Helft Duitsland ziet al wit en sneeuwstorm teistert Alpen
![media_xll_5279165.jpg]()
UPDATE Niet alleen in ons land is de overgang van de nazomer naar de eerste winterprik heel bruusk verlopen. De helft van Duitsland ziet al wit door een uitzonderlijk vroeg pak sneeuw bij onze oosterburen. Zoiets komt maar een keer in 30 jaar voor. Bij ons blijft het winteroffensief voorlopig beperkt tot ijskoude temperaturen, al kan er later vandaag of morgen wat (natte) sneeuw vallen in de Ardennen. De vroege winterprik in de herfstvakantie is goed nieuws voor wintersporters, maar veroorzaakt helaas ook veel ellende. Uitgerekend in de nacht waarop een groot deel van Europa overschakelde op wintertijd heeft een sneeuwstorm lelijk huisgehouden in de Alpen. Met windstoten tot liefst 150 km/u en pakken sneeuw tot een halve meter veroorzaakte de eerste winterstorm grote problemen in onder meer Frankrijk, Duitsland Zwitserland en Italië. Iets zuidelijker in de Laars heeft Venetië dan weer af te rekenen met grootschalige overstromingen. Dat alles heeft te maken met de doortocht van de cycloon 'Cassandra' die vanuit Portugal opstoomt richting noorden en drie luchtmassa's doet botsen: hete lucht uit Afrika, vochtige lucht van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en ijskoude lucht vanuit de omgeving van de Poolcirkel.
Het winteroffensief sloeg gisteren eerst toe in de Vogezen en het Zwarte Woud en veroverde vervolgens heel Duitsland. De Duitse weervoorspellers waren even verrast als de inwoners, want zo'n vroege sneeuw komt in Duitsland slechts een keer in 30 jaar voor. Vorige zondag konden de Duitsers net als wij nog genieten van de heerlijke nazomer met temperaturen tot 25 graden, maar nu vielen er pakken sneeuw. Tot liefst 17 centimeter in Gera in de deelstaat Thüringen. "Dit was het vroegste en het meeste intense winteroffensief sinds het begin van de waarnemingen", stelden de meteorologen.
Ongevallen en afgelaste matchen
Helaas veroorzaakte de vroege winterprik ook heel wat ellende op de weg. Op de sneeuwgladde wegen gebeurden heel wat ongelukken, gelukkig hoofdzakelijk met blikschade tot gevolg. Ook het spoorverker werd in de war gestuurd. De ICE-hogesnelheidstrein moest omgeleid worden tussen Leipzig en München. Ook het voetbal leed onder het vroege winterweer met heel wat besneeuwde velden en afgelaste wedstrijden. Vooral in het zuiden van Duitsland zal het winterweer zeker vandaag nog aanhouden met een heuse sneeuwstorm.
Skistations
Voor de wintersporters is de felle sneeuwval tijdens de herfstvakantie natuurlijk uitstekend nieuws. Zo is in Zwitserland op korte tijd al bijna een halve meter sneeuw gevallen. Maar in de dalen is het gisteren beginnen te sneeuwen, zodat de wegen van en naar de wintersportoorden vaak moeilijk te berijden zijn. Vooral de skistations in het westen en het zuiden van Zwitserland kregen pakken verse sneeuw.
Stormwind
De sneeuwstorm woedt het hevigst in het zuidoosten van Frankrijk met windstoten tot 150 km/u. De lager gelegen stad Grenoble ontwaakte vanmorgen onder een laagje sneeuw van vijf centimter. Zelfs in het Provencaalse Carpentras, aan de voet van de Ventoux, sneeuwt het en zijn er extreem zware windstoten met onder meer afgerukte takken en ontwortelde bommen tot gevolg. Zelfs de Côte d'Azur heeft te lijden onder het noodweer. Volgens Méteo France zal het na een hele nacht ook nog de hele dag flink doorsneeuwen in de Franse Alpen. Ook hier is het uitkijken op de (autosnel)wegen naar de wintersportoorden. Overal zijn sneeuwkettingen sterk aangeraden. Heel wat Alpenpassen zoals de Iseran, de Galibier en Petit Saint-Bernard en de Cormet de Roselend werden afgesloten.
Italië
In Italië tot slot nam het kwik op korte tijd een enorme duik van zo'n 15 graden. Zo komt ook daar een erg bruusk einde aan de verlengde zomer. Grootschalige overstromingen teisteren dan weer Ligurië en de streek van Venetië. Het pittoreske Venetië staat al dagen onder water. Op het San Marco Plein reikt het waterpeil al tot 40 centimeter en 39 procent van de toeristische stad staat onder water. Het leger moest zelfs ingeschakeld worden. In het noorden van het land slaat ook hier de sneeuw toe: vanaf zo'n 300 in de Piemontese Alpen aan de grens met Duitsland. In het uiterste zuiden van de Laars en Sicilië veroorzaakt de stormwind dan weer veel schade.
hln