Lijkt mij een terechte klacht. De isoleercel was voor jouw geen onderdeel van een constructief behandelplan (als zoiets al mogelijk is), maar eerder een preventieve oplossing voor een verstoring van de afdeling.quote:Op donderdag 21 juni 2012 22:45 schreef Jed1Gam het volgende:
[..]
Een volstrekt passende behandeling is moeilijk te bedenken, maar naar mijn mening zijn er bepaalde zaken die het genezingsproces juist tegenwerken, in plaats van verbeteren.
Hallucinerend kwam ik in de kliniek aan en werd in een ruimte gezet samen met mijn ouders en een psychiater. Ik was compleet van het padje qua ideeën, maar wel rustig. Op een gegeven moment wilde ik naar de WC. Toen ik van de WC afkwam werd ik door 5 man gepakt en naar de isoleercel gedragen, op dat moment dacht ik dat ze me wat wilden aandoen. In de isoleercel kreeg ik onder dwang een spuit. Later werd ik wakker in deze kale ruimte, opgesloten, helemaal donker. Na zo behandeld te zijn als een beest werd ik extreem achterdochtig en dacht ik dat iedereen me daar wat wilde aandoen. Dag later werd ik wakker aan 't infuus in het ziekenhuis. Gelijk alle naalden eruit getrokken, was niet zo slim natuurlijk. Na twee weken in het ziekenhuis te hebben gelegen, waarbij ik langzaam herstelde vonden ze dat het tijd werd om me over te plaatsen naar de kliniek. Na een paar dagen daar rondgelopen te hebben op de gesloten afdeling, kwam ik dus wederom, maar nu voor 3 weken, in de isoleercel terecht. Ik was naar mijn mening niet een gevaar voor andere, of voor mezelf. Maar door mijn gedrag konden juist andere agressief worden en dan kon de boel escaleren.
De medicatie heeft natuurlijk wel geholpen, aangezien je met 10 pillen op een dag niet meer kan zijn dan een zombie. Maar niet minder belangrijk is heel veel slapen en goed eten (voedsel daar is echt niet te eten, maar dat terzijde)
[..]
Het grote verschil is dat de isoleercel verboden is. Waardoor je patiënten op een heel andere manier moet behandelen, aangezien je ze niet voor elk wissewasje in de cel kan gooien.
[..]
Hectisch bestaan, dat is zeker nog zo. Ik probeer nu alleen altijd wel genoeg te slapen, minimaal 7 uur per nacht. Natuurlijk let ik ook wel op wat ik doe en hoe ik me voel, maar ik zal nooit een in mijn ogen (saai) leven lijden om de kans op een tweede keer te verkleinen.
quote:Psychiatrische patient te lang in isoleercel
Nederlandse psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang in de separeercel gezet. Bij veel patiënten is opsluiting te verminderen, bijvoorbeeld door noodmedicatie te geven. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Irina Georgieva.
Waar de gemiddelde opsluittijd in Duitsland op 6,6 uur ligt en in Noorwegen op 3 uur, was Nederland in 2010 Europees koploper met gemiddeld 63 uur. Georgieva pleit ervoor dat patiënten zelf kunnen aangeven hoe ze het liefst behandeld worden als er een crisis ontstaat.
Het proefschrift
http://nl.wikipedia.org/wiki/Isoleercelquote:Mensenrechten
In een aantal landen is al sinds ca 1975 aandacht voor het terugdringen van het gebruik van isoleercellen. Uitgangspunt is dat het contact met de medemens een grondrecht is en dat elke vorm van isolatie uitsluitend mag worden toegepast als laatste redmiddel, als er geen andere opties meer zijn.
quote:In Nederland wordt vergeleken met andere Europese landen vaker, maar niet per se langduriger gebruikgemaakt van de isoleercel. Er zijn echter te weinig cijfers voorhanden om een goede vergelijking mogelijk te maken.[6] In sommige landen wordt separatie veel minder toegepast of is opsluiting zelfs verboden.
quote:Twee geestelijke gezondheidszorg instellingen in Nederland maken sinds 2010 geen gebruik meer van de separeer. Dit zijn de Gelderse Roos[17] en GGZ Noord-Holland-Noord
quote:Vernieuwende experimenten in psychiatrische klinieken uit Finland en Zwitserland laten goede resultaten zien zonder gebruik van separatie en zelfs zonder gebruik van medicatie. Men denkt en behandelt vanuit het begrip ontreddering. Men biedt de patiënt in acute crisis een zo rustig mogelijke afdeling en probeert vooral te praten als de patiënt onrustig is. Daarnaast biedt men veel afleidende activiteiten maar vooral geen diepgaande gesprekken. Pas als de rust is teruggekeerd en de patiënt zich enigszins op zijn gemak voelt, kan gesproken worden over antipsychotische medicijnen. Resultaat is dat in meer dan 30% van de gevallen geen medicijnen hoeft voor te worden geschreven met even weinig terugval als met (langdurig) medicijngebruik. Bovendien is men tevreden over zeer weinig agressie, dwangtoepassing en het trouwer volgen van vervolgbehandeling
http://nl.wikipedia.org/w(...)e_note-ypsilon.org-5quote:Voor de psychiatrische patiënt is opsluiting in de isoleercel veelal een negatieve tot traumatische gebeurtenis,[6] waar hij naderhand liever niet aan herinnerd wil worden. 50% van de gesepareerden rapporteert lang na de separatie over angst, boosheid, nachtmerries, negatieve gedachten over de verpleegkundigen die de separatie uitvoerden, herinneringen aan eenzaamheid en verlies van vertrouwen in het psychiatrisch ziekenhuis. 27% geeft bovendien aan voorzichtiger te zijn geworden in zijn gedrag ook nog lang na de opsluiting.[14] Als kortetermijneffect geeft men aan zieker te zijn geworden (50%), in de war te zijn geraakt (50%) en zich machteloos (90%) en eenzaam (76%) te hebben gevoeld.[8] De psychische klachten na het separeren van de patiënt kunnen overeenkomen met symptomen van een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS).[15] Veel patiënten die ooit gesepareerd waren vertelden jaren later over hun ervaringen alsof ze een gijzeling hadden moeten ondergaan. Niet zo vreemd, want in beide gevallen spelen mechanismen van repressie, macht en onmacht een belangrijke rol
Je verhaal doet me erg aan de film Berlin Calling denken op de een of andere manier, zelfs die details van dat alle verplegers roken etc. Maar heftig man.quote:Op donderdag 21 juni 2012 20:53 schreef Jed1Gam het volgende:
[..]
Ik heb in totaal zo'n 5 maanden in een kliniek gezeten.
<knip>
Zo kan het leven lopen.
Op leefgroepen voor minderjarigen alle begeleiders roken nog in die tijd geen een gezien die niet rooktequote:Op vrijdag 22 juni 2012 02:17 schreef psymeuk het volgende:
[..]
Je verhaal doet me erg aan de film Berlin Calling denken op de een of andere manier, zelfs die details van dat alle verplegers roken etc. Maar heftig man.
quote:Diagnose
Schizofrenie kan niet worden vastgesteld met bijvoorbeeld bloedonderzoek of hersenscans. Het hangt sterk af van de inzichten en de ervaring van de behandelaar
* De behandelaar vraagt naar symptomen, zoals die in de lijst met verschijnselen staan, kijkt naar andere gevallen in de familie en andere stoornissen.
*Hij kijkt naar hoe iemand er aan toe is, vooral of iemand op dat moment een gevaar is voor zichzelf of voor zijn omgeving.
*Hij kijkt of het niet gaat om verslaving aan drank of drugs.
*Hij kijkt naar de lichamelijke toestand, en naar bijvoorbeeld medicijngebruik. Medicijnen en sommige lichamelijke aandoeningen kunnen namelijk psychotische verschijnselen geven.
quote:Hier gaat het om methoden van revalidatie en begeleiding mensen met schizofrenie:
Dagbesteding
Individuele rehabilitatie
Leren zelfstandig te leven
Supported employment
Casemanagement
Hulpverleningsteams in wijken
Assertive community treatment
Van supported employment en assertive community treatment is aangetoond dat het werkt; van de wijkhulpverleningsteams is de werking enigszins aangetoond. Van de andere methoden is niet aangetoond dat het werkt.
quote:Behandelaars moeten de partner en naaste familie betrekken bij de behandeling. Direct betrokkenen kunnen immers veel bijdragen aan een succesvolle behandeling, maar daarvoor is uitleg en begeleiding van de behandelaar nodig.
http://www.ggz-nhn.nl/nl/quote:Adviezen voor cliënt
Adviezen voor de cliënt zijn lastig te geven. Kenmerk van schizofrenie is dat mensen zelf nogal eens vinden dat ze niets mankeren. Voor de mensen met schizofrenie die er wat aan willen doen, de volgende adviezen.
Zorg dat u genoeg weet over schizofrenie. Zorg er ook voor dat mensen die voor u belangrijk zijn, er genoeg over weten. De sites schizofrenieplein.nl en psychoseplein.nl geven veel informatie.
Soms is er verschil tussen welke behandeling uw behandelaar wil en wat u zelf wil. Overleg hierover met hem.
U moet weliswaar zelf uw schizofrenie aanpakken, maar vrienden, familie en hulpverleners kunnen u daar goed bij helpen. Vereniging Anoiksis organiseert lotgenotencontact voor mensen met schizofrenie.
Bespreek met de behandelaar en mensen uit uw omgeving bij wie u terecht kunt voor hulp, ook 's avonds en in het weekend.
Zoek samen met de behandelaar, familie en vrienden uit wat er voorafgaat aan terugkeer van de stoornis. Schrijf de mogelijke voortekenen op en ga regelmatig na of ze zich voordoen. Vereniging Anoiksis heeft een lijst met voorboden op hun site staan.
Neem de tijd om met uw behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe om te gaan met schizofrenie. Neem de tijd om uit te vinden of, en welk werk haalbaar is, bijvoorbeeld parttime of fulltime, betaald of vrijwillig. Neem niet te veel hooi op uw vork.
Veel mensen schrikken van iemand met psychische klachten en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat u wel en niet vertelt en aan wie. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan.
quote:Op donderdag 28 juni 2012 14:31 schreef Maanvis het volgende:
Klopt helemaal Lente_ninja, we moeten ook ervaringen van behandelaars meenemen. Daarom vind ik het ook goed dat je die hier neer zet.
Mooiquote:Op donderdag 28 juni 2012 16:57 schreef Maanvis het volgende:
Oh by the way ik wist niet of jullie deze site al kenden (ik kwam er vandaag pas op)
http://www.zorgkaartnederland.nl/
Hier kun je reviews geven en lezen over je behandelaar. Dan weet je dus of je naar 'n goeie of een kwakzalver gaat!
Sowieso is het een goede stap om als je het niet vertrouwt je behandelaar uit te checken via http://www.bigregister.nl/
Dat is zeker waar. Als je een soort drillsergeant als behandelaar krijgt ("jij gaat NU je gevoelens tonen, befehl ist befehl!!!") wordt het er niet makkelijker op. Zo'n behandeling is al zwaar genoeg zonder dat je je therapeut het liefst uit een raam zou duwen.quote:Op donderdag 28 juni 2012 16:48 schreef sientelo het volgende:
Als er geen gelijkwaardigheid is (en vooral wanneer er sprake is van een machtsverhouding), dan is het belangrijk dat er veel meer geluisterd wordt naar degene die hulp nodig heeft.
Als het een gelijkwaardige behandeling betreft die je zelf saboteert, dan is het belangrijk om dat in te zien. Het gaat volgens mij om reflecteren op je gedrag. Het is belangrijk dat een goede hulpverlener dat ook kan. Zowel zijn/haar eigen houding, oordelen, beperkingen onder ogen ziet en de ander als een gelijkwaardig mens ziet. Als je vanuit een liefdevolle houding contact maakt dan nodig je de persoon met problemen vanzelf uit om dieper naar zichzelf te kijken en vanuit een oordeelloze positie.
Oke. Misschien helpt het als we zien dat we allemaal bepaalde problemen hebben; als collectieve mensheid. We zijn allemaal verbonden met elkaar en alles heeft invloed op elkaar. Verder zegt jou beeld van een ander meer over jezelf dan een ander vaak. De beste therapeuten, volgens mij, zijn mensen die de zaken open laten en ook jou open laten zijn. Gefocust op de mogelijkheden. Alles is in beweging. Niks hoeft blijvend te zijn.quote:Op donderdag 28 juni 2012 19:05 schreef Lente_ninja het volgende:
[..]
Dat is zeker waar. Als je een soort drillsergeant als behandelaar krijgt ("jij gaat NU je gevoelens tonen, befehl ist befehl!!!") wordt het er niet makkelijker op. Zo'n behandeling is al zwaar genoeg zonder dat je je therapeut het liefst uit een raam zou duwen.Maar zijn nou eenmaal mensen die bepaalde oefeningen bij voorbaat al afkraken ("oh dat ga ik niet doen, dat werkt toch niet") of die bij elk beetje angst dat ze voelen meteen dichtklappen zonder zelfs maar te proberen het te overwinnen. Die accepteren niet dat zo'n therapeut je kan begeleiden, maar dat hij of zij niet alle problemen voor je oplost terwijl jij rustig achterover leunt. Wat je ook vaak ziet bij bepaalde gevallen (zoals een narcistische stoornis, of gewoon oerdom zijn
), is dat ze op aandringen van vrienden of familie naar de psycholoog gaan. Daar verwachten ze dan een briefje mee te krijgen als bewijs dat er niets mis met ze is, en als zo'n psycholoog daar dan anders over denkt is het huis te klein. Er schuilt een zekere waarheid in het gezegde dat een paard wel naar het water kan leiden, maar het niet kan dwingen te drinken. Dat gaat nou eenmaal een beetje lastig met een plaat voor je kop
Heel mooi en aardig, maar als iemand bij de psycholoog gaat zitten en vervolgens steevast weigert zijn bek open te trekken, is zo iemand alleen maar een veredelde tuinkabouter die de behandelplek bezet houd van iemand die wél een oprechte poging om beter te worden wil doen.quote:Op donderdag 28 juni 2012 19:27 schreef sientelo het volgende:
[..]
Oke. Misschien helpt het als we zien dat we allemaal bepaalde problemen hebben; als collectieve mensheid. We zijn allemaal verbonden met elkaar en alles heeft invloed op elkaar. Verder zegt jou beeld van een ander meer over jezelf dan een ander vaak. De beste therapeuten, volgens mij, zijn mensen die de zaken open laten en ook jou open laten zijn. Gefocust op de mogelijkheden. Alles is in beweging. Niks hoeft blijvend te zijn.
oké dus zulke mensen moeten maar stoppen met hun behandeling?quote:Op donderdag 28 juni 2012 21:20 schreef Lente_ninja het volgende:
[..]
Heel mooi en aardig, maar als iemand bij de psycholoog gaat zitten en vervolgens steevast weigert zijn bek open te trekken, is zo iemand alleen maar een veredelde tuinkabouter die de behandelplek bezet houd van iemand die wél een oprechte poging om beter te worden wil doen.
Misschien is het vertrouwen in de psycholoog od. er dan wel niet,of is er iets vreselijk traumatisch met iemand gebeurd,waardoor diegene niet durft te praten,weet jij veel? En waneer doet iemand wel zijn 'best' om 'beter' te worden? Je uitspraken zijn vreselijk kortzichtig....quote:Op donderdag 28 juni 2012 21:20 schreef Lente_ninja het volgende:
[..]
Heel mooi en aardig, maar als iemand bij de psycholoog gaat zitten en vervolgens steevast weigert zijn bek open te trekken, is zo iemand alleen maar een veredelde tuinkabouter die de behandelplek bezet houd van iemand die wél een oprechte poging om beter te worden wil doen.
Op zich herken ik wat je zegt. Het komt in zulke gesprekken vaak aan op wilskracht en overtuiging, wie de juiste snaar kan raken en de sfeer van een gesprek daardoor kan bepalen waaruit keuzes voortkomen. Blijf je bij jezelf en ga je niet mee in de redenatie van de psychiater op een redelijke manier dan geven ze uiteindelijk wel op.quote:Op donderdag 28 juni 2012 23:57 schreef Pulzzar het volgende:
Als iemand klaagt over de psychiatrische zorg, dan gaan de meeste mensen ervan uit dat die persoon niet genoeg zijn best heeft gedaan om mee te werken aan zijn behandeling en het mislukken ervan aan zichzelf te wijten heeft. Want de psych heeft altijd gelijk want die heeft gestudeerd en de cliënt is niet goed bij zijn hoofd want hij heeft een psychische stoornis.
Objectiviteit in de diagnose, behandeling en beoordeling van het resultaat is zeker een groot probleem. De psychologie staat nog teveel in het teken van allerlei scholen en zienswijzen. Daarover dienen mensen eerlijk te zijn. Er zijn een aantal valkuilen:quote:Op donderdag 28 juni 2012 23:57 schreef Pulzzar het volgende:
Ik word een beetje moedeloos van die zwartwit-redenaties, verwijten en vooroordelen.
Als iemand klaagt over de psychiatrische zorg, dan gaan de meeste mensen ervan uit dat die persoon niet genoeg zijn best heeft gedaan om mee te werken aan zijn behandeling en het mislukken ervan aan zichzelf te wijten heeft. Want de psych heeft altijd gelijk want die heeft gestudeerd en de cliënt is niet goed bij zijn hoofd want hij heeft een psychische stoornis.
Ik ben het eens dat niet alleen de negatieve kant van de psychiatrische zorg belicht moeten worden. Er zijn heel veel mensen met deze zorg geholpen. Maar ook heel veel mensen zijn radeloos omdat ze elke keer van het kastje naar de muur worden gestuurd, een verkeerde diagnose krijgen, zich niet begrepen voelen, etc. Oke, dat heeft niet zozeer met de psychiatrische zorg op zich te maken; meer met financiële problemen, bureaucratie en het feit dat er meer vraag dan aanbod is.
Maar het maakt wel dat psychologie en psychiatrie in de praktijk zo simpel en wetenschappelijk niet is. Het wordt wel steeds beter, maar is niet sufficient.
En dat komt omdat ieder mens zijn gebreken en gekkigheden heeft. Als je objectief het menselijk gedrag wilt bestuderen, moet je zelf geen mens zijn.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |