Als een 'gelovige' met een dergelijke vage kreet komt krijgt ie hem midden tussen de ogen. Wees es concreetquote:Op dinsdag 20 november 2012 20:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Placebo effect heb je nog steeds niet begrepen
Zal best kunnen, maar er bestaat gewoon het gezegde tussen hemel en aarde, beter gezegd, er is meer tussen hemel en aarde.quote:Op dinsdag 20 november 2012 19:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Shakespearquote, in hemel en op aarde.
Je zou de eerste zijn die het wél begrijpt.quote:Op dinsdag 20 november 2012 20:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Placebo effect heb je nog steeds niet begrepen
Hij zou met een verhaal kunnen komen over het verschil tussen suggestie en geloof. Maar daar gaat het natuurlijk niet over.quote:Op dinsdag 20 november 2012 20:26 schreef Gray het volgende:
[..]
Je zou de eerste zijn die het wél begrijpt.
Placeboeffect is een statistische baseline, een teken dat het NIET werkt, NIET geneest.quote:Op dinsdag 20 november 2012 20:15 schreef iteejer het volgende:
[..]
Als een 'gelovige' met een dergelijke vage kreet komt krijgt ie hem midden tussen de ogen. Wees es concreet
Iedereen moet vooral geloven wat hij/zij wil, maar niet iedereen doet het.quote:
Nope. Dat wat velen als 'geloof' bestempelen is het niet, dat dan weer wel.quote:Tuurlijk doe je wel aan geloof, al heb je het misschien niet eens door, misschien omdat je het anders noemt. Maar dat is geen probleem!
Heeft dus niets met "geloof" (zonder enig bewijs een bepaald idee (overtuiging) als waarheid poneren) te maken, maar met kennis van het jaargetijde, op basis waarvan je een gecalculeerde aanname doet. (zonder het direct tot 'absolute waarheid' te bombarderen.) [edit: het woord "geloof" wordt in deze zin zelfs gebruikt om een bepaalde onzekerheid aan te gevenquote:
Ik begrijp de link met het placebo-effect niet.. Bedoel je nu dat wat je gelooft ook waar wordt, of kan worden en niet andersom?quote:Op dinsdag 20 november 2012 20:09 schreef iteejer het volgende:
Waarom is het geloof inferieur? 'er is geen grotere zekerheid dan die van het absolute geloof'. Eén van de grondstellingen van de katholieke kerk.
Je het geloof als kinderlijk en primitief af doen. Afgezien van het feit dat die opvatting op zichzelf ook een geloof of een aanname is, lijken de feiten dit toch tegen te spreken,
Het placebo-effect bv: men gelooft in een medicijn, en het werkt.
Die stelling wordt natuurlijk direct onderuitgehaald door de rationeel fundamentalisten: 'ah, als dat zo is, was die ziekte of die kwaal waar die medicatie effectief tegen was sowieso al niet echt.'
Waarmee de rationeel fundamentalist dus blijk geeft in het bezit te zijn van een vorm van helderziendheid: want hij kan een diagnose stellen op afstand, zonder details te weten, zonder de betrokken personen zelfs maar te kennen.
'Oh nee, dat is geen helderziendheid, maar gewoon zekerheid omdat ik WEET dat het niet anders dan zo kan zij
Ja, zo zie je maar, het geldt dus voor iedereen: geen zekerheid groter dan die van het absolute geloof. Inclusief dus het absolute geloof in de empirische wetenschappelijke methode
Oh ja joh?, maak dat eens hard.quote:Op dinsdag 20 november 2012 21:03 schreef iteejer het volgende:
Daar gaat het me allemaal niet om, mijn centrale punt is dat de wetenschap een in zichzelf besloten systeem is, dat simpelweg geen enkele uitspraak kan doen over (al dan niet veronderstelde) fenomenen die buiten het wetenschappelijk paradigma vallen.
.
Neehee ik moet nu andere dingen doen manquote:Op dinsdag 20 november 2012 21:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Oh ja joh?, maak dat eens hard.
Ah, dus je trekt je uitspraak terug?quote:Op dinsdag 20 november 2012 21:09 schreef iteejer het volgende:
[..]
Neehee ik moet nu andere dingen doen man
Maar je houdt het te goed, ik vind het wel leuk, die discussies, en jij bent een waardig opponent
(Alhoewel ik me uit het verleden kan herinneren dat we het in de basis best wel eens waren, maar dat vergeten we dan maar ff snel )
Nee, hij zal het later toelichten, want je hebt het van 'm tegoed gekregen.quote:Op dinsdag 20 november 2012 21:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ah, dus je trekt je uitspraak terug?
Ah, dus je lust geen pindakaas?quote:Op dinsdag 20 november 2012 21:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ah, dus je trekt je uitspraak terug?
Die conclusie volgt geheel niet uit de premise.quote:Op dinsdag 20 november 2012 21:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Ah, dus je trekt je uitspraak terug?
Nah ja, hels, ach valt wel mee, Pierre Tristesse werd vroeger altijd steeds kwaaier op me tijdens zulke discussies, dat welquote:Op dinsdag 20 november 2012 21:55 schreef Dance99Vv het volgende:
Dus we krijgen een helse discussie hier?
Zo zijn er ook mensen die denken dat ze een vliegtuig zijn...quote:Op dinsdag 13 november 2012 16:29 schreef Catnip het volgende:
[..]
Dat is net zoiets als God.
God is niet bewezen, maar toch weet ik dat hij er is.
Om maar aan te geven, dat niet alles wat niet bewezen is..lariekoek is.
Niet dat je ineens in een God moet gaan geloven..maargoed.
Waarom weet je dat er (een) God is? Omdat je dat als kind verteld is? Zo is je ook verteld dat Sinterklaas er isquote:Op dinsdag 13 november 2012 16:29 schreef Catnip het volgende:
[..]
Dat is net zoiets als God.
God is niet bewezen, maar toch weet ik dat hij er is.
Om maar aan te geven, dat niet alles wat niet bewezen is..lariekoek is.
Niet dat je ineens in een God moet gaan geloven..maargoed.
In mijn geval geloof ik erin omdat geesten bestaan, en die kunnen volgens mij niet ontstaan zijn door een of ander natuurlijk proces. ze zijn ook heel intelligent, en dat zonder hersenen zoals wij kennen.quote:Op woensdag 21 november 2012 15:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom weet je dat er (een) God is? Omdat je dat als kind verteld is? Zo is je ook verteld dat Sinterklaas er is
Zeer slecht voorbeeld. Als er ook iets lariekoek is, imho, dan is het dat wel.quote:Op dinsdag 13 november 2012 16:29 schreef Catnip het volgende:
Dat is net zoiets als God.
God is niet bewezen, maar toch weet ik dat hij er is.
Om maar aan te geven, dat niet alles wat niet bewezen is..lariekoek is.
Niet dat je ineens in een God moet gaan geloven..maargoed.
Ik weet hetquote:Op woensdag 21 november 2012 18:02 schreef R0N1N het volgende:
Zal 'm ook even aanhalen:
[..]
Zeer slecht voorbeeld. Als er ook iets lariekoek is, imho, dan is het dat wel.
The biggest "lariekoek" ever sold.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |