SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.TipsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Poolish/PrefermentWasda
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!
http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm
Wat resultaten van Fok!kersSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen
Deel 8 alweer!Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla![]()
Prachtige croissants van Jagertrut:
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla![]()
Ze waren perfect, maar wel machtig. Binnenkant was precies een honingraat, zoals het moet dus. Heb er nog twee over, zal kijken of ik een foto kan maken.![]()
Ik ben supermarktbrood echt zat, en een goeie bakker is hier niet meer te vinden dus ik ga vandaag zelf brood maken. Ik ga dat recept uit de OP proberen, ik moet alleen nog even gist halen straks.
![]()
Ik ben benieuws naar je bevindingen en vooral de foto'squote:Op dinsdag 4 september 2012 09:52 schreef TC_Artemis het volgende:
Ik ben supermarktbrood echt zat, en een goeie bakker is hier niet meer te vinden dus ik ga vandaag zelf brood maken. Ik ga dat recept uit de OP proberen, ik moet alleen nog even gist halen straks.
succes
[b]Hobbelicious is back!
[/b]![]()
Succes idd! Welk recept ga je precies volgen?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ah oke, dat is wel een mooie om mee te beginnen idd! Verwacht er alleen niet teveel van hoor, dat brood zal niet heel speciaal smaken. Behalve natuurlijk de zoete smaak van overwinning
. Dat het gelukt is om een brood te bakken
.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Mijn brood is nu aan de tweede rijs, en het is ondertussen brood #5 waarvan er nog niet een fatsoenlijk gelukt is. Wat doe ik fout?? Volgens mij is het deeg prima: goede verhoudingen, ziet er mooi uit en rijst prima. Alleen krijg ik het in mijn oventje niet gaar, of het verbrand, of het is te zout of het smaakt naar schimmel/gist. Potverdorie. Iedere keer als in een brood in de prullenbak gooi zweer ik dat het ik nu klaar ben met het bakken van brood maar het lijkt wel een verslaving. Dan begint het te kriebelen en begin ik weer met het kneden van deeg![]()
Nou ja, nu dus iets minder gist en iets minder zout. Nog 70 minuutjes rijzen en dan de oven in. Nog tips voor baktijden? Die schijn ik niet goed te krijgen. Ik las ergens 10 minuten op 200 en dan een half uur op 170?![]()
Als je hulp wil hebben we iets meer informatie nodig dan dit;
Welke verhoudingen/recept gebruik je dan? Wat voor oven heb je? Wat voor bloem/meel gebruik je? etc.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ik doe steeds hetzelfde met dezelfde ingredienten:
500 gram volkoren meel
300 ml lauw /warm water
eerst 10 maar dit keer 7 gram gist uit een zakje
8/9 gram zout want 10 vond ik te zout.
Mengen, zo'n 10 minuten kneden, uurtje laten rijzen, spannen, nog ruim een uur laten rijzen waardoor het soms wel wat uitzakt en plat wordt en dan in een klein oventje. Ik heb alle vormen al geprobeerd: cakeblik, los op de plaat, een springvorm. Ik heb hem er nu 20 minuten op 200 graden inzitten en het ruikt nou niet bepaald lekker vers broderig
Oh het rijzen doe ik bedekt in een lauwwarme oven. Het zakt vooral tijdens de tweede rijs te ver uit en komt dan in de oven niet meer omhoog.![]()
Hoe lang moet een tweede rijs dan ongeveer duren? Ik lees overal dat het lang moet zijn, maar na een klein uur is het al uitgezakt.quote:![]()
Hangt van de temperatuur af. Hoe kouder, hoe langer de rijs duurt...Als je er met je vinger voorzichtig in duwt, en het gat blijft een beetje dan is het goed. Als het gat verdwijnt moet het nog warmer.quote:Op dinsdag 4 september 2012 20:30 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Hoe lang moet een tweede rijs dan ongeveer duren? Ik lees overal dat het lang moet zijn, maar na een klein uur is het al uitgezakt.
Ik denk dat je lauwwarme temperatuur misschien te hoog is, en wellicht de spanning in je brood niet goed is...![]()
ligt eraan hoe heet je lauwe oven is. Probeer het gewoon eens buiten de oven met wat meer geduld. Ook ivm het feit dat je aangeeft dat je brood of niet gaar is of verband is het misschien een idee om een oventhermometer aan te schaffen. Kost geen drol bij de blokker bijvoorbeeld.
Sowieso is het van belang dat je je niet aan de tijden van het recept houdt. Vertrouw op je eigen observaties, als je constateert dat het deeg al inzakt en niet meer rijst in de oven is het toch vrij simpel om te bedenken wat er mis is gegaan?![]()
Hmm... volgende keer dus het rijzen buiten de oven proberen.Het brood is nu wel gaar maar smaakt niet echt, beetje gistig nog. Ik gebruik ook het goedkoopste meel van de supermarkt maar eerst moet dat eens lukken voordat ik een stapje duurder ga. Morgen weer proberen, het is verslavend, zelfs als het mislukt
![]()
![]()
Ik kwam gisteren dit topic tegen. Meteen aan de slag gegaan. Was al een tijdje terug dat ik een brood gemaakt had (poging).
Brood van gisteren iets te veel gist smaak (vind ik wel lekker maar ging een beetje overheersen)
brood van vandaag. Iets minder gist, maar wel een deel mijn deeg van gisteren bewaard en vandaag toegevoegd.
Tijden terug dat ik een lekker brood had gegeten. Dus bedankt![]()
Arghh... zojuist 2 broden gebakken en er achter gekomen dat ik het zout vergeten ben
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting![]()
Brood bakken doen wij 2 keer per week, woensdag en zondag, ik begin in de ochtend en hoe heerlijk ruikt je huis dan. Ik heb nooit zo'n broodbakmachine gehad, geef mij maar mijn oven!![]()
Ik heb nu een paar keer dit gemaakt, en dat bevalt goed. Makkelijk, fijne korst, lekkere binnenkant...
Gister 's morgens voor het ontbijt in elkaar gemixt, en 's avonds gebakken, ideaal. Natuurlijk, het kan veel verfijnder, maar dat hoeft niet altijd...![]()
Ah, ja, dat is het no-knead bread! In een gietijzeren braadpan, dat werk perfect idd!Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Fijn dat het eindelijk gelukt is. Wat had je nu anders gedaan?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Precies wat jullie al aangaven: te lang laten rijzen in een lauwe oven. Nu laten rijzen buiten de oven en het ging prima!quote:Op donderdag 6 september 2012 18:23 schreef MaximusTG het volgende:
Fijn dat het eindelijk gelukt is. Wat had je nu anders gedaan?![]()
Maar euh, dit ziet er niet uit als brood van volkoren meel?
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
True!quote:Op donderdag 6 september 2012 19:05 schreef MaximusTG het volgende:
Maar euh, dit ziet er niet uit als brood van volkoren meel?
Bij de supermarkt waar ik vandaag was hadden ze alleen tarwebloem. Zal dat het zijn? Ik denk dat het me nu ook heus wel lukt met volkorenmeel!
![]()
Ik probeer het van het weekend uit.
![]()
grats! ziet er goed uit![]()
Volkoren is niet moeilijker ofzo, alleen iets meer vocht gebruiken. You can do it!![]()
![]()
Ik denk dat het echt het rijsproces was dat iets te snel ging. Was gewoon te enthousiast.![]()
Heb wel het idee dat het brood nu al oud is...![]()
Heb je wel gewacht tot het afgekoeld was met snijden? En waar bewaar je het brood in?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Nee, het was niet helemaal afgekoeld. Het warme brood was te verleidelijkIk ga me inhouden volgende keer.
Ik bewaar het overigens gewoon in een plastic pedaalemmerzak. Nu eindelijk een excuus om zo'n toffe broodtrommel te kopen![]()
![]()
Nou ja, het scheelt wel wat of je em laat afkoelen of niet, en hoe je het bewaart. Maar al je het echt langer wil bewaren moet je boter en/of melk toevoegen.
Als je dat niet wil zou ik of kleinere broden maken en invriezen, of kleinere broden maken, en een deel deeg in de koelkast bewaren.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
hoe bewaren jullie je brood eigenlijk? meestal gaat het hier toch in 2x op, maar ik heb de perfecte verpakkingsmethode nog niet gevonden. in plastic wordt de korst zacht, maar in papier droogt het wat uit...![]()
In 'The Bread Baker's Apprentice' van Peter Reinhart staat daar een heel stuk over, stap 12 in de 12 stappen van het broodbakken:
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ja, is echt een fijn boek!
Heb twee boeken van hem.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ben een spelt/volkorendeeg aan het draaien, zo de eerste rijs van 40 min.
Daarna in vorm en 2e rijs in de koelkast en dan morgen om 9 uur de oven in of is het anders beter?
/vergeet steedsNu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla![]()
Gaat dat niet veel te veel rijzen in de koelkast, als er blijkbaar zoveel gist in zit dat de eerste rijs in 40 minuten kan?
Ik ben bang dat je dan morgen een ingezakt deeg vindt..Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Kiek wel even.. Van Jeager de tip gekregen om het deeg op tijd uit de koelkast te halen (dat doe ik maar als ik een plasslaapstop maak ') )quote:Op zaterdag 8 september 2012 23:04 schreef MaximusTG het volgende:
Gaat dat niet veel te veel rijzen in de koelkast, als er blijkbaar zoveel gist in zit dat de eerste rijs in 40 minuten kan?
Ik ben bang dat je dan morgen een ingezakt deeg vindt..
Ach, zie wel wat het wordtNu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla![]()
En? Wat is het geworden??
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ja...quote:
Ben uit bed gegaan, in de koelkast gekeken, was het allemaal heel mooi gerezen!
Heb hem compleet koud in een koude oven gezet, die op 210 graden voor 45 minuten gezet en weer naar bed gegaan.
2 uur later gingen wij ontbijtenSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 29% gewijzigd door uniekhoorn op 09-09-2012 14:05:04 ]Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla![]()
quote:Op zondag 9 september 2012 13:59 schreef uniekhoorn het volgende:
[..]
Ja...
Ben uit bed gegaan, in de koelkast gekeken, was het allemaal heel mooi gerezen!
Heb hem compleet koud in een koude oven gezet, die op 210 graden voor 45 minuten gezet en weer naar bed gegaan.
2 uur later gingen wij ontbijtenSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Zulke mooie broodjes wil ik ook!
![]()
![]()
Creatie van de dag: brood gevuld met een gekookt ei, basilicum, parmaham en kaas.Alleen volgende keer iets minder deeg, het moesten eigenlijk bolletjes worden. Ik heb wel moeite om het goed dicht te vouwen aan de onderkant, want het blijft nauwelijks plakken.
![]()
![]()
Ik zit eraan te denken om zelf meergranenbrood te bakken met een soort kaneel hazelnoot swirl erin, om te toasten op werk als lunch.
Hoe kan ik dat het beste aanpakken? Ik heb namelijk nog nooit zelf een fatsoelijk brood ik elkaar geflants gekregen![]()
![]()
Zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden, maar je zou bv dit recept kunnen volgen:
http://uitdekeukenvanarde(...)meergranenbrood.html
En dan als extra maal je de hazelnoten in de keukenmachine. Meng met kaneel (en wat suiker?) proeven, en op het moment dat er in het recept staat dat je het deeg tot een rechthoek moet uitdrukken, verdeel je je mengsel over het deeg en rolt het erin op.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Dat klinkt logisch!
Ik heb alleen wel het idee dat dat recept nogal ingewikkeld is voor een beginner en dat niet alle ingredienten zo makkelijk te krijgen zijn.. Is dat zo of lijkt het maar?![]()
Hmm, nou, dat moutpoeder zou ik gewoon weglaten, en ipv melassestroop kan je ook gewoon wat honing of normale stroop nemen (of je mengt dat of suiker met je gehakte hazelnoten, ideetje?).quote:Op vrijdag 14 september 2012 03:04 schreef _Loki het volgende:
Dat klinkt logisch!
Ik heb alleen wel het idee dat dat recept nogal ingewikkeld is voor een beginner en dat niet alle ingredienten zo makkelijk te krijgen zijn.. Is dat zo of lijkt het maar?
Blijft eigenlijk alleen nog over, 4 soorten bloem/meel, water, zout, zonnebloemolie en gist. Makkelijkste plek om die bloem/meel te krijgen is een van de Ekoplaza winkels. Heb je daar geen zin in, zoek dan in de supermarkt een mix waar die 4 soorten in ongeveer dezelfde verhouding inzitten (maar zonder gist!!), je kan toch niet die 4 soorten los vinden bij de supermarkt, en al helemaal geen goede tarwebloem.
Dan volg je vervolgens werkwijze KitchenAid, maar gebruik je een handmixer met deeghaken.
Vind het dan qua ingewikkeldheid wel meevallen hoor, je hoeft het deeg niet meerdere malen te rekken en vouwen, je hoeft geen ingewikkelde vorm te maken van het deeg etc.
Veel simpeler dan dit (behalve dan idd aantal ingredienten, maar ja, meergranen) wordt het niet.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Dat heeft ie vaker gedaan... Erg leuk filmpje. Waar is het geschoten?quote:Op vrijdag 14 september 2012 03:37 schreef Mr-Z het volgende:
Denk dat jullie dit filmpje wel leuk vinden:
Veel machinaal maar toch heel ambachtelijk!![]()
Heb ik ff op moeten zoekenquote:Op vrijdag 14 september 2012 14:39 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Dat heeft ie vaker gedaan... Erg leuk filmpje. Waar is het geschoten?Het is een Fransoos! Met website: http://www.vincent.talleu.com/home
Wel heeft hij echt mooie fimpjes die het echte vakmanschap laat zien!
![]()
Fuck mijn proefschrift: ik word bakker!quote:Op vrijdag 14 september 2012 03:37 schreef Mr-Z het volgende:
Denk dat jullie dit filmpje wel leuk vinden:
Veel machinaal maar toch heel ambachtelijk!![]()
![]()
![]()
dat was precies wat ik dacht toen ik dat filmpje voor het eerst zag.
Wat een vak, lijkt me prachtig. Jammer dat het midden in de nacht moet gebeuren.![]()
Ik heb ook niet het idee dat ze er altijd zo bij staan te dansen. Maar tochquote:Op zaterdag 15 september 2012 15:16 schreef _Loki het volgende:
dat was precies wat ik dacht toen ik dat filmpje voor het eerst zag.
Wat een vak, lijkt me prachtig. Jammer dat het midden in de nacht moet gebeuren.![]()
![]()
Ik ben nu semolina roggebrood aan het maken.
Had nog her en der wat resten bloem over dus ben benieuwd of het wat wordt
[b]Hobbelicious is back!
[/b]![]()
Ik ook!en precies ook "fuck dat proefschrift"quote:Op zaterdag 15 september 2012 15:16 schreef _Loki het volgende:
dat was precies wat ik dacht toen ik dat filmpje voor het eerst zag.
Wat een vak, lijkt me prachtig. Jammer dat het midden in de nacht moet gebeuren.
Vandaag een deegschraper en een brood in snij mesje gekocht, en nu staat er een simpel melkbrood te rijzen..![]()
quote:Op zaterdag 15 september 2012 17:00 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Ik ook!en precies ook "fuck dat proefschrift"
Vandaag een deegschraper en een brood in snij mesje gekocht, en nu staat er een simpel melkbrood te rijzen..Ik weet niet waarop jij promoveert maar ik heb straks een dokterstitel een leven lang werkeloosheid op zak. Dus bakker it is!
Kun je tenminste ongestraft overdag slapen
Heb je een speciaal insnijmesje of gewoon een scheermesje?
Ik heb overigens vandaag een brood half meel/half bloem gemaakt. Goed gelukt en niet te droog. Alleen mijn sesamzaadjes vielen er allemaal vanafHoe blijven die plakken?
Binnenkort ga ik met een poolish proberen. Ben benieuwd naar het verschil in smaak.![]()
Ik sproei mijn gevormde deeg in met water en rol het dan door de sesamzaadjes en dan de laatste rijs in en dan afbakken zeg maarquote:Op zaterdag 15 september 2012 18:00 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]Ik weet niet waarop jij promoveert maar ik heb straks een dokterstitel een leven lang werkeloosheid op zak. Dus bakker it is!
Kun je tenminste ongestraft overdag slapen
Heb je een speciaal insnijmesje of gewoon een scheermesje?
Ik heb overigens vandaag een brood half meel/half bloem gemaakt. Goed gelukt en niet te droog. Alleen mijn sesamzaadjes vielen er allemaal vanafHoe blijven die plakken?
Binnenkort ga ik met een poolish proberen. Ben benieuwd naar het verschil in smaak.
Gaat altijd wel goed eigenlijk.[b]Hobbelicious is back!
[/b]![]()
Ikben een sociale wetenschapper, studeer rebellengroepen in een burgeroorlog.quote:Op zaterdag 15 september 2012 18:00 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]Ik weet niet waarop jij promoveert maar ik heb straks een dokterstitel een leven lang werkeloosheid op zak. Dus bakker it is!
Kun je tenminste ongestraft overdag slapen
Heb je een speciaal insnijmesje of gewoon een scheermesje?
Ik heb overigens vandaag een brood half meel/half bloem gemaakt. Goed gelukt en niet te droog. Alleen mijn sesamzaadjes vielen er allemaal vanafHoe blijven die plakken?
Binnenkort ga ik met een poolish proberen. Ben benieuwd naar het verschil in smaak.
Heb een speciaal insnij mesje, koste omgerekend vier euro, dus dat kon er wel vanaf...![]()
Bij een kookwinkel gekocht? Ik kwam zojuist op deze site: Bakkertje thuis voor allerlei soorten meel, gist, suikers, broodverbeteraars ed.quote:Op zaterdag 15 september 2012 19:38 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Ikben een sociale wetenschapper, studeer rebellengroepen in een burgeroorlog.
Heb een speciaal insnij mesje, koste omgerekend vier euro, dus dat kon er wel vanaf...
Oh wacht, omgerekend? Vanuit welke valuta precies?![]()
Zweedse kroon!quote:Op zaterdag 15 september 2012 19:41 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Bij een kookwinkel gekocht? Ik kwam zojuist op deze site: Bakkertje thuis voor allerlei soorten meel, gist, suikers, broodverbeteraars ed.
Oh wacht, omgerekend? Vanuit welke valuta precies?![]()
En dat is daar gewoon in de kookwinkel te krijgen? Ik wil natuurlijk net zo flitsend kunnen snijden als die dansende Fransoosquote:![]()
![]()
Yes!quote:Op zaterdag 15 september 2012 19:47 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
En dat is daar gewoon in de kookwinkel te krijgen? Ik wil natuurlijk net zo flitsend kunnen snijden als die dansende Fransoos![]()
Zo'n insnijmes heb ik laatst zelf gemaakt. Scheermesjes van de Hema gevonden. En dan met zo'n lang dik satéstokje. Past perfect!Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Van een beetje van m'n melkbrood knoflookbroodjes gemaakt, waren echt goed gelukt. Zacht en smaakvol. Nu het moederbrood in de oven, voor morgenochtend bij het ontbijt....![]()
Bij de Welkoop:
t/m 20 procent korting stickers... Leuk voor de Soezie broodmeel
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla![]()
Wanneer is m'n zuurdesem eigenlijk klaar? Hij verdubbelt zich in een paar uur! Het is een 100% hydratatie dezelfde, met twee derdewitmeel, en een derde volkoren Rogge....en wie heeft er een leuk recept voor het eerste brood ermee?![]()
Ik heb een tijdje terug met m'n zuurdesem dit brood gemaakt http://uitdekeukenvanarde(...)d-met-zuurdesem.html was erg lekker en ik heb (volgens mij) deze pancakes gemaakt http://uitdekeukenvanarde(...)s-met-zuurdesem.htmlIf You're Not Moving Forwards, You're Moving Backwards![]()
oh ja, ik vergeet Levine altijd...ze heeft inderdaad leuke recepten.quote:Op maandag 17 september 2012 21:06 schreef MarcoD het volgende:
Ik heb een tijdje terug met m'n zuurdesem dit brood gemaakt http://uitdekeukenvanarde(...)d-met-zuurdesem.html was erg lekker en ik heb (volgens mij) deze pancakes gemaakt http://uitdekeukenvanarde(...)s-met-zuurdesem.html![]()
Ik kan je deze aanraden, een erg lekker brood!
http://www.wildyeastblog.(...)-favorite-sourdough/
of mijn eigen aanpassing (helft hoeveelheid deeg, goed voor 1 groot brood of 2 kleine broodjes).
http://kookkompas.nl/norwich-zuurdesembrood/ (ook omgerekend naar een 75% hydr. desem)
Dit brood heb ik daarmee gebakken:
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
cool, die ga ik proberen. Thanks!
Is m'n dezem klaar, als hij binnen 4 uur verdubbelt is? En dat een paar keer consequent doet? Ik heb hem geloof ik op donderdag gestart, en elke dag 2x nieuw eten gegeven.
En om hem op 75% hydratatie te krijgen moet ik hem gewoon een paar keer verversen met een hoeveelheid van vocht/meel die 75% is, toch?![]()
Hmm, dat klinkt wel alsof ie goed is ja. Op zich wel vrij snel gegaan dan
.
Je kan em op die manier naar 75% krijgen (nou ja, je benadert de 75% dan eigenlijk he?) maar je kan ook in een keer naar 75%. Maar je kan ook gewoon de hoeveelheden in de Engelse link gebruiken, die is voor een 100% hydratatie desem.
Om bv van 200 gram 100% desem naar zeg 500 gram 75% desem te gaan, reken je gewoon uit hoeveel er aan bloem en water in beide desems zit/zou zitten en vul je het verschil aan.
Dus 200 gram 100% is 100 gram bloem, 100 gram water. 500 gram 75% desem = 100* 500/175 = 285 gram bloem, 75* 500/175 = 215 gram water. Dus verversen met 185 gram bloem en 115 gram water en je zit al goed.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
cool, thanks. Ja, ging na zondag erg snel, in een keer begon hij snel te verdubbelen. Ik denk dat 2x per dag voeden er bij helpt...quote:Op dinsdag 18 september 2012 13:20 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, dat klinkt wel alsof ie goed is ja. Op zich wel vrij snel gegaan dan
.
Je kan em op die manier naar 75% krijgen (nou ja, je benadert de 75% dan eigenlijk he?) maar je kan ook in een keer naar 75%. Maar je kan ook gewoon de hoeveelheden in de Engelse link gebruiken, die is voor een 100% hydratatie desem.
Om bv van 200 gram 100% desem naar zeg 500 gram 75% desem te gaan, reken je gewoon uit hoeveel er aan bloem en water in beide desems zit/zou zitten en vul je het verschil aan.
Dus 200 gram 100% is 100 gram bloem, 100 gram water. 500 gram 75% desem = 100* 500/175 = 285 gram bloem, 215 gram water. Dus verversen met 185 gram bloem en 115 gram water en je zit al goed.![]()
Succes! Ga je op een steen bakken? Ik zou er eerst twee kleine broodjes van maken, dat is wat makkelijker te hanteren.
Als je ze tot batard gevormd hebt moet je ze in/op een 'couche' laten rijzen. Ik heb daarvoor een paar goedkope theedoeken bij de Zeeman gehaald. Die bebloem je heel er goed, echt goed erin werken. Dan leg je de batards in elkaars verlengde erop, en ondersteun je ze aan beide kanten met opgerolde doeken, onder de theedoek. Die kan je dan vervolgens losjes over het deeg heen vouwen, zodat het deeg afgedekt is.
Je moet ze dan trouwens met de naad naar boven laten rijzen, want je rolt ze vervolgens na het rijzen met een halve slag op de broodschieter.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Nee, ik heb nog geen steen. Op een bakblik, dus. Ik ga het van de week proberen, gister net een vers brood gemaakt, en de vriezer zit vol...quote:Op dinsdag 18 september 2012 14:01 schreef MaximusTG het volgende:
Succes! Ga je op een steen bakken? Ik zou er eerst twee kleine broodjes van maken, dat is wat makkelijker te hanteren.
Als je ze tot batard gevormd hebt moet je ze in/op een 'couche' laten rijzen. Ik heb daarvoor een paar goedkope theedoeken bij de Zeeman gehaald. Die bebloem je heel er goed, echt goed erin werken. Dan leg je de batards in elkaars verlengde erop, en ondersteun je ze aan beide kanten met opgerolde doeken, onder de theedoek. Die kan je dan vervolgens losjes over het deeg heen vouwen, zodat het deeg afgedekt is.
Je moet ze dan trouwens met de naad naar boven laten rijzen, want je rolt ze vervolgens na het rijzen met een halve slag op de broodschieter.![]()
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
wow, dat ziet er goed uit, Maximum!
ik ga hem ook proberen. Denk je dat ik het brood na de eerste rijs en na het vormen in de koelkast kan laten voor een koude retardatie? En dan na zo'n 18 uur eruit halen, op kamertemperatuur laten komen en daarna afbakken? Het is lastig die lange rijstijden te combineren met fulltime werken!![]()
Dank je. Ja, in het recept staat de suggestie om het deeg ipv 2,5 uur 1,5 uur te laten rijzen voor de 2e rijs en het dan 2-16 uur in de koelkast te zetten, om het daarna direct uit de koelkast te bakken. Heb ik ook een keer gedaan en dat ging iig prima. Misschien dat je als je het deeg eerder in de koelkast zet dat je dan de 18 uur wel kan halen? Bv half uurtje na vormen buiten koelkast, 18 uur in koelkast, en dan. .. tja, nog een uurtje of zo dr buiten? Die laatste stap moet je dan goed inschatten aan de hand van hoe je deeg voelt.
Binnenkant brood:
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
ik snap nooit de obsessie met een open kruim, zo onhandig als je je brood wilt beleggen. Maar, zeker een mooi brood maximus.![]()
als ik het brood zo inschat heeft het een beetje te snel gebakken, en zijn daardoor die grote gaten ontstaan, niet? Het ziet er trouwens erg mooi uit!quote:Op donderdag 20 september 2012 12:51 schreef MaximusTG het volgende:
Dank je. Ja, in het recept staat de suggestie om het deeg ipv 2,5 uur 1,5 uur te laten rijzen voor de 2e rijs en het dan 2-16 uur in de koelkast te zetten, om het daarna direct uit de koelkast te bakken. Heb ik ook een keer gedaan en dat ging iig prima. Misschien dat je als je het deeg eerder in de koelkast zet dat je dan de 18 uur wel kan halen? Bv half uurtje na vormen buiten koelkast, 18 uur in koelkast, en dan. .. tja, nog een uurtje of zo dr buiten? Die laatste stap moet je dan goed inschatten aan de hand van hoe je deeg voelt.
Binnenkant brood:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
@ Evo: ik hou veel meer van wat luchtiger brood. Daar kun je oko meer van op dan dat compacte brood, en meer brood=meer hagelslag (als ze hier hagelslag zouden verkopen, that is!)![]()
Nee hoor, heeft helemaal niet te snel gebakken; Dat hoort gewoon zo bij dit soort brood. Sterker nog, het is juist de kunst om er een mooie open kruim in te krijgen. Je krijgt alleen zo'n kruim als je gluten goed ontwikkeld zijn, en als je het deeg voorzichtig behandelt. Daardoor krijg je veel gas in je deeg door de werking van het gist, en die gasbellen komen dan met elkaar in aanraking en vormen grotere gaten.
Ik vind het persoonlijk het lekkerste soort brood.
Misschien kan je een zelf hagelslag maken topic starten?
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
omdat de gaten vooral bovenin zaten, zei ik dat.
En als alternatief op hagelslag is dun gesneden of geraspte pure chocola ook erg lekker. Smelt ook een beetje op nog warm brood....![]()
![]()
http://www.zelfmaakrecepten.nl/hagelslag-en-vruchtenhagel
Krijg ik toch zin om het een keer te proberen!Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
M'n eerste desembrood bleef aan de banneton plakken, en de temperatuur van de oven was veel te hoog, toch is het redelijk gelukt. Ook nog een kaneelbrood gemaakt...
Dat was een lekkerontbijt vanmorgen!
[ Bericht 0% gewijzigd door Jagärtrut op 25-09-2012 09:34:49 ]![]()
Ik ben nu bezig dit brood te maken, ben benieuwd. Proberen er twee mooie batards van te maken, maar dat is nog knap lastig, vind ik!![]()
Mooie broden geworden hoor! Was je desembrood ook lekker? Had je em nog zo lang in de koelkast gezet?
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Nee, uiteindelijk op zaterdag gemaakt, terwijl ik vrijwel de hele dag thuis was. Dus geen hele lange tweede rijs. Ga ik binnenkort ook proberen.quote:Op dinsdag 25 september 2012 10:08 schreef MaximusTG het volgende:
Mooie broden geworden hoor! Was je desembrood ook lekker? Had je em nog zo lang in de koelkast gezet?
Het dezembrood was erg lekker, vond ik. De korst net iets te donker, maar dat zal de volgende keer niet zo'n probleem zijn om te voorkomen.![]()
Hier wat filmpjes over batard vormen;
Deze vind ik persoonlijk een betere techniek:
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Die tweede methode is erg anders dan wat ik overal zie. Ik heb net een derde stretch and fold gedaan (oh, wat fijn, thuis werken). Nu moet ik naar de stad voor een meeting, maar als ik om een uur of half 2 thuis kom ga ik aan het vormen beginnen. Dan is de eerste fermentatie vanaf half 9 tot half 2 geweest. M'n zuurdesem word nu pas wat actief..
Ik geloof dat ik er een nieuwe hobby bij heb...![]()
Vind het een mooie techniek, omdat het in 1 beweging is in feite. Verslavend he, brood bakken
?
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Hoe flik jij dat? Heb je daar een vorm voor?quote:Op woensdag 19 september 2012 16:24 schreef MaximusTG het volgende:
Heb em zelf ook maar weer een keer gemaakt, begint een favoriet brood te worden:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Ik deed het laatst zonder vorm... nou, dat heb ik geweten. Mooie lang gerekt bol op de bakplaat. 15 minuten later was het dusdanig vloeibaar geworden van de warmte dat het zowat een pizza werd![]()
Dus help me ff.Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*![]()
Nee, geen vorm. Het is een combinatie van een goed ontwikkeld glutennetwerk in het deeg (dat geeft het deeg 'samenhang', en gassen van het gist worden beter vastgehouden) en het deeg goed op spanning brengen bij het vormen. Zie daarvoor de filmpjes die ik hierboven postte.
Dit zijn foto's van hetzelfde brood als de foto's die je quotte, maar dan 1 groot brood.
Je ziet dat ik het laat rijzen in een doek, aan beide kanten ondersteund door twee opgerolde doeken.
Post eens je werkwijze en recept van dat brood dat zo uitzakte? En wat voor bloem/meel heb je daar voor gebruikt?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Godsamme wat ziet dat brood er lekker uit. Zit me het al in te beelden met wat ijsbergsla, flinke plakken ham en dippen in een licht komkommersausje...quote:Op dinsdag 25 september 2012 15:30 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, geen vorm. Het is een combinatie van een goed ontwikkeld glutennetwerk in het deeg (dat geeft het deeg 'samenhang', en gassen van het gist worden beter vastgehouden) en het deeg goed op spanning brengen bij het vormen. Zie daarvoor de filmpjes die ik hierboven postte.
Dit zijn foto's van hetzelfde brood als de foto's die je quotte, maar dan 1 groot brood.
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Je ziet dat ik het laat rijzen in een doek, aan beide kanten ondersteund door twee opgerolde doeken.
Post eens je werkwijze en recept van dat brood dat zo uitzakte? En wat voor bloem/meel heb je daar voor gebruikt?
Je vraag: Zal ik eens doen. Maar later. Zit nu op mijn werk.Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*![]()
ja, tenminste, als het lukt. Dit brood staat nu in de oven, maar wordt een platte pannenkoek. Ik denk dat ik m'n zuurdesem na haar hoogtepunt heb gebruikt (gisteravond om 9 uur gevoed, en om 9 uur 's morgens gebruikt). Alhoewel het wel flink rees in de eerste fermentatie. Daarna bijna 3 uur lang geproefd, maar rees niet veel, en nu in de oven ook niet veel rijs. Helaas. Van het weekend maar een ander recept proberen, misschien moet ik makkelijker beginnen. Ik vond het deeg van dit brood erg plakkerig, wellicht heeft het daarmee te maken.quote:Op dinsdag 25 september 2012 11:19 schreef MaximusTG het volgende:
Vind het een mooie techniek, omdat het in 1 beweging is in feite. Verslavend he, brood bakken
?
![]()
Helemaal nieuw op de site, maar deze ga ik zekervolgen.
Ik ben zelf beginnend bakker en probeer op regelmatige basis zelf ook een lekker broodje te bakken.
Nu valt het me hier op dat alle recepten hier een enorm lange rijs vragen. Ik laat nu mijn brood amper een half uur rijzen (3 keer 10 minuten)
en ik vraag me nu af wat het verschil is tussen een korte en een lange rijs.
Ook laat ik mijn deeg altijd rijzen op kamertemperatuur, terwijl jullie blijkbaar vaak de over hiervoor inschakelen. Maakt dit echt zo'n verschil?
Sorry als deze vraag al beantwoord is in het verleden, maar 9 topics doorworstelen vraagt tijd.
[ Bericht 13% gewijzigd door Tijger6 op 25-09-2012 19:46:54 (toevoeging) ]When I was a baby, I played with toys. Now I'm a big girl, I play with boys!!![]()
Hoeveel gist gebruik je? Als het zo kort rijst moet je wel een heleboel gist gebruiken, denk ik. Ik heb na mijn mislukte zuurdesem avontuur vanmiddag nog een ander brood gemaakt, op een basis van 599 gram meel, waarvan ongeveer de helft wit, een kwart Rogge en een kwart volkoren. Daar heb kquote:Op dinsdag 25 september 2012 19:42 schreef Tijger6 het volgende:
Helemaal nieuw op de site, maar deze ga ik zekervolgen.
Ik ben zelf beginnend bakker en probeer op regelmatige basis zelf ook een lekker broodje te bakken.
Nu valt het me hier op dat alle recepten hier een enorm lange rijs vragen. Ik laat nu mijn brood amper een half uur rijzen (3 keer 10 minuten)
en ik vraag me nu af wat het verschil is tussen een korte en een lange rijs.
Ook laat ik mijn deeg altijd rijzen op kamertemperatuur, terwijl jullie blijkbaar vaak de over hiervoor inschakelen. Maakt dit echt zo'n verschil?
Sorry als deze vraag al beantwoord is in het verleden, maar 9 topics doorworstelen vraagt tijd.
Ik tien gram gist bij gedaan, wat veel is. Dat heeft twee keer een uur gerezen. Eerst een uur in de mengvorm, daarna heb ik het gevormd en heeft het nog een uur gerezen, voordat het de oven inging.
Over het algemeen geldt, hoe langzamer de rijs, dus hoe minder gist of hoe kouder de temperatuur waardoor dezelfde hoeveelheid gist langer duurt, hoe meer de smaak van het brood verbeterd.![]()
ahum ... ik durf het bijna niet zeggen, maar ik gebruik amper 7 gr droge gist op een brood van 500 grquote:Op dinsdag 25 september 2012 21:10 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Hoeveel gist gebruik je? Als het zo kort rijst moet je wel een heleboel gist gebruiken, denk ik. Ik heb na mijn mislukte zuurdesem avontuur vanmiddag nog een ander brood gemaakt, op een basis van 599 gram meel, waarvan ongeveer de helft wit, een kwart Rogge en een kwart volkoren. Daar heb k
Ik tien gram gist bij gedaan, wat veel is. Dat heeft twee keer een uur gerezen. Eerst een uur in de mengvorm, daarna heb ik het gevormd en heeft het nog een uur gerezen, voordat het de oven inging.
Over het algemeen geldt, hoe langzamer de rijs, dus hoe minder gist of hoe kouder de temperatuur waardoor dezelfde hoeveelheid gist langer duurt, hoe meer de smaak van het brood verbeterd.
ok, 't is redelijk zwaar brood, maar zo hebben ze het hier thuis graag.
Kan het kwaad om het brood niet langer te laten rijzen?
De instructies hiervoor kreeg ik van mijn grootouders, die bakken al jaaaren op deze wijze brood.
Raar dat ze/ik er nog nooit geen problemen mee gehad hebben.
Nu vraag ik me plots af, kan je een brood ook te lang laten rijzen?When I was a baby, I played with toys. Now I'm a big girl, I play with boys!!
Forum Opties Forumhop: Hop naar: