FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Pikante soep brandt gat in maag van Chinese man
Woestijnvosvrijdag 28 december 2012 @ 21:26
quote:
Artsen in China waren stomverbaasd toen ze een gat in de maag van een man ontdekten nadat hij een erg pikante soep had gegeten. Dit meldt de Daily Mail.

De 26-jarige had net een kom malasoep, vrij vertaald 'verlammend heet', gegeten. Dit is een traditioneel Chinees gerecht dat wordt bereid met sechuanpeper, een lokaal kruid en chilipeper.

De klant had ook nog eens de pikantste versie gekozen waardoor hij enkele slokken een stekende pijn in zijn maag ervoer. De Chinees braakte bloed voordat hij naar de spoeddienst in Wuhan werd gebracht. Omdat hij geen medische achtergrond van maagzweren of stoornissen aan de ingewanden had, concludeerden de artsen dat de soep een gat door zijn maagwand had gebrand.

Volgens de Japanse site Rocket News 24 zijn 15 procent van de maagincidenten in het ziekenhuis een gevolg van pikante schotels. De meeste restaurants serveren dit in verschillende gradaties van pikantheid.
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)an-Chinese-man.dhtml

Overdreven met de kruiding. :X
DarkAccountantvrijdag 28 december 2012 @ 21:27
Boontje, loontje.
datismijnmeningvrijdag 28 december 2012 @ 21:31
Vriend van mij ging bij een chinese toko een keer vragen om het extra extra pittig te maken, hij ging speciaal naar achter om iets te halen, vriend heeft de hele avond aan de kraan gehangen _O-
Dagoduckvrijdag 28 december 2012 @ 21:33
Wow :o
padlarfvrijdag 28 december 2012 @ 21:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:31 schreef datismijnmening het volgende:
Vriend van mij ging bij een chinese toko een keer vragen om het extra extra pittig te maken, hij ging speciaal naar achter om iets te halen, vriend heeft de hele avond aan de kraan gehangen _O-
Zo heb ik ooit bij de Turk de fout gemaakt om bij de vraag hoeveel pittige saus ik op mijn kapsalon wilde te antwoorden met 'maak me aan het huilen'. Die gasten moesten wel hard lachen, maar ik moest inderdaad bijna huilen :D
BansheeBoyvrijdag 28 december 2012 @ 21:45
Ik lach me altijd dood om gasten die eten pittig vinden. Er is bijna niets wat mij aan het schrikken maakt. Eet vrijwel elke dag spaanse pepers. :{

En sambal pittig noemen. :')

:{²
Deeltjesversnellervrijdag 28 december 2012 @ 21:47
quote:
15s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:45 schreef BansheeBoy het volgende:
Ik lach me altijd dood om gasten die eten pittig vinden. Er is bijna niets wat mij aan het schrikken maakt. Eet vrijwel elke dag spaanse pepers. :{

En sambal pittig noemen. :')

:{²
Het kan mij ook niet pittig genoeg zijn, hoe meer hoe beter. 1x amper meer kunnen ademen omdat ik er zo erg de hik van kreeg :')
#ANONIEMvrijdag 28 december 2012 @ 21:48
quote:
15s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:45 schreef BansheeBoy het volgende:
Ik lach me altijd dood om gasten die eten pittig vinden. Er is bijna niets wat mij aan het schrikken maakt. Eet vrijwel elke dag spaanse pepers. :{

En sambal pittig noemen. :')

:{²
De standaard sambal in Nederland (oeloek) heeft idd meer weg van ketchup.
Maar ook ik heb wel eens bij de Surinamer gevraagd om iets zó pittig, dat het een Suri op ze knieën krijgt. Chef ging vervolgens aan de slag en gaf met een brede lach een klein bakje chutney met een sateprikker om te proeven :P
20 minuten later voelde ik nog steeds me lippen niet _O-

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 28-12-2012 21:49:36 ]
__Saviour__vrijdag 28 december 2012 @ 21:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:31 schreef datismijnmening het volgende:
Vriend van mij ging bij een chinese toko een keer vragen om het extra extra pittig te maken, hij ging speciaal naar achter om iets te halen, vriend heeft de hele avond aan de kraan gehangen _O-
Water helpt ook nauwelijks dan. Piperine (in normale peper) en capsaïcine (in Spaanse pepers) zijn zeer slecht in water oplosbaar, maar zijn dat wel in vet. Je vriend had dus beter melk kunnen drinken. Kauwen op een stukje brood helpt ook.
BansheeBoyvrijdag 28 december 2012 @ 21:51
Eerlijk is eerlijk. Zo'n Madam Janette bv. is wel extreem. Maar die vind ik ook helemaal niet lekker. :{

:{²
Nestalgievrijdag 28 december 2012 @ 22:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:34 schreef padlarf het volgende:

[..]

Zo heb ik ooit bij de Turk de fout gemaakt om bij de vraag hoeveel pittige saus ik op mijn kapsalon wilde te antwoorden met 'maak me aan het huilen'. Die gasten moesten wel hard lachen, maar ik moest inderdaad bijna huilen :D
baas _O-
Nestalgievrijdag 28 december 2012 @ 22:02
quote:
15s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:51 schreef BansheeBoy het volgende:
Eerlijk is eerlijk. Zo'n Madam Janette bv. is wel extreem. Maar die vind ik ook helemaal niet lekker. :{

:{²
ben je altijd zo saai? met je :{
SeculasStatiusvrijdag 28 december 2012 @ 22:04
Iets is pittig, omdat het je smaak papillen sloopt :) Je hebt dus steeds meer van het pittige nodig om dezelfde pittigheid te halen.

Voorts is pittigheid in de keuken een gevolg van... slechte hygiëne en armoede. Want pittig spul dood ook bacteriën. Dus daar komt het pittige in een keuken vaak vandaan, een geschiedenis hebben van armoede/ slechte hygiëne. Maak het eten dan maar pittig, worden we tenminste niet ziek.

Ow, en ik ben iemand die in normale heinz ketchup het pittige al duidelijk proeft. Zelfs de meest suffe sambal sterf ik van. :{

Maar ik heb daarom dus wel mijn gehele smaak vermogen *O*
Nestalgievrijdag 28 december 2012 @ 22:08
quote:
7s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:04 schreef SeculasStatius het volgende:
Iets is pittig, omdat het je smaak papillen sloopt :) Je hebt dus steeds meer van het pittige nodig om dezelfde pittigheid te halen.

Voorts is pittigheid in de keuken een gevolg van... slechte hygiëne en armoede. Want pittig spul dood ook bacteriën. Dus daar komt het pittige in een keuken vaak vandaan, een geschiedenis hebben van armoede/ slechte hygiëne. Maak het eten dan maar pittig, worden we tenminste niet ziek.

Ow, en ik ben iemand die in normale heinz ketchup het pittige al duidelijk proeft. Zelfs de meest suffe sambal sterf ik van. :{

Maar ik heb daarom dus wel mijn gehele smaak vermogen *O*
Wist ik niet, toch wat geleerd. ^O^
BansheeBoyvrijdag 28 december 2012 @ 22:08
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:02 schreef Nestalgie het volgende:

[..]

ben je altijd zo saai? met je :{
En om daarop in te haken, toevallig duw ik net een extreem pittige Spaanse peper mijn huig in. :{

Wow!

:{²
Dagoduckvrijdag 28 december 2012 @ 22:10
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:02 schreef Nestalgie het volgende:

[..]

ben je altijd zo saai? met je :{
Ik ben het hier best wel mee eens.
BansheeBoyvrijdag 28 december 2012 @ 22:14
quote:
7s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:10 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Ik ben het hier best wel mee eens.
Ongetwijfeld, maar pittig eten heeft ook zo zijn voordelen. Je schijnt er van af te vallen. Spaanse pepers bevatten veel vitamine C én het is lekker. :{

:{²
venomsnakevrijdag 28 december 2012 @ 22:19
quote:
15s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:51 schreef BansheeBoy het volgende:
Eerlijk is eerlijk. Zo'n Madam Janette bv. is wel extreem. Maar die vind ik ook helemaal niet lekker. :{

:{²
Die vind ik juist lekker :D
BansheeBoyvrijdag 28 december 2012 @ 22:22
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:19 schreef venomsnake het volgende:

[..]

Die vind ik juist lekker :D
Ze stinken en hebben zo'n nare bijsmaak. Zeker rauw. :{

:{²
datismijnmeningvrijdag 28 december 2012 @ 22:25
quote:
3s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:49 schreef __Saviour__ het volgende:

[..]

Water helpt ook nauwelijks dan. Piperine (in normale peper) en capsaïcine (in Spaanse pepers) zijn zeer slecht in water oplosbaar, maar zijn dat wel in vet. Je vriend had dus beter melk kunnen drinken. Kauwen op een stukje brood helpt ook.
Ik wist dat ja, maar dat hebben we toen niet verteld :P
raptorixvrijdag 28 december 2012 @ 22:28
quote:
15s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:45 schreef BansheeBoy het volgende:
Ik lach me altijd dood om gasten die eten pittig vinden. Er is bijna niets wat mij aan het schrikken maakt. Eet vrijwel elke dag spaanse pepers. :{

En sambal pittig noemen. :')

:{²
Spaanse pepers :') :') :')
Probeer eens Naga Bhut Jolokia pepers, ongeveer een factoor 150 sterker op de scoville schaal.
BansheeBoyvrijdag 28 december 2012 @ 22:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:28 schreef raptorix het volgende:

[..]

Spaanse pepers :') :') :')
Probeer eens Naga Bhut Jolokia pepers, ongeveer een factoor 150 sterker op de scoville schaal.
Kan ik beter meteen mijn maag perforeren en mijn tedere tong in brand steken. :')

Je kunt ook overdrijven.

:{²
DarkAccountantzaterdag 29 december 2012 @ 01:01
quote:
7s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:04 schreef SeculasStatius het volgende:
Iets is pittig, omdat het je smaak papillen sloopt :) Je hebt dus steeds meer van het pittige nodig om dezelfde pittigheid te halen.

Voorts is pittigheid in de keuken een gevolg van... slechte hygiëne en armoede. Want pittig spul dood ook bacteriën. Dus daar komt het pittige in een keuken vaak vandaan, een geschiedenis hebben van armoede/ slechte hygiëne. Maak het eten dan maar pittig, worden we tenminste niet ziek.

Ow, en ik ben iemand die in normale heinz ketchup het pittige al duidelijk proeft. Zelfs de meest suffe sambal sterf ik van. :{

Maar ik heb daarom dus wel mijn gehele smaak vermogen *O*
Dat is volgens mij uit je duim gezogen.

Natuurlijk zal je in Heinz ketchup het pittige al proeven als je niks gewend bent. :')

Maar ik proef ook qua smaak heel veel verschil tussen verschillende soorten pepers of pittige ingrediënten hoor. Mijn smaakpapillen zijn heus niet kapot, ze kennen het verschil tussen wasabi en een traditionele peper goed genoeg, ook al zijn ze allebei pittig.
YuckFouzaterdag 29 december 2012 @ 02:15
quote:
15s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:51 schreef BansheeBoy het volgende:
Eerlijk is eerlijk. Zo'n Madam Janette bv. is wel extreem. Maar die vind ik ook helemaal niet lekker. :{

:{²
Mdm Jeanette extreem vinden :')
wat een faalhaas ben je toch ook...
Kowloonzaterdag 29 december 2012 @ 02:23
Klopt dit wel? Dat het pittig smaakt betekent nog niet dat het ook weefsel weg bijt (corrosief) lijkt mij.
ems.zaterdag 29 december 2012 @ 03:26
Zelf weten.
Kowloonzaterdag 29 december 2012 @ 05:09
quote:
7s.gif Op zaterdag 29 december 2012 02:23 schreef Kowloon het volgende:
Klopt dit wel? Dat het pittig smaakt betekent nog niet dat het ook weefsel weg bijt (corrosief) lijkt mij.
Ik heb het even nagekeken en het bericht kan niet kloppen omdat capsaicine niet corrosief is en slechts de sensatie van een branderig gevoel geeft. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin#Mechanism_of_action
Speculariumzaterdag 29 december 2012 @ 05:29
Dus de verhalen over mensen met inwendige brandwonden na het eten van een rauwe habanero kloppen niet?
Speculariumzaterdag 29 december 2012 @ 05:31
quote:
15s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:08 schreef BansheeBoy het volgende:

[..]

En om daarop in te haken, toevallig duw ik net een extreem pittige Spaanse peper mijn huig in. :{

Wow!

:{²
Nu maar hopen dat je eraan overlijdt, :).

Maar dat zou ik natuurlijk niet zeggen.
niels0zaterdag 29 december 2012 @ 05:32
M'n maag heeft er nooit last van gehad. M'n achterste wel 's-morgens op het toilet.
#ANONIEMzaterdag 29 december 2012 @ 10:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 05:32 schreef niels0 het volgende:
M'n maag heeft er nooit last van gehad. M'n achterste wel 's-morgens op het toilet.
Precies, bij mij staat ook altijd de Japanse vlag op m'n anus.
ietjefietjezaterdag 29 december 2012 @ 12:31
quote:
15s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:08 schreef BansheeBoy het volgende:

[..]

En om daarop in te haken, toevallig duw ik net een extreem pittige Spaanse peper mijn huig in. :{

Wow!

:{²
OMG hier een beetje opscheppen over hoe heet je kunt eten....Boeieeeend!
Farenjizaterdag 29 december 2012 @ 12:41
In dat restaurant hebben ze waarschijnlijk "chemische pepers" gebruikt. Kunstmatige troep die goedkoper is dan echte peper en die de maagwand wegbijt. Natuurlijke peper kan nooit gaten branden in magen, ook de allerheetste niet.
rakottozaterdag 29 december 2012 @ 12:44
Brood eten helpt tegen verlamde tongen/lippen na het eten van iets scherps. :P
DarkAccountantzaterdag 29 december 2012 @ 12:53
Voor mij is de vraag eerder of de dokters nu werkelijk een "gat" in zijn maag hebben ontdekt, of dat hij gewoon pijn had door het eten van die peper en bv. een eerdere infectie. Want die journalist kan er natuurlijk wel een verhaal van gemaakt hebben dat heel spectaculair is, als het gewoon iemand was met ernstige maagklachten klinkt het al veel gewoner.
Pietverdrietzaterdag 29 december 2012 @ 12:54
De man in de OP had gewoon een maagzweer.
Pietverdrietzaterdag 29 december 2012 @ 12:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 12:41 schreef Farenji het volgende:
"chemische pepers"
Vertel
Farenjizaterdag 29 december 2012 @ 13:16
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 december 2012 12:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vertel
Iets dat geen peper is maar wel een vergelijkbaar mondgevoel oplevert als capsaicin maar wat agressiever voor de maag is.
popolonzaterdag 29 december 2012 @ 14:43
quote:
7s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:04 schreef SeculasStatius het volgende:
Iets is pittig, omdat het je smaak papillen sloopt :) Je hebt dus steeds meer van het pittige nodig om dezelfde pittigheid te halen.

Voorts is pittigheid in de keuken een gevolg van... slechte hygiëne en armoede. Want pittig spul dood ook bacteriën. Dus daar komt het pittige in een keuken vaak vandaan, een geschiedenis hebben van armoede/ slechte hygiëne. Maak het eten dan maar pittig, worden we tenminste niet ziek.

Ow, en ik ben iemand die in normale heinz ketchup het pittige al duidelijk proeft. Zelfs de meest suffe sambal sterf ik van. :{

Maar ik heb daarom dus wel mijn gehele smaak vermogen *O*
Wat een gelul.
Pietverdrietzaterdag 29 december 2012 @ 15:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 13:16 schreef Farenji het volgende:

[..]

Iets dat geen peper is maar wel een vergelijkbaar mondgevoel oplevert als capsaicin maar wat agressiever voor de maag is.
En dat heb jij zelf verzonnen?
Farenjizaterdag 29 december 2012 @ 15:44
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 december 2012 15:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En dat heb jij zelf verzonnen?
Nee, dit is een van de theorieen die in andere media worden geopperd.
Weltschmerzzaterdag 29 december 2012 @ 15:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 december 2012 05:09 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Ik heb het even nagekeken en het bericht kan niet kloppen omdat capsaicine niet corrosief is en slechts de sensatie van een branderig gevoel geeft. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin#Mechanism_of_action
Sechuan is dan ook geen peper, niet in de zin van capsaïcinehoudend en waarschijnlijk ook niet in botanisch opzicht. Dus misschien kent dat wel schadelijke doses.
Kowloonzaterdag 29 december 2012 @ 17:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 15:54 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Sechuan is dan ook geen peper, niet in de zin van capsaïcinehoudend en waarschijnlijk ook niet in botanisch opzicht. Dus misschien kent dat wel schadelijke doses.
Maar er ging ook chilipeper in staat in het bericht. :) Szechuanpeper is inderdaad niet pittig maar eerder citrusachtig.
Weltschmerzzaterdag 29 december 2012 @ 17:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 17:04 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Maar er ging ook chilipeper in staat in het bericht. :) Szechuanpeper is inderdaad niet pittig maar eerder citrusachtig.
Dat wil niet zeggen dat dat de veronderstelde oorzaak is. Er zijn best ingredienten waar je teveel van kunt binnenkrijgen. Szechuan is basisch geloof ik, dan zou het best eens iets stuk kunnen maken, heb niet zoveel verstand van maar zuren en basen en de maag lijkt me een geheel wat niet te ver uit evenwicht moet raken.