Vrije markt werkt niet. Onderaan de ladder heb je niets te vertellen, en heb je maar gewoon je mond te houden en te doen wat je opgedragen wordt.quote:Kapitalisme is een politiek-economisch systeem dat in het algemeen gekenmerkt wordt door privaat eigendom van productiemiddelen en vrije markten. Voorts worden het streven naar winst en kapitaalaccumulatie veelal als kenmerken van het kapitalisme gezien. Door de uiteenlopende ideeën die, vaak langs ideologische lijnen, in de tijd zijn ontwikkeld over wat het kapitalisme inhoudt, zijn deze kenmerken echter omstreden.
Het punt is ook dat het kapitalistische systeem zijn werk al heeft gedaan. We hebben de nodige groei doorgemaakt en wat we nu zien is dat de productiemiddelen zich steeds meer en meer beginnen te concentreren in de handen van een paar. Daar komt de scheefgroei in de welvaart ook voor een groot deel vandaan.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 04:41 schreef RaZ het volgende:
The FUCK!
[..]
Vrije markt werkt niet. Onderaan de ladder heb je niets te vertellen, en heb je maar gewoon je mond te houden en te doen wat je opgedragen wordt.
Kapitalisme is dus marktwerking. Werkt goed in de huizenbubble, helemaal geweldig in de zorg, en de VVD wil de totale huurmarkt vrijgeven. Einde sociale woningen die overigens ook nog in diverse gevallen niet te betalen zijn.
2kamer flat 48m2 voor 610 per maand (bouwjaar begin 80). 1gezinswoning van 90m2 voor 480 per maand (bouwjaar 97).
Totaal geen verhouding.
Iets met tandartsen en marktwerking? Die shizzle wordt ook alleenmaar duurder.
Maar puur kijkend naar de topic titel: Goed plan, geef mij m'n bruto salaris maar, wat ik overhoud kan naar richting de belastingdienst om daar sociale zaken van te bekortigen.
Klinkt verschrikkelijkquote:Op donderdag 30 augustus 2012 05:04 schreef RaZ het volgende:
Gewoon CDA stemmen, dan komt het wel goed. Ze willen een vlaktaks van 35-36% (gaat de minima op achter uit), en pas boven modaal ga je daar op vooruit.
Armen worden armer, rijken worden rijker.
Dan zou je denken, met een vlaktaks kan de HRA er ook wel uit, dat is immers een compensatie voor het hogere belastingtarief. Maar nee, de HRA moet blijven.
Dus, je geeft mensen in sommige gevallen 20% belastinggeld terug (52% vs 33%), om vervolgens ook te korten op een rente die al bizar laag staat. Een normale lening zit je tegen de 14-18% aan. Hypotecaire lening 4-6%
Dan de VVD met alle huurwoningen totaal aan de markt overlaten. Dan heb je straks 2x minimumloon nodig voor een 1kamer studio'tje van 30m2 natuurlijk.
VVD + CDA, en dan... uh... Hell, die 2 samen kan nog heel grappig worden
Nooit.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 04:15 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Wanneer gaan mensen dit nou eens inzien? Iedereen lijkt gehypnotiseerd te zijn door dit groeisysteem waarin we zijn opgegroeid.
Mensen moeten het even laten inzinken denk ik. De gedachte is gewoon vrij simpel. Wij zijn alleen gewend aan dat economie heel ingewikkeld is, maar als je helemaal naar de basis gaat dan is het allemaal vrij simpel eigenlijk.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 08:06 schreef Kumerian het volgende:
Ik heb zelden zo'n inzichtvol en overtuigend relaas gelezen. Goed werk PoP maar ik ben bang dat het een beetje verloren is aan de gemiddelde FOKker
Nee, maar de babyfase met bijbehorende voeding is nog steeds onderdeel van dat groeisysteem waarin we de eerste 18 jaar leven. De focus komt na het vierde jaar op andere zaken te liggen (zoals scholing). Toch is het zo dat ouders inzien dat je kinderen geen alcohol moet geven op jongere leeftijd omdat het ook heel schadelijk is als je nog moet groeien. Dus ook onze vloeistof consumptie wordt in bepaalde banen geleid, rekening houdend met het gezondheid moeten opgroeien.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 08:12 schreef Crazy Harry het volgende:
De vergelijking met voedsel kan je er beter buiten laten. Want je eet misschien niet als een baby, maar hoogstwaarschijnlijk wel als een kind voor groei. Vanaf ons 4e levensjaar verandert ons voedingspatroon eigenlijk niet meer.
We zijn ooit van jagers-verzamelaars, naar agrarische samenleving, naar industriële samenleving en naar post-industriële samenleving gegaan. Deze overgangen zijn stapje voor stapje bereikt door maar 1 ding: een vooruitgang in technologie.quote:
Dat is wat men ons graag wil doen geloven. En dit soort gedrag in de mens wordt ook gevoed door het systeem waarin we leven. Maar hebzucht is niet de eerste drive van de mens. Bij wetenschappelijk onderzoek met babies is gebleken dat onze primaire drive er eentje is van samenwerken en delen. Wanneer we een systeem hebben waarin dit gedrag wortel kan schieten, dan zullen we dat soort gedrag als leidend gaan ervaren.quote:De mens wil nou gewoon altijd meer, meer, meer en nog meer. Het heeft een natuurlijke drang om steeds verder te willen groeien en steeds meer daarvoor te krijgen.
Die instelling van meer meer meer heeft niet zoveel te maken met innovatie. Die instelling kan ervoor zorgen dat innovatieve oplossingen zich sneller verspreiden, maar innovatie door wetenschap komt voort uit iets wat we allemaal in ons hebben: nieuwsgierigheid. De mens wil de wereld om zich heen begrijpen, dat is de drive van waaruit vrijwel alle innovatie komt.quote:En zonder die instelling was het wiel, het vuur, de landbouw, electriciteit, computers etc allemaal nooit uitgevonden en zouden we nog steeds met een lendedoek achter wilde dieren aanrennen. (zonder speer, want die hadden we dan ook nooit uitgevonden)
De organisatie in de samenleving kan inderdaad in elkaar donderen. Maar aangezien we vandaag de dag een enorme productiekracht hebben in de vorm van machines, kan de boel dan nog wel zo in elkaar donderen zoals dat in de oudheid gebeurde? We kunnen eventuele problemen nu toch veel makkelijker opvangen doordat we zoveel machines hebben?quote:En ja, dat gaat een keer stuk. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen hebben dat al laten zien.
Uiteindelijk zal de maatschappij die we nu kennen ook ten onder gaan en komen we weer in de middeleeuwen en begint het hele circus weer van voren af aan.
Dit vind ik ook een super interessant ideequote:Op donderdag 30 augustus 2012 16:43 schreef Breetai het volgende:
Ik vond de vergelijking met "een 40 jarige die nog bij z'n moeder woont" een hele goeie. Die ga ik vaker gebruiken.
Helaas passen alle nodige aanpassingen niet in de modellen die de hoge heren gebruiken.
Het partijprogramma van de SOPN wertk bijvoorbeeld niet met de stemwijzer. Terwijl die wel een paar hele solidaire standpunten hebben.
Daar werkt een universeel basisinkomen toch wel het hardste aan.
Zie ook de websitequote:Op donderdag 30 augustus 2012 18:50 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Dit vind ik ook een super interessant idee
Ja de 21-urige werkweek ben ik mee bekend, ook een goed overgangsideequote:Op donderdag 30 augustus 2012 18:52 schreef Breetai het volgende:
[..]
Zie ook de website
http://www.basisinkomen.nl
Voor de rest ben ik ook voorstander van een 21-urige werkweek:
http://neweconomics.org/projects/towards-21-hours
Omdat dit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_bankingquote:Waarom focussen we dan nog wel in de economie op groei?
idd. een goede discussie. Niet wereldschokkend voor mij maar wel voor de rest van de wereld.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 19:04 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Ja de 21-urige werkweek ben ik mee bekend, ook een goed overgangsidee
Hier nog een topic dat je waarschijnlijk wel interessant vindt:
De echte nieuwe wereldorde
Groei is er ook gewoon omdat mensen leren. Als je werkervaring opdoet gaat daardoor je productiviteit omhoog. Na 4 jaar in de koekjesfabriek werk je sneller dan op je eerste dag, daar heb je al economische groei. Als je dan op je 67e stopt zal je opvolger alweer leren van de over die periodes ontwikkelde manieren om sneller te werken en niet op nul hoeven beginnen. .quote:Op zondag 2 september 2012 09:32 schreef DarkAccountant het volgende:
Waarom we nog altijd focussen op "groei"? Omdat de bevolking nog steeds toeneemt. Zo lang er meer mensen bijkomen (of dat nu door geboortes binnen Nederland gebeurt of door immigratie maakt niet uit), zal je in modellen steeds moeten blijven spreken over groei. Die "groei" is immers een toename van de vraag.
Daar moet ik wel bij opmerken dat we op dit moment in een bijzondere positie zitten omwille van het grote aantal babyboomers dat op pensioen gaat. De sociale zekerheid en het pensioenstelsel zullen onder grote druk komen te staan omdat dit moeilijk te betalen is.
Maar je stapt nu over het punt heen dat ik maak in de OP. We hebben al een enorme productiviteit in plaats al sinds minimaal begin jaren 90. Dat bijv. NL dan groeit met 2 miljoen mensen op een totaal van 15 miljoen is makkelijk op te vangen. Kijk nog eens in de OP naar hoeveel mensenkrachten we beschikbaar hebben in de vorm van agrarische en industriele machines!quote:Op zondag 2 september 2012 09:32 schreef DarkAccountant het volgende:
Waarom we nog altijd focussen op "groei"? Omdat de bevolking nog steeds toeneemt. Zo lang er meer mensen bijkomen (of dat nu door geboortes binnen Nederland gebeurt of door immigratie maakt niet uit), zal je in modellen steeds moeten blijven spreken over groei. Die "groei" is immers een toename van de vraag.
Daar moet ik wel bij opmerken dat we op dit moment in een bijzondere positie zitten omwille van het grote aantal babyboomers dat op pensioen gaat. De sociale zekerheid en het pensioenstelsel zullen onder grote druk komen te staan omdat dit moeilijk te betalen is.
Ja, jij maakt er nu een kip-of-het-ei verhaal van, maar mij lijkt het wel duidelijk dat de basis van elke economie de mensen zelf zijn. Dus meer mensen = meer arbeid = meer productiviteit = "groei".quote:Op zondag 2 september 2012 17:28 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Maar je stapt nu over het punt heen dat ik maak in de OP. We hebben al een enorme productiviteit in plaats al sinds minimaal begin jaren 90. Dat bijv. NL dan groeit met 2 miljoen mensen op een totaal van 15 miljoen is makkelijk op te vangen. Kijk nog eens in de OP naar hoeveel mensenkrachten we beschikbaar hebben in de vorm van agrarische en industriele machines!
En groei in economische termen is echt niet bedacht om bevolkingsgroei op te vangen. Wanneer de bevolking groeit, neemt de vraag naar producten toe en dan krijg je vanzelf een reactie in de vorm van groei in de economie. Maar in de economie richten we ons op groei als primair iets, in plaats van iets dat volgt uit een toename van de vraag doordat we meer mensen op de wereld hebben.
Nee jij draait het om. Jij zegt dat we ons focussen op groei omdat de bevolking groeit. Dat klopt gewoon niet. Zo zou het moeten gaan in een volwassen economie, maar groei is een doel op zich geworden omdat er allerlei implicaties aan zitten als een economie niet groeit.quote:Op zondag 2 september 2012 17:34 schreef DarkAccountant het volgende:
[..]
Ja, jij maakt er nu een kip-of-het-ei verhaal van, maar mij lijkt het wel duidelijk dat de basis van elke economie de mensen zelf zijn. Dus meer mensen = meer arbeid = meer productiviteit = "groei".
Dat we inmiddels ook machines hebben uitgevonden om nóg productiever te zijn verandert daar niks aan. Hooguit verklaart dat waarom je tegenwoordig ook buiten het seizoen fruit kan kopen in de supermarkt en waarom je geen jaarsalaris meer moet betalen voor een computer.
Die "implicaties" zijn er volgens mij alleen voor de financiële sector, die inderdaad vaak gebouwd is op luchtkastelen. De hele leencultuur is gebaseerd op het idee van "groei" (met name het idee dat je je rente kan veroorloven en dat je bezittingen steeds meer waard zullen worden naarmate de tijd vordert). Daar kunnen serieuze kanttekeningen bij gezet worden, dat klopt.quote:Op zondag 2 september 2012 17:39 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Nee jij draait het om. Jij zegt dat we ons focussen op groei omdat de bevolking groeit. Dat klopt gewoon niet. Zo zou het moeten gaan in een volwassen economie, maar groei is een doel op zich geworden omdat er allerlei implicaties aan zitten als een economie niet groeit.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |