De afgelopen 6 jaar heb ik vanwege dingen uit het verleden, mijn recidiverende depressie, negatieve/irrationele/suïcidale gedachten, onzekerheid en laag zelfbeeld en zo nog wat dingen verschillende therapieën, trainingen, gespreksgroepen etc gehad. De volledige lijst:
- Gesprekken met psycholoog
- Gesprekken met psychiater
- Gespreksgroep voor jongvolwassenen met identiteitsproblemen
- EMDR(Eye Movement Desensitization and Reprocessin)- therapie
- RET (Rationeel Emotieve Therapie)
- Mindfulnesstraining
- Assertiviteitstraining
- Training Voluit leven (gebaseerd op Acceptence and Commitment Therapie (ACT) en mindfulness)
- Depressiegroep (combinatie van cognitieve therapie, interpersoonlijke therapie, activering en wandelen)
- Crisisgroep (vooral gericht op structuur en afleiding van de crisis)
- Opname op een open afdeling van een aantal maanden
- Structurerende deeltijd (gericht op structuur/dagplanning/activiteiten, maar ook werken met doelen en blokken die ook in de depressiegroep aan bod kwamen zoals cognitieve gedragstherapie, netwerkontwikkeling)
Op het moment heb ik alleen gesprekken met mijn psychiater (1x in de 3 maanden om te kijken hoe het met mijn medicatie gaat) en zorgcoördinator. Eigenlijk zou ik met langdurige intensieve (1 keer per week) psychotherapie beginnen, maar aangezien het niet klikte met de psychotherapeute die ik had, ben ik na een aantal sessies gestopt.
Maar nu twijfel ik of ik wel met die psychotherapie moet beginnen. Al die therapieën, trainingen en gesprekken hebben wel iets geholpen steeds, maar om nou te stellen dat het een structurele verandering heeft opgeleverd, nee... En wie zegt dat die psychotherapie wel voor een structurele verandering zorgt? Voorbeeld van cognitieve gedragstherapie, ik kan heel goed zo'n 5G-schema invullen waarbij ik irrationele gedachten omzet in rationele gedachten, maar hoe vaak ik die rationele gedachten ook tegen mezelf zeg, het landt niet, ik kan er gewoon niet ECHT in geloven zeg maar.
Misschien verwacht ik ook wel teveel, zal ik nooit een stabiel persoon worden. Maar ook al ben ik hulpverleningsmoe en weet ik niet of ik wel met die psychotherapie moet beginnen bijvoorbeeld, aan de andere kant zie ik het ook niet zitten om helemaal geen hulp meer te krijgen, aangezien ik dan bang ben dat het echt goed mis gaat. Nu word ik toch nog een beetje in de gaten gehouden zeg maar.
Vrijdag heb ik een gesprek met mijn zorgcoördinator hierover, maar open dit topic in de hoop dat mensen zich herkennen in het hulpverleningsmoe zijn, maar toch ook weer niet zonder durven en advies hebben
[ Bericht 5% gewijzigd door _Hestia_ op 04-07-2012 22:16:31 ]