Veel reacties al! Nog niemand met tips voor de kinnebak of lekkere recepten?
Dit varken is een 'Duke of Berkshire', een Nederlandse kruising met het oude Engelse Berkshire-ras. Dit ras staat bekend als exclusief vleesras met een dikke speklaag (in tegenstelling tot moderne rassen zoals Pietrain, die zo mager mogelijk moeten zijn) en mooi gemarmerd vlees. Je kan het vergelijken met Wagyu rundvlees. In Nederland is er maar 1 bedrijf dat dit ras heeft en zij kruisen met een ander ras (Hampshire) en creëren zo 'Duke of Berkshire', vlees met vrijwel dezelfde eigenschappen als echt Berkshire-vlees maar makkelijker te produceren omdat je minder raszuivere Berkshires nodig hebt (die zijn redelijk zeldzaam namelijk).
Onze twee zeugen zijn voor 75% Berkshire en voor 25% Hampshire en hebben we in juni vorig jaar gekocht als klein biggetje van toen een week of 7 oud voor in totaal ¤300. Daarvoor zijn we helemaal naar Best gereden (bijna 2 uur heen en weer terug). Toen zagen ze er zo uit (in ons veekarretje):
![pennyenpimmetjeindekar18-6-111.jpg]()
Daarna hebben we ze hier opgevoerd met biologisch voer, lekker in een grote stal en in de wei laten lopen, vaak geknuffeld en geaaid, veel walnoten, oud fruit/groente en soms etensresten gevoerd en afgelopen maandag op weg naar de slager zag het ene varken er toen zo uit (in dezelfde veekar, tweede foto vanuit dezelfde hoek genomen als de foto hierboven):
![Pennynaardeslacht7-5-124.jpg]()
![Pennynaardeslacht7-5-127.jpg]()
En zo zag het er uit bij de slager, links ons varken (190 kilo) en rechts een normaal varken (rond de 80 kilo):
![Pennygeslacht7-5-122.jpg]()
Wat de totale kosten hiervan zijn geweest is lastig uit te rekenen (en hebben we ook niet zo heel precies bijgehouden) maar de helft die we aan een kennis verkocht hebben kostte hem ¤385 exclusief de slachtkosten (¤195,00) die we verdelen. In totaal komt het voor hem dus op zeg maar ¤480,00 voor een half varken van om en nabij de 95 kilo (het gehele varken woog schoon aan de haak 190 kilo). Hij betaald dus iets meer dan ¤5 per kilo vlees.
Voor de biggetjes die we op dit moment hebben (een kruising tussen onze andere Duke of Berkshire zeug en een Bonte Bentheimer beer, zie ook hier:
Op de Beestenboerderij, Deel II!) houden we bij wat het precies kost om ze op te fokken tot 8 weken als we ze kunnen verkopen. Zo weten we hoeveel we er voor moeten vragen om geen verlies te maken. Degenen die we aanhouden en verder opfokken tot de slacht verkopen we weer als half varken aan kennissen of familie en daar houden we het ook van bij.
Maar goed, we zitten nu dus met een lading varkensvlees en behoefte aan recepten/tips
@ LeeHarveyOswald: wij noemen het kinnebak, weet niet zeker of dat de goede term is, maar het is dus eigenlijk inderdaad de wang en/of onderkin van het varken, niet het dijbeen (dat is gewoon ham). Guanciale wordt volgens mij niet gemaakt van de ham/dijbeen maar echt van dit vlees, de wang of onderkin. Het is erg gemarmerd vlees met veel vet, zou het niet te vet zijn om te stoven? Hoe maak jij het klaar als je het eet?
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken
F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!