corehype | woensdag 14 november 2012 @ 07:36 |
Ik las een ad in de kruidvat-magazine over een Airfryer waarmee je friet/patat kan bakken zonder olie ![]() Wie heeft hier ervaring mee? Wat gebeurt er met de smaak? | |
DroogDok | woensdag 14 november 2012 @ 07:40 |
Geen persoonlijke ervaring, van horen zeggen dat het niet knapperig is. Ook kan je er volgens mij geen kroketten mee bakken ![]() | |
qltel | woensdag 14 november 2012 @ 07:43 |
Hier is al een topic over, daar worden je vragen al beantwoord, denk ik. | |
Masspa | woensdag 14 november 2012 @ 14:45 |
Met een airfryer wel hoor! Er bestaat ook een Tefalvariant met een roerarm erin, daar kunnen inderdaad geen kroketten in. Ik heb er zelf 1 staan hier; snacks en friet worden wel een stuk minder vet, maar zijn nog steeds goed te eten! Moet wel zeggen dat ik meestal 'verse' friet gebruik, en geen diepvriesfrietjes. In het begin is het alleen onwijs puzzelen met de bereidingstijden. Die kunnen ook nog eens per merk verschillen ![]() | |
MaximusTG | woensdag 14 november 2012 @ 14:50 |
Feit blijft dat het 'minder ongezond' maken van een frituur onzin is. Als je dat nodig hebt dan eet je gewoon teveel gefrituurd eten. Ik frituur bijna nooit, maar als we dr een keertje zin in hebben heb ik gewoon een blok vet in de koelkast liggen dat de plaatstalen wok in gaat. Vet gaat weg na gebruik, zo de vuilnisbak in als het weer gestold is. Ideaal en goedkoop. Maar niet te vaak doen natuurlijk. | |
avw1982 | woensdag 14 november 2012 @ 16:39 |
Ik heb een Airfryer en dat bevalt me wel. De friet is gewoon goed krokant.Snacks smaken ook goed, alleen deze blijven soms iets lichter van kleur. Het grootste voordeel van een Airfryer vind ik dat het minder troep geeft. Geen gerommel met vet/olie. | |
Pietverdriet | woensdag 14 november 2012 @ 17:29 |
Dan kan je net zo goed ovenfriet nemen, smaakt ook zoals natte honden ruiken. | |
Zigger | woensdag 14 november 2012 @ 20:20 |
Een blok vet in de wok? Kun je daarmee frituren? Mijn broer heeft zo'n ding, het gaat zo langzaam dat je niet met 4-6 man alles snel op tafel krijgt. Frieten vallen tegen, snacks zijn OK. | |
MaximusTG | woensdag 14 november 2012 @ 20:23 |
Tuurlijk. Vet erin, gas aan. Als het heet is ff testen met stukje brood. En frituren maar. Past niet zo heel veel in natuurlijk, want je kan er niet teveel olie of vet in doen. Dat is gevaarlijk. | |
TheWhiteCowboy | woensdag 14 november 2012 @ 20:30 |
Smaak is absoluut anders dan uit een frituurpan. Kan ook niet anders zit ook veel minder vet in. Ovenfriet supercrunch van aviko is prima te doen. Geen gedoe meer met vet vervangen. | |
Pietverdriet | woensdag 14 november 2012 @ 20:33 |
Ja, met ovenfriet is dat zon gedoe, dat vet vervangen | |
TheWhiteCowboy | woensdag 14 november 2012 @ 20:37 |
Te opzichte van een gewone frituurpan. Zo'n ding waar vet in zit en wil je het goed doen best vaak het vet moet verversen. En wat is zon gedoe? Is dat het tegenovergestelde van maan gedoe? | |
anboni | woensdag 14 november 2012 @ 20:41 |
Het zou voor de algemene gezondheid al heel veel schelen als mensen weer in stabiele vetten zoals ossewit of kokosolie zouden frituren ipv in de industriele rotzooi die nu bijna verplicht moet worden gebruikt... | |
RobinOok | woensdag 14 november 2012 @ 20:56 |
Huh? Heb ii iets gemist? In welke industiele zooi frituren mensen dan? Ik zou zweren dat het gewoon olie is. Zonnebloem, arachide, whatever, maar wel gewoon olie. Of ossenwit dus. | |
anboni | woensdag 14 november 2012 @ 21:19 |
Zonnebloemolie is net zo schadelijk voor je gezondheid als sojaolie of alle andere ongedefinieerde plantaardige olie: veel te veel linolzuur (omega-6). | |
louter_genieten | donderdag 15 november 2012 @ 11:42 |
goed op constante temperatuur frituren is met mate niet zo heel ongezond... Mensen die zonder vet willen leven ;[ eet gewoon voldoende gezonde vetten | |
louter_genieten | donderdag 15 november 2012 @ 11:45 |
wat is er btw mis met een hoge concentratie Linolzuur? te hoge temp? | |
anboni | donderdag 15 november 2012 @ 13:11 |
Precies, probleem is alleen dat onder druk van met name bedrijven als Unilever die gezonde vetten (dierlijke vetten en een select aantal plantaardige) zijn vervangen door ongezonde (industriele plantaardige olie zoals soja, zonnebloem, lijnzaad, katoenzaad, mais, etc) of door suiker. Heeft te maken met de verhouding. Je lichaam heeft linolzuur (omega 6) in kleine hoeveelheden nodig, maar dan wel in ongeveer gelijke verhouding met linoleenzuur (omega 3). Doordat we met z'n allen veel te veel plantaardige rotzooi zijn gaan gebruiken, is die verhouding compleet scheefgegaan. Teveel linolzuur zorgt voor chronische ontstekingsreacties in de bloedvaten, en die zorgen weer voor vaatvernauwingen die hartaanvallen en beroertes enzo tot gevolg hebben. Hier een artikel wat het allemaal een stuk uitgebreider uitlegt, mocht je interesse hebben (staan onderaan ook nog wat linkjes naar pubmed artikelen die er nog dieper op ingaan, maar dat wordt al snel onleesbaar voor de gemiddelde leek ![]() | |
Sull | zondag 18 november 2012 @ 13:16 |
Ik vind de airfryer ideaal. Ik vind de patat/aardappelproducten van tot nu alle geprobeerde merken echt goed krokant worden en lekker. Zeker als je ze zelf maakt, heerlijk! Kroketten gaan ook prima. Die van mora worden mooi bruin en die van andere merken blijven wat licht van kleur, maar smaken beide prima! Daarnaast is het gewoon sneller als een oven voor, broodjes afbakken, kleine cakes, gebakjes, vlees, kip, snacks etc. | |
Erasmo | zondag 18 november 2012 @ 13:39 |
Snackbars die in dat laatste frituren zijn helaas zo goed als niet meer te vinden ![]() | |
kabouter.muts | zondag 18 november 2012 @ 20:21 |
Ik heb een aantal weken er een mogen uitproberen. Als hij beviel mocht ik m met flinke korting kopen. Ik heb hem terug gestuurd. Zegt genoeg denk ik? En dat t minder vet is ben ik niet van overtuigd. Bijna alle producten die je niet zelf maakt zit al veel olie in. (zoalf friet/ovenfriet/kroketten/enz) En echt ik heb aardig wat uitgeprobeerd maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar een oven en echte frituurpan. | |
blow... | vrijdag 23 november 2012 @ 22:23 |
Waarom wil je dat? Frituurvet is gewoon plantaardig vet en het ongezonde vet zit juist in de snack zelf. | |
Erasmo | vrijdag 23 november 2012 @ 22:26 |
Nope. Frituurvet(en in het bijzonder olijfolie) is na een paar keer verhitten echt niet goed. Beter frituur je gewoon in ossewit. | |
Spanky78 | vrijdag 23 november 2012 @ 22:26 |
Dit is dus niet waar. Ik heb een airfryer en als je het handig doet maak je er aardige friet mee. Niet zo goed als zelfgemaakte gefrituurde frites, maar vele malen beter dan fabrieksfrieten (oven of frituur). Kroketten gaan ook prima, maar echt bruim worden die niet. Tenzij je ze net als ik zelf maakt, dan kun je een beetje olie door het paneermeel doen en worden ze prachtig bruin. Tegen goed frituren kan het niet op, maar het is echt een goed alternatief. NIet te veel mayo nemen, want anders kun je net zo goed wel gewoon frituren ![]() | |
Spanky78 | vrijdag 23 november 2012 @ 22:27 |
Arachideolie is ook prima. | |
blow... | vrijdag 23 november 2012 @ 22:36 |
Wij gebruiken frituurvet vaak maar 2 keer ofzo. | |
Sorella | zaterdag 24 november 2012 @ 15:47 |
Ossewit haal ik bij de grotere albert heyn. | |
BasEnAad | zaterdag 24 november 2012 @ 16:34 |
Ik snap het gezeur ook niet. Je wordt niet dik van friet, dat heeft maar 11% vet. Het is vooral de saus. | |
djkoelkast | zaterdag 24 november 2012 @ 20:28 |
Voor de patat hebben we 2,5kg blokken Ossewit, maar gaan we vervangen voor Wagyu Ossewit, dat is nog goedkoper ook. Voor de snacks hebben we blokken ongeharde palmolie. 100% palm, geen andere vetten er in. Eitje bakken we in de kokosolie (ook ongehard) en/of roomboter. | |
Pietverdriet | zaterdag 24 november 2012 @ 20:30 |
Wist niet dat jij een horecaffer was. | |
blow... | zaterdag 24 november 2012 @ 20:42 |
Klopt. | |
djkoelkast | zaterdag 24 november 2012 @ 20:49 |
Ik werk niet in de horeca hoor, kan wel bij de groothandels inkopen. | |
Spanky78 | zaterdag 24 november 2012 @ 21:24 |
Nja, ik maak met de airfryer lekkere frites met ongeveer 3% olie. Zoals al gezegd; lekkerder dan gefrituurde frites uit de winkel (prefab). En wat saus betreft kan je natuurlijk ook iets anders doen. Maak lekker zaziki en bak en lekker wat tartaartjes bij. Voila, griekse schotel met weinig vet. | |
blow... | zaterdag 24 november 2012 @ 21:35 |
Tzatziki. ![]() | |
MaximusTG | zaterdag 24 november 2012 @ 21:51 |
τζατζίκι. ![]() | |
blow... | zaterdag 24 november 2012 @ 22:17 |
zo ver wilde ik niet gaan. | |
djkoelkast | zaterdag 24 november 2012 @ 22:39 |
Sorry maar (nagenoeg) vetloze patat vind ik echt niet te eten. Net als een kroket uit de oven nergens op lijkt en een gebakken ei zonder boter/olie gebakken ook niet te vreten is. | |
Aventura | zaterdag 24 november 2012 @ 22:45 |
Eens met de 'tegenstanders'. Beter gewoon goed gefrituurd voedsel eten en er dan van genieten, dan iets nemen wat gewoon minder goed smaakt .feit blijft dat die b keus snack ook gewoon veel kcal bevat. Zonde van die kcal. ' niet lekker genoeg om op mn heupen te belanden' denk ik vaak bij die dingen. | |
Spanky78 | zaterdag 24 november 2012 @ 22:46 |
Ik ben echt een kritische eter als het aankomt op smaak. Het is minder vet, maar de smaak is hetzelfde en de boel is goed krokant. Nee, exact gelijk aan gefrituurd is het niet, maar zoals ik al zei; beter dan fabrieksrites. Het mooie is dat er wel genoeg vet in zit om smaak te hebben. Het heeft me wel een paar experimenten gekost maar het gaat nu echt prima. Is dus neit te vergelijken met wat je noemt. | |
golfer | zaterdag 24 november 2012 @ 23:16 |
In de nieuwe consumentengids van de Consumentenbond weer een test van allerlei friteuses, incl. die Airfryer. Overigens is dus alle voorverpakte frites al voorbehandeld en zit daar alleen al vrij veel vet in. Vetvrij frituren bestaat dus niet, hooguit vetarm. | |
Spanky78 | zaterdag 24 november 2012 @ 23:27 |
Klopt, Ik maak ze zelf, met ongeveer 3% vet. Heb dat ding trouwens gekocht omdat ik een frituurpan niet wil wegzetten in een schuurtje en ook niet wil slepen met olie enz. Nu pakken we hem gewoon als hij nodig is, erna even afwassen en opbergen. Een inbouwfriteuse wilde ik niet. Er is natuurlijk iets voor te zeggen om gewoon af en toe te genieten van volvette spullen. Doe ik ook gewoon. Maar alsnog zijn mijn ervaringen met het dingen prima. Er zijn nogal wat mensen in dit topic die zo'n ding nooit hebben gebruikt maar wel hard roepen hoe vies het zal moeten worden. | |
djkoelkast | zondag 25 november 2012 @ 01:46 |
Ik geloof nooit dat jouw patat zo lekker is als die van mij die voor en afgebakken wordt in ossewit. In die airfryer zal wel een laag teflon zitten ook, nog een reden om hem niet te gebruiken. | |
Spanky78 | zondag 25 november 2012 @ 15:35 |
Oh nee, in ossewit afgebakken frieten zijn lekkerder absoluut, mits goed bereid. Maar de airfryer is alsnog prima en wat eruit komt is verbluffend goed voor een convectie-oventje. | |
Marco001 | maandag 26 november 2012 @ 14:09 |
Jup, Airfryer patat smaakt prima. Zeer goed te doen als je eenmaal de juiste instellingen/tijden weet. Kan er nog lekker knapperig uitkomen ook. Als we home made patat bakken gaat er 1 theelepeltje olijfolie bij de airfryer in, meer niet. |