In de docu van Penn & Teller wordt dit besproken. Bijvoorbeeld op 16:30 minquote:Op zaterdag 2 maart 2013 10:05 schreef miss_sly het volgende:
Waar zijn de miljoenen gebleven? Zij gaf ze niet uit, kennelijk, maar wat is er mee gebeurd? Stonden die,onaangeroerd op diverse rekeningen?
quote:Op zondag 19 oktober 2003 18:04 schreef shmoopy het volgende:
Dit gestoorde individu heeft mensenlevens op d'r geweten door oa anticonceptie te veroordelen.
Zaligverklaren my ass, gewoon nog een keer verbranden, op de hoogste stand wmb.
Zo, ik was mijn tijd ver vooruit.quote:Op zaterdag 2 maart 2013 10:37 schreef Arcee het volgende:
Deze post heb ik altijd onthouden en past perfect in dit topic:
[..]
quote:Op zaterdag 2 maart 2013 10:37 schreef Arcee het volgende:
Deze post heb ik altijd onthouden en past perfect in dit topic:
[..]
Over de doden niets dan goeds, wil je maar zeggen.quote:Op zondag 3 maart 2013 15:34 schreef Iwanius het volgende:
Het voegt helemaal niets toe dan alleen een opgekropte frustratie botvieren op iemand die zich niet meer kan verdedigen.
ze was wel katholiek hequote:Op maandag 4 maart 2013 11:10 schreef Jigzoz het volgende:
Daar gaat het christendom grotendeels om: het blind aannemen dat iets goed is. Dat blijkt verdomd goed te werken, want:
- De Bijbel is een verschrikkelijk naar boek waarin miljoenen mensen door de hoofdpersoon (God) worden vermoord, terwijl hij eigenlijk nergens iets doet wat je vriendelijk, aardig of menslievend zou kunnen noemen. Sterker nog: het hoogtepunt van de menslievendheid van God blijkt de kruisiging van zijn zoon te zijn. Dat is een langzame marteldood.
- De christelijke leer gaat uit van het onderdrukken van normale menselijke gevoelens, zoals oprechte liefde, seksualiteit, jaloezie, haat, enzovoort, terwijl diezelfde leer het slachtofferschap en het lijden probeert te verheffen, waarbij iedereen ook nog even wordt opgezadeld met een overerfde doodzonde. Kortom: er wordt geprobeerd de volgelingen om te vormen tot zielige hoopjes mens.
- De verschillende kerkelijke instanties zeggen veel goed te doen, maar in praktijk proberen ze vooral hun macht uit te breiden. Als er dan een keer iets gedaan wordt om mensen daadwerkelijk te helpen, dan moet daar altijd over opgeschept worden. Het gebeurt nooit uit gevoel, maar altijd omdat het moet. Dat is geen goedheid, dat is discipline.
- In naam van de verschillende vormen van christendom zijn er in de afgelopen eeuwen miljoenen mensen vervolgd, vermoord, gemarteld, onderdrukt, gediscrimineerd, enzovoort en nog steeds komen er bijzonder veel misstanden (met name over de katholieke kerk) naar buiten.
Als we dan toch met termen als 'goed' en 'slecht' gaan strooien, dan zie ik in het christendom heel veel slechts en vrijwel niets goeds. Toch geloven christenen dat al deze verschrikkingen óf uit hun context gehaald zijn, óf overdreven worden, óf simpelweg niet waar zijn.
Dus als er blijkt dat bepaalde heiligverklaarde mensen achteraf gezien eigenlijk verschrikkelijke mensen waren, dan kan me dat eigenlijk niet verbazen. Dat er geprobeerd zal worden om te doen alsof het allemaal niet waar is: zelfde verhaal.
Ik hoef me niks voor te stellen. Ze was katholiek punt. Hij benoemt het christendom. Ook al zou dat verschil nog zo klein zijn.quote:Op maandag 4 maart 2013 12:28 schreef ATON het volgende:
[..]
Oef, stel je voor dat ze protestantse was geweest...
De laatste tijd staan er allerlei katholieke misdaden in de belangstelling, maar de rest van het christendom heeft ook weinig meer dan ellende te bieden.quote:Op maandag 4 maart 2013 12:56 schreef anonymoussie het volgende:
[..]
Ik hoef me niks voor te stellen. Ze was katholiek punt. Hij benoemt het christendom. Ook al zou dat verschil nog zo klein zijn.
Hier wil ik toch even op reageren. De kruisdood van Jezus was geen straf of juridische maatregel (metaforisch gezien) om een "boze God" tevreden te stellen.quote:Op maandag 4 maart 2013 11:10 schreef Jigzoz het volgende:
Sterker nog: het hoogtepunt van de menslievendheid van God blijkt de kruisiging van zijn zoon te zijn. Dat is een langzame marteldood.
Normale menselijke gevoelens kun je niet onderdrukken, en dat is ook niet waar de christelijke leer van uitgaat.quote:Op maandag 4 maart 2013 11:10 schreef Jigzoz het volgende:
- De christelijke leer gaat uit van het onderdrukken van normale menselijke gevoelens, zoals oprechte liefde, seksualiteit, jaloezie, haat, enzovoort, terwijl diezelfde leer het slachtofferschap en het lijden probeert te verheffen, waarbij iedereen ook nog even wordt opgezadeld met een overerfde doodzonde.
Deels mee eens, hoewel er ook veel instanties zijn die wel veel goeds doen. Maar dat is niet aan religie gebonden, er zijn ook Islamitische instanties of stichtingen die helemaal niet gekoppeld zijn aan een religie waar hebberige mensen geld ontvreemden. Wederom het mankement in de menselijke natuur.quote:Op maandag 4 maart 2013 11:10 schreef Jigzoz het volgende:
- De verschillende kerkelijke instanties zeggen veel goed te doen, maar in praktijk proberen ze vooral hun macht uit te breiden. Als er dan een keer iets gedaan wordt om mensen daadwerkelijk te helpen, dan moet daar altijd over opgeschept worden. Het gebeurt nooit uit gevoel, maar altijd omdat het moet. Dat is geen goedheid, dat is discipline.
Welke verschrikkingen bedoel je? Dingen als de Spaanse Inquisitie bijvoorbeeld?quote:Op maandag 4 maart 2013 11:10 schreef Jigzoz het volgende:
Toch geloven christenen dat al deze verschrikkingen óf uit hun context gehaald zijn, óf overdreven worden, óf simpelweg niet waar zijn.
Tja, iedereen kan iemand heilig verklaren. Zegt verder natuurlijk niet zoveel.quote:Op maandag 4 maart 2013 11:10 schreef Jigzoz het volgende:
Dus als er blijkt dat bepaalde heiligverklaarde mensen achteraf gezien eigenlijk verschrikkelijke mensen waren, dan kan me dat eigenlijk niet verbazen. Dat er geprobeerd zal worden om te doen alsof het allemaal niet waar is: zelfde verhaal.
Hoe dan ook: erg vriendelijk was het niet.quote:Op maandag 4 maart 2013 14:33 schreef Elemo het volgende:
[..]
Hier wil ik toch even op reageren. De kruisdood van Jezus was geen straf of juridische maatregel (metaforisch gezien) om een "boze God" tevreden te stellen.
Jezus is niet "gestraft" voor ons, maar legde vrijwillig zijn leven neer om ons te kunnen herenigen met het goddelijke.
Er is niets mis met haat, lust of jaloezie.quote:Normale menselijke gevoelens kun je niet onderdrukken, en dat is ook niet waar de christelijke leer van uitgaat.
Alle gevoelens die alleen maar slechte dingen voortbrengen (bewust of niet), leiden tot zonde. En dat kan vele vormen hebben, buitensporige haat, lust, jaloezie, noem maar op.
Dat zou betekenen dat christenen aanzienlijk minder misdaden begaan dan atheïsten en dat is niet zo.quote:Met als gevolg moorden, inbraken, gesneuvelde huwelijken, verslavingen, al die dingen, een vrijwel eindeloze lijst. Terwijl het zo logisch is, terwijl vrijwel iedereen het ermee eens zal zijn dat die dingen eigenlijk moreel niet door de beugel kunnen. En vaak hebben we het niet eens zelf door.
Herstel: fout volgens het christendom.quote:Het woord zonde moet je dan ook niet zien als een belerend vingertje van God die zegt "dat mag jij niet, nu ben ik boos op je", nee eerder als gemaakte keuzes waar niks goeds uitkomt. Iets dat haaks staat op hoe het hoort te zijn, een fout.
Ik zie het christendom als puur slecht.quote:Je hebt het over goed en slecht, maar kijkend naar de wereld hebben we daar als mensen nogal wat moeite mee, dat is wat men in het christendom verstaat onder de zondige natuur.
Ik ben niet ziek. Ik ben niet slecht. Ik hoef niet geholpen te worden. Ik ben een mens met menselijke behoeften en neigingen. Daar is niets mis mee.quote:Maar we zijn mensen, we worden geboren met een neiging tot zonde en zijn nu eenmaal zo. Je bent ook geen zondaar omdat je zondigt, nee je zondigt omdat je een zondaar bent. Zie het als een aandoening als het ware, een spiritueel mankement. Dodelijk zelfs.
Een dokter wordt niet boos als je ziek bent maar probeert jou te genezen.
Als het positief is, dan komt het door religie, maar als het fout gaat, dan komt dat door de menselijke natuur?quote:Deels mee eens, hoewel er ook veel instanties zijn die wel veel goeds doen. Maar dat is niet aan religie gebonden, er zijn ook Islamitische instanties of stichtingen die helemaal niet gekoppeld zijn aan een religie waar hebberige mensen geld ontvreemden. Wederom het mankement in de menselijke natuur.
Of de heksenverbrandingen bijvoorbeeld. De lijst is vrij lang.quote:Welke verschrikkingen bedoel je? Dingen als de Spaanse Inquisitie bijvoorbeeld?
Toch nog iets waar we het over eens zijn.quote:Tja, iedereen kan iemand heilig verklaren. Zegt verder natuurlijk niet zoveel.
Nee dat klopt, het was dan ook een zeer wrede manier van ter dood brengen.quote:Op maandag 4 maart 2013 14:54 schreef Jigzoz het volgende:
Hoe dan ook: erg vriendelijk was het niet.
Nee in principe zijn dat ook normale menselijke gevoelens, het gaat meer om de mate waarop. Ik neem aan dat je het met me eens bent dat verkrachtingen bijvoorbeeld absoluut slecht zijn? Of racisme?quote:Op maandag 4 maart 2013 14:54 schreef Jigzoz het volgende:
Er is niets mis met haat, lust of jaloezie.
Dat is natuurlijk niet zo, christenen blijven mensen. Neemt niet weg dat ieder voor zich kan proberen bepaalde eigenschappen te bedwingen.quote:Op maandag 4 maart 2013 14:54 schreef Jigzoz het volgende:
Dat zou betekenen dat christenen aanzienlijk minder misdaden begaan dan atheïsten en dat is niet zo.
Inderdaad, het is een christelijke zienswijze om te verklaren wat het begrip zonde inhoudt.quote:
Daar is ook niets mis mee, zolang je anderen geen kwaad doet. Maar ook daar ben je uiteraard volledig vrij in, je kunt nu een bank beroven als je dat zou willen. Dat is het onderscheid wat ik duidelijk probeer te maken.quote:Op maandag 4 maart 2013 14:54 schreef Jigzoz het volgende:
Ik ben niet ziek. Ik ben niet slecht. Ik hoef niet geholpen te worden. Ik ben een mens met menselijke behoeften en neigingen. Daar is niets mis mee.
Dat zeg ik niet. Het ging mij erom dat hebberigheid een universeel iets is en niet iets dat je alleen bij christelijke stichtingen ziet. Er zijn genoeg stichtingen die heel veel goeds doen en niets met religie te maken hebben, dat was m'n punt. En zo ook christelijke stichtingen.quote:Op maandag 4 maart 2013 14:54 schreef Jigzoz het volgende:
Als het positief is, dan komt het door religie, maar als het fout gaat, dan komt dat door de menselijke natuur?
Helaas wel inderdaad.quote:Op maandag 4 maart 2013 14:54 schreef Jigzoz het volgende:
Of de heksenverbrandingen bijvoorbeeld. De lijst is vrij lang.
Wat zijn dan eigenlijk de voordelen van het christendom? Ik zie er echt geen enkele. Wel vreselijk veel nadelen.quote:Op maandag 4 maart 2013 15:21 schreef Elemo het volgende:
[..]
Nee dat klopt, het was dan ook een zeer wrede manier van ter dood brengen.
[..]
Nee in principe zijn dat ook normale menselijke gevoelens, het gaat meer om de mate waarop. Ik neem aan dat je het met me eens bent dat verkrachtingen bijvoorbeeld absoluut slecht zijn? Of racisme?
[..]
Dat is natuurlijk niet zo, christenen blijven mensen. Neemt niet weg dat ieder voor zich kan proberen bepaalde eigenschappen te bedwingen.
[..]
Inderdaad, het is een christelijke zienswijze om te verklaren wat het begrip zonde inhoudt.
[..]
Daar is ook niets mis mee, zolang je anderen geen kwaad doet. Maar ook daar ben je uiteraard volledig vrij in, je kunt nu een bank beroven als je dat zou willen. Dat is het onderscheid wat ik duidelijk probeer te maken.
[..]
Dat zeg ik niet. Het ging mij erom dat hebberigheid een universeel iets is en niet iets dat je alleen bij christelijke stichtingen ziet. Er zijn genoeg stichtingen die heel veel goeds doen en niets met religie te maken hebben, dat was m'n punt. En zo ook christelijke stichtingen.
[..]
Helaas wel inderdaad.
quote:Op maandag 4 maart 2013 15:21 schreef Elemo het volgende:
Nee in principe zijn dat ook normale menselijke gevoelens, het gaat meer om de mate waarop. Ik neem aan dat je het met me eens bent dat verkrachtingen bijvoorbeeld absoluut slecht zijn? Of racisme?
Rechters 19, vers 22-29quote:22 Terwijl de reiziger en zijn gastheer genoeglijk aan de maaltijd zaten, liepen de mannen van de stad bij het huis te hoop. Deze onverlaten bonsden op de deur en riepen tegen de oude heer des huizes: ‘Laat die gast van u naar buiten komen, we willen hem nemen!’ 23 De gastheer ging naar buiten en zei tegen hen: ‘Mensen, bega toch geen schanddaad. Zoiets kunt u niet doen: deze man is bij mij te gast! 24 Ik heb hier mijn dochter, die nog maagd is, en de bijvrouw van mijn gast; laat me die naar buiten sturen. Neem hen maar en doe met hen wat u wilt, maar doe deze man hier zoiets schandelijks niet aan.’ 25 De belagers gingen daar niet op in, maar toen de Leviet zijn vrouw de straat op duwde, naar hen toe, verkrachtten en misbruikten ze haar de hele nacht lang. Pas bij het eerste ochtendgloren lieten ze haar gaan. 26 Terwijl het langzaam licht werd, sleepte ze zich naar het huis waar haar man te gast was. Voor de drempel viel ze neer. 27 Toen haar man die ochtend bij de eerste zonnestralen de deur opende en naar buiten ging om zijn reis te vervolgen, zag hij zijn vrouw daar liggen, haar handen uitgestrekt naar de drempel. 28 ‘Sta op,’ zei hij tegen haar. ‘Kom, we vertrekken.’ Maar er kwam geen antwoord. Hij tilde haar op de ezel en vertrok naar zijn woonplaats. 29 Bij zijn thuiskomst nam hij zijn mes en sneed het lichaam van zijn vrouw in twaalf stukken; naar elk stamgebied van Israël stuurde hij een stuk.
Mee eens.quote:Op maandag 4 maart 2013 17:12 schreef Jigzoz het volgende:
Wat zijn dan eigenlijk de voordelen van het christendom? Ik zie er echt geen enkele. Wel vreselijk veel nadelen.
Het voordeel van het christendom is dat het voor ons makkelijker is om ons intellectueel superieur te voelen... zoiets?quote:Op maandag 4 maart 2013 17:12 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Wat zijn dan eigenlijk de voordelen van het christendom? Ik zie er echt geen enkele. Wel vreselijk veel nadelen.
Ja ja idd dat denken gelovigen idd van atheïsten. Zij voelen zich vooral spiritueel superieur. Wat het verschil ook mag zijnquote:Op maandag 4 maart 2013 19:09 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het voordeel van het christendom is dat het voor ons makkelijker is om ons intellectueel superieur te voelen... zoiets?
Dat hoor je me niet zeggen. Ik vraag me het alleen wel serieus af waarom iemand ervoor zou kiezen om christen te worden. Ik bedoel, als je het christendom eens rustig bekijkt, dan zitten er eigenlijk voornamelijk nadelen aan. Die erfzonde bijvoorbeeld lijkt me niet bepaald iets dat erg veel mensen zal aantrekken. Wie gelooft er nou graag dat hij sowieso niet deugt omdat hij nu eenmaal mens is? Dat is nogal masochistisch.quote:Op maandag 4 maart 2013 19:09 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het voordeel van het christendom is dat het voor ons makkelijker is om ons intellectueel superieur te voelen... zoiets?
Een streng christelijke collega van me is doctor in de biochemie. Ik kan me daar erg moeilijk intellectueel superieur aan achten.quote:
Zulke mensen houden hun geloof en andere zaken dusdanig gescheiden dat je op sommige momenten denkt dat ze leiden aan multiple personality disorder. Zo las ik onlangs over een geoloog die daarnaast ook jonge-aarde creationist was. Wetenschappelijk had hij geen enkel probleem met het idee dat de aardlagen die hij bestudeert miljoenen jaren oud zijn. Op persoonlijk vlak gelooft hij dat de aarde een paar duizend jaar geleden geschapen is.quote:Op dinsdag 5 maart 2013 19:51 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Een streng christelijke collega van me is doctor in de biochemie. Ik kan me daar erg moeilijk intellectueel superieur aan achten.
Waar heb jij het over?quote:Op dinsdag 5 maart 2013 20:08 schreef De_Kardinaal het volgende:
Ik acht Einstein vele malen superieur aan dat kleine breintje van jou Molurus. Voel je je nu ook superieur aan Einstein? Ik mag hopen van niet, zo wel dan heb je narcisme tot je eigen god verheven.
Dat hij wel degelijk gelovig was, maar niet geloofde in God op de wijze die wordt verstaan als men zegt gelovig te zijn. Het is niet zwart/wit.quote:Op dinsdag 5 maart 2013 20:41 schreef Molurus het volgende:
[..]
Waar heb jij het over?
"It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it." - Albert Einstein
http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_views_of_Albert_Einstein
Het geloof van Einstein is de god van Spinoza. En dat is op zijn best een vorm van pantheisme, dat was precies mijn punt.quote:Op woensdag 6 maart 2013 00:06 schreef De_Kardinaal het volgende:
[..]
Dat hij wel degelijk gelovig was, maar niet geloofde in God op de wijze die wordt verstaan als men zegt gelovig te zijn. Het is niet zwart/wit.
Zelfde bron.quote:Einstein used many labels to describe his religious views, including "agnostic"[3] "religious nonbeliever"[4] and a "pantheistic"[5] believer in "Spinoza's God."[6]
(...)
Einstein was more inclined to denigrate disbelievers than the faithful.
[edit]
Hij had zijn geheel eigen opvatting 'cosmic religion'. Hij was in iedere geen atheïst aangezien hij dat denigrerend vond als mensen dat dachten.quote:Op woensdag 6 maart 2013 00:21 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat onderstreept alleen maar wat ik al zei.
Dat is iets anders dan hier staat he:quote:Op woensdag 6 maart 2013 00:27 schreef De_Kardinaal het volgende:
[..]
Hij had zijn geheel eigen opvatting 'cosmic religion'. Hij was in iedere geen atheïst aangezien hij dat denigrerend vond als mensen dat dachten.
Helemaal niets. Foei, nou weer on topic!quote:Op woensdag 6 maart 2013 00:27 schreef De_Kardinaal het volgende:
En wat heeft dit met Moeder Theresa te maken?![]()
Het lijkt hier wel modloos.
Dan had je inmiddels toch moeten weten dat Einstein geen theist was.quote:Op woensdag 6 maart 2013 00:33 schreef De_Kardinaal het volgende:
O, dat was mijn eigen post #18 en dit is post #39. Lijkt wel of elk topic uiteindelijk in dezelfde non-discussie eindigt.
Ik heb alleen gezegd dat hij gelovig was. Wat jij dan voor mij invult wat ik daar onder versta is toch niet mijn probleem. Of citeer mij even waar ik zeg dat hij een theïst was?quote:Op woensdag 6 maart 2013 00:39 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dan had je inmiddels toch moeten weten dat Einstein geen theist was.
Maar als je dan toch een theistische wetenschapper wilt noemen, noem dan Isaac Newton.
Je reageerde, in mijn ogen nogal fel, op een post die ik beeindigde met deze toevoeging:quote:Op woensdag 6 maart 2013 00:42 schreef De_Kardinaal het volgende:
[..]
Ik heb alleen gezegd dat hij gelovig was. Wat jij dan voor mij invult wat ik daar onder versta is toch niet mijn probleem. Of citeer mij even waar ik zeg dat hij een theïst is?
Wellicht heb je die gewoon gemist. Dat kan. Maar dit sluit mensen zoals Einstein wel uit.quote:Op dinsdag 5 maart 2013 19:55 schreef Molurus het volgende:
De enige variant van religie bij hoogopgeleiden waarbij ik niet denk 'wat ontzettend dom' zijn eigenlijk vormen van ofwel deisme ofwel pantheisme. Maar echt theisme... nee.
Dat laatste is natuurlijk naast een religieuze ook een etnische/culturele identiteit. Bovendien is het de vraag of onder degenen die zich "christelijk" noemen niet heel veel nominale christenen zijn. Openlijk atheïsme schijnt in de VS over het algemeen niet zo gewaardeerd te worden.quote:Op woensdag 6 maart 2013 01:02 schreef De_Kardinaal het volgende:
Dan sluit je wel veel wetenschappers uit. Veel Noord -Zuid Amerikaanse wetenschappers noemen zich christelijk of Joods.
tsja.....zo lust ik er nog wel een paar.quote:Het wonder
Het Vaticaan wachtte na haar dood in 1997 vijf jaar tot het in gang zetten van het proces van de zaligverklaring. Het wonder van Moeder Teresa was het genezen van Monica Besra die aan hevige buikpijn leed. De vrouw verklaarde dat zij genezen was nadat zij een door Teresa gezegende medaille op haar buik kreeg. Haar artsen dachten iets anders: de cyste in haar eierstokken en de tuberculose was verdwenen door de medicatie die zij kreeg. Toch was het volgens het Vaticaan een wonder en het volk zag haar toch al als heilige. “Wat is er nog mooier dan een zaligverklaring die de kerk nieuw leven inblaast en gelovigen inspireert in een tijd waarin kerken leeg zijn en het Romeinse gezag in verval is?” vragen de onderzoekers zich af.
Alle artsen heilig verklaren!quote:Op donderdag 7 maart 2013 09:57 schreef hoatzin het volgende:
tsja.....zo lust ik er nog wel een paar.
En geen woord van afkeuring hierover in de bijbel he? Nee, dit werd als volstrekt normaal beschouwd blijkbaar.quote:
Vanuit praktisch oogpunt waarschijnlijk?quote:Op woensdag 6 maart 2013 01:02 schreef De_Kardinaal het volgende:
Veel Noord -Zuid Amerikaanse wetenschappers noemen zich christelijk of Joods.
Het is nog een stukje erger: als je alleen op deze passage afgaat lijkt het alsof de vrouw wordt gepresenteerd als een volledig onschuldig slachtoffer van de situatie (of van het gedrag van de Leviet), maar uit de context kun je opmaken dat de schrijver waarschijnlijk vindt dat de vrouw in zeker opzicht haar verdiende loon krijgt. In het begin van het verhaal wordt namelijk duidelijk gemaakt dat ze een ongehoorzame "hoer" was. Niet in de Nieuwe Bijbelvertaling, die zo begint:quote:Op donderdag 7 maart 2013 10:07 schreef hoatzin het volgende:
[..]
En geen woord van afkeuring hierover in de bijbel he? Nee, dit werd als volstrekt normaal beschouwd blijkbaar.
De NBG-vertaling heeft hier:quote:1 In die tijd, toen er geen koning in Israël was, woonde er een Leviet diep in het bergland van Efraïm. Hij had een meisje uit Betlehem in Juda als bijvrouw genomen. 2 Na een hevige ruzie liep ze van hem weg en ging terug naar het huis van haar vader in Betlehem. Vier maanden later 3 ging haar man haar achterna om haar te overreden bij hem terug te komen. Hij had zijn knecht bij zich en een span ezels. Zijn vrouw liet hem binnen in het huis van haar vader, die zijn schoonzoon allerhartelijkst ontving...
http://www.biblija.net/bi(...)=1&pos=0&l=nl&set=10
Maar de Hebreeuwse tekst is explicieter:quote:2 Maar zijn bijvrouw werd hem ontrouw en liep van hem weg naar het huis van haar vader te Betlehem in Juda, waar zij vier volle maanden bleef.
Zo ook de Herziene Statenvertaling:quote:א וַיְהִי בַּיָּמִים הָהֵם, וּמֶלֶךְ אֵין בְּיִשְׂרָאֵל; וַיְהִי אִישׁ לֵוִי, גָּר בְּיַרְכְּתֵי הַר-אֶפְרַיִם, וַיִּקַּח-לוֹ אִשָּׁה פִילֶגֶשׁ, מִבֵּית לֶחֶם יְהוּדָה. 1 And it came to pass in those days, when there was no king in Israel, that there was a certain Levite sojourning on the farther side of the hill-country of Ephraim, who took to him a concubine out of Beth-lehem in Judah.
ב וַתִּזְנֶה עָלָיו, פִּילַגְשׁוֹ, וַתֵּלֶךְ מֵאִתּוֹ אֶל-בֵּית אָבִיהָ, אֶל-בֵּית לֶחֶם יְהוּדָה; וַתְּהִי-שָׁם, יָמִים אַרְבָּעָה חֳדָשִׁים. 2 And his concubine played the harlot (speelde de hoer) against him, and went away from him unto her father's house to Bethlehem in Judah, and was there the space of four months.
ג וַיָּקָם אִישָׁהּ וַיֵּלֶךְ אַחֲרֶיהָ, לְדַבֵּר עַל-לִבָּהּ להשיבו (לַהֲשִׁיבָהּ), וְנַעֲרוֹ עִמּוֹ, וְצֶמֶד חֲמֹרִים; וַתְּבִיאֵהוּ, בֵּית אָבִיהָ, וַיִּרְאֵהוּ אֲבִי הַנַּעֲרָה, וַיִּשְׂמַח לִקְרָאתוֹ. 3 And her husband arose, and went after her, to speak kindly unto her, to bring her back, having his servant with him, and a couple of asses; and she brought him into her father's house; and when the father of the damsel saw him, he rejoiced to meet him.
http://www.mechon-mamre.org/p/pt/pt0719.htm
quote:2 Maar zijn bijvrouw bedreef hoererij tegen hem en ging bij hem weg, naar het huis van haar vader in Bethlehem in Juda. En zij bleef daar enige dagen, te weten vier maanden.
Een reden om haar in stukken te snijden. 12 Stukken, naar elke stam werd een stuk gestuurd.quote:Op donderdag 7 maart 2013 11:14 schreef Iblardi het volgende:
[..]
Het is nog een stukje erger: als je alleen op deze passage afgaat lijkt het alsof de vrouw wordt gepresenteerd als een volledig onschuldig slachtoffer van de situatie (of van het gedrag van de Leviet), maar uit de context kun je opmaken dat de schrijver waarschijnlijk vindt dat de vrouw in zeker opzicht haar verdiende loon krijgt. In het begin van het verhaal wordt namelijk duidelijk gemaakt dat ze een ongehoorzame "hoer" was. Niet in de Nieuwe Bijbelvertaling, die zo begint:
[..]
De NBG-vertaling heeft hier:
[..]
Maar de Hebreeuwse tekst is explicieter:
[..]
Zo ook de Herziene Statenvertaling:
[..]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |