Het begint een beetje meer te leven allemaal! AD journalist Koen Voskuil is actief bezig met de affaire Demmink en ook het Katholiek Nieuwsblad houdt de zaak warm.
bron AD 6 oktober 2012
quote:
'Justitiebaas had contact met pooier van jongetjes'
De topman bij het ministerie van Justitie heeft verschillende keren contact gehad met een pooier van minderjarige jongens. Dat verklaren meerdere getuigen in het AD. Ook zeggen ze hem met minderjarige jongens uit de nabijheid van deze pooier te hebben gezien. Een van de getuigen beweert dat de Justitietopman meerdere keren een Arabisch uitziend jongetje meenam.
Secretaris-generaal Joris Demmink (64) gaat over twee weken met pensioen. De afgelopen 10 jaar was hij de hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Sinds 1982 bekleedt hij daar topfuncties die onkreukbaarheid vereisen.
Al jaren circuleren geruchten dat Demmink ontucht zou plegen met minderjarigen. Vorig jaar deden twee Turkse mannen aangifte tegen hem. Ze zeggen als tiener door Demmink te zijn misbruikt. Na een Rijksrechercheonderzoek besloot het Openbaar Ministerie geen vervolging in te stellen. Tot in de Amerikaanse senaat zijn hierover vragen gesteld.
Seksslaven
Meerdere ooggetuigen stellen nu dat Demmink begin jaren '80 contact had met crimineel Dick Willard. In de Haagse Schilderswijk stond Willard bekend als pooier van minderjarige jongens. Hij werd in 1991 vermoord door twee van zijn voormalige 'seksslaven'.
'Willard pochte over zijn klanten,' zegt de 62-jarige Nico van Empel. 'Ook over deze Demmink. Hij zei dat het een heel hoge ome was.'
De topman van Justitie zou ook zijn geobserveerd door leden van een Haagse hasjbende. Hun leider verklaart: 'Mijn mensen zagen jongens bij hem in de auto stappen. Het ging om jongens van niet ouder dan 15 jaar."
Demmink ontkent Dick Willard te hebben gekend. Zijn advocaat Harro Knijff schrijft: 'Ten aanzien van alle vragen over Dick Willard geldt dat deze persoon de heer Demmink volslagen onbekend is. De heer Demmink heeft mitsdien dan ook geen enkel contact met betrokkene gehad.'
Knijff dreigt met juridische stappen tegen deze krant. Twee Haagse getuigen zeggen hun verhaal onder ede te willen herhalen.
bron AD 8 oktober 2012
quote:
Hoe Demmink elke aanval overleefde
Haagse getuigen verklaarden zaterdag in deze krant dat Justitietopman Joris Demmink (64) begin jaren '80 contact had met een jongenspooier. Geruchten over kindermisbruik achtervolgen hem al jaren. Onderzoeken van de Rijksrecherche, de AIVD en journalisten leidden tot niets. Is dit het ultieme bewijs van zijn onschuld, of zijn onderzoeken bewust om zeep geholpen? Ex-politiemensen, ambtenaren van Justitie en een advocate plaatsen grote vraagtekens bij de resultaten.
Over twee weken houdt een omstreden topambtenaar zijn afscheidsfeest. De onthullingen van deze krant dat Demmink volgens ooggetuigen meerdere keren is gezien met jongenspooier Dick Willard staan namelijk niet op zichzelf. Sinds de herfst van 2003, toen twee bladen hem in verband brachten met jongensprostitutie in het Eindhovense Anne Frankplantsoen, wordt Demmink achtervolgd door beschuldigingen over kindermisbruik. Hij heeft ze altijd ontkend.
Lang voordat de eerste berichten in de media verschijnen, circuleren op het ministerie van Justitie al geruchten dat Demmink pedofiel zou zijn. Er wordt al over gesproken sinds de jaren '90, vertellen Justitiebronnen aan het AD. Demmink bekleedt dan de hoge post van directeur-generaal op het ministerie. Als minister Piet Hein Donner in 2002 op het punt staat Demmink te bevorderen tot secretaris-generaal, voelen twee topmannen van Justitie zich daarom genoodzaakt de Justitieminister te waarschuwen.
Eén van hen is minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Hilbrand Nawijn, die daarvoor jarenlang als hoge ambtenaar op Justitie werkte. De ander is een topambtenaar die jarenlang samenwerkte met Joris Demmink. Nawijn en de topambtenaar wijzen Donner op de verhalen over Demmink en uiten hun vrees dat Justitie zware imagoschade zal oplopen.
Ondanks de waarschuwingen zet Donner de benoeming door. Hij wijst op een in 2001 uitgevoerd onderzoek van de geheime dienst AIVD die bij Demmink niets kon vinden, zo zegt een goed ingevoerde justitiebron: "Donner bevestigde dat hij de verhalen kende, maar refereerde aan een verklaring van geen bezwaar die door de AlVD was afgegeven. Volgens hem had niemand het bewijs dat het waar was."
De AIVD, die in 2002 de verklaring van geen bezwaar afgaf, was al minstens vijf jaar op de hoogte van de geruchten die over Demmink circuleerden. De toen nog BVD geheten geheime dienst deed mee aan een politieonderzoek naar hooggeplaatste ambtenaren die seks zouden hebben met minderjarigen. In dit onderzoek is ook de naam Joris Demmink gevallen.
ROLODEXONDERZOEK (zie ook feitenoverzicht bij 'Najaar 1998', red. DDD)
In 1997 duikt een bont gezelschap van rechercheurs van de Amsterdamse zedenpolitie, de Rijksrecherche en geheim agenten van de BVD onder in een kazerne van de Koninklijke Marechaussee in Utrecht. Voor deze geheime locatie is gekozen vanwege de extreme gevoeligheid van het onderzoek: de politie heeft aanleiding te denken dat onder anderen een professor, een directeur van een politie-instituut, twee officieren van justitie en mogelijk meer hoge ambtenaren zich te buiten gaan aan seks met minderjarigen.
Tijdens dit zogeheten Rolodexonderzoek, waar behalve de Amsterdamse politie ook de Rijksrecherche aan meewerkt, wordt ook Joris Demmink genoemd, zo vertelt een betrokken rechercheur. "Hij kwam niet voor in het Amsterdamse onderzoek. Een CIE-chef van de Rijksrecherche die meedeed aan Rolodex noemde de naam Joris Demmink. Dat was de eerste keer dat ik zijn naam hoorde." De herinnering van de rechercheur staat in contrast met wat Justitieminister Ernst Hirsch Ballin in 2007 over het Rolodexonderzoek zegt, namelijk dat 'de betrokken ambtenaar in het geheel niet was genoemd'.
Ondanks het geheime karakter ligt het Rolodexonderzoek binnen een mum van tijd op straat. Het lijkt er zelfs sterk op dat alle verdachten zijn ingelicht. Zo belt de professor met geen enkel jongensbordeel of sekshuis meer vanaf het moment dat hij wordt afgeluisterd. Een rechercheur: "Het was niet helemaal legaal, maar de maanden daarvoor hadden we zijn belgedrag kunnen analyseren via zogeheten printgegevens. Daaruit bleek dat hij regelmatig naar zulke sekslijnen belde. Ook bij huiszoeking bleek dat er spullen uit zijn huis waren verdwenen. Een stapel videobanden met kinderporno was bijvoorbeeld weg. De professor móest zijn ingelicht."
"Er waren meer gekke signalen dat er gelekt was," zegt een andere politieman die bij het onderzoek was betrokken. "Zo belde ineens een officier van justitie uit Den Haag over dit onderzoek, terwijl die man van niets hoorde te weten. Vanaf het moment dat dit onderzoek was opgestart, was het al stuk." Wie van binnenuit heeft gelekt is tot op heden onopgehelderd, maar het had duidelijk effect: geen van de hooggeplaatste lieden is ooit vervolgd.
Dat het Rolodexonderzoek lijkt stukgemaakt, heeft de huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven lange tijd gefrustreerd. Hij was als Amsterdamse officier van justitie betrokken bij het onderzoek. Vlak voordat hij zich in 2005 bij de VVD aansloot om Kamerlid te worden, heeft hij nog journalisten aangespoord in het Rolodex-onderzoek te duiken. Volgens twee journalisten heeft Teeven destijds beweerd dat als hij het ooit voor het zeggen kreeg bij Justitie, Joris Demmink onmiddellijk zijn biezen moest pakken. Maar ook een ambtenaar van Justitie zegt van Teeven te hebben gehoord: "Als ik bij Justitie kom, dan zorg ik dat Demmink weg gaat."
Toch werkt Staatssecretaris Teeven sinds 14 oktober 2010 samen met de omstreden Demmink. Naar verluidt is er onder regie van minister Ivo Opstelten een verzoenend gesprek geweest tussen beide mannen. Een oud-topambtenaar van Justitie concludeert: "Of Teeven heeft zijn verdenkingen tegen Demmink laten varen, of hij wilde dit baantje héél graag hebben."
ANNEFRANKPLANTSOEN
Niet alleen overheidsdiensten doen onderzoek naar Joris Demmink. In 2003 brengen weekbladen Panorama en Gay Krant gelijktijdig een verhaal uit over de Justitietopman. Hun onderzoek begint na de affaire rond PSV-directeur Fons Spooren, die wordt opgepakt wegens ontucht met minderjarige jongens in het Eindhovense Anne Frankplantsoen.
Panoramajournalist Fred de Brouwer en Gay Krant-hoofdredacteur Henk Krol verzamelen naar eigen zeggen tientallen verklaringen dat ook Joris Demmink het Anne Frankplantsoen bezocht voor seks. Bovendien vinden ze getuigen die zeggen dat Demmink een 'goede klant' was van een jongensbordeel in de Tsjechische hoofdstad Praag.
Daags nadat het verhaal in oktober 2003 verschijnt, reageert Justitieminister Piet Hein Donner als door een adder gebeten. Hij noemt de verhalen 'complete onzin' en 'riooljournalistiek'. In één week tijd maken hoofdredacteuren Frank Hitzert van Panorama en Henk Krol van Gay Krant een draai van 180 graden en trekken hun beweringen in. Na een persoonlijk gesprek bij Joris Demmink thuis schrijven ze in een hoofdredactioneel commentaar dat bronnen voor het verhaal onbetrouwbaar zijn gebleken.
Panoramajournalist Fred de Brouwer kan zich nog steeds opwinden over deze draai: "Ik wist daar niets vanaf. We zijn zelf in Praag geweest, waar de vaste chauffeur (Stefán Ficer, red.) en de eigenaar van jongensbordeel Pinocchio, Demmink direct van een foto herkenden. 'Dat is de Hollander, een heel goede klant van Pinocchio,' zeiden ze stellig en onafhankelijk van elkaar. Ik steek nog steeds mijn hand in het vuur voor deze bronnen. Mijn hoofdredacteur heeft mij verteld dat hij onder grote druk is gezet om dit verhaal in te trekken."
Oud-Panoramahoofdredacteur Frank Hitzert ontkent dat er druk op hem is uitgeoefend. "Ik heb samen met Henk Krol een gesprek gehad met Joris Demmink, verder heb ik met niemand van Justitie gesproken. Het was een deels juridische, deels pragmatische afweging om in een hoofdredactioneel commentaar gas terug te nemen. We hadden net het kort geding verloren dat door de deken van Weert was aangespannen, vanwege een artikel in dezelfde context. Die uitspraak beloofde weinig goeds voor een eventuele rechtszaak rond het Demminkverhaal. Daarop heb ik tot damage contml besloten."
Het blijft niet bij een hoofdredactioneel commentaar alleen, zo wordt duidelijk als een bron aan de NOS verklaart dat Panorama en Gay Krant op 30 oktober 2003 op het kantoor van Demminks advocaat Harro Knijff hebben moeten beloven nooit iets naar buiten te brengen over 'de deal' met Demmink Frank Hitzert zegt: "Destijds is inderdaad afgesproken dat we over de inhoud van onze gesprekken geen mededelingen zouden doen."
Als het AD aan Panorama vraagt om het oude Demminkdossier te komen bekijken, wordt de afspraak plotseling afgezegd nadat een juridisch medewerker dat dossier heeft opengeslagen. Ze mailt dat 'destijds als onderdeel van het mondelinge herenakkoord is afgesproken dat Panorama - direct noch indirect - op geen enkele wijze mee zal werken aan verdere publiciteit over de topambtenaar door andere media (mail van onze advocaat Kurt Stöpetie van 31 oktober 2003)'
Gevraagd naar een dergelijke afspraak, die Panorama vrijwel geen speelruimte meer zou bieden in de zaak-Demmink, zegt Hitzert: "Voor zover ik mij dat na bijna 10 jaar nog goed herinner, is nimmer een dergelijke deal gemaakt."
TURKSE AANGIFTES
Advocate Adèle van der Plas probeert al jaren voor elkaar te krijgen dat het Openbaar Ministerie (OM) vervolging instelt tegen Demmink. Ze verdedigt twee Turkse mannen die aangifte tegen hem hebben gedaan. Osman B. en Mustafa Y. beweren rond 1996 als tiener in Turkije door de justitieambtenaar te zijn verkracht.
Beide mannen hebben gedetailleerd verklaard hoe een politieman hem als straatjongen in Istanboel oppikte. Zo vertelt Y. hoe hij als 14-jarige jongen naar hotel Akgün werd gebracht, waar hij gedwongen seks had met een man die hij later identificeert als Joris Demmink.
De verklaring van Y. wordt ondersteund door onder anderen politieman Mehmet Korkmaz, die bevestigt hoe hij op last van zijn chef een straatjongen uitkoos en naar de hotelkamer van Joris Demmink bracht. "Bij de vestingmuur van Istanboel hebben we de straatkinderen opgezocht. We hebben die Mustafa toen gevonden en we hebben hem gebracht."
Joris Demmink ontkent alle beschuldigingen met klem en voert als alibi op dat hij na 1986 nooit meer in Turkije is geweest. Het OM liet de Rijksrecherche vorig jaar een zogeheten oriënterend feitenonderzoek instellen naar aanleiding van de Thrkse aangiftes.
Dat type onderzoek kent zijn beperkingen. Zo lang geen sprake is van een verdenking kunnen geen gegevens worden gevorderd en kunnen er geen rechtshulpverzoeken worden gedaan aan buitenlandse autoriteiten, laat het OM weten. Het Openbaar Ministerie was hierdoor ook onmachtig een compleet overzicht van Demminks dienstreizen op te vragen, stelt advocate Adèle van der Plas: "Het OM heeft mij gezegd dat zijn reisgegevens niet konden worden opgevraagd omdat er geen strafrechtelijke verdenking was."
Om dezelfde reden konden de Rijksrechercheurs niet naar Turkije afreizen om daar getuigen te horen, zegt Van der Plas. "We hadden in totaal vijf mensen in Turkije klaarstaan die konden bevestigen dat Demmink zich daar schuldig heeft gemaakt aan seks met minderjarigen. Maar het was weer hetzelfde liedje: omdat een strafrechtelijke verdenking ontbrak, konden zij niet worden gehoord. Het is een cirkelredenering, men wilde het gewoon niet onderzoeken." Wel is Mustafa Y. naar Nederland gehaald om zijn verhaal te doen. Het OM concludeerde twijfels bij zijn verklaring te hebben.
Ondanks alle geruchten, verhalen en aangiftes, zag topambtenaar Joris Demmink zich altijd gesteund door zijn ministers. Zowel Donner, Hirsch-Ballin als Opstelten heeft het publiekelijk voor hem opgenomen. Maar binnen het ministerie is er ook kritiek. Meerdere (oud-) ambtenaren van Justitie zeggen zich te verbazen dat Demmink nooit, al was het maar tijdelijk, van zijn post is gehaald. Een voormalig topambtenaar zegt: "Als er onderzoek naar een ambtenaar wordt gedaan, wordt hij altijd op non-actief gesteld tot het onderzoek is afgelopen. Bij Demmink is dat nooit gebeurd."
Nadat Adèle van der Plas in februari van dit jaar te horen had gekregen dat het Openbaar Ministerie het onderzoek naar de Turkse aangiftes tegen Demmink had stopgezet, concludeerde ze: "Voor de gemiddelde Nederlander zijn twee telefoontjes naar Meld Misdaad Anoniem voldoende om als ontuchtverdachte te worden aangemerkt. In de Turkse zaak liggen vijf verklaringen, maar ziet het OM nog steeds onvoldoende bewijs voor vervolging. Deze topambtenaar staat kennelijk boven de wet:'
bron Katholiek Nieuwsblad 24 oktober 2012
quote:
'Opstelten minacht rol journalist in Demmink-kwestie'
Minister Opstelten blijft volhouden dat de "geruchten en verdachtmakingen" over pedofiele activiteiten van zijn secretaris-generaal Demmink onwaar zijn.
Media-advocaat Matthijs Kaaks stelt in een ingezonden brief in NRC Handelsblad van 23 oktober 2012 dat minister Opstelten "de rol van de journalist als public watchdog in een democratische samenleving" minacht.
Met zijn houding conditioneert de minister bovendien alvast de rechterlijke macht, als die eraan te pas zal komen, aldus Kaaks. Hij refereert aan het spoorslags en zonder nieuw onderzoek partij kiezen van Opstelten voor 'zijn' secretaris-generaal Demmink na de onthullende publicaties in het Algemeen Dagblad enkele weken geleden. Getuigen verklaren daarin dat Demmink contacten onderhield met een criminele jongenspooier. Dat meldt de website de Demmink Doofpot.
Het Algemeen Dagblad was ook – na en naast Katholiek Nieuwsblad - het enige nieuwsmedium dat verslag deed van de hoorzitting over Demmink in het Amerikaanse congres begin deze maand. De primeur over getuigen van Demminks Haagse contacten met een beruchte jongenspooier in de jaren tachtig volgde daags daarop.
De brief van Kaaks is hieronder te lezen:
Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) steunt "volledig" de smaadzaak van zijn in opspraak geraakte secretaris-generaal Joris Demmink tegen journalisten van het Algemeen Dagblad. Dit schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van harde beschuldigingen van kindermisbruik.
De secretaris-generaal is al jaren omstreden door de aanhoudende geruchten en aantijgingen wegens ontucht met minderjarigen, en was dit al bij zijn aantreden in 2002. De geruchten en verdachtmakingen zijn volgens Opstelten onwaar.
Met zijn opstelling minacht Opstelten de rol van de journalist als public watchdog in een democratische samenleving. Deze rol manifesteert zich ten volle wanneer het gaat om mogelijke misdrijven begaan door een man die boven aan de ambtelijke hiërarchie van Justitie staat. Ontucht met minderjarigen is een zeer ernstige misstand. De mogelijkheid dat de topman van Justitie zich aan misbruik van minderjarige jongens schuldig zou hebben gemaakt, is in hoge mate verontrustend.
Opstelten wil die mogelijkheid zelf graag uitsluiten en neemt nu alvast plaats op de stoel van de rechter, door zijn oordeel dat de nieuwe aantijgingen "geen begin van juistheid" kennen. Is dit alvast de boodschap aan de rechter die moet oordelen over deze zaak, een rechter die wellicht mede door Demmink zelf is benoemd?
Opstelten heeft met zijn opstelling zijn eigen lot verbonden aan dat van zijn binnenkort met pensioen gaande secretaris-generaal.
Matthijs Kaaks, Media-advocaat in Amsterdam