Hier word overal negatief over gesproken. Stiekem wil ik dan ook niet het risico lopen dat hier ergens in huis/flat komt omdat ik het aan de verwarming heb vast gemaakt... =Dquote:Op dinsdag 3 juli 2012 20:09 schreef Crutch het volgende:
Een draad aan de verwarmingsbuis vastmaken wil ook wel helpen.
Ook in de natte ruimtes/keuken?quote:Op dinsdag 3 juli 2012 20:05 schreef MaikelS het volgende:
en in onze woning zijn alle stopcontact niet geaard.
Dat wil vooral helpen met je huis levensgevaarlijk maken. Als je stopcontact niet naar nul gaat en je sluit een geaard apparaat aan naar de verwarmingsbuis staat er vervolgens spanning op de verwarmingsbuis; niet iets wat je graag mee wilt maken.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 20:09 schreef Crutch het volgende:
Een draad aan de verwarmingsbuis vastmaken wil ook wel helpen.
De flat is al enige jaren oud. De keuken is wel geaard. De woonkamer niet (waar wij zitten).quote:
De makkelijke optie is dan om een (geaarde) stekkerblok naar de kamer te loodsen desnoods via een gaatje in de muur.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 20:21 schreef MaikelS het volgende:
[..]
De flat is al enige jaren oud. De keuken is wel geaard. De woonkamer niet (waar wij zitten).
Koop =D Maar ik heb toch al een grondpin als de keuken al geaard is? Dan zou ik dus een kabel moeten leggen van de meterkast (waar die pin zal zitten ergens) naar mijn outlet.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 20:24 schreef Ra-z het volgende:
[..]
De makkelijke optie is dan om een (geaarde) stekkerblok naar de kamer te loodsen desnoods via een gaatje in de muur.
Je kan ook je energie leverancier/netbeheerder bellen, probleem voorleggen en kijken of hun willen helpen met het afdwingen van de verhuurder om een grondpin te laten slaan onder het motto veiligheid of continuïteit van de stroomvoorziening ( ik neem dan ff aan dat het een huurflat is)
Als er (genoeg) lekstroom naar de verwarming gaat klapt de aardlek er uit.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 20:20 schreef Kumerian het volgende:
[..]
Dat wil vooral helpen met je huis levensgevaarlijk maken. Als je stopcontact niet naar nul gaat en je sluit een geaard apparaat aan naar de verwarmingsbuis staat er vervolgens spanning op de verwarmingsbuis; niet iets wat je graag mee wilt maken.
De enige manier om de stopcontacten in je huis te aarden is door een aardpin te laten slaan en deze door een electricien aan te laten sluiten. Dat is geen goedkoop grapje maar wel de enige manier om zeker te zijn dat het fatsoenlijk gaat werken.
Dan is de enige andere veilige oplossing dus inderdaad een (geaarde) stekkerdoos met verlengsnoer aan het geaarde stopcontact in de keuken hangen vrees ik.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 20:54 schreef MaikelS het volgende:
En los van het aanleggen van een nieuwe aansluiting er is niets onder de 100 euro dat dat doet zonder kabels te trekken?!
Nou, het kan wel eens zijn dat het niet lukt de aardedraad er bij te proppen en dan moet je meerdere draden vervangen en dat is een flinke klus. Bovendien moet je alle wandcontactdozen van aarde voorzien, dus ook in de slaapkamers etc.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 20:41 schreef bluemoon23 het volgende:
Je energieleverancier/netbeheerder heeft hier niets mee te maken, gewoon een installateur bellen.
Afhankelijk van het aantal te bedraden stopcontacten is het een paar uur werk.
Gaan we eens zoeken naar dat mannetjequote:Op dinsdag 3 juli 2012 20:58 schreef bluemoon23 het volgende:
Een geaarde haspel/verlengkabel vanuit de keuken naar je PC kun je zelf snel en goedkoop doen.....
Maar een aardekabel trekken + een nieuwe WCD kost aan materiaal misschien een paar tientjes, maar dan heb je nog wel het arbeidsloon (of een "mannetje")
Ja, ik ken dat probleem uit eigen ervaring.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 21:15 schreef blomke het volgende:
[..]
Nou, het kan wel eens zijn dat het niet lukt de aardedraad er bij te proppen en dan moet je meerdere draden vervangen en dat is een flinke klus.
Shit man, dat gelazer heb ik ook gehad in mijn vorige huis... 'feest' der herkenning!quote:Op dinsdag 3 juli 2012 22:51 schreef bluemoon23 het volgende:
[..]
Ja, ik ken dat probleem uit eigen ervaring.
Vaak krijg je moeilijk een trekveer door een al bedrade buis.
Dan moet je de trekveer vastmaken aan 1 bestaande draad in de buis, en de trekveer door de buis heen trekken met die draad.
Later moet je 2 nieuwe draden met de trekveer weer door de buis trekken. Een nieuwe aardedraad, en de draad waarmee je de trekveer eerst door de buis hebt getrokken moet je ook vervangen omdat deze dan waarschijnlijk te kort is om opnieuw te gebruiken
Ik vraag me dan wel af, zit het wel door een buis =D Het lag er al voordat wij hierin kwamen.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 22:51 schreef bluemoon23 het volgende:
[..]
Ja, ik ken dat probleem uit eigen ervaring.
Vaak krijg je moeilijk een trekveer door een al bedrade buis.
Dan moet je de trekveer vastmaken aan 1 bestaande draad in de buis, en de trekveer door de buis heen trekken met die draad.
Later moet je 2 nieuwe draden met de trekveer weer door de buis trekken. Een nieuwe aardedraad, en de draad waarmee je de trekveer eerst door de buis hebt getrokken moet je ook vervangen omdat deze dan waarschijnlijk te kort is om opnieuw te gebruiken
Is dat niet verplicht?quote:Op dinsdag 3 juli 2012 23:24 schreef MaikelS het volgende:
[..]
Ik vraag me dan wel af, zit het wel door een buis =D Het lag er al voordat wij hierin kwamen.
Welk bouwjaar ?quote:Op dinsdag 3 juli 2012 23:24 schreef MaikelS het volgende:
Ik vraag me dan wel af, zit het wel door een buis =D Het lag er al voordat wij hierin kwamen.
Dan hoort de electriek/draden toch echt wel in een buis te zitten, dat was toen ook al verplicht als ik mij niet vergis.quote:
is dat sowieso niet handiger dan alleen de aardedraad doortrekken?quote:Op woensdag 4 juli 2012 07:50 schreef blomke het volgende:
Punt is dat dan waarschijnlijk oude kleuren zijn toegepast (rood/groen) en dan moet je alle draden vervangen door de nieuwe kleuren (tenzij je grijs als aardedraad bijtrekt). Wie zei iets over een klusje van een paar uur....![]()
het is wel zo, dat in een ruimte alle wandcontactdozen hetzelfde uitgevoerd moeten zijn, ga je de gehele woning vervangen komen er meer dingen om de hoek kijken zoals aardlekschakelaars edquote:Op woensdag 4 juli 2012 08:06 schreef blomke het volgende:
Dan kan je een grijze aarde bijtrekken................maar afhankelijk van de situatie (en die kennen we niet), kan het wel handig zijn gelijk alle draden te vervangen. Want ik vraag me af, moet je bij aanpassing naar geaarde stopcontacten, ook de lichtpunten voorzien van een aardedraad?
Zo is het inderdaad bij nieuwe huizen, echter er zijn zat huizen (volgens mij de meerderheid) waarbij dat NIET zo is, omdat dat gewoon oude huizen zijn, waarbij de toen geldige normen gebruikt zijn.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 20:41 schreef bluemoon23 het volgende:
Je moet vanaf je nieuwe geaarde wandcontactdoos (stopcontact) waar je pc op zit, een aardedraad trekken.
De aardedraad gaat door de 5/8" PVC buis van deze wandcontactdoos, naar de centraaldoos.
De centraaldoos zit in die bewuste kamer waarschijnlijk onder de plafondlamp, van die centraaldoos loopt een 5/8" buis naar je meterkast (of de 5/8"buis loopt weer naar een volgende centraaldoos, en vanaf daar dan naar je meterkast).
In je meterkast moet je dan deze aardedraad aansluiten, de aarde is blijkbaar al aanwezig in de groepenkast omdat de keukengroep wel geaard is.
Maar goed, zo te lezen (en je geeft het zelf toe), heb je er niet veel verstand van. Dus ik zou het niet zelf doen.
Maar het kan wel zonder hak, boor of breekwerk.
Je energieleverancier/netbeheerder heeft hier niets mee te maken, gewoon een installateur bellen.
Afhankelijk van het aantal te bedraden stopcontacten is het een paar uur werk.
Het gaat om een laptop en een pc. En de kabels zijn goed om iets geaard te hebben. In de keuken / andere locatie buitenshuis waar het wel geaard is doen deze problemen zich niet voor.quote:Op woensdag 4 juli 2012 12:40 schreef Daffodil31LE het volgende:
TS, is de stekker van je acculader eigenlijk wel een geaard exemplaar of zit er gewoon zo'n eurostekker aan? In het laatste geval heeft aarden totaal geen nut namelijk.
Aangezien TS erg weinig info geeft over het bouwjaar van de woning en de installatie moest ik wel ergens van uit gaan, (een paar foto`s zou al veel helpen)quote:Op woensdag 4 juli 2012 12:34 schreef sjorsie1982 het volgende:
[verhaal van bluemoon23 over centraaldozen en 5/8"buis]
Zo is het inderdaad bij nieuwe huizen, echter er zijn zat huizen (volgens mij de meerderheid) waarbij dat NIET zo is, omdat dat gewoon oude huizen zijn, waarbij de toen geldige normen gebruikt zijn.
Dan heb je dus de optie om met een geaard verlengsnoer vanuit de keuken te werken. Fraai is anders, maar als dat wel werkt&veilig is, is dat de beste tussenoplossing.quote:Op woensdag 4 juli 2012 12:51 schreef MaikelS het volgende:
En de kabels zijn goed om iets geaard te hebben. In de keuken / andere locatie buitenshuis waar het wel geaard is doen deze problemen zich niet voor.
Mijn idee was om één wdc te vervangen.
Ben bang dat het dus overgaat
Vrouwlief word gek als er een stroomkabel door het huis loopt... In hoever zou het gevaarlijk zijn als ik een stekkerdoos (geaard pak, aansluit op de niet geaarde aansluiting, vandaar een kabel aansluit op de verwarming (In de stekkerdoos) en daar een beveliging tussenzet (tussen de aarde van stekkerdoos naar verwarming. Iemand gaf dit aan via een emailte, hij had het erover dat ik daarmee het risico weghaal dat wanneer de verwarming fout ging dat het eruit zou knallen.quote:Op woensdag 4 juli 2012 13:02 schreef blomke het volgende:
D
[..]
Dan heb je dus de optie om met een geaard verlengsnoer vanuit de keuken te werken. Fraai is anders, maar als dat wel werkt&veilig is, is dat de beste tussenoplossing.
Appartement staat al een jaar te koop, we willen namelijk al lange tijd terug naar Den Bosch verhuizen. Niet echt een lekkere tijd op dit moment.quote:Op woensdag 4 juli 2012 13:24 schreef Appeltje2010 het volgende:
Sorry maar de optie van een verlengsnoer vanuit andere kamers vind ik per definitie niet veilig. Vaak worden ze dan nl. weggewerkt onder deuren oid en schade aan zo'n snoer is vaak snel gemaakt... Neem het voor lief zou ik zeggen of ga verhuizen.
Tsja... gewoon zó iets:quote:Op woensdag 4 juli 2012 13:41 schreef blomke het volgende:
Een geaard verlengsnoer met idem contactdoos, is voor tijdelijk. Dus na gebuik rol je 'm weer op. Als je toch gaat verhuizen, is het hele elektrisch renoveren eigenlijk te laat en "mosterd na de maaltijd".
Nog genuanceerder: in één groep mag je geen oude en nieuwe kleuren door elkaar gebruiken. Zou je dus die ene stopcontact van geel/groene aarde voorzien, dan zullen alle draden aan de nieuwe kleurenafspraak moeten voldoen.quote:Op donderdag 5 juli 2012 09:12 schreef Wandtegeltje het volgende:
Dus als jij 1 gewoon stopcontact wil vervangen door een geaard stopcontact, dan vraag je een installatiebedrijf de bedrading naar je centraaldoos en naar het gewenst stopcontact te voorzien van nieuwe bedrading met aarde. Dat kost je echt geen duizenden euro's, een ervaren installatiebedrijf kan je meer vertellen wat dit kost, hooguit ¤ 200,-- schat ik, maar waarschijnlijk veel minder. Loop gewoon eens bij een installatie binnen en vraag wat het je grofweg gaat kosten. Als de meterkast in de eigen flat zit valt dit echt wel mee.
Werkt prima en is ongevaarlijk zolang je maar geleiding hebt, wel even de leidingen nalopen of er geen kunststof tussen zit.quote:Op woensdag 4 juli 2012 13:24 schreef MaikelS het volgende:
[..]
In hoever zou het gevaarlijk zijn als ik een stekkerdoos (geaard pak, aansluit op de niet geaarde aansluiting, vandaar een kabel aansluit op de verwarming (In de stekkerdoos) en daar een beveliging tussenzet (tussen de aarde van stekkerdoos naar verwarming. Iemand gaf dit aan via een emailte, hij had het erover dat ik daarmee het risico weghaal dat wanneer de verwarming fout ging dat het eruit zou knallen.
Nee, nee, nee. Beslist niet aarden op de verwarmingsbuizen e.d. Als je toch apart wilt aarden, trek dan een draad naar de meterkast en sluit de aarddraad aan op de aarderail onder in de meterkast,quote:Op donderdag 5 juli 2012 10:52 schreef machtpen het volgende:
Werkt prima en is ongevaarlijk zolang je maar geleiding hebt, wel even de leidingen nalopen of er geen kunststof tussen zit.
Dit kan. Je moet alleen even controleren of de verwarmingbuizen geaard zijn en waar deze geaard zijn. Daarnaast moet er een geleider zijn tussen de gehele lengte van de aansluiting met de aarde en jouw draad van WCD naar verwarmingspijp. Daarnaast moet je die aarding van WCD naar verwarmingpijp weg kunnen halen indien er werkzaamheden aan de verwarming uitgevoerd moeten worden.quote:Op woensdag 4 juli 2012 13:24 schreef MaikelS het volgende:
[..]
Vrouwlief word gek als er een stroomkabel door het huis loopt... In hoever zou het gevaarlijk zijn als ik een stekkerdoos (geaard pak, aansluit op de niet geaarde aansluiting, vandaar een kabel aansluit op de verwarming (In de stekkerdoos) en daar een beveliging tussenzet (tussen de aarde van stekkerdoos naar verwarming. Iemand gaf dit aan via een emailte, hij had het erover dat ik daarmee het risico weghaal dat wanneer de verwarming fout ging dat het eruit zou knallen.
En als er wel ongelukken gebeuren, dan zeg je "had ik maar nooit dat advies opgevolgd en gewoon een aarde aan de aardril in de meterkast aangesloten".quote:Op donderdag 5 juli 2012 12:31 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dit kan. Je moet alleen even controleren of de verwarmingbuizen geaard zijn en waar deze geaard zijn. Daarnaast moet er een geleider zijn tussen de gehele lengte van de aansluiting met de aarde en jouw draad van WCD naar verwarmingspijp. Daarnaast moet je die aarding van WCD naar verwarmingpijp weg kunnen halen indien er werkzaamheden aan de verwarming uitgevoerd moeten worden.
Officieel mag het niet, maar het wordt zo vaak gedaan en zolang de pijp maar geaard is kan het geen kwaad.
Netjes is het niet trouwens.
Zolang er geen ongelukkig gebeuren zal er niemand jou een boete geven.
Het is de minst slechte oplossing. Niemand die bij normaal gebruik ziet dat je verschillende kleuren hebt gebruikt; en het werkt verder zoals het hoort.quote:Op donderdag 5 juli 2012 12:19 schreef Wandtegeltje het volgende:
Formeel heeft Blomke gelijk. Volgens NEN 1010 mag je geen verschillende kleurcoderingen in dezelfde eindgroep gebruiken. Maar als dat het ergste is wat ik in de praktijk tegenkom.... ik vind persoonlijk het niet helemaal van alle bedrading in 1 groep niet echt een doodzonde. ik vind het meer een zonde.
klopt, maar als ik de straat oversteek kan ik ook worden aangereden en dood gaan. En dan kan ik zeggen, had ik maar niet de straat overgestoken.quote:Op donderdag 5 juli 2012 12:33 schreef blomke het volgende:
[..]
En als er wel ongelukken gebeuren, dan zeg je "had ik maar nooit dat advies opgevolgd en gewoon een aarde aan de aardril in de meterkast aangesloten".
Die vergelijking gaat mank. Er is geen alternatief voor de straat oversteken. In het elektrische geval is het heel eenvoudig: gebruik de aarde van de stopcontact in de keuken óf de aarderail in de meterkast.quote:Op donderdag 5 juli 2012 12:35 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
klopt, maar als ik de straat oversteek kan ik ook worden aangereden en dood gaan. En dan kan ik zeggen, had ik maar niet de straat overgestoken.
Je weet toch niet of ie geaard is? Verder haal je 16A en 30 mA door elkaar. Als er geen ALS-en zitten (bouwjaar 1963) kan het best zijn dat er pas bij 16 de zekering eruit vliegt. 16 A door je CV-buizen......quote:Op donderdag 5 juli 2012 12:31 schreef sjorsie1982 het volgende:
Per defintie heeft de pijp, die geaard is, namelijk een spanning van 0V. Als er meer dan (ik dacht) 16 mA door de pijp gaat dan slaat je aardlek er wel uit, dus echt gevaarlijk kan het niet worden, tenzij je aan de verwarming gaat werken ivm reparatie.
Nu blijven we aan het gissen over de installatie, als TS nou eens een foto van de meterkast maakt wordt er al veel duidelijker.quote:Op donderdag 5 juli 2012 12:43 schreef blomke het volgende:
[..]
Als er geen ALS-en zitten (bouwjaar 1963) kan het best zijn dat er pas bij 16 de zekering eruit vliegt. 16 A door je CV-buizen......
In 63 was er helemaal geen blok of stadsverwarming of gemeenschappelijke verwarming.quote:Op donderdag 5 juli 2012 12:19 schreef Wandtegeltje het volgende:
Vooral in flatgebouwen uit de tijd waarin jouw flat gebouwd is (ca 1963), vaak is dat gemeenschappelijke verwarming (blok - of stadsverwarming, ik weet niet wat je hebt?), die leidingen lopen door het hele flatgebouw.
Geaarde WCD's en ALS-en staan qua (periode van) invoering geheel los van elkaar.quote:Op donderdag 5 juli 2012 12:52 schreef bluemoon23 het volgende:
Maar aangezien er geaarde WCD`s in de keuken zitten, zullen er vast wel ALSen in de groepenkast zitten.
Dat gaat maar over een paar projecten en die installaties bestaan allang niet meer want die werden in de jaren zestig vervangen door aardgas.quote:Op donderdag 5 juli 2012 14:31 schreef Wandtegeltje het volgende:
[quote][ afbeelding ] Op donderdag 5 juli 2012 14:17 schreef machtpen het volgende:
[..]
In 63 was er helemaal geen blok of stadsverwarming of gemeenschappelijke verwarming.
[/quot
O nee???
http://nl.wikipedia.org/wiki/Collectieve_verwarming
Wij hebben een eigen centrale in de kelder. Hoe het daar verder zit, ive got no clue =Dquote:Op donderdag 5 juli 2012 14:31 schreef Wandtegeltje het volgende:
[quote][ afbeelding ] Op donderdag 5 juli 2012 14:17 schreef machtpen het volgende:
[..]
In 63 was er helemaal geen blok of stadsverwarming of gemeenschappelijke verwarming.
[/quot
O nee???
http://nl.wikipedia.org/wiki/Collectieve_verwarming
Ik begrijp dat jij weet dat het in die tijd wel toegestaan was om geaard en ongeaard door elkaar te gebruiken in 1 ruimte??quote:Op donderdag 5 juli 2012 09:12 schreef Wandtegeltje het volgende:
(...)Je mag in jouw situatie een gewoon stopcontact gewoon vervangen door een geaard stopcontact. Vraag maar na bij een installatiebedrijf.
uitleg:
De eisen die aan een installatie worden gesteld zijn afhankelijk van de leeftijd van de installatie en het bouwjaar van de flat. Daar zijn installatienormen voor die landelijk gelden., soms nog aangevuld met plaatselijke eisen. Maar dat laatste komt niet zoveel meer voor.
Met andere woorden, een installatie uit 1963 moet voldoen aan de installatie-eisen uit die tijd, met de aantekening van er aanvullende eisen zijn uitgevaardigd voor de aardlekschakelaar en aarding.
Nieuwere installaties moeten voldoen aan de laatste eisen, die anders zijn.(...)
Klok / klepel... de energieleverancier keurt geen installaties, ook niet bij verkoop.quote:Op donderdag 5 juli 2012 09:12 schreef Wandtegeltje het volgende:
(...)Je MOET alle bedrading pas vervangen als je oude bedrading (meestal bij verkoop of verhuizing)
door de energieleverancier wordt afgekeurd.(...)
Ja, maar alleen onder strikte voorwaarden oa bv alleen als deze beveiligd zijn door een aardlekschakelaar.quote:[b]Op donderdag 5 juli 2012 09:12 schreef
(...)Vroeger mocht er bijvoorbeeld geen stopcontact in een badkamer zitten, een scheerstopcontact uitgezonderd. Tegenwoordig mogen er wel weer stopcontacten in een badkamer zitten. (...)
(...)
En zal het centraaldozensysteem (sinds de jaren '70) ook niet zijn toegepast. Met extra zoek en trekwerk als gevolg.quote:Op zondag 8 juli 2012 12:34 schreef Peter_H het volgende:
Aangezien het een ouder appartement is, zullen het er waarschijnlijk niet zoveel zijn.
Draad trekken in een ouder pand is altijd een hoop zoek werk; ongeacht of men nu wel of niet het centraaldoos systeem toegepast heeft.quote:Op zondag 8 juli 2012 13:13 schreef blomke het volgende:
[..]
En zal het centraaldozensysteem (sinds de jaren '70) ook niet zijn toegepast. Met extra zoek en trekwerk als gevolg.
Bij het CDS kan je in één keer vanaf de stopcontact via die specifieke centraaldoos (die in het plafond achter een deksel zit boven de centrale lamp zit) naar de meterkast; inderdaad met veel moeite doortrekken.quote:Op zondag 8 juli 2012 13:21 schreef Vonkenboer het volgende:
Draad trekken in een ouder pand is altijd een hoop zoek werk; ongeacht of men nu wel of niet het centraaldoos systeem toegepast heeft.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |