Slecht om te sneren?quote:Op zondag 18 november 2012 21:33 schreef iteejer het volgende:
[..]
Het was ook slechts een begroeting.
Begroetingen zijn zelden bedoeld om een inhoudelijk bewijs te leveren, bij mij niet iig, vandaar
Ieder bewijs is in wezen een cirkelredenering. Want 'dan klopt het'quote:Op zondag 18 november 2012 21:43 schreef Gray het volgende:
[..]
Omdat die uitspraak een cirkelredenering is.
Zit wat in.quote:Op zondag 18 november 2012 21:45 schreef iteejer het volgende:
[..]
Ieder bewijs is in wezen een cirkelredenering. Want 'dan klopt het'
Wel als je waarheid definieert als 'datgene wat bewezen is'quote:Op zondag 18 november 2012 21:51 schreef Gray het volgende:
[..]
Zit wat in.
Maakt het alleen niet per se waar.
Maar dan zou je alles als waar aan kunnen nemen.quote:Op zondag 18 november 2012 21:52 schreef iteejer het volgende:
[..]
Wel als je waarheid definieert als 'datgene wat bewezen is'
Sommigen doen dat dan ook.quote:Op zondag 18 november 2012 21:53 schreef Gray het volgende:
[..]
Maar dan zou je alles als waar aan kunnen nemen.
Daar kan ik me wel in vinden.quote:Op zondag 18 november 2012 21:59 schreef iteejer het volgende:
[..]
Sommigen doen dat dan ook.
Anderen weer juist helemaal niet.
Tegengestelde visies, die hoewel ze allemaal Nederlands spreken toch eigenlijk een geheel eigen taal hebben.
Eigen paradigma's. Het is dan ook zinloos om vanuit het ene paradigma het andere te ontkrachten.
Oftewel: alles is geloof. Ook dat. Het is in ieder geval het mijne
Jij hebt een vreemde visie over god. Ten eerste stel je dat god zich onttrok uit iets terwijl god net beschouwd wordt als allesomvattend. Je stelt god ook voor als iets dat per se buiten jezelf ligt wat ook niet klopt door diezelfde allesomvattendheid.quote:Op zondag 18 november 2012 21:26 schreef iteejer het volgende:
Maar over die hel he, waarom wil je dat weten? Worstel jij met dergelijke vragen?
Zelf geloof ik er niet in.
Het is imo een consequentie van de duivel/god tegenstelling, of kwaad/goed.
Als je in een systeem alle witte balletjes naar jezelf trekt, hou je alleen de zwarte balletjes naast je over.
Zo ook met goed en kwaad, als je eerst zelf het goede en de waarheid gaat claimen, is dus alles wat dat niet is het kwade en de onwaarheid.
Een paar levens geleden was er ooit een visualisatie daarvan: een god die zich losmaakte uit een kolkend grijs, daar alles uit ging vissen wat wit was en daaruit een wereld ging opbouwen. Heel trots. Zijn paradijs. Het paradijs.
Uiteraard bleef toen het zwarte over, en werd dat naarmate er meer wit geplukt werd steeds dieper zwart. Dus heeft hij op die manier onbedoeld zelf de hel gemaakt, het kwade. Als uiterste consequentie van zijn bestaan.
Hij zag die tegenstelling, en had uiteindelijk geen andere keus om dat weer te herstellen door zichzelf en zijn paradijs weer te laten terugglijden in het zwart, dat daarmee weer grijs werd.
Het goddelijk offer: jezus aan het kruis, isis (of osiris? ff vergeten) in de nijl, het offer in de mithras-cult, de vuurgod die zich op de ijsgod stortte, het vuur ging uit en het ijs smolt, en het resultaat was water - de bron van alle leven.
Een verhaal dus dat omdat het in diverse culturen steeds in een andere vorm weer terug kwam wellicht meer de menselijke manier van denken weerspiegelt dan de realiteit. Een realiteit die we volgens velen nooit zullen kunnen snappen aangezien we er zelf een heel klein onderdeeltje van zijn.
Welke god (van de 30.000 'kandidaten' die de mens heeft gecreerd) ?quote:Op maandag 19 november 2012 01:54 schreef Rawberry het volgende:
Jij hebt een vreemde visie over god. Ten eerste stel je dat god zich onttrok uit iets terwijl god net beschouwd wordt als allesomvattend. Je stelt god ook voor als iets dat per se buiten jezelf ligt wat ook niet klopt door diezelfde allesomvattendheid.
Met de afwezigheid van licht was er ook geen duisternis.quote:Op maandag 19 november 2012 21:02 schreef R0N1N het volgende:
[..]
Welke god (van de 30.000 'kandidaten' die de mens heeft gecreerd) ?
... en als we dat verhaal van jou doortrekken naar de god van Abraham (want die bedoel je waarschijnlijk), wat klopt er dan niet aan de stelling : "God is het goede, de liefde, het licht" ???
... want is ie dan niet ook het kwade, de haat & de duisternis ???
edit:
Van oorsprong is die god zelfs gelijk aan de duisternis. Er was immers niet anders in den beginne. Het licht is slechts één van zijn creaties.![]()
Alleen in de gedachte van de mens die licht en duisternis ziet als gelijkwaardige tegenpolen.quote:Op dinsdag 20 november 2012 10:43 schreef Gray het volgende:
Met de afwezigheid van licht was er ook geen duisternis.
En daarom is die god dus niet gelijk aan duisternis. Dat lees je er zelf in.quote:Op dinsdag 20 november 2012 12:29 schreef R0N1N het volgende:
[..]
Alleen in de gedachte van de mens die licht en duisternis ziet als gelijkwaardige tegenpolen.
... maar dat zijn het niet. Slechts (letterlijk) in het oog van de "waarnemer".
Jawel, maar niet zoals wij 'duisternis' zien.quote:Op dinsdag 20 november 2012 12:38 schreef Gray het volgende:
En daarom is die god dus niet gelijk aan duisternis. Dat lees je er zelf in.
Die god was er voor het licht, voor de duisternis, voordat het woord voordat betekenis had. Het is wat de oorspronkelijke betekenis van nul was in Azie, namelijk potentieel.quote:Op dinsdag 20 november 2012 12:57 schreef R0N1N het volgende:
[..]
Jawel, maar niet zoals wij 'duisternis' zien.
Zodra je stelt dat (zelfs) die duisternis er niet was, totdat er licht was, zou je kunnen stellen dat god zichzelf tegelijk met het licht schiep, of dat ie eigenlijk gewoon niet(s) is
Ja, lekker vaag.quote:Op dinsdag 20 november 2012 13:06 schreef Gray het volgende:
[..]
Die god was er voor het licht, voor de duisternis, voordat het woord voordat betekenis had. Het is wat de oorspronkelijke betekenis van nul was in Azie, namelijk potentieel.
Het is dus niet iets, maar ook niet niets. Het is zowel iets als niets tegelijk, en tegelijk geen van beide, en iets maar geen niets, en geen iets maar wel niets.
Ik geloof niet zozeer in een god als persoon, maar als definitie van Tao, wat overigens ook een ondefinieerbaar begrip is.quote:Op dinsdag 20 november 2012 13:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe zie jij god gray, tov de oerknal?
Grof vertaald als 'shit happens'.quote:In the foundational text of Taoism, the Tao Te Ching, Laozi explains that Tao is not a 'name' for a 'thing' but the underlying natural order of the universe whose ultimate essence is difficult to circumscribe. Tao is thus "eternally nameless” (Dao De Jing-32. Laozi) and to be distinguished from the countless 'named' things which are considered to be its manifestations.
God is causaliteit?quote:Op dinsdag 20 november 2012 13:47 schreef Gray het volgende:
[..]
Ik geloof niet zozeer in een god als persoon, maar als definitie van Tao, wat overigens ook een ondefinieerbaar begrip is.
[..]
Grof vertaald als 'shit happens'.
Onder andere. Maar het gaat verder dan dat, verder dan woorden, concepten, vormen, het vormeloze, alles en niets. Heel vaag, ik weet het. Maar daarom hou ik me er ook niet vaak mee bezig, want het is nutteloos. Het kan inspireren, maar daar is wat mij betreft dan ook alles mee gezegd.quote:
ja, precies.quote:Op dinsdag 20 november 2012 13:57 schreef Gray het volgende:
[..]
Onder andere. Maar het gaat verder dan dat, verder dan woorden, concepten, vormen, het vormeloze, alles en niets. Heel vaag, ik weet het. Maar daarom hou ik me er ook niet vaak mee bezig, want het is nutteloos. Het kan inspireren, maar daar is wat mij betreft dan ook alles mee gezegd.
Precies.quote:Op dinsdag 20 november 2012 14:07 schreef iteejer het volgende:
[..]
ja, precies.
zoals de laatste regel uit zijn tractatus: „Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.“
Scheermes van Ockem is beter van toepassing, en Wittgenstein is de meest overschatte filosoof van de 20ste eeuw.quote:Op dinsdag 20 november 2012 14:07 schreef iteejer het volgende:
[..]
ja, precies.
zoals de laatste regel uit zijn tractatus: „Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.“
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |