abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_120965399
Morgen is de sylvestercross. Dus vandaar dat ik een dagje eerder moet bakken.
pi_120965489
Ik ben net klaar, 200 stuks :D
  zondag 30 december 2012 @ 18:14:57 #33
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_120965870
quote:
10s.gif Op zondag 30 december 2012 18:05 schreef Scorpie het volgende:
Ik ben net klaar, 200 stuks :D
200???

Hulde!
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_120966166
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 18:14 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

200???

Hulde!
Samen met moeders hele dag gebakken :D gaar nu.
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 19:05:46 #35
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120968360


En nog appelflappen, krent/rozijn, ananas
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  zondag 30 december 2012 @ 19:09:17 #36
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_120968539
Dit topic is inmiddels aan het zevende bakseizoen toe!

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Morgen gaat de pan weer aan, planning is 40-50 stuks!
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_120970245
Ik ga morgen ook voor het eerst zelf bollen bakken! Dus tvp voor recepten en ervaringen. :7
pi_120970565
quote:
14s.gif Op zondag 30 december 2012 19:40 schreef Ziwa het volgende:
Ik ga morgen ook voor het eerst zelf bollen bakken! Dus tvp voor recepten en ervaringen. :7
Neem er de tijd voor. Stress is slecht voor de bollen.
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 20:15:46 #39
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120972427
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_120975905
frituren op 170 graden gaat wel, en is ook een stuk gezonder als je aardappelproducten frituurt. Voor oliebollen die wat minder vettig worden is 175-180 toch echt wel prettiger. In principe zorgt een hogere frituurtemperatuur voor minder vetopname.
Whatever...
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 21:10:02 #41
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120976481
quote:
Je had zeker geen ijslepel? Je hebt namelijk armpjes aan je bollen en dat krijg je meestal als het deeg van je lepel af valt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 21:10:42 #42
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120976528
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 21:01 schreef Spanky78 het volgende:
frituren op 170 graden gaat wel, en is ook een stuk gezonder als je aardappelproducten frituurt. Voor oliebollen die wat minder vettig worden is 175-180 toch echt wel prettiger. In principe zorgt een hogere frituurtemperatuur voor minder vetopname.
Ik heb nog nooit vette bollen gehad, hangt ook van je beslag af.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 21:12:57 #43
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120976672
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 21:10 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Je had zeker geen ijslepel? Je hebt namelijk armpjes aan je bollen en dat krijg je meestal als het deeg van je lepel af valt.
Jawel, maar enorme plakdeeg :+
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 21:20:59 #44
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120977381
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 21:12 schreef Renesite het volgende:

[..]

Jawel, maar enorme plakdeeg :+
Toch iets fout gedaan dus :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 30 december 2012 @ 21:27:31 #45
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_120977824
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 21:10 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Je had zeker geen ijslepel? Je hebt namelijk armpjes aan je bollen en dat krijg je meestal als het deeg van je lepel af valt.
die zijn juist lekker, die armpjes :9
Tumorbollen ^O^
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 21:29:13 #46
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120977942
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 21:27 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

die zijn juist lekker, die armpjes :9
Tumorbollen ^O^
Kenserballe :+
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_120981089
Ijslepels zijn voor mietjuhhhhhhhhs :D
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 22:23:28 #48
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120982367
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 22:08 schreef Scorpie het volgende:
Ijslepels zijn voor mietjuhhhhhhhhs :D
Dè manier om je bollen uniform in grootte en gewicht te krijgen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120984039
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 22:23 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dè manier om je bollen uniform in grootte en gewicht te krijgen.
Weet ik joh, was een geintje :D
pi_120986603
Ik ben van plan morgen de oliebollen uit de openingspost te maken. Hoe werkt dat rijzen in de oven? Dichte oven die uit staat?

Een half zakje gist, gewoon zo'n zakje wat je bij de supermarkt haalt? Thanks!
  † In Memoriam † maandag 31 december 2012 @ 05:42:27 #51
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120997226
Ik heb het deeg uiteindelijk onder plastic (vershoudfolie zonder perforaties) laten rijzen. Met het plastic heb ik de bak beslag luchtdicht afgesloten.

Pan vullen met water, water aan de kook brengen, pan van het vuur af, rooster er op (uit de oven) bak met beslag er op.

Gist is inderdaad van die supermarktgist. Voor een plaatje: toets op images.google.com "gist dr oetker" in (zonder aanhalingstekens) en je weet hoe het er uit ziet.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120998145
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 17:56 schreef djkoelkast het volgende:
Oliebollen van een dag oud zijn niet zo lekker meer, ik ga ze echt pas morgenavond bakken, meestal tijdens de laatste top 2000 a gogo.
Ben wel begonnen aan het bladerdeeg voor de appelflappen, het nog boterloze deeg moet eerst 7 uur rusten, dan 3x vouwen met steeds een uur er tussen en dan nog een nachtje rusten voor ik het kan gebruiken.
Zelf bladerdeeg maken is _O_ , wel veel werk! Vanwaar deze keuze?
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Moderator maandag 31 december 2012 @ 10:25:34 #53
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_121000040
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2012 08:50 schreef robuust89 het volgende:

[..]

Zelf bladerdeeg maken is _O_ , wel veel werk! Vanwaar deze keuze?
Op de eerste plaats de smaak en dan de keuze om zelf je grondstoffen te bepalen. Bladerdeeg maak je normaal met harde en zachte tarwe, maar ik heb gekozen voor zachte tarwe en harde spelt. Alle ingrediënten biologisch en omdat ik het Paul Hollywood-recept gebruik zit er ook ei in, die komen van onze eigen kippen.

En ik kan de lappen zo groot maken als ik wil, dat supermarktbladerdeeg is voor het mooie net te klein voor appelflappen.

En ik vind het gewoon erg leuk, over een uur doe ik de laatste "turn" en dan is het vanavond klaar voor appelflappen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 31 december 2012 @ 10:44:30 #54
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_121000578
Leuk dat je zelf mille-feuille (bladerdeeg) maakt Koelkast. Flink wat werk, maar dat is vaak juist zo leuk (als je van kokkerellen e.d. houdt.) Vaak hoor je mensen zeggen: 'Waarom al dat werk?' Haal je toch gewoon in de super?! Ja maar, 'het gaat niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis' zeg ik dan, lol! ;)

Het is gewoon leuk om het zelf te maken en ermee bezig te zijn. Uiteraard gaat het ook om de bestemming, want het smaakt vaak beter als je producten zelf maakt! :)

Maar goed, qua oliebollen; het beslag is lekker aan het rijzen, heb alle tips ter harte genomen die ik hier heb gelezen. Waarvoor dank! Ben benieuwd hoe ze gaan worden. :) Even pauze nu en straks lekker bakken!
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
  Moderator maandag 31 december 2012 @ 11:27:02 #55
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_121001893
Ik vind het altijd een uitdaging om dingen te maken en ik probeer ze altijd ietsje anders te maken. Met meer smaak of meer structuur/textuur, bijvoorbeeld door vaak volkorenmeel toe te voegen (niet alles, maar een 10% bijvoorbeeld), heb ik ook bij mijn bladerdeeg gedaan. Gewoon om het wat meer spanning te geven, wat meer mondgevoel.
Oliebollen ga ik vanavond aan beginnen, volgens het door mijzelf ontwikkelde recept van een paar jaar geleden (staat nog in het vorige topic). Krenten en rozijnen staan sinds gisteren te wellen in appelsap en cachacha (de rum was op). Ik maak uiteraard ook naturel.
Als ik tijd over heb maak ik ook nog crème brûlée, maar dat is nog niet zeker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_121002019
Ik heb gister oliebollen en appelbeignets gebakken, heerlijk als ze net uit het vet komen! Passen 7 oliebollen of 4 appelbeignets tegelijk in de frituurpan, ging mooi :D
  maandag 31 december 2012 @ 13:01:25 #57
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_121005423
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2012 11:27 schreef djkoelkast het volgende:
Ik vind het altijd een uitdaging om dingen te maken en ik probeer ze altijd ietsje anders te maken. Met meer smaak of meer structuur/textuur, bijvoorbeeld door vaak volkorenmeel toe te voegen (niet alles, maar een 10% bijvoorbeeld), heb ik ook bij mijn bladerdeeg gedaan. Gewoon om het wat meer spanning te geven, wat meer mondgevoel.
Oliebollen ga ik vanavond aan beginnen, volgens het door mijzelf ontwikkelde recept van een paar jaar geleden (staat nog in het vorige topic). Krenten en rozijnen staan sinds gisteren te wellen in appelsap en cachacha (de rum was op). Ik maak uiteraard ook naturel.
Als ik tijd over heb maak ik ook nog crème brûlée, maar dat is nog niet zeker.
Ja leuk! Je bent er goed mee bezig!

Het is zeker leuk om zelf aan de slag om zo de smaak en het mondgevoel te 'manipuleren', maar wat ik ook leuk vind is, dat je b.v. met volkoren meel, de boel wat gezonder kan maken. Zelf een pizzabodempje maken b.v. en dan veel gezonde toppings en het is geen snack meer maar een gezonde maaltijd! ;)

Maar goed, het gaat hier over oliebollen. :P Ik heb je recepten zeker gelezen en als leidraad gebruikt, maar ik zou mezelf niet zijn als ik niet zou gaan sleutelen. ;) Ik heb er b.v. wat verse gember aan toegevoegd en dat geeft een heerlijk frisse ronde smaaktoevoeging, heel lichtjes uiteraard. En wat roomboter gesmolten.

Ze zijn klaar en ben erg tevreden, nu even rusten, de bollen laten uitdampen en laat het feest maar beginnen! Hiep! ;)
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
  Moderator maandag 31 december 2012 @ 13:22:46 #58
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_121006288
Dat sleutelen aan recepten is juist het leuke, ik heb geprobeerd een zo goed mogelijk basisrecept te maken, daar kun je, zolang je de nat/droogverhoudingen in de gaten houdt eindeloos mee experimenteren, dat doe ik zelf ook. Vorig jaar was iets minder geslaagd, waarschijnlijk door te veel harde tarwe, daardoor werden de bollen niet echt bruin en iets te stevig, lesje voor de volgende keer dus ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_121014899
Hier aan het bakken met het recept van de eetschrijver:

http://eetschrijven.blogspot.nl/2009/12/bollen-bakken.html

Ik vind ze lekker en mijn oliebollen-avontuur is vanaf dit jaar serieus van start gegaan.
Komende jaar dus wat vaker oliebollen maken, met verschillende recepten/vullingen.

DJKoelkast: Heerlijk om idd plezier te hebben tijdens de reis ;) , ikzelf heb nog nooit zelf bladerdeeg gebakken en wil dat binnenkort eens gaan doen. Vooral eigenlijk omdat ik eens leuke croissant varianten zag met allerlei vullingen en omdat versgebakken nog steeds het lekkerst is!
Lijnen doen we na onze dood!
http://safranaargana.blogspot.com/
  maandag 31 december 2012 @ 18:43:40 #60
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_121018806
Wederom oliebollen gebakken met mijn recept uit 2007 (zie topic 1) en ze zijn weer geweldig gelukt. Goudbruin, luchtig en gaar. De verhouding 1:1 voor melk en meel werkt bij mij toch echt het beste.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')