Schizoïde persoonlijkheidsstoornisquote:Paranoïde persoonlijkheidsstoornis (PPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis zijn wantrouwend. Ze hebben een vastomlijnde manier van denken en handleen op basis van achterdochtige ideeën over anderen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun visie op de wereld de juiste is en voelen zich bedreigd als anderen het anders zien. Ze zijn vaak koppig, ook als hun standpunt onjuist is. Dit kan soms op een waanidee lijken.
Verder voelen zij zich vaak kwetsbaar. Dit roept angst op. Die angst proberen ze te verminderen door te zoeken naar een oorzaak buiten zichzelf. De dreiging die zij voelen zetten zij om in woede om hun angst te verminderen.
Schizotypische persoonlijkheidsstoornisquote:De schizoïde persoonlijkheidsstoornis (SPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis gedragen zich afstandelijk en hebben moeite om emoties te uiten. Ze leggen moeilijk contact en zijn vaak verlegen, teruggetrokken en stil. Ook doen zij veel dingen alleen en wonen vaak alleen.
Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis halen weinig plezier uit activiteiten. Soms compenseren ze een gebrek aan contact met een rijke fantasiewereld. Over het algemeen is er geen sprake van verlies van contact met de werkelijkheid.
.quote:De schizotypische persoonlijkheidsstoornis (STPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis gedragen zich in de ogen van anderen vaak bizar. Abnormale oogbewegingen en motorisch disfunctioneren zijn kenmerkend. Zij voelen zich ongemakkelijk in aanwezigheid van anderen en zijn wantrouwend. Zij hebben merkwaardige ideeën en overtuigingen.
Borderline persoonlijkheidsstoornisquote:De antisociale persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis met als belangrijkste kenmerk instabiliteit in denken, voelen en gedrag.
Hierdoor kan iemand stemmingswisselingen krijgen, instabiele relaties met anderen hebben, zich impulsief en antisociaal gedragen en snelle behoeftenbevrediging najagen.
De antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) is één van de 10 persoonlijkheidsstoornissen en hoort tot de Cluster B persoonlijkheidsstoornissen.
Theatrale persoonlijkheidsstoornisquote:Borderline persoonlijkheidsstoornis (kortweg: borderline) kenmerkt zich door sterke wisselingen in stemmingen, gedachten en gedrag.
Mensen met borderline zijn enorm impulsief, denken vaak zwart-wit, reageren extreem. Relaties zijn moeilijk te onderhouden, en wisselen ook sterk.
Er worden geen verschillende typen borderline persoonlijkheidsstoornissen onderscheiden.
Mensen met borderline kunnen echter wel verschillen in de mate waarin ze bepaald gedrag vertonen (zoals extraversie, neuroticisme).
Narcistische persoonlijkheidsstoornisquote:Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis vallen op door hun kleurrijk, extravert en dramatisch gedrag. Het zijn zeer emotionele mensen, die moeite hebben om lange diepgaande relaties aan te gaan. Zij staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ook hebben ze de neiging om door middel van uiterlijk vertoon te verleiden of de aandacht op te eisen.
Vragen om aandacht is het centrale thema van deze ziekte. Wanneer een lijder aan de stoornis niet in het middelpunt van de belangstelling staat, voelt hij zich al gauw ongemakkelijk. Hij gaat dan opvallend of seksueel uitdagend gedrag vertonen. Zijn gevoelsuitingen maken een oppervlakkige indruk, maar worden op een hoogdravende manier gebracht. Door vage bewoordingen en overdrijvingen doet de patiënt zich interessanter voor dan hij in feite is. Hij kan makkelijk in huilen uitbarsten of kwaad worden wanneer hij niet de aandacht en complimentjes krijgt waarop hij denkt recht te hebben. Zo'n woedeaanval duurt meestal niet lang.
.quote:Deze mensen vinden zichzelf veel beter dan andere mensen. Ze vinden alleen zichzelf belangrijk en interesseren zich weinig in het lot van anderen. Wel willen ze graag dat andere mensen hen goed en belangrijk vinden.Deze mensen willen graag de macht hebben. Vaak kom je ze tegen in hoge posities in bijvoorbeeld het bedrijfsleven of de politiek. Hier is deze karaktertrek op een bepaalde manier handig. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld honderden mensen zonder schuldgevoel ontslaan.
Afhankelijke persoonlijkheidsstoornisquote:De ontwijkende persoonlijkheidsstoornis (OPS) wordt gekenmerkt door extreme verlegenheid en buitensporige angst voor afwijzing, vernedering of kritiek. Veel mensen vinden het eng om iemand aan te spreken of voelen zich onzeker in onbekende situaties. Wanneer deze angst zo extreem wordt dat iemand zich geheel terugtrekt en nergens aan meedoet zou er sprake kunnen zijn van een ontwijkende of vermijdende persoonlijkheidsstoornis.
Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornisquote:De afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (APS) wordt gekenmerkt door een buitengewone afhankelijkheid ten opzichte van anderen. Iedereen vindt het wel eens fijn verzorgd te worden of hulp te krijgen bij moeilijke beslissingen. Wanneer iemand altijd maar bevestiging nodig heeft, niet alleen kan zijn en altijd hulp en geruststelling nodig heeft om een besluit te nemen, zou er wel eens sprake kunnen zijn van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.
.quote:Mensen met deze stoornis houden van orde en regelmaat. Vaak willen ze alles op hun eigen manier doen. Ze zijn willen alles zo goed mogelijk doen, hierdoor kunnen ze moeilijk beslissen maken. Dit perfectionisme gaat zover dat er veel te veel tijd in hun werk gaat zitten. Ze kunnen zo de deadline niet altijd halen. Bovendien hebben deze mensen moeite met het tonen en uiten van hun emoties.
Deze stoornis is iets anders dan de obsessief-compulsieve stoornis.
Vaak denken deze mensen ook dat hun manier de enige is; ze kunnen moeilijk een advies van iemand anders aannemen.
Nee, natuurlijk. Mijn punt was dat hij ook weer praat over 'psychopaten', en nog erger: de term tevens weer gebruikt op de 'verkeerde' manier.quote:
Dat snap ik, maar nu de PCL-R en de PCL-SV in het leven geroepen zijn komen we daar voorlopig niet meer vanafquote:Op woensdag 20 maart 2013 10:51 schreef lateralize het volgende:
[..]
Nee, natuurlijk. Mijn punt was dat hij ook weer praat over 'psychopaten', en nog erger: de term tevens weer gebruikt op de 'verkeerde' manier.
Hoe lang heb je al een relatie dan? En word je vriend/man ook bij de behandeling betrokken? Heb je relatietherapie gehad? Of heeft hij een cursus voor naastbetrokkenen gevolgd? Kunnen jullie er goed over praten wat jouw gedrag voor hem/jullie relatie betekent en daar proberen oplossingen voor te bedenken als dat mogelijk is? Ik ken je verder niet, maar dat is denk ik wel belangrijk, dat hij WEET waarom je je zo gedraagt en dat hij daar mee leert omgaan. En dat jullie er over blijven praten en dat hij daarin ook zijn gevoelens en grenzen aangeeft.quote:Op woensdag 20 maart 2013 11:49 schreef Amarantha het volgende:
Ik vroeg me af hoe het bij jullie gaat binnen een relatie. Merk dat ik neiging heb om shit te verneuken telkens met mijn rare gedrag af en toe
Ik word morgen besproken in de intakecommissie. Als het idd programma1 wordt, dan word ik volgende week dinsdag gebeld. Ook krijg ik dan meteen een brief thuis voor een oriëntatiedag. Dan kan ik dus een dagje meedoen op de groep, blijf ik mee-eten en krijg ik die dag 2 "buddies" waar ik mijn vragen aan kan stellen. Wachtlijst is maar een paar weken, dus valt heel erg mee!quote:Op woensdag 20 maart 2013 15:21 schreef Ewelina het volgende:
Wanneer hoor je meer Sylvana, over de opnamedatum enzo? En de wachtlijst?
Sterkte ermee iig.
Ja idd! Ik ga zelf in april nog weekendje weg vanwege 6-jarig jubileum van vriendlief en mij. Maar verwacht dat als ik idd P1 ga doen ik de week erna kan beginnen! Want wat ik van anderen heb gehoord is dat na intakegesprek ze met 2-3 weken konden starten in groep. Dus dat zou echt mooi zijnquote:Op woensdag 20 maart 2013 15:38 schreef Ewelina het volgende:
Maar een wachtlijst van een paar weken? Dat valt echt heel erg mee!
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.En vorig jaar moest ik nog 200 euro eigen bijdrage betalen toen ik was opgenomen op PAAZ, maar dat is inmiddels weer afgeschaft lees ikquote:Vergoeding en eigen bijdrage bij behandeling in de tweedelijns ggz
Voor een behandeling (diagnosebehandelcombinatie of dbc) door een hulpverlener in de tweedelijns ggz geldt:
U krijgt de behandeling vergoed vanuit het basispakket.Wanneer u langer dan een jaar klinische zorg nodig heeft, wordt deze vergoed vanuit de AWBZ.
Scelta is ook geen AWBZ-instelling. Pas na 1 jaar klinische behandeling wordt het betaald vanuit AWBZ en dan moet je idd wel eigen bijdrage betalen. Maar bij Scelta duurt opname ook maximaal 12 maanden.quote:Op woensdag 20 maart 2013 23:18 schreef LovingGabbertje het volgende:
Awbz heeft ook een eigen risico/eigen bijdrage van ongeveer 150 p/m.
Heb dat toen uitgezocht op de site, maar hoorde later dat mijn opname geen awbz-instelling meer is.
Mquote:Op zaterdag 23 maart 2013 08:59 schreef Murmeli het volgende:
[quote][ afbeelding ] Op woensdag 20 maart 2013 13:48 schreef Sylvana het volgende:
[..]
Hoe lang heb je al een relatie dan? En word je vriend/man ook bij de behandeling betrokken? Heb je relatietherapie gehad? Of heeft hij een cursus voor naastbetrokkenen gevolgd? Kunnen jullie er goed over praten wat jouw gedrag voor hem/jullie relatie betekent en daar proberen oplossingen voor te bedenken als dat mogelijk is? Ik ken je verder niet, maar dat is denk ik wel belangrijk, dat hij WEET waarom je je zo gedraagt en dat hij daar mee leert omgaan. En dat jullie er over blijven praten en dat hij daarin ook zijn gevoelens en grenzen aangeeft.
Ik heb 6 jaar een relatie met mijn verloofde. We hebben door mijn psychiatrische problemen veel ups en downs gehad. Maar wij zijn er juist sterker uitgekomen steeds. Al hebben wij ook hele moeilijke tijden gehad, helemaal toen ik ook nog eens ernstig depressief was. Dan lag ik de hele dag in bed en als mijn vriend dat uit zijn werk kwam dan moest hij mij uit bed halen. En dan had ik niks in het huishouden gedaan, had ik nergens zin in, beleefde ik nergens plezier aan. Dat is voor hem natuurlijk ook niet leuk.
Of toen ik nog zo suïcidaal was, dat hij met angst en beven de deur opende als hij thuis kwam. Omdat hij bang was hoe hij mij thuis zou aantreffen en of ik wel thuis was en niet vermist was. Want ik ben een dag vermist geweest, daarna 2 maanden opgenomen geweest en dat was natuurlijk helemaal een lastige tijd. Als ik nu bij Scelta in opname ga dan kun je je erop voorbereiden, weet je allebei waar je aan toe bent. Maar dat waren we toen niet. En dan is de klap natuurlijk veel heftiger.
En naast die grote dingen heb je idd ook gewoon de "kleine" gedragingen in je relatie. Het emotioneel reageren, of juist terugtrekken, bang zijn om verlaten te worden (al is dat bij mij nu een stuk minder nu we gewoon echt al jaren bij elkaar zijn en alle moeilijke momenten samen overwonnen hebben) de automutilatie etc. Daarin moet je partner ook zijn grenzen aangeven, soms toch tegen je ingaan, omdat hij er anders zelf aan onderdoor gaat.
Maar net als het voor jezelf lastig is, is het voor je partner ook ontzettend lastig. En daar zul je samen mee moeten dealen als je met elkaar verder wilt. En daar kun je ook genoeg hulp bij krijgen als je dat wilt. Succes ermee iig
Nee, het is geen pre-programma, maar een diagnostisch programma. Omdat ik dus last heb van kenmerken van meerdere persoonlijkheidsstoornissen willen ze daar eerst meer duidelijkheid over hebben. Dus je krijgt wel 1 dag in de week groepstherapie, je kunt wel een beetje aan doelen werken, maar het is vooral bedoeld voor hun om een beter beeld te krijgen van je.quote:Op donderdag 25 april 2013 12:51 schreef Ewelina het volgende:
Waarom is dat niet eerder gezegd ? Of is dat een soort voorbereidend programma?
Nope, en morgen is dus eerste keer, en daarna is het gelijk alweer 2 weken vakantiequote:
Fijn dat die klinische opname je zo goed geholpen heeft! Wil je er wat meer over vertellen?quote:Op donderdag 2 mei 2013 17:01 schreef MissMascotte het volgende:
Helaas, ben een borderliner
Net 2 maanden klaar met Klinische Psycho Therapie van een jaar lang.
Was echt mijn redding!
Het is sowieso lastig om het bij jezelf te erkennen. Wanneer is iets een stoornis en wanneer niet? Bij persoonlijkheidsstoornissen is alles vaag. En daarbij gaat het niet over.quote:Op maandag 29 juli 2013 13:25 schreef sitting_elfling het volgende:
Dit topic loopt voor geen meter omdat het denk ik ook gewoon lastig om er voor uit te komen dat je een stoornis hebt. Dat D&A topic loopt als een tierelier en kan je, met welke stoornis dan ook, gerust je ei kwijt. Samenvoegen lijkt me dan ook niet nodig.
Ik ben wel benieuwd. In hoeverre herken jij die diagnose in jezelf?quote:Op dinsdag 23 juli 2013 15:46 schreef AlexanderC het volgende:
Ik heb een Schizotypische persoonlijkheidsstoornis. Meer hier?
Eens verder hoor. Maar eigenlijk hoor ik ook niet in dit topic thuis. Ik krijg enorme nekschot kriebels bij een bepaalde soort persoonlijkheids stoornis dat ik maar beter niet meer in dit soort topics kan reageren. Het is 1 van de weinige dingen die me echt over de kast kan jengelen omdat dit soort mensen soms totaal niet te 'begrijpen' zijn.quote:Op maandag 29 juli 2013 14:26 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Het is sowieso lastig om het bij jezelf te erkennen. Wanneer is iets een stoornis en wanneer niet? Bij persoonlijkheidsstoornissen is alles vaag. En daarbij gaat het niet over.
Ik denk dat men er nog te weinig van afweet. Misschien dat over 50 jaar het woord persoonlijkheidsstoornis niet meer bestaat. Nu krijg je zo'n diagnose naar aanleiding van bijvoorbeeld testen. Als uit die testen blijkt dat je 'extreem gedrag' vertoont, krijg je de stempel 'persoonlijkheidsstoornis'.
Ik denk dat er veel beter gekeken kan worden naar de mate waarin je stabiel of labiel bent. In hoeverre ben je bijvoorbeeld in staat om je in andere mensen in te leven? Hoe goed kan jij relativeren? Hoe stressbestendig ben je?
Nu ben ik wel benieuwd op welke stoornis je doelt eerlijk gezegd.quote:Op maandag 29 juli 2013 14:33 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Eens verder hoor. Maar eigenlijk hoor ik ook niet in dit topic thuis. Ik krijg enorme nekschot kriebels bij een bepaalde soort persoonlijkheids stoornis dat ik maar beter niet meer in dit soort topics kan reageren. Het is 1 van de weinige dingen die me echt over de kast kan jengelen omdat dit soort mensen soms totaal niet te 'begrijpen' zijn.
Misschien is dat ook wel 1 van de redenen waarom dit topic niet loopt. Het ligt toch gevoelig?
Ik herken het vooral in het feit dat ik een zonderling ben en weinig tot geen sociale contacten heb. Daardoor heb ik een sociale achterstand en veel moeilijkheden gehad op sociaal gebied op werk en in mijn prive leven.quote:Op maandag 29 juli 2013 14:28 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Ik ben wel benieuwd. In hoeverre herken jij die diagnose in jezelf?
Maar zou je wel graag contact met andere mensen willen? Of voel jij je juist op je best als je alleen bent?quote:Op maandag 29 juli 2013 14:52 schreef AlexanderC het volgende:
[..]
Ik herken het vooral in het feit dat ik een zonderling ben en weinig tot geen sociale contacten heb. Daardoor heb ik een sociale achterstand en veel moeilijkheden gehad op sociaal gebied op werk en in mijn prive leven.
Voor de rest past het ook wel bij mij dat ik afwijkende opvattingen heb.
Ik voel me op mijn best als ik alleen ben, maar verlang toch wel naar wat contact af en toe. Ik zou graag een solistische baan willen hebben, maar kan dat helaas niet vinden.quote:Op maandag 29 juli 2013 14:55 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Maar zou je wel graag contact met andere mensen willen? Of voel jij je juist op je best als je alleen bent?
Mijn oom heeft een schizoide persoonlijkheidsstoornis. Veel mensen begrijpen hem niet als hij bijvoorbeeld op verjaardagen heel stil is en altijd vrij snel weer weg is. Het is opvallend dat hij meestal vertrekt wanneer er eten wordt uitgedeeld. Bij hem thuis ziet het er precies hetzelfde uit als 20 jaar geleden. Bij vrijwel de meeste mensen verandert de inrichting van hun huis eens in de zoveel tijd, al was het maar dat de beeldbuis-TV wordt vervangen door een flatscreen-TV. Bij hem is er niks verandert. Zelfs de planten zijn altijd hetzelfde.quote:Op maandag 29 juli 2013 14:58 schreef AlexanderC het volgende:
[..]
Ik voel me op mijn best als ik alleen ben, maar verlang toch wel naar wat contact af en toe. Ik zou graag een solistische baan willen hebben, maar kan dat helaas niet vinden.
vanwaar de interesse?
Je bent niet alleenquote:Op maandag 29 juli 2013 14:52 schreef AlexanderC het volgende:
[..]
Ik herken het vooral in het feit dat ik een zonderling ben en weinig tot geen sociale contacten heb. Daardoor heb ik een sociale achterstand en veel moeilijkheden gehad op sociaal gebied op werk en in mijn prive leven.
Voor de rest past het ook wel bij mij dat ik afwijkende opvattingen heb.
Ik zocht een 'naampje' een label, whatever. Als het niet schizoide is, wat dan wel?quote:Op maandag 29 juli 2013 16:07 schreef AlexanderC het volgende:
Daar schrijft hij net een lap tekst over.
Het klinkt als Cluster C - ontwijkend.quote:Op maandag 29 juli 2013 16:48 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik zocht een 'naampje' een label, whatever. Als het niet schizoide is, wat dan wel?
Dankjewel! Dat klinkt heftig. Respect dat je er nog relatief positief instaat! Ik loop zelf enorm te kloten met PTSS, en jij klinkt toch wel wat positiever in het leven ivg met mijzelf.quote:Op maandag 29 juli 2013 17:02 schreef Pulzzar het volgende:
Ik heb borderline met trekken van een ontwijkende en obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis, gecombineerd met een angststoornis en een depressieve stoornis.
Dat lijkt maar zo. Op sommige momenten voel ik me sterk, maar meestal baal ik enorm van mijn 'stoornissen'. Op het moment voel ik me de grootste loser van de wereldquote:Op maandag 29 juli 2013 17:48 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Dankjewel! Dat klinkt heftig. Respect dat je er nog relatief positief instaat! Ik loop zelf enorm te kloten met PTSS, en jij klinkt toch wel wat positiever in het leven ivg met mijzelf.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |