http://fd.nl/economie-pol(...)lelead1&visited=truequote:ANP Ministeries in Den Haag blijken creatieve oplossingen te hebben gevonden voor de bezuinigingen die zij opgelegd hebben gekregen in het Lenteakkoord. Meer over dit onderwerp
Rijk bespaart flink op inhuur externen Minister Schultz bereid tot bezuinigenDaardoor kunnen pijnlijke ingrepen in het personeelsbestand of andere kostenbesparingen op de departementen achterwege blijven. Het leeuwendeel van de zogeheten taakstelling van ¤ 875 mln is door de ministeries ingevuld zonder besparingen.
Lastenverzwaring voor burgers en bedrijven
Ministeries vangen de bezuinigingsdoelstellingen op met verwachte meevallers in de uitgaven en gunstigere ramingen van de inkomsten, en door te bezuinigen op taken die zij moeten uitvoeren. Dit blijkt uit bestudering van de departementale begrotingen die vorige week op Prinsjesdag zijn gepubliceerd.
VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie besloten dit voorjaar dat ook de ministeries moeten bijdragen aan het terugdringen van het begrotingstekort. Zij zijn samen aangeslagen voor ¤ 875 mln. De bulk van de verbetering van het begrotingssaldo komt uit lastenverzwaring voor burgers en bedrijven: ¤ 9 mrd op een totaal van ¤ 12,4 mrd.
Verlagen van de ramingen
Voor zover er in de begrotingen dekking is gevonden voor de bezuinigingen in de jaren na 2013, geldt ook hiervoor dat in de meeste gevallen niet wordt gesneden in de ministeries.
De invulling van de bezuiniging op het overheidsapparaat staat in schril contrast met de snelheid waarmee het demissionaire kabinet lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven invoert. Zo gaat het btw-tarief per 1 oktober van 19% naar 21%.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) heeft in het Lenteakkoord de zwaarste opgave gekregen. Los van specifieke maatregelen die de onderhandelaars voor onderwijs zijn overeengekomen, moet het departement ¤ 340 mln bezuinigen. OCW vult dat de komende jaren voor bijna de helft in door de ramingen voor het aantal leerlingen en de vraag naar studiefinanciering te verlagen. In 2013 krijgt het ministerie de andere helft bijeen door te schuiven met betalingen voor de ov-jaarkaart.
Infrastructuurfonds dubbel geraakt
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) profiteert van hoge stroomprijzen. Het betaalt daardoor minder subsidie op duurzaam opgewekte elektriciteit. In 2013 correspondeert deze meevaller precies met het bezuinigingsbedrag uit het Lenteakkoord, ¤ 53 mln. Deze meevaller in de uitgaven houdt EL&I ook in de jaren daarna grotendeels uit de wind.
Bij Infrastructuur en Milieu draaien aanleg en onderhoud van wegen, spoor en waterwegen op voor de taakstelling van ¤ 136 mln. Het ministerie schuift van die bezuiniging ¤ 99 mln door naar het Infrastructuurfonds, waaruit de aanleg en onderhoud van infrastructuur worden betaald. Dit fonds wordt daardoor dubbel geraakt: in het Lenteakkoord wordt op het Infrastructuurfonds ¤ 200 mln bezuinigd en wordt ¤ 200 mln aan investeringen vooruitgeschoven. Volgend jaar gaat er ruim ¤ 6 mrd naar dit fonds.
Meevallers
Het ministerie van Financiën rekent erop dat de schade op exportkredietverzekeringen meevalt en dat boetes en schikkingen van de Belastingdienst meer geld in het laatje brengen. Zo dekt Financiën een groot deel van de ¤ 41 mln die het moet bezuinigen.
Financieel specialisten in de Tweede Kamer zeggen in een reactie dat zij de invulling van de departementale bezuinigingen goed in de gaten zullen houden bij de behandeling van de begrotingen.
Heerlijk, mensen die in hokjes denken. Maakt het je wereld ook lekker overzichtelijk?quote:Op woensdag 26 september 2012 17:30 schreef cempexo het volgende:
De Nederlandse ambtenaar is geen beroep noch een functie. Iedereen kan ambtenaar worden, zomaar.
Het enige wat je moet doen is kunnen denken in structuren, nou ja denken. Je moet gewoon jezelf kopieëren tov je ambtenaar collega. Geen eigen inventiviteit en geen eigen identiteit. Gewoon fotokopiegedrag, zwart wit van kleur.
Je haalt ze er zouit als ze communiceren, hier bv de moderatoren.
Maar wat betekent dat gedrag voor de maatschappij ? Veel...namelijk een remmende ontwikkeling op dat wat nodig is voor het bedrijfsleven, dat wat de burger nodig heeft. Bedenk zelf maar de dagelijkse voorbeelden, een makkelijke opgave.
Hun enige zorg is om het riant betaalde baantje te kunnen houden, dat doen ze dus zo. Over de rug van de burger, lachend.
quote:Op woensdag 26 september 2012 17:30 schreef cempexo het volgende:
De Nederlandse ambtenaar is geen beroep noch een functie. Iedereen kan ambtenaar worden, zomaar.
En de niet functionerende ambtenaar wordt direct ontslagen ?quote:Op woensdag 26 september 2012 17:56 schreef Hoppahoppa het volgende:
[..]
Heerlijk, mensen die in hokjes denken. Maakt het je wereld ook lekker overzichtelijk?
Er zijn genoeg ambtenaren die zich bewust zijn dat we onze samenleving op een andere manier in moeten gaan richten en dat het huidige ambtenarenapparaat moet krimpen. Dat gaat ook echt wel gebeuren en ik ben er helemaal niet bang voor. Die ambtenaren die daar op een volwassen manier mee omgaan en inderdaad in staat zijn om zichzelf of collega's overbodig te maken, hebben over 10 jaar ook nog wel een baan. Het zijn de raamambtenaren en de schuifambtenaren die moeten vrezen voor hun toekomst.
Gelukkig is het ambtenarenapparaat zwaar aan het vergrijzen en gaat die oude garde vanzelf binnen nu en 15 jaar verdwijnen. Het generaliseren over ambtenaren begrijp ik goed, maar wat mensen vaak vergeten is dat er ook een hele groep jonge ambtenaren is die wel met idealen in hun werk staan en die wel in hun functie groeien met de druk om te presteren. Dit in tegenstelling tot de oude garde die constant verhalen aan het vertellen is over hoe het vroeger allemaal veel leuker was op het gemeentehuis en dat men veel meer lol had. In de 12 jaar dat ik in gemeenteland rondhang is er echter veel veranderd, heel veel. De werkdruk is omhoog gegaan en op verschillende plaatsen vallen de zwakkere ambtenaren nu gewoon om. Degene die altijd verstoppertje hebben gespeeld worden nu gewoon in the open geconfronteerd met hun zwaktes.
Je generalisatie is er één van 10 a 20 jaar terug. Probeer in het nu te leven, dat proberen veel ambtenaren ook.
Ja? En? Dat is een voorbeeld. En als je wilt dat ik je help met voorbeelden geven, dan heb ik 12 jaar lang dit soort verhalen voorbij zien komen, dus daar kunnen we wel een topic mee vullen. Laten we nu samen 30 van dit soort voorbeelden kunnen geven. Of 50? Elke gemeente, waterschap, provincie en ministerie heeft wel zo'n verhaal. Boeiend. Ik kijk graag naar de toekomst en het heden.quote:Op woensdag 26 september 2012 18:41 schreef cempexo het volgende:
[..]
En de niet functionerende ambtenaar wordt direct ontslagen ?
De werkelijkheid:
Rijkswaterstaat in de polder: ambtenaar...man...50 jaar...stond overdag tijdens kantoortijd rustig op de tennisbaan. Nee, ik verzin het niet !
Functioneerde niet, werd op non actief gesteld waarna het volgende werd afgesproken: Hij kreeg zijn salaris vanaf zijn 50e tot zijn 65e jaar voor 75% volledig doorbetaald. Bijverdienen elders werd toegestaan.
Hij gaat nu 4 a 5 x per week met zijn nieuwe BMW naar de tennishal.
Wil je nog meer dagelijkse voorbeelden hebben?
Waar het mij uitsluitend om gaat, en dat in het verlengde van het topic van Pietverdriet, dat de Nederlandse burger de schade moet betalen die de ministeries en het ambtenarenapparaat aanrichten. Het zal hun worst wezen wat de schade is en hoeveel de schade is. Ze leunen op de zelf bedachte regels en maken daar gebruik van, zakelijk en privé. http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=147863quote:Op woensdag 26 september 2012 19:00 schreef Hoppahoppa het volgende:
[..]
Ja? En? Dat is een voorbeeld. En als je wilt dat ik je help met voorbeelden geven, dan heb ik 12 jaar lang dit soort verhalen voorbij zien komen, dus daar kunnen we wel een topic mee vullen. Laten we nu samen 30 van dit soort voorbeelden kunnen geven. Of 50? Elke gemeente, waterschap, provincie en ministerie heeft wel zo'n verhaal. Boeiend. Ik kijk graag naar de toekomst en het heden.
Overigens zijn er ook zat van dit soort verhalen die erg selectief verteld worden, maar dat terzijde. En daarbij ken ik uit het bedrijfsleven ook tal van voorbeelden van mensen die niet functioneren en toch keer op keer in de top-baantjes terecht komen omdat ze vriendjes hebben of omdat ze dingen weten die niet 'uit mogen lekken'. Dat is niet iets wat exclusief voor ambtenaren geldt.
Waar het om gaat is dat jij dit soort verhalen extrapoleert over het hele ambtenarenapparaat en dat is onzinnig.
Waar het mij om gaat is dat er, in ieder geval op gemeentelijk niveau,
Ach houd toch op. In het bedrijfsleven vindt ook zoveel zelfverrijking plaats van individuen. Wie betaalt daarvan de rekening? Niet die bedrijven hoor, maar hun klanten. Jij en ik. Die ophemeling van het bedrijfsleven slaat nergens op, want daar wordt meer over onze rug verdient dan binnen de overheid wordt verspeeld.quote:Op woensdag 26 september 2012 20:22 schreef cempexo het volgende:
[..]
Waar het mij uitsluitend om gaat, en dat in het verlengde van het topic van Pietverdriet, dat de Nederlandse burger de schade moet betalen die de ministeries en het ambtenarenapparaat aanrichten. Het zal hun worst wezen wat de schade is en hoeveel de schade is. Ze leunen op de zelf bedachte regels en maken daar gebruik van, zakelijk en privé. http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=147863
Die rekening betalen ze niet zelf !!
Dat is volstrekt anders dan situaties uit het bedrijfsleven, die moeten die brokken zelf betalen.
En met de Nederlandse burger bedoel ik dus de werkende Nederlandse burger !! (Die overigens steeds meer Nederland verlaten en emigreren).
Het verschil is dat ik de TV niet moet kopen bij philips.quote:Op woensdag 26 september 2012 20:30 schreef Hoppahoppa het volgende:
[..]
Ach houd toch op. In het bedrijfsleven vindt ook zoveel zelfverrijking plaats van individuen. Wie betaalt daarvan de rekening? Niet die bedrijven hoor, maar hun klanten. Jij en ik. Die ophemeling van het bedrijfsleven slaat nergens op, want daar wordt meer over onze rug verdient dan binnen de overheid wordt verspeeld.
Nee. Maar je moet die TV wel ergens kopen, als je er een wilt. Of ken jij een bedrijf dat TV's maakt (of wat voor elektronica dan ook) waar niemand zich verrijkt en waar geen winstoogmerk is?quote:Op woensdag 26 september 2012 20:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het verschil is dat ik de TV niet moet kopen bij philips.
De overheid dwingt je hun incompetentie op.
Miljarden kost de onzin
Ja en die redenen geloof jij? Als de optie 'mijn avontuur in Nederland is mislukt dus ga ik terug naar Marokko' als optie er bij zou staan, dan zou niemand het aanvinken denk je wel?quote:Op woensdag 26 september 2012 20:58 schreef cempexo het volgende:
emigranten/imigranten 2005:
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)ste-emigranten.dhtml
emigranten/immigranten 2011:
Aantal immigranten stijgt naar 160.000
Je schrijft onzin dus...
Reden vertrek:
1. Leef en woonklimaat in Nederland, lees agressie
2. Criminaliteit, politiek en justitie faalt
3. Econonische redenen, Nederlandse werknemers houden netto steeds minder over
(ik betaal hier nu 0,893% hypoteekrente, betaal geen ziektekosten en op basis van 36 uur werken houd ik netto 10-15% meer over)
Ik vind dit een rhetorisch antwoord.quote:Op woensdag 26 september 2012 20:56 schreef Hoppahoppa het volgende:
[..]
Nee. Maar je moet die TV wel ergens kopen, als je er een wilt. Of ken jij een bedrijf dat TV's maakt (of wat voor elektronica dan ook) waar niemand zich verrijkt en waar geen winstoogmerk is?
Dat is het ook. Om aan te geven dat het 'verschil' dat PietVerdriet aangeeft eigenlijk onzinnig is.quote:Op woensdag 26 september 2012 21:01 schreef cempexo het volgende:
[..]
Ik vind dit een rhetorisch antwoord.
Heb ik geen probleem mee, en ik kan er ook voor kiezen geen TV te kopen.quote:Op woensdag 26 september 2012 20:56 schreef Hoppahoppa het volgende:
[..]
Nee. Maar je moet die TV wel ergens kopen, als je er een wilt. Of ken jij een bedrijf dat TV's maakt (of wat voor elektronica dan ook) waar niemand zich verrijkt en waar geen winstoogmerk is?
Nee, jij snapt het gewoon niet.quote:Op woensdag 26 september 2012 21:04 schreef Hoppahoppa het volgende:
[..]
Dat is het ook. Om aan te geven dat het 'verschil' dat PietVerdriet aangeeft eigenlijk onzinnig is.
Je kunt er ook voor kiezen om te emigreren.quote:Op woensdag 26 september 2012 21:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb ik geen probleem mee, en ik kan er ook voor kiezen geen TV te kopen.
Ga je gang:quote:Op woensdag 26 september 2012 21:00 schreef Hoppahoppa het volgende:
[..]
Ja en die redenen geloof jij? Als de optie 'mijn avontuur in Nederland is mislukt dus ga ik terug naar Marokko' als optie er bij zou staan, dan zou niemand het aanvinken denk je wel?
Ik geloof je pas als ze van de 1.000.000 ambtenaren er in 2013 minstens 200.000 worden ontslagen.quote:Op woensdag 26 september 2012 21:09 schreef Hoppahoppa het volgende:
Of je kunt ophouden met zeuren en, net als ik, proberen om van binnenuit iets bij te dragen aan verandering. Zoals ik al eerder aangaf is er momenteel een behoorlijke kentering gaande binnen de overheid. Natuurlijk verandert niet alles van de één op de andere dag, maar de overheid van nu is wel degelijk veel resultaatgerichter dan die van 10 jaar geleden.
Je moet lekker blijven geloven wat je wilt geloven. Ik maak op dat je zelf geëmigreerd bent en dat het makkelijk schreeuwen is vanuit het buitenland. Ik gun je het allerbeste in je nieuwe thuisland.quote:Op woensdag 26 september 2012 21:10 schreef cempexo het volgende:
[..]
Ga je gang:
http://www.google.nl/#hl=(...)fb1&biw=1006&bih=557
In ieder geval zullen ambtenaren niet emigreren, is eng...want voorspelbaarheid, veiligheid en zekerheid is hun levenshouding. Niet kiezen is ook kiezen.
En zo maken ze hun eigen financiële balans op en manipuleren hun eigen inkomen !!
Je moet dat lef maar hebben, werken met geld van een ander.
Ah, if you can't beat them, join them.quote:Op woensdag 26 september 2012 21:09 schreef Hoppahoppa het volgende:
Of je kunt ophouden met zeuren en, net als ik, proberen om van binnenuit iets bij te dragen aan verandering. Zoals ik al eerder aangaf is er momenteel een behoorlijke kentering gaande binnen de overheid. Natuurlijk verandert niet alles van de één op de andere dag, maar de overheid van nu is wel degelijk veel resultaatgerichter dan die van 10 jaar geleden.
Ben je Sir Humphry ofzo?quote:Op woensdag 26 september 2012 17:48 schreef Ryon het volgende:
De overheid roept niet bezuinigingen (zou ook wel gek zijn) de politiek wilde bezuinigingen en geeft de rijksoverheid minder budget. Dat recht heeft de politiek.
.quote:Op woensdag 26 september 2012 21:09 schreef Hoppahoppa het volgende:
Of je kunt ophouden met zeuren en, net als ik, proberen om van binnenuit iets bij te dragen aan verandering. Zoals ik al eerder aangaf is er momenteel een behoorlijke kentering gaande binnen de overheid. Natuurlijk verandert niet alles van de één op de andere dag, maar de overheid van nu is wel degelijk veel resultaatgerichter dan die van 10 jaar geleden.
Ohw, dus een democratie is volgens jou je bek houden of op rotten, slikken of stikken of meedoen, maar kritiek hebben mag dus niet op heilig ambtenaartje,quote:Op woensdag 26 september 2012 21:05 schreef Hoppahoppa het volgende:
[..]
Je kunt er ook voor kiezen om te emigreren.
Eerste stap, nieuwe ontslag recht gaat eerst voor ambtenaren gelden.quote:Op woensdag 26 september 2012 21:13 schreef cempexo het volgende:
[..]
Ik geloof je pas als ze van de 1.000.000 ambtenaren er in 2013 minstens 200.000 worden ontslagen.
Het uitgespaarde geld moet vervolgens in onderwijs voor volwassenen gestopt worden?quote:Op donderdag 27 september 2012 06:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eerste stap, nieuwe ontslag recht gaat eerst voor ambtenaren gelden.
Kritiek mag best. Dat is iets wezenlijk anders dan zuurpruimig gezeur. En net als met jouw waardeloze tv-voorbeeld heb je de keuze om niet mee te doen. Of om je heil elders te zoeken.quote:Op donderdag 27 september 2012 06:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
.
[..]
Ohw, dus een democratie is volgens jou je bek houden of op rotten, slikken of stikken of meedoen, maar kritiek hebben mag dus niet op heilig ambtenaartje,
Zo kun je het zien. Ik zie het anders.quote:Op woensdag 26 september 2012 22:17 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Ah, if you can't beat them, join them.
Natuurlijk, het hemd is nader dan de rok.quote:Op donderdag 27 september 2012 08:32 schreef Hoppahoppa het volgende:
[..]
Zo kun je het zien. Ik zie het anders.
Nee, ik heb die keuze niet, de overheid is een beschermgeldmaffia die voornamelijk voor eigen zak werkt. Ik heb niet zozeer moeite met een smalle overheid, ik heb moeite met een waterhoofdoverheid die miljarden besteed aan onzin en haar werk niet goed doet.quote:Op donderdag 27 september 2012 08:30 schreef Hoppahoppa het volgende:
[..]
Kritiek mag best. Dat is iets wezenlijk anders dan zuurpruimig gezeur. En net als met jouw waardeloze tv-voorbeeld heb je de keuze om niet mee te doen. Of om je heil elders te zoeken.
Vandaar dat de overheid maar blijft groeien en groeien.quote:En over democratie: het staat je vrij om een partij op te richten die het anders wil doen. De Partij Tegen De Ambtenaren (PTDA). Misschien stem ik zelfs op je. Vooralsnog zie ik meer heil in deze beweging die binnen de ambtenarij op gang is gekomen.
Je snapt het ook niet.quote:Op donderdag 27 september 2012 06:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eerste stap, nieuwe ontslag recht gaat eerst voor ambtenaren gelden.
Ik constateer dat je roeptoetert vanaf de zijlijn, maar niets onderneemt om iets te veranderen? Of denk je dat een topicje hier helpt?quote:Op donderdag 27 september 2012 08:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, ik heb die keuze niet, de overheid is een beschermgeldmaffia die voornamelijk voor eigen zak werkt. Ik heb niet zozeer moeite met een smalle overheid, ik heb moeite met een waterhoofdoverheid die miljarden besteed aan onzin en haar werk niet goed doet.
[..]
Vandaar dat de overheid maar blijft groeien en groeien.
Het valt allemaal reuze mee eigenlijk. Daarbij zit de groei van het aantal ambtenaren met name in de sectoren onderwijs, zorg en veiligheid. En dat is helemaal in lijn met de democratische wensen van onze medeburgers. Sterker nog, op andere terreinen is de overheid wel gewoon gekrompen over de afgelopen jaren.quote:Die groei is aanzienlijk: tussen 1995 en 2008 nam het overheidspersoneel toe met ruim 133.000 personen, van 845.000 tot iets meer dan 979.000. Daarmee scoort Nederland internationaal gezien nog steeds laag als wordt gekeken naar het aantal ambtenaren ten opzichte van de totale bevolking. Inclusief de sectoren onderwijs en gezondheidszorg gaat het om 5,76 procent, terwijl dat bijvoorbeeld in Groot-Brittannië 9,56 procent is, in Frankrijk 7,88 procent en in de VS 7,41 procent. Alleen Duitsland scoort iets lager met 5,52 procent. Het verschil is in ieder geval gedeeltelijk verklaarbaar door de Nederlandse en Duitse traditie om de uitvoering van publieke taken deels toe te vertrouwen aan privaatrechtelijke organisaties, beter bekend als het maatschappelijk middenveld.
De groei verleidt criticasters al snel tot de roep om afslanking van de alsmaar groeiende overheid, maar nadere beschouwing van de cijfers leert dat de groei zit in het onderwijs (101.000), de academische ziekenhuizen (25.000) en de sector orde en veiligheid (47.000). Allemaal het gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen en politieke wensen, en ook breed gedragen door de publieke opinie. Bij elkaar opgeteld is deze toename zelfs hoger dan de totale groei van het ambtelijk apparaat, wat betekent dat het aantal ambtenaren elders dus juist is afgenomen. Daar blijkt uit dat een krimp van het ambtelijk apparaat dus wel degelijk mogelijk is, zo concluderen de auteurs.
Ik zie jou alleen maar op de man spelen, weinig inhoudquote:Op donderdag 27 september 2012 09:21 schreef Hoppahoppa het volgende:
[..]
Ik constateer dat je roeptoetert vanaf de zijlijn, maar niets onderneemt om iets te veranderen? Of denk je dat een topicje hier helpt?
Nogmaals: start een politieke partij. Change!! Yes we can!!!
Tja. Dat is natuurlijk het makkelijkste. Zelf roeptoeteren zonder onderbouwing en dan andere van een gebrek aan inhoud beschuldigen...quote:Op donderdag 27 september 2012 09:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zie jou alleen maar op de man spelen, weinig inhoud
Exact. Waarbij de decentralisatie van taken naar de gemeente op punten mag worden teruggeschroefd, zodat efficiëntie terugkeert.quote:Op donderdag 27 september 2012 09:41 schreef 99.999 het volgende:
Waterschappen en provincies kan je beiden zonder veel problemen als aparte bestuurslaag schrappen. Gewoon voor de taken die op dat niveau moeten zitten uitvoeringsorganisaties zonder bestuurders, verkiezingen en eigen belastingen maken. de rest van de taken verdelen tussen rijk en gemeenten.
Ja zo doet Rijkswaterstaat nu het licht uit 's nachts.quote:Op woensdag 26 september 2012 21:09 schreef Hoppahoppa het volgende:
Of je kunt ophouden met zeuren en, net als ik, proberen om van binnenuit iets bij te dragen aan verandering. Zoals ik al eerder aangaf is er momenteel een behoorlijke kentering gaande binnen de overheid. Natuurlijk verandert niet alles van de één op de andere dag, maar de overheid van nu is wel degelijk veel resultaatgerichter dan die van 10 jaar geleden.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Zelden zo'n verkrachte organisatie zien functioneren.
Ik vraag mij dat af. Ik denk dat er op bestuurlijk niveau veel te winnen valt, gezien het beperkte aantal taken, als wij de provincies samenvoegen (van 12 naar 5) hoewel dat maatschappelijk gezien moeilijk is aangezien burgers zich ook emotioneel verbonden voelen met hun provincie. Maar het afschaffen ervan lijkt mij zeer problematisch.quote:Op donderdag 27 september 2012 09:41 schreef 99.999 het volgende:
Waterschappen en provincies kan je beiden zonder veel problemen als aparte bestuurslaag schrappen. Gewoon voor de taken die op dat niveau moeten zitten uitvoeringsorganisaties zonder bestuurders, verkiezingen en eigen belastingen maken. de rest van de taken verdelen tussen rijk en gemeenten.
Samenvoegen is onzinnig, daarmee maak je het alleen maar erger allemaal. De nieuwe provincies kunnen enkel maar een bureaucratisch monster worden.quote:Op donderdag 27 september 2012 15:36 schreef Ryon het volgende:
[..]
Ik vraag mij dat af. Ik denk dat er op bestuurlijk niveau veel te winnen valt, gezien het beperkte aantal taken, als wij de provincies samenvoegen (van 12 naar 5) hoewel dat maatschappelijk gezien moeilijk is aangezien burgers zich ook emotioneel verbonden voelen met hun provincie. Maar het afschaffen ervan lijkt mij zeer problematisch.
Zo heel erg veel doen ze op dat gebied al niet meer. En dat kan je ook per landsdeel onder VROM centraliseren, of de verantwoordelijkheid naar de (dan in omvang en inwoners verplicht groeiende) gemeenten decentraliseren, de bemoeienis mag best wat minder.quote:De provincie houdt zich met name bezig met ruimtelijke ordening. Dat is gemeente overschrijdend en ook een van de meest politiek beladen onderwerpen.
Tja, ik denk daar dus duidelijk anders over. Ik zie maar een zeer beperkt aantal taken die echt op dat regionale niveau met een uitgebreid politiek circus er omheen uitgevoerd moeten worden. Ik durf te wedden dat de gemiddelde burger er het komende jaar niets van merkt wanneer je de provincies afschaft.quote:Een pure uitvoeringsinstantie (wat de provincie momenteel ook voor een belangrijk deel al is, gezien het beleid van decentralisatie) kan dan niet aangezien er een zwaar politiek aspect inzit. Daar heb je bestuurders en een controlerende volksvertegenwoordiging voor nodig. Verder decentraliseren is niet mogelijk aangezien het beleid gemeenteoverschrijdend is en centraliseren zorgt ervoor dat politiek Den Haag zich dan ook met regionale aangelegenheden moet gaan bemoeien. Waar zowel Den Haag als de regio's en gemeentes niet op zitten te wachten en juist proberen te vermijden. Het geheel afschaffen van provincies en waterschappen is dan ook niet wenselijk.
Ik weet niet of het heel relevant is of de gemiddelde burger er wat van merkt. Henk en Ingrid zullen zich over het algemeen weinig bezig houden met ruimtelijke ordening en zeker niet op provinciaal niveau. Dit terwijl talloze gemeentes, bedrijven, ondernemers, milieuorganisaties en overheidsdiensten hier wel dagelijks mee bezig zijn. Henk en Ingrid zullen in het landschap wel de gevolgen merken, maar wellicht niet beseffen hoe dat allemaal geregeld wordt. Het politieke circus wordt gevoerd omdat het nogal om zwaar beladen politiek thema gaat. Als je er een landsdeel van maakt onder VROM dan gaat een ambtenaar op de stoel zitten waar nu een bestuurder zit. De ambtenaar hoeft i.t.t de bestuurder vervolgens geen politieke verantwoording af te leggen, wat hem een vrijbrief geeft om allerlei politieke keuzes te maken naar eigen inzicht.quote:Op donderdag 27 september 2012 15:49 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Samenvoegen is onzinnig, daarmee maak je het alleen maar erger allemaal. De nieuwe provincies kunnen enkel maar een bureaucratisch monster worden.
[..]
Zo heel erg veel doen ze op dat gebied al niet meer. En dat kan je ook per landsdeel onder VROM centraliseren, of de verantwoordelijkheid naar de (dan in omvang en inwoners verplicht groeiende) gemeenten decentraliseren, de bemoeienis mag best wat minder.
[..]
Tja, ik denk daar dus duidelijk anders over. Ik zie maar een zeer beperkt aantal taken die echt op dat regionale niveau met een uitgebreid politiek circus er omheen uitgevoerd moeten worden. Ik durf te wedden dat de gemiddelde burger er het komende jaar niets van merkt wanneer je de provincies afschaft.
Je ziet nu al dat de provincies taken naar zich toe aan het trekken zijn om maar een beetje relevant te blijven. Ik zeg z.s.m. afschaffen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |