00:53 ]
pi_128845285
Urenlang gaat het goed met het brood en doet hij precies wat hij moet doen, en nu in de oven lijkt het helemaal in elkaar te zakken en is het zo plat als een dubbeltje. Snap er helemaal niets van!
pi_128847134
Mijn bolletjespogingen zijn tot nu toe zo-zo. Het worden of halve cakejes, of halve bakstenen :')

Nu Khobz aan het proberen. Arabische naan zeg maar :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128887575
Wit zuurdesem, bruin zuurdesem (50% spelt, 50% bloem), en Arabische platte broden :)















Gehele broodalbum
La derecha oprime, la izquierda libera
  zaterdag 13 juli 2013 @ 18:01:04 #59
21210 Paladin82
In Black and White
pi_128910501
All ik wil graag een spelt no knead brood maken, met als het even kan 50% volkoren spelt en 50% spelt bloem, echter kan ik maar moeilijk de juiste verhoudingen vinden voor speltbrood, heeft iemand al zoiets gemaakt?
yesterday is History , Today is a Gift , Tomorrow a mystery
  † In Memoriam † zaterdag 13 juli 2013 @ 18:13:53 #60
91830 MaximusTG
pi_128910777
Je moet met spelt vooral niet te hoog gaan zitten met je hoeveelheid water. Verder kan je wel de verhoudingen en tijden gebruiken van bv het recept wat ik laatst postte.
Doe bv eens een hydratie van 68%.
Voor bv een 1kg deeg;

290 gram speltbloem
290 gram speltmeel
395 gram water
1/4 tsp gist
12 gram zout

Droge ingr bij elkaar. Water erbij. Of met lepel goed homogene massa van roeren. Maar misschien toch makkelijker FF een half minuutje mixer met deeghaken er in hangen. Deeg onderin kom verzamelen, afdekken en 11 uur laten staan. Dan verwerken hoe je wil, tweede rijs en bakken.
pi_128915283
Prachtig weer LeeHarveyOswald!

Ik heb vanochtend broodjes gebakken, die mooi op tijd voor de lunch klaar waren. Smaakte goed!



  zaterdag 13 juli 2013 @ 20:57:53 #62
21210 Paladin82
In Black and White
pi_128915449
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juli 2013 18:13 schreef MaximusTG het volgende:
Je moet met spelt vooral niet te hoog gaan zitten met je hoeveelheid water. Verder kan je wel de verhoudingen en tijden gebruiken van bv het recept wat ik laatst postte.
Doe bv eens een hydratie van 68%.
Voor bv een 1kg deeg;

290 gram speltbloem
290 gram speltmeel
395 gram water
1/4 tsp gist
12 gram zout

Droge ingr bij elkaar. Water erbij. Of met lepel goed homogene massa van roeren. Maar misschien toch makkelijker FF een half minuutje mixer met deeghaken er in hangen. Deeg onderin kom verzamelen, afdekken en 11 uur laten staan. Dan verwerken hoe je wil, tweede rijs en bakken.
Top dank je wel, deeg staat te pruttelen op het aanrecht en morgen dan maar is even afbakken, als je brood in een hete gietijzeren pan oid wil bakken is een tweede rijs dan nog steeds nodig, ik heb namelijk ook recepten gevonden waarin ze dit zonder 2de rijs doen.
yesterday is History , Today is a Gift , Tomorrow a mystery
  † In Memoriam † zaterdag 13 juli 2013 @ 21:13:54 #63
91830 MaximusTG
pi_128916046
Zou ik wel doen ja, zeker omdat spelt al een zwakkere glutenstructuur heeft. Gewoon paar keer op zichzelf invouwen, ff opbollen. Dan afhankelijk van hoe stevig het aanvoelt kan je het los op bv wat bakpapier laten rijzen, of in een met bebloemde doek beklede kom.
Zo na de eerste rijs in een pan flikkeren lijkt mij iig geen goed plan.
pi_128930319
volkoren rogge/spelt krentenbrood!



volkoren tarwe/spelt sesambrood!



pi_128930369
Ik vergeet steeds foto's te maken. Dan is het al op of in de vriezer. :) Laatst moutpoeder toegevoegd aan mijn brood. Doet dat ook nog wat anders dan het alleen donkerder maken? Het is zo ontzettend zacht namelijk.
pi_128931958
ik neem aan dat het ook een smaak toevoegt aan je deeg, maar waarschijnlijk proef je dat niet eens terug door de kleine hoeveelheid. Geen idee verder :P
pi_128933252
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juli 2013 20:53 schreef Bleie het volgende:
Prachtig weer LeeHarveyOswald!

Ik heb vanochtend broodjes gebakken, die mooi op tijd voor de lunch klaar waren. Smaakte goed!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Heb je deze in een springvorm gedaan of gewoon met wat tussenruimte op een bakplaat gelegd?
pi_128935147
En de binnenkant:











La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128940374
quote:
0s.gif Op zondag 14 juli 2013 14:06 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Heb je deze in een springvorm gedaan of gewoon met wat tussenruimte op een bakplaat gelegd?
In een springvorm. Werkte prima.
pi_128945473
Vandaag voor het eerst brood gebakken. Deze: http://www.thefreshloaf.com/recipes/cinnamonraisinoatmealbread om precies te zijn. Wel paar kleine aanpassingen gedaan: Alle hoeveelheden gehalveerd omdat 3 broden mij wat veel leek. En geen oats gebruikt want, meh, niet zo lekker. Vervangen door wat pistachenoten. Overigens heb ik gist op 2/3 gedaan omdat ik las dat sommige bakkers problemen hadden met rijzen van deeg als ze een mindere hoeveelheid maakten.

Alles ging eigenlijk goed totdat ik het brood in de vorm deed. Het brood rees niet tot waar het zou moeten ook niet na langer wachten dan aangegeven (eerste 2 uur rijzen gaf geen problemen). Ook in de oven kwam er in volume nauwelijks iets bij. Uiteindelijk was ik niet ontevreden over het eindresultaat (zie foto) en smaakt het prima maar vraag me toch af of het niet wat luchtiger had gekund en welke fout(en) ik dan gemaakt heb?

foto van brood

edit: foto werkte niet lekker dus ff via linkje
"If you tell the truth, you don't have to remember anything"
pi_128970023
Collega: "Oh, wat een mooi brood! Met wat voor een broodbakmachine heb je die gebakken?"

(En niet voor het eerst dat ik zo'n 'compliment' krijg)
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † dinsdag 16 juli 2013 @ 13:45:15 #72
91830 MaximusTG
pi_129004369
Mooie broodjes LHO, en, ach, trek je niks aan van die collega's - gewoon wat beter opvoeden in brood-kunde :P.

Heb er ook weer een gebakken;
Ff gekeken wat ik nog allemaal had staan - een aantal halfvolle tarwemeelzakjes, speltmeel. Dus heb zelf wat samengesteld:
In bakkerspercentages een recept opgesteld, met de bedoeling daar nog een kleine hoeveelheid desemstarter bij te doen.

35% Volkoren tarwemeel
35% Volkoren speltmeel
30% Tarwebloem
2% zout
70% water

Uitgerekend voor 1 kg beoogd deeggewicht, komt neer op

205 gram tarwemeel en 205 gram speltmeel, 175 gram bloem, 12 gram zout en 410 gram water.

205 gram tarwemeel met 205 gram water in een kom gemengd, afgedekt
205 gram speltmeel en 205 gram water en 50 gram desem gemengd, afgedekt
175 gram bloem en 12 gram zout gemengd, afgedekt (om het vast klaar te zetten).
Nachtje (10 uur) laten rijzen/weken.
Volgende dag alles gemengd en gekneed. Eerste rijs 2 uur; vormen, in rijsmand, >1,5 uur tweede rijs.
oven op 250 voorverwarmd. Brood op steen geschoven na insnijden. Water op onderste ovenplaat voor stoom. Temperatuur terug naar 210/220. 40 minuten gebakken. 10 minuten met oven uit en deur op kier.



edit: En de foto's van de binnenkant! Hij is goed gelukt, en smaakt heerlijk!

[ Bericht 18% gewijzigd door MaximusTG op 16-07-2013 15:26:43 ]
pi_129042290
prachtig brood maximus!
Hier weer eens croissants en pain au chocolat gebakken. Had nog wat langer in de oven gemoeten om mooi te karamelliseren en het vormen was weer een drama, maar ook gewoon weer erg lekker hehe.

de hele batch


pain au chocolat


croissant
pi_129042459
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2013 13:41 schreef evo87 het volgende:
prachtig brood maximus!
Hier weer eens croissants en pain au chocolat gebakken. Had nog wat langer in de oven gemoeten om mooi te karamelliseren en het vormen was weer een drama, maar ook gewoon weer erg lekker hehe.

de hele batch
[ afbeelding ]

pain au chocolat
[ afbeelding ]

croissant
[ afbeelding ]
Recept?
pi_129044173
Ziet er goed uit, Evo. Ik zag laatst een mooi youtube filmpje over het vormen, toen was het voor mij ook niet zo moeilijk meer. Ik denk dat het nu te warm is in m'n huis om ze te maken, in de herfst weer...Wel weer zin in, vind het leuk. Ok, die keer dat de poes het bakblik met croissants die te lagen rijzen om gooide vond ik het niet zo leuk...
pi_129044498
recept: http://www.thefreshloaf.c(...)ssant-major-overhaul

Zal ook eens op youtube zoeken naar wat filmpjes over croisants vormen.
Ondanks de temperatuur, 25 graden in huis, ging het prima trouwens. Nog maar even eentje naar binnen werken voordat de familie ze allemaal op heeft. :)
pi_129047430
Deze temperatuur is juist heel goed om brood te maken. In de bakkerij is het ook altijd rond de 25 graden. Nu helaas met dit weer stukje warmer:)
pi_129048017
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2013 15:57 schreef Revje1 het volgende:
Deze temperatuur is juist heel goed om brood te maken. In de bakkerij is het ook altijd rond de 25 graden. Nu helaas met dit weer stukje warmer:)
Ja, brood gaat goed. Ik woon in Zweden, en heb beduidend kortere rijstijden als wanneer het -20 is. Croissants lijkt me lastiger, omdat je nu wel erg snel moet werken voordat de boter smelt..
pi_129048932
Mijn zuurdezem broden, net uit de oven. Ik moet nog werken aan het insnijden, ik heb erg inconsistente resultaten met de oren..dit is een beetje een rommelig recept, toen ik gisteravond de desem voorbereide las ik het recept niet goed...

pi_129049903
quote:
1s.gif Op woensdag 17 juli 2013 16:11 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

Ja, brood gaat goed. Ik woon in Zweden, en heb beduidend kortere rijstijden als wanneer het -20 is. Croissants lijkt me lastiger, omdat je nu wel erg snel moet werken voordat de boter smelt..
Boter kan je nog in de koelkast zetten totdat het de beste zachtheid of stijfheid heeft om weg te werken in je deeg. Als je deeg klaar is en je wilt croissants maken kan het ook in plastic in de koelkast doen. Stijft alles wat op en dan is het beter te verwerken dan dat alles heel erg zacht is.
pi_129053629
Ook maar weer eens een foto van mijn broodbakkunsten. Het is van een mix die ik voor mijn verjaardag kreeg. De eerste keer had ik alleen niet door dat er in die mixen al zout zit. Die kon ik dus meteen weggooien. Ook pistoletjes gemaakt, maar die zijn niet zo spannend. Voor zo bij mijn Spaanse stoofpotje. :9
pi_129055086
quote:
1s.gif Op woensdag 17 juli 2013 16:32 schreef Jagärtrut het volgende:
Mijn zuurdezem broden, net uit de oven. Ik moet nog werken aan het insnijden, ik heb erg inconsistente resultaten met de oren..dit is een beetje een rommelig recept, toen ik gisteravond de desem voorbereide las ik het recept niet goed...

Had vanmiddag exact hetzelfde probleem met de oren... wel lekker!



pi_129079664
Tijdens het bakken van de eerste batch gister, werd het zo warm in de keuken dat het rijzen van de rest wat harder ging. Dermate hard dat ze finaal zijn ingestort toen ze de oven in gingen
:')
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_129081929
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2013 18:25 schreef bloempje-moi het volgende:
Ook maar weer eens een foto van mijn broodbakkunsten. Het is van een mix die ik voor mijn verjaardag kreeg. De eerste keer had ik alleen niet door dat er in die mixen al zout zit. Die kon ik dus meteen weggooien. Ook pistoletjes gemaakt, maar die zijn niet zo spannend. Voor zo bij mijn Spaanse stoofpotje. :9
[ afbeelding ]
Zo'n mix is dus ook zonder toevoegingen veel en veel te zout. Heb het direct weggegooid.
  † In Memoriam † donderdag 18 juli 2013 @ 15:01:52 #85
91830 MaximusTG
pi_129087138
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2013 15:01 schreef MaximusTG het volgende:
Hoeveel zout zit daar dan in?
Geen idee, heb de verpakking weggegooid. Weet ook niet of het er op stond. Maar zouter dan dat is het brood maak en ik ga meestal uit van 2% of net iets eronder.
pi_129167438
Het bakken ligt hier momenteel heel even stil... maar binnenkort komt een goede vriend langs die hobbymolenaar is. Hij neemt wat speltmeel voor mij mee O+
pi_129169756
quote:
17s.gif Op zaterdag 20 juli 2013 21:36 schreef douche-eendje het volgende:
Het bakken ligt hier momenteel heel even stil... maar binnenkort komt een goede vriend langs die hobbymolenaar is. Hij neemt wat speltmeel voor mij mee O+
Hoe wordt je hobbymolenaar? :D
Hier ook weer drie broden gebakken: twee zuurdesem met zonnebloempitten en lijnzaad, en een witbrood met semolina, maismeel en sesamzaadjes. Deze laatste ging helaas door de warmte in de tweede rijs iets te hard, met als resultaat een plat brood :(
En het scoren blijft hier een probleem. Nooit verwacht dat dat moeilijk kon zijn.
  zondag 21 juli 2013 @ 01:38:42 #89
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_129177293
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 juli 2013 22:36 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Hoe wordt je hobbymolenaar? :D
Hier ook weer drie broden gebakken: twee zuurdesem met zonnebloempitten en lijnzaad, en een witbrood met semolina, maismeel en sesamzaadjes. Deze laatste ging helaas door de warmte in de tweede rijs iets te hard, met als resultaat een plat brood :(
En het scoren blijft hier een probleem. Nooit verwacht dat dat moeilijk kon zijn.
Daar weten ze bij het gilde van vrijwillige molenaars vast wel meer over :P
pi_129180909
quote:
17s.gif Op zondag 21 juli 2013 01:38 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Daar weten ze bij het gilde van vrijwillige molenaars vast wel meer over :P
Hoe briljant! Ik woon naast de Zaanse Schans, maar ben bang dat die al een fatsoenlijke molenaar hebben. Moet ik te ver fietsen. :P
pi_129184170
Gisteren volkorenmeel gekocht, vandaag ga ik proberen om een volkorenbrood te bakken. Wel eens eerder wat geprobeerd, maar nog nooit met 'serieus' meel, dus ik ben benieuwd. En ik wil het met een poolish doen (naar het recept van Levine). Maar het is hier best warm, zal de poolish dan eerder klaar zijn? Hoe zie je dat je de poolish klaar voor gebruik is?
Somebody that I used to know
  † In Memoriam † zondag 21 juli 2013 @ 14:27:43 #92
91830 MaximusTG
pi_129185600
Dr staat toch ook in het recept een tijd van 6-8 uur. Nou, als het warm is dan zal het eerder 6 dan 8 uur zijn. Hij moet omhoog komen, veel belletjes hoor je te zien. Anders hou je gewoon 7 uur aan. Als ie iets te lang staat is het geen ramp in dat stadium. Zou em wel goed in de gaten houden tijdens de laatste rijs.
  zondag 21 juli 2013 @ 16:23:38 #93
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_129188348
quote:
0s.gif Op zondag 21 juli 2013 10:23 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Hoe briljant! Ik woon naast de Zaanse Schans, maar ben bang dat die al een fatsoenlijke molenaar hebben. Moet ik te ver fietsen. :P
Proberen kan altijd, toch? :P

Heb maar weer een lijnzaadbroodje op het aanrecht staan. Geen zin om weer dat smerige supermarktbood te eten :r
  zondag 21 juli 2013 @ 18:19:52 #94
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_129191491
Mijn hemel, met dit weer rijst het wel als een malle ja :') Heb het volkorenmeel in het recept wat ik al een paar keer heb gebruikt vervangen door spelt, hij staat nu voor de 2e rijs. Ben benieuwd hoe hij eruit gaat komen :9
pi_129203214
Joehoe, mijn eerste 'echte' brood gebakken *O* Hij is erg lekker (heb al een halfwarm sneetje gehad met aardbeien :9~ )!
Maar vond het toch wel spannend: doe ik het goed, of gaat het toch mis. Daarom nog een paar evaluatievragen ;-) (voor de volgende keer)
- Ik had nu het idee dat ik het misschien bijna te kort had gekneed. Het had op zich al wel vliesjes (ik kon strengen deeg van mijn handen trekken), maar toen ik later een filmpje op internet zag, zag dat er toch nog heel anders uit. Het kan ook liggen aan het verschil tussen volkorenmeel en tarwemeel, maar toch de vraag: kan je ook tè lang doorkneden? Wordt het deeg dan weer slechter?
- Ik vond het lastig om te bepalen wanneer die Poolish nou goed is. En ook de 1e en 2e rijs. Want in het recept (en ook hier op het forum) staat: niet te lang! Dan stort het in. Ja... maar wanneer weet je nou wanneer het te lang is? Dan ben je al te laat }:| . Het is dus de kunst om niet te vroeg en niet te laat te zijn?

Anyway, dit smaakt naar meer :-)
Somebody that I used to know
pi_129371768
Hum! Ben hamburgerbroodjes (met karnemelk en ei in het deeg :9 ) aan het maken, en nu na een kwartier is het deeg al twee keer zo ver gerezen als normaal. Even een koelere plek dan de keuken opzoeken voordat het deeg straks over de rand van mijn aanrecht druipt. }:|

quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2013 13:41 schreef evo87 het volgende:
Hier weer eens croissants en pain au chocolat gebakken. Had nog wat langer in de oven gemoeten om mooi te karamelliseren en het vormen was weer een drama, maar ook gewoon weer erg lekker hehe.

de hele batch
[ afbeelding ]

pain au chocolat
[ afbeelding ]

croissant
[ afbeelding ]
Wow, de laagjes! Te gek! O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_129371839
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juli 2013 20:53 schreef Bleie het volgende:
Prachtig weer LeeHarveyOswald!

Ik heb vanochtend broodjes gebakken, die mooi op tijd voor de lunch klaar waren. Smaakte goed!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wat ziet dat kruim er aaibaar zacht uit! O+ Mag ik vragen wat het recept was?
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 27 juli 2013 @ 12:50:07 #98
296595 foodlover
live and learn
pi_129401537
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 13:38 schreef MaximusTG het volgende:
Heb ook tijgerbroodjes gebakken! Deegrecept en papje geschaald naar 4 bollen van 130 gram; Had geen rijstebloem/meel, dus heb rijst vermalen met de staafmixer. Kreeg het niet helemaal fijn genoeg, dus heb het gezeefd. Wel veel meer water toegevoegd dan in recept. Had eerst niet door, maar na eerste rijs gewone deeg was het papje gewoon vast. Dus weer vloeibaarder gemaakt.
Paar glazen op bakplaat gezet, en daar doeken over, dat werkte wel perfect! Misschien maak ik ook wel een constructie van ijzerdraad. Toen tijdens de tweede rijs papje erover. Daarna onafgedekt laten rijzen. 14 minuten laten bakken op 200 graden, maar toen waren ze nog zo bleek dat ik ze langer heb laten bakken met een iets hogere temperatuur tot ze mooi bruin waren.

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Tijdens de rijs na aanbrengen papje was ik er nog niet zo zeker van hoe ze zouden worden, vond het papje nogal korrelig..
Heerlijk!
Binnenkort ook maar eens tijgerbollen bakken, of ik maak ze als breekbrood.
  zondag 4 augustus 2013 @ 13:12:11 #99
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_129676468
Ik had echt gigantisch veel zin in zachte witte broodjes met knakworst... Dus voor het eerst in een lange tijd weer brood(jes) gebakken. Pas op! Belabberde foto.

  zondag 4 augustus 2013 @ 13:26:15 #100
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_129676781
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 13:12 schreef Redcoon het volgende:
Ik had echt gigantisch veel zin in zachte witte broodjes met knakworst... Dus voor het eerst in een lange tijd weer brood(jes) gebakken. Pas op! Belabberde foto.

[ link | afbeelding ]
Wow! Schitterend :D
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')