abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_127694481
11-06-2013

Opportunity ontdekt bijzondere steen met kleimineralenNa negen jaar op Mars heeft rover Opportunity misschien wel zijn meest bijzondere ontdekking gedaan. De Marsrover vond een steen op de rode planeet met kleimineralen. Wetenschappers denken dat de steen – met de naam Esperance – in het verleden met water in aanraking is gekomen.

Opportunity heeft al veel ‘natte’ ontdekkingen gedaan op Mars. Toch is deze steen extra speciaal, omdat er bewijs is gevonden voor zwavelzuur. “Kleimineralen vormen zich alleen in water met een neutraal pH”, vertelt onderzoeker Steve Squyres aan BBC. “Dit is water wat jij en ik ook kunnen drinken.”

Maar dat niet alleen. Water met een neutraal pH is de perfecte broedplaats voor het vormen van de moleculaire bouwstenen die nodig zijn voor de creatie van leven. Water met een hoog of laag pH is daar veel minder geschikt voor.

Montmorilloniet?
De kleien op de steen Esperance zijn rijk aan aluminium. Waarschijnlijk gaat het om montmorilloniet, maar dat kunnen wetenschappers niet bevestigen. Opportunity’s röntgenspectrometer kan namelijk alleen de atomische elementen van Esperance analyseren, niet de mineralogische elementen.

Record
Opportunity tuft ondertussen lekker door op Mars. Onlangs verbrak de Marsrover een 40 jaar oud NASA-record. De rover heeft namelijk al meer dan 35,7 kilometer gereden: de grootste afstand ooit dat een NASA-voertuig op een ander hemellichaam dan de aarde heeft afgelegd

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127779578
12-06-2013

Temperatuur Marsatmosfeer volgt halfdaagse cyclus


Het Mars Climate Sounder-instrument van de Mars Reconnaissance Orbiter meet de temperatuur van een dwarsdoorsnede van de Marsatmosfeer. (NASA/JPL-Caltech)

De temperaturen in de atmosfeer van de planeet Mars stijgen en dalen niet één maar twee keer per dag. Dat blijkt uit metingen van de Mars Reconnaissance Orbiter. Zowel aan het begin van de middag als even na middernacht bereikt te temperatuur een maximum, dat tot wel 32 graden hoger ligt dan het minimum.

Dat de Marsatmosfeer een halfdaagse temperatuurcyclus kent, was al bekend sinds de jaren zeventig. Maar tot nu toe werd aangenomen dat deze alleen optrad tijdens het stofstormseizoen en verband hield met het door zonlicht opgewarmde stof dat dan in de atmosfeer terechtkomt. De cyclus blijkt echter het hele jaar door op te treden.

De onderzoekers zoeken de oorzaak nu bij de wolken van waterijskristallen die bijna het hele jaar door op hoogten van tien tot dertig kilometer in de Marsatmosfeer te vinden zijn. Boven de evenaar absorberen deze sluierwolken de warmtestraling die overdag door het planeetoppervlak wordt uitgestraald. Deze opgenomen warmte wordt later weer afgestaan aan de atmosfeer. (EE)

(allesovertsterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128023395
19-06-2013

Nieuw detailrijk Marspanorama gepresenteerd


Klein gedeelte van het nieuwe Marspanorama. (NASA/JPL-Caltech/MSSS)

NASA heeft een nieuw 360 graden-panorama gepresenteerd van de planeet Mars. De foto, die meer dan een miljard pixels telt, is opgebouwd uit 900 afzonderlijke opnamen die door camera's van de Marswagen Curiosity zijn gemaakt. Het panorama geeft een gedetailleerd beeld van het landschap dat aan Curiosity voorbijtrekt.

Op de Mars-site van NASA kan naar hartelust worden ingezoomd op het panorama. Daarbij valt op dat de afzonderlijke opnamen duidelijke verschillen vertonen. Dat komt doordat ze verspreid over een lange periode – zes weken – zijn gemaakt. Ondertussen veranderde niet alleen de lichtinval voortdurend, maar varieerde ook de transparantie van de nogal 'stoffige' Marsatmosfeer. (EE)

Billion-Pixel View of Mars Comes From Curiosity Rover

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128110853
21-06-2013

Mars was eerder zuurstofrijk dan aarde


© ap.

De lucht op Mars was eerder rijk aan zuurstof dan de lucht op aarde. Mars liep ongeveer 1,5 miljard jaar voor. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers. De studie staat in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Nature.

"De dampkring van Mars was ongeveer 4 miljard jaar geleden rijk aan zuurstof, ruim voor de opkomst van zuurstof in de atmosfeer van de aarde 2,5 miljard jaar geleden. Waarschijnlijk was de rode planeet nat en warm miljarden jaren voor de aarde rijk aan zuurstof werd", concluderen ze.

Voor het onderzoek hebben de wetenschappers onder meer gekeken naar de samenstelling van rotsen op het oppervlak van Mars. Die zijn onderzocht door de verkenner Spirit. Ook keken de onderzoekers naar zogeheten 'Marsmeteorieten'.

Dat zijn brokstukken van Mars, die ooit zijn weggeslagen door meteorietinslagen en vervolgens zelf zijn neergekomen op aarde. De rotsen zijn veel ouder en hebben aanmerkelijk meer sporen van zuurstof dan de meteorieten. Dat wijst erop dat er vroeger veel meer zuurstof op Mars was.

De aarde en Mars zijn allebei ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstaan. Ooit was op Mars misschien leven mogelijk, net als op aarde, heeft onderzoek de laatste jaren duidelijk gemaakt.

Zo zijn er in een rots sporen gevonden van belangrijke elementen als koolstof en zuurstof. Dat zijn de bouwstenen van leven op aarde. Ook lijkt er lang geleden water te hebben gestroomd op Mars.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128711786
04-07-2013

Marsrover Opportunity onderweg naar nieuwe uitdagingMarswagentje Opportunity is weer aan het rijden geslagen. De rover is momenteel onderweg naar Solander Point: een punt aan de westelijke rand van de 22 kilometer brede Endeavour-krater.

Na 22 maanden onderzoek gedaan te hebben nabij Cape York was het hoog tijd voor iets nieuws. En dus stuurde NASA het Marswagentje zes weken geleden op reis. De nieuwe bestemming van Opportunity bevindt zich op twee kilometer afstand van de locatie waar deze bijna twee jaar onderzoek deed. In zes weken tijd heeft Opportunity nu zo’n 1,2 kilometer afgelegd. Met nog 800 meter voor de boeg is de rover dus ruim over de helft.

Om bij Solander Point te komen, moet Opportunity Botany Bay oversteken. Dit is een vrij vlak gebied waar het Marswagentje prima mee overweg kan. “Het oppervlak waarover Opportunity rijdt is zeer geschikt,” vertelt onderzoeker Brad Joliff. De grond doet denken aan een mozaïek. Daar bovenop bevindt zich een dun laagje grond. “Niet genoeg om de door de wind gecreëerde rimpels die we eerder wel tijdens lange trektochten zagen, te creëren.”


Het stukje Botany Bay dat Opportunity nog moet doorkruisen. Solander Point is op deze foto ook duidelijk zichtbaar: het hoger liggende gebied aan de horizon. Foto: NASA.

Solander Point is een iets hoger gelegen deel van de westelijke rand van de Endeavour-krater. Het is de bedoeling dat Opportunity hier verschillende gesteentelagen gaat bestuderen. Bovendien is de plek zeer geschikt om te overwinteren. De op zonne-energie draaiende rover kan op de op het noorden gerichte helling gaan staan en zo ook tijdens de naderende winter hopelijk nog voldoende zonlicht opvangen om actief te blijven.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128711972
05-07-2013

Mars Express kiekt voet van hoogste vulkaan van ons zonnestelsel


ESA’s Mars Express heeft een foto gemaakt van één van de flanken van Olympus Mons: de hoogste vulkaan die ons zonnestelsel rijk is. Op de foto zijn sporen van honderden lavastromen te zien.

Op de foto zien we de zuidoostelijke flank van de vulkaan. Het is goed te zien dat de vulkaan omringd wordt door een steile klif. Deze steile rand kenmerkt niet alleen dit deel van de vulkaan, maar is om geheel Olympus Mons te vinden. Op sommige plaatsen is deze wel negen kilometer hoog. Waarschijnlijk heeft de vulkaan dit scherpe randje gekregen na een aantal flinke aardverschuivingen.


Op deze topografische kaart is het hoogteverschil tussen de rand van de vulkaan en de omringende vlakte heel goed te zien. Die overgang is ook heel abrupt, zo getuigen de kleuren. Afbeelding: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

Op de foto zijn ook sporen van honderden lavastromen te zien. Ze bewijzen dat Olympus Mons ooit zeer actief was. De lava stroomde van de flanken van de vulkaan af in ‘kanalen’ waarvan we de sporen nu nog zien.


De lavastromen. Foto: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

Dankzij de beelden van Mars Express kunnen we veel over Mars te weten komen. Zo zien we op de foto’s bijvoorbeeld slechts enkele kleine inslagkraters. Dat suggereert dat dit deel van het oppervlak van Mars nog relatief jong is: als het heel oud zou zijn, zouden er veel meer inslagkraters te verwachten zijn. En door te kijken naar hoe verschillende lavastromen elkaar overlappen, kan worden vastgesteld hoe oud de stromingen zijn: de jongste liggen bovenop.

Olympus Mons is met 22 kilometer hoogte de hoogste vulkaan in ons zonnestelsel. Geschat wordt dat de vulkaan tot enkele tientallen miljoenen jaren geleden nog actief was.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128786646
10-07-2013

Doel volgende NASA-missie op Mars: leven zoeken


© reuters.

De volgende missie van de NASA naar Mars is gepland voor 2020. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil dan op zoek gaan naar mogelijke sporen van leven op de rode planeet.


© reuters.


© ap.


© reuters.

De NASA stelt zich twee fundamentele vragen. "De eerste: we willen weten of er een of andere levensvorm mogelijk is op Mars. En ten tweede willen we weten of er ook effectief leven is geweest op de planeet", zei John Grunsfeld, verantwoordelijke van de divisie wetenschappen, dinsdag (lokale tijd) op een persconferentie.

De Marssonde Curiosity landde in augustus 2012 op Mars. De komende twee jaar moet de Marswagen onderzoeken of de omstandigheden op Mars in het geologische verleden geschikt zijn geweest voor leven.

Geperfectioneerd materiaal
De nieuwe machine voor de missie Mars 2020 zal hetzelfde chassis als de Curiosity hebben. Dat kan volgens de NASA de kosten drukken. Er zullen wel nieuwe, meer geperfectioneerde instrumenten aan boord zijn. Het budget van Mars 2020 wordt geschat op 1,5 miljard dollar. Daarbij zijn de kosten van de lancering niet meegerekend.


© epa.


© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129035247
16-07-2013

Afbrokkelende rotsen verraden dat Mars toch niet gortdroog wasUtrechtse en Berlijnse wetenschappers hebben ontdekt dat metershoge rotsblokken op Mars zo’n duizend keer sneller afbrokkelen dan gedacht. Waarschijnlijk komt dat doordat er een klein beetje water aanwezig was.

Miljarden jaren geleden is het water op Mars na een periode met daarin meteorietinslagen en vulkanische activiteit verdwenen of bevroren in de bodem. Sinds die tijd zorgt het weer – en de wind – op Mars ervoor dat het oppervlak afslijt. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben nu ontdekt dat rotsblokken in puinstromen op Mars veel sneller afbrokkelen dan wetenschappers mogelijk achtten.

Puinstromen
De puinstromen waar de onderzoekers conclusies over trekken, ontstonden miljoenen jaren geleden doordat sneeuw smolt. De stromen ‘rollen’ van steile kraterhellingen af. Zo’n puinstroom bestaat uit ‘lobben’: waaiers van zand, grind en rotsblokken. Omdat de opbouw van zo’n puinstroom vrij langzaam verloopt, zijn er puinstromen met lobben van verschillende leeftijden. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat er grote verschillen zijn tussen oude en jonge lobben. De oudere lobben zijn bijna compleet vlak, terwijl de jongere lobben rotsblokken van wel 4,5 meter hoog bevat.

Snel
Het afvlakken van rotsblokken in oude lobben is opvallend snel gegaan, zo stellen de onderzoekers in het blad Geophysical Research Letters. Meteorietinslagen op het oudste deel van de puinwaaier en het afsmelten van de laatste gletsjers op Mars wijzen erop dat die rotsblokken tussen 1,25 en 0,4 miljoen jaar geleden zijn afgevlakt. Dat betekent dat blokken van bijna vijf meter hoog in een miljoen jaar tijd met de grond gelijk zijn gemaakt.


Een puinwaaier op Mars. Afbeelding: Universiteit Utrecht.

In de woestijn
Hoe kan dat? De onderzoekers vonden het antwoord op die vraag opvallend genoeg op aarde, in de Atacamawoestijn in Chili om precies te zijn. Ze observeerden er aardse puinwaaiers met lobben van verschillende leeftijden. Zo ontdekten ze dat oude lobben veel vlakker zijn en minder grote rotsblokken bevatten dan jonge lobben. En dat komt doordat de rotsblokken in oude lobben verweerd zijn door toedoen van een klein beetje water en zout.

De onderzoekers zetten hun studie voort. Niet op Mars. Maar op Spitsbergen. Ze gaan daar kijken hoe puinwaaiers zich ontwikkelen in een koude, maar natte omgeving. Ook zijn ze voornemens om in het laboratorium zelf puinwaaiers na te bootsen. Uiteindelijk willen ze zo achterhalen wanneer Mars precies vochtig was.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129035249
quote:
Ancient Mars Ocean Found?
With the help of rover Curiosity, we now know that ancient Mars had large quantities of liquid water flowing across its surface. However, evidence for large bodies of water — i.e. seas/oceans — has been hard to come by.

But using high-resolution orbital data, Caltech scientists now think they've found a long-dry river delta that once flowed into a very large body of water. Welcome to the Aeolis Riviera — the strongest evidence yet for a Martian coastline. "This is probably one of the most convincing pieces of evidence of a delta in an unconfined region — and a delta points to the existence of a large body of water in the northern hemisphere of Mars," said Roman DiBiase, Caltech postdoctoral scholar and lead author of the paper that was published (abstract) in the Journal of Geophysical Research.
Be curious, not judgmental
pi_129055553
Curiosity heeft (ietsje meer dan) z'n eerste kilometer erop zitten *O*

quote:
Curiosity Mars Rover Passes Kilometer of DrivingJuly 17, 2013

PASADENA, Calif. - The latest drive by NASA's Curiosity Mars rover brought the total distance that the rover has driven on Mars to more than 1 kilometer. One kilometer is about 0.62 mile.

The drive covered about 38 meters (125 feet) and brought the mission's odometry to about 1.029 kilometers (3,376 feet). The drive was completed in the early afternoon of the rover's 335th Martian day, or sol, of work on Mars (July 17). It continued progress in a multi-month trek begun this month toward a mountain destination.

"When I saw that the drive had gone well and passed the kilometer mark, I was really pleased and proud," said rover driver Frank Hartman of NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif. "Hopefully, this is just the first of many kilometers to come."

Yesterday was is halfway through the mission's prime mission of one Martian year. Two weeks ago, Curiosity finished investigating science targets in the Glenelg area, about half a kilometer (500 yards) east of where the one-ton rover landed on Aug. 5, 2012, PDT (Aug. 6, Universal Time). The mission's next major destination is at the lower layers of Mount Sharp, about 8 kilometers (5 miles) southwest of Glenelg.

Mount Sharp, in the middle of Gale Crater, exposes many layers where scientists anticipate finding evidence about how the ancient Martian environment changed and evolved. At targets in the Glenelg area, the rover already accomplished the mission's main science objective by finding evidence for an ancient wet environment that had conditions favorable for microbial life.

JPL, a division of the California Institute of Technology, Pasadena, manages the Mars Science Laboratory Project for NASA's Science Mission Directorate, Washington. JPL designed and built the project's Curiosity rover.

More information about Curiosity is online at http://www.jpl.nasa.gov/msl , http://www.nasa.gov/msl and http://mars.jpl.nasa.gov/msl/ . You can follow the mission on Facebook at http://www.facebook.com/marscuriosity and on Twitter at http://www.twitter.com/marscuriosity .
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  donderdag 18 juli 2013 @ 02:08:32 #236
394203 Pienata
Altijd de Pieneut.
pi_129071033
Goed topic. :D

Iemand hier ook Mars One applicant?
pi_129082918
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2013 02:08 schreef Pienata het volgende:
Goed topic. :D

Iemand hier ook Mars One applicant?
Nee dank je
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_129106626
Reports Detail Mars Rover Clues to Atmosphere's PastJuly 18, 2013

PASADENA, Calif. - A pair of new papers report measurements of the Martian atmosphere's composition by NASA's Curiosity rover, providing evidence about loss of much of Mars' original atmosphere.

Curiosity's Sample Analysis at Mars (SAM) suite of laboratory instruments inside the rover has measured the abundances of different gases and different isotopes in several samples of Martian atmosphere. Isotopes are variants of the same chemical element with different atomic weights due to having different numbers of neutrons, such as the most common carbon isotope, carbon-12, and a heavier stable isotope, carbon-13.

SAM checked ratios of heavier to lighter isotopes of carbon and oxygen in the carbon dioxide that makes up most of the planet's atmosphere. Heavy isotopes of carbon and oxygen are both enriched in today's thin Martian atmosphere compared with the proportions in the raw material that formed Mars, as deduced from proportions in the sun and other parts of the solar system. This provides not only supportive evidence for the loss of much of the planet's original atmosphere, but also a clue to how the loss occurred.

"As atmosphere was lost, the signature of the process was embedded in the isotopic ratio," said Paul Mahaffy of NASA Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Md. He is the principal investigator for SAM and lead author of one of the two papers about Curiosity results in the July 19 issue of the journal Science.

Other factors also suggest Mars once had a much thicker atmosphere, such as evidence of persistent presence of liquid water on the planet's surface long ago even though the atmosphere is too scant for liquid water to persist on the surface now. The enrichment of heavier isotopes measured in the dominant carbon-dioxide gas points to a process of loss from the top of the atmosphere -- favoring loss of lighter isotopes -- rather than a process of the lower atmosphere interacting with the ground.

Curiosity measured the same pattern in isotopes of hydrogen, as well as carbon and oxygen, consistent with a loss of a substantial fraction of Mars' original atmosphere. Enrichment in heavier isotopes in the Martian atmosphere has previously been measured on Mars and in gas bubbles inside meteorites from Mars. Meteorite measurements indicate much of the atmospheric loss may have occurred during the first billion years of the planet's 4.6-billion-year history. The Curiosity measurements reported this week provide more precise measurements to compare with meteorite studies and with models of atmospheric loss.

The Curiosity measurements do not directly measure the current rate of atmospheric escape, but NASA's next mission to Mars, the Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission (MAVEN), will do so. "The current pace of the loss is exactly what the MAVEN mission now scheduled to launch in November of this year is designed to determine," Mahaffy said.

The new reports describe analysis of Martian atmosphere samples with two different SAM instruments during the initial 16 weeks of the rover's mission on Mars, which is now in its 50th week. SAM's mass spectrometer and tunable laser spectrometer independently measured virtually identical ratios of carbon-13 to carbon-12. SAM also includes a gas chromatograph and uses all three instruments to analyze rocks and soil, as well as atmosphere.

"Getting the same result with two very different techniques increased our confidence that there's no unknown systematic error underlying the measurements," said Chris Webster of NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif. He is the lead scientist for the tunable laser spectrometer and the lead author for one of the two papers. "The accuracy in these new measurements improves the basis for understanding the atmosphere's history."

Curiosity landed inside Mars' Gale Crater on Aug. 6, 2012 Universal Time (on Aug. 5 PDT). The rover this month began a drive of many months from an area where it found evidence for a past environment favorable for microbial life, toward a layered mound, Mount Sharp, where researchers will seek evidence about how the environment changed.

More information about Curiosity is online at: http://www.jpl.nasa.gov/msl , http://www.nasa.gov/msl and http://mars.jpl.nasa.gov/msl/ .

You can follow the mission on Facebook at: http://www.facebook.com/marscuriosity and on Twitter at http://www.twitter.com/marscuriosity .
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_129112546
17-07-2013

Curiosity heeft zijn eerste kilometer 'achter de wielen'


Deze foto van het Marslandschap maakte Curiosity kort nadat hij zijn eerste kilometer had afgelegd. (NASA/JPL-Caltech)

Op 17 juli heeft NASA's Marsvoertuig Curiosity zijn eerste mijlpaal, of beter gezegd: kilometerpaal, bereikt. Het volbrengen van de eerste kilometer heeft wel even geduurd. Het is namelijk al bijna een jaar geleden dat Curiosity op Mars aankwam.

Curiosity is momenteel onderweg naar de voet van Aeolis Mons, beter bekend als Mount Sharp, een plek waar gelaagde sedimenten te zien zijn. Gehoopt wordt dat deze meer inzicht zullen geven in het natte verleden van Mars.

Het is wel de bedoeling dat het Marsvoertuig wat meer vaart gaat maken. Binnen een jaar moeten de resterende acht kilometer naar Mount Sharp zijn afgelegd. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129117844
Dat had ie een paar dagen geleden al
maar dan op z'n engels :P
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_129123048
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 juli 2013 12:37 schreef -CRASH- het volgende:
Dat had ie een paar dagen geleden al
maar dan op z'n engels :P
oops :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129147451
19-07-2013

Erg weinig methaangas op Mars, dus ook geen leven?


© ap.

Gedetailleerd onderzoek van de atmosfeer van Mars door de Marsjeep Curiosity, ondersteunt de these dat het ooit warmer en mogelijk ook natter was op de rode planeet. Veronderstellingen dat er op Mars momenteel ook microben leven, zijn allicht fout, meldt de technologiewebsite Wired op basis van de studie. In de atmosfeer van het hemellichaam is immers erg weinig methaangas teruggevonden, een gas dat door ieder levend wezen wordt geproduceerd.

Verwaarloosbaar
Metingen vanop de aarde suggereerden in 2009 dat er op Mars mogelijk drie gebieden waren met onverwacht vrij hoge concentraties van methaangas. Wetenschappers reageerden voorzichtig verrukt, omdat 99 procent van al het methaangas op aarde door levende organismen wordt geproduceerd. Methaangas verdwijnt bovendien snel, dus als het werd gevonden, kwam het allicht recent in de atmosfeer terecht. Zou er op Mars dan toch leven zijn?

Recente metingen ter plaatse, door het onderzoekstuig Curiosity dat bijna een jaar geleden landde op de rode planeet, zetten wetenschappers echter met beide voeten op de grond. De gevonden deeltjes methaangas op Mars zijn immers verwaarloosbaar om van leven te kunnen spreken. 2,7 methaandeeltjes per miljard werden er geteld, een onbeduidend aantal, wetende dat er op aarde ruw geschat ongeveer 1.700 deeltjes per miljard zijn. Het methaangas dat toch werd gevonden, is vermoedelijk het gevolg van een soort van seizoensgebonden proces.

Warmer en natter?
Het onderzoek bevestigde wel dat de atmosfeer van Mars ooit veel dikker was. Dat betekent allicht dat het er toen veel warmer was, een gunstige conditie voor vloeibaar water, en op zijn beurt een belangrijke voorwaarde voor leven.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129320043
24-07-2013

Nieuw bewijs gevonden dat het lang geleden regende en sneeuwde op MarsDat er ooit water op Mars stroomde, weten wetenschappers al een tijdje. Maar waar kwam dat water vandaan? Viel het in de vorm van neerslag op Mars? Of borrelde het uit de grond omhoog? Nieuw onderzoek wijst op het eerste: ooit regende en sneeuwde het op de rode planeet.

Onderzoekers van de Brown University trekken die conclusie in het blad Geophysical Research Letters. Ze bestudeerden door toedoen van water gevormde valleien op Mars om tot die conclusie te komen.

Valleien
Het idee om aan de hand van de valleien meer te weten te komen over het water op Mars, ontstond toen onderzoeker Kat Scanlon onderzoek deed op Hawaii. Vochtige tropische winden uit het oosten worden omhoog geduwd wanneer ze tegen de bergen op het eiland aanslaan. Maar de winden missen de kracht om de top van de berg te bereiken. Er rest ze dus niets anders dan hun vocht aan de oostzijde van het eiland los te laten. Het resultaat? Op het oostelijke deel van het eiland ontstaan tropische bossen. De westelijke kant ziet er heel anders uit: het lijkt wel een woestijn, zo droog. Scanlon bedacht dat dit alles in een ver verleden ook op Mars zou kunnen hebben plaatsgevonden. En het netwerk van valleien zou ons daar wel eens meer over kunnen vertellen.

Op Mars
De onderzoekers zochten vier plekjes op Mars uit waar zich langs de randen van kraters of bergen een netwerk van valleien bevond. Vervolgens stelden ze vast in welke richting de wind hier ooit waaide. Daarna keken ze op basis van die winden waar de meeste neerslag gevallen zou zijn. Om vervolgens naar de valleien te kijken: waren op de plekken waar de onderzoekers de meeste neerslag verwachtten ook de meeste uitlopers – door water gecreëerde sleufjes in het Marsoppervlak – te zien?

Vocht
Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Uit de simulaties blijkt dat de processen die wetenschappers eerder op Hawaii aan het werk zagen, ook een rol speelden op Mars. Vocht dat door winden een berg opgevoerd is en vervolgens halverwege die berg wordt afgezet, lijkt ook de valleien op Mars hun vorm te hebben gegeven. En daarmee lijkt het erop dat het water op Mars in ieder geval op deze plekken niet vanuit de grond, maar vanuit de lucht kwam.

De onderzoekers gaan er in hun studie voorzichtig vanuit dat die neerslag in de vorm van sneeuw naar beneden kan zijn gekomen. Simpelweg omdat Mars in de tijd waarover zij spreken een koud klimaat gehad zou hebben. De sneeuw zou tijdens een warmere perioden gesmolten zijn en het smeltwater vormde vervolgens de valleien. Overigens is het niet ondenkbaar dat tijdens warmere perioden ook wel eens regen is gevallen. “De volgende stap is om te kijken naar het smelten van de sneeuw,” merkt Scanlon op. “De vraag is: hoe snel kun je een gigantisch pak sneeuw laten smelten? Heb je daar regen voor nodig? Is het eigenlijk wel mogelijk om met behulp van enkel smeltwater valleien uit te kerven?” Eén ding staat voor de wetenschappers vast: neerslag – in welke vorm dan ook – vormden de valleien. Door het antwoord op die laatste vragen te zoeken, kunnen we nu meer te weten komen over het oude Martiaanse klimaat.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129604668
02-08-2013

Curiosity's eerste jaar op Mars in twee minuten


Nog een paar dagen en NASA's Marswagen Curiosity rijdt alweer een jaar rond over het rotsachtige oppervlak van Mars. In deze video is in twee minuten in een impressie te zien wat het rijdende laboratorium de afgelopen twaalf maanden is tegengekomen.

Curiosity landde in 2012 op 5 augustus op de Rode Planeet. Het Mars Science Laboratory, zoals de rover officieel heet, werd op 26 november 2011 vanaf het Cape Canaveral Air Force Station in Florida gelanceerd.

De wagen is momenteel bezig met zijn reis naar Mount Sharp, een berg op de Rode Planeet. Curiosity gaat daar het onderste gedeelte van de berg bestuderen.

De rover woelt het oppervlak om, onderzoekt rotsen, meet gassen in de atmosfeer en neemt foto's. Het karretje heeft onder meer bouwstenen van leven gevonden, zoals de elementen koolstof en waterstof. Dat betekent dat er in een ver verleden microbes, minieme organismen, zouden kunnen hebben geleefd op Mars. Ook vond Curiosity bewijs dat er ooit water op Mars heeft gestroomd.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129701382
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_129781315
06-08-2013

NASA legt laatste hand aan nieuwe MarsmissieTerwijl Curiosity zijn eerste verjaardag op Mars viert, werkt NASA alweer hard aan een nieuwe Marsmissie: MAVEN. De MAVEN-ruimtesonde arriveerde dit weekend in Florida om voorafgaand aan zijn lancering in november, de laatste testjes te ondergaan.

MAVEN staat voor Mars Atmosphere and Volatile Evolution. De sonde moet de bovenste laag van de atmosfeer van Mars gaan bestuderen. Wetenschappers hopen zo meer te weten te komen over het klimaat dat Mars in een ver verleden had. “MAVEN zal geen leven op Mars gaan vinden,” legt onderzoeker Bruce Jakosky uit. “Maar MAVEN zal ons wel helpen om de geschiedenis van het klimaat en daarmee de geschiedenis van de leefbaarheid van Mars, te achterhalen.”

Afgelopen vrijdag arriveerde MAVEN bij Kennedy’s Space Center in Florida. De sonde wordt daar in elkaar gezet en uitvoerig getest. Zo wordt er onder meer gekeken of de software aan boord van MAVEN werkt en of de sonde erin slaagt om de zonnepanelen uit te klappen.

En daarmee legt NASA de laatste hand aan deze nieuwe Marsmissie. Als de testjes achter de rug zijn, kan MAVEN naar het lanceerplatform verhuizen, vanwaar deze ergens in november (of misschien begin december) gelanceerd zal worden. Naar verwachting arriveert MAVEN in september 2014 bij Mars. Daar moet MAVEN een jaar lang onderzoek verrichten.


MAVEN. Foto: Lockheed Martin.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129781399
NASA Mars Curiosity Rover Report -- July 11, 2013 .
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129781450
A Year of Curiosity on Mars . NASAtelevision

Curiosity Rover team members at NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena, Calif., re-live the dramatic Aug. 6, 2012 landing and the mission's achievements to date in an event aired on NASA Television and the agency's website. In the year since inspiring millions of people worldwide with its one-of-a-kind landing in a crater on the Red Planet, Curiosity has achieved its primary scientific objective; finding evidence that ancient Mars could have sustained microbial life and has returned invaluable scientific data and images

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129781458
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129821660
07-08-2013

Gesimuleerde Marsmissie van Belg bijna afgelopen

Op 13 augustus eindigt een gesimuleerde Marsmissie onder leiding van de Belg Angelo Vermeulen, zo heeft de Universiteit van Hawaï bekendgemaakt.

De universeiten van Cornell en Hawaï startten op 15 april met HI-SEAS, een NASA-gefinancierde simulatie van een Marsmissie op Hawaï. Hoofddoel is na te gaan hoe zogenaamde voedselmoeheid bij astronauten tijdens een missie naar Mars te vermijden is. De bemanning bestaat uit gezagvoerder Vermeulen, vier Amerikanen en een Canadees.

De zes bemanningsleden verblijven in een omgeving die een verblijf op Mars zo goed mogelijk nabootst. Op de flanken van de Mauna Loa-vulkaan tasten ze de mogelijkheden af van koken op een levensechte ruimtebasis en ontwikkelen ze een eetpatroon voor astronauten.

Andere Belgen, zoals de kandidaat-astronauten Nancy Vermeulen en Vladimir Pletser, namen eerder deel aan Marssimulaties in Utah, in een organisatie van de Mars Society

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')