Mgolovic | maandag 11 februari 2013 @ 11:56 |
Mijn vrouw wil al enige tijd een gietijzeren pan, en nu wil ik haar er als verrassing één cadeau doen. Ik heb alleen geen flauw idee welke ik moet nemen. Hij zal waarschijnlijk het meest worden gebruikt om vlees/stoofpotten in te garen, en misschien stamppotten. Nu las ik al dat er verschil zit tussen 100% gietijzer en geëmailleerd, en dat 100% gietijzer beter zou zijn maar dat hij dan wel eerst uitgebrand moet worden o.i.d? En welk formaat is nou een beetje standaard? Omdat het onze eerste gietijzeren pan zal worden wil ik een niet al te dure nemen, zo tussen de ¤ 50,00 en max. ¤ 75,00 of zo. [ Bericht 0% gewijzigd door Mgolovic op 11-02-2013 18:05:46 ] | |
RaymondK | maandag 11 februari 2013 @ 12:26 |
Gietijzer kan breken he als je er mee slaat ![]() ![]() | |
golfer | maandag 11 februari 2013 @ 13:18 |
http://www.lecreuset.nl/Onze-Producten/Gietijzer/ | |
HenkPietKlaasWim | maandag 11 februari 2013 @ 13:44 |
Waarom is Le Creuset beter dan een andere gietijzeren pan? | |
Kreator | maandag 11 februari 2013 @ 13:50 |
Omdat Golfer. | |
zatoichi | maandag 11 februari 2013 @ 13:53 |
Creuset is echt heel fijn; al heb ik geen ervaring met andere pannen... Neem wel een beetje normaal formaat, die dingen zijn al gauw te klein. Zelf heb ik er een van 22 CM, maar een of twee maatjes groter is wel prettiger. | |
Mgolovic | maandag 11 februari 2013 @ 13:55 |
Mja, misschien zijn het inderdaad hele goede/de beste pannen, maar de ¤ 169,00 die ik op Bijenkorf.nl zie voor een 22cm pan is toch echt boven mijn budget. | |
golfer | maandag 11 februari 2013 @ 13:56 |
Precies! | |
Mgolovic | maandag 11 februari 2013 @ 14:05 |
Dit is dus niks? http://horecastyle.nl/vogue/braadpan-28cm-zwart-rond/ | |
Nikos1986 | maandag 11 februari 2013 @ 14:20 |
Geen Creuset, maar lekker groot en prima binnen het budget: http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/40131725/ Geëmailleerd is wat gebruikersvriendelijker. Deze kun je gewoon met een sopje afwassen. Zonder emaille moet je inderdaad inbranden en mag niet met zeep gewassen worden. | |
Redcoon | maandag 11 februari 2013 @ 14:28 |
Emaille is best tof, ik durf alleen niet te zeggen of het veilig is om stamppot te prakken in een emaille pan. Heeft iemand hier ervaring mee? | |
Bramito | maandag 11 februari 2013 @ 14:33 |
Probeer de Hema eens! Die hebben vaak goede pannen voor weinig! | |
Lienekien | maandag 11 februari 2013 @ 14:37 |
Waarom zou dat een probleem zijn? | |
Redcoon | maandag 11 februari 2013 @ 14:40 |
Misschien ben ik een schijterd, maar ik ben bang dat je met zo'n stamppot stamper het emaille kan beschadigen. Ik weet niet hoeveel geweld zo'n laag kan weerstaan. | |
Lienekien | maandag 11 februari 2013 @ 14:42 |
Kan echt wel wat hebben. | |
Mgolovic | maandag 11 februari 2013 @ 14:42 |
Het prakken zal niet zo'n probleem zijn, dat wordt meestal gedaan met een staafmixer ![]() ![]() Mesje kan daarbij nooit de pan raken. | |
Lienekien | maandag 11 februari 2013 @ 14:43 |
Zo maak je babyvoedsel! | |
Mgolovic | maandag 11 februari 2013 @ 14:46 |
Ook niet tot het één papje is natuurlijk, alleen om een gedeelte gedeelte van de groente gemixt te hebben met de aardappelen, en de rest in stukken er door. | |
HenkPietKlaasWim | maandag 11 februari 2013 @ 14:49 |
Niet doen! Dan worden je aardappelen een soort behanglijm! Door het gebruik van een blender/staafmixer, maak je de structuur kapot en dat komt niet ten goede aan de smaak! Koop gewoon een stamper voor een paar euro bij de hema, werkt perfekt! ![]() | |
Mgolovic | maandag 11 februari 2013 @ 14:54 |
Geef ik er die één bij ![]() | |
NoCigar | maandag 11 februari 2013 @ 15:25 |
Als je de goede aardappelen gebruikt niet, zag ik laatst op 24 kitchen. Het valt dus nogal mee. Ik geloofde dat ook altijd. | |
noutie | maandag 11 februari 2013 @ 15:48 |
Maar om terug te komen op de pan: Geëmailleerd is fijner. 2 redenen: 1 Afwas 2 Email is wit en dan zie je beter of je vlees lichtbruin of donkerbruin is. Tegen een zwarte ondergrond is dat lastiger te zien. Ik heb beide soorten gehad. En in beide soorten kan je de boerenkool gewoon stampen. Ook goed voor je carbon footprint ![]() | |
Mgolovic | maandag 11 februari 2013 @ 15:50 |
Zoiets? http://www.megapool.nl/bk-h6050-528-braadpan ![]() | |
Lienekien | maandag 11 februari 2013 @ 15:50 |
Vraag eens aan je vriendin wat voor een ze het liefste wil! | |
Mgolovic | maandag 11 februari 2013 @ 15:54 |
Liever niet, dan is de verrassing er af he. En ik vermoed dat ze het zelf ook niet precies weet. | |
Lienekien | maandag 11 februari 2013 @ 15:55 |
Weet je welke maat je wil hebben? Waar wil ze de pan voor gebruiken? | |
Mgolovic | maandag 11 februari 2013 @ 15:57 |
Ik zat zelf te denken aan 28 cm. Zal regelmatig vlees in worden gebraden, stoofvlees, en in de winter veel stamppotten. | |
noutie | maandag 11 februari 2013 @ 15:58 |
28 cm is al vrij groot. Daar kan je met 4 à 5 uit eten. 24/25 cm is meer wat voor een 2-pers huishouden. | |
golfer | maandag 11 februari 2013 @ 15:59 |
Emaille is in allerlei kleuren te maken en te verkrijgen. | |
Mgolovic | maandag 11 februari 2013 @ 16:00 |
Zijn ook 2 (kleine) kinderen. Die eten natuurlijk niet zo veel maar als er mensen blijven eten is het wel makkelijk dat er voldoende in de pan kan. | |
noutie | maandag 11 februari 2013 @ 16:00 |
Zal best, maar je neemt natuurlijk wit of iets van créme ofzo. | |
golfer | maandag 11 februari 2013 @ 16:03 |
Mijn braadpannen van emaille zijn gewoon zwart: ![]() | |
noutie | maandag 11 februari 2013 @ 16:05 |
Dan pak je toch lekker groot. Als je vriendin niet te iel is dan kan het best. Want groter is natuurlijk ook zwaarder. | |
Redcoon | maandag 11 februari 2013 @ 16:19 |
Mijn vriendin weigert het om mijn braadpannen af te wassen. ![]() | |
ABundy | maandag 11 februari 2013 @ 16:23 |
Ik kwam dit tegen: http://www.spullen.nl/opruiming . Nog 20 uur geldig. Heb er geen verstand van maar past in je budget. Dacht laat ik het maar delen. | |
Mylene | maandag 11 februari 2013 @ 16:24 |
Je bent me net voor ![]() http://www.dailyoffers.nl/ | |
Mgolovic | maandag 11 februari 2013 @ 16:48 |
Kenners die hier een blik op kunnen werpen? | |
Lienekien | maandag 11 februari 2013 @ 16:52 |
Een nep-Creuset. | |
Bramito | maandag 11 februari 2013 @ 16:58 |
Die overal op internet veel goedkoper dan de adviesprijs wordt aangeboden. | |
Weltschmerz | maandag 11 februari 2013 @ 18:39 |
Ik denk dat het vooral belangrijk is dat ie ook relatief zwaar is en een dikke bodem heeft, zodat de warmte goed wordt verdeeld. Dat is wel belangrijk voor het zachtjes pruttelen lijkt me. Maar dat is beredeneerd, geen ervaringsfeit. Zelf heb ik op zich wel een hele goeie, maar die heeft dan weer een kunstof knop op het deksel, waardoor die niet zo in een tamelijk hete oven kan. Dat is misschien ook iets om op te letten. | |
habanero | maandag 11 februari 2013 @ 21:24 |
vind Staub veel prettiger dan Le Creuset ! wel iets duurder maar onverwoestbaar. | |
Lienekien | maandag 11 februari 2013 @ 21:41 |
Wat is het verschil? | |
Bramito | dinsdag 12 februari 2013 @ 08:19 |
Mijn moeder heeft al honderd jaar een Staub en een Creuset. Ik vind het meer van hetzelfde. Ik heb een Creuset. Prima ding, maar volgens mij werkt een goedkopere pan net zo goed. | |
Dandilion | dinsdag 12 februari 2013 @ 08:22 |
Ik heb bij de AH een hackman pan gekocht, en ben daar zeer tevreden over. Was dacht ik onder de 50¤. | |
Mgolovic | dinsdag 12 februari 2013 @ 08:29 |
Dat vroeg ik me dus ook af. Moet ik mijn budget nou verhogen en inderdaad een Creuset kopen, want dat is tenslotte "het beste". Maar wat is daar dan "het beste" aan? Wordt het eten lekkerder? Gaat de pan langer mee? Is de emaille laag krasbestendiger? | |
Molleman | dinsdag 12 februari 2013 @ 09:07 |
Dit zijn inderdaad fijne pannen voor echt een rotbedrag. Maak er veel gebruik van. | |
Bramito | dinsdag 12 februari 2013 @ 11:04 |
Alle dure dingen die ik heb voor de keuken zijn cadeautjes. (behalve m'n ijsmachine) Als ik zelf iets moet kopen ga ik meestal voor de middenweg. Ik zou zonder twijfel een gietijzeren pan van de Hema of Ikea kopen. De reden dat ik die van de Ikea nooit gekocht heb is omdat die ovaal is. Ik wilde liever een ronde. De Creuset zal wel iets zwaarder zijn, maar de prijs is gewoon belachelijk. Ik zou me aan m'n budget houden. | |
Lienekien | dinsdag 12 februari 2013 @ 11:06 |
Nee, je hoeft echt geen Staub of Creuset te kopen. Die van de Hema lijkt me wat klein, die van Ikea is inderdaad ovaal. Dan is die uit je linkje nog heel aardig. | |
Lienekien | dinsdag 12 februari 2013 @ 11:07 |
Zoeen. | |
Lienekien | dinsdag 12 februari 2013 @ 11:13 |
Of deze. http://pannenland.nl/braa(...)2b41f4f1c0885e35faa3 ![]() | |
Weltschmerz | dinsdag 12 februari 2013 @ 11:25 |
Ik heb zelf een ongemailleerde Emalco en die was ook niet te geef, Le Creuset was me te min. maar die kan ik gewoon op laten staan, het zet niet aan, ik hoef nauwelijks te roeren. Ik heb niet echt een vergelijkingsmateriaal maar ik denk dat dat een kwestie is van ijzerkwaliteit, dikte en eventueel een ander materiaal in de bodem om de warmte beter te spreiden. Maar het beste is altijd weer een stuk duurder dan het goede adequate. Je hebt ook van die dingen die je boven een vuurtje kan hangen, dat is ook een kwaliteit. En van die dingen die je in de oven kunt gebruiken omdat er helemaal geen kunststof aanzit. Het is op zich ook niet heel raar dat je pas iets duurs koopt als je weet wat je wil door ervaring met iets minders. Dat je dus eerst met een redelijk geprijsde pan een stoofpottenhobby ontwikkelt, en dan naar aanleiding daarvan over een paar jaar weet waaraan je ideale pan moet voldoen. Het lijkt me niet dat een pan van 50 euro onbruikbaar is of zo. | |
habanero | dinsdag 12 februari 2013 @ 12:48 |
Persoonlijk vind ik Staub beter qua gebruikte materialen of net zo goed als Creuset vroeger was ![]() Maar goed is gewoon smaak. Ikea of Hema zelfs AH kan prima zijn maar ik hou van dingen die lang mee gaan. | |
RichardHammond | dinsdag 12 februari 2013 @ 19:42 |
Ik heb bij de kringloop een Le Creuset pan (26 cm gok ik) gekocht voor 12,50 euro. Mijn vriendin is er helemaal blij mee. Ze kookt veel Surinaams en Hindoestaans en daar is die meer dan perfect voor. Wij kunnen er makkelijk voor twee dagen in koken. | |
Bramito | woensdag 13 februari 2013 @ 08:22 |
Ik een zo goed als ongebruikte Creuset Wok voor 5 euro. Ik gebruik 'm echt nooit. Zoiets maar dan zonder deksel: ![]() [ Bericht 60% gewijzigd door Bramito op 13-02-2013 08:28:57 ] | |
zatoichi | woensdag 13 februari 2013 @ 08:30 |
Dat is echt een goede deal! Die creuset pannen gaan volgens mij je hele leven mee, dus 12,50 waar je nieuw meer dan het tienvoudige voor betaald...Goede tip, ik ga ook weer eens bij de kringloop kijken! | |
Lienekien | woensdag 13 februari 2013 @ 08:31 |
Waarom gebruik je 'm nooit? | |
Bramito | woensdag 13 februari 2013 @ 08:39 |
Als je echt wil wokken moet je een plaatstalen wok nemen met zo'n afterburner op een gasfornuis. Ik kook op keramisch en wok sowieso nooit. Ik heb er wel eens paella in gemaakt., ook niet ideaal. Hij staat dus op zolder. Als je 'm op komt halen is ie van jou. | |
Lienekien | woensdag 13 februari 2013 @ 09:46 |
Breng 'm terug naar de kringloop, zou ik zeggen. Dan heeft iemand er nog wat aan! | |
Bramito | woensdag 13 februari 2013 @ 09:55 |
beetje ver weg.... | |
bloempje-moi | zaterdag 16 februari 2013 @ 15:34 |
Ik heb net bij de kringloop voor twee euro een gietijzeren wok gekocht waarvan de vorige eigenaar duidelijk niet wist hoe hij ermee om moest gaan. Dat ding is waarschijnlijk maar een paar keer gebruikt maar er zitten roestvlekken in. ![]() | |
Weltschmerz | zaterdag 16 februari 2013 @ 15:44 |
Ja hoor, gewoon wegschuren met heet water en een schuurspons of staalspons. Je houdt wel steeds minder pan over als je er een gewoonte van maakt. | |
Lienekien | zaterdag 16 februari 2013 @ 15:56 |
Flink schuren en dan flink inoliën. | |
bloempje-moi | zaterdag 16 februari 2013 @ 16:06 |
Schuren als met de hand en een schuurpapiertje erop rossen totdat de roest weg is? Of is een schuursponsje voldoende? ![]() | |
Weltschmerz | zaterdag 16 februari 2013 @ 16:12 |
Ik doe het altijd met een staalspons, met een schuurspons is het harder werken, maar schuurpapier zou op zich ook moeten kunnen lijkt me. Wel zorgen dat al het schuursel uit de pan is natuurlijk, goed spoelen en daarna nog een paar keer met keukenrol er overheen. | |
bloempje-moi | zaterdag 16 februari 2013 @ 16:15 |
Dank! ![]() Update: schoongeschuurd en met olie behandeld. Het ziet er netjes uit. Vanavond test ik hem uit, ben benieuwd of het wat is! [ Bericht 8% gewijzigd door bloempje-moi op 16-02-2013 17:10:56 ] | |
Erasmo | zondag 17 februari 2013 @ 11:48 |
Waarom zou een gietijzeren pan van de Ikea minder lang mee gaan? | |
habanero | zondag 17 februari 2013 @ 21:20 |
omdat ik niet altijd even zachtzinnig met mijn materiaal omga en naar ervaring IKEA pannen soms kapot gaan. glazuur of emaille is wat harder en stootvaster verder de kleine puntjes zorgen voor een mooier condens afvloeiing vergeleken met Creuset .. maar ja jeetje in the end .. is het een pan ! ![]() | |
Weltschmerz | maandag 18 februari 2013 @ 11:32 |
Ik was ze altijd zonder sop af, want dan gaat de olie er weer uit neem ik aan. Maar als ik ze dan helemaal droog wil krijgen zodat er geen nieuwe roest ontstaat wordt je theedoek zwart, dus zet ik ze gewoon weer even op het gas tot ze helemaal droog zijn. Maar dat is geen deskundig advies of zo. | |
Mgolovic | zaterdag 23 februari 2013 @ 09:43 |
Er is eindelijk een pan, alleen niet in de winkel gekocht. Vlak voor ik er één wilde bestellen vertelde mijn schoonmoeder dat ze nog een oude gietijzeren pan had staan waar ze niks meer mee deed, en of wij die wilde hebben. Het bleek een erfstuk van de opa van mijn vrouw, een ongeëmailleerde Emalco. Schijnt destijds een prijzige pan te zijn geweest. Nu even schoonmaken ("Wat is hij toch vet op de bodem" - vrouw ![]() | |
Lienekien | zaterdag 23 februari 2013 @ 09:57 |
Leuk! | |
Weltschmerz | zaterdag 23 februari 2013 @ 10:03 |
Ik heb er ook zo een en volgens mij was hij destijds best aan de prijs ja. | |
tony_clifton- | zaterdag 23 februari 2013 @ 11:16 |
Ik zag gisteren deze voor 119 ipv 189 normaal. Zonder twijfelen meegenomen! Heb er ook voor 't eerst verse spaghettisaus in gemaakt en 't ging perfect. Door het zware deksel kwam er geen zichtbare damp uit waardoor de dampkap niet aan moet (rust!). Ook kon het vuur af en toe een stand lager t.o.v. normaal in de gewone RVS-pot. Ik vond 't zijn geld erg waard! |