abonnement Unibet Coolblue
  maandag 26 november 2012 @ 06:30:32 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119628346
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2012 00:09 schreef KermitKikker het volgende:

[..]

Paar grote aardappels poffen, kruis aan de bovenkant snijden, beetje openvouwen, saus eroverheen gieten, misschien een lekkere salade erbij :)
rode kool, spruiten..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_119629845
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2012 00:09 schreef KermitKikker het volgende:

[..]

Paar grote aardappels poffen, kruis aan de bovenkant snijden, beetje openvouwen, saus eroverheen gieten, misschien een lekkere salade erbij :)
Ja, dat wordt 'm! Lekker simpel maar toch lekker.

Zonder rode kool en spruiten, dat zijn naast bietjes de enige groenten die we niet lusten :D Al is koude rode kool wel lekker, dat zou ik kunnen overwegen.
Spoilers!
pi_119632064
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 november 2012 10:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Pfff
Ga ik eens over nadenken
Weet je het al? :D
pi_119676731
Piet,
het is tijden geleden dat ik je wat gevraagd heb (laastse keer was voor eendenborst, die nu bijna wekelijks op het menu staat :) )

Ik wil af van het kopen van pasta saus voor mijn pasta / lasagna en pizza, mijn eerste probeersel deed ik met:
-pure tomaten puree uit een pakje (250 ml)
-3 tenen knoflook
-8 blaadjs verse basilicum
-zout
-peper
-oregano

En dit ging helemaal fout... ik had mazzel dat de Chorizo blokjes door de pasta nog een beetje smaak gaven aan het geheel maar er zat gewoon geen smaak aan de saus... er was wel een hint van de oregano maar het was gewoon niet goed... tijdens het koken proefde ik wel, en het leek me allemaal oke, ietswat flauw daarom deed ik er wat extra oregano door....

heb je wat tips voor me? zijn er ingredienten die missen, moet ik meer proeven tussen de ingredienten door? Ik weet namelijk niet precies wat ik moet veranderen (ik had er al erg veel zout voor mijn gevoel ingedaan).

Cheers!
at your service
pi_119678090
Verse goede tomaten tot prut koken en rode wijn (met 'veel schil')?
pi_119678382
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 november 2012 16:16 schreef the_butler het volgende:
Piet,
het is tijden geleden dat ik je wat gevraagd heb (laastse keer was voor eendenborst, die nu bijna wekelijks op het menu staat :) )

Ik wil af van het kopen van pasta saus voor mijn pasta / lasagna en pizza, mijn eerste probeersel deed ik met:
-pure tomaten puree uit een pakje (250 ml)
-3 tenen knoflook
-8 blaadjs verse basilicum
-zout
-peper
-oregano

En dit ging helemaal fout... ik had mazzel dat de Chorizo blokjes door de pasta nog een beetje smaak gaven aan het geheel maar er zat gewoon geen smaak aan de saus... er was wel een hint van de oregano maar het was gewoon niet goed... tijdens het koken proefde ik wel, en het leek me allemaal oke, ietswat flauw daarom deed ik er wat extra oregano door....

heb je wat tips voor me? zijn er ingredienten die missen, moet ik meer proeven tussen de ingredienten door? Ik weet namelijk niet precies wat ik moet veranderen (ik had er al erg veel zout voor mijn gevoel ingedaan).

Cheers!
Ik zou iig beginnen met niet alleen knoflook, maar ook ui (met beiden niet te zuinig zijn). Verder kook ik verse basilicum eigenlijk nooit mee, is een kruid dat zich beter leent voor op het einde toevoegen dan meekoken. Daarnaast is rode wijn ook een goed idee, zoals Luigi hier noemt.

Hoe ik het maak (ongeveer) is ui + knof fruiten, tomaten erbij (ik gebruik zelf idd verse tomaten, in blokjes gesneden), afblussen met rode wijn en evt wat rode port of balsamicoazijn. Dat lekker een tijd op laag vuur laten pruttelen. Verder tussendoor regelmatig proeven; als de tomaten aan de zure kant zijn dan voeg ik vaak nog wat zoet toe (suiker/honing). Z&P naar smaak.

