abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_123010959
Ik maakte mijn eerste pizza's met ketchup, beetje uit luiheid, eerst het maken van de bodem onder de knie krijgen, en dan weer een stap verder gaan.

Maar de laatste keer begon ik me eindelijk aan de ketchupsmaak te ergeren. Nou tomatensaus uit de super gehaald, toch nog vrij lui, maar wat maakt dat al een verschil zeg!

Dus ja, je ma verpest de pizza zo. ;(
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_123011322
saus maken hoeft niet veel werk te zijn. Ik doe meestal een half blikje gepelde tomaten (nog in het blik dus), scheutje olijfolie, zout, knoflookpoeder, evt kruiden erbij, even met de staafmixer: klaar.
  † In Memoriam † maandag 18 februari 2013 @ 15:26:03 #243
91830 MaximusTG
pi_123032393
Net ff 3 pizza screens besteld; zijn vormen van aluminium, met gaatjes/rooster. Voor als we over een tijdje weer met groep vrienden op vakantie gaan. Voor 15 man pizza bakken dit jaar weer; geen steen beschikbaar, maar zo los op bakpapier bevalt me niet zo. Dus eens kijken of dit wat is als tussenoplossing.
  † In Memoriam † dinsdag 19 februari 2013 @ 18:01:13 #244
91830 MaximusTG
pi_123081425
En de screens zijn binnen. Valt me niet tegen, al blijf ik liever op de steen bakken. Maar voor veel mensen als we op vakantie zijn is het ideaal.



Pizza (het zijn er 2) zijn belegd met tomatensaus, chorizo, champignons, paprika en mozzarella.
pi_123088773
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2013 18:01 schreef MaximusTG het volgende:
En de screens zijn binnen. Valt me niet tegen, al blijf ik liever op de steen bakken. Maar voor veel mensen als we op vakantie zijn is het ideaal.

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Pizza (het zijn er 2) zijn belegd met tomatensaus, chorizo, champignons, paprika en mozzarella.
en met foto's van het deeg. Twee dingen vallen me op: je hebt een bakje met een afgeschuinde onderkant. En de pizza zelf, zo ziet het er bij mij ook ongeveer uit (ik krijg het wel niet zo mooi rond:( ), maar ik rek het nog verder uit dan dat, dus het kan misschien dat ik gewoon minder deeg gebruik.

Dank je wel!
  † In Memoriam † dinsdag 19 februari 2013 @ 20:49:15 #246
91830 MaximusTG
pi_123089378
Hmm, die bakjes die ik gebruik lopen idd heeeeel iets naar taps toe als je van boven naar beneden kijkt.
Hoe bedoel je, je rekt het verder uit? Dit is deeg van 150 gram bloem per pizza (258 incl water) en die screens zijn 30 cm in diameter.
pi_123091297
Dus ik bedoel dat dat taps toelopen er misschien voor zorgt dat het deeg onbeschadigd uit het bakje zakt. Ook al is het maar een beetje. Met mijn rechte bakjes blijft het kleven aan de precies verticale zijwanden.

Nou, eh, ik bedoel ik rek het verder uit. Op een zeker moment ziet het deeg er bij mij precies zo uit als bij jou, een beetje geribbeld, wat oneffenheden. Maar als het er zo uitziet is de pizza nog te klein, dus rek ik hem verder uit, en dan ontstaan die vliesdunne plekken op de plaatsen waar het deeg toch al wat dunner is ("tussen de ribbels in" als je begrijpt wat ik bedoel) Voeg daarbij dat ik met elastisch deeg (waar ik dus geen last van heb als ik het niet opnieuw opbol) extra hard moet trekken omdat het weer terug veert. Dus de eye-opener voor me is dat ik dacht dat jouw deeg spiegelglad was, maar dat is dus niet zo.

Ik moet zeggen, ik weeg mijn deeg niet. Ik gebruik een vaste hoeveelheid water (een bepaald koffiekopje) per pizza, en daar doe ik bloem bij totdat het een bepaalde consistentie heeft.

Ik gebruik wel sinds kort een mixer met deeghaken, ipv met de hand kneden. Dat is wel fijn en het maakt veel minder rommel!
  † In Memoriam † dinsdag 19 februari 2013 @ 21:26:21 #248
91830 MaximusTG
pi_123091698
Mwa, dan rek je het deeg dus te ver uit eigenlijk. Misschien dat je denkt dat het hier nog dikker is dan het in werkelijkheid is. Alleen de rand zit meer deeg, de rest is al zo dun dat er licht doorheen schijnt.
Als je pizza dan niet de gewenste grootte is, heb je gewoon te weinig deeg.
Zou toch iig eens wegen hoeveel water je nou gebruikt.
En hoe groot zijn je pizza's? Had je daar al eens wat van gepost? Ik kon niks vinden de in de afgelopen topics.
pi_123093365
Ik ga zeker proberen wat meer deeg te gebruiken. Hoe dik is jouw deeg daar? 1 a 2 mm? Als het deeg scheurt bij mij is het echt zo'n beetje boterhamzakje dun. Mijn pizza's zijn ongeveer zo groot als de bestron.
  dinsdag 19 februari 2013 @ 21:52:58 #250
384590 Studeur
Toen kregen wij ook patat
pi_123093372
Kwam een heel goed filmpje tegen laatst over hoe je snel een pizza maakt. Ik vind dit zelf de beste manier:

Heeft FOK!verkiring met Klojo120
pi_123096848
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2013 21:52 schreef Studeur het volgende:
Kwam een heel goed filmpje tegen laatst over hoe je snel een pizza maakt. Ik vind dit zelf de beste manier:

Lekker krokant met die stukjes eierschaal :9. En je krijgt nog calcium binnen ook, verantwoord voedsel dus!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  dinsdag 19 februari 2013 @ 22:58:15 #252
66083 Platina
78th Element
pi_123097638
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2013 21:52 schreef Studeur het volgende:
Kwam een heel goed filmpje tegen laatst over hoe je snel een pizza maakt. Ik vind dit zelf de beste manier:

Heheheh, die van de fruit salade is ook echt goed.
pi_123125121
Na lang wachten heb ik eindelijk mijn oven en pizzasteen.

Vandaag de pizza premiere.
Heb recept 2, 1 gebruikt uit de OP gebruikt met de koude rijs.
Gisteren begonnen met het deeg maken. Zag er prima uit, net als op de plaatjes in het forum.
Het vormen ging lastiger. Probeerde mijn knokkels te gebruiken en legde daar het deeg op om het langzaam uit te rekken. Bij de eerste ging het redelijk. Bij de tweede kwamen overal grote gaten. Deeg weer overnieuw bij elkaar gedaan en proberen te vormen maar ging hetzelfde.

Had ook wat moeite om de pizza op de steen te krijgen. (heb nog een schieter) Heb hem nu met maismeel eronder van een plank op de steen proberen te krijgen. Hierdoor werd hij erg vervormt. De pizza smaakte opzich goed maar was niet erg krokant, zoals ik wel had verwacht met de steen. In het midden waar het deeg doorschijnend dun was brak het toen ik de pizza eruit wilde halen.

En daarna.. Ravage in de keuken en een huis dat blauw stond van de rook in de keuken..
pi_123132695
quote:
6s.gif Op woensdag 20 februari 2013 17:39 schreef naomi25 het volgende:
Na lang wachten heb ik eindelijk mijn oven en pizzasteen.

Vandaag de pizza premiere.
Heb recept 2, 1 gebruikt uit de OP gebruikt met de koude rijs.
Gisteren begonnen met het deeg maken. Zag er prima uit, net als op de plaatjes in het forum.
Het vormen ging lastiger. Probeerde mijn knokkels te gebruiken en legde daar het deeg op om het langzaam uit te rekken. Bij de eerste ging het redelijk. Bij de tweede kwamen overal grote gaten. Deeg weer overnieuw bij elkaar gedaan en proberen te vormen maar ging hetzelfde.

Had ook wat moeite om de pizza op de steen te krijgen. (heb nog een schieter) Heb hem nu met maismeel eronder van een plank op de steen proberen te krijgen. Hierdoor werd hij erg vervormt. De pizza smaakte opzich goed maar was niet erg krokant, zoals ik wel had verwacht met de steen. In het midden waar het deeg doorschijnend dun was brak het toen ik de pizza eruit wilde halen.

En daarna.. Ravage in de keuken en een huis dat blauw stond van de rook in de keuken..
Jep, herkenbaar :)
Uiteindelijk mislukken er steeds minder, en worden ze steeds beter, vallen er minder vaak gaten in, en krijg je m in zn geheel van de steen af. Bij een dunne bodem (doorschijnende plekjes) is het nog belangrijker om zo min mogelijk nat beleg erop te doen, anders blijft het op die plek zompig.

De hele keuken moeten schoonmaken na afloop is ook wel herkenbaar. Ik wil eigenlijk i.p.v. al die superresultaten die iedereen hier post wel eens zien hoe je keuken er na een pizzabak sessie uitziet _O-
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † woensdag 20 februari 2013 @ 21:54:37 #255
91830 MaximusTG
pi_123138297
Als je pizza niet in 1 keer van de steen komt is er iets niet goed. Dan is ie idd gaan lekken zeg maar. Van die hele vliesachtige stukjes wil je eigenlijk niet, je wil wel dat je deeg zo dun kan worden, maar zo dun moet je het niet maken.
Qua krokantheid, daar is de temperatuur van invloed op, de hoeveelheid saus, toppings en kaas.
  † In Memoriam † maandag 25 februari 2013 @ 18:41:39 #256
91830 MaximusTG
pi_123335436
:9~
  woensdag 27 februari 2013 @ 01:06:26 #258
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_123395892
Zojuist ook weer deeg gemaakt voor pizza's. 3 bakjes in de diepvries gedaan en 1tje in de koelkast voor morgen :)

Ik heb nog flink wat garnalen in de diepvries liggen, denk dat ik dat morgen eens als beleg ga proberen :)
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
pi_123398924
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2013 01:06 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
Ik heb nog flink wat garnalen in de diepvries liggen, denk dat ik dat morgen eens als beleg ga proberen :)
Wel eerst uitgebreid laten ontdooien, uitlekken en droogdeppen...
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_123401389
Pizza en vis heb ik altijd een raar gevoel bij, lekker veel vlees gaat er beter in
pi_123401412
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2013 10:31 schreef Eben12 het volgende:
Pizza en vis heb ik altijd een raar gevoel bij, lekker veel vlees gaat er beter in
Speaking of which; kan je rauw gehakt op de pizza doen, of kan je het beter eerst bakken?
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  † In Memoriam † woensdag 27 februari 2013 @ 10:53:07 #262
91830 MaximusTG
pi_123402070
Beter eerst bakken. Ook vanwege vocht en vet wat er dan uitgaat.
Wat wel lekker is met gehakt is om het in een kom te doen; Wat peper en zout, worcestershiresauce. Beetje mengen. Dan kleine "plukjes" gehakt er van maken. Die in wat boter kort bruin bakken. En dan die op de pizza doen.
pi_123402340
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2013 10:31 schreef Eben12 het volgende:
Pizza en vis heb ik altijd een raar gevoel bij, lekker veel vlees gaat er beter in
Ik heb het andersom, ik hou echt wel van vlees, maar zou eigenlijk geen vlees weten wat het goed doet wanneer het liggend op een pizza kort verhit wordt. Terwijl inktvis, garnalen etc het uitstekend doen op een pizza.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_123428423
@MaximusTG

Wat een geweldige pizza, alleen er naar kijken is een lust voor het oog :9.

Heb je het recept voor het deeg ergens staan?

[ Bericht 4% gewijzigd door samara op 27-02-2013 21:17:52 ( ) ]
  † In Memoriam † woensdag 27 februari 2013 @ 21:29:06 #265
91830 MaximusTG
pi_123429496
Bedankt voor het compliment! Ja, zo ben ik er ook best trots op hoor, als ze zo mooi worden.
Recept had je al gevonden zie ik; tenminste, het staat er ongeveer. Het is receptformule 3, maar dan de helft, en maal 1.2. Heb het nl onlangs verminderd in de PDF, was teveel voor 28 cm pizza's. Maar iets teveel verminderd, zeker voor die 30 cm vormen waar ik mee aan het uittesten was.

Dus dit is 306 gram bloem, 210 gram water, iets minder dan een teaspoon gist, iets minder dan een teaspoon zout. Heb de honing eruit gelaten.
Had bij deze het voordeeg van 210 gram bloem, al het water en de gist de dag ervoor al gemengd, en in de koelkast gezet. Toen s'ochtends eruit. Dus die fermenteerde langer dan de 5 uur in de PDF.
Dan op gegeven moment rest bloem erbij en zout, ff mengen en laten staan voor kwartiertje. Kneden. Rijzen. Verdelen en opbollen, weer rijzen, dan vormen en bakken.
pi_123430548
Bedankt voor je extra info/uitleg. Hoop dat het gaat lukken om zulke pizza's te maken.
  † In Memoriam † vrijdag 1 maart 2013 @ 15:28:37 #267
91830 MaximusTG
pi_123502661
Gisteren met Spaanse droge worst en gorgonzola een pizza belegd. Lekker combinatie. Maar iets te nat voor op een pizza screen. Van het weekend nog een testje doen, nog iets meer deeg.
pi_123515643
Resultaat van vanavond:


Iets meer deeg zodat ik het niet zover hoefde uit te rekken, en vooral: niet meer opbollen na de rijs. Hierdoor is het veel makkelijker uit te rekken. Het deeg blijft ook veel luchtiger, en ik denk dat het daardoor ook beter bruint.

mmmm...

Wat me wel opvalt is dat het deeg wel erg slap is. Niet dat het scheurt of zo, maar ik denk als ik met mijn handen voorzichtig de helft optil, de andere helft gewoon blijft liggen.
pi_123541791
Dus, als ik het goed begrijp kan je je deeg na het kneden direct in de koelkast doen en daar laten rijzen voor een nacht, maar door 'm eerst warm te laten rijzen en dan in de koelkast krijg je meer smaak?
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_123543607
(was dat in reactie op mijn post?)

Wat ik doe:
kneden, opbollen, in een bakje, direct in de koelkast, volgende dag uit de koelkast, op temperatuur laten komen, voorzichtig uit het bakje halen, en zonder opnieuw opbollen en rijzen meteen gebruiken.

Of je meer smaak krijgt door het deeg niet direct in de koelkast te doen weet ik niet.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')