Wij hebben al jaren kippen voor de gezelligheid en de eieren. Soms hebben we kuikens en daar eten we er dan zo af en toe ook wat van op. Dit jaar hebben we poule de Bresse kuikens gekocht om op te fokken en hadden we tegelijkertijd ook kuikens van eigen fok (kruisingen tussen van alles en nog wat). Het leek me wel interessant om deze keer een kleine reportage te maken van de slacht (en het bereiden) van de kippen. Zelf zijn we ook best benieuwd of we verschil proeven tussen de Bresse kip (die bekend staat als vrij exclusief) en onze eigen kip, dat zullen we morgen wel weten.
Na rijp beraad maar gekozen voor CUL om dit topic te plaatsen in plaats van F&F, vooral vanwege de expliciete foto's. Dit topic gaat eigenlijk meer over de slacht van onze kippen en niet echt over recepten oid (al gaan we ze wel opeten morgen en kan ik ook daar foto's van maken

) maar ik hoop toch dat-ie hier goed staat.
Dit topic bevat zoals gezegd expliciete foto's van de slacht van onze kippen. Bij deze ben je dus gewaarschuwd; ben je vegetariër, kun je niet tegen bloed of heb je misschien gewoon een erg gevoelig zieltje, kijk maar niet verder. Vandaag hebben we vijf van onze jonge hanen gevangen voor de slacht. De hanen waren zo'n 5 tot 6 maand oud. We hebben twee poule de Bresse hanen geslacht en drie hanen van eigen fok (vader wyandotte kriel, moeder waarschijnlijk legkip). Onze kippen hebben een fijn leventje, eten alleen graan en wat ze zelf kunnen vinden/vangen en zijn verder 100% biologisch zonder toegevoegde antibiotica, dan wel geur/kleur/smaakstoffen. Hier een korte impressie van onze kippen en hun leventje:
![]()
![]()
![]()
<--- deze zilverpel Poule de Bresse haan is vandaag geslacht, hij is te zien op alle foto's waarop het slachten, plukken en schoonmaken te zien is.
De kippen werden in hun nachthok gedreven, vervolgens werd het luikje dicht gedaan. Toen werden de ongelukkigen één voor één gevangen en in een kleinere kooi gestopt:
![]()
![]()
![]()
Hierna werden ze zo snel mogelijk geslacht. We zijn om vijf uur begonnen en rond zes uur waren we klaar. Ze zijn geslacht door de kop met een snelle beweging van hun romp te snijden:
![]()
Hier is de kop al van de romp, door de stuiptrekkingen beweegt het lichaam nog:
![]()
Uit laten bloeden in een emmer:
![]()
In de emmer, er wordt vanuit een pan kokend water overheen gegoten. Dit is om de veren losser te maken zodat de kip makkelijker te plukken is:
![]()
![]()
Het plukken van de kip:
![]()
![]()
![]()
Hier wordt de kip opengesneden om de ingewanden te verwijderen:
![]()
Binnenkant na verwijderen van de meeste ingewanden (de twee ei-vormige orgaantjes die je ziet zijn de testikels, die zitten bij een haan helemaal binnenin het lijf:
![]()
Helemaal schoon op tafel:
![]()
En later zag het er zo uit:
![]()
Er is hier al duidelijk verschil te zien tussen de twee Bresse hanen (de lichte karkassen) en onze eigen haantjes die een duidelijk gelige kleur hebben. Na wegen bleek dat de Bresse hanen beide ruim 1200 gram wogen, onze eigen hanen wogen zo rond de 1000 - 1100 gram. Morgenavond gaan ze de oven in, aangezien het topic nu toch in CUL staat kan ik daar ook wel wat foto's van maken. Dan proeven we ook of er nu echt verschil is in de smaak tussen de twee soorten.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken
F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!