abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † donderdag 23 augustus 2012 @ 14:40:12 #101
91830 MaximusTG
pi_115907556
Ach sooo, geen aparte keuken dus? Maar tis nu toch wel weer vrij fris buiten? Deurtje of raam open zetten? Voor pizza moet je wat over hebben toch :P?
pi_115907985
quote:
0s.gif Op donderdag 23 augustus 2012 14:40 schreef MaximusTG het volgende:
Ach sooo, geen aparte keuken dus? Maar tis nu toch wel weer vrij fris buiten? Deurtje of raam open zetten? Voor pizza moet je wat over hebben toch :P?
Helemaal waar! :Y Aankomend weekend gaat het weer gebeuren, mede eetster net uitgenodigd morgen avond deeg maken voor zondag. :9~
pi_115915335
quote:
0s.gif Op donderdag 23 augustus 2012 14:28 schreef Terpentin07 het volgende:

[..]

Ik heb ook van die afgesloten bakjes en doe er olie in. Misschien moet ik maar minder deeg op voorraad maken en gewoon een dag van tevoren.
Invriezen doe ik on the fly, dwz. geen olie, bloem, griesmeel of wat dan ook. Gewoon diepvrieszakje in, ongeacht hoe plakkerig. Eens bevroren is de plakkerigheid toch weg. Ontdooien het liefst de avond van tevoren in de koelkast. De bevroren bolletjes doe ik in een bakje met voldoende bloem/griesmeel. Beetje schudden. Verdubbelen ze ook vaak wederom in omvang. Uitdroging ken ik alleen van een te lange (koude) rijs of ontdooien in (in)direct zonlicht. Ik heb mijn blunders wel gehad, maar pizzadeeg laat zich goed invriezen.
pi_116022692
Mooie recepten in dit topic, maar staat er niet een foutje in de tabel Receptformule 2 in Pizzarecept_huidig.pdf? In het eerste tabelletje staat bij instant gist 1 teaspoon = 3 gram. In de tabel Receptformule 2 staat 2.75 teaspoon = 3 gram, dat zou dan 8,25 gram moeten zijn volgens mij? Ook omdat er al is aangegeven dat er meer gist gebruikt wordt dan in de andere recepten. Maar misschien zit ik er ook wel helemaal naast...
  † In Memoriam † zondag 26 augustus 2012 @ 19:41:34 #105
91830 MaximusTG
pi_116035540
Hey pjotr! Goed gezien, daar heb ik idd een conversiefoutje gemaakt bij het schalen van het recept. Gebruik zelf altijd tea- en tablespoons, je kan zulke kleine hoeveelheden grammen niet goed op een normale weegschaal afwegen. Daarom waarschijnlijk niet gemerkt. Plus dat ik meestal alleen recept 1 maak.
pi_116036035
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2012 09:09 schreef Gripper het volgende:
met dank aan het filmpje uit de OP van die kook-oma, eindelijk eens goed stevig samenhangend deeg kunnen maken, en gisteravond mn beste pizza tot nu toe!

Ze waren altijd al wel smakelijk, maar soms scheurde mn bodem tijdens het vormen, of tijdens bakken (te dun)

Nu dat trucje met een aantal keer in laagjes vouwen eens geprobeerd, en daardoor wordt het een steviger deeg, zonder scheuren. En een prima luchtige korst!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wat voor kaas heb je gebruikt?
pi_116046849
quote:
0s.gif Op zondag 26 augustus 2012 19:54 schreef xaban06 het volgende:

[..]

Wat voor kaas heb je gebruikt?
Gewone mozzarella van galbani. Wel altijd vooraf in plakken snijden en goed uitlekken, er komt zoveel water uit dat je anders een hele natte pizza krijgt.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  woensdag 29 augustus 2012 @ 16:22:25 #108
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_116152899
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 juli 2012 19:25 schreef MaximusTG het volgende:
Je linkje pizzaschep maken is kapoet ....

Nu is het niet zo moeilijk :)
vandaag 2 stuks gemaakt, een brede 30x40cm voor plaatpizza's, en een 34cm diameter voor de bestron.

kwartiertje werk. aftekenen, zagen en schuren



Ik zag ergens de term "food grade mineral oil"
Wat zou er in Nederland te vinden zijn om ze "te beschermen"

gewoon lak of vernis lijkt me niet zo'n fijn smeerseltje ... :+
  † In Memoriam † woensdag 29 augustus 2012 @ 16:26:37 #109
91830 MaximusTG
pi_116153053
Nee hoor, hij doet het gewoon? Zal misschien storing bij Dropbox zijn geweest, waar ie op publieke ruimte staat.
pi_116153805
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2012 16:22 schreef Spartagek het volgende:

[..]

Je linkje pizzaschep maken is kapoet ....

Nu is het niet zo moeilijk :)
vandaag 2 stuks gemaakt, een brede 30x40cm voor plaatpizza's, en een 34cm diameter voor de bestron.

kwartiertje werk. aftekenen, zagen en schuren

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Ik zag ergens de term "food grade mineral oil"
Wat zou er in Nederland te vinden zijn om ze "te beschermen"

gewoon lak of vernis lijkt me niet zo'n fijn smeerseltje ... :+
Food grade mineral oil is in Nederland niet te krijgen aangezien minerale olie niet goedgekeurd is voor gebruik in en bij voedselbereiding.

Kan je hem niet beter zonder olie houden en gewoon bebloemen voor gebruik? Of anders druivenpitolie (of een dunne andere niet-plakkende olie)?
  woensdag 29 augustus 2012 @ 16:47:30 #111
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_116153807
Krijg nog steeds "niet gevonden" foutpagina


quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2012 16:47 schreef Deshain het volgende:

[..]

Food grade mineral oil is in Nederland niet te krijgen aangezien minerale olie niet goedgekeurd is voor gebruik in en bij voedselbereiding.

Kan je hem niet beter zonder olie houden en gewoon bebloemen voor gebruik? Of anders druivenpitolie (of een dunne andere niet-plakkende olie)?
ok dan

Het ging me meer om het na-gebruik. zodat het evt in de vaatwasser zou kunnen.
De plankjes van de bestron zijn ook onbewerkt, en nu beginnen ze te slijten ( na 2,5 jaar )

Dus dat zijn de kosten niet, 4 euro plaatmateriaal en wat handwerk.
We maken volgend jaar wel weer nieuwe :+ en gaan au-naturel
pi_116153994
Hout hoort niet in de vaatwasser.

Ook al is triplex geen hout ;)
  woensdag 29 augustus 2012 @ 16:53:21 #113
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_116154051
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2012 16:51 schreef Deshain het volgende:
Hout hoort niet in de vaatwasser.
Heb je gelijk in, maar sommige dingen wil je toch weleens wat schoon krijgen.

* hout hoort in mijn rookoven !
  woensdag 29 augustus 2012 @ 18:08:51 #114
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_116156706
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2012 16:26 schreef MaximusTG het volgende:
Nee hoor, hij doet het gewoon? Zal misschien storing bij Dropbox zijn geweest, waar ie op publieke ruimte staat.
opgelost

Geweldig, zo'n hostfile die van alles toevoegt ...
  † In Memoriam † woensdag 29 augustus 2012 @ 18:26:34 #115
91830 MaximusTG
pi_116157130
Haha, ja, dan wordt het lastig.
wbt de schieters; ik maak ze af en toe gewoon met een sponsje en wat warm water schoon. Rechtop laten drogen. Zijn nog prima recht..
  donderdag 30 augustus 2012 @ 23:42:35 #116
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_116213531
Nieuw speeltje :

BBQ Pizza steen van Emile Henry.



Steen als kado gekregen, en ben er blij mee, 30cm doorsnee. even groot als de bestron, alleen zitten de handvat(t)en in de weg, om het deksel te sluiten ...

Volgens de handleiding kan hij tot 500C graden verhit worden, iets wat straks op de ( te komen ) Weber Premium wel gebruikt gaat worden. Dus vooralsnog in de oven
Helaas de komende dagen nog avonddiensten, dus geen mogelijkheid om echt te testen :(

Maandag wordt het "zijn" dag !!
pi_116227179
Gisteravond deeg gemaakt, vanavond weer pizzafeest :9
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_116238268
Morgen ook hier pizza's, vriend is jarig en eiste pizza's.
pi_116254020
Nieuw op 24Kitchen

quote:
Peppe's Pizza
Una pizza margherita, per favore! Pizza is en blijft naast pasta het uithangbord van de Italiaanse keuken. Peppe Giacomazza bakte al op zijn 9e zijn eigen pizza’s in de zaak van zijn vader. Ondertussen is hij uitgegroeid tot een echte pizzaiolo – een pizzabakker. In Peppe’s Pizza toont hij zijn kunsten, geeft handige tips & tricks voor een geslaagde bodem en inspiratie om deze origineel te beleggen. De lekkerste pizza’s worden gebakken in een houtoven en dat is wat Peppe ook doet. Lekker puur en artisanaal, terwijl de vrienden en vriendinnen vol ongeduld aan tafel wachten
.
  vrijdag 31 augustus 2012 @ 23:27:18 #120
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_116255482
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2012 22:56 schreef Trusten het volgende:
Nieuw op 24Kitchen

[..]

.
Peppe's Pizza

Ook een Njam.tv kok

Heeft wel leuke tips ja, iig beter dan die BBQ Michael


( Pizza Ruotola is hier wel geliefd, met verschillende samenstellingen )
pi_116279847
Een pizza bianca met buffelmozzarella, parmaham, rucola en Parmezaanse kaas, heerlijk!
pi_116279973
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 september 2012 20:03 schreef pizzaaddict het volgende:
Een pizza bianca met buffelmozzarella, parmaham, rucola en Parmezaanse kaas, heerlijk!
[ afbeelding ]
Ziet er erg lekker uit!!
pi_116413976
Ik wil ook eens met een desem gaan werken, waar moet ik mee beginnen en waar op letten ?

Alvast bedankt !
  † In Memoriam † donderdag 6 september 2012 @ 09:10:43 #124
91830 MaximusTG
pi_116449827
Nou, je moet beginnen met het maken van een desem natuurlijk! Je kan er misschien eentje overnemen van iemand die je kent? Maar anders zal je zelf aan de slag moeten.
Uiteindelijk hou je dan een bakje oid over met je desemcultuur. Belangrijk is dat je weet wat de verhouding tussen bloem en water is in je desem. Afhankelijk daarvan moet je namelijk soms de hoeveelheid desem aanpassen als de verhouding van jouw desem anders is. Stel bijvoorbeeld;

Recept vraagt om

450 gram bloem
300 gram water
100 gram desem (50/50, 50% bloem, 50% water)
1 tl zout

Uiteindelijke watergehalte is dus 70% van de totale hoeveelheid bloem.

Alleen stel nou dat je jouw desem niet op 50/50 hebt, maar bv op 4:3. Dus in 175 gram desem zit 100 gram bloem en 75 gram water.
Wat ik vaak doe om om te rekenen is zorgen dat de hoeveelheid bloem gelijk blijft, en je de andere hoeveelheden aanpast om op hetzelfde te uit te komen.
In dit geval zit er dus desem in met 50 gram bloem. 50 gram * (3/4) = 37,5 gram water. Als ik mijn desem dus gebruik met verhouding 4:3 komt de totale hoeveelheid desem uit op 87,5 gram. De hoeveelheid water die er nog los bij gaat moet worden verhoogd met 50-37,5 = 12,5 gram.

Recept wordt dan dus:

450 gram bloem
312,5 gram water
87,5 gram desem
1 tl zout

Zo moet je dat dus omrekenen.

Verder is het zo dat de ene desem de andere niet is. Waar je bij gewone gist veel meer kan vasthouden aan de tijden in een recept, ben je bij een desemdeeg meer op je ervaring aangewezen, en moet je het deeg beter in de gaten houden. Rijzen duurt ook veel langer bij een desem.

In mijn pdf in mn signature staat een recept met desem. Daar gaat ook een hele kleine hoeveelheid gist bij. Dat kan je weglaten als je het puur wil houden, door het wel toe te voegen krijg je een veel voorspelbaardere rijs.

Verdere verwerking van het deeg is hetzelfde.
pi_116450224
Thanks Maximus,

Ik ga er eens mee aan de slag !
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')