Kruiden verder naar smaak toevoegen (ikzelf voeg ze nooit toe, dit is mijn basissaus die ik in porties invries en als ik hem gebruik dan voeg ik kruiden e.d. toe, afhankelijk van wat ik ermee maak).
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_119678439
Volgens een recept van Carluccio doe ik er ook wel eens een rode peper in (zaadjes verwijderen).
pi_119678440
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 november 2012 16:56 schreef Luigi het volgende:
Verse goede tomaten tot prut koken en rode wijn (met 'veel schil')?
Je bedoelt wijn met veel tannine?
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_119678451
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 november 2012 17:04 schreef Luigi het volgende:
Volgens een recept van Carluccio doe ik er ook wel eens een rode peper in (zaadjes verwijderen).
Doe ik ook wel eens ja, is smakelijk.
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_119678997
kijk, goede suggesties. Veel ui en knoflook - dat kan geregeld worden. Rode wijn en balsamicoazijn (wit en rood) heb ik ook.

Ik zal het morgen eens proberen, laat ik horen hoe het gegaan is!
at your service
  dinsdag 27 november 2012 @ 18:14:36 #61
97745 Thorical
finding a way
pi_119680849
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 november 2012 16:16 schreef the_butler het volgende:
Ik wil af van het kopen van pasta saus voor mijn pasta / lasagna en pizza, mijn eerste probeersel deed ik met:
-pure tomaten puree uit een pakje (250 ml)
-3 tenen knoflook
-8 blaadjs verse basilicum
-zout
-peper
-oregano

En dit ging helemaal fout... ik had mazzel dat de Chorizo blokjes door de pasta nog een beetje smaak gaven aan het geheel maar er zat gewoon geen smaak aan de saus... er was wel een hint van de oregano maar het was gewoon niet goed... tijdens het koken proefde ik wel, en het leek me allemaal oke, ietswat flauw daarom deed ik er wat extra oregano door....

heb je wat tips voor me? zijn er ingredienten die missen, moet ik meer proeven tussen de ingredienten door? Ik weet namelijk niet precies wat ik moet veranderen (ik had er al erg veel zout voor mijn gevoel ingedaan).

Ik kruimel er wel eens een half groentenboullionblokje door maar ook een ansjovis filletje doet het goed. Meestal maak ik mijn pasta saus met bliktomaten omdat ik de zoete verse tomaten te duur vind om stuk te koken .Een stukje wortel organo en wat tijm en rustig laten pruttelen. Met een tomatensaus moet je geen haast hebben.
pi_119681652
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 november 2012 17:20 schreef the_butler het volgende:
kijk, goede suggesties. Veel ui en knoflook - dat kan geregeld worden. Rode wijn en balsamicoazijn (wit en rood) heb ik ook.

Ik zal het morgen eens proberen, laat ik horen hoe het gegaan is!
Ben benieuwd! Ui uiteraard mooi fijnhakken btw, en wat Thorical zegt: tijd nemen, lekker rustig laten pruttelen :)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_119691247
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2012 00:09 schreef KermitKikker het volgende:

[..]

Paar grote aardappels poffen, kruis aan de bovenkant snijden, beetje openvouwen, saus eroverheen gieten, misschien een lekkere salade erbij :)
Net op, was erg lekker! Nu baal ik dat de rest van de saus die ik heb gemaakt gehaktloos is :D Omdat ik normaal gesproken liever balletjes eet bij mijn saus of er cannelloni van maak.
Spoilers!
  dinsdag 27 november 2012 @ 22:05:27 #64
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119691329
Kom er morgen even op terug
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_119702533
Dit is misschien een beetje een domme vraag, maar wij hebben hier een fles kalfsfond staan. Ik wil zo meteen stoofvlees gaan maken, kan ik dit gebruiken ipv een runderbouillonblokje? Het is niet hetzelfde beest natuurlijk of maakt dat niet uit? :X.

Ik ben echt een kookleek en vriend is kok geweest, maar wil hem ook wel eens blij maken door voor hem te koken. :@.
Karma is a fucking bitch.
  woensdag 28 november 2012 @ 10:24:22 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119702707
quote:
11s.gif Op woensdag 28 november 2012 10:17 schreef MissLuna het volgende:
Dit is misschien een beetje een domme vraag, maar wij hebben hier een fles kalfsfond staan. Ik wil zo meteen stoofvlees gaan maken, kan ik dit gebruiken ipv een runderbouillonblokje? Het is niet hetzelfde beest natuurlijk of maakt dat niet uit? :X.

Ik ben echt een kookleek en vriend is kok geweest, maar wil hem ook wel eens blij maken door voor hem te koken. :@.
Natuurlijk kan dat, geen probleem.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 november 2012 @ 10:38:01 #67
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119703050
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 november 2012 16:16 schreef the_butler het volgende:
Piet,
het is tijden geleden dat ik je wat gevraagd heb (laastse keer was voor eendenborst, die nu bijna wekelijks op het menu staat :) )

Ik wil af van het kopen van pasta saus voor mijn pasta / lasagna en pizza, mijn eerste probeersel deed ik met:
-pure tomaten puree uit een pakje (250 ml)
-3 tenen knoflook
-8 blaadjs verse basilicum
-zout
-peper
-oregano

En dit ging helemaal fout... ik had mazzel dat de Chorizo blokjes door de pasta nog een beetje smaak gaven aan het geheel maar er zat gewoon geen smaak aan de saus... er was wel een hint van de oregano maar het was gewoon niet goed... tijdens het koken proefde ik wel, en het leek me allemaal oke, ietswat flauw daarom deed ik er wat extra oregano door....

heb je wat tips voor me? zijn er ingredienten die missen, moet ik meer proeven tussen de ingredienten door? Ik weet namelijk niet precies wat ik moet veranderen (ik had er al erg veel zout voor mijn gevoel ingedaan).

Cheers!
Je zou Rozemarijn en thijm kunnen toevoegen, één of twee ansjovis filetjes, en vergeet niet de saus een tijdje zachtjes te laten pruttelen. Bliktomaten zijn een beter idee dan verse tomaten, zit meer smaak aan. Tomaten die je in NL vers koopt zijn vaak niet rijp en vooral salade tomaten. Deze hebben niet zoveel smaak voor het koken ermee. Beter dan de ei vormige tomaten uit blik te gebruiken.
Rode wijn toevoegen, wat genoemd werd is ook een goed idee, maar vergeet niet dat die goed moet inkoken.
Wortel en prei fijnsnijden en vooraf laten zweten met wat gesneden gerookt spek met wat foelie of noot muskaat doet ook wonderen.

De truuk zit hierin, Ansjovis, goed gerookt spek, Bliktomaten en het lange pruttelen zorgen voor een umamismaak. Door rode wijn wordt dit nog versterkt. Eiwitten breken af en hun afbraakproducten zijn glutamaten. Dit is wat je ook kan toevoegen door ergens smaakversterkers aan toe te voegen.
Je kan natuurlijk wat Ve-Tsin toevoegen en hetzelfde bereiken maar dat is natuurlijk niet zo leuk als het zelf doen, maar in principe doe je dat ook door ansjovis, spek, tomaten etc in je saus te verwerken.
Een fond doet hetzelfde, net als wat Vietnamese vissaus toe te voegen, of Worcestersaus, en mocht je denken dat Vissaus niets te zoeken heeft in italiaans eten, hee, Garum was een romeinse uitvinding en dat was ook een vissaus.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_119703287
Ik heet dan wel geen Piet (en kan ook absoluut niet zo goed koken geloof ik) maar ik gebruik altijd dit recept dus als uitgangspunt. Wilde ik gisteren al posten maar ik zat op m'n telefoon en dat ging ff niet zo handig. Verder ook een hele leuke receptensite (vind ik).
  woensdag 28 november 2012 @ 10:51:02 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119703418
quote:
7s.gif Op woensdag 28 november 2012 10:46 schreef Luigi het volgende:
Ik heet dan wel geen Piet (en kan ook absoluut niet zo goed koken geloof ik) maar ik gebruik altijd dit recept dus als uitgangspunt. Wilde ik gisteren al posten maar ik zat op m'n telefoon en dat ging ff niet zo handig. Verder ook een hele leuke receptensite (vind ik).
Ik zou eerst de saus maken, helemaal gaar maken, die dan zeven en dan pas het gehakt toevoegen, om alle schillen, pitten etc te verwijderen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_119703452
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2012 10:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zou eerst de saus maken, helemaal gaar maken, die dan zeven en dan pas het gehakt toevoegen, om alle schillen, pitten etc te verwijderen.
Goeie tip. Wat ik verder een nadeel vind van de saus uit dat recept is dat ie, als ik hem precies zo maak, redelijk waterig blijft. Wordt niet echt smeeuig ofzo. Heb je daar nog tips voor?
pi_119703764
quote:
7s.gif Op woensdag 28 november 2012 10:52 schreef Luigi het volgende:

[..]

Goeie tip. Wat ik verder een nadeel vind van de saus uit dat recept is dat ie, als ik hem precies zo maak, redelijk waterig blijft. Wordt niet echt smeeuig ofzo. Heb je daar nog tips voor?
Iets minder wijn toevoegen en eventueel een deel van de tomaten vervangen door een blikje/pakje gezeefde tomaten scheelt al flink wat.
pi_119704996
quote:
11s.gif Op woensdag 28 november 2012 10:17 schreef MissLuna het volgende:
Dit is misschien een beetje een domme vraag, maar wij hebben hier een fles kalfsfond staan. Ik wil zo meteen stoofvlees gaan maken, kan ik dit gebruiken ipv een runderbouillonblokje? Het is niet hetzelfde beest natuurlijk of maakt dat niet uit? :X.
Niet hetzelfde beest? Scheelt een paar jaar, maar verder zie ik niet zoveel verschil.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
pi_119705544
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 november 2012 16:16 schreef the_butler het volgende:
Piet,
het is tijden geleden dat ik je wat gevraagd heb (laastse keer was voor eendenborst, die nu bijna wekelijks op het menu staat :) )

Ik wil af van het kopen van pasta saus voor mijn pasta / lasagna en pizza, mijn eerste probeersel deed ik met:
-pure tomaten puree uit een pakje (250 ml)
-3 tenen knoflook
-8 blaadjs verse basilicum
-zout
-peper
-oregano

En dit ging helemaal fout... ik had mazzel dat de Chorizo blokjes door de pasta nog een beetje smaak gaven aan het geheel maar er zat gewoon geen smaak aan de saus... er was wel een hint van de oregano maar het was gewoon niet goed... tijdens het koken proefde ik wel, en het leek me allemaal oke, ietswat flauw daarom deed ik er wat extra oregano door....

heb je wat tips voor me? zijn er ingredienten die missen, moet ik meer proeven tussen de ingredienten door? Ik weet namelijk niet precies wat ik moet veranderen (ik had er al erg veel zout voor mijn gevoel ingedaan).

Cheers!
Ik begin altijd met spekjes, die laat ik uitbakken. Dan daarbij veel knoflook en een flink stuk bleekselderij. Fruiten.

Dan hak ik vier of vijf zongedroogde tomaten fijn, hop ook erbij. Dan een scheut olie uit het potje zongedroogde tomaten.

Vervolgens verse tomaten, en een flinke lepel tomatenpasta (van die dikke, uit een tube). Klein scheutje balsamico erbij, en op het bord pecorino er op.
pi_119705647
Oh en ik laat het altijd 2 a 3 uur in de slowcooker pruttelen.
pi_119705700
FF tussendoor wordt er niet meer in ons onvolprezen Fok kookboek gekeken?
pi_119708071
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2012 11:42 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Niet hetzelfde beest? Scheelt een paar jaar, maar verder zie ik niet zoveel verschil.
Hoe kom ik daar nou bij? 8)7.
Karma is a fucking bitch.
  woensdag 28 november 2012 @ 14:53:56 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119711213
quote:
7s.gif Op woensdag 28 november 2012 10:52 schreef Luigi het volgende:

[..]

Goeie tip. Wat ik verder een nadeel vind van de saus uit dat recept is dat ie, als ik hem precies zo maak, redelijk waterig blijft. Wordt niet echt smeeuig ofzo. Heb je daar nog tips voor?
Inkoken, wijn anders even seperaat inkoken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_119716666
Zo wat veel goede respons!

Mijn lasagna staat nu in de oven (het is hier 20:00 lokale tijd nu) en ik heb het volgende geprobeerd:

5 tenen knoflook, 3 erg kleine uien in de blender gedaan, daarbij ongeveer 400 ml tomaten puree gedaan samen met een flinke scheut balsamische rode azijn. Dit aan de kook gebracht en geproefd, het was niet echt goed, erg flauw dus voorzichtig zout en peper erbij gedaan, ik kreeg het idee dat de peper erg hielp en heb de bende toen dik 30 minuten laten pruttelen.
Toen ik weer proefde vond ik het allemaal te bitter, ik wilde suiker pakken maar koos voor een goede fles rode wijn (die maken we hier straks soldaat). Een mooie scheut erbij gedan en het resulaat beviel goed. (of is het zo dat ik na twee keer in korte tijd proeven minder "bitterheid" waarneem?)

Toen het vlees voor de lasagna beried en op het eind oregano en verse basilicum toegevoegd. Ik denk dat ik iets teveel basilicum heb gedaan want de saus is weer ietswat bitter te noemen, maar toch erg vol van smaak (niet flauw als de vorige keer).

Nu staat de zooi dus in de oven, ik kan niet wachten om de volgende keer met echte blik tomaten te werken, en om er een ansjovis bij te doen. Wat nogsteeds wel moeilijk is voor mij is om te interpreteren wat ik proef... ik weet wel dat het niet goed is maar ik kan niet met mijn smaak / kennis de vinger op de zee plek leggen zeg maar - is de saus zo bitter door mijn genereuze scheut balsamische azijn mischien?
at your service
  woensdag 28 november 2012 @ 17:18:03 #79
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119716823
Heb je de knoflook bruin laten worden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † woensdag 28 november 2012 @ 17:30:16 #80
91830 MaximusTG
pi_119717358
Je hebt de knoflook dus niet eens even gefruit? Waarom alles bij elkaar in de blender? Ik zou juist de ui en knoflook zachtjes fruiten en dan de tomaat erbij. .
En dan inderdaad niet bruin laten worden zoals Piet zegt, want verbrande knoflook, dat is pas bitter :P
pi_119718040
tja, het was al een rode pasta toen ik het de pan in deed, even aan de kook en toen op een heel laag pitje gedaan, dus of de knoflook verbrand is... dat weet ik niet, maar lijkt me sterk.
Mijn gedachtengang was dat ik alles bijna wilde pureren, zodat ik geen stukjes in de saus zou krijgen, is dit de verkeerde aanpak?

De gasten vonden het trouwens heerlijk vanavond, maar de kaas en Chorizo verhulden de smaak van de saus ietswat, ik ben er nog niet blij mee, maar jullie goede adviezen neem ik ter hand en de volgende keer wordt het hopelijk weer wat beter :)

wat ik wil bereiken is de saus die ik ooit als voorgerecht bij een paar stukken brood kreeg, in een restaurant in Bramhall Engeland, was een erg goed restaurant trouwens - de saus leek te bestaan uit tomaat, verse basilicum en knoflook, maar ik ben nog niet eens dichtbij kwa smaak. Zo eenvoudig als het leek en heerlijk als het smaakte.. en ik kan het (nog) niet namaken, maar dat zal zeker nog komen!
at your service
pi_119718152
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2012 17:48 schreef the_butler het volgende:
tja, het was al een rode pasta toen ik het de pan in deed, even aan de kook en toen op een heel laag pitje gedaan, dus of de knoflook verbrand is... dat weet ik niet, maar lijkt me sterk.
Mijn gedachtengang was dat ik alles bijna wilde pureren, zodat ik geen stukjes in de saus zou krijgen, is dit de verkeerde aanpak?

De gasten vonden het trouwens heerlijk vanavond, maar de kaas en Chorizo verhulden de smaak van de saus ietswat, ik ben er nog niet blij mee, maar jullie goede adviezen neem ik ter hand en de volgende keer wordt het hopelijk weer wat beter :)

wat ik wil bereiken is de saus die ik ooit als voorgerecht bij een paar stukken brood kreeg, in een restaurant in Bramhall Engeland, was een erg goed restaurant trouwens - de saus leek te bestaan uit tomaat, verse basilicum en knoflook, maar ik ben nog niet eens dichtbij kwa smaak. Zo eenvoudig als het leek en heerlijk als het smaakte.. en ik kan het (nog) niet namaken, maar dat zal zeker nog komen!
Zou in het vervolg iig eerst de ui en knof zachtjes fruiten en dan pas de tomaat toevoegen. Verder weet ik niet of het pureren nog veel heeft gedaan met de smaak, maar de ui en knof gewoon goed fijnhakken werkt over het algemeen prima, pureren is niet perse nodig.

Hoe laag/hoog stond het vuur? Ik laat het zelf meestal zeker een uur staan, vaak langer. Op laag vuur.
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_119805684
Piet. Ik maak vaak een bolognesesaus voor bij de spaghetti. Het lukt me echter nooit om de saus 'plakkerig' te krijgen, de saus glijdt altijd meteen van de spaghetti af. Hoe krijg ik hem zo 'sticky' dat hij aan de pasta blijft kleven?

Ik gebruik nu:

- Enkel gemalen gehakt van de turk
- Ui
- Knoflook
- Beetje spek
- Twee blikken tomaat uit blik
- Laurierblad
- Ingekookte fond
- Gedroogde rode peper
pi_119805769
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 04:25 schreef Hagelkaas het volgende:
de saus glijdt altijd meteen van de spaghetti af. Hoe krijg ik hem zo 'sticky' dat hij aan de pasta blijft kleven?

Bekende oorzaken bij mij zijn,
-spaghetti niet goed uit laten lekken
-olie bij de spaghetti doen (hoeft helemaal niet en de saus zal er zo afglijden)
-de saus is the waterig, laat deze langer inkoken mischien
-de saus is te vettig (veel voorkomend bij mij door mijn voorliefde voor Chorizo, ik doe altijd extra tomaten pasta door mijn recept, werkt perfect)

succes
at your service
  zaterdag 1 december 2012 @ 07:35:22 #85
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_119805934
De saus op het laatste moment gewoon even binden met een maizenapapje. (1a2 theelepels maizena losgeoert met een eetlepeltje koud water). Net zo makkelijk.

Of aardappelzetmeel, tapioca, pijlwortel, kan ook allemaal. Zetmeel in ieder geval. Starch, in t engels.
pi_119806300
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2012 07:35 schreef RobinOok het volgende:
De saus op het laatste moment gewoon even binden met een maizenapapje. (1a2 theelepels maizena losgeoert met een eetlepeltje koud water). Net zo makkelijk.

Of aardappelzetmeel, tapioca, pijlwortel, kan ook allemaal. Zetmeel in ieder geval. Starch, in t engels.
Lepel pastawater en dan nog een minuutje of 5 pruttelen werkt ook goed bij mij, door de starch in het water.
  zaterdag 1 december 2012 @ 09:17:54 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119806330
Wat hierboven al gepost wordt, let er op dat de saus mooi inkookt, en bindt eventueel de saus. Hoe meng je de saus met de pasta? Giet je de pasta af en serveer je die apart of doe je (een deel van) de saus in een pan en doe je daar de pasta bij en laat je die samen even mengen en koken? Als je pasta erg nat is en je giet de saus er over glijdt deze er af ( vooral als deze vettig is) en verdunt het water je saus verder.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 1 december 2012 @ 09:18:55 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119806341
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 09:12 schreef _Loki het volgende:

[..]

Lepel pastawater en dan nog een minuutje of 5 pruttelen werkt ook goed bij mij, door de starch in het water.
Dan is je pasta koud, warm je die dan weer op in de saus?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_119806388
Yup! Door de hete saus scheppen is dan genoeg op het weer opgewarmt te krijgen.
pi_119806674
De pasta alleen uit laten lekken niet afspoelen.

Ik doe katenspek, ontbijtspek of pancetta in een pan dan ui en knoflook erbij, daarna wortelen en bleekselderij, daarna gehakt en gemalen peper, daarna tomaten puree, daarna rode wijn en (kippen)bouillon en daarna (het is fout ik weet het) room erbij inplaats van de laatste 15 minuten en uren laten pruttelen.
pi_119807613
Als ik lamskoteletjes eet bij een tapasrestaurant zijn ze veel lekkerder dan wanneer ik ze zelf maak. Hoe maak ik de lekkerste lamskoteletjes?
  zaterdag 1 december 2012 @ 11:36:12 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119808098
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 11:13 schreef Gesloten het volgende:
Als ik lamskoteletjes eet bij een tapasrestaurant zijn ze veel lekkerder dan wanneer ik ze zelf maak. Hoe maak ik de lekkerste lamskoteletjes?
Begin met goede koteletjes, ga naar een lamsslager, bv een turkse slager.
Marineer ze met knoflook, peper, rozemarijn, thijm, olijfolie, wat ciroensap.
Grill ze kort.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_119808957
Piet,

Komende zaterdag heb ik een verjaardag, daarna blijven er enkele mensen eten. Ik weet dat die personen erg van lamsrack en gamba's houden.

Ik wil vooraf dan ook iets met gamba's maken en als hoofd een lamsrack. Probleem is dat ik geen inspiratie heb voor de rest er omheen :'(

Het geheel moet redelijk eenvoudig en snel te bereiden zijn ivm met de verjaardag ervoor. Hele middag in de keuken staan wordt em dus niet :P

Tips?
hardcoholic
pi_119811545
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2012 09:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dan is je pasta koud, warm je die dan weer op in de saus?
In mijn ervaring kan het allemaal nét. Maar ik koop dan vrij dikke spaghetti met een vrij lange kooktijd, van die Italiaanse die ruw is en niet glad, volgens mij houdt die niet alleen beter saus vast maar wordt het water daar ook mistiger van. In de winkel even kijken of er wittige spikkeltjes op zitten. Ook weer niet teveel water in de pastapan want dan zit er relatief te weinig mist in, en tomaten uit blik want met verse tomaten heb je teveel water om te laten inkoken. Dan moet je dus al halverwege de kooktijd van de pasta een kopje water overhevelen naar de saus. Ook moet je de pasta voortijdig afgieten want hij gaart nog na wanneer je die met de saus mengt, die dan ook nog een beetje aan het inbinden is met vuur eronder.

Dat is dan voor de snelle tomatensaus. Voor de langzame waarvan ik een hele diepe intense smaak wil neem ik de tijd, die mag maar zo 2 uur pruttelen. Daar ben ik uitgebreid mee geexperimenteerd en ben er een aardig eind mee gekomen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_119812502
Piet, heb je een tip voor me hoe ik een cake heel uit de vorm krijg?
Daar gaat het bij mij meestal mis, en ja, ik vet de vorm heel goed in.
  zaterdag 1 december 2012 @ 15:18:50 #96
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_119812878
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 04:25 schreef Hagelkaas het volgende:
Piet. Ik maak vaak een bolognesesaus voor bij de spaghetti. Het lukt me echter nooit om de saus 'plakkerig' te krijgen, de saus glijdt altijd meteen van de spaghetti af. Hoe krijg ik hem zo 'sticky' dat hij aan de pasta blijft kleven?

Ik gebruik nu:

- Enkel gemalen gehakt van de turk
- Ui
- Knoflook
- Beetje spek
- Twee blikken tomaat uit blik
- Laurierblad
- Ingekookte fond
- Gedroogde rode peper
Goede Italiaanse pasta kopen en Honig, Grand'Italia, Bertolli of eigen merk links laten liggen.
Sinds ik pasta koop van De Cecco snap ik ook eindelijk wat ze met Al Dente bedoelen.
Barilla is ook een goed merk (beiden in elk geval bij de Jumbo te koop)
  zaterdag 1 december 2012 @ 17:17:32 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119816212
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 15:01 schreef Lavenderr het volgende:
Piet, heb je een tip voor me hoe ik een cake heel uit de vorm krijg?
Daar gaat het bij mij meestal mis, en ja, ik vet de vorm heel goed in.
Bepoeder je hem ook met paneermeel?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 1 december 2012 @ 17:33:46 #98
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_119816748
Paneermeel? Dan smaakt ie straks naar kroket!
pi_119817154
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2012 17:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bepoeder je hem ook met paneermeel?
Nee, nog nooit gedaan. Wat paneermeel in de vorm doen en het er dan doorheen schudden en dan weg?
  zaterdag 1 december 2012 @ 17:52:57 #100
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119817406
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 17:46 schreef Lavenderr het volgende:

[..]

Nee, nog nooit gedaan. Wat paneermeel in de vorm doen en het er dan doorheen schudden en dan weg?
Precies, plakt dan aan het vet. Hij komt dan mooier uit de vorm.
Je kan ook beschuit fijnstampen, of desnoods koekjes.
Je kan ook een teflon gecoate of zo een flexibele siliconenvorm nemen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')