Maar als je op grote schaal mensen minder vlees wil laten eten, zijn ze toch wel handig.quote:Op zaterdag 16 januari 2016 17:42 schreef Farenji het volgende:
Even voor de duidelijkheid, je hebt absoluut geen "vleesvervangers" nodig om minder vlees te eten. Noten, zuivel, eieren, peulvruchten en beetje gevarieerde groente en je bent klaar. Qorn en tivall en al dat nepvlees op sojabasis etc is leuk maar niet noodzakelijk. Als vegetariër eet ik ze vrijwel nooit.
Als ze nou eens stoppen met het subsidieren van de bio-industrie, dan wordt vlees vanzelf duurder dan vleesvervangers. Maar laat men dan ook stoppen met die vlees-propaganda, die iedereen wijsmaakt dat vlees de hoeksteen van een goede maaltijd is, en het daaruit voortvloeiende waan-idee dat je "dus" een vleesvervanger nodig hebt om volwaardig te eten zonder vlees.quote:Op zaterdag 16 januari 2016 19:06 schreef Broomer het volgende:
[..]
Maar als je op grote schaal mensen minder vlees wil laten eten, zijn ze toch wel handig.
Je kan een koe natuurlijk heel wat vaker melken dan slachten. We hebben nu een gigantisch melkoverschot; elke dag wordt er melk door het riool gespoeld omdat we niet weten wat we ermee aanmoeten. Voor dat kleine beetje zuivel dat een mens per dag gebruikt hebben we echt niet veel koeien nodig. We hebben nu zoveel koeien nodig omdat we van het vlees afhankelijk zijn.quote:We hebben het overigens over het verminderen van de ecologische voetprint. Is zuivel dan wel zo veel beter dan vlees? Koeien zijn oha veel belastender dan kippen bijvoorbeeld.
Marktwerking. Zogenaamd hoge R&D kosten en marketing (terwijl ik er nauwelijks advertenties van zie) en vooral monopolie. Dus geld vragen. Ik geloof best dat als we (mondiaal!) zouden beginnen met 1 dag per week geen vlees eten maar iets vlees vervangend of vegetarisch dat dat een boel kan schelen. Maar hit em where they should be hit first, dus in de grootste consumerende gebieden. Voordat je daar zover bent ben je tientallen, zo niet honderden jaren verder. Het zit zo verweven in de cultuur van mensen dat ga je niet bereiken met een paar campagne's. Vergelijk het met roken. Zelfs al stoppen we hier in Nederland morgen allemaal met roken, dan nog is het een mondiaal probleem. Ik heb geen inzicht in die budgetstromen maar wereldwijd wordt er geld ingezameld maar OF er blijft ontzettend veel aan de strijkstok hangen OF men trekt zich er niets van aan. Zelfs in landen waar afschrikwekkende pakjes sigaretten zijn blijven mensen gewoon roken. Dus stel je zou alle vleesverpakkingen ook afschrikwekkend maken, blijven mensen gewoon vlees eten.quote:Op zaterdag 16 januari 2016 17:17 schreef Broomer het volgende:
[..]
Ik vind ze tegenwoordig best te eten, maar ze zijn inderdaad duur. En dat begrijp ik niet. Die moeten toch veel goedkoper te produceren zijn dan vlees? Veel minder gevoelig voor bederf ook.
Het huidige beleid is erop gericht dat op een zo klein mogelijke oppervlakte een zo groot mogelijke opbrengst moet zijn.quote:Op zondag 17 januari 2016 17:43 schreef W00fer het volgende:
Ontopic: zelfs als je de landbouw grotendeels pesticide vrij zou maken, zou de opbrengsten dusdanig laag zijn dat je de 7 miljard mensen op deze wereld niet meer kan voeden. Het is dus een cyclus. Hoe meer volk er hier rondloopt hoe meer monden je moet voeden des te grootschaliger en efficiënter je productieproces moet zijn, waardoor grote bedrijven zoals Monsanto en Cargill het voor het zeggen hebben. Stop de overbevolking en dan praten we verder. Dan kan productie kleinschaliger. Hetzelfde met legbatterijen en plofkippen. Als er niet zoveel nodig is, kan het biologischer met meer ruimte voor de dieren. Wat er nu gebeurd is op papier de plofkippen eruit, maar in de praktijk wordt er een papieren regeltje bedacht of gaat de productie naar andere landen die buiten de verdragen vallen. Dit soort problemen kun je niet stoppen door eenzijdig maatregelen op te leggen. Doe geen symptoombestrijding
Die grote oppervlakte zal ook weer betaald moeten worden en duurder voedsel accepteren we met zijn allen niet. Kijk naar de chocoladeproductie waar cacao veel duurder is geworden. Wordt nu met man en macht aan gewerkt om dat weer op een acceptabel niveau te krijgen.quote:Op zondag 17 januari 2016 18:05 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Het huidige beleid is erop gericht dat op een zo klein mogelijke oppervlakte een zo groot mogelijke opbrengst moet zijn.
Zonder pesticiden kan je ook het oppervlakte vergroten (die is er genoeg) en dan ben je ook klaar. Dat voedsel dan duurder wordt is inherent daaraan, maar op zich niet erg.
Jawel hoor, niemand maalt erom als het iets minder spotgoedkoop wordt. Er is alleen geen mechanisme in werking dat dat toelaat.quote:Op zondag 17 januari 2016 18:07 schreef W00fer het volgende:
[..]
Die grote oppervlakte zal ook weer betaald moeten worden en duurder voedsel accepteren we met zijn allen niet.
Daarom is de Arabische Lente ook een direct gevolg van de stijging van voedselprijzen.quote:Op zondag 17 januari 2016 18:19 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Jawel hoor, niemand maalt erom als het iets minder spotgoedkoop wordt. Er is alleen geen mechanisme in werking dat dat toelaat.
Dat gaat niet om een stijging die het gevolg was of zou zijn van een ban op kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen.quote:Op zondag 17 januari 2016 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daarom is de Arabische Lente ook een direct gevolg van de stijging van voedselprijzen.
Stijging is stijgingquote:Op zondag 17 januari 2016 18:30 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat gaat niet om een stijging die het gevolg was of zou zijn van een ban op kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen.
Dit is niet waar. Wel als je het geheel vrij zou willen maken van bestrijdingsmiddelen, maar niet wanneer je over behouden gebruik van spreekt.quote:Op zondag 17 januari 2016 17:43 schreef W00fer het volgende:
Ontopic: zelfs als je de landbouw grotendeels pesticide vrij zou maken, zou de opbrengsten dusdanig laag zijn dat je de 7 miljard mensen op deze wereld niet meer kan voeden.
Moderne soorten behouden, vooral als er zoveel genetisch gemodificeerd wordt.....quote:Op zondag 17 januari 2016 19:10 schreef erodome het volgende:
[..]
Dit is niet waar. Wel als je het geheel vrij zou willen maken van bestrijdingsmiddelen, maar niet wanneer je over behouden gebruik van spreekt.
Het wordt vooral iets arbeidsintensiever omdat je moet kijken en beoordelen voordat je handelt. Maar minder opbrengst is niet waar als je verder dezelfde manier en moderne soorten behoud.
Heb hier bij een appelboer gewerkt die zo werkte, niet biologisch, maar ook geen spuit maar een end weg zonder te kijken wat nodig isen gebruik makend van natuurlijke bestrijders (zoals bv oorwurmen en lieveheersbeestjes). Minder arbeidsintensief als biologisch, maar meer arbeidsintensief dan spuit maar raak voor een knaak.
Opbrengst deed niet onder voor de spuit maar raak voor een knaak manier. Sterker nog, opbrengst was iets hoger omdat men meer oog had voor wat er gebeurde en gerichter in kon grijpen.
Zelfde verhaal bij wat andere landbouwers hier, waar tegenwoordig met grote regelmaat mensen tussen de planten lopen, wat bij schoffelen en problemen zoeken als die er zijn waar dan gericht op gereageerd wordt (dan zie je spuiters lopen op dat veld, die niet gewoon alles doen, maar gericht bezig zijn).
Het is niet zwart-wit in dit verhaal, er zit veel tussen biologisch dynamisch mediteren over wat de plantjes nodig zouden kunnen hebben en spuit maar raak voor een knaak. In die tussenvormen liggen veel oplossingen die het beste van die 2 werelden pakken.
Ben ik niet perse tegen.quote:Op zondag 17 januari 2016 19:30 schreef W00fer het volgende:
[..]
Moderne soorten behouden, vooral als er zoveel genetisch gemodificeerd wordt.....
Goed vb, dank daarvoor.quote:Op zondag 17 januari 2016 19:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Zo wordt er in het westland minimaal bestrijdingsmiddelen ingezet, veel gewerkt met bv sluipwespen als anti insecten.
Dankquote:
Goede houding. Wat betreft GMOs zijn ze allemaal verschillend, dat moet je per toepassing bekijken.quote:Op zondag 17 januari 2016 20:50 schreef erodome het volgende:
[..]
Ben ik niet perse tegen.
Ben wantrouwig tegenover round up ready en BT gewas, vooral omdat het resistentie versnelt bij verkeerd gebruik (en dat gebeurd erg veel en makkelijk). Maar GM is heel erg breed, verbetering sta ik niet wars tegenover.
Voor echte directe GM werd er ook veredeld en gekruist (wat ook een vorm van GM is als je het goed bekijkt), daar is iedereen erg blij mee, want het levert meer en lekkerder voedsel op.
Yep. 99.99% van de pesticiden die je eet zijn van natuurlijke oorsprong. Ook niet goed voor je. Maar ja wat natuurlijk is, daar zijn mensen niet bang voor. Vrij irrationeel.quote:Op maandag 18 januari 2016 16:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Groenten die je niet bespuit moeten trouwens veel meer gifstoffen zelf aanmaken. Je leest altijd over resten bestrijdingsmiddelen in Groente en Fruit, maar nooit over het gehalte gifstoffen die planten zelf aan maken. De courgette bv kan zo veel gif aanmaken dat het dodelijk is deze te eten. Dit is er grotendeels uitgelokt, maar zit nog wel in de genen. Vorig jaar een echtpaar hier in D wat zelf hun groente verbouwde en ook hun eigen zaadgoed kweekte mee vergiftigd. De man overleed er aan.
zo nu en dan eens een vleesvervanger.. als ze toch met 100% korting mee mogenquote:Op zaterdag 16 januari 2016 15:09 schreef W00fer het volgende:
[..]
Mensen die dit nog steeds denkenJe weet dat wij als mini landje helemaal niets voorstellen in de wereld van vleesconsumptie? Dat je dus moet beginnen bij de grootste vleesconsumerende landen? Bijv Spanje, Australië, delen van Amerika.
[ afbeelding ]
Daarbij, we zijn nu al meer dan tien jaar bezig met die vleesvervangers. Ik heb ze zelf bijgevuld in de supermarkt en ik heb A niet het idee dat ze goed smaken anders zouden ze de winkel uitvliegen en B niet het idee dat mensen ze kopen vanwege de hogere prijs. Het is en blijft een nicheproduct.
Mensen krijgen nu eenmaal zo'n emo reactie op beelden met van die uitgemergelde kindjes met vliegen op hun hoofd. Want vergis je niet een toename in de prijs van voedsel betekend voor honderden miljoenen mensen honger.quote:Op zondag 17 januari 2016 18:07 schreef W00fer het volgende:
[..]
Die grote oppervlakte zal ook weer betaald moeten worden en duurder voedsel accepteren we met zijn allen niet. Kijk naar de chocoladeproductie waar cacao veel duurder is geworden. Wordt nu met man en macht aan gewerkt om dat weer op een acceptabel niveau te krijgen.
Fascinerend artikel. En Amnes & Gold hebben beiden een zeer indrukwekkend CV.quote:Op maandag 18 januari 2016 21:26 schreef Broomer het volgende:
[..]
Yep. 99.99% van de pesticiden die je eet zijn van natuurlijke oorsprong. Ook niet goed voor je. Maar ja wat natuurlijk is, daar zijn mensen niet bang voor. Vrij irrationeel.
https://www.google.com/ur(...)RvOlISTG5GqBRGharMrQ
Gold ken ik eerlijk gezegd niet, maar Bruce Ames is een grondlegger van het testen van mutagenen. Hij heeft zelfs een veelgebruikte test ontwikkeld, de Ames test, die dat trsten veel efficienter maakte. Een kanjer.quote:Op dinsdag 19 januari 2016 05:17 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Fascinerend artikel. En Amnes & Gold hebben beiden een zeer indrukwekkend CV.
quote:European commission plans to relicense controversial weedkiller | Environment | The Guardian
Glyphosate was deemed ‘probably carcinogenic’ by WHO but draft law has been drawn up to grant new 15-year lease
The European commission plans to give a new 15-year lease to a controversial weedkiller that was deemed “probably carcinogenic to humans” by the World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer (IARC).
A draft implementing law seen by the Guardian says the commission has decided it is appropriate to renew the licence for glyphosate after a lengthy review, which sparked a scientific storm.
Glyphosate is a key ingredient in bestselling herbicides such as Monsanto’s Roundup brand and is so widely used that traces of its residues are routinely found in British breads.
The EU’s food watchdog, the European Food Safety Authority (Efsa) ruled in November that the substance was unlikely to be carcinogenic, in a move welcomed by the agricultural industry.
Related: EU scientists in row over safety of Glyphosate weedkiller
But that advice triggered a backlash, with 96 prominent experts, including almost the whole IARC team, taking the unusual step of calling for the Efsa decision to be disregarded.
The Efsa ruling had relied on six industry-funded and partly unpublished studies and was “not credible because it is not supported by the evidence”, the scientists wrote in a letter (pdf) to the EU’s health commissioner, Vytenis Andriukaitis.
Earlier this week, another 14 scientists signed a consensus statement in the Environmental Health journal, saying regulatory estimates of tolerable exposure levels for glyphosate were based on outdated science.
The Labour party’s shadow environment secretary, Kerry McCarthy, said the public had understandable concerns about the possible impact of substances such as glyphosate on their health.
She told the Guardian: “Public policy should always be evidence based and guided by the best available science. There must be transparency and accountability throughout the process, with the evidence behind the policy making published and made available, so that the public can have full confidence in – or the information they need to challenge – this decision.”
The commission’s draft renewal says there was an “extraordinarily high” number of comments from the public and member states during the review.
The paper does propose some restrictions on the use of glyphosate. National authorities should enforce risk-mitigation measures such as protective clothing for crop sprayers, and ensure the glyphosate used in herbicides they may authorise is the same variety as was tested by Efsa.
The renewal calls for further studies on the endocrine disrupting potential of glyphosate to be completed before August.
Related: Glyphosate is a 'probably carcinogenic' pesticide. Why do cities still use it?
However, environmentalists said the proposal flew in the face of a censure of the commission by the EU ombudsman, Emily O’Reilly, earlier this week for accepting proof of a pesticide’s safety after its use had already been authorised.
Franziska Achterberg, Greenpeace EU’s food policy director, said: “Glyphosate was once described by Monsanto as ‘safe as table salt’. Now science is telling us that it’s a serious threat for our health and the environment. Ignoring the evidence for another 15 years will cost us dearly. Europe needs an exit strategy from chemical pesticides.”
EU national representatives will vote on whether to relicense glyphosate at a meeting in Brussels on 7 March.
A spokesman for the European Crop Protection Association said: “If the European commission deems a renewal appropriate, we would hope that EU member states would then support such a proposal.”
Public fears about glyphosate were evident again this week as about 3,000 boxes of “organic” women’s panty liners were removed from store shelves in France and Canada after they were found to contain traces of glyphosate.
Bron: www.theguardian.com
Apart. Wat mij nog het meeste verbaasd is de lange termijn. Waarom niet voorlopig verlengen met 2 jaar?quote:
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |