Van mij had hij rustig mogen blijven zitten maar helaas werkt de Nederlandse politiek niet zo. Hij moet lid worden van de PvdA of de VVD om te kunnen blijven zitten. Als het aan mij zou liggen dan zou de formateur een kabinet samenstellen zonder te kijken naar van welke partij een minister/staatssecretaris al dan niet lid is. Waarom zou zo'n bestuurder lid moeten zijn van een coalitiepartij?quote:Ik vind het jammer dat ze Jan Kees niet laten zitten. Ik vond het hem helemaal niet zo slecht doen.
http://www.at5.nl/artikel(...)asscher-over-vertrekquote:AT5 spreekt Asscher over vertrek
Lodewijk Asscher, nu nog wethouder in Amsterdam, wordt al dagen genoemd als vice-premier in het kabinet Rutte-II.
Als dit doorgaatquote:Op maandag 29 oktober 2012 01:19 schreef freako het volgende:
Wat blijft er nu eigenlijk over voor de minister van BZK nu er een minister voor Wonen en Rijksdienst komt? De Antillen en het openbaar bestuur? Of komt Immigratie e.d. nu ook bij deze minister terecht?
Is er wel wat werk te doen. Of zou dat onder Blok gaan vallen?quote:'Akkoord VVD en PvdA: provincies en gemeenten samenvoegen’
Een verkiezingsaffiche in de gemeente Moordrecht. Per 1 januari fuseren de gemeenten Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle tot Zuidplas. Op 18 november kiezen de burgers daar al hun gemeenteraad, net als in nog vijf plaatsen, vier maanden eerder dan de rest van Nederland. ANP / Valerie Kuypers
door Jules Seegers
Nederland moet over een paar jaar alleen nog maar gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners tellen. Gewesten met minder inwoners moeten fuseren. Dat staat in het conceptregeerakkoord van VVD en PvdA, schrijft De Telegraaf vanochtend.
Als dit plan doorgaat, heeft dat gevolgen voor bijna alle gemeenten. Nu tellen maar 25 van de 415 gemeenten meer dan honderdduizend inwoners.
De partijen willen verder de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samenvoegen. De Noordoostpolder zou daarvan kunnen worden losgekoppeld. Het totaal aantal provincies zou moeten worden teruggebracht tot vijf landsdelen.
De Tweede Kamerfracties van VVD en PvdA worden maandagochtend geïnformeerd over het conceptregeerakkoord. De verwachting is dat begin deze week een definitief akkoord wordt bereikt.
Misschien wil hij wel even van partij veranderen, als je hem lief aankijkt.quote:Op zondag 28 oktober 2012 21:26 schreef Eem_Il het volgende:
[..]
Ik vind het jammer dat ze Jan Kees niet laten zitten. Ik vond het hem helemaal niet zo slecht doen.
Dat lijkt me niet. Dan wordt Plasterk de minister voor Spek en Bonen.quote:Op maandag 29 oktober 2012 07:50 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Als dit doorgaat
[..]
Is er wel wat werk te doen. Of zou dat onder Blok gaan vallen?
Daar hebben we het laatste nog niet over gehoord, inderdaad.quote:Op maandag 29 oktober 2012 08:06 schreef freako het volgende:
[..]
Dat lijkt me niet. Dan wordt Plasterk de minister voor Spek en Bonen.
Interessant plan trouwens.
Mocht dit doorgaan is het nogal een trendbreuk met Rutte-1 waar alleen fusies van onderop zouden doorgaan. Gemeenten groter dan 100.000 lukt alleen met dwang van bovenaf.quote:Op maandag 29 oktober 2012 08:11 schreef Reya het volgende:
[..]
Daar hebben we het laatste nog niet over gehoord, inderdaad.
Dat vereist bijna wel een minister op zich.quote:Op maandag 29 oktober 2012 08:14 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Mocht dit doorgaan is het nogal een trendbreuk met Rutte-1 waar alleen fusies van onderop zouden doorgaan. Gemeenten groter dan 100.000 lukt alleen met dwang van bovenaf.
Als je het binnen 1 regeringsperiode voor elkaar wilt krijgen zeker.quote:Op maandag 29 oktober 2012 08:14 schreef Reya het volgende:
[..]
Dat vereist bijna wel een minister op zich.
Neuh, dat zal het verschil niet maken. Ze waren gewoon tot elkaar veroordeeld en hebben dat voortvarend opgepakt.quote:Op maandag 29 oktober 2012 08:36 schreef remlof het volgende:
Dit was een snelle maar wel vreemde formatie. Er zijn twee informateurs aangesteld die vanzelf zijn veranderd in formateurs die het zaakje hebben beklonken. Misschien is dat omdat men tegenwoordig tussendoor niet meer naar de koningin hoeft?
Ja en nee. Ik denk dat de koningin de snelheid stabiliseerd: bij een langzame formatie kan zij hem stimuleren, maar bij een snelle formatie (zoals deze) zou ze hem door alle poespas alleen maar afremmen.quote:Op maandag 29 oktober 2012 08:36 schreef remlof het volgende:
Dit was een snelle maar wel vreemde formatie. Er zijn twee informateurs aangesteld die vanzelf zijn veranderd in formateurs die het zaakje hebben beklonken. Misschien is dat omdat men tegenwoordig tussendoor niet meer naar de koningin hoeft?
Dit. De koningin zal een terugkeer maken bij de minder simpele uitslagen.quote:Op maandag 29 oktober 2012 08:37 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Neuh, dat zal het verschil niet maken. Ze waren gewoon tot elkaar veroordeeld en hebben dat voortvarend opgepakt.
Ja, dat wordt inderdaad nogal krap, al heeft dit kabinet nog wel het geluk dat ze een half jaartje extra hebben, tot maart 2017.quote:Op maandag 29 oktober 2012 08:15 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Als je het binnen 1 regeringsperiode voor elkaar wilt krijgen zeker.
http://www.volkskrant.nl/(...)e-startblokken.dhtmlquote:Kabinet-Rutte II staat in de startblokken
[..]
Posten
Veel tijd heeft Rutte dan niet meer nodig, want de verdeling van de posten is rond. De VVD krijgt zeven ministers, de PvdA zes. Daar staat tegenover dat de PvdA vier staatssecretariaten krijgt en de VVD drie. Grote verrassing is het VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert als eerste vrouwelijke minister van Defensie. Haar partijgenoot Henk Kamp gaat naar Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). De huidige VVD-fractievoorzitter Stef Blok wordt minister op de nieuwe post Wonen en Rijksdienst, waar hij de hervorming van de woningmarkt en van de overheid gestalte moet geven. De huidige minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken valt buiten de boot. De VVD brengt meer vrouwelijke ministers in dan de PvdA: drie tegen twee.
Bij de PvdA zijn nu ook de vier staatssecretarissen bekend. Daarbij hebben de sociaal-democraten wel een man-vrouw-evenwicht gevonden. Op VWS komt oud-topambtenaar Martin van Rijn. De huidige directeur bij zorgpensioenfonds PGGM is 'de beste voor de post', aldus een ingewijde. Wilma Mansveld, gedeputeerde uit Groningen, wordt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Oud-PvdA-Kamerlid Co Verdaas, gedeputeerde in Gelderland, komt naar ELI. Het Kamerlid Jetta Klijnsma keert terug naar Sociale Zaken, waar zij ook in Balkenende IV staatssecretaris was.
Bij de VVD wordt de Haagse wethouder Sander Dekker staatssecretaris op Onderwijs. Fred Teeven blijft op Justitie, Frans Weekers op Financiën.
Volgens mij kan de hele bestuurslaag weg. maar maak er anders een mooie combi met de waterschappen van. Die fuseren toch ook in hoog tempo.quote:Op maandag 29 oktober 2012 10:14 schreef Nielsch het volgende:
Waarom bestaande provincies fuseren en niet vijf nieuwe delen maken met logischere grenzen?
hou ajb de waterschappen zo ver mogelijk van politiek af, heb liever dat ze verkiezingen daarvoor afschaffen. HEt zijn prima taakorganisaties volgens logische gebieden ingedeeld. In provincies zou best onlogsch zijnquote:Op maandag 29 oktober 2012 10:31 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Volgens mij kan de hele bestuurslaag weg. maar maak er anders een mooie combi met de waterschappen van. Die fuseren toch ook in hoog tempo.
ben het wel met je eens, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat schultz het zich kan veroorloven om -net als de 2 voorgaande winters- het ov nog een 3e keer zo uit de hand te laten lopen als het winterweer even tegenzit.quote:Op maandag 29 oktober 2012 12:59 schreef IkeDubaku99 het volgende:
Jammer dat fossiel Opstelten en Fred Kroket mogen blijven zitten. Zij gaan de rechtsstaat zeker geen goed doen. Verder heb ik zeker geen hoge pet op van juffrouw Schultz. Alsof zij iets geeft om het openbaar vervoer. Hennis op defensie vind ik wel verrassend, misschien had ze Teeven wel kunnen vervangen gezien haar portefeuille als kamerlid.
Er ligt na het debacle van 2008 nu een voorstel om de waterschapsverkiezingen via de gemeentes te laten lopen, net zoals Provinciale Staten de Eerste Kamer kiest.quote:Op maandag 29 oktober 2012 15:19 schreef rubbereend het volgende:
[..]
hou ajb de waterschappen zo ver mogelijk van politiek af, heb liever dat ze verkiezingen daarvoor afschaffen. HEt zijn prima taakorganisaties volgens logische gebieden ingedeeld. In provincies zou best onlogsch zijn
Precies. Er wordt veel te gemakkelijk over afschaffen gesproken. Imo ook bij de provincies, al zijn daar wel wat valide argumenten om ze af te schaffen.quote:Op maandag 29 oktober 2012 15:19 schreef rubbereend het volgende:
[..]
hou ajb de waterschappen zo ver mogelijk van politiek af, heb liever dat ze verkiezingen daarvoor afschaffen. HEt zijn prima taakorganisaties volgens logische gebieden ingedeeld. In provincies zou best onlogsch zijn
Wat vreemd is aangezien de waterschap issues en taken totaal los staan van partijpolitieke achtergronden en ideologieën. De enige overeenkomst is dat ze verkiezingen hebben. De reden en nut om die net zo partijgepolitiseerd te maken ontgaat mij volkomen.quote:Op maandag 29 oktober 2012 15:28 schreef freako het volgende:
[..]
Er ligt na het debacle van 2008 nu een voorstel om de waterschapsverkiezingen via de gemeentes te laten lopen, net zoals Provinciale Staten de Eerste Kamer kiest.
Inderdaad, waterschappen zijn nu helemaal gespecialiseerd op het gebied waar ze werken, hier bijvoorbeeld de grote rivieren en de polders daartussen. Ideaal. En naar ik ergens gehoord heb is uit onderzoek gebleken dat waterschappen zelfs één van de meest efficiënte overheidsorganen isquote:Op maandag 29 oktober 2012 15:28 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Precies. Er wordt veel te gemakkelijk over afschaffen gesproken. Imo ook bij de provincies, al zijn daar wel wat valide argumenten om ze af te schaffen.
De waterschappen zijn erg deskundig en effectief. Met weinig middelen voeren ze prima hun taken uit. Strubbelingen over gebrek aan geld voor noodzakelijke dijkversterkingen komen bijna altijd van andere politieke lagen. Afschaffen van de waterschappen zou wel eens een historische fout kunnen zijn.
Breng de taken van de provincies dan maar bij de waterschappen onderquote:Op maandag 29 oktober 2012 15:19 schreef rubbereend het volgende:
[..]
hou ajb de waterschappen zo ver mogelijk van politiek af, heb liever dat ze verkiezingen daarvoor afschaffen. HEt zijn prima taakorganisaties volgens logische gebieden ingedeeld. In provincies zou best onlogsch zijn
Poging om het te populariseren.quote:Op maandag 29 oktober 2012 15:30 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Wat vreemd is aangezien de waterschap issues en taken totaal los staan van partijpolitieke achtergronden en ideologieën. De enige overeenkomst is dat ze verkiezingen hebben. De reden en nut om die net zo partijgepolitiseerd te maken ontgaat mij volkomen.
dat wel, gewoon ondoen van de belastingen en rechtstreeks uit de rijksbegroting betalen. En verder als zelfstandig orgaan controleren.quote:Op maandag 29 oktober 2012 15:42 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Breng de taken van de provincies dan maar bij de waterschappen onder. Maar als eigen club met eigen verkiezingen en eigen belastingen hebben ze wat mij betreft hun langste tijd gehad.
Een trend die je wel vaker ziet. Maar de taken van de waterschappen liggen vrij vast. Het zijn vooral zaken als dijkinspecties en waterzuivering. Ik vrees dat met een popularisering waterschappen gebruikt gaan worden door 'ambitieuze' bestuurders en dezelfde problemen als woningcorporaties met teveel geld gaan krijgen.quote:
Precies.quote:Op maandag 29 oktober 2012 15:45 schreef rubbereend het volgende:
En de provincies opheffen is vooral interessant om de pot van de miljarden te kunnen roven
Zoveel taken heeft de provincie er niet bijgekregen. Er zijn vooral taken naar de gemeenten gegaan (ook van de provincies). Vraag me echt zwaar af wat het nut van die clubs nog is. Compleet achterhaald instituut.quote:Op maandag 29 oktober 2012 16:02 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Precies.
Het is diezelfde rijksoverheid geweest die in het kader van bezuinigingen allerlei taken naar de provincie heeft doorgeschoven. Taken waarvoor ze niet geschikt waren en nauwelijks middelen kregen. Daardoor zijn er een aantal dingen misgegaan, en nu roept diezelfde rijksoverheid dat ze moeten worden afgeschaft.
De belofte is dus gebroken dat de PvdA en de VVD evenveel ministers zouden leveren. De VVD krijgt er 7 waarvan 1 zonder portefeuille, de PvdA krijgt er 6 waarvan 1 zonder portefeuille.quote:Op maandag 29 oktober 2012 10:32 schreef freako het volgende:
Dan lijkt dit de kabinetsamenstelling te worden:
Algemene Zaken
Rutte (VVD)
Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties
Plasterk (PvdA)
Financiën
Dijsselbloem (PvdA)
Weekers (VVD) staatssecretaris
Buitenlandse Zaken
Timmermans (PvdA)
Veiligheid & Justitie
Opstelten (VVD)
Teeven (VVD) staatssecretaris
Volksgezondheid, Welzijn & Sport
Schippers (VVD)
Van Rijn (PvdA) staatssecretaris
Sociale Zaken & Werkgelegenheid
Asscher (PvdA) tevens vicepremier
Klijnsma (PvdA) staatssecretaris
Onderwijs, Cultuur & Wetenschap
Bussemaker (PvdA)
Dekker (VVD) staatssecretaris
Economische Zaken, Landbouw & Innovatie
Kamp (VVD)
Verdaas (PvdA) staatssecretaris
Defensie
Hennis (VVD)
Infrastructuur & Milieu
Schultz van Haegen (VVD)
Mansveld (PvdA) staatssecretaris
en 2 ministers zonder portefeuille:
Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel
Ploumen (PvdA)
Wonen & Rijksdienst
Blok (VVD)
Kan toch potentieel een probleem worden in de Senaat.quote:Op maandag 29 oktober 2012 16:38 schreef TwyLight het volgende:
Kwal Buma gaat nu even lekker negatief zijnboohoo zijn partijtje mag niet mee doen
Het is er niet de partij naar om een volledige blokkade op te werpen in de Senaat.quote:Op maandag 29 oktober 2012 16:46 schreef Morendo het volgende:
[..]
Kan toch potentieel een probleem worden in de Senaat.
Het is er ook niet de partij naar om 13 zetels te halen in de Tweede Kamer. Via de Eerste Kamer kunnen ze zich uitstekend profileren en opwerpen als oppositieleider. Ik verwacht dat ze in ieder geval compromissen willen op het terrein van 'het gezin' ofzo.quote:Op maandag 29 oktober 2012 16:51 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Het is er niet de partij naar om een volledige blokkade op te werpen in de Senaat.
de combi D66, Groenlinks geeft ook een meerderheid en zal op tal van velden gewoon meestemmen met de coalitie. Ook de ChristenUnie zal op tal van onderwerpen voor stemmen.quote:Op maandag 29 oktober 2012 17:06 schreef Morendo het volgende:
[..]
Het is er ook niet de partij naar om 13 zetels te halen in de Tweede Kamer. Via de Eerste Kamer kunnen ze zich uitstekend profileren en opwerpen als oppositieleider. Ik verwacht dat ze in ieder geval compromissen willen op het terrein van 'het gezin' ofzo.
Was dat een belofte dan?quote:Op maandag 29 oktober 2012 16:30 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
De belofte is dus gebroken dat de PvdA en de VVD evenveel ministers zouden leveren.
En de boze bejaarden zullen ook niet overal tegen gaan stemmen.quote:Op maandag 29 oktober 2012 17:07 schreef rubbereend het volgende:
[..]
de combi D66, Groenlinks geeft ook een meerderheid en zal op tal van velden gewoon meestemmen met de coalitie. Ook de ChristenUnie zal op tal van onderwerpen voor stemmen.
http://www.kabinetsformat(...)teurs-29-10-2012.pdfquote:De departementale benaming en indeling alsmede de verdeling van posten tussen bewindspersonen van VVD en PvdA zijn eveneens onderwerp van bespreking geweest.
De fractievoorzitters zijn het eens geworden over wijziging van de naam van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het ministerie krijgt de naam Economische Zaken.
Wat de departementale indeling betreft, zijn beide fractievoorzitters het eens geworden over de volgende herindelingen:
- Van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaan immigratie en asiel naar het ministerie van Veiligheid en Justitie en integratie en inburgering naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
- Van het ministerie van Financiën gaat het rijksvastgoed naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
- Van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaat buitenlandse handel naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Bumaquote:Op maandag 29 oktober 2012 16:38 schreef TwyLight het volgende:
Kwal Buma gaat nu even lekker negatief zijnboohoo zijn partijtje mag niet mee doen
Dat zou op zich wel zonde zijnquote:Op maandag 29 oktober 2012 19:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Als deze regering gewoon goed en degelijk regeert blijft er niets van het cda over, zakken ze naar een paar zetels.
quote:
LOL maar de journalisten gaan dat niet uit hun duim zuigen, ze hebbne bronnen en die bronnen dat zijn politici met wie ze een goede relatie hebben en die toevallig aanwezig zijn bij de onderhandelingen of die op de een of andere manier ingelicht worden door mensen die aanwezig zijn bij de onderhandelingen.quote:Op maandag 29 oktober 2012 17:10 schreef 99.999 het volgende:
[..]
de radiostilte is er vast niet voor doorbroken
Oh?quote:Op maandag 29 oktober 2012 17:06 schreef Morendo het volgende:
[..]
Het is er ook niet de partij naar om 13 zetels te halen in de Tweede Kamer.
Neuh, puur demografisch is dit niet zo te verklaren. Het is meer dat ze de boot totaal gemist hebben.quote:Op maandag 29 oktober 2012 21:21 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Oh?
Het is nochtans erg logisch dat het CDA zetels verliest aangezien gemiddeld jaarlijks veel meer CDA-kiezers overlijden dan dat er bijkomen. Het zijn niet de jongeren die de kerkbanken vullen.
Dat is ietwat kort door de bocht maar daar komt het in essentie wel op neer.
Dat kan geen kwaad. Zie best wat punten in het akkoord waar ik achter kan staan die er met het CDA nooit door waren gekomen.quote:Op maandag 29 oktober 2012 19:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Als deze regering gewoon goed en degelijk regeert blijft er niets van het cda over, zakken ze naar een paar zetels.
Neuh, daarvoor is het verval de laatste jaren veel te snel gegaan. Er zijn grote groepen van het CDA vertrokken richting SP, VVD en PVV, die kiezers leven nog steeds, stemden tot voor kort meer of minder trouw CDA maar laten de partij in de steek.quote:Op maandag 29 oktober 2012 21:26 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Beiden toch?
Ze hebben de boot gemist omdat ze ten gevolge van het uitsterven van de christenen andere groepen moesten aanspreken en hier onvoldoende in slaagden.
Het CDA (en eigenlijk alle andere confessionele partijen) is demografisch gezien ten dode opgeschreven. Het aantal gelovige Nederlanders neemt gewoon af met als logisch gevolg dat deze partijen gewoon minder zetels krijgen.quote:Op maandag 29 oktober 2012 21:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik stel niet dat je ongelijk hebt (of dat je gelijk hebt) maar er moet in ieder geval wel rekening mee worden gehouden dat het CDA op een wat kunstmatige manier een tijd lang teveel zetels heeft gehad nadat Pim Fortuyn vermoord werd en mensen gezien de onrust (ook kort na 9-11-01) daarom voor het 'veilige' en 'saaie' midden kozen. Het CDA kon hier optimaal van profiteren omdat het CDA meer dan welke partij ook dat veilige, saaie imago had. Nu mensen weer wat wegdrijven van het midden gaat het verval weer verder. Ik denk niet dat het CDA hiervan kan herstellen aangezien ik vermoed dat kiezers niet meer massaal overwegen om op een partij te stemmen wanneer die partij minder dan X zetels haalt. Hoe kan het CDA die zetels terugwinnen zonder haar christelijke identiteit op te geven? Ik denk dat er best ruimte is voor een wat saaie middenpartij maar dan moet die C volgens mij wel verdwijnen.
Als je compenseert voor die tijdelijke boom is het verval dan niet wel grotendeels te verklaren aan het sterven van de oudere kiezers waarvan een veel groter deel op het CDA stemt?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |