abonnement Unibet Coolblue
  maandag 20 augustus 2012 @ 22:35:37 #26
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115803333
Tomaten kunnen het wel waarderen ja. Wel met mate uiteraard. Je kan het ook drogen en uitstrooien over je hele tuin.
  maandag 20 augustus 2012 @ 22:38:11 #27
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_115803448
quote:
0s.gif Op maandag 20 augustus 2012 22:35 schreef Erasmo het volgende:
Tomaten kunnen het wel waarderen ja. Wel met mate uiteraard. Je kan het ook drogen en uitstrooien over je hele tuin.
Top. Ik bewaar nu de koffiepads in plaats van weggooien. *)
Heb er nu 5 liggen, om te drogen.
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
  maandag 20 augustus 2012 @ 22:39:45 #28
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115803502
Mijn moeder flikkert die gewoon met pad en al de moestuin in en in een paar maanden vergaan ze dan. Schijnt ook slakken en katten weg te houden.
pi_115804085
Ja. Tomaten en pompoenen doen het goed op/bij de mestvaalt en de composthoop.
  maandag 20 augustus 2012 @ 22:59:15 #30
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_115804438
De tomatenplantjes zitten nog in een kweekbak, dus ik denk dat een hele pad iets te veel van het goede is... :')
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_115807302
Wij hebben in de tuin ook elk jaar papavers! O+
Die komen 'spontaan' overal op, en op plaatsen waar ze niet teveel in de weg staan, laten we ze doorgroeien.
Volgend seizoen zaaien we ze extra als afscheiding tussen ons en de buurtuinen :)
pi_115817504
Ik zit me de hele ochtend al iets af te vragen en google helpt me ook niet echt.

We hebben een moestuin en die is natuurlijk biologisch (permacultuur).
Elk seizoen wordt er bemest met paardenmest (is dat biologisch?), dat wordt ondergespit en dan begint het volgende seizoen weer.

1. Hoe weet je nu of de E coli bacterie wel of niet in de grond - en dus op de groente - zit?

2. We hebben veel groente die rauw gegeten wordt, hoe kun je veilig eten en voorkomen dat je die bacterie binnen krijgt?

Iemand een idee?
pi_115819390
Ook de groente uit je moestuin moet je altijd wassen.
In de grond bemest of niet komen altijd bacterien, gisten en schimmels voor. Bij het ontkiemen van de zaden, opspatten van water komen deze op je groenten en fruit.

Ook het water wat je geeft uit een regenton is niet steriel.
De enige manier om van eventuele ziekteverwekkers af te komen is wassen en/ of verhitten.

De aanwezigheid of afwezigheid van E. coli is op zich niet interessant.

Dus de handen wassen na in de tuin gewerkt te hebben is ook een goed idee.
  dinsdag 21 augustus 2012 @ 13:30:19 #34
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115820643
quote:
5s.gif Op dinsdag 21 augustus 2012 12:04 schreef YogaLove het volgende:
Ik zit me de hele ochtend al iets af te vragen en google helpt me ook niet echt.

We hebben een moestuin en die is natuurlijk biologisch (permacultuur).
Elk seizoen wordt er bemest met paardenmest (is dat biologisch?), dat wordt ondergespit en dan begint het volgende seizoen weer.

1. Hoe weet je nu of de E coli bacterie wel of niet in de grond - en dus op de groente - zit?

2. We hebben veel groente die rauw gegeten wordt, hoe kun je veilig eten en voorkomen dat je die bacterie binnen krijgt?

Iemand een idee?
Afaik is ieder jaar mest inspitten niet echt perma-achtig :P Waarom verwerk je het niet in je composthoop?
pi_115821171
Alle oogst wordt wel goed gewassen en de handen ook.
Ik begrijp dat er altijd wel 1 of andere bacterie aanwezig kan zijn.

@ Erasmo, ik ben sinds dit seizoen mee gaan doen in de moestuin, we streven zo veel mogelijk na dat de bodemcultuur in tact blijft, het omspitten gaat erg ondiep. De composthoop is iets waar we dit jaar extra mee bezig (willen) zijn.

Bedoel je de mest in de composthoop verwerken en die compost straks verspreiden over de tuin?
En kan er dan geen E coli (of andere ziekte) in de composthoop komen, of gaat dat dood daar?
En die compost moet je die in de tuin ook gaan omspitten of alleen erop leggen?

Ik vind dit erg interessant!
pi_115822184
Waarom ben je zo bang voor E. coli????
pi_115822380
Nouja ten eerste omdat ik liever niet ziek wil worden.
Verder weet ik er nog niet heel veel vanaf, daarom mijn interesse en vragen.
Er zullen nog wel meer bacteriën / ziekteverwekkers zijn in het bodemleven.
Dus informatie is altijd welkom. :)
pi_115822928
Ziek worden doe van veel meer bacterien.
E. coli komt wel vaak in het nieuws maar dat is omdat de familie erg groot is.

E. coli wordt gebruikt als verklikker omdat hij makkelijk te kweken is. Hij doet het goed op bijna voedingsbodem die je hem bied. Hij deelt lekker snel. En je weet dat iedereen hem met zich meedraagt.
Als je hem niet hebt ben je erg ziek. E. coli komt van nature voor in je darmen. Je word ziek op het moment dat hij met een aantal op een andere plek in je lichaam voorkomt. Blaasontsteking wordt vrij vaak door E. coli veroorzaakt.
Maar als je een blaasontsteking hebt wil het niet zeggen dat perse een E coli hebt opgelopen in je blaas. Er zijn nog honderden anderen die dat net zo goed kunnen.

Kortom bang zijn heeft niet veel nut omdat je dan voor je eigen lichaam bang zou moeten zijn.

Voor voeding geldt of je het u zelf kweekt of koopt in de winkel. Wil je het rauw eten dan moet je het wassen. Niet alleen omdat in mest E. coli zit maar omdat je niet weet wat die overvliegende vogel achter gelaten heeft. Of wat er in je regenton groeide.
pi_115826432
Met diep spitten verpest je het bodemleven en ook de bodemstructuur. Je haalt immers alles overhoop.
pi_115826480
quote:
12s.gif Op maandag 20 augustus 2012 22:01 schreef tomaat52 het volgende:

[..]

Is koffiedik dan goed voor een tomatenplant? :@
je ziet het... dot praat geen poep ^^.

Als ik iets niet zeker zou weten zou ik het ook gewoon zeggen hoor :*
Ook al kan ik tomaatje nooit vergeten.. ;) toch getrouwd met een andere meneer O+
  dinsdag 21 augustus 2012 @ 16:05:00 #41
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_115826543
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2012 16:03 schreef Dottey het volgende:

[..]

je ziet het... dot praat geen poep ^^.

Als ik iets niet zeker zou weten zou ik het ook gewoon zeggen hoor :*
Heb nu wat koffiedik bij 1 tomatenplantje gedaan als test. :P
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_115826690
Nu al? ze zijn net een dag ontkiemt ofzo..
Ook al kan ik tomaatje nooit vergeten.. ;) toch getrouwd met een andere meneer O+
pi_115827029
Dank je Oceanonix.

quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2012 16:01 schreef Teslynd het volgende:
Met diep spitten verpest je het bodemleven en ook de bodemstructuur. Je haalt immers alles overhoop.
Zou je dan die compost alleen OP de tuin leggen en die niet erin werken?
Wij spitten sowieso niet diep om die reden die je noemt.
pi_115827164
Erop storten was wel gebruikelijk, in het voorjaar (een van de tuinongeriefjes). Dat zie ik al járen niet meer gebeuren.
pi_115827363
In de jaren '90 werd over rauwkost gezegd, dat je het een half uur in zout water moet laten trekken. Dat beschadigd de wanden van de evt. parasieteitjes.

In het vorige decennium las ik dat er in de VS speciaal afwasmiddel voor groentes is: omdat het door zoveel handen/apparaten/transport(incl. vuile wegen) gaat. Ik heb altijd al staan kijken van de groenteteelt langs snelwegen en waar allerlei dieren door/overheen gaan. De e-coli-vraag kan ik me dus goed voorstellen.
pi_115830269
Ik neem aan dat allerlei stofjes die door het verkeer uitgestoten worden tijdens de groei ook door de plant opgenomen worden. Die was je er dus niet vanaf. Maar ik snap dat iemand een manier ziet om geld aan zulk soort onzichtbare gevaren te verdienen. En volgens mij is er weinig risico voor bacteriën zolang je gezond bent.
pi_115830969
Wij zijn kilo's wortelen aan het verwerken. Verleden jaar hadden we er geen een door de natte zomer, nu hadden we wat meer gezaaid en nu een overdosis aan oranje jongens.

Vrouw verwerkt ze door te blancheren en in te vriezen en door ze in te maken in de Weckpan.
Zij vraagt zich af: ben ik nu nog de enige nederlander die inmaakt met Weck ?
pi_115837210
ik snap het wel na alle media aandacht over E coli maar die verhalen worden erg opgeblazen.

Nee ik maak ook in. Alleen is de courgette giga mislukt. Ik ga die maar eens in de oven proberen.
  dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:45:21 #49
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_115837435
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2012 16:09 schreef Dottey het volgende:
Nu al? ze zijn net een dag ontkiemt ofzo..
2 dagen om precies te zijn. :')
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
  dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:59:31 #50
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115838075
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2012 13:42 schreef YogaLove het volgende:
Alle oogst wordt wel goed gewassen en de handen ook.
Ik begrijp dat er altijd wel 1 of andere bacterie aanwezig kan zijn.

@ Erasmo, ik ben sinds dit seizoen mee gaan doen in de moestuin, we streven zo veel mogelijk na dat de bodemcultuur in tact blijft, het omspitten gaat erg ondiep. De composthoop is iets waar we dit jaar extra mee bezig (willen) zijn.

Bedoel je de mest in de composthoop verwerken en die compost straks verspreiden over de tuin?
En kan er dan geen E coli (of andere ziekte) in de composthoop komen, of gaat dat dood daar?
En die compost moet je die in de tuin ook gaan omspitten of alleen erop leggen?

Ik vind dit erg interessant!
Juist in de bovenste centimeters gebeurd het meeste. En stront onderscheppen is sowieso geen goed idee vanwege de aerobe bacteriehuishouding die je letterlijk verstikt onder de grond.

Als je mest samen met de compost verwerkt kun je het gewoon bovenop leggen, voordeel van compost is dat het al veel verder verteert en bodemklaar is.

Over permacultuur gesproken, ik heb hier net de border gemulched met karton om alles af te laten sterven, moest alleen wel om de tomatenplant heen werken :P
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')