FOK!forum / Cultuur & Historie / Moorse cultureel erfgoed.
Jellereppevrijdag 8 februari 2013 @ 20:57
Naar aanleiding van het eerste topic: GC / Succesvolle Berbers, ga ik dit topic wijden aan een klein stukje van de Moorse geschiedenis, dan met name Moors cultureel erfgoed. Voordat we daarmee beginnen eerst een klein stukje uitweiden over de Moorse geschiedenis. De Moren waren 7 eeuwen lang de islamitische bevolking van Spanje. Deze groep bestond uit Marokkaanse Berbers en Arabieren.

De Moorse geschiedenis begon met Tariq Ibn Zijad die met 7000 Moren in de 6de eeuw de overstak waagde naar het Noorden. In 680 kwamen ze op verkenning voor de kust van Alicante, Barcelona en Valencia. De Visgoten verwachtten een invasie op hun kust. Tarik Ibn Zijad was zeer succesvol op zijn verkenningstochten en keerde met indrukwekkende buit terug naar Noord-Afrika.

Na terugkomst vroeg hij aan Moussa ibn Nosseir toestemming om Spanje te veroveren. Deze toestemming kreeg hij en in 711 maakte hij de oversteek naar Gibraltar. Tariq besloot om al de schepen te laten verbranden, zodat er geen weg meer terug was. In zijn beroemd geworden toespraak bij Guadelette motiveerde Tarik zijn mannen om de godsdienst te verspreiden.

De Moren waren licht gepantserd, wat de beweegelijkheid ten goede kwam. In 711 werd de Visgotische koning Roderik gedood. Binnen 3 jaar was een groot deel van Spanje veroverd.

Ten tijde van die 7 eeuwen hebben de Moren natuurlijk hun sporen achtergelaten in Spanje en daar gaat dit topic over. Iedereen is welkom om zijn bijdrage te leveren aan dit topic d.m.v. verhalen/foto's of andere wetenswaardige weetjes. Chapeau.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

quote:
1. Mezquita, gebouwd door de Moren, tijdens de 7de eeuw. De bouw vond plaats van 784 tot 987. Werd later verfraaid en uitgebreid door de Christenen tijdens de Middeleeuwen. Was eerst een moskee, maar tegenwoordig wordt het gebruikt als Kathredraal. Cultureel erfgoed van Spanje. Heel indrukwekkend gebouw. Zowel Moorse als Christelijke kenmerken zijn herkenbaar.
20080918_114148%20Mezquita%20Cordoba.JPG

16266115-interior-of-the-famous-mezquita-in-cordoba-spain.jpg

quote:
2. Koninklijke paleis van Sevilla. Gebouwd in opdracht van Abr-Al Rahman III in 913. In de 11de eeuw liet Al-Moetamid het paleis uitbreiden. Nadat Alfons X de Moren had verslagen, liet hij het paleis nogmaals vergroten. Later werd het paleis afgebroken en werd er een nieuw paleis gebouwd op dezelfde locatie in opdracht van Peter I. De bouw begon in 1364. Hij gebruikte veel Moorse bouwmeesters om het paleis te bouwen, waardoor het paleis een Moorse uiterlijk heeft. Karel V liet de bovenetage toevoegen in Italiaanse Renaissance stijl. Tevens bevat het paleis tuinen in Moorse en Renaissance stijl. Het indrukwekkende gebouw wordt tegenwoordig gebruikt als paleis voor de Spaanse koninklijke familie. Werelderfgoed van Spanje.
Sevilla_2.jpg

real-alcazar-de-Sevilla.jpg

01.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 08-02-2013 21:28:07 ]
Jellereppevrijdag 8 februari 2013 @ 21:08
quote:
3. Alhambra, een fort, gebouwd door Moren. De leeuwenhof werd in 1377 in opdracht van Mohamed V (1338 - 1391) gebouwd. Een deel van de Alhambra werd later afgebroken in opdracht van Karel en daarvoor kwam een paleis midden in de Alhambra te staan. Tegenwoordig vooral een trekpleister voor kunststudenten uit Europa. Er is een quota op het aantal bezoekers. Veel Moorse kunstschatten zijn voorzichtig gerestaureerd vanwege de grote waarde. Werelderfgoed van Spanje.
ALHAMBRA_Int_lassic_H.jpg

alhambra.jpg

Alhambra-Palace-Granada-Spanien.jpg

Leeuwenof ofwel Patio de los Leones.

uDWtCcr.jpg

http://toerismeinspanje.es/Alhambra.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alhambra_(fort)
IPA35vrijdag 8 februari 2013 @ 21:10
Die eerste is toch de blauwe moskee in Istanbul?
Jellereppevrijdag 8 februari 2013 @ 21:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 21:10 schreef IPA35 het volgende:
Die eerste is toch de blauwe moskee in Istanbul?
Shit, dat is een indrukwekkend flater die ik daar maak. Goed dat je mij erop wijst. Dank je. Zal voortaan wat scherper te werk gaan. Heb het gelijk aangepast.
Jellereppevrijdag 8 februari 2013 @ 21:24
quote:
4. Generalife, het hof bestaat uit een vijver, bloemen en de tuin van de sultan. Gebouwd in opdracht van Mohamed III (1302 - 1309), en later gedecoreerd door zijn zoon, Ismail I (1313 - 1324). Generalife is een van de bekendste Moorse tuinen. Werelderfgoed van Spanje.
generalife1.jpg

Granada_Spanje-Generalife_Alhambra_Alhambra_Andalusie_Granada.jpg

d12f04%20-%20granada%20-%20alhambra%20-%20generalife%20-%20tuin%20-%20bloemen.JPG

http://nl.wikipedia.org/wiki/Generalife
Jellereppevrijdag 8 februari 2013 @ 21:52
quote:
5. Het oude stadscentrum van Córdoba. Een stad in Andalusië en hoofdstad van Cordoba. In 2005 had de stad ruim 300.000 inwoners. Cordoba was de hoofdstad van het Middeleeuwse kalifaat van Cordoba, het centrum van het Moorse rijk. In de 10de eeuw was het een van de belangrijkste steden van de wereld en huisveste destijds 500.000 inwoners. Een ongekend aantal voor die tijd. Uit die tijd zijn nog diverse talrijke monumenten overgebleven, zoals de Mezquita en het oude centrum van Cordoba. Het was ten tijde van de Moorse overheersing politiek zeer instabiel. Van 716 tot en met 747 regeerden 30 stadhouders.

In 756 veranderde Cordoba in een onafhankelijke staat die over het hele Moorse rijk Al-Andalus regeerde. Opgericht door de Umayyadische prins Abd-Ah Rahman, kleinzoon van kalief Hisman. In 912 werd het kalifaat van Cordoba nog machtiger. In het jaar 1000 was het kalifaat van Cordoba uitgegroeid naar een stad met 450.000 inwoners (schattingen spreken zelfs over 1 miljoen mensen). Het kalifaat was destrijds het belangrijkste financiële, commerciële en culturele centrum van de wereld. In die periode werd de indrukwekkende Mezquita gebouwd en de wijk 'Medina Azahara', de wijk is nu een van de grootste cultuurschatten van Spanje. Destijds beschikte Cordoba ook over de grootste bibliotheek ter wereld met 400.000 boeken.

Aan die tijd kwam een eind toen Abd al-Malik in 1008 stierf. Het kalifaat van Cordoba eindigde in 1031, toen kalief Hisham III (1027-1031) afstand deed van zijn titel, nadat hij verdreven was uit Cordoba.
13436020-bridge-at-cordoba-spanje--natuur-en-architectuur-achtergrond.jpg

cordoba_sightseeing.jpg

Mezquita1.JPG

'Medina Azahara, waar ruïnes van zijn overgebleven, maar trekt jaarlijks veel toeristen'

0_nx_1325896240.jpg

6328181261_68db8b8396_z.jpg

medina-azahara.jpg
Jellereppevrijdag 8 februari 2013 @ 22:46
quote:
6. Kathedraal van Santa María de Mediavilla. De kathredraal is een van de Mudejar architectuur die voornamelijk in Aragorn is te vinden. Moorse en Christelijke kenmerken in elkaar verweven. De Mudejar architectuur omvat de Argonese mudejar bouwstijl van de periode vanaf de twaalfde tot de zeventiende eeuw. In deze periode zijn er een hondertal van monumenten gebouwd in de valleien van de Ebro, de Jalón en Jiloca. De bevolking bestond uit mudejares en Moren die hun tradities op architecturaal gebied behielden. Dit waren de Moren die in Spanje bleven nadat de Moorse rijk was gevallen.

De Kathredraal van Teureul heeft zijn oorsprong in de kerk van Sante María de Mediavilla. Men begon met de bouw van deze kerk in Romaanse stijl in 1171 en men plaatste de Mudejar toren in 1257.
Na het bevredigende artistieke resultaat van verbouwing van de klokkentoren in Mudejar stijl, begon men in de tweede helft van de dertiende eeuw, onder leiding van de Moor Juzaff, met de verhoging van de schepen, de bouw van de nieuwe apsissen in Mudejar stijl en met de bedekking van de schepen met een dakbedekking. Het plafond van de schepen zijn bepleisterd door de Moorse architect Juzaff.
spanje+-+mudejar+kathedraal+teruel.jpg

teruel_900.jpg

Spanje+-+mudejar+toren+san+pedro.jpg

http://nl.wikipedia.org/w(...)C3%ADa_de_Mediavilla
De_Kardinaalvrijdag 8 februari 2013 @ 22:51
Allemaal moorkoppen voor je topic:

800px-Bandiera_ufficiale_RAS.jpg

De vlag van Sardinië. Daar fabriceren alle sardientjes.

750px-Flag_of_Corsica.svg.png

De vlag van Corsica.

Moorkoppen.jpg

En die als toetje.
De_Kardinaalvrijdag 8 februari 2013 @ 22:55
In Spanje was het een nationale sport om de Moortjes (Moriscos) te vangen. Die werden geroosterd als kebab.
Jellereppevrijdag 8 februari 2013 @ 23:00
quote:
14s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 22:55 schreef De_Kardinaal het volgende:
In Spanje was het een nationale sport om de Moortjes (Moriscos) te vangen. Die werden geroosterd als kebab.
Hoe bedoel je?
Jellereppevrijdag 8 februari 2013 @ 23:09
quote:
7. Het paleis La Aljafería. Dit is een paleis omgeven door een burcht dat gebouwd is in de tweede helft van de elfde eeuw in Zaragoza. Het diende als zetel van de Bana Hud dynastie ten tijde van de regering van Abu Jaffar al-Muqtadir. De Aljaferia wordt tegenwoordig gebruikt als zitplaats voor de zetel van Cortes (regionaal parlement) van de regio Aragorn. Het is een van de weinige grote Moorse bouwwerken dat bewaard is gebleven uit de tijd van de taifas. Staat ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
de-aljaferia.jpg

07b4_w8.jpg

The-Aljafer%C3%ADa-Palace-01.jpg

quote:
Troonzaal van de Aljaferia. Het is moeilijk om de pracht en de praal van het plafond in de troonzaal te beschrijven. De afmetingen van het plafond zijn groot, 20 meter lang en 8 meter breed. Het in vakken versierde plafond is ondersteund door dikke balken die versierd zijn met dikke strikornamenten die op de snijpunten sterren met 8 punten vormen.
EoUqhFG.png

quote:
De gouden zaal van de Aljaferia. De gouden zaal heeft aan oostelijke en westelijke zijde twee kamers waarin een alkloof stond. Deze werd gebruikt als koninklijke slaapkamer en deed ook dienst voor de koningen uit Aragorn tot in de 14de eeuw. De meerderheid van gipswerk zijn plantaardige motieven, de onderrand in albast en de witte marmeren vloeren zijn verdwenen.

De plafonds waren gebeeldhouwde houten plafonds en zij toonden firmament. De zaal toonde de kosmos. Dat was een symbool voor de macht van de koningen van Zaragoza, die afstammelingen waren van de kaliefen.
5MzFhMD.png

[ Bericht 5% gewijzigd door Jellereppe op 08-02-2013 23:23:18 ]
De_Kardinaalvrijdag 8 februari 2013 @ 23:11
quote:
6s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 23:00 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Hoe bedoel je?
De Spaanse Inquisitie!
Jellereppevrijdag 8 februari 2013 @ 23:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 23:11 schreef De_Kardinaal het volgende:

[..]

De Spaanse Inquisitie!
Ah, ja dat klopt. Ten tijde van de 14de eeuw zo uit mijn hoofd.
De_Kardinaalvrijdag 8 februari 2013 @ 23:19
quote:
14s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 23:14 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Ah, ja dat klopt. Ten tijde van de 14de eeuw zo uit mijn hoofd.
Einde 15e eeuw. :)
Jellereppevrijdag 8 februari 2013 @ 23:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 23:19 schreef De_Kardinaal het volgende:

[..]

Einde 15e eeuw. :)
Haha, je weet het precies. Netjes.
johnson555vrijdag 8 februari 2013 @ 23:30
Ottoman empire :D
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 01:45
quote:
8. Moros Y cristianos: Ieder jaar worden in Spanje de feesten van de Moros Y cristianos gevierd. Dit vier dagen durende feest begint in Alcoy en gedurende de zomermaanden vinden aan de Costa Blanca wekelijks deze feesten in diverse steden plaats.

Rond 20 april gaan deze festiviteiten weer van start en wordt de strijd herdacht die heeft plaatsgevonden tussen de Moren en de Christenen gedurende de periode van de 8ste eeuw tot en met de 15de eeuw. De legende vertelt dat James van Aragorn de stad veroverde van de Moren en de Moren probeerden op hun beurt de stad weer terug te veroveren, maar nadat zij deze strijd waren begonnen verscheen op miracleuze wijze St. George en de Moren trokken zich geschrokken terug (als mijn voorouders dit hoorden stonden ze allemaal weer op uit hun graven :') ). De mensen die deelnemen aan deze festivals zijn georganiseerd in Fileas, die een lange historie hebben. Dit zijn verenigingen die ofwel de Christelijke of de Moorse leger vertegenwoordigen tijdens de festiviteiten. Gedurende het hele jaar hebben deze mensen bijeenkomsten om mensen te winnen (leden), geld in te zamelen, planningen te maken voor de activiteiten van het komende feest. Het verzorgen van de kostuums is een zeer kostbare aangelegenheid.

Gedurende de eerste dag lopen de legers door de stad met muziekkorpsen. Berbers en soldaten uit Marrakesh en bandieten uit Andalusië, alles is d'r te vinden.

Het indrukwekkendste is de optocht die wordt gehouden op de laatste dag van de feesten. Er lopen dan zowel Moren als Cristianos mee in de optocht. Deze optocht begint om negen uur 's avonds en duurt tot minstens middennacht. Het gehele jaar heeft men gewerkt aan de kostuums die veelal Oosterse en Moorse kenmerken hebben. Zelfs paarden en kamelen zijn te zien in de optocht. Ook zijn er kanonschoten te horen en vuurwerk te zien. Daarnaast zijn er ontelbare praalwagens en wordt er Middeleeuwse volksmuziek afgespeeld. Aan het eind van de feest wordt de best gekleede sultan of kapitein gekozen en die schenkt zijn kostuum aan het museum.

Nadat de feesten in Alcoy zijn gestart gaan de daaropvolgende weken de festiviteiten verder in diverse plaatsen. De optocht in Elche is mooi, maar ook in Orihuela kan men genieten van een prachtig schouwspel. Verder vindt het feest ook plaats in Bocairent, Villena, Crevillente, El Campello, Elda en vele andere steden in Communiedad Valenciana.
moros.jpg

moros-y-cristianos-alcoy1-420x315.jpg

abanilla.jpg

moros-y-cristianos.jpg

moros6.jpg

Escuadranegres.JPG

moros-y-cristianos-tissus-argentina-juegos-deportes-esparcim_MLA-F-2904649539_072012.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 09-02-2013 03:16:49 ]
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 02:55
quote:
9. Albaicín. Oude Arabische wijk in de Spaanse stad Granada. De wijk ligt op een heuvel recht tegenover de Alhambra. Albaican bestaat uit vele smalle straatjes, pleintjes en witte huizen. Vroeger waren er veel moskeeën en paleizen in dit gebied. De moskeeën zijn omgebouwd naar kathedralen. De wijk bevat nog steeds de Moorse badhuis El Bañuelo waar nog steeds veel mensen op afkomen. Deze Moorse wijk staat bijgeschreven in de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Va5En4H.jpg

granada-albaicin-from-alhambra-alcazaba-torre-del-cubo-large.jpg

granada-albaicin-plaza-mirador-de-san-cristobal-large.jpg

2088641240_71c521429f.jpg

safe_image.php?d=AQCg98t4DSsbH_CL&w=720&h=396&url=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2Fthumb%2F2%2F2f%2FEl_Albayz%25C3%25ADn_panorama_%25282010%2529.jpg%2F720px-El_Albayz%25C3%25ADn_panorama_%25282010%2529.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door Jellereppe op 09-02-2013 03:16:42 ]
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 03:10
quote:
10. Sjeik Zayed-moskee. De grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten die gebouwd is volgens de Mogol en Moorse architectuur. De Bashadimoskee in Lahore en de Hassan II moskee in Casablanca hadden invloed op de bouw van de moskee. De zuilgangen zijn typisch Moors en de minaret is Arabisch. De moskee wordt ook wel beschreven als een fusie van Mongolse, Moorse en Arabische architectuur. De bouw van de moskee heeft 427 miljoen euro gekost en 22 jaar geduurd. De moskee biedt plaats aan 40.000 mensen. Een enorm gebouw en de rondleidingen die je krijgt zijn zeer informatief en uitgebreid.
85537.jpg

30iusyr.jpg

?image=%2F64455%2FANP-9017152%5B1%5D-moskee-groot.jpg&width=470&height=357&crop=resize&class=local&name=

asset.408a1.jpg

[ Bericht 3% gewijzigd door Jellereppe op 09-02-2013 03:27:17 ]
deadprezzaterdag 9 februari 2013 @ 03:26
woow dat ziet er echt vet uit allemaal :D
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 03:29
quote:
10s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 03:26 schreef deadprez het volgende:
woow dat ziet er echt vet uit allemaal :D
Ben ik met je eens. Dit is nog op foto, maar in het echt zijn bepaalde gebouwen in dit topic veel indrukwekkender. Moren hebben heel heel grote stempel gedrukt op Spanje gedurende die 700 jaren.
deadprezzaterdag 9 februari 2013 @ 03:31
quote:
6s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 03:29 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Ben ik met je eens. Dit is nog op foto, maar in het echt zijn bepaalde gebouwen in dit topic veel indrukwekkender. Moren hebben heel heel grote stempel gedrukt op Spanje gedurende die 700 jaren.
ja, dat geloof ik _O_ ik zou die shit echt graag in het echt zien, maar ja ik heb geen geld om er naartoe te gaan, dus moet ik het maar doen met de epic mooie foto's :') :D

jammer wel, dat er in nederland niet van dit soort epic gebouwen zijn
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 03:32
quote:
10s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 03:31 schreef deadprez het volgende:

[..]

ja, dat geloof ik _O_ ik zou die shit echt graag in het echt zien, maar ja ik heb geen geld om er naartoe te gaan, dus moet ik het maar doen met de epic mooie foto's :') :D

jammer wel, dat er in nederland niet van dit soort epic gebouwen zijn
Spanje is niet duur en dichtbij om heen te reizen. Nederland heeft mooie kathredralen, maar dat is uiteraard heel andere architectuur.
deadprezzaterdag 9 februari 2013 @ 03:32
quote:
6s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 03:32 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Spanje is niet duur en dichtbij om heen te reizen.
alles is voor mij te duur, ik mag blij zijn als ik de rest van de maand kan eten :')
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 03:34
quote:
10s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 03:32 schreef deadprez het volgende:

[..]

alles is voor mij te duur, ik mag blij zijn als ik de rest van de maand kan eten :')
Oh, dan wordt het lastig, ja. :')
deadprezzaterdag 9 februari 2013 @ 03:35
quote:
6s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 03:34 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Oh, dan wordt het lastig, ja. :')
achja hopelijk heb ik er ooit wel geld voor :D lijkt me ook een beetje kut als je op je leven terugkijkt en je realiseert dat je amper buiten nederland geweest bent :')
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 03:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 03:35 schreef deadprez het volgende:

[..]

achja hopelijk heb ik er ooit wel geld voor :D lijkt me ook een beetje kut als je op je leven terugkijkt en je realiseert dat je amper buiten nederland geweest bent :')
Dat lijkt mij wel minder, ja. Ik heb aardig wat in Europa gezien, maar buiten het continent ben ik ook niet heel veel geweest.
deadprezzaterdag 9 februari 2013 @ 03:40
quote:
6s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 03:37 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Dat lijkt mij wel minder, ja. Ik heb aardig wat in Europa gezien, maar buiten het continent ben ik ook niet heel veel geweest.
binnen europa heb ik op zich ook wel redelijk wat gezien, maar dat was als kind als ik met mijn ouders op vakantie ging en toen interesseerde al die mooie steden en gebouwen en musea me nog niet zoveel :')
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 03:48
quote:
11. Hassan II-moskee. Moderne grote moskee gebouwd in opdracht van Hassan II. De moskee is ontworpen door een Franse architect. Het is de grootste moskee van het land en een van de grootste ter wereld. De moskee ligt aan de kust en biedt uitzicht over de atlantische oceaan. Een gigantisch glazen vloer die plek biedt aan 25.000 mensen, biedt uitzicht over het water. Buiten kunnen 85.000 mensen bidden. De totale capaciteit van de moskee is 110.000 mensen. De minaret is met 210 meter de hoogste van de wereld.

Op 12 juli 1986 werd begonnen met de bouw van de moskee. De opening vond plaats op 30 augustus 1993. Alle graniet, pleisterwerk, marmer, hout en andere gebruikte materialen zijn afkomstig uit alle streken van Marokko. Alleen de granieten zuilen en de glazen kroonluchters, deze komen uit Italië. 6.000 Marokkaanse ambachtslieden hebben 6 jaar gewerkt om alle ruwe materialen te verwerken tot mozaïeken. stenen, marmeren vloeren, zuilen, houtsnijwerken, geschilderde plafonds en kristalwerk.
Casablanca%20Hassan%20II%20moskee.jpg

sized_Moskee_crop.jpg

IMG_8535.jpg

[ Bericht 2% gewijzigd door Jellereppe op 09-02-2013 03:58:37 ]
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 03:48
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 03:40 schreef deadprez het volgende:

[..]

binnen europa heb ik op zich ook wel redelijk wat gezien, maar dat was als kind als ik met mijn ouders op vakantie ging en toen interesseerde al die mooie steden en gebouwen en musea me nog niet zoveel :')
Dat klopt. Pas op latere leeftijd ga je cultuur waarderen.
deadprezzaterdag 9 februari 2013 @ 03:52
quote:
en dan zijn er nog steeds zoveel mensen die denken dat islamitische landen een of andere onderontwikkelde zandbak zijn waar ze nog nooit iets hebben klaargespeeld en dat het enige doel van de bevolking is om de westerse wereld kapot te maken / over te nemen. :')
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 03:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 03:52 schreef deadprez het volgende:

[..]

en dan zijn er nog steeds zoveel mensen die denken dat islamitische landen een of andere onderontwikkelde zandbak zijn waar ze nog nooit iets hebben klaargespeeld en dat het enige doel van de bevolking is om de westerse wereld kapot te maken / over te nemen. :')
Hmm, ach. Iedereen kan wat klaarspelen, maar dan moeten mensen samenwerken, en corruptie moet verbannen worden.
padlarfzaterdag 9 februari 2013 @ 13:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 23:11 schreef De_Kardinaal het volgende:

[..]

De Spaanse Inquisitie!
Reconquista zul je bedoelen.
De_Kardinaalzaterdag 9 februari 2013 @ 13:29
quote:
14s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 13:26 schreef padlarf het volgende:

[..]

Reconquista zul je bedoelen.
En die gaan niet samen wil je zeggen? :')
padlarfzaterdag 9 februari 2013 @ 13:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 13:29 schreef De_Kardinaal het volgende:

[..]

En die gaan niet samen wil je zeggen? :')
Ja. Reconquista was al afgelopen toen de Spaanse Inquisitie werd ingesteld.
De_Kardinaalzaterdag 9 februari 2013 @ 13:32
quote:
14s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 13:29 schreef padlarf het volgende:

[..]

Ja. Reconquista was al afgelopen toen de Spaanse Inquisitie werd ingesteld.
quote:
The Tribunal of the Holy Office of the Inquisition (Spanish: Tribunal del Santo Oficio de la Inquisición), commonly known as the Spanish Inquisition (Inquisición española), was a tribunal established in 1480 by Catholic Monarchs, Ferdinand II of Aragon and Isabella I of Castile.
wiki
quote:
Ferdinand and Isabella completed the Reconquista with a war against the Emirate of Granada that started in 1482 and ended with Granada's complete annexation in early 1492.
wiki
dus?
padlarfzaterdag 9 februari 2013 @ 13:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 13:32 schreef De_Kardinaal het volgende:

dus?
Die laatste tien jaar waren vast heel significant op een periode van acht eeuwen. Gast, je hebt je gewoon vergist. Helemaal niet erg, maar kom er gewoon voor uit, en ga niet mierenneuken.

edit: ik moet toegeven dat ik zelf in de war ben. Reconquista is de strijd tegen Moorse 'landen' op het Iberisch schiereiland tussen grofweg 700 en 1500. Ik vergiste me echter wat betreft de Inquisitie, die inderdaad gedurende de 16e eeuw ook gericht was op Moriscos. De verwarring komt denk ik voort uit onduidelijkheid of Moriscos ook echt Moren waren (in ieder geval geen 100% overlap). Mijn excuses voor het misverstand.

[ Bericht 13% gewijzigd door padlarf op 09-02-2013 13:48:04 ]
De_Kardinaalzaterdag 9 februari 2013 @ 13:42
Het geheel van moortjes jagen werd sowieso pas relevant na 1492. Tot die tijd hadden ze vrijheden in het laatste stukje dat ze bezaten en bepaalde gebieden op het Iberisch schiereiland. Totdat het koninklijk paar genoeg had van de Joden en Moren in hun gebieden. Toen ging de Inquisitie er zich mee bemoeien. Toen was de jacht ook geopend. Vandaar:

quote:
14s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 22:55 schreef De_Kardinaal het volgende:
In Spanje was het een nationale sport om de Moortjes (Moriscos) te vangen. Die werden geroosterd als kebab.
quote:
6s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 23:00 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Hoe bedoel je?
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 23:11 schreef De_Kardinaal het volgende:

[..]

De Spaanse Inquisitie!
Moren verjagen tot 1492, moortjes jagen vanaf die tijd.
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 15:34
quote:
12. Iglesia de San Pedro y San Pablo. Dit is een kerk in de wijk Albaicin, Granada. Het kleine gebouw ligt aan de rand van de wijk, vlakbij de Alhambra. De kerk is herkenbaar vanwege zijn Moorse (Mudejar) en renaissance kenmerken. De kerk werd gebouwd tussen 1559 en 1594.
Granada_Iglesia_de_San_Pedro_y_San_Pablo_16-03-2011_15-47-08.JPG

quote:
De koepel van het mausoleum in de San Pedrokerk.
RjXAtVD.jpg

quote:
Een Middeleeuwse paalgraf in de San Pedrokerk. De geliefden van Teruel, voor altijd hand in hand. Zij stierven van verdriet, toen het meisje werd gedwongen om met een ander te trouwen.
n6H2Jg4.jpg

quote:
De San Pedrokerk behoort tot de Mudejar-architectuur dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat ingeschreven. Het interieur van de San Pedrokerk in Teruel is verrijkt met stucwerk, keramiek, inlegwerk, schilderwerk en matalen ornamenten.
wqpwaLC.jpg

PCUA0Hx.jpg
chufizaterdag 9 februari 2013 @ 15:48
De geliefden van Teruel worden komende week gevierd.. Erg leuk altijd..

Hier Torre de San Miguel in Teruel,vanuit het huis van mn zwager

DlUQjhP.jpg
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 15:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 15:48 schreef chufi het volgende:
De geliefden van Teruel worden komende week gevierd.. Erg leuk altijd..

Hier Torre de San Miguel in Teruel,vanuit het huis van mn zwager

[ afbeelding ]
Mooi. Heb kleine stukje gelezen over de geliefden van Teruel. Triest, maar tegelijkertijd ook heel mooi.
chufizaterdag 9 februari 2013 @ 16:09
Hier Los Amantes .... -O-

xfLjLWn.jpg
089In6M.jpg
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 16:13
quote:
13. Palmeral of Elche. Het grootst aangelegde palmbos van Europa en een van de grootste van de wereld. De eerste palmen werden 5 eeuwen voor Christus geplant door de Carthagers. De Palmeral overleefde daarna de Romeinse tijd. Na de Romeinse tijd kwam de Moorse tijd. De Moren hebben de Palmeral stevig uitgebreid en voor een groot deel is dat tot de dag van vandaag in dezelfde staat gebleven. Door irrigatiekanalen is de Palmeral verdeeld in kleine boomgaarden (heurtos) die een naam hebben. In de Palmeral dragen enkele palmen namen van beroemde bezoekers. De Imperial Palm is vernoemd naar de Oostenrijkse keizerin Elisabeth Sissi, die de Palmeral in 1894 bezocht. In de Palmeral van Elche staan 200.000 palmbomen. Dat waren er ooit meer, want vanwege stadsuitbreiding en ziektes zijn veel palmen verdwenen. Staat ook ingeschreven in de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Arcoiris_en_el_Palmeral_de_Elche.jpg

palm-groves-palmeral.jpg

vlvSbmf.jpg

6fMLECc.jpg

[ Bericht 3% gewijzigd door Jellereppe op 09-02-2013 16:36:11 ]
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 16:15
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 16:09 schreef chufi het volgende:
Hier Los Amantes .... -O-

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Yep, staat ook goed aangeschreven op IMDb met een 7,7 zie ik net.

Los amantes del Círculo Polar (1998) - IMDb
littledrummergirlzaterdag 9 februari 2013 @ 16:17
jellereppe opsomtopics O+
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 16:20
quote:
99s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 16:17 schreef littledrummergirl het volgende:
jellereppe opsomtopics O+
Ik moet toegeven dat ik daar redelijk bekwaam in ben, ja. :@
padlarfzaterdag 9 februari 2013 @ 16:27
quote:
99s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 16:17 schreef littledrummergirl het volgende:
jellereppe opsomtopics O+
chufizaterdag 9 februari 2013 @ 16:38
quote:
9s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 16:15 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Yep, staat ook goed aangeschreven op IMDb met een 7,7 zie ik net.

Los amantes del Círculo Polar (1998) - IMDb
Das ook een mooie film :)
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 16:47
quote:
14. Walled Town of Cuenca. Een historische ommuurde stad Cuenca ligt in het oostelijke deel van Spanje. Cuenca werd door de Moren gebouwd op een strategische locatie in het kalifaat van Cordoba. Torre de Mangono is een overblijfsel van een fort ten tijde van de Moren. Cuenca werd in de 12de eeuw door de Christenen veroverd. Cuenca werd een koninklijke stad van de bisdom. Tevens werd toen de eerste gotische kathedraal van Spanje in Cuenca gebouwd. De kerk Iglesia de San Miguel heeft een plafond in Mudejar stijl. Cuenca is tegenwoordig echter bekend door de hangende huizen. De huizen, 'cacas colgadas', zijn gebouwd op rotsen aan de rand van een kloof die uitzicht biedt op de rivier Huéca. De historische stad staat sinds 1996 ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
3218822-Ciudad_antigua_The_old_town_Cuenca.jpg

suPQ5Wy.jpg

6P6bcKw.jpg

svIW0I4.jpg
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 16:48
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 16:38 schreef chufi het volgende:

[..]

Das ook een mooie film :)
Moet hem nog zien, maar dat ga ik van de week even doen. Een keer wat anders dan actie.
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 17:04
quote:
15. Historic City of Toledo. De geschiedenis van deze stad dateert uit het Romeinse tijdperk. 200 jaar v. Christus werd Toledo de hoofdstad van de Visgoten. In 711 werd Toledo door de Moren veroverd. Moren, Joden en Christenen leefden honderden jaren naast elkaar in Toledo. In 1085 werd Toledo heroverd door de Christenen. Karel V maakte de stad tot hoofdstad van Spanje. In 1561 maakt Philip II Madrid tot hoofdstad, wat het tot op de dag van vandaag nog steeds is. In de stad zitten veel Mudejar gebouwen (combinatie van Moorse, Joodse en Christelijke architectuur). Toledo ligt 70 km ten zuiden van Madrid en is binnen een +/- 1,5 uur te bereiken met de auto vanaf Madrid. Toledo staat ook ingeschreven in de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de grote culturele waarde van de stad.
historic-city-of-toledo-provincia-de-toledo-spain-177_4.jpg

SP12NAAC_068.JPG

5498459718_ba9d8b0841_z.jpg

3.Toledo.www.jpg

Alcazar-de-Toledo.jpg

5203817701_fc2b5b802f_z.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 09-02-2013 17:12:01 ]
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 23:20
quote:
16. Sjosjeng I was koning van Egypte. Tevens was hij de eerste koning van de 22ste dynastie. Hij regeerde van 945-924 voor Christus. Sjosjeng I was de zoon van Libyco-Berberse immigranten. Zijn ouders vestigden zich in Herakleopolis Magna.

Sjosjenq I had een zeer succesvolle carrière. Hij was opperbevelhebber van het leger en de belangrijkste adviseur van Psusennus II en Osorkon I. Sjosjenq I was getrouwd met Maatkare, de dochter van Psusennus II en werd koning in 945 v. Christus.

Deze Berberse faroa versterkte een aantal plaatsen in Egypte, om zo wat greep op het zuiden te krijgen. Hij bouwde een tempel in El Hibi die later door Osorkon I uitgebreid zou worden. De regering van Sjosjeng I versterkte het centrale gezag, die tot de tijd van Osorkon II zou duren. Sjosjenq I sloot diverse verbonden af. Zijn zoon Luput werd zowel hogepriester van Amon als opperbevelhebber van het leger.

De priesters van Amon, die over het zuiden heersten, probeerden Luput af te doen als een raar persoon, maar toch konden ze zijn zijn ambt als hogepriester van Amon niet tegenhouden en accepteerden ze dit op een gegeven moment. Sjosjenq I verbeterde de wegen naar het zuiden, met name naar de Kharga-oase, om meer invloed op het zuiden te kunnen krijgen. Hij lag ook aan de basis van de expeditie naar Juda en het gebied wat tegenwoordig als Israël bekend staat. Hiermee herstelde hij in belangrijke mate de zwakke positie van Egypte die sinds Ramses III verzwakt was. Hij herstelde de contacten met Byblos. Deze stad was een lange periode bekend als belangrijke handelscentrum voor Egypte. Na zijn overlijden richtte Koning Abibaal een standbeeld op van Sjosjenq I. Deze standbeeld is te vinden op de tempel de godin Baalat-Gebal. Met Sjosjenq I begon ook de Berberse jaartelling. Op het moment is het 2963 volgens die jaartelling.

Sjosjenq I werd hoogstwaarschijnlijk ook Shishak genoemd, een farao die volgens de Bijbel asiel verleende aan Jerobeam. Tevens lag hij aan de basis voor een tocht naar Juda en veroverderde een aantal steden, zoals Jeruzalem, waar de tempel en het Paleis van Salomo werden geplunderd.
lGCQ1Ie.gif

quote:
Masker van Sjosjenq II (zoon van Sjosjenq I). Hij is de enige heerser van deze dynastie van wie de tombe niet is geplunderd. Toen in 1939 zijn sarcograaf werd geopend bevatte deze armbanden met vele edelstenen en pectoralen. Sjosjenq II droeg een gouden masker.
BWi6nWz.jpg
chufizaterdag 9 februari 2013 @ 23:31
Nog 1 voor je lijstje
Albarracin
Albarrac%C3%ADn_2.jpg
Jellereppezaterdag 9 februari 2013 @ 23:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 23:31 schreef chufi het volgende:
Nog 1 voor je lijstje
Albarracin
[ afbeelding ]
Haha, thanks. Ook een heel oude stad zo op het eerste oog. Aragorn staat inderdaad bekend om zijn Mudejar-gebouwen.

Albarracin.jpg

4.jpg
chufizaterdag 9 februari 2013 @ 23:46
quote:
7s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 23:36 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Haha, thanks. Ook een heel oude stad zo op het eerste oog. Aragon staat inderdaad bekend om zijn Mudejar-gebouwen.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dit dorp is naar een Moor vernoemd Aben Razin
Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 00:06
quote:
17. Massinissa. Ook een heel groot figuur uit de zeer lange Berberse geschiedenis, hoewel de naam Berbers toen nog niet werd gebruikt voor dat volk. Numidiërs werden ze genoemd, de voorouders van de Moren en de huidige Berbers. Hij werd de eerste koning van Oost-Numidië. De cavalerië van Numidië heeft een belangrijke rol gespeeld in de Punische oorlog. Deze werden geleid door Hannibal Barkas, die ook zeer bekend was vanwege zijn olifanten die meevochten in de veldslagen. De Numidische cavalerië vocht in 216 v. Christus mee aan de kant van de Carthagers. Later begon Massinissa te werken voor de Romeinen, onder leiding van de Romeinen vocht hij mee in de slag van Cannea. Door de Romeinse overwinning werd Numidië bevrijd van de Carthagers.

In zijn jeugd was Massinissa onder de indruk van de Feniciërs, die hij probeerde na te doen. Hij ontwikkelde op grond van het Fenicische alfabet de Imazigh (Berberse) alfabet. Tevens zette hij een geordend bestuur op poten, bouwde een vloot en een leger van 50.000 man op. Hij stichtte nederzettingen en zorgde ervoor dat de Berbers akkerbouw gingen bedrijven en hun nomadische bestaan opgaven. Om te verhinderen dat de Berbers weer op de nomadentoer ging, vestigde hij deze mensen niet op boederijen, maar in versterkte forten zodat ze zich in een gebied vestigden. Dit betekende de verstedelijking van de Berbers.

Voor Massinissa was dit niet genoeg. Hij wilde meer voor zijn mensen. Hij wilde een groot onafhankelijk Imazigh-rijk, dat sterk genoeg was om buitenlandse indringers te verduren. Massinissa besefte dat dit alleen mogelijk zou zijn als hij Carthago zou veroveren, de stad van zijn leermeesters. In 204 v. Christus was de tijd rijp. Hannibal Barkas versloeg de Romeinen in de ene en andere slagveld en de Romeinen schenen de oorlog te verliezen. Massinissa verbrak zijn contacten met de Carthagers en sloot een verbond met de Romeinen. Hij sloot een alliantie met de Romeinen.

Toen de immense Romeinse vloot landde in Noord-Afrika zette Massinissa zijn Numidische leger in tegen de Carthagers die onder leiding stonden van de Carthaagse generaal Hannibal Barkas. In 202 v. Christus werd de slag van Zamana uitgevochten. Romeinse legioenen vochten tegen de Imazirsche strijders en de Imazighen omsingelden en vochten tegen de Carthagers op de flanken. Na de overwinning werd Oost en West-Numidië herenigd tot een rijk. Massinissa werd beloond door de Romeinen voor zijn hulp en ontving veel hulp van Rome.

Vijftig jaar na het verlies herstelde Carthago zich en was uitgegroeid tot een handelsstad. Carthago zat onder het Romeise juk en moest belasting afdragen aan Rome. De herrijzenis van Carthago betekende genoeg aanleiding voor de Romeinen om Carthago de oorlog te verklaren, de derde Punische oorlog. De reden voor deze oorlog was dat Massinissa meer Carthaagse grond had veroverd dan de afspraak was. Deze oorlog betekende het einde van de Fenische heerschappij.

In 148 voor Christus stierf Massinissa op de gezegende leeftijd van 90 jaar. Hij werd begraven in Thiugga, het huidige Tunesië. Na zijn dood werd Numidië verdeeld in diverse koninkrijken, geregeerd door zijn zonen.
quote:
Munt van Massinissa.
200px-GM_Massinissa.png

quote:
Tombe van Massinissa, koning van Numidië, zijn laatste rustplaats, staat in Dougga, Tunesië.
6577-tombeau-de-massinissa.jpg

2319.jpg

quote:
Een hollywoodproductie, waar hoogstwaarschijnlijk Massinissa en de Numidische leger ook een rol in zal spelen.
http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=28806

[ Bericht 1% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2013 23:25:54 ]
Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 00:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 23:46 schreef chufi het volgende:

[..]

Dit dorp is naar een Moor vernoemd Aben Razin
_O_
#ANONIEMzondag 10 februari 2013 @ 01:31
Hier een interessante scene over Moors erfgoed op Sicilie.

Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 17:12
quote:
18. Lusius Quietus. Een romeinse generaal, strateeg en politicus. Hij leefde van 70 tot 118 na Christus. Lusius Quietus was van Berberse afkomst, vermoedelijk uit het vroegere Mauretanië, niet te vergelijken met het huidige Mauretanië, want de grenzen lagen toen heel anders. Hij werkte onder keizer Domanitus en was legeraanvoerder van een cavalerie bestaande uit zijn landgenoten, die allemaal in Romeinse dienst waren. Hij viel later in ongenade, maar vanwege zijn strategische inzicht deed de keizer nogmaals een beroep op hem om mee te strijden in de Dacische oorlogen. Hier onderscheidde hij zich door zijn moed en lef. Op de zuil van Trajanus staat Lusius tot de dag van vandaag afgebeeld aan het hoofd van de Noord-Afrikaanse cavalerie-eenheid.

Tussen 113 en 115 trok Trajanus samen met Quietus ten strijde tegen de Parthen, en was een van de belangrijkste generaals onder Trajanus. Hij werd de rechterhand van Trajanus en die beschouwde hem als een mogelijke opvolger als legeraanvoerder.

Tevens braken er rond die tijd Joodse opstanden uit in de Joodse gemeenschappen. De Joden sloten zich aan bij anti-romeinse strijders. Quietus kreeg van Trajanus de opdracht om de Joodse opstand neer te slaan. Hij slaagde hierin, maar het slagveld was een groot bloedbad.

Quietus werd beloond voor zijn optreden door Trajanus. Hij werd in 117 benoemd als consul suffectus. Tevens werd hij aangesteld als legatus Augusti pro praetore van Judea. Een hoge rang in het leger. In Joods Rabbijnse bronnen wordt Quietus ook aangehaald vanwege zijn harde optreden tijdens de Joodse opstanden.

Toen Trajanus overleed en werd opgevolgd door Hadrianus, werd Quietus uit zijn ambt geheven. Hij keerde terug naar Noord-Afrika. Later bestonden er verdenkingen dat hij de macht wilde grijpen en dus in opstand wilde komen tegen Rome. Daarop riep de senaat hem op om terug te keren naar Rome. Hier werd hij in 118 samen met andere senatoren op last van hoogverraad geëxcuteerd.
quote:
Grafmonument die ooit was bedoeld voor de as van Trajanus. Tevens is het een triomfzuil om de overwinningen van Trajanus ten tijde van de Dacische oorlogen (huidige Roemenië) te herdenken. Lusius Quietus staat ook afgebeeld op dit monument.
.

plaatje-zuil-omhoog.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door Jellereppe op 10-02-2013 17:28:06 ]
Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 17:14
quote:
14s.gif Op zondag 10 februari 2013 01:31 schreef k_man het volgende:
Hier een interessante scene over Moors erfgoed op Sicilie.

Prachtig en subliem geacteerd.

[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 10-02-2013 17:20:35 ]
Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 19:35
quote:
19. Marcus Opellius Macrinus. Een Romeinse keizer van 11 april 217 tot 8 juni 218. Hij werd op 8 juni 218 gedood door troepen onder leiding van Elagabalus.

Deze Romeinse keizer was opgeleid tot jurist en was Berber en afkomstig uit de provincie Mauretanië. Hij zat bij de de Praetoriaanse garde, een speciale legereenheid van de Romeinen, totdat hij het vermoeden kreeg dat hij weleens de volgende slachtoffer kon worden van deze garde.

De Parthen ten tijde van koning Artabanus IV waren een probleem voor deze keizer, en hij deed pogingen om vrede met de Parthen te sluiten. Artabanus IV zag dit als zwakte en viel Macrinus aan. Macrinus werd verslagen en moest vrede sluiten, die pact was zeer nadelig voor deze keizer. Tevens sloot hij vrede met de Armeniërs en de Daciërs. Om het verhaal compleet te maken was zijn goede naam volledig verdwenen in Rome, omdat hij Rome een lange tijd niet had bezocht.

Julia Domna en Julia Maesa, de zuster van Domna, besloten om Macrinus te vermoorden. Op 16 mei 218 werd Maesa's kleinzoon Elagabalus, toen 14 jaar oud, tot keizer verheven. Op 8 juni kwam het bij Antiochië tot een veldslag tussen troepen van Elagabaul en de troepen die loyaal waren aan Macrinus. Elagabalus troepen wonnen deze veldslag. Macrinus vluchtte, maar werd kort daarna in Cappadocia geëxecuteerd. Zijn zoon, die kort daarvoor tot medekeizer was benoemd, werd kort daarna ook van het leven beroofd.
quote:
Munt van Macrinus.
MacrinusAE.jpg

quote:
Beeld van Macrinus
7630849508_09a7121905_z.jpg

[ Bericht 3% gewijzigd door Jellereppe op 10-02-2013 19:51:33 ]
Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 20:59
quote:
20. Augustinus van Hippo. Augustinus werd geboren in 354 in de Romeinse provincie Afrika, in het stadje Thagaste als zoon van Berbers ouders. Zijn ouders waren de raadsheer Patricius en Monica, een christelijke vrouw.

Zijn ouders hadden het financieel niet breed, maar deden hun best om hun zoon de best mogelijk opvoeding te geven die in die tijd mogelijk was. Augustinus ging naar het lager onderwijs en hoger onderwijs in Thagusta en Madaura. Zijn vader stierf op vroege leeftijd en zijn moeder Monica liet hem verder studeren met financiële hulp van anderen. In het jaar 375, Augustinus was 21 jaar, werd hij leraar in zijn geboorteplaats, een jaar later werd hij leraar retorica in Carthago. In 383 verhuisde van Hippo naar Rome, waar hij in 383 tot rector aan het hof van Milaan werd benoemd.

In 386 bekeerde hij zich tot het Christendom. In 387 werd hij door Ambrosius, de bisschop gedoopt. Daarna keerde hij terug naar zijn geboorteplaats en vernam tijdens zijn reis dat zijn moeder Monica was gestorven. Nadat Hippo zich een half jaar lang in Thagaste met zijn bijbelstudie heeft bezig gehouden, werd Augustinus in 391 tot bisschop benoemd en in 395 tot mede-biscchop. Dat gaf hem het recht tot opvolging van bisschop Hippo Regius. Van 396 tot zijn dood in 430 bleef Hippo bisschop in deze klooster en leidde hij een sober leven in zijn woning. Hippo stierf in 430 toen de Vandalen Hippo in namen. Volgens de overlevering motiveerde hij de bewoners om zich te verzetten tegen de Vandalen, vooral omdat de Vandalen een andere vorm van het Christendom aanhingen, namelijk de Ariaanse variant, en dat werd door Hippo als ketterij beschouwd.

In zijn jeugd leidde Hippo, tot verdriet van zijn moeder, een losbandig leven naar Christelijke maatstaven. Nadat Hippo kennis maakte met de Romeinse filosoof Cicero, ging hij zich in filosofie verdiepen op zoek naar de waarheid, en dan met name tot het godsbegrip in relatie tot het kwaad. Hippo meende deze waarheid te vinden in het Manicheïsme, dat was een oude religie in het oude Perzië, deze dualistische goed ging ervan uit dat naast god een afzonderlijke entiteit het kwaad bestond. Daarom kon God de Schepper niet als oorsprong van al het kwaad en zonde worden beschouwd, want goed en kwaad strijden als gelijkwaardige partijen tegen elkaar. Vanaf 376 was van Hippo tien jaar lid van de Manichieeërs. Ten invloede van de Griekse filosofie keerde hij zich van het Manicheïsme af. In het neoplatonisme, in deze aspect van filosofie worden heel eenvoudig en kort door de bocht, drie lagen onderscheiden. De 'Ene' is de eerste laag, de oorzaak van al het bestaande, de tweede laag is de intellect/geest, het niveau waarin zich ideeën bevinden en de derde laag is de (wereld)ziel en dat is de zichtbare wereld om ons heen. Bij Plotinus, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neoplatonisme vond hij antwoord op zijn vraag waar het kwaad vandaan kwam. Volgens Augustinus, was het kwaad een beroving van het goede; geen opzichzelfstaande entiteit, maar de verkeerdheid van de menselijke wil die zich van god hebben afgewend. Zijn bekering geschiedde niet op basis van rationele inzichten, maar kwam door een persoonlijke crisis.

In Milaan hoorde Augustinus een bisschop preken, dit raakte hem. Deze bisscop nam zijn bedenkingen ten opzichte van de Bijbel weg. Later werd Augustinus door het Christendom in het hart geraakt. Augustinus schreef over zijn bekering in zijn autobiografische Confessiones. Toen Augustinus 32 jaar was ging hij onder een vijgenboom liggen en praatte wanhopig tegen god, dit waren zijn woorden:

"... wel niet met deze woorden, met wel in deze geest: 'En gij, Heer, hoe lang nog? Hoe lang nog, Heer, zult gij steeds maar vertoornd zijn? Wees onze oude ongerechtigheden niet indachtig!' Want door die oude ongerechtigheden - dat merkte ik - werd ik vastgehouden. En ik stiet maar klaaglijke woorden uit: 'Hoe lang nog, hoe lang nog, dat "morgen" en weer "morgen"? Waarom niet meteen? Waarom niet op dit moment een eind aan mijn verfoeilijkheid? Dat zei ik maar en ik schreide maar in bittere vermorzeling van mijn hart.
En ineens, daar hoor ik een stem uit een naburig huis, een stem die zingende zei en steeds weer herhaalde, een stem als van een jongetje of van een meisje, ik weet het niet: "'Tolle, lege! Tolle lege!' ('Neem en lees!') En meteen veranderde mijn gezicht en begon ik ingespannen na te denken of kinderen bij een of ander spelletje iets van dien aard zingen; het wilde me niet te binnen schieten dat ik het ooit ergens had gehoord. Toen bedwong ik de heftige stroom van mijn tranen en stond op: de enige verklaring die ik kon geven was deze, dat ik van Godswege bevel kreeg om het boek te openen en de eerste passage waar mijn oog op viel te lezen." (Belijdenissen, 8, XII, 29)Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Augustinus_van_Hippo


Als priester en bisschop was Augustinus een gerenommeerde predikant. Zeshonderd predikken van hem bestaan nog tot op de dag van vandaag. Dat is op basis van een schatting maar 10% van al de predikken die hij heeft gehouden. Hij besteedde ook een belangrijk deel van zijn leven aan het bestrijden van andersdenkende stromingen, zoals het manicheïsme, donatisme en pelagianisme.

Schriften
Augustinus heeft veel geschreven. Op zijn naam staan predikken, traktaten, verhandelingen, brieven, bijbelcommentaren, dogmatische, filosofische en theologische teksten, een autografisch werk en een gedicht. Zijn Confessions wordt gezien als een vroege vorm van een autobiografie, waarin hij schreef over zijn relatie tot god en zijn verwekking tot zijn leeftijd (50 jaar). In zijn achtste boek beschrijft hij zijn bekeringsproces en over zijn tolle-lege scene (zie hierboven). Het boek eindigt hij met een uitgebreide beschrijving van het bijbelboek Genesis, waarin hij uitlegt hoe dit boek geïnterpreteerd kan worden. Dit boek maakt nog steeds veel indruk op haar lezers.

In 'De Citate Dei' verdedigt hij tegen geletterde heidenen het Christendom als het ware geloof en maakt hij zijn ideeën duidelijk over de sociale en maatschappelijke orde.

Tegen het einde van zijn leven las Augustinus al zijn werken door en in zijn boek 'Nalezingen' legt hij uit wat hij liever anders gezegd zou hebben. Augustinus schreef ook zes boeken over 'Muziek'.

In 2008 werden zes nieuwe preken van Augustinus ontdekt in Bibliotheca Amploniana, een onderdeel van het universiteitsbibliotheek in Erfurt, Duitsland.

Augustinus was een centrale figuur in het Christendom en de geschiedenis van het Westerse denken. Augustinus was zelf beïnvloed door vele (filosofische) stromingen: Plato, neoplatonisme, manicheïsme, academische scepticisme en Stoa. Later keerde hij tegen veel van deze stromingen, zijn klacht was dat hij nauwelijks werd beïnvloed door de Griekse christelijke denkers en zo zelf op zoek moest gaan naar oplossingen. Augustinus kon je een autodidact noemen. Iemand die zijn kennis op eigen houtje heeft verkregen.

Ook zijn invloedrijke werken over de menselijke wil, onderdeel van de ethiek hebben een belangrijke rol gespeeld. In de 18de en 19de eeuw zouden filosofen als Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer en Friedrich Nietzsche dit thema nader uitwerken.

Ook verschillende theologen als Thomas van Aquino, Johannes Calvijn en Cornelius Jansenius, zijn heel sterk beïnvloed door de werken van Augustinus. De 16e eeuwse reformatie die door Maarten Luther, Johannes Calvijn en Huldrych Zwingli zijn begonnen, werden gevormd door Augustinus denkwijze.

Augustinus wordt vereerd door de Rooms-Katholieke kerk die zijn verjaardag vieren op 28 augustus en door de Oosters-Orthodoxe kerk die zijn feestdag viert op 15 juni. Augustinus is de beschermheilige van onder andere brouwers, theologen, drukkers, bisdommen en een aantal steden.
quote:
Oudste tekening van Augustinus, afkomstig uit de 6de eeuw.
QOEYUXF.jpg

quote:
Augustinus en zijn moeder Monica, door Ary Scheffer, uit de 15de eeuw.
qyjofpI.jpg

quote:
Doping van Augustinus, door Benozzo Gozzoli, uit de 15de eeuw.
xr0ad8r.jpg

quote:
Augustinus door Benozzo Gozzoli, uit de 15de eeuw.
lsY8TbH.jpg

quote:
Augustinus door Peter Paul Rubens, een beroemde Vlaming, uit 1637.
aKHfbf4.jpg

quote:
Augustinus door Louis Comfort Tiffany, staat in het Lightner museum, Florida.
3yTO83G.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 10-02-2013 21:19:59 ]
chufizondag 10 februari 2013 @ 21:03
:) Lijkt wel een onderzoeks projectje,,, :)
TheMagnificentzondag 10 februari 2013 @ 21:14
Goed topic, maar je haalt wel een aantal dingen door elkaar. Moren waren niet alleen Berbers, maar ook Arabieren en zwarte Afrikanen uit Noordwest-Afrika. Bovendien heeft de naam bij mijn weten slechts betrekking op bovengenoemde volkeren ten tijde van islamitisch Iberië en Noordwest-Afrika in de Middeleeuwen, dus de figuren van Berberse afkomst uit de Romeinse tijd kun je geen Moren noemen.
Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 21:22
quote:
0s.gif Op zondag 10 februari 2013 21:14 schreef TheMagnificent het volgende:
Goed topic, maar je haalt wel een aantal dingen door elkaar. Moren waren niet alleen Berbers, maar ook Arabieren en zwarte Afrikanen uit Noordwest-Afrika. Bovendien heeft de naam bij mijn weten slechts betrekking op bovengenoemde volkeren ten tijde van islamitisch Iberië en Noordwest-Afrika in de Middeleeuwen, dus de figuren van Berberse afkomst uit de Romeinse tijd kun je geen Moren noemen.
Klopt. Moren waren Berbers en Arabieren, dat heb ik gemeld in de OP. De benaming Moren werd inderdaad gebruikt vanaf het jaar 700. Voordat Jezus Christus ter wereld kwam werd dat volk onder andere Numidiërs genoemd, de voorouders van de huidige Berbers. De naam 'Berbers' is pas veel later aan de orde gekomen. Het is een verbastering van het woord 'Barbaroi'. Dat volk heeft vele namen gehad. Numidiërs, Libiërs, Moren, Imazighen en Berbers.
Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 21:23
quote:
0s.gif Op zondag 10 februari 2013 21:03 schreef chufi het volgende:
:) Lijkt wel een onderzoeks projectje,,, :)
Ik lees inderdaad veel, voordat ik het hier neerzet, en beschrijf een groot gedeelte in mijn eigen woorden. Het is veel werk, maar ik vind het leuk om te doen.
Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 23:15
quote:
21. Marcus Cornelius Fronto. Fronto werd geboren in Cirta, Numidia. Hij was een Romeins retoricus/advocaat en literair criticus. Zijn Berberse afkomst wordt volgens Edward Chaplin onderstreept door een opmerking in zijn brief, waarin hij zichzelf Libyer noemt en afstammeling van Nomadische Libyers. Anderen beweren dat deze opmerking schertsend was bedoeld door Fronto en dat hier niks uit geconcludeerd kan worden met betrekking tot zijn komaf. Tijdens de regering van Hadrianus kwam Fronto naar Rome. Hij werd benoemd quaestor en later praetor van Sicilië. Hij werd zelfs aangedragen als proconsul voor Azië, maar die eer weigerde hij met het oog op zijn gezondheid. Gedurende zijn leven genoot Fronto een groot eer als begenadigde redenaar, alleen zijn verre voorganger Marcus Tullius Cicero overtrof hem hierin volgens tijdgenoten. Zijn navolgers werden naar zijn naam 'Frontiani' genoemd. Tussen 139 en 145 was Fronto privéleraar van Marcus Aurelius, die later van 161 tot 180 zou regeren over het Romeinse rijk.

Filosofie had Fronto niks mee. In de literatuur ging zijn voorkeur uit naar Latijnse schrijvers voor de republiek. Hij beschouwde Ennius, Plautius en Sallustius als zijn voorbeelden. Door dat hij enkele schrijvers citeerde zijn deze werken van antieke schrijvers tot de dag van vandaag bewaard gebleven.

Behalve zijn redevoeringen, is helaas maar een klein deel van zijn correspondentie bewaard gebleven. Tevens berichtte zijn leerling Aulus Gellius in het boek XIX Nocte Atticae over Fronto's uitgebreide kennis van archaïsche Latijn en over zijn verdediging van het Latijns ten opzichte van het Grieks.

In 1815 werden in Biblioteca Ambrosiana in Milaan palmipsest, een manuscript, waarin brieven zaten van Fronto aan zijn keizerlijke leerlingen met antwoorden gevonden. Later vond Mai meer bladeren van dit manuscript in de Biblioteca Apostolica Vaticana. Mai was echter geen professioneel paleograaf, mensen die zich bezig houden met het bestuderen en ontcijferen van oude handschriften, geschiedstukken en archiefstukken, vandaar dat de tekst (vertaling) die hij verzorgde van slechte kwaliteit was, ook heeft hij door een chemiespul te gebruiken de tekst voor hem leesbaar gemaakt, maar voor latere onderzoekers onleesbaar gemaakt. Ook weigerde hij om anderen inzage te geven in het manuscript. Pas toen Mai in 1854 stierf, kon het manuscript door anderen worden ingezien. Dit resulteerde in de uitgave van de Nederlanders S.A. Saber, waarop de loeb-editie is gebaseerd, maar toch is dit werk niet helemaal betrouwbaar. De Oostenrijker Edmund Hauler heeft decennia lang gepubliceerd over het manuscript, maar was er niet in geslaagd voor zijn dood, in 1941, een nieuwe editie te publiceren. De Nederlander Michiel P.J van den Hout kwam in 1954 met een eerste serieuze editie, die gebaseerd was op Haulers gepubliceerde onderzoek. In 1988 publiceerde hij een tweede uitgave, de Teubner-editie, waarbij hij ook gebruik heeft gemaakt van Haulers ongepubliceerde aantekeningen. Weer 11 jaar later verscheen er een uitvoerig commentaar van zijn hand. Ondertussen is het manuscript ook in het Frans vertaald.
http://www.brill.com/commentary-letters-m-cornelius-fronto

http://books.google.nl/bo(...)V-AsCgQC&redir_esc=y

[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 10-02-2013 23:21:16 ]
Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 23:51
quote:
22. Lucius Apuleius Madaurensis. Madaurensis bracht zijn jeugd door in zijn thuisstad Madaurus, een Romeinse kolonie. Dit is dezelfde stad waar later Augustinus van Hippo zijn studie zou volgen. Madaurensis beschreef zich in zijn eerste Apologia als half Numidiër en half Gautuliër. Dat waren twee verschillende Berbervolken in de oudheid.

Toen zijn vader stierf, een provinciale magistraat, erfde hij een aardig deel van de fortuin die zijn vader achterliet. Lucius Apuleius Madaurensis trok naar Carthago en Athene om zich te bekwamen in diverse onderwerpen, zoals neoplatonisme (aspect van de filosofie). Vervolgens trok hij naar Rome om Latijnse retoriek te bestuderen. Hij werkte daar hoogstwaarschijnlijk ook als redenaar in rechtbanken, voordat hij terugkeerde naar Noord-Afrika. Tevens maakt hij rondreizen door Egypte en Klein-Azië. Ten tijd van die reizen verdiepte Madaurensis zich in filosofie, Oosterse mythologie en religie. Veel details zijn er niet bekend over zijn verdere leven, hoewel velen beweren dat ze biografische gegevens uit zijn werken kunnen halen.

Toen hij terugkeerde naar Noord-Afrika werd hij beschuldigd van het bedrijven van magie om het fortuin van een rijke weduwe te stelen. Lucius moest zich voor een rechtbank van magistraten, met aan de hoofd de preconsul, verdedigen. Zijn verdediging, het boek Apologia, is een hilarisch werk waarin hij zijn tegenstanders belachelijk maakt. Het is een van de grappigste werken uit de oudheid die overgeleverd zijn.

Daarnaast heeft Lucius meer werken op zijn naam staan:
- 'Metamorphoses', naast het gehavende 'Satyricon' van Gaius Petronius Arbiter, de enige Latijnse roman dat overgebleven is. Het is een fantasieverhaal over de avonturen van een zekere Lucius die met magie experimenteert en in een ezel verandert, maar zijn menselijke intelligentie behoudt. Ten tijde van zijn bestaan als ezel hoort en ziet hij veel dingen, totdat hij op een onverwachte wijze gered wordt. Tevens bevat het boek kortere verhalen, waarvan het langste 'Amor en psyche' is.
- De deo Socratis, een werk dat gaat over het bestaan en de aard van daimonion, de bemiddelaar tussen goden en mensen. Dit werk werd later heftig aangevallen door Augustinus van Hippo.
- Andere werken zijn 'Florida' en 'Plato en zijn leer'.
quote:
Apologia
4995805364_133d7cb708_z.jpg

quote:
Een boek van Madaurensius, in eigendom van de universiteit van Glasgow, Schotland.
4681740754_0851ae99dd_z.jpg
padlarfzondag 10 februari 2013 @ 23:53
quote:
6s.gif Op zondag 10 februari 2013 21:23 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Ik lees inderdaad veel, voordat ik het hier neerzet, en beschrijf een groot gedeelte in mijn eigen woorden. Het is veel werk, maar ik vind het leuk om te doen.
Ik vind het leuk om te zien
Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 23:56
quote:
14s.gif Op zondag 10 februari 2013 23:53 schreef padlarf het volgende:

[..]

Ik vind het leuk om te zien
Haha, dank je. Leuk om te horen. Zal het topic beetje bij beetje aanvullen.
chufizondag 10 februari 2013 @ 23:58
Ben je Moors? Jelle?
Jellereppezondag 10 februari 2013 @ 23:59
quote:
0s.gif Op zondag 10 februari 2013 23:58 schreef chufi het volgende:
Ben je Moors? Jelle?
Berbers, verre afstammeling.
chufimaandag 11 februari 2013 @ 00:03
quote:
6s.gif Op zondag 10 februari 2013 23:59 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Berbers, verre afstammeling.
Dat verklaart het een en ander
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 00:07
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 00:03 schreef chufi het volgende:

[..]

Dat verklaart het een en ander
Daar heb je gelijk in. Je eigen geschiedenis op een rijtje zetten geeft mij een grote boost.
chufimaandag 11 februari 2013 @ 00:10
quote:
7s.gif Op maandag 11 februari 2013 00:07 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Daar heb je gelijk in. Je eigen geschiedenis op een rijtje zetten geeft mij een grote boost.
Heb je ook Spaanse roots? Omdat je dat als eerste route gebruikte
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 00:11
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 00:10 schreef chufi het volgende:

[..]

Heb je ook Spaanse roots? Omdat je dat als eerste route gebruikte
Poeh, dat weet ik niet. Moren hielden alles goed bij, maar zelfs met professionele hulp wordt het lastig om zo ver terug te gaan in de stamboom. Een ding is zeker. Dat volk heeft een lange geschiedenis. Zelfs bewijs gevonden van activiteit 8.000 jaar voor Christus.
chufimaandag 11 februari 2013 @ 00:38
quote:
7s.gif Op maandag 11 februari 2013 00:11 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Poeh, dat weet ik niet. Moren hielden alles goed bij, maar zelfs met professionele hulp wordt het lastig om zo ver terug te gaan in de stamboom. Een ding is zeker. Dat volk heeft een lange geschiedenis. Zelfs bewijs gevonden van activiteit 8.000 jaar voor Christus.
wtf !!!
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 00:39
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 00:38 schreef chufi het volgende:

[..]

wtf !!!
Dat is verre van zeker, maar de Berberse jaartelling begint met Hedjkheperre Setepenre Sjosjenq I, dus 2963 jaar geleden. Over 37 jaar vieren we 3000 jaar geschiedenis. Als je heel ver terug gaat stammen Berbers af van Ibéromaurusien, leefden 17.000 tot 8.000 jaar voor Christus. Tevens stammen we af van de Capsiërs. Van Ibéromaurusien zijn ook graven gevonden. Zie afbeeldingen.

25602869.jpg

cranes.jpg

[ Bericht 4% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2013 01:26:35 ]
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 01:50
quote:
23. Ayyur. Een heel oude godheid die door Berbers is aanbeden in de oudheid. Ayyur betekent 'maan', en hij was een maangod volgens de oude Berbers. Ayyur werd ook gebruikt om het woord ''maand'' aan te duiden.

Herodotus schreef 5 eeuwen voor Christus dat Berbers aan de maan en de zon offerden. Ibn Khaldoen schreef zelfs dat de Imazighen tot de 14de eeuw na Christus de zon en de maan bleven aanbidden. De naam Ayyur komt voor in zeer waardevolle inscripties die de oude Berbers hebben achtergelaten.

Er zijn indrukwekkend veel oud Berber graven gevonden die naar het oosten zijn gericht waar de zon opkomt. Herodotus meldde ook dat de Berbers bedreven waren in muziek en poezië en dat zij de eerste waren die dit bedreven, voordat de Grieken dit van hen overnamen.
quote:
Herodutus schreef: "Ze (de Libiërs) beginnen met het oor van het slachtoffer, dat ze afsnijden en over hun huizen gooien; als dit gedaan is, vermoorden ze het dier door de nek om te draaien. Ze offeren aan de zon en de maan, maar aan geen andere god. Deze verering geldt voor alle Libiërs.(boek IV.168-198)[7]"Bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Herodotus
http://goddesses-and-gods.blogspot.nl/2008/07/ayyur.html

[ Bericht 14% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2013 02:48:10 ]
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 02:11
quote:
24. Antaios (Anti in het Berbers, Antaeus in het Latijns) was bij de oude Grieken, de Romeinen en de oude Berbers een mythologische held. Antaios was volgens de legende de zoon van de landgodin Gaia en de zeegod Poseidon (god van de water en zee).

Antaios was een reus van 30 meter en de beschermer van het land van de Berbers tegen buitenstaanders die van plan waren het land binnen te dringen. Hij was volgens de legende onverslaanbaar. Hij kon zijn kracht steeds herwinnen door het land te gaan om zijn huid met zand te zalven. Zo was hij onverslaanbaar zolang niemand zijn geheim ontdekte. Volgens andere legendes heeft de Griekse halfgod Heraklus dat geheim ontdekt en kon hij hem nadien verslaan. Sommige mythologen stellen vast dat het gevecht in Noord-Afrika, Tanger heeft plaatsgevonden.

Ook volgens de Griekse mythen zijn Gaia en Poseidon de ouders van Antaios. Antaios daagde vreemdelingen uit om tegen hem te vechten. Telkens als iemand hem tegen de grond wist te werken, kreeg Antaios nieuwe krachten binnen en wist met die kracht de schedels van zijn tegenstanders te breken. Met die schedels wilde hij een tempel bouwen voor zijn vader.

Dat wilde Antaios ook met Heraklus doen. Herakles kwam in een dorpje, waar de mensen bang waren voor Antaios. Hij ging naar de grot van de reus en daagde hem uit. Na een lang gevecht tussen de twee grootheden kreeg Herakles door hoe het zat. Hij doodde Antaios door hem op te tillen.
herkules_antaios_hi.jpg

quote:
Beeld van Antaios vs Heraklus.
Antaios-and-Herakles.-Restored-copy-after-3rd-2nd-century-BCE-original.jpg
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 02:31
quote:
25. Amon. Was zowel een god bij de oude Egyptenaren als de oud Berbers. Volgens H. Basset was Amon de belangrijkste god voor de oud Berbers. Tevens heeft R. Basset opgemerkt dat de Guances, waarschijnlijk verre familie van de Berbers en een uitgestorven mensenvolk, de naam Amman bleven gebruiken. Volgens Mohamed Chafik heeft de naam Ammon een Berberse vorm, maar de afkomst is onduidelijk. Daarnaast zijn er deskundigen die veronderstellen dat de oude Egyptenaren en de Berbers een gemeenschappelijke beschaving hadden in een pre-Saharaanse tijdperk.

Siwa was de belangrijkste oase waar Amon werd aanbeden door de Imazighen/Libiërs (Lybico-Berbers). De Grieken noemden de mensen die Amon aanbeden bij Siwa Amoniërs.

Amon werd later gemengd met de god Ra, zodien ontstond de god Amon-Ra. Dit deden de Carthaagers ook met hun god, door deze te mengen met de belangrijkste god van de Berbers Amon, zodien ontstond de god Bäal-Amon. De Grieken mengden hun oppergod Zeus met Amon tot de god Zeus-Amon en de Romeinen op hun beurt mengden hun oppergod Jupiter met Amon, waaruit Jupiter-Amon ontstond.

De Grieken maakten onderscheid tussen de oud-Egyptische Amon en de Berberse Amon. Toen Alexander de Grote Egypte wilde veroveren stak hij op advies van Aristotalis 600 km de oase over om de zegenen van Amon te vragen. Er gaan zelfs geluiden op dat het Hebreeuwse woord 'Amen' veel later door de Christenen en de Joden is overgenomen en dat het afstamt van 'Amon'.
quote:
God Amon-Ra, oud Egypte.
ra.jpg

quote:
Merrick, uit Yu-Gi-Oh, met een Ankh (oud Egyptisch symbool, levenskruis) een van de zwaarste tegenstanders van Yami Yugi.
Sdw2qgK.jpg

quote:
De fusies van de goden volgens Westerse voorbeelden.
Amon-Ra-500x500.jpg

[ Bericht 2% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2013 15:42:12 ]
NewMexicomaandag 11 februari 2013 @ 13:46
Mooie gebouwen allemaal, maar zijn er ook wat in Marokko (of elders in Noord-West Afrika) te bezichtigen?
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 14:50
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 13:46 schreef NewMexico het volgende:
Mooie gebouwen allemaal, maar zijn er ook wat in Marokko (of elders in Noord-West Afrika) te bezichtigen?
In Noord-West Afrika is er ook aardig wat te bezichtigen. Zal uiteraard daar ook wat van plaatsen. Maar de Moren hebben vooral in Spanje hun stempel gedrukt. Maar ik zal beetje bij beetje dingen plaatsen tot we aankomen bij de opkomst van het Westen en de Tweede Wereldoorlog. Heden ten dage leven er naar schatting 35 miljoen Berbers. De grootste groep met 16/17 miljoen uiteraard in Marokko. De mooiste Berberstad is Agadir, komen veel toeristen op af. In Marrakech leven veel buitenlanders, op het moment 100.000 in die stad, vooral Spanjaarden en Fransen.

kp5tYlT.png

[ Bericht 2% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2013 15:28:21 ]
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 15:57
quote:
26. Kahina. Een vrouwelijke Berberse religieuze en militaire leidster in de 7de eeuw, die het verzet van Berbertroepen leidde tegen de oprukkende islamitische legers in Noord-Afrika, toen dat gebied nog bekend stond als Numidië.

De naam Kahina verwees naar haar vermogen om in de toekomst te kijken en deze naam werd door islamitische leiders in latere tijden als bijnaam gebruikt. Over haar leven is heel weinig bekend, maar veel geschiedschrijvers hebben over haar geschreven en gespeculeerd. Kahina was waarschijnlijk geboren in het Aures gebergte en geboren in de Jaharwa-stam. Andere bronnen zeggen dat ze het Joodse geloof aanhing en weer anderen het Christendom. Haar vader heette Matiya. Een ding is zeker, in Aures was in die tijd het Christelijke geloof het sterkste geworteld.

Kahina volgde Aksil in 680 op als leidster van de Berbers in hun oorlog tegen de Arabieren. De Arabische generaal Hasan ibn al-Nu'man rukte op vanuit Egypte en veroverde de Byzanthijnse stad van Carthago. Toen Hasan ibn al-Nu'man op weg ging naar een volgende tegenstander werd hem verteld dat Kahina de machtigste was van de Afrikaanse leiders, 'de koningin van de Berbers', vervolgens trok hij naar het oostelijk Algerije, Numidië, waar zijn immense leger bij Oum-El Baghi verpletterend werd verslagen door Kahina en haar troepen. Zijn verliezen waren zo extreem dat hij vluchtte naar Cyrenaica en hij zou daar 4 jaar blijven, voordat hij een nieuwe strijd aanging. Kahina had in een volgende strijd de militaire tactiek van de 'verschroeide aarde' toegepast. Dit was een kostbare fout en zou de opkomst van de islamitische legers versnellen, omdat deze tactiek zelfs onder de Berberse bevolking kwaad bloed zette en zij hierdoor draagvlak verloor onder haar volk. Uiteindelijk kwam Hasan ibn al Nu'man terug en versloeg hij haar. Onduidelijk is hoe Kahina stierf, omdat verslagen vol zitten met romantische anekdotes. Haar zonen Bagay en Khanchla trokken met de Berbertroepen verder naar Iberia, waar ze de strijd voortzetten. Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Kahina
quote:
Kahina
19mkahina.jpg

quote:
Kahina, standbeeld van deze sterke vrouw in Khencala, Algerije.
1gxeulW.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2013 16:18:37 ]
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 17:04
quote:
27. Arius. De Egyptische priester Arius is de stichter van het Arianisme, een vroegere stroming in het Christendom. Arius is geboren in Afrika, en hoogstwaarschijnlijk een Berber. Hij was priester in Alexandrië, een belangrijke Egyptische stad in die tijd.

Arius verwierp de gedachte dat Jezus de zoon van God was. Volgens Arius was Jezus het eerst geschapen schepsel. Hij werd hier fel van repliek gediend door Athanasius, die dit als een centraal punt beschouwde. Wat ertoe leidde dat na Athanasius de kerk de gedachten van Arius als ketterij verwierp. De belijdenis dat Christus de zoon is van God is een centraal punt in veel stromingen binnen het Christendom. Door de discussies die Arius aanzwengelde kwam de kerk tot de vaststelling van drie-eenheid van God, 'zie link voor heel uitgebreide beschrijving van de drie-eenheid van God', en de tweenaturenleer van Jezus Christus, 'zie tevens link voor uitgebreide beschrijving van deze leer. Pas een eeuw na de dood van Arius werd de drie-eenheid en de tweenaturenleer op de Concilie van Chalcedon in 451 na Christus door de Kerk vastgelegd. D'r waren nog twee concilles nodig (kerkvergaderingen om deze leer en eenheid vast te leggen). Toch heeft het daarna nog 200 jaar geduurd voordat het Arianisme totaal verdween. Vooral onder Germaanse volken hingen veel mensen het Arianisme aan.
quote:
quote:
Drie-eenheid, Maria-van Jessekerk, Delft, Nederland.
Pm76BxK.jpg

quote:
Drie-eenheid door Hugo van der Goes, Vlaamse kunstschilder die leefde van 1440 tot 1482.
tjw7Ylg.jpg

quote:
Arius Alexandria.
arius_etching.jpg

ALEXANDR.JPG

[ Bericht 2% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2013 17:13:13 ]
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 18:03
quote:
28. Abdullah Mohammed ibn Abdullah ibn Mohammed ibn Ibrahim al-Lawati ibn Battuta of kortweg Ibn Battuba. Hij stamde af van de Berberse stam Luwata, en werd geboren in 1304 Tanger, Marokko. Ibn Battuba was een auteur en reiziger. Hij staat bekend als een van de grootste reizigers allertijden.

In 1325 vertrok Battuba uit Tanger voor een pelgrimstocht naar Mekka (de Hadj). Hij volgde de kust van Tanger naar Cairo, Egypte. Daarna reisde hij met de Nijl, alvorens hij de Rode zee overstak en zo naar Mekka. Battuba keerde daarna terug naar Caïro, trok daarna naar Damascus om de ramadan door te brengen. Hij keerde daarna niet terug naar huis, maar bleef door reizen.

Hij bezocht eerst het IL-Khanaat in Irak en daarna Iran. Via Najaf, Basra Isfahan en Shiraz bereikte hij Bagdad, waar hij khan Abu Sa'id ontmoette. Tevens bezocht hij de handelsstad Mosoel, Diyarbakir en Tabriz voordat hij weer naar Mekka terugkeerde in 1328.

In 1331 ging hij weer op reis. Ibn Battuba bezocht Aden, en vanuit de Afrikaanse kust Mogadishu, Mombassa, Zanzibar, Kilwa en andere steden. Hij bezocht tevens Zuid-Arabië en trok naar het Arabische schiereiland voor een volgende bezoek aan Mekka.

Via Egypte, Syrië en Anatolië reisde hij naar de zwarte zee, en vanuit Kaffa (Krim) volgde hij Dnjepr en de Wolga naar Bulgar. Vanuit Astrachan keerde hij terug naar Constantinopel, waar zijn vrouw geboren was. Daarna trok hij naar de Kaspische zee naar Centraal Azië, waar hij hij Urganch, Buchara, Samarkand, Balkh, Kunduz en Kaboel bezocht, alvorens hij Indus bereikte.

Ibn Battuba werd door de sultan van Delhi als rechter aangesteld. Hij verbleeft 8 jaar in Delhi. Hij verliet Delhi als ambassadeur en trok naar China. Hij trok naar de kust, werd aangevallen door Hindoe-rebellen, maar bereikte toch Cambay. Hij voer daarna naar Callicut, waar hij contact verloor met de schepen en China niet bereikte.

Later besloot hij om alsnog China te bezoeken, maar eerst de Malediven aan te doen, waar hij 9 maanden als qadi werkte. Tevens bezocht hij Malabar, Ceylon en Bengalen, voordat hij via Sumatra en Cambodja, Zayton (hedendaags Quanzhou, China) bereikte. Hij beweerde ook via het grote Kanaal naar Peking te zijn gereisd, maar moderne historici doen dit af als verzonnen. Via Calicut, Hormuz, Bagdad en Caïro bereikte hij voor de vierde keer Mekka. Daarna deed hij Sardinië nog aan, voordat hij terugkeerde naar Marokko. Hij keerde pas 25 jaar later nadat hij vertrok terug in Marokko.

In 1350 maakte Ibn Battuba nog een reis naar Andalusië (Spanje), waar de islamitische heersers werden bedreigd door Alfons XI, maar die stierf aan de pest, en dus kon Ibn Battuba rustig verder reizen en bezocht hij Valencia en Granada.

In 1352-1354 maakte hij zijn laatste reis. Via de Sahara trok hij naar Niger, Koninkrijk Mali en bezocht Timboektoe. Daarna keerde hij terug naar Fez, Marokko. Waar hij verder werkte als qadi. Hij is gestorven in 1368/1369. Ook 1377 komt als sterftejaar langs.

Hij heeft zijn reizen laten aantekenen in een boek met de titel Rihla (Reizen). Lange tijd waren hier maar kleine gedeeltes uit bekend, maar in 1818 werden al zijn aantekeningen gevonden. In 1853-1858 werd alles gepubliceerd in het Frans en Arabisch. Sinds die tijd is Ibn Battuba een bekend figuur in de Arabische en Westerse wereld.

Zijn naam is ook gebruikt voor de Faculiteitsvereniging van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RuG in Groningen en ook een grote shoppingmall in Dubai is naar hem vernoemd.
quote:
De reizen van Ibn Battuba
Ibn%2BBattuta.jpg

quote:
Tekening van Ibn Battuba
ibn_battuta_07.jpg

175px-IbnBattatuEffendi.jpg

SPOILER
Ibn Battuba Mall, Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.

Ibn_Battuta_Mall_on_2_June_2007_Pict_7.jpg

Ibn_Battuta_Mall_on_2_June_2007_Pict_11.jpg

2223782464_578ebd7e1c.jpgibn-battutav1.jpg


[ Bericht 1% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2013 19:08:47 ]
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 21:46
quote:
29. Juba II. Juba was de zoon van Juba I van Numidië. Numidiërs zoals de Berbers in de oudheid werden genoemd. Een paar schriften die in het Numidische schrift zijn gevonden zijn tot op de dag van vandaag niet ontcijferd. Men heeft die taal nooit echt kunnen ontcijferen, de taal die de voorloper was van het Berbers. Juba I werd in 60 voor Christus door de Romeinen verslagen die van Numidië een Romeinse provincie maakten. Juba II groeide op in Rome.

In 25 voor Christus werd Juba II door de Romeinse keizer op de troon van Mauretanië gezet, hier werd Numidië aan toegevoegd. Augustus, de Romeinse keizer, hoopte dat Juba II en zijn vrouw met de Romeinen zouden samenwerken. Juba II was teveel Romein naar de zin van de Numidiërs en moest aftreden en Numidië verlaten, die van Numidië nogmaals een Romeinse provincie maakten. Mauretinië bleef wel onder de heerschappij van Juba II en daar bouwde hij de nieuwe hoofdstad Caesarea.

Juba II trouwde met Cleopatra Selena, de dochter van Antonius en de Egyptische farao Cleopatra. Nadat zij 5 voor Christus overleed trouwde hij met Glaphyra, de weduwe van een Alexander, de zoon van Herodotus de Grote. Hierna volgde in 6 voor Christus een scheiding omdat zij huwde met Herodes Archelaüs, een andere zoon van Herodotus de Grote.

Na de dood van Juba II in 23 na Christus werd zijn zoon Ptolemaeus koning van Mauretanië. De Romeinse keizer Caligula liet Ptolemaeus in 40 na Christus executeren. De dood van Ptolemaeus luidde een tijd in van semi-onafhankelijkheid van de Noord-Afrikaanse gewesten. De executie van Ptolemaeus leidde tot een opstand tegen Rome, die aangevoerd werd door Aedemon. De Romeinen moesten 4 jaar oorlog voeren voordat ze de opstand hadden neergeslagen. De Romeinen vochten onder leiding van de generaals Gaius Suetonius Paulinus en Gnaius Hosidius Geta.

Schriften
Juba II schreef een aantal boeken over geschiedenis, natuurlijke historie, geografie, grammatica, kunst en theater. Hij organiseerde een onderzoeksexpeditie naar de Canarische eilanden, destijds nog bewoond door de guanches. Hierover schreef hij een boek waar later Griekse wetenschappers op zouden voortborduren. Tevens verzamelde hij manuscripten voor zijn bibliotheek. Zijn reisgids over Arabië was een besteller in Rome. Hij organiseerde ook expedities naar Madeira en de Canarische eilanden. Hij was degene die de Canarische eilanden haar naam gaf. Plinius de Oude schreef dat Juba II er vele planten ontdekte. Een was de medicinale plant Euphorbia regis jubae die naar hem is vernoemd.

De amateur-wetenschapper Plinius de Oudere wees in zijn belangrijkste boek 'Natuurlijke geschiedenis' 65 keer naar de werken van Juba II. Het werk van Juba II met de titel Omoiotetes, waarin hij de oorsprong van het Latijns wilde aantonen bestond uit maar liefst 15 boeken. Juba II was de belangrijkste intellectueel van zijn tijd in verschillende aspecten. Als erkenning daarvan hebben de oude Grieken in Athene een monument opgericht ter herdenking van Juba II. Ook schreef Juba II het boek over de 'Nijdige leeuw', die tot op de dag van vandaag door Berber moeders aan hun kinderen wordt verteld.
quote:
Beeld van Juba II
mqUOnQV.jpg

quote:
Tombe van Juba II en zijn vrouw in Tipiza, Algerije.
k12m6bn.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2013 22:27:24 ]
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 22:43
quote:
30. Tacfarinas: de rebel. Was een Numidische deserteur van het Romeinse leger, die tegen de Romeinen in opstand kwam. Hij leidde zijn Musalami stam tegen de Romeinen. Tevens probeerde hij andere Berberstammen over te halen om de Romeinen in Noord-Afrika de oorlog te verklaren. Hier slaagde hij in. De oorlog die hieruit voortsprong zou bijna 10 jaar duren (15-24 na Christus). Bij deze oorlog waren 4 Romeinse gouverneurs betrokken. Tacfarinas was sterk in de minderheid tegen de Romeinse troepen, maar door set-piece battles kon hij steken uitdelen aan het Romeinse garnizoen. Door Tacfarinas werd de graanproductie in de provincie ernstig ontwricht, wat de woede wekte in Rome, want een groot deel van de graan kwam uit deze provincie, en was vitaal voor de graanvoorraad. Takfarinas stierf in 24 na Christus.
quote:
In de periode van Tacfarinas waren drie Berber stammen in een bitter conflict met de Romeinen betrokken over een groot gedeelte van Noord-Afrika. De stammen die in het conflict zaten waren Mauri, Masulami en Garamantes. Tacfarinas was hier ook bij betrokken.
Mkr3R3M.jpg

quote:
Beeld van Tacfarinas.
CdF2XI0.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2013 22:54:11 ]
Alouloumaandag 11 februari 2013 @ 23:11
Testour is een bekend plaatsje in Noord-Tunesie gesticht door voornamelijke Moorse vluchtelingen uit Andalusie (hedendaags Spanje). Na de reconquista vluchtten veel naar Noord-Afrika en settlden o.a. in Noord-Tunesie. Hun kennis en cultuur namen ze mee en o.a. is dat terug te zien in de Andalusische dorpjes en architectuur die zij meenamen naar Tunesie. Ik vermoed dat dezelfde soort dorpjes ook in Marokko en Algerije bestaan, waar vooral Andalusische moren neerstreken na hun vlucht uit Spanje. Naast Moren (Andalusische Moslims) streken er ook aardig wat Andalusische joden neer.

Meer over Testour in het Engels: http://en.wikipedia.org/wiki/Testour

Testour heeft ook een keer per jaar een cultureel Andalusisch muziekfestival. Poezie en muziek in het oude Andalusisch-Arabische dialect....wat zeer veel overeenkomt met flamengo muziek als je het hoort overigens. Veel klassiekers hiervan hoor je ook in Tunesisch theater terug als het gaat om traditionele liederen. Zo zie je maar hoe culturen elkaar beinvloeden.

Hier meer over Testour:
quote:
Still Andalucia
We have to go back to Spain of early 17th century. With the Reconquesta Spain should once and for all get rid of its past of Muslim dominance. All people that were Muslims, or who belonged to a family that had been Jewish or Muslim some generations ago,- and you could never know if they still practiced their old religion in secrecy,- well they had all to leave the holy Spain.

New communities popped up in North Africa following this. The land of Testour was granted the unwilling immigrants, those who could not afford to resettle in chic Tunis, in 1609.
The people started immediately to reshape the styles and shapes they were used to. Testour has not lost its old touch, and few places in Tunisia even comes close, in reminding you of the best of Andalucian Spain.

testour01.jpg

The Great Mosque was put up with all that should demonstrate the pride of the refugees. But Testour was not only a Muslim town, and was deep into the 20th century a town with a sizeable Jewish community and had a pilgrimage at the tomb of Rabbi Fraji Chawat attended by Jews from all over Tunisia.
Alouloumaandag 11 februari 2013 @ 23:15
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 15:57 schreef Jellereppe het volgende:
Kahina...
Van Kahina wordt in Tunesie onderwezen dat zij in het volgende overgebleven Romeinse colosseum in El Jem (Midden-Oost Tunesie) heeft gevochten met haar mannen tegen de Arabieren:

El%20Jem%20lower.JPG

Zij hadden dit colosseum tot een fort gemaakt. Of het historisch gezien klopt weet ik niet.
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 23:19
quote:
31. Mohammed Abu Abdallah. De laatste Moorse koning van de dynastie van de Nasriden van het koninklijke Granada. Toen de Christenen zijn naam hoorden en ze daar iets van Mojamed Boabd-la in verstonden, noemden ze hem Boabdil, zoals hij nog steeds bekend staat tot de dag van vandaag. Hij werd ook El Chico ('de kleine') en El Zoghbi ('de ongelukkige') genoemd. Hij was de oudste zoon van Muley Hacén. Zijn moeder heette Fatima, maar werd ook Ayesha genoemd.

De laatste jaren van deze dynastie werden gekenmerkt door spanningen. Zijn moeder motiveerde Boabdil om tegen zijn vader te rebelleren, waarschijnlijk omdat die haar op een zijspoor had gezet, terwijl haar man een nieuwe concubine (buiten de huwelijkse staat) nam. In 1482 riep Boabdil zich uit tot nieuwe koning. Zijn vader werd verdreven.

Daarna viel hij Castillië binnen. Het lukte hem eerst om de Christenen te verdrijven, maar later werd hij gevangen genomen. Zijn vader kwam daarna weer even kort aan de macht en droeg die macht daarna weer over aan zijn broer Abdullah Al Zagal.

Heel snel daarna werd Boabdil vanuit strategisch perspectief vrijgelaten. Hij keerde terug naar Granada maar zijn oom, Abdullah Al Zagal, weigerde om zijn macht af te staan. De daaropvolgende jaren werd Granada verzwakte door een interne machtsstrijd. In 1489 werd Boabdil opgeroepen om Granada op te geven, dit weigerde hij. Uiteindelijk in 1492 werd de stad binnen gevallen, Boabdil vluchtte naar Fez, Marokko. Hier zou hij in een strijd met de heerser van Fez zijn gedood.

De plek waar Boabdil een laatste blik op Granada zou hebben geworpen heet nog steeds el último suspiro del Moro ("de laatste zucht van de Moor"). Zijn moeder zou hem daarbij spottend hebben geroepen 'Huil als een vrouw om wat je als een man niet kon verdedigen'. De bergpas zelf heet Puerto del Suspiro del Moro ("De pas van de zucht van de Moor"). Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Abu_Abdallah
quote:
Schilderij van de overgave van Granada, door F. Padilla. Links Boabdil en rechts Ferdinand/Isabel.
Ae2aEru.jpg

quote:
Vaarwel van koning Boabdil door Alfred Dehodencq.
zNHyUNI.jpg

quote:
Boabdil bij de Alhambra.
tLtx33c.jpg

quote:
Zwaard van koning Boabdil, staat in Museum de Cluny, Parijs.
cvGht3L.jpg

[ Bericht 2% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2013 23:47:04 ]
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 23:22
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 23:11 schreef Aloulou het volgende:
Testour is een bekend plaatsje in Noord-Tunesie gesticht door voornamelijke Moorse vluchtelingen uit Andalusie (hedendaags Spanje). Na de reconquista vluchtten veel naar Noord-Afrika en settlden o.a. in Noord-Tunesie. Hun kennis en cultuur namen ze mee en o.a. is dat terug te zien in de Andalusische dorpjes en architectuur die zij meenamen naar Tunesie. Ik vermoed dat dezelfde soort dorpjes ook in Marokko en Algerije bestaan, waar vooral Andalusische moren neerstreken na hun vlucht uit Spanje. Naast Moren (Andalusische Moslims) streken er ook aardig wat Andalusische joden neer.

Meer over Testour in het Engels: http://en.wikipedia.org/wiki/Testour

Testour heeft ook een keer per jaar een cultureel Andalusisch muziekfestival. Poezie en muziek in het oude Andalusisch-Arabische dialect....wat zeer veel overeenkomt met flamengo muziek als je het hoort overigens. Veel klassiekers hiervan hoor je ook in Tunesisch theater terug als het gaat om traditionele liederen. Zo zie je maar hoe culturen elkaar beinvloeden.

Hier meer over Testour:

[..]

Oh, dat wist ik niet. Dank je voor de link. Helemaal mooi om te horen dat er ook jaarlijks een cultureel muziekfestival wordt gehouden in dat oude dialect.
Jellereppemaandag 11 februari 2013 @ 23:23
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 23:15 schreef Aloulou het volgende:

[..]

Van Kahina wordt in Tunesie onderwezen dat zij in het volgende overgebleven Romeinse colosseum in El Jem (Midden-Oost Tunesie) heeft gevochten met haar mannen tegen de Arabieren:

[ afbeelding ]

Zij hadden dit colosseum tot een fort gemaakt. Of het historisch gezien klopt weet ik niet.
Haha, er zijn dingen die je blijven verbazen. Eerst gebukt onder de Romeinen, toen kwamen de Arabieren en veel later weer kolonies van het Westen. Waarbij Marokko ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een pact sloot met Frankrijk dat het zich zou mengen in die oorlog, met als voorwaarde dat het haar vrijheid zou terug krijgen. De geallieerden hadden natuurlijk veel manschappen nodig, dus die voorwaarde was zo gesloten. Wat een geschiedenis. Gebukt gaan onder al die vermogendheden.

Edit: kwam laatst een topic tegen over dat onderwerp die ik overigens met veel interesse heb gelezen. Een hoogst ongebruikelijk onderwerp op FOK! Wel een mooi topic: C&H / Hoeveel moslims vochten met de nazi’s, hoeveel met de geallieerden?

[ Bericht 2% gewijzigd door Jellereppe op 12-02-2013 00:42:17 ]
Mumitdinsdag 12 februari 2013 @ 05:11
Een vooraanstaande moor: Ibn Rushd/Averroes , een van de grondleggers van het secularisme.
Jellereppedinsdag 12 februari 2013 @ 13:33
quote:
32. Abū 'l-Walīd Muḥammad ibn Aḥmad ibn Rushd ofwel Ibn Rushd/Averroes. Rushd was ervan overtuigd dat religie en geloof geen invloed mogen uitoefenen op de maatschappij. De scheiding van kerk en staat is tot op de dag van vandaag een belangrijke principe in veel Westerse landen, ofwel het secularisme. Hij staat bekend als een van de grondleggers van het secularisme en een van de spirituele vaders van Europa.

Averroes was een islamitische jurist, arts en filosoof. Van de islamitische geleerden was hij het meest geleerd in de filosofie van Aristoteles.

Ibn Rushd was een commentator bij uitstek op de werken van Aristoteles, hij was zelfs een ware uomo universale (hij was bekwaam op veel gebieden). Ibn Rushd was een meester in islamitische filosofie, theologie, het Maliki recht, islamitische jurisprudentie, logica, psychologie en politiek (secularisme). Tevens was hij bekwaam in Arabische muziektheorie, geneeskunde, astronomie, geografie, wiskunde, fysica en hemelsmechanica. Zijn school stond bekend als de Averroïsme, 'zie link voor uitgebreide beschrijving van het averroïsme'.

Averroes kwam uit een familie van Maliki geleerden. Zijn grootvader Abdul-Walid Muhammad, overleden in 1126, was de belangrijkste rechter van Cordoba onder de Almoraviden, een machtige dynastie die door een Berber werd opgericht. Tevens had zijn vader dezelfde positie onder de dynastie der Almohaden, de volgende Berber moslimdynastie.

Ibn Tufail, Abubacer in Westerse oren, introduceerde Averoes aan het hof en aan Avenzoar, de grote moslimarts. De twee werden vrienden. In 1160 werd Averoes qadi van Sevilla. Hieropvolgend was hij werkzaam bij diverse hoven in Sevilla, Cordoba en Marokko.

Hij schreef commentaren op werken van de Griekse filosoof Aristoteles en een medische enclopedy. Jacob Anatali vertaalde zijn werken naar het Hebreeuws na 1200.

Zijn belangrijkste werk Tahafut al-Tahafut 'Wartaal van de Verwarden', waarin hij de werken van Hamid Al-Ghazali weerlegde, die 'Wartaal van de Filosofen' heeft geschreven. In dit werk had Al-Ghazali kritiek geleverd op het werk van de filosofen.
In een ander werk van zijn hand behandelde Averoes datgene wat in Al-Ghazali's ogen tegenstrijdigheid opleverde tussen de openbaringen van de profeet en de conclusies van de filosofen. Averoes stelde dat filosofie wel was gerechtvaardigd, en haar rechtvaardiging vond in de Koran.

Averroes romantische filosofie botste met de orthodoxe visie van de Alohomaden kalief Yaqub al-Mansur, die hem had aangesteld als lijfarts maar hem uiteindelijk verbandde naar Marokko. Zijn werken werden verboden om in te zien en te lezen.

Veel van Averroes werken in de logica en metafysica zijn verloren gegaan door censuur.

Filosofie
Averroes probeerde de leer van Aristotles naast de godsdienst te brengen. Volgens Averoes was er geen conflict tussen godsdienst en filosofie. Hij was van mening dat je de waarheid op twee verschillende manieren kon bereiken. Hij geloofde ondermeer in de eeuwigheid van het heelal. De filosofische en religieuze stroming die Averoes gedachten koestert wordt Averoïsme genoemd.

Werken
De werken van Averoes hebben geen grote invloed gehad op het islamitische denken, maar de vertaling van zijn werken in het Latijns hebben wel een groot invloed gehad op de westers-christelijke filosofie.

Averoes is beroemd geworden in het Westen om zijn vertaling van de werken van Aristotles, die in het Westen niet meer voorhanden waren. Voor 1150 waren er maar een paar werken van Aristotles voorhanden. Door de commentaren van Averoes op het werk van Aristotles in het Latijns kreeg het Westen al zijn werken bijna terug.

Het werk van Averroes omspande 3 decennia. Hij leverde commentaar op al het werk van Aristotles, behalve op het werk Politica. De Hebreeuwse vertalingen van het werk van Averroes hadden ook een grote invloed op de Joodse filosofie. De ideeën van Averoes werden geassimileerd (opgenomen) door Siger van Brabant en anderen, dat gebeurde voornamelijk aan de universiteit van Parijs, binnen de Christelijke traditie die gedeeltelijk op de logica van Aristotles was gebaseerd.

Averoes schreef ook commentaroren op de werken van Plato. De originele Arabische tekst is verloren gegaan, maar een paar manuscripten van een Hebreeuwse vertaling door Samuel ben Yehuda van Marseille zijn bewaard gebleven. Tevens is een 16de eeuwse Latijnse vertaling die door Jacob Mantinus van Tortosa is uitgegeven ook bewaard gebleven.
quote:
Beeld van Averroes in Cordoba, Spanje.
OceWkLG.jpg

SPOILER


[ Bericht 1% gewijzigd door Jellereppe op 12-02-2013 17:48:36 ]
Jellereppedinsdag 12 februari 2013 @ 13:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2013 05:11 schreef Mumit het volgende:
Een vooraanstaande moor: Ibn Rushd/Averroes , een van de grondleggers van het secularisme.
Dank je.
Jellereppedonderdag 14 februari 2013 @ 23:46
quote:
33. Teterias. Teterias zijn theehuizen die verspreid zijn over Granada en vinden hun oorsprong in Arabische landen. Hier kun je in een ouderwets gezellig sfeertje genieten van muntthee (nee, niet de bagger muntthee die je maakt met theezakjes, maar muntthee zoals het oorspronkelijk gemaakt werd. Zelfs in Nederlandse restaurants maken ze geen goede muntthee.) of van exotische theemengsels zoals '1000 en een nacht'. Tevens kun je genieten van Arabische zoetigheden, fruit en milkshakes. Vooral in de Moorse wijk 'El Albaicín' zijn er aardig wat Teterias te vinden.
teteria-al-andalus_pxl_454de56e4b5d0a30b7104cfc238b795a.jpeg

MOMHkrg.jpg

ZsKNXfg.jpg

teteria2.jpg

http://www.grandioosgranada.nl/teterias/

[ Bericht 4% gewijzigd door Jellereppe op 15-02-2013 00:20:03 ]
Jellereppevrijdag 15 februari 2013 @ 00:19
quote:
34. Sigarettenfabriek Palazzo. Dit gebouw staat in Naarden, Nederland. In 1916 gebouwd door sigarettenfabrikant Antonius Weurman. Die wilde naast zijn woonhuis een Oosters uitziende fabriek. Tevens gaf hij op advies van een Italiaans bekende het gebouw de naam 'Palazzo'.

Waarschijnlijk liet Weurman zich inspireren door de 'sigarettenmoskee' Yenidze waar in Oosterse stijl sigaretten werden gedraaid.

Tal van bedrijven gebruikten het gebouw als huisvesting, maar het uiterlijk is door de jaren heen niet veranderd. Te midden van de woonhuizen is het spierwitte gebouw met mintgroene dakgoten en kozijn een dwaze verschijning.

Sinds 2001 is de namaak-moskee een beschermd monument wegens cultuurhistorische architectuurhistorische waarde als een fabriek uit de eerste kwart van de vorige eeuw die nagenoeg gaaf is gebleven. Het gebouw is opgetrokken in Neo-Moorse stijl.

In 2006 is het gebouw gerenoveerd. Sinds 2009 wordt het gebruikt als huisvesting voor een particuliere basisschool Florencius.
Naarden_-_RM524808.jpg
Jellereppevrijdag 15 februari 2013 @ 00:40
quote:
35. Les Arenes (Barcelona). Een voormalig arena dat werd gebruikt voor stiervechten. Dit arena is een van de arena's dat Barcelona ooit rijk was als arena waar stiervechten plaats vond. Les Arenas is ontworpen door de Spanjaard Augustus Font i Carreras en gebouwd in Neo-Moorse stijl. De arena stamt uit 1900. Sinds eind jaren 80 heeft het arena een beschermde status en mag er niet zomaar gesloopt worden.

In 1990 werd de arena opgekocht om er een vrijetijdscomplex van te maken. In 2010 lag de verbouwing een aantal maanden stil en werd in 2011 afgerond. De ring is een paar meter omhoog getild, en er is een geheel nieuw binnenwerk gebouwd. Tegenwoordig huisvest het arena een winkelcentrum, een rockmuseum en een panoramterras rondom het dak. Tevens geeft het arena directe toegang tot de metro van Barcelona.
8sqbnSF.jpg

9QcgJbd.jpg
Jellereppevrijdag 15 februari 2013 @ 01:01
quote:
36. Mausoleum of Mohammed V. Het Mausoleum is een historische gebouw gelegen aan de Yacoub Al Mansour in Rabat. Het bevat de graven van Hassan II en zijn zoon prins Abdallah. Dit gebouw wordt internationaal als een meesterwerk beschouwd van de moderne Almorivaden architectuur. Een lezer van de Koran is vaak aanwezig in de mausoleum in zijn toegewezen stoel. Ook in dit gebouw zie je veel Moorse kenmerken terug.
469__rbt_mohamed_v_mausoleum.jpg

Mausoleum_Mohammed_V-0.jpg

s9M02Qa.jpg

WCC3eS0.jpg
Jellereppedinsdag 19 maart 2013 @ 01:39
quote:
37. Ait Ben Haddou. Een Middeleeuwse Berberse stad in de regio van Quarzazate, Marokko. De stad is bekend om haar kasba's die op een heuvel staan. Deze gebouwen zijn uit leembouw opgetrokken. Ze staan ook wel bekend als de Ksar. Dit is een voorbeeld uit de Marokkaanse architectuur in de middeleeuwen. Ait Ben Haddou is sinds 1987 Werelderfgoed van UNESCO.

Tegenwoordig wonen de inwoners bijna niet meer in de de Ksar, hoewel er volgens bronnen wel nog 9 families daar vertoeven. Deze stad trekt jaarlijks duizenden toeristen. Tevens zijn hier de volgende films opgenomen: The Jewel of the Nile, The Living Daylights, The Last Temptation of Christ, Lawrence of Arabia, Kundun, The Mummy, Gladiator, Alexander, Dunya en Desie in Marokko, Prince of Persia: The Sands of Time en Babel.
ouarzazate__skoura.jpeg

9.jpg
chufidinsdag 19 maart 2013 @ 01:47
Nice
Jellereppedinsdag 19 maart 2013 @ 02:03
quote:
38. Atlas film studio van Hollywood in Quarzazate, Marokko, een van de grootste studio's ter wereld. Hier zijn stukken van Game of Trones, Kingdom of Heaven, Lawrence of Arabia, Asterix & Obelix, Mummy en vele andere films zijn hier opgenomen.
cfTLvdf.jpg

0g2yYdp.jpg

UN5Rfbh.jpg

pFc2Pss.jpg

wUGm97r.jpg

kbVsrBM.jpg

GPWYqV9.jpg

PWbpRHP.jpg

lduOKC1.jpg

RHxZeaj.jpg

AZyHxhV.jpg

p29jMdg.jpg

8wFHU4B.jpg

p3VDXS0.jpg

nC73YRs.jpg

U5U9B7G.jpg

gGj0jSd.jpg

ugribxM.jpg

KT6TtKC.jpg

hFamQQQ.jpg

MdmYGFz.jpg

TFE5RdM.jpg

jYtbfJz.jpg

ia0khg5.jpg

Xq9Ftdy.jpg

fBz8PSd.jpg

2Iz7t02.jpg

v5NzbMZ.jpg

tzZLoRW.jpg

KusR9WQ.jpg

quote:
Jellereppedinsdag 19 maart 2013 @ 02:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 01:47 schreef chufi het volgende:
Nice
Dank U.
Jellereppedinsdag 19 maart 2013 @ 02:08
quote:
39. Het uitgestrekte gebied van Quarzazate, Marokko, waar veel stukken van films worden geschoten. Zowat elke bekende acteur heeft hier moeten acteren.
MZDAaJy.jpg

thidwME.jpg

UDlYWS5.jpg

CB1XyWa.jpg

1BM9Vay.jpg

BN58aoS.jpg

FcNVW12.jpg

WRp5OCg.jpg

U80VB1Y.jpg

0zqHnWe.jpg

N5btDXF.jpg

HMQtaCZ.jpg
B.R.Oekhoestdinsdag 19 maart 2013 @ 17:18
Zelfs Zwarte Piet is Moors cultureel erfgoed!

http://www.wegwijslezer.nl/php/question.php?QuestionID=1545

quote:
Zwarte Piet zoals we hem nu kennen is een Moor. Naarmate de traditie zich verankerde
dat Sinterklaas afkomstig zou zijn uit Morenland Spanje, evolueerde de knecht tot een Moor.
In hogere kringen in Europa was het lange tijd deftig om onder de Moorse bevolking in
Spanje bedienden te rekruteren.

Het ging om Noord-Afrikanen, vooral afkomstig uit het tegenwoordige Marokko. De
slaven werden gekleed in exotische pagekostuums. Om ontsnappen te voorkomen,
werd een ketting van de ene naar de andere voet geklonken.
HCFeestbeestdinsdag 19 maart 2013 @ 18:44
en nu
Jellereppedinsdag 19 maart 2013 @ 19:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 17:18 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
Zelfs Zwarte Piet is Moors cultureel erfgoed!

http://www.wegwijslezer.nl/php/question.php?QuestionID=1545

[..]

Ik geloof je gelijk, beste kerel. :7
Jellereppedinsdag 19 maart 2013 @ 19:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 18:44 schreef HCFeestbeest het volgende:
en nu
Dat mag je zelf weten. Ik vind het leuk om te delen met mensen.
Nibb-itdinsdag 19 maart 2013 @ 20:21
Schupje C&H.
zuiderbuurdinsdag 19 maart 2013 @ 23:57
quote:
6s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 20:57 schreef Jellereppe het volgende:
Naar aanleiding van het eerste topic: GC / Succesvolle Berbers, ga ik dit topic wijden aan een klein stukje van de Moorse geschiedenis, dan met name Moors cultureel erfgoed. Voordat we daarmee beginnen eerst een klein stukje uitweiden over de Moorse geschiedenis. De Moren waren 7 eeuwen lang de islamitische bevolking van Spanje. Deze groep bestond uit Marokkaanse Berbers en Arabieren.

De Moorse geschiedenis begon met Tariq Ibn Zijad die met 7000 Moren in de 6de eeuw de overstak waagde naar het Noorden. In 680 kwamen ze op verkenning voor de kust van Alicante, Barcelona en Valencia. De Visgoten verwachtten een invasie op hun kust. Tarik Ibn Zijad was zeer succesvol op zijn verkenningstochten en keerde met indrukwekkende buit terug naar Noord-Afrika.

Na terugkomst vroeg hij aan Moussa ibn Nosseir toestemming om Spanje te veroveren. Deze toestemming kreeg hij en in 711 maakte hij de oversteek naar Gibraltar. Tariq besloot om al de schepen te laten verbranden, zodat er geen weg meer terug was. In zijn beroemd geworden toespraak bij Guadelette motiveerde Tarik zijn mannen om de godsdienst te verspreiden.

De Moren waren licht gepantserd, wat de beweegelijkheid ten goede kwam. In 711 werd de Visgotische koning Roderik gedood. Binnen 3 jaar was een groot deel van Spanje veroverd.

Ten tijde van die 7 eeuwen hebben de Moren natuurlijk hun sporen achtergelaten in Spanje en daar gaat dit topic over. Iedereen is welkom om zijn bijdrage te leveren aan dit topic d.m.v. verhalen/foto's of andere wetenswaardige weetjes. Chapeau.

Goed topic! :)
Kleine opmerking: zo oud kan die toch ook niet zijn, dat hij in de 6e eeuw en in 680 actief was? :P
Wat trouwens opmerkelijk is, is dat hij de straat van Gibraltar niet kan overgestoken zijn, toch nog niet met die naam, want die is naar hem genoemd: "Jabal at Tariq".

Wat ik altijd fascinerend vond aan het Moorse Spanje, is het verhaal van de Umayaden-prins Abd ar-Rahmna die in 750 in Damascus maar net kon ontsnappen toen de Abbasiden de macht grepen.
Hij leefde jarenlang als banneling en trok door het huidige Palestina, Egypte, Tunesië en Marokko om in september 755 het huidige Spanje te bereiken, waar men hem dood waande. Hij bekwam er de macht, en liet andere familieleden (onder wie zijn eigen zoon) vluchten richting het Iberische schiereiland.
Een soort Anastasia verhaal, maar dan echter. :P
http://en.wikipedia.org/wiki/Abd_ar-Rahman_I
Jellereppewoensdag 20 maart 2013 @ 00:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 23:57 schreef zuiderbuur het volgende:

[..]

Goed topic! :)
Kleine opmerking: zo oud kan die toch ook niet zijn, dat hij in de 6e eeuw en in 680 actief was? :P
Wat trouwens opmerkelijk is, is dat hij de straat van Gibraltar niet kan overgestoken zijn, toch nog niet met die naam, want die is naar hem genoemd: "Jabal at Tariq".

Wat ik altijd fascinerend vond aan het Moorse Spanje, is het verhaal van de Umayaden-prins Abd ar-Rahmna die in 750 in Damascus maar net kon ontsnappen toen de Abbasiden de macht grepen.
Hij leefde jarenlang als banneling en trok door het huidige Palestina, Egypte, Tunesië en Marokko om in september 755 het huidige Spanje te bereiken, waar men hem dood waande. Hij bekwam er de macht, en liet andere familieleden (onder wie zijn eigen zoon) vluchten richting het Iberische schiereiland.
Een soort Anastasia verhaal, maar dan echter. :P
http://en.wikipedia.org/wiki/Abd_ar-Rahman_I
Dank je. Ik zie die fout nu pas. Dat hoort inderdaad de 7e eeuw te zijn. Die straat is inderdaad pas veel later naar Gibraltar vernoemd. :)

Abr-Al-Rahmna is een legende in de Arabische wereld. Het is wel een minpunt dat Hollywood weinig films maakt over dat tijdperk. Zeer jammer zelfs.
Beathovenwoensdag 20 maart 2013 @ 01:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 17:18 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
Zelfs Zwarte Piet is Moors cultureel erfgoed!

http://www.wegwijslezer.nl/php/question.php?QuestionID=1545

[..]

Kan zijn dat hij ook naar een moor gemodelleerd is, maar ik ben bang dat hier weleens een stukje "evolutie" bij kan komen kijken die niet erg in het voordeel van onze traditie spreekt. Want eigenlijk is het heel erg racistisch om een neger te combineren met een "duivel" in tegenstelling tot Krampus (die duivel-achtige links) dat duidelijk een zwart beest is en niet een neger.

Krampus5.jpg images?q=tbn:ANd9GcTg12Ndit-2uImmLvzohjKM-1AOLEtMz44ztx-g0_0FN_0XEb1b

verklaart ook meteen z'n gekke pofbroek en z'n schoenen.

[ Bericht 3% gewijzigd door Beathoven op 20-03-2013 01:25:55 ]
Seven.woensdag 20 maart 2013 @ 01:43
Goed topic.
B.R.Oekhoestwoensdag 20 maart 2013 @ 10:32
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2013 01:14 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Kan zijn dat hij ook naar een moor gemodelleerd is, maar ik ben bang dat hier weleens een stukje "evolutie" bij kan komen kijken die niet erg in het voordeel van onze traditie spreekt. Want eigenlijk is het heel erg racistisch om een neger te combineren met een "duivel" in tegenstelling tot Krampus (die duivel-achtige links) dat duidelijk een zwart beest is en niet een neger.

[ afbeelding ] [ afbeelding ]

verklaart ook meteen z'n gekke pofbroek en z'n schoenen.
Ach ja de VOC mentaliteit hè.
zuiderbuurwoensdag 20 maart 2013 @ 23:30
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2013 00:13 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Dank je. Ik zie die fout nu pas. Dat hoort inderdaad de 7e eeuw te zijn. Die straat is inderdaad pas veel later naar Gibraltar vernoemd. :)

Abr-Al-Rahmna is een legende in de Arabische wereld. Het is wel een minpunt dat Hollywood weinig films maakt over dat tijdperk. Zeer jammer zelfs.
Een Hollywoodfilm over zoiets lijkt me niet aan te slaan in de westerse wereld, en zal waarschijnlijk ook niet echt populair zijn in de Arabische wereld.
Er zijn wel reeksen en films uit de Arabische wereld zelf over dergelijke historische figuren, maar die lijken niet tot bij ons te geraken....

Wat ik trouwens heel bijzonder vind, is dat de reconquista in 1492 is voltooid, datzelfde jaar waarin Amerika "ontdekt" werd door Columbus, alsof het nieuwe front onmiddellijk geopend kon worden.
Het woord "Californië" komt misschien via het Iberisch schiereiland van het Arabische "kalifaat" :P (al is dat blijkbaar fel omstreden)
Jellereppedonderdag 21 maart 2013 @ 18:34
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2013 23:30 schreef zuiderbuur het volgende:

[..]

Een Hollywoodfilm over zoiets lijkt me niet aan te slaan in de westerse wereld, en zal waarschijnlijk ook niet echt populair zijn in de Arabische wereld.
Er zijn wel reeksen en films uit de Arabische wereld zelf over dergelijke historische figuren, maar die lijken niet tot bij ons te geraken....

Wat ik trouwens heel bijzonder vind, is dat de reconquista in 1492 is voltooid, datzelfde jaar waarin Amerika "ontdekt" werd door Columbus, alsof het nieuwe front onmiddellijk geopend kon worden.
Het woord "Californië" komt misschien via het Iberisch schiereiland van het Arabische "kalifaat" :P (al is dat blijkbaar fel omstreden)
Klopt. Arabieren/Berbers hebben hun hoogtij dagen al eeuwen achter zich. Dat is geschiedenis. Dingen komen en gaan.
Jellereppedonderdag 21 maart 2013 @ 18:37
quote:
14s.gif Op woensdag 20 maart 2013 01:43 schreef Seven. het volgende:
Goed topic.
Dank U.
Seven.donderdag 21 maart 2013 @ 23:26
quote:
7s.gif Op donderdag 21 maart 2013 18:34 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Klopt. Arabieren/Berbers hebben hun hoogtij dagen al eeuwen achter zich. Dat is geschiedenis. Dingen komen en gaan.
Heel veel mensen beseffen niet dat dat voor Europa en de VS ook opgaat.
Jellereppedonderdag 21 maart 2013 @ 23:28
quote:
2s.gif Op donderdag 21 maart 2013 23:26 schreef Seven. het volgende:

[..]

Heel veel mensen beseffen niet dat dat voor Europa en de VS ook opgaat.
We hebben het 7 eeuwen volgehouden, voordat we onze glorie verloren. Het Westen is nog een jonge macht. Pas sinds 1900.
Seven.donderdag 21 maart 2013 @ 23:30
Strange, ik dacht altijd dat ons hoogtepunt rond 1400-1500 begon (Middeleeuwen). Jij bent van mening dat de industrialisatie ons tot het hoogtij bracht?
Jellereppedonderdag 21 maart 2013 @ 23:32
quote:
2s.gif Op donderdag 21 maart 2013 23:30 schreef Seven. het volgende:
Strange, ik dacht altijd dat ons hoogtepunt rond 1400-1500 begon (Middeleeuwen). Jij bent van mening dat de industrialisatie ons tot het hoogtij bracht?
Toen het Westen landen begon te koloniseren, maar daar kun je over discusseren.
Seven.donderdag 21 maart 2013 @ 23:36
Als de kolonisatie het begin van onze hoogtijdagen inluidde, dan zou je kunnen redeneren dat -gezien de herhaling van de geschiedenis- onze aftakeling is begonnen.

Ik ben benieuwd wanneer in de toekomst Afrika die geschiedenis weer zal bepalen. Dat is ondertussen alweer eons geleden :P .
Jellereppedonderdag 21 maart 2013 @ 23:50
quote:
2s.gif Op donderdag 21 maart 2013 23:36 schreef Seven. het volgende:
Als de kolonisatie het begin van onze hoogtijdagen inluidde, dan zou je kunnen redeneren dat -gezien de herhaling van de geschiedenis- onze aftakeling is begonnen.

Ik ben benieuwd wanneer in de toekomst Afrika die geschiedenis weer zal bepalen. Dat is ondertussen alweer eons geleden :P .
Moeilijk om te zeggen hoe lang het Westen nog aan het roer blijft. De Moren achtten zich ook onverslaanbaar, maar zijn toch gevallen. Azië is opkomend. Afrika is niet meer dan een hoopje ellende. Alleen Zuid-Afrika is een redelijke economische macht en hebben in de jaren 80 ook zes kernkoppen geproduceerd. In de jaren 90 is dat weer ontmanteld.
NoCigarvrijdag 22 maart 2013 @ 00:14
Cultureel is het Westen in ieder geval nog dominanter dan ooit.
Overigens ga ik binnenkort voor het eerst naar Andalusië (waar ik helaas het Alhmabra zal moeten missen) en ik verheug me erg op de Moorse- en Mudejar-architectuur.
Kansenjongerevrijdag 22 maart 2013 @ 00:20
quote:
14s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 00:14 schreef NoCigar het volgende:
Cultureel is het Westen in ieder geval nog dominanter dan ooit.
Overigens ga ik binnenkort voor het eerst naar Andalusië (waar ik helaas het Alhmabra zal moeten missen) en ik verheug me erg op de Moorse- en Mudejar-architectuur.
Jammer dat je het Alhambra mist, dat vond ik erg indrukwekkend.
zuiderbuurvrijdag 22 maart 2013 @ 00:40
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2013 00:13 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Dank je. Ik zie die fout nu pas. Dat hoort inderdaad de 7e eeuw te zijn. Die straat is inderdaad pas veel later naar Gibraltar vernoemd. :)

Abr-Al-Rahmna is een legende in de Arabische wereld. Het is wel een minpunt dat Hollywood weinig films maakt over dat tijdperk. Zeer jammer zelfs.
Klopt het dat je in de grote moskee in Cordoba werkelijk niet als moslim mag bidden (hoe duidelijk is het verschil tussen een katholiek en een moslim die bidt?).
Ik las net dat Abr Al Rahmna zelf vrij tolerant stond tegenover christenen nadat hij aan de macht kwam.
NoCigarvrijdag 22 maart 2013 @ 02:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 00:20 schreef Kansenjongere het volgende:

[..]

Jammer dat je het Alhambra mist, dat vond ik erg indrukwekkend.
Ja, maar anders werd het te duur. We hadden gehoopt dat de plaatsen Sevilla, Cordoba en Granada dichter bij elkaar zouden liggen, maar de afstand Sevilla- Granade blijkt toch twee uur rijden te zijn en dat was toch iets teveel van het goede.
Maar niet getreurd (hou ik mezelf maar voor), we blijven een week ik Sevilla en gaan in ieder geval één keer naar Cordoba. En de moskee, of voormalige moskee daar was eigenlijk het hoofddoel van mijn reis: iets dat ik altijd al eens heb willen zien. En het schijnt daar niet te VRIEZEN zoals hier nu wel.
Jellereppezaterdag 23 maart 2013 @ 05:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 00:40 schreef zuiderbuur het volgende:

[..]

Klopt het dat je in de grote moskee in Cordoba werkelijk niet als moslim mag bidden (hoe duidelijk is het verschil tussen een katholiek en een moslim die bidt?).
Ik las net dat Abr Al Rahmna zelf vrij tolerant stond tegenover christenen nadat hij aan de macht kwam.
Toen Abd Al Rahmna aankwam in Andalusie was er ook sprake van spanningen tussen Arabieren en Berbers. Daarnaast had hij volgens mij ook Christelijke roots, dus hij stond inderdaad heel positief tegenover Christenen. Waarschijnlijk heeft ook zijn achtergrond een rol gespeeld. Hij herstelde alles toen hij aan de macht kwam, zowel cultureel, landbouw en handel. Heel Andalusie bloei op toen hij het scepter zwaaide.

De Berbers hebben het langst naast de Joden geleefd. Dat gaat eeuwen terug voor de geboorte van Jezus Christus. Staan nog genoeg synagogen door heel Marokko, voornamelijk in Fez. Toen Nazi-Duitsland aan Mohammed V vroeg om de Joden in Marokko uit te leveren weigerde hij. Later ging men samenwerken met de geallieerden toen Marokko werd bevrijd. Volgens mij werden eind 1943 77.000 Marokkaanse mannen in het Franse leger opgenomen. Een van de redenen dat het Franse leger immens was tijdens WOII was dat er veel Noord-Afrikanen in het leger zaten. Zonder al die mensen was het Franse leger zeker ruim 200.000 man kleiner geweest. Van die 200.000 Noord-Afrikanen zijn 70.000 man gesneuveld. Rond de tijd dat het Amerikaanse leger ook voet in het bezette Europa begon te zetten. Het Russische, Amerikaanse en Engelse leger waren veruit het belangrijkste in WOII aan de kant van de geailleerden. Daarnaast had je ook nog het vrijwilligersleger uit India dat bestond uit 2,5 miljoen soldaten. Alles begon eind 1943 in een stroomversnelling te komen. Duitsland zou daarna snel zijn eerste grote verliezen te incasseren krijgen. De geallieerden hebben dus eind 1943 in totaal 2,5 miljoen Indiase mannen gestrikt voor hun kant + plus 200.000 Noord-Afrikanen. In totaal dus 2,7 miljoen mannen alleen uit die twee regionen. De Indiase vrijwilligers vochten onder de vlag van het Verenigd Koninkrijk. De Amerikanen voorzagen veel mensen van wapens toen ze voet in Europa zetten.

De Amerikanen waren gedwongen om zich te bemoeien met Nazi-Duitsland, aangezien die aan het winnen waren. Zou Europa helemaal zijn gevallen dan stond de VS in haar eentje tegen Japan en Duitsland, met heel verstrekkende gevolgen voor de VS. Ze hadden al hun handen vol aan Japan, laat staan dat Nazi-Duitsland erbij zou komen. Ze hadden het zelfs zo moeilijk tegen Japan, dat men zelfs twee kernbommen op Japan heeft gegooid. Dat zegt meer dan genoeg. Het enige land dat ooit een kernbom te incasseren heeft gehad, zelfs twee. De volgende keer dat het weer ter sprake zou komen om een kernwapen te gebruiken, zou zijn tegen Volksrepubliek China in de Zuid-Koreaanse oorlog, maar dat keer wees de VS dat van de hand vanwege de angst voor stevige represailles van de kant van China met verstrekkende gevolgen voor de wereld. Ik denk dat als de VS destijds een kernbom op Beijing zou hebben gegooid dat een reactie van China niet lang op zich zou hebben laten wachten.

Over Mezquita (Spaans voor moskee) moet ik je het antwoord schuldig blijven. Daar weet ik ook niks van. Straks even opzoeken hoe dat precies zit. :)

[ Bericht 1% gewijzigd door Jellereppe op 23-03-2013 06:35:31 ]
Jellereppezaterdag 23 maart 2013 @ 06:42
Japan is tegenwoordig niet echt een militaire macht. Kunnen binnen no-time kernwapens bemachtigen, maar het is daar heel controversieel. De aandacht gaat vooral uit naar innovatie en hun economie. Een van de slimste volkeren van de wereld, die Japanners. Het Japanse leger kan het met gemak tegen veel landen opnemen, maar met de huidige staat zou het dik afleggen tegen het Amerikaanse, Chinese en Russische leger, hoewel ze de laatste tijd wel aan het moderniseren zijn, maar niet zo dat je er wakker van ligt.

quote:
Japan, Hiroshima 1945 toen er een kernbom op werd gegooid door de VS.
hiroshima-845x1024.jpg

Hiroshima_November_27_1945_DOE-OPA-81-11720_LANL_91-553-1.jpg

798.jpg

quote:
Hiroshima 2012
7221678692_945597524b_z.jpg

Hiroshima%2B3.JPG

Hiroshima2012+035.jpg

Een van de projecten waar Japan tegenwoordig mee bezig is met de Maglev. Een trein die in 2025 moet gaan rijden. Hij zal een topsnelheid van 590 km p/u gaan halen. Ziet er ongeveer zo uit. De huidige Maglev rijdt al 490 km p/u, maar de nieuwe Maglev zal dus een stuk sneller gaan.

5yufdujf.jpg

[ Bericht 8% gewijzigd door Jellereppe op 23-03-2013 06:51:16 ]
Jellereppezaterdag 23 maart 2013 @ 07:01
quote:
Moorse architectuur in Marokko
tWlpw2W.jpg

quote:
Moorse architectuur in de VS. Zelfs de Amerikanen hebben een paar gebouwen
in de klassieke Moorse stijl laten herrijzen. Die hebben toch meer een cultuur van skylines. Prachtige skylines bewerkstellig je eerder door hoge gebouwen te bouwen zoals wolkenkrabbers i.p.v. gebouwen in de Moorse stijl. Afijn.
1qPB7YR.jpg
Jellereppezaterdag 23 maart 2013 @ 07:20
quote:
40. Koninklijke Paleis Sevilla. Gebouwd door Moorse bouwmeesters. Laatste etage is gebouwd in Italiaanse-Renaissance stijl.
en2Divu.jpg

quote:
41. La Giralda, staat in Sevilla, een Moorse minaret gebouwd gedurende de Alhomaden dynastie. Aanvankelijk stond de Moorse minaret naast een moskee. De moskee werd gebouwd door Ahmed Ben Bosa. De bouw werd in 1198 afgerond. De aangrenzende moskee werd later herbouwd naar een Gothische kathredraal. De minaret is onbevangen gelaten door de Christenen. De minaret bestond eerst uit 4 gouden bollen, die je van verre afstand kon zien. Toen de Moren bijna verslagen waren vroegen men eerst of ze de Giralda mochten afbreken, omdat die belangrijk voor ze was. Het antwoord van de Spaanse commandant was: 'als er maar een steen wordt afgebroken, dan worden ze allemaal gedood'.

De Alhomaden dynastie was een Berberse dynastie die in de 12 en de 13de eeuw het scepter zwaaiden over Spanje en Marokko. Na de val van deze dynastie zou de Nasriden dynastie de macht krijgen. De Nasriden zouden van de 13de eeuw tot halverwege de 14de eeuw de heersers zijn. Deze dynastie begon met Muhammed I Ibn Nasser.

Je kunt de Giralda bezoeken. Men dient wel twee kaartjes te kopen. Een voor de Giralda (minaret) en een voor de Gothische kathredraal. De Giralda is 104,5 meter hoog, en een belangrijk kenmerk van de stad Sevilla.
PafRK7F.jpg

2ix9imA.jpg

RpD9QGS.jpg

ajxs0nL.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 23-03-2013 07:38:25 ]
Jellereppezaterdag 23 maart 2013 @ 07:40
quote:
42. Moorse architectuur, Putraya Maleisie. Dit is een paviljoen gebouwd in Moorse stijl.
tomYtP0.jpg

W295rYo.jpg

emtt1NU.jpg

IN9mV7f.jpg

X9fnzDT.jpg

QbJ3jKO.jpg
Jellereppezaterdag 23 maart 2013 @ 07:53
quote:
43. Het Sultan Abdul Samad gebouw. Dit gebouw staat aan het Dataran Merdeka-plein, Kualu Lumpur te Maleisië. Het Sultan Abdul Samad gebouw werd gebouwd tussen 1894 en 1897. Het is gebouwd in Moorse stijl, heeft drie koperen koepels en een hoge klokkentoren.

Tegenwoordig een populaire toeristische attractie in Maleisië. Het is ontworpen door een Engelsman. Het gebouw diende als zetel voor de Britten in Maleisië, destijds een kolonie van het Verenigd Koninkrijk.

Het gebouw is het meest gefotografeerde gebouw van Maleisië. Tegenwoordig wordt het gebouw ook gebruikt als zetel voor de ministerie van informatie, communicatie en cultuur van de Maleisische regering. Voornamelijk de 40 meter hoge klokkentoren is een indrukwekkende schouwspel. Bij speciale gelegenheden wordt het gebouw in de avond en nacht extra belicht. Tevens wordt in het gebouw op 31 augustus de onafhankelijkheid van Maleisië gevierd.

Helaas is de islamitische Maleisische overheid tegenwoordig in een conflict verwikkeld over Borneo met veel Filipijnen. Normaal is het in Maleisië heel rustig, alleen de laatste tijd wat spanningen tussen de Filipijnen en Maleisië over Borneo. Filipijnen zetten voet op Borneo, terwijl het Maleisisch gebied is. Duizenden Maleisische soldaten zijn ingezet. Gelukkig beslaat het conflict maar een klein gebied.

In 2005 was er al bijna een conflict tussen Indonesië en Maleisie over wat wateren waar veel olie ligt. Zelfs Taiwan, China, Vietnam en Brunei bemoeiden zich hiermee. Het gebied is uiteindelijk aan Maleisië toegewezen. Ook China begint zich de laatste jaren hevig te roeren in de regio. Azië is zeer opkomend. Niet de minste landen in dat werelddeel. Tegenwoordig zijn China en Japan grote machten. Zuid-Korea is een technische grootmacht en Indonesië groeit de laatste jaren stevig. Maleisië is een rijk land en Brunei is ook vermogend. Ben benieuwd of Vietnam eraan gaat komen of niet. Die hebben nog een lange weg te gaan. Geen wonder na de Vietnamoorlog, alles moest opgebouwd worden. Een oorlog die volgens mij 20 jaar heeft geduurd.
azie_09.jpg

3689381-sultan-abdul-samad-gebouw-in-kuala-lumpur.jpg

640px-Sultan_Abdul_Samad_Building,_Merdeka_Square,_Kuala_Lumpur.jpg

1443666-the_kuala_lumpur_skyline_Kuala_Lumpur.jpg

Textile_Museum,_Merdeka_Square,_Kuala_Lumpur.jpg

97-sultan-abdul-samad-building-kuala-lumpur-malaysia.jpg

SultanAbdulSamadBuilding.jpg

Mlm79d2.jpg

0c30IK3.jpg

quote:
Monument Washington DC. Hier staan alle Amerikaanse soldaten op die gesneuveld zijn tijdens de Vietnamoorlog. Een aantal van ruim 53.000 Amerikaanse soldaten zijn gesneuveld zo uit mijn hoofd. Het aantal onschuldige burgerdoden ligt in de miljoenen. Er werd destijds hevige strijd gevoerd in diverse Vietnamese steden en dat dagenlang. Veel burgers lieten het leven gedurende die dagen.
Vietnam-memorial-soldier.jpg

243-7b59f3e47fce7dd16bb68864c36d74fa.jpg

quote:
Vietnamese dame bij het 'lichaam van haar man'.
FmmREYy.jpg

[ Bericht 2% gewijzigd door Jellereppe op 23-03-2013 08:50:27 ]
Jellereppezaterdag 25 mei 2013 @ 16:46
Op 27 mei gaat de nieuwe mall (winkelcentra) in Fez officieel open. Goed voor 75.000 m² waarvan 25.000 m² voor commercieel gebruik. Het levert 2000 banen op, waarvan 1000 direct en 1000 indirecte banen. Dit is een van de oudste steden van Marokko. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot het jaar 700 en is door Unesco als cultureel erfgoed aangemerkt vanwege haar historische waarde. Momenteel herbergt deze stad 950.000 inwoners. Het is niet de grootste stad van Marokko. Dat is Casablanca waar volgens de meest recente cijfers 5,5 miljoen mensen wonen. Die stad dreigt uit zijn voegen te barsten. Stervensdruk en het groeit nog steeds. Kwestie van tijd voordat het de 6 of 7 miljoen mensen bereikt. Worden al huizen/dorpen om de stad heen gebouwd voor het herbergen van nieuwe inwoners.

Het brengt een aantal problemen met zich mee. Criminaliteit en het vervoer van al die miljoenen mensen. Niet iedereen kan met de auto/brommer gaan. Daar is de infrastructuur niet op berekend. De afgelopen jaren zijn er twee tramlijnen aangelegd die 2 miljoen mensen per jaar kunnen vervoeren. Momenteel is men aan het kijken of ze een monorail kunnen aanleggen. De aanbesteding begint volgend jaar en het aanleggen moet in 2018 afgerond worden. Turkije, Frankrijk en Chili willen het aanleggen. Marokko heeft de kennis niet in huis voor het aanleggen van dat soort infrastructuur. Heel jammer, maar ook eigen schuld, dan moeten ze maar een keer gaan investeren in onderwijs/kennis.

oHtjv7f.jpg

S3zQnTh.jpg

fJ4THv9.jpg

khosgSD.jpg

3gTLGIP.jpg

9NXuLAH.jpg

DOK8ubG.jpg

WgHr0ZB.jpg

7FEgUVJ.jpg

mZRWLl1.jpg

9qeKWBD.jpg

e7sOEjX.jpg

dvOgqaM.jpg

VDFh1p3.jpg

bkN9Pxu.jpg

edJa3sG.jpg

Ondernemingen die er een vestiging gaan openen. Het loopt nu al goed, want 98% is al verhuurd. Ook ijssalons zullen het daar meer dan goed doen. Het is een gebied waar het ontzettend heet is, maar waar helaas geen strand in de buurt ligt. Het dichtstbijzijnde strand ligt enkele honderd kilometers verderop. Dat was voor ons altijd wel balen.

In Fez woont ook een kleine gemeenschap van 3000 Joden in een eigen Joodse wijk. Die overigens niet te onderscheiden zijn van Marokkanen omdat ze ook heel erg getint zijn door de vele zon.

2RsVZkY.png

8N05p9j.png

Foodcourt.

SPOILER
Amorino Italiano Caffè
Amorino Italiano Gelaterie
Amorino Italiano Pasta & Pizza
Burger king
Domino's Pizza
Grillade Adil
Iceberry
Juju's-Bar
La Villa
Llaollao
Nespresso
Pizza Hut
Samurai Dreams
Sloop's
Tabac Presse
Tchaba
Top Class Lavazza
Tevens is men een week geleden begonnen met de bouw van het grootste zonnepark ter wereld. Een gebied van 2500 hectare zal gebruikt worden voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook goed voor de werkgelegenheid. Je hebt honderden werknemers nodig om dat draaiende te houden. Die park zal als het afgerond is stroom leveren aan 1,5 miljoen inwoners. Financiering komt door Europese en Arabische leningen en zal moeten worden afbetaald door het commercieel uitbaten van de zonneparken. Men zal ook geld besparen door dat ze op de lange termijn minder olie hoeven te importeren.

quote:
Marokko is op de goede weg als het gaat om de productie van groene energie. In Ouarzazate is de bouw begonnen van het grootste zonne-energiepark ter wereld, zo meldt staatspersbureau MAP. Marokko wil in 2020 een toonaangevend land zijn en leider in de productie van hernieuwbare energie. De zonnepanelen moeten bovendien voor 500 MW zorgen waarvan 1,5 miljoen inwoners van stroom te voorzien. Dit benadrukte ook Mustapha Bakkouri, directeur van het Marokkaans agentschap voor zonne-energie (MASEN).

De officiële ceremonie werd door niemand minder dan koning Mohammed VI voorgezeten. Met het project wil Marokko de natuurlijke hulpbronnen in het land optimaliseren, het milieu beschermen, ondersteunen en ontwikkelen, aldus Bakkoury tegenover MAP. De eerste fabriek kost 650 miljoen euro en zal door een overwegend Saoedisch bedrijf gebouwd worden. De afronding van de bouw van de eerste fabriek staat gepland voor 2015.

Deze fabriek zal een productiecapaciteit van 160 megawatt halen. Voor de tweede fase zijn de onderhandelingen in volle gang. Na deze fase zal het uiteindelijke doel van 500 megawatt gehaald worden. Maar daar blijft het niet bij als het aan de Marokkanen ligt. Het land wil ook na 2020 zonneparken bouwen. Het ultieme doel is vijf zonneparken en een productiecapaciteit van 2000 megawatt.

De totale kosten van het 2020-project worden geschat op negen miljard dollar. Europa en Arabische landen helpen Marokko bij de financiering.
Bron: https://forum.eneco.nl/ac(...)ark-ter-wereld-5878/


[ Bericht 2% gewijzigd door Jellereppe op 25-05-2013 19:12:39 ]
Jellereppezaterdag 25 mei 2013 @ 17:24
quote:
44. Volubilis. Een Romeinse stad, waar nu alleen Romeinse restanten/ruïnes van over zijn gebleven. Nadat de Romeinen in de 3de eeuw werden verjaagd/hun steun verloren, was dit de enige stad waar ze wel bleven tot de 7de eeuw. Totdat ze door de Arabische expansie werden verjaagd. Toch bleven er daarna nog mensen wonen in de Romeinse stad. Volubilis werd pas eeuwen later grotendeels afgebroken, zodat de materialen gebruikt konden worden voor het bouwen van paleizen voor Moulay Ismail te Meknes. De ruïnes en 30 goedbewaarde mozaïeken van deze Romeinse nederzetting zijn door Unesco als cultureel erfgoed in de boeken opgenomen.

Noord-Afrika heeft zo uit mijn hoofd vooral grote tegenslagen gehad toen Julius Caesar en Marcus Aurelius keizers waren van het Romeinse rijk. Paar eeuwen daarvoor heeft Scipio Africanus het Carthaagse leger van Hannibal Barca verslagen.

Moulay Ismail stond bekend als bloeddorstig. Door zijn toedoen zijn naar verluidt 30.000 mensen gestorven in een periode van 20 jaar. Heeft tevens met zijn leger gevochten tegen Ottomaanse Turken in 1697, '82 en '95/96. Stierf in 1727, na 55 jaar totale heerschappij over het land. Vele gebouwen die tijdens het regime van Ismail zijn gebouwd, staan nog steeds in Meknes. Hij was de tweede heerser van de Alaoui dynastie, die nu nog steeds aan de macht is. Zijn verre nakomeling Mohamed VI zwaait nu het scepter over Marokko.
1b6d3c10-1f26-4622-9553-74eafbbb025d.jpg

cmVOLUBILIS_article_gallery__470x308.jpg

16632580-volubilis-is-the-best-preserved-roman-site-in-morocco.jpg

[ Bericht 6% gewijzigd door Jellereppe op 25-05-2013 18:45:56 ]
Jellereppewoensdag 29 mei 2013 @ 22:23
quote:
45. Mausoleum Moulay Ismaïl, Meknes. De grote kamer met het graf is versierd door middel van 4 grote klokken die door Lodewijk XIV aan Moulay zijn geschonken. Het bezoeken waard. Dit mausoleum is ook voor niet-moslims opengesteld. Hopelijk gaan ze dat voor meer gebouwen doen, want ik vind dat onderscheid niet kunnen. Afijn, kaartje kost 20 dirham (2 euro).
moulay-ismail-mausoleum-meknes-morocco-23380058.jpg

fUiLtBu.jpg

07.jpg

0404-Meknes.JPG

C356138F7EA7CC5C984D3B94694C1C_h467_w598_m2_q90_csUhAIoZL.jpg

[ Bericht 7% gewijzigd door Jellereppe op 29-05-2013 22:31:40 ]
padlarfwoensdag 29 mei 2013 @ 23:17
Leuk, je hebt het weer opgepakt :)
Jellereppewoensdag 29 mei 2013 @ 23:37
quote:
14s.gif Op woensdag 29 mei 2013 23:17 schreef padlarf het volgende:
Leuk, je hebt het weer opgepakt :)
De komende 3 weken even het schooljaar goed afronden (tentamens), en dan zal ik veel meer plaatsen.

[ Bericht 2% gewijzigd door Jellereppe op 29-05-2013 23:46:26 ]
Jellereppedonderdag 30 mei 2013 @ 00:12
quote:
46. Saadian Tombes. De Saadi dynastie was een dynastie die van 1554 tot en met 1659 de macht had over Marokko. De eerste jaren zwaaide deze dynastie alleen het scepter over het zuiden van Marokko. De bekendste heerser van deze dynastie was Ahmad L Mansour die het El-Badi paleis liet bouwen. Deze paleis bestond uit Italiaanse marmer en goud uit Soedan. De paleis was ruim 300 kamers groot, had een vijver van 90 bij 20 meter en een binnenplaats van 135 bij 110 meter. De paleis werd later afgebroken door Sultan Ibn Sharif, die de materialen gebruikte om zijn eigen paleis te bouwen. Van de El-Badi paleis resten nu nog alleen ruïnes.

De Saadidynastie verjaagden de Portugezen uit Marokko en vochten tegen de Ottomaanse Turken die het land wilden veroveren. Toen de Saadidynastie viel in 1659, kwam de Alaoui dynastie in 1666 aan de macht. Hedendage is deze dynastie nog steeds aan de macht (Mohamed VI). Het zijn allebei Arabische dynasties. Daarvoor waren er een paar eeuwen Berberse dynastieën aan de macht. De huidige koning is half Arabisch en half Berbers. Nog steeds zowat een alleenheerser, die uiteraard de belangrijkste touwtjes in handen heeft. Niet meer van deze tijd als je het mij vraagt, een meer seculiere staat biedt veel voordelen (uitbanning corruptie en de clan (elite) rond de koning verliest dan wat meer macht). De grootste graaiers vandaag de dag. Cultureel is het land zeer rijk, maar begin maar eens een bedrijf. Bureaucratie en corruptie ten top, waardoor veel Marokkanen worden afgeschrikt en het liefst verkassen naar een ander land.

De Saadian tombes zijn graven van de leden uit deze dynastie. Er liggen hier 60 leden van de Saadian Dynastie begraven. In de tuin liggen de soldaten en huishoudelijke hulpen van deze dynastie begraven. De graven zijn verloren gegaan en in 1917 herontdekt, waarna de tombes in ere werden hersteld met Italiaanse marmer. Deze tombes zijn in Marrakech te bezichtigen. Je kunt dit in 30 minuten bezichtigen als het niet druk is. Niet bijzonder groot, want het is vooral een tombe met tientallen graven.
saadian-tomb2.jpg

saadian-tombs.jpg

saadian-tombs.jpg

4367673-Entry_Saadian_Tombs_Marrakesh.jpg

bDsZSrQ.jpg

QBxvpko.jpg

SlR43td.jpg

rsZSarz.jpg

lIFy38l.jpg

P4mOjk7.jpg

GAFv4a6.jpg

[ Bericht 2% gewijzigd door Jellereppe op 30-05-2013 00:36:36 ]
Gochmezaterdag 1 juni 2013 @ 02:21
Prachtig topic met mooie inhoud. Is er ook iets geplaatst met betrekking tot Malaga en de Moorse cultuur? Ik ga er in de maand juni heen namelijk. :)
Jellereppezondag 2 juni 2013 @ 17:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 juni 2013 02:21 schreef Gochme het volgende:
Prachtig topic met mooie inhoud. Is er ook iets geplaatst met betrekking tot Malaga en de Moorse cultuur? Ik ga er in de maand juni heen namelijk. :)
Nog niet langsgekomen, maar ga dit topic nog stevig aanvullen over een tijdje. Nog wel een leuk wetenschappelijk nieuwtje tussendoor. In Marokko zijn pas nog de resten van een zeedinosaurus gevonden. Volgens sci-news is het de meest complete exemplaar van de Zarafasaura Oceanis ooit gevonden. Bijna helemaal compleet volgens deze bron. Het dier was 7 meter lang en leefde ongeveer 70 miljoen jaar geleden.

quote:
Paleontologists Describe First Near-Complete Specimen of Moroccan Plesiosaur Zarafasaura oceanis

Paleontologists writing in the journal Paludicola report the discovery of exceptionally well-preserved skull and skeletal remains of the elasmosaurid plesiosaur Zarafasaura oceanis, the most complete specimen of this species ever described.

jmTlNKz.jpg
This is a life reconstruction of the elasmosaurid plesiosaur Zarafasaura oceanis (© Nobumichi Tamura)

Plesiosaurs (‘near to lizard’ in Greek) are an intriguing group of extinct marine reptiles that roamed the vast seas of the Triassic, Jurassic and Cretaceous periods from 235 to 66 million years ago. Their fossils have been found on every continent on Earth, with key discoveries made in Australia, Europe and North America.

There are several different families of plesiosaurs, including the Elasmosauridae, Microcleididae and Plesiosauridae.

Zarafasaura oceanis belongs to the family Elasmosauridae. The generic name Zarafasaura derives from zarafa, an Arabic word for ‘giraffe,’ and saurus, Greek for ‘lizard.’ The specific name means ‘daughter of the sea’ in Latin.

Paleontologist Dr Peggy Vincent from the National Museum of Natural History in Paris, France, and her colleagues first described the species in 2011 from incomplete skull remains found in Morocco.

Zarafasaura oceanis was approximately 23 feet (7 meters) long and lived around 72 to 66 million years ago.

2lZ6m4M.jpg
Zarafasaura oceanis specimen found in a phosphate mine near Oued-Zem, Morocco. Scale bar – 20 cm (© Lomax & Wahl, 2013; used with permission)

Remains of Zarafasaura oceanis have all been collected from what is now Morocco, Africa. It lived during the last stage of the Cretaceous Period, the Maastrichtian,” said study lead author Dean Lomax, assistant curator of paleontology at Doncaster Museum and Art Gallery in England.

“Previously only two specimens, an isolated skull and a complete mandible (lower jaw), were described for Zarafasaura oceanis. As the postcranial remains were missing the general aspect and understanding of Zarafasaura oceanis was unknown,” added study co-author William Wahl, a paleontologist with the Wyoming Dinosaur Center and the Big Horn Basin Foundation in Thermopolis, Wyoming.

The new, well-preserved specimen of Zarafasaura oceanis was unearthed in a phosphate mine near the Moroccan city of Oued-Zem.

“The recovery of complete or articulated plesiosaur fossils in Africa is fairly low, with only a handful of well preserved specimens known. Many specimens collected from Morocco are very fragmentary and their true taxonomic identification is often extremely difficult, to impossible,” explained Dean Lomax, who is also a visiting scientist at the University of Manchester’s School of Earth, Atmospheric and Environmental Sciences.

YcVNJLL.jpg
Reconstructed skull of Zarafasaura oceanis viewed in different aspects. Scale bar – 10 cm (© Lomax & Wahl, 2013; used with permission)

“This new discovery describes a skull associated with a partial skeleton, enabling a greater understanding of the animal. Perhaps most importantly as the new specimen has numerous elements preserved e.g. limbs, vertebrae, pectoral and pelvic material, it is possible that isolated and less complete plesiosaur remains recovered from the Morocco area may potentially be identified, using the new specimen,” he said.

The specimen of Zarafasaura oceanis from Oued-Zem is now mounted on display at the Wyoming Dinosaur Center.

“We hope this new specimen allows for some interest in previously unnoticed Moroccan specimens laying about in collections,” William Wahl concluded.
Bron: http://www.sci-news.com/p(...)fasaura-oceanis.html
announcementzondag 9 juni 2013 @ 11:08
Ik weet niet of het al in dit topic is gemeld maar in de OP kloppen een paar foto's niet. De eerste en derde foto bij het Koninklijk Paleis van Sevilla zijn van het gebouw van Plaza de España gebouwd in 1929, wel in Renaissance/neo-Moorish stijl. De tweede foto klopt wel.