abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 22:59:12 #1
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120933045
Het topic voor stoere verhalen over het zelf bakken van oliebollen!

Heden vandaag een proefbaksel gedaan. Volgens het testpanel (pa&ma 2cv) moet er iets meer zout door het beslag en moeten de bollen iets langer gebakken worden. Maar beide 'mankementen' zijn slechts marginaal. De volgende keer (morgen of maandag) ga ik dat dus aanpassen.

Tijdens het maken van het beslag werd het wel ERG dik en kroop het bij de mixerhaken omhoog. Vervolgens heb ik iets meer water toegevoegd en ging het beter. Maar nu leek het beslag weer te dun. Leek, want later bleek dit geen probleem te zijn.

Ook het rijzen op een pan heet water (rooster er tussen) ging uitstekend !

Het recept:
Ingrediënten
1/2 zakje gist
250gr tarwebloem
212,5-237,5 ml water
5 gram zout
12,5 gram rietsuiker
2,5 gram kaneel
1 druppeltje citroensap
zonnebloemolie

Bereidingswijze
- Los het gist op in 212,5ml water en meng het kort.
- Doe de bloem erbij en meng het beslag met de mixer op de laagste stand.
- Roer het zout, de suiker, kaneel, en citroensap door het deeg, voeg evt. 25ml water toe
- Dek het deeg af met een natte theedoek en laat het 30-60 minuten rijzen in de oven boven een pan heet water (zorg voor een flinke beslagkom, want het wordt behoorlijk veel).
- Dan een pak slaag geven (doorroeren met een houten lepel)
- Dek weer het deeg af met een natte theedoek en laat het weer 30-60 minuten rijzen in de oven boven een pan heet water
- Zet de frituurpan op 180°C.
- Schep het beslag met een lepel of bolletjesschep in de frituurpan en bak de oliebollen in 6 minuten goudbruin.

Dit is het orgineel maar dat heb ik op advies van DJkoelkast aangepast, waarvoor dank !

[ Bericht 39% gewijzigd door Rene op 29-12-2012 23:05:57 ]
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 22:59:28 #2
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120933062
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 22:52 schreef 2cv het volgende:

[..]

In de garage.
Hebben we niet ;( ! En in de schuur roken we een vogelkolonie uit.
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  † In Memoriam † zaterdag 29 december 2012 @ 23:00:22 #3
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120933117
Ik was net bezig met een volgend deel ;(
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 23:00:51 #4
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120933146
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 23:00 schreef 2cv het volgende:
Ik was net bezig met een volgend deel ;(
:@ ow. Vond 6 minuten te langggg :o :'(
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  † In Memoriam † zaterdag 29 december 2012 @ 23:02:58 #5
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120933279
Ja, ik wou er dan ook wat moois van maken :')

Wat doen we er mee ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zaterdag 29 december 2012 @ 23:03:16 #6
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_120933294
Tegenwoordig buiten onder afdakje, vroeger bakten we in de schuur.
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 23:04:05 #7
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120933360
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 23:02 schreef 2cv het volgende:
Ja, ik wou er dan ook wat moois van maken :')

Wat doen we er mee ?
Post OPtje maar :s) !
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  † In Memoriam † zaterdag 29 december 2012 @ 23:04:32 #8
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120933387
-zie OP-

[ Bericht 99% gewijzigd door Rene op 29-12-2012 23:04:58 ]
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † zaterdag 29 december 2012 @ 23:04:50 #9
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120933413
Snel genoeg ? :P
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 23:06:03 #10
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120933501
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 23:04 schreef 2cv het volgende:
Snel genoeg ? :P
Zo dan
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  † In Memoriam † zaterdag 29 december 2012 @ 23:06:26 #11
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120933535
Naais ! ^O^
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 23:13:44 #12
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120934032
Koppel hem dan gelijk Rene :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 23:14:27 #13
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120934075
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 23:13 schreef djkoelkast het volgende:
Koppel hem dan gelijk Rene :P
Had ik gedaan :'( !!
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 23:14:59 #14
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120934103
Maareh als je arachideolie gebruikt stinkt dat dus echt niet. Je moet je vet ook niet te hoog opstoken, rond de 170 graden Celcius is prima.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 23:15:16 #15
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120934124
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 23:14 schreef Renesite het volgende:

[..]

Had ik gedaan :'( !!
Stond geen topicID in en hij stond niet in mijn AT dusseeehh
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 23:15:25 #16
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120934133
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 23:14 schreef djkoelkast het volgende:
Maareh als je arachideolie gebruikt stinkt dat dus echt niet. Je moet je vet ook niet te hoog opstoken, rond de 170 graden Celcius is prima.
In een koekenpan of in een frituurpan :+
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 23:16:12 #17
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120934173
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 23:15 schreef Renesite het volgende:

[..]

In een koekenpan of in een frituurpan :+
Altijd in een frituurpan, want een koekenpan is niet diep genoeg en je kunt de temperatuur niet reguleren.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 23:20:29 #18
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120934460
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 23:16 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Altijd in een frituurpan, want een koekenpan is niet diep genoeg en je kunt de temperatuur niet reguleren.
|:( ik bedoel zo'n stoofpan ding
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  † In Memoriam † zaterdag 29 december 2012 @ 23:28:38 #19
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120934952
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 23:14 schreef djkoelkast het volgende:
Maareh als je arachideolie gebruikt stinkt dat dus echt niet. Je moet je vet ook niet te hoog opstoken, rond de 170 graden Celcius is prima.
Ook met zonnebloemolie ? Maisolie was op, rijstolie peperduur.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 00:11:32 #20
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120937894
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 23:28 schreef 2cv het volgende:

[..]

Ook met zonnebloemolie ? Maisolie was op, rijstolie peperduur.
Zonnebloemolie is rotzooi, maar als het schoon is stinkt het niet hoor.

quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 23:20 schreef Renesite het volgende:

[..]

|:( ik bedoel zo'n stoofpan ding
Frituurpan op gas bedoel je? Beter van niet, en gevaarlijk en moeilijk qua temperatuur. Elektrische frituurpannen kosten 2 tientjes bij de Blokker ofzo en die zijn prima geschikt voor 1x per jaar oliebollen, ik heb er een aparte pan voor.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 00:16:07 #21
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120938180
Ja, zo'n grote stevige grote hapjespan/stoofpan voor op een gasstel... hmmm... dat wordt een geknutsel denk ik :') ! Ben benieuwd morgen.
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 00:18:12 #22
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120938340
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 00:16 schreef Renesite het volgende:
Ja, zo'n grote stevige grote hapjespan/stoofpan voor op een gasstel... hmmm... dat wordt een geknutsel denk ik :') ! Ben benieuwd morgen.
Ik zou het niet doen, tenzij je een thermometer hebt die je er de hele tijd in kunt hangen.
Vet te veel opwarmen is zo gebeurd, vlam in de pan ook. Mocht dat gebeuren: gas uit, deksel er op. Niet gaan lopen kloten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zondag 30 december 2012 @ 00:19:42 #23
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120938435
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 00:11 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Zonnebloemolie is rotzooi, maar als het schoon is stinkt het niet hoor.
Kan/mag de temperatuur ook hetzelfde blijven bij zonnebleomolie ? Ik vermoed van wel, maar je weet maar nooit ;)
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 00:21:25 #24
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120938542
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 00:19 schreef 2cv het volgende:

[..]

Kan/mag de temperatuur ook hetzelfde blijven bij zonnebleomolie ? Ik vermoed van wel, maar je weet maar nooit ;)
Ja gewoon 170 ongeveer, mag best af en toe de 175 aanraken, het moet niet te veel zakken en nooit boven de 180 uitkomen. Geldt voor alle oliën en alle vetten waarin je wat dan ook frituurt. 170 is de optimale temperatuur.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zondag 30 december 2012 @ 00:24:41 #25
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120938682
Dan zet ik hem de volgende keer op 170-175.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120939138
Morgen weer met mijn moeder oliebollen bakken _O_ grootmoeders recept _O_
pi_120961223
Ik ben klaar. 2 grote schalen oliebollen en 3 schalen beignets.
Gebakken in de schuur in zonnebloemolie. Recepten uit de Wannee.
pi_120961513
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 16:35 schreef Oceanonix het volgende:
Ik ben klaar. 2 grote schalen oliebollen en 3 schalen beignets.
Gebakken in de schuur in zonnebloemolie. Recepten uit de Wannee.
Ok.
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 17:56:11 #29
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120965096
Oliebollen van een dag oud zijn niet zo lekker meer, ik ga ze echt pas morgenavond bakken, meestal tijdens de laatste top 2000 a gogo.
Ben wel begonnen aan het bladerdeeg voor de appelflappen, het nog boterloze deeg moet eerst 7 uur rusten, dan 3x vouwen met steeds een uur er tussen en dan nog een nachtje rusten voor ik het kan gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 18:01:37 #30
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120965330
Wij hebben ze ook klaar. werkt prima, in de tuin op een "skottelbraai" brander onder een zeil met een grote braadpan in zonnenbloemolie. Weinig vet :)
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_120965399
Morgen is de sylvestercross. Dus vandaar dat ik een dagje eerder moet bakken.
pi_120965489
Ik ben net klaar, 200 stuks :D
  zondag 30 december 2012 @ 18:14:57 #33
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_120965870
quote:
10s.gif Op zondag 30 december 2012 18:05 schreef Scorpie het volgende:
Ik ben net klaar, 200 stuks :D
200???

Hulde!
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_120966166
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 18:14 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

200???

Hulde!
Samen met moeders hele dag gebakken :D gaar nu.
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 19:05:46 #35
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120968360


En nog appelflappen, krent/rozijn, ananas
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  zondag 30 december 2012 @ 19:09:17 #36
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_120968539
Dit topic is inmiddels aan het zevende bakseizoen toe!

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Morgen gaat de pan weer aan, planning is 40-50 stuks!
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_120970245
Ik ga morgen ook voor het eerst zelf bollen bakken! Dus tvp voor recepten en ervaringen. :7
pi_120970565
quote:
14s.gif Op zondag 30 december 2012 19:40 schreef Ziwa het volgende:
Ik ga morgen ook voor het eerst zelf bollen bakken! Dus tvp voor recepten en ervaringen. :7
Neem er de tijd voor. Stress is slecht voor de bollen.
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 20:15:46 #39
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120972427
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_120975905
frituren op 170 graden gaat wel, en is ook een stuk gezonder als je aardappelproducten frituurt. Voor oliebollen die wat minder vettig worden is 175-180 toch echt wel prettiger. In principe zorgt een hogere frituurtemperatuur voor minder vetopname.
Whatever...
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 21:10:02 #41
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120976481
quote:
Je had zeker geen ijslepel? Je hebt namelijk armpjes aan je bollen en dat krijg je meestal als het deeg van je lepel af valt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 21:10:42 #42
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120976528
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 21:01 schreef Spanky78 het volgende:
frituren op 170 graden gaat wel, en is ook een stuk gezonder als je aardappelproducten frituurt. Voor oliebollen die wat minder vettig worden is 175-180 toch echt wel prettiger. In principe zorgt een hogere frituurtemperatuur voor minder vetopname.
Ik heb nog nooit vette bollen gehad, hangt ook van je beslag af.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 21:12:57 #43
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120976672
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 21:10 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Je had zeker geen ijslepel? Je hebt namelijk armpjes aan je bollen en dat krijg je meestal als het deeg van je lepel af valt.
Jawel, maar enorme plakdeeg :+
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 21:20:59 #44
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120977381
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 21:12 schreef Renesite het volgende:

[..]

Jawel, maar enorme plakdeeg :+
Toch iets fout gedaan dus :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 30 december 2012 @ 21:27:31 #45
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_120977824
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 21:10 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Je had zeker geen ijslepel? Je hebt namelijk armpjes aan je bollen en dat krijg je meestal als het deeg van je lepel af valt.
die zijn juist lekker, die armpjes :9
Tumorbollen ^O^
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 21:29:13 #46
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120977942
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 21:27 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

die zijn juist lekker, die armpjes :9
Tumorbollen ^O^
Kenserballe :+
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_120981089
Ijslepels zijn voor mietjuhhhhhhhhs :D
  Moderator zondag 30 december 2012 @ 22:23:28 #48
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120982367
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 22:08 schreef Scorpie het volgende:
Ijslepels zijn voor mietjuhhhhhhhhs :D
Dè manier om je bollen uniform in grootte en gewicht te krijgen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120984039
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 22:23 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dè manier om je bollen uniform in grootte en gewicht te krijgen.
Weet ik joh, was een geintje :D
pi_120986603
Ik ben van plan morgen de oliebollen uit de openingspost te maken. Hoe werkt dat rijzen in de oven? Dichte oven die uit staat?

Een half zakje gist, gewoon zo'n zakje wat je bij de supermarkt haalt? Thanks!
  † In Memoriam † maandag 31 december 2012 @ 05:42:27 #51
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120997226
Ik heb het deeg uiteindelijk onder plastic (vershoudfolie zonder perforaties) laten rijzen. Met het plastic heb ik de bak beslag luchtdicht afgesloten.

Pan vullen met water, water aan de kook brengen, pan van het vuur af, rooster er op (uit de oven) bak met beslag er op.

Gist is inderdaad van die supermarktgist. Voor een plaatje: toets op images.google.com "gist dr oetker" in (zonder aanhalingstekens) en je weet hoe het er uit ziet.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120998145
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 17:56 schreef djkoelkast het volgende:
Oliebollen van een dag oud zijn niet zo lekker meer, ik ga ze echt pas morgenavond bakken, meestal tijdens de laatste top 2000 a gogo.
Ben wel begonnen aan het bladerdeeg voor de appelflappen, het nog boterloze deeg moet eerst 7 uur rusten, dan 3x vouwen met steeds een uur er tussen en dan nog een nachtje rusten voor ik het kan gebruiken.
Zelf bladerdeeg maken is _O_ , wel veel werk! Vanwaar deze keuze?
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Moderator maandag 31 december 2012 @ 10:25:34 #53
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_121000040
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2012 08:50 schreef robuust89 het volgende:

[..]

Zelf bladerdeeg maken is _O_ , wel veel werk! Vanwaar deze keuze?
Op de eerste plaats de smaak en dan de keuze om zelf je grondstoffen te bepalen. Bladerdeeg maak je normaal met harde en zachte tarwe, maar ik heb gekozen voor zachte tarwe en harde spelt. Alle ingrediënten biologisch en omdat ik het Paul Hollywood-recept gebruik zit er ook ei in, die komen van onze eigen kippen.

En ik kan de lappen zo groot maken als ik wil, dat supermarktbladerdeeg is voor het mooie net te klein voor appelflappen.

En ik vind het gewoon erg leuk, over een uur doe ik de laatste "turn" en dan is het vanavond klaar voor appelflappen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 31 december 2012 @ 10:44:30 #54
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_121000578
Leuk dat je zelf mille-feuille (bladerdeeg) maakt Koelkast. Flink wat werk, maar dat is vaak juist zo leuk (als je van kokkerellen e.d. houdt.) Vaak hoor je mensen zeggen: 'Waarom al dat werk?' Haal je toch gewoon in de super?! Ja maar, 'het gaat niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis' zeg ik dan, lol! ;)

Het is gewoon leuk om het zelf te maken en ermee bezig te zijn. Uiteraard gaat het ook om de bestemming, want het smaakt vaak beter als je producten zelf maakt! :)

Maar goed, qua oliebollen; het beslag is lekker aan het rijzen, heb alle tips ter harte genomen die ik hier heb gelezen. Waarvoor dank! Ben benieuwd hoe ze gaan worden. :) Even pauze nu en straks lekker bakken!
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
  Moderator maandag 31 december 2012 @ 11:27:02 #55
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_121001893
Ik vind het altijd een uitdaging om dingen te maken en ik probeer ze altijd ietsje anders te maken. Met meer smaak of meer structuur/textuur, bijvoorbeeld door vaak volkorenmeel toe te voegen (niet alles, maar een 10% bijvoorbeeld), heb ik ook bij mijn bladerdeeg gedaan. Gewoon om het wat meer spanning te geven, wat meer mondgevoel.
Oliebollen ga ik vanavond aan beginnen, volgens het door mijzelf ontwikkelde recept van een paar jaar geleden (staat nog in het vorige topic). Krenten en rozijnen staan sinds gisteren te wellen in appelsap en cachacha (de rum was op). Ik maak uiteraard ook naturel.
Als ik tijd over heb maak ik ook nog crème brûlée, maar dat is nog niet zeker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_121002019
Ik heb gister oliebollen en appelbeignets gebakken, heerlijk als ze net uit het vet komen! Passen 7 oliebollen of 4 appelbeignets tegelijk in de frituurpan, ging mooi :D
  maandag 31 december 2012 @ 13:01:25 #57
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_121005423
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2012 11:27 schreef djkoelkast het volgende:
Ik vind het altijd een uitdaging om dingen te maken en ik probeer ze altijd ietsje anders te maken. Met meer smaak of meer structuur/textuur, bijvoorbeeld door vaak volkorenmeel toe te voegen (niet alles, maar een 10% bijvoorbeeld), heb ik ook bij mijn bladerdeeg gedaan. Gewoon om het wat meer spanning te geven, wat meer mondgevoel.
Oliebollen ga ik vanavond aan beginnen, volgens het door mijzelf ontwikkelde recept van een paar jaar geleden (staat nog in het vorige topic). Krenten en rozijnen staan sinds gisteren te wellen in appelsap en cachacha (de rum was op). Ik maak uiteraard ook naturel.
Als ik tijd over heb maak ik ook nog crème brûlée, maar dat is nog niet zeker.
Ja leuk! Je bent er goed mee bezig!

Het is zeker leuk om zelf aan de slag om zo de smaak en het mondgevoel te 'manipuleren', maar wat ik ook leuk vind is, dat je b.v. met volkoren meel, de boel wat gezonder kan maken. Zelf een pizzabodempje maken b.v. en dan veel gezonde toppings en het is geen snack meer maar een gezonde maaltijd! ;)

Maar goed, het gaat hier over oliebollen. :P Ik heb je recepten zeker gelezen en als leidraad gebruikt, maar ik zou mezelf niet zijn als ik niet zou gaan sleutelen. ;) Ik heb er b.v. wat verse gember aan toegevoegd en dat geeft een heerlijk frisse ronde smaaktoevoeging, heel lichtjes uiteraard. En wat roomboter gesmolten.

Ze zijn klaar en ben erg tevreden, nu even rusten, de bollen laten uitdampen en laat het feest maar beginnen! Hiep! ;)
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
  Moderator maandag 31 december 2012 @ 13:22:46 #58
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_121006288
Dat sleutelen aan recepten is juist het leuke, ik heb geprobeerd een zo goed mogelijk basisrecept te maken, daar kun je, zolang je de nat/droogverhoudingen in de gaten houdt eindeloos mee experimenteren, dat doe ik zelf ook. Vorig jaar was iets minder geslaagd, waarschijnlijk door te veel harde tarwe, daardoor werden de bollen niet echt bruin en iets te stevig, lesje voor de volgende keer dus ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_121014899
Hier aan het bakken met het recept van de eetschrijver:

http://eetschrijven.blogspot.nl/2009/12/bollen-bakken.html

Ik vind ze lekker en mijn oliebollen-avontuur is vanaf dit jaar serieus van start gegaan.
Komende jaar dus wat vaker oliebollen maken, met verschillende recepten/vullingen.

DJKoelkast: Heerlijk om idd plezier te hebben tijdens de reis ;) , ikzelf heb nog nooit zelf bladerdeeg gebakken en wil dat binnenkort eens gaan doen. Vooral eigenlijk omdat ik eens leuke croissant varianten zag met allerlei vullingen en omdat versgebakken nog steeds het lekkerst is!
Lijnen doen we na onze dood!
http://safranaargana.blogspot.com/
  maandag 31 december 2012 @ 18:43:40 #60
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_121018806
Wederom oliebollen gebakken met mijn recept uit 2007 (zie topic 1) en ze zijn weer geweldig gelukt. Goudbruin, luchtig en gaar. De verhouding 1:1 voor melk en meel werkt bij mij toch echt het beste.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_121019022
volkoren bollen! En ja, ze worden hier verschikkelijk lekker gevonden. En er zit nog zuivel in het beslag ook :P



  maandag 31 december 2012 @ 20:16:06 #62
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_121021262
Zonder handen-branden een behoorlijke partij bollen gebakken. Staat de buurman ineens aan de deur die op een of andere wonderlijke manier met de overproductie van een oliebollenkraam was opgezadeld. Of we hem alsjeblieft konden bevrijden...
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator maandag 31 december 2012 @ 20:57:06 #63
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_121022169
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2012 18:50 schreef evo87 het volgende:
volkoren bollen! En ja, ze worden hier verschikkelijk lekker gevonden. En er zit nog zuivel in het beslag ook :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Daarom zijn ze ook zo donker, maar mooi gaar!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_121022184
Alleenmaar zelfbak. _O_
  † In Memoriam † dinsdag 1 januari 2013 @ 23:24:48 #65
25682 2cv
Niet subtiel
pi_121055461
Mijn oliebollen zijn ook door iedereen die ze geproefd heeft geslaagd bevonden ! Mede dankzij de tips en truucs in dit topic.

Ik had het beslag in 2 ongelijke delen gedeeld (direct na het mengen): 1 deel naturel en 1 deel gemengd met rozijnen die eerder zo'n 24 uur in de ruim hebben liggen weken (daarna wel uit laten lekken natuurlijk).

Ik heb in een deel van het natural-deeg tijdens het in de olie scheppen een stukje fruit (appel of peer uit blik) gedaan. Helaas zat er door die methode wat weinig vrucht in de vrucht-gevulde bollen dus dat moet anders de volgende keer.

Overigens, ik heb nu 3 liter zonnebloemolie in de frituurpan zitten. M'n ouders vinden dat ik dat spul wel terug kan gieten in de flessen en over +/- een jaar weer gebruiken. Ik heb zo mijn twijfels. Wat vinden jullie ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  dinsdag 1 januari 2013 @ 23:32:31 #66
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_121055924
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 januari 2013 23:24 schreef 2cv het volgende:

Overigens, ik heb nu 3 liter zonnebloemolie in de frituurpan zitten. M'n ouders vinden dat ik dat spul wel terug kan gieten in de flessen en over +/- een jaar weer gebruiken. Ik heb zo mijn twijfels. Wat vinden jullie ?
Na de oliebollen heb ik nog een partij appelbeignets gemaakt waarna de karamel in mijn bakolie ronddreef. Olie maar afgevoerd... En om zonnebloemolie nou een jaar te gaan bewaren? Voor spul van 90 cent per liter? Ik zou de gok niet nemen dat je dan ineens in ranzige olie aan het werken bent
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator dinsdag 1 januari 2013 @ 23:33:34 #67
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_121055977
Olie weggooien, pan schoon opbergen en volgend jaar weer pakken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † dinsdag 1 januari 2013 @ 23:34:45 #68
25682 2cv
Niet subtiel
pi_121056049
Mooi, dan giet ik de olie inde tank van mijn auto.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_121056649
Mijn oma doet rustig 5 jaar met dezelfde olie. Je begrijpt dat ik daar geen oliebollen eet :+
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_121064337
ik heb vd week appelbeignets en oliebollen gebakken.

oliebollen had ik als volgt:
500 gr bloem
100 gr eieren
8 gr gist
375 ml water
snufje zout
2 zakjes vanilliesuiker

super lekker
  woensdag 2 januari 2013 @ 11:03:40 #71
19529 Fendy
True Spirit
pi_121065178
quote:
10s.gif Op dinsdag 1 januari 2013 23:46 schreef robuust89 het volgende:
Mijn oma doet rustig 5 jaar met dezelfde olie. Je begrijpt dat ik daar geen oliebollen eet :+
Zo ging ik een tijdje terug pannekoeken eten bij mijn schoonma, die had een pot suikerstroop waar op stond t.h.t 26-6-1993. Gewoon bijna 20 jaar oud :o uiteraard niet gegeten :')
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_121346471
Ik doe ook al een paar jaar zelf oliebollen bakken. Eerste paar jaar met een pak mix van de koopmans gedaan om een beetje feeling te krijgen voor het bakproces en met de jaarwisseling van 2011-2012 de stap gewaagd en een recept gezocht op internet om ze helemaal zelf te bakken.

Ik heb dit recept gevolgd, vorig jaar met westmalle erin en dit jaar west vleteren erin. Ik word tot nu toe door mijn vrienden nog elk jaar weer gevraagd of ik ze wil bakken. :P
  † In Memoriam † woensdag 9 januari 2013 @ 12:50:27 #73
91830 MaximusTG
pi_121348700
quote:
2s.gif Op woensdag 2 januari 2013 11:03 schreef Fendy het volgende:

[..]

Zo ging ik een tijdje terug pannekoeken eten bij mijn schoonma, die had een pot suikerstroop waar op stond t.h.t 26-6-1993. Gewoon bijna 20 jaar oud :o uiteraard niet gegeten :')
Wow, 20 jaar oud.. Maar hoe zag ie eruit? Want suikerstroop is natuurlijk wel veel langer houdbaar dan erop staat. Maar misschien is 20 jaar wel iets teveel ja :P.
  woensdag 9 januari 2013 @ 13:26:05 #74
19529 Fendy
True Spirit
pi_121349863
quote:
0s.gif Op woensdag 9 januari 2013 12:50 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Wow, 20 jaar oud.. Maar hoe zag ie eruit? Want suikerstroop is natuurlijk wel veel langer houdbaar dan erop staat. Maar misschien is 20 jaar wel iets teveel ja :P.
Het zag eruit als teer, smaakt voor mijn gevoel ook vergelijkbaar :')

Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  † In Memoriam † zaterdag 19 januari 2013 @ 00:38:45 #75
25682 2cv
Niet subtiel
pi_121750117
Ik heb vanavond (weer) oliebollen gebakken, maar ben het citroensap vergeten. Ik heb niets gemerkt, behalve dat het deeg plakkeriger leek. Kan dat kloppen ?

En hoe kan ik ze het beste bewaren ? Ze zitten nu in schalen in een doos op +/- 10 graden celcius. Zijn ze morgen nog goed en lekker ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_134720147
Dit topic mag zijn jaarlijkse kick wel weer krijgen. Ik heb er zin in. De pan is al schoon. Het vet staat klaar. Nu nog wachten tot de kerst voorbij is. ~:)
  Moderator donderdag 26 december 2013 @ 18:58:52 #77
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134722553
Ik heb er ook al weer zin in. Dit jaar maak ik speltoliebollen en de krentenbollen gaat ook appel in :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134729235
Twee weken geleden al even een proefrondje gedaan, erg lekker!
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_134729722
Trouwens Koelkast, vergeleken met normale bollen, is dat lekker met spelt? Ik maak regelmatig speltbrood en speltkrentenbrood, maar worden ze dan wel lekker luchtig? Brood wordt altijd zo stevig...
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  Moderator donderdag 26 december 2013 @ 23:23:29 #80
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134730934
quote:
2s.gif Op donderdag 26 december 2013 22:51 schreef Fendy het volgende:
Trouwens Koelkast, vergeleken met normale bollen, is dat lekker met spelt? Ik maak regelmatig speltbrood en speltkrentenbrood, maar worden ze dan wel lekker luchtig? Brood wordt altijd zo stevig...
Ik doe nooit 100% spelt, want voor goeie bollen gebruik ik altijd harde en zachte tarwe, waarbij ik nu een deel vervang voor spelt, een deel ook volkoren.
Het zou ook met 100% moeten lukken, alleen dat experiment heb ik nog niet aangedurfd.
Ik moet even mijn receptenboek doorlezen wat ik vorig jaar gedaan heb, gezien ik echt maar 1x per jaar oliebollen bak is het elk jaar weer alles opzoeken en dan het beste proberen te maken ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134737433
Dit jaar nieuwe oven met rijsstand, eens kijken of dat beetje werkt. :)
  Moderator zaterdag 28 december 2013 @ 12:46:02 #82
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134780819
Gezien het niet zo veel werk is ga ik dit jaar proberen oliebollen van 100% spelt te maken. Ik denk alleen niet dat dat werkt, maar je kunt het maar geprobeerd hebben :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134817535
Ik denk dat ze vooral zwaar zullen worden. Maar het is het proberen waard! ^O^
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:39:17 #84
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818644
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 08:51 schreef cafca het volgende:
Ik denk dat ze vooral zwaar zullen worden. Maar het is het proberen waard! ^O^
Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134818797
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:39 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.
Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.
pi_134818801
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:51:57 #87
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818938
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
Rijzen duurt 2x een half uur, zo lang is het niet.
Je zou de dag ervoor kunnen laten rijzen, maar dan moet je veel minder gist gebruiken, al zou ik het er niet op gokken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:53:32 #88
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818968
quote:
11s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef cafca het volgende:

[..]

Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.
Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoop :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134819018
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
Zou ik niet doen. Het kan gaan werken als je het een half Uurtje van tevoren nog even doormixt, maar meer kans dat het niks wordt
pi_134819038
Oké jongens bedankt :) gaan we dat maar niet doen.
pi_134819067
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:53 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoop :D
Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.
Maar is het voordeel van spelt bij oliebollen?
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 11:33:59 #92
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134819927
quote:
1s.gif Op zondag 29 december 2013 10:57 schreef cafca het volgende:

[..]

Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.
Maar is het voordeel van spelt bij oliebollen?
Tarwe is een nogal 'leeg' graan omdat het door de eeuwen heen steeds meer naar de hand van de graantelers gezet is zodat het perfecte hoge oogstgraan is ontstaan. Dit is ten koste van de goede stoffen gegaan. Spelt heeft al die goede stoffen nog, waardoor spelt meer is dan koolhydraten alleen.
Qua bakeigenschappen is spelt iets moeilijker, het heeft meer gluten dan tarwe, maar ze zijn iets anders opgebouwd. Daarom rijst speltbrood niet zo hoog en daardoor is het een uitdaging er oliebollen mee te bakken. Het zal experimenteren worden.
Als het niet lukt kan ik altijd terugvallen op een deel tarwe.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134857686
Geachte oliebollenbakkers,

3 vragen:

- Hoe krijg ik grote bollen? Ik bedoel met de ijsschep worden ze 2x zo klein als bij de oliebollenkraam, en met bijvoorbeeld een opscheplepel word het een zooitje natuurlijk.

- Waar is de arachideolie het goedkoopst? AH 2,50 al per fles :') Begin dit jaar kon ik ze nog voor 1,80 vinden. 2,10 als laagst gevonden momenteel.

- De gouden tip dat ze na het bakken niet snel taai worden? (Dus ook de dag erna nog te eten zijn?)
De sleutel naar deze ondertitel is kwijt. Probeer jij hem te vinden?
pi_134866528
Ik gebruik gewoon 2 eetlepels om het deeg mee in de pan te scheppen. Krijg je gelijk bollen die beetje varieren in vorm en formaat, vind ik zelf altijd mooier uitzien dan die perfect ronde, altijd even grote, bollen van de bakker.

Je kan ook in zonnebloemolie bakken, kost minder en naar mijn mening net zo lekker.

Taaiheid heb ik 1 jaar last van gehad toen het rijzen compleet mis ging, dus daar moet je iig goed op letten.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 10:56:26 #95
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134866576
Niet in zonnebloemolie bakken, dat is echt rotzooi. Die paar euro zou ik me niet zo druk over maken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 30 december 2013 @ 11:10:35 #96
19529 Fendy
True Spirit
pi_134867002
quote:
2s.gif Op zondag 29 december 2013 23:45 schreef CookieSlikker het volgende:
Geachte oliebollenbakkers,

3 vragen:

- Hoe krijg ik grote bollen? Ik bedoel met de ijsschep worden ze 2x zo klein als bij de oliebollenkraam, en met bijvoorbeeld een opscheplepel word het een zooitje natuurlijk.

- Waar is de arachideolie het goedkoopst? AH 2,50 al per fles :') Begin dit jaar kon ik ze nog voor 1,80 vinden. 2,10 als laagst gevonden momenteel.

- De gouden tip dat ze na het bakken niet snel taai worden? (Dus ook de dag erna nog te eten zijn?)
Ik heb bij de Chinese supermarkt hier in de buurt zo'n jerrycan van 5 liter arachideolie gekocht. Vele beter spul dan van de gewone supermarkt. Als je het warm stookt stookt ruik je echt de notengeur :9~
Wel 14 euro, maar goed, kwaliteit mag wat kosten en niet duurder dan bij de Appie ofzo
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 14:40:30 #97
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134875048
Nou ze stonden hier bij de bakker oliebollen te bakken in de Zeelandia "Oliebollen Olie" en Zeelandia oliebollenmix, moet je kijken wat een bende er allemaal in zit:

quote:
Ingrediënten [allergeen]

tarwebloem [tarwe]
plantaardige olie
weipoeder [melk]
zout
suiker
plantaardige olie (geheel gehard)
magere melkpoeder [melk]
scharreleiwitpoeder [ei]
emulgator E471, E481, E472e [tarwe]
volle melkpoeder [melk]
glucosestroop
geleermiddel E450
lupinemeel [lupine]
voorverstijfselde roggebloem [rogge]
verdikkingsmiddel E466, E415
aroma [melk]
rijsmiddel E500, E450
melkeiwit [melk]
meelverbetermiddel E300, E920
enzym [tarwe]
kleurstof E100
Gehard vet noemen ze in Engeland niet voor niks "heart attack fat".
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134875789
Weer een jaar geslaagd voor alle ingredienten bij de super. :)

@Cookie, bij de jumbo hier was de arachide olie 2,36 per fles.
  maandag 30 december 2013 @ 15:05:05 #99
19529 Fendy
True Spirit
pi_134876065
Mijn vrouw heeft een melk/lactoseintolerantie dus ik moet wel zelf maken. Ook veel lekkerder trouwens.
Daarom gebruik ik gewoon goede meel, gist, suiker en zout en krenten en rozijnen, meer niet. Ik heb nog een paar kilo spelt liggen, maar die gok waag ik volgend jaar wel eens :P

Ik ga trouwens toch nog maar even op jacht naar een ijsbolletjeslepel, ik zie dat je daar wel mooie ronde bolletjes mee kan maken, die van mij zien er vaak uit als asteroïden :')
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_134876443
Zo de oliebollen worden gebakken. Dat doet mijnheer Oceanonix voor me. De appelflappen (ik noemde het altijd appelbeignets) mag ik zo bakken wanneer de oliebollen klaar zijn.

Ik gebruik nooit die kant-en-klaar-pakken. Naast de bijzondere ingredienten is het ook nog eens duur. Deze keer gebruik ik molenbloem. Is iets meer volkoren als patentbloem.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